Joma Logo

Joma LogoJoma is een Spaans bedrijf dat sportartikelen maakt. Het werd opgericht in 1965 onder de naam Fructuosa Lopez SA. Het kreeg zijn huidige naam in 1969. Al meer dan een halve eeuw opereert het onder de leiding van Fructuoso Lopez en produceert het kwaliteitsschoenen en uniformen.

Betekenis en geschiedenis

Joma Logo Geschiedenis

Het debuutlogo van het bedrijf verscheen in 1973 en twee jaar later sierde het het eerste reclamebord. Het was Joma, lichtbruin, met de hand geschreven in blokletters. Om het gedenkwaardig te maken, gebruikten de ontwerpers een gestileerd lettertype met decoratieve schreven en een lichte kanteling naar links.

Het woord dat in het logo wordt afgebeeld, is een verkorte versie van de naam Joselito Manuel. Dat was de naam van de oudste zoon van Fructuoso Lopez. Bovendien wordt de naam van het bedrijf Joma niet op de Spaanse manier uitgesproken, met de H-klank aan het begin, maar in het Engels — met J.

Het huidige logo-formaat van het sportmerk is eenvoudig. Het bevat alleen het tekstgedeelte. De letters zijn groot, breed, gedrongen. Ze zijn vetgedrukt, kleine letters en gecentreerd. Tegelijkertijd heeft elk symbool onderscheidende kenmerken. De letter «J» is bijvoorbeeld langer gemaakt dan de rest van de tekens, de binnenste openingen «m» zijn precies als een ijslolly op een stokje, «a» heeft een lange, gekrulde staart. Kortom, de ontwerpers lieten alles zoals het was en verwijderden het grafische pictogram van de vogelmascotte. De unieke kleur van het embleem blijft ook behouden — ultramarijn.

Logo lettertype en kleuren

Joma Logo

Het moderne logo is vergelijkbaar met het eerste, hoewel het lettertype enigszins is aangepast. Hoofdletters «J» hebben dezelfde grootte als kleine letters «o», «m», «a». Dat het in hoofdletters is geschreven, wordt alleen aangegeven door de afwezigheid van een punt bovenaan. Alle letters zijn vetgedrukt, met uitgesproken rechthoekige schreven. Alleen «J» en «a» hebben grote, ronde staarten.

Logo Joma

Het woord «Joma» heeft een diepblauwe tint. De vogel die aan de linkerkant van het embleem is afgebeeld, is in dezelfde kleur geverfd. Dit is het oude symbool van het bedrijf — een jagende adelaar die op het punt staat zijn prooi te grijpen. Het past in het concept van het sportartikelenmerk, omdat het associaties oproept met gevaar, kracht, snelheid en superioriteit.