Le Coq Sportif is een Franse fabrikant van sportartikelen, schoenen en kleding. Hij is de officiële leverancier van uniformen voor veel teams, ook voor buitenlandse. Het is op de markt sinds 1882 — sinds Emile Camuset een breigoedatelier opende.
Betekenis en geschiedenis
Het bedrijfslogo werd geïnitieerd door Roland Camuset, de kleinzoon van Emile. Hij koos een gestileerde Gallische haan als centraal beeld. Dit is niet alleen een verwijzing naar de naam van het bedrijf, maar ook een onofficieel symbool van Frankrijk.
Ten eerste sierde het vogeletiket de kragen. Daarna werd het naar de borst verplaatst, zodat atleten trots het Le Coq Sportif-embleem droegen. Het ontwerp is onder invloed van verschillende omstandigheden meerdere keren gewijzigd, maar dit heeft geen invloed op het totale concept.
1948 — 1950
Het eerste embleem zag eruit als een klassiek label en was op alle soorten kleding geborduurd. Binnen de witte rechthoek waren verschillende horizontale inscripties: «Bonneterie Sportive Romillonne» (boven), «Le Coq Sportif» (midden) en «Romilly sur Seine» (onder). De laatste zin was de naam van de fabriek. Links was de kop van een kraaiende haan, getekend door Roland Camuset zelf.
1950 — 1960
In 1950 registreerde de fabrikant Le Coq Sportif als handelsmerk. Tegelijkertijd moderniseerde hij het grafische bedrijfslogo door het de vorm van een driehoek te geven. De geometrische figuur stelt het familietriumviraat voor aan het hoofd van het bedrijf: dochter, zoon en kleinzoon Emile Camuset. Binnenin is een haan in volle groei afgebeeld tegen de achtergrond van de rijzende zon. Witte en blauwe strepen vormen balken. Buiten, langs de schuine zijden van de driehoek, staat de merknaam geschreven, verdeeld in twee delen.
1960 — 1965
Om de samenwerking met het Franse nationale team tijdens de Spelen van de XVII Olympiade in Rome te vieren, heeft het bedrijf een nieuw embleem uitgebracht. Achter de haan staat de Olympische vlag: vijf veelkleurige ringen die met elkaar zijn verbonden. Dit is het eerste kleurrijke logo van het merk. Het palet bevat zwart, rood, blauw, geel, cyaan en wit.
1965 — 1966
De nieuwe afbeelding is vergelijkbaar met de versie uit 1950. Een trotse haan staat in een driehoek. Op de achtergrond is een rechthoekig schild met een spitse basis en drie verticale lijnen in wit en blauw.
1966 — 1968
In 1966 verwijderden de ontwerpers veel details, waardoor alleen de driehoek, de merknaam en het silhouet van een vogel zonder poten en kop overbleven. Ze draaiden ook de haan naar links en veranderden de positie van de inscriptie. «Le Coq Sportif» bevindt zich nu in de blauwe rechthoek onderaan het logo.
1968 — 1973
De kleding van het Franse team, dat deelnam aan de Spelen van München van de XX Olympiade 1972, was versierd met het embleem zonder de gebruikelijke vogel. Een abstracte figuur werd getekend in een driehoek met een brede blauwe omtrek. Het vetgedrukte «vinkje» symboliseerde een haan zoals bedacht door de auteurs.
1973 — 1975
Speciaal voor de lijn tennispakken hebben ontwerpers een nieuw label gemaakt. Het toont het silhouet van een vogel zonder het klassieke driehoekige frame en de merknaam. Maar deze minimalistische versie duurde maar twee jaar.
1975 — 2009
In het logo uit 1975 staat de haan in het midden van de driehoek. Rechts in de hoek staat een geregistreerd handelsmerk. Onder de geometrische figuur staat de uitdrukking «Le Coq Sportif». Alle letters zijn kleine letters, typografisch lettertype.
2009 — 2010
In 2009 hebben de ontwikkelaars de haan zo vergroot dat hij niet meer in de driehoek paste. Bovendien hebben ze de «®» verwijderd, de contouren dikker gemaakt en de vorm van de letters iets veranderd. De letterafstand is groter geworden, zodat tekens gemakkelijk te lezen zijn en niet meer versmelten zoals vroeger.
2010 — 2012
Het logo heeft geen noemenswaardige wijzigingen ondergaan. De enige verandering gebeurde met de achtergrondkleur. Nu is het donker geworden en is de vogel zelf gemaakt met een witte achtergrond.
2012 — 2016
Het moderne logo is ontworpen door Ron Arad. Hij probeerde stijl en dynamiek over te brengen — de fundamentele principes waar de fabrikant van sportartikelen zich aan houdt.
De haan ziet er naar rechts uit, zoals in de logo’s van vóór 1968. Hieronder staat een halfronde figuur, bestaande uit drie delen. De fragmenten zijn geschilderd in drie kleuren (blauw, wit en rood), die lijkt op de Franse vlag. De driekleur werd lang beschouwd als een allegorie van vrijheid. Het weerspiegelt het patriottisme van Le Coq Sportif en verwijst naar de geboorteplaats van merkproducten.
2016 — heden
Om relevantie te bereiken, hebben de ontwikkelaars van het logo de vorige versie genomen en, zonder iets aan de tekenstijl te veranderen, deze aangevuld met verschillende elementen. Dus voegden ze kleur en logica toe aan het beeld, want nu kraait de haan tegen de achtergrond van de rijzende zon. Het is afgebeeld in de vorm van een halve cirkel en bestaat uit de kleuren van de Franse vlag — blauw, wit, rood. De ontwerpers corrigeerden ook de kleur van de vogel: ze verwijderden het zwart en vervingen het door donkerblauw. En ze lieten de slankheid en pasvorm van de Gallische haan hetzelfde, zodat het symbool idealiter overeenkwam met de naam van het handelsmerk.
Logo lettertype en kleuren
Dit merk heeft een ongelooflijke reeks logo’s, elk met een eigen identiteit. Maar ze hebben ook gemeenschappelijke kenmerken: ze zijn traceerbaar tijdens de hele evolutie van de huisstijl. Ten eerste is dit de afbeelding van de belangrijkste Franse mascotte — de Gallische haan. Ten tweede de traditionele combinatie van blauw, zwart en wit, die periodiek werd aangevuld met rood. Nu is het embleem het meest compleet, omdat het alle attributen van de nationale Franse trots bevat.
Het embleem gebruikt een lettertype dat zo dicht mogelijk bij Helvetica Neue Condensed Bold en Black lijkt, met enkele wijzigingen. De letters zijn in kleine letters en worden uitgevoerd in gladde gehakte letters. De kleurinhoud van het logo veranderde voortdurend: het was monochroom of full colour. Verschillende tinten blauw, wit, rood en zwart zijn echter overheersend in het palet. Ze weerspiegelen de tinten van de nationale vlag van Frankrijk.