Puma is een van de grootste fabrikanten van sportartikelen die met Adidas concurreert. Het verscheen in 1948 toen Rudolf Dassler zijn eigen schoenenfabriek oprichtte. Hij werd niet alleen beroemd om innovatieve producten, maar ook om het gedenkwaardige logo met de afbeelding van een poema.
Betekenis en geschiedenis
Wat is Poema?
Puma is een internationale onderneming van sportaccessoires, schoenen en kleding, die de tweede positie in de wereld inneemt. Het werd in 1948 opgericht door de ondernemer Rudolf Dassler op basis van de Gebrüder Dassler Schuhfabrik, die na een ruzie tussen de eigenaren werd opgedeeld in twee onafhankelijke bedrijven. De ene is Puma en de andere is Adidas. Het hoofdkantoor is gevestigd in Herzogenaurach (Beieren).
Het bedrijf had verschillende namen. Eerst RUDA (een combinatie van de eerste twee letters van de voor- en achternaam van de maker) en vervolgens PUMA AG Rudolf Dassler Sport. Nu heet het bedrijf gewoon Puma, wiens naam en iconisch embleem bij elkaar passen.
1948 — 1951
Op het debuutlogo springt een roofzuchtige kat over de letter «D». Dit is een directe verwijzing naar de naam Dassler.
1951 — 1958
In 1951 plaatsten ontwerpers de tekening in de zeshoek. In de eerste versie werd een simpele zwarte geometrische figuur gebruikt. In 1957 werd er een dubbele zwart-wit contour aan toegevoegd en verscheen het woord «Puma» onder een roofzuchtige kat. In 1958 werd de achtergrond wit. Een brede lijst is versierd met het opschrift «Rudolf Dassler Schuhfabrik».
1958 — 1968
In 1958 week de fabrikant af van het klassieke concept. De volgende 10 jaar was zijn embleem een voetbalschoen, aangevuld met de uitdrukking «Puma form-strip». Voor het eerste woord is gekozen voor het dikke, schreefloze lettertype en voor het tweede elegante cursief. Dus merkte het bedrijf de creatie op van een element van laterale ondersteuning (formstrip) in de vorm van drie strepen op sportschoenen.
1968 — 1970
Rudolf Dassler was van mening dat de laarzen het karakter van Puma niet volledig onthulden. Een roofzuchtige kat is immers de belichaming van behendigheid, uithoudingsvermogen, flexibiliteit, snelheid en kracht. Hij wilde het bestaande logo veranderen en gaf opdracht aan de cartoonist Lutz Backes, met wie zijn zoon Gerd Dassler studeerde.
De kunstenaar tekende eerst het lijf van een zwarte panter en voegde er vervolgens de benen en kop van een poema aan toe, zodat het beeld zoveel mogelijk aan de wensen van de klant voldoet. De eigenaar van de fabriek bood aan om commissie te betalen: 1 cent voor elk verkocht product met het Puma-logo. Maar Lutz weigerde en vroeg om een eenmalige betaling van 600 mark. Samen met het geld kreeg hij een cadeau: een sporttas en een paar schoenen.
1970 — 1974
In 1970 veranderde het silhouet van de poema enigszins. Nu is het wit met een zwarte omtrek. De figuur is dynamischer geworden doordat het dier in een sprong is afgebeeld.
1974 — 1976
Op het embleem van 1974 verscheen opnieuw het opschrift «Puma». Het lettertype lijkt op de versie uit 1958: vette, vierhoekige letters met afgeronde randen. De roofzuchtige kat is zwart geverfd en bevindt zich aan de rechterkant. Dit handelsmerk heeft verschillende wijzigingen ondergaan, zowel met een rechthoekig frame als zonder.
1976 — 1978
In 1976 werden experimenten met personages voortgezet. De ontwikkelaars hebben de poema verwijderd en hebben alleen de naam van het bedrijf overgelaten. Bovendien was het lettertype volledig veranderd: nu zijn de letters schuin, «p» lijkt kleine letters te zijn vanwege de lange verticale streep. Hieronder vindt u een formstrip-strip.
1978 — 1980
Twee jaar na de mislukte beeldwijziging keerde het bedrijf terug naar het klassieke logo-ontwerp. Nu hangt de poema over de inscriptie, alsof hij erover probeert te springen.
1980 — 1988
In 1980 werd de formstrip opnieuw toegevoegd aan het woord — dit keer doorschijnend.
1988 — heden
De ontwikkelaars keerden het embleem uit 1978 terug zonder een gebogen strip. Het hoofdpalet bevat zwart en wit. Maar er is er nog een — met een felle rode tint.]
Logo lettertype en kleuren
Het is logisch dat het Puma-embleem het silhouet is van dit roofzuchtige beest. Het dier wordt springend getoond, wat het hoofddoel van de sportkleding- en schoenenfabrikant aangeeft: het promoten van een actieve levensstijl. Het handelsmerk dat op tags en producten wordt toegepast, geeft dit idee perfect weer, omdat de poema ongelooflijk snel is: hij kan een recordsnelheid bereiken tijdens het hardlopen. De kunstenaars besteedden aandacht aan detail door de oren, staart, poten en gladde contouren van het lichaam te tekenen.
Het moderne lettertype, dat op het Puma-logo staat, verscheen in 1974. De ontwerpers ontwikkelden het speciaal voor dit bedrijf, waarbij ze een strikt gewaagd grotesk als voorbeeld namen. Dit lettertype werd later door Samuel Park gebruikt als basis voor de My Puma-familie van vrije schreefloze lettertypen.
Het minimalisme van het logo wordt versterkt door het monochrome palet. Het standaard kleurenschema bevat alleen zwart en wit, maar er zijn versies met een heldere roodtint waardoor de afbeelding en belettering goed opvallen.
Wat betekent het poema-symbool?
Het Puma-symbool staat voor de zelfverzekerde ontwikkeling en verovering van nieuwe verkoopgebieden, evenals de betrouwbaarheid van het merk en zijn producten op de internationale markt. Het zijn deze kwaliteiten die de poema weerspiegelen - een flexibele, sierlijke, maar formidabele katachtige, gebruikt in het logo van het merk.
Waarom koos Puma voor hun logo?
Rudolf Dassler koos deze naam voor zijn bedrijf omdat de echte cougar (wilde katachtige) alle belangrijke eigenschappen belichaamt die atleten nodig hebben: behendigheid, flexibiliteit, snelheid, uithoudingsvermogen en kracht.
Waarom is het Puma-logo zwart?
De zwarte kleur op het Puma-logo is behouden gebleven van de debuutversie, toen deze nog zwart-wit was. Dankzij het zwart-wit (donker op licht) viel het silhouet van een wilde kat die over de brief springt duidelijk op. Bovendien is het een duidelijke parallel tussen twee leden van de kattenfamilie - de poema en de panter, die meestal zwart zijn geverfd.