Gymshark is een voormalige kleine online retailer en nu een gigant in sportkleding. Hij begon zonder investering vooraf. Er was alleen een enorm verlangen van verschillende tieners om dingen voor fitness te maken en te verkopen. En toch slaagde de startup erin om in 2020 de Unicorn-status te behalen, toen de waarde meer dan een miljard dollar bedroeg. Het Britse bedrijf bedient inmiddels miljoenen klanten in meer dan 150 landen. Het richt zich voornamelijk op e-commerce, met verkopen op 13 sites en advertenties gericht op Instagram. Maar om betalende klanten aan te moedigen, worden soms offline evenementen gehouden waar tijdelijke winkels actief zijn.
Betekenis en geschiedenis
Het Britse fitnessmerk werd opgericht in 2012. De maker, Ben Francis, zag zijn beroep niet als een bedrijf — hij deed gewoon waar hij van hield. De jonge man kon geen modieuze sportkleding vinden voor de sportschool. Dus besloot hij het zelf te maken met een zeefdrukker en een naaimachine in de garage van zijn ouders. Zijn grootmoeder leerde hem naaien, dus de aspirant-ondernemer slaagde erin om 10 dingen per dag te produceren. Bovendien combineerde Ben zijn hobby met overdag studeren aan de universiteit en ‘s avonds pizza bezorgen. Werken als koerier voor Pizza Hut gaf hem het geld dat hij nodig had om het bedrijf overeind te houden. Toen realiseerde hij zich dat zijn hobby zeer winstgevend was, en stopte met school.
Toen Gymshark overeind kwam, was Ben Francis nog geen 20 jaar oud. Een enorme levenservaring hielp hem daarbij: ondanks zijn leeftijd slaagde hij erin een kachel te zijn, zijn hand in de productie van voedingssupplementen te proberen, twee fitness-applicaties voor de iPhone te maken en een winkel met kentekenplaten te openen. Maar alleen een passie voor mode bracht hem echte bekendheid.
Misschien werd de voormalige Aston University-student geholpen door een ongewoon marketingmodel. Om zijn merk te promoten, gaf hij Gymshark-kleding weg aan YouTube- en Instagram-fitnesssterren in de hoop dat ze het zouden dragen en promoten. Bodybuilders en trainers reageerden op de oproep en het bleek zelfs effectiever dan billboard-posters. Sportgoeroes hadden immers miljoenen volgers die vanwege de COVID-19-pandemie stopten met sportscholen en thuis begonnen te sporten.
Ben Francis gaf aanvankelijk om de schoonheid en functionaliteit van kleding. Hij was net zo bezorgd over visuele identificatie, dus Gymshark-logo’s zijn altijd zeer attent geweest.
Oud
Het originele embleem zag eruit als een zegel — een soort keurmerk. In het midden was een cirkel die een gespierde antropomorfe haai voorstelde, die zijn kracht demonstreerde door zijn spieren aan te spannen. Dit beeld was de belichaming van sportagressie. Het ontwerp was omgeven door een ring met het opschrift «GYMSHARK FITNESS». De woorden stonden tegenover elkaar en werden gescheiden door vierkante stippen. Het stencillettertype past perfect in het «brutale» ontwerp.
Nieuw
Voordat hij aftrad als CEO, slaagde Ben Francis erin om het logo van het bedrijf te updaten. Het kwam op een moment dat de maker van fitnesskleding en -accessoires al populair was geworden en opnieuw moest worden opgestart. De leidinggevenden vertrouwden zo’n verantwoordelijke taak toe aan de gecertificeerde ontwerper Martin Williams uit West Midlands (VK), die het bureau Pixel Freak Creative oprichtte. Hij probeerde een iconisch merk voor Gymshark te creëren, gebruikmakend van de ervaring van Adidas, Nike en andere populaire sportmerken.
Martin Williams hield vast aan de principes van minimalisme. Ondanks de eenvoud van vormen en lijnen, heeft het een krachtig visueel teken: de merknaam, aangevuld met een haaienkop met een scherpe neus. Bovendien is de tekening schematisch en bestaat uit slechts drie elementen: een pijl, een minidriehoekje en een golvende strook.
De haai in het logo speelt niet alleen met de naam van het bedrijf, maar weerspiegelt ook de «haaiachtige» benadering van marketing. Het roofdier symboliseert de behendigheid die de fabrikant van sportkleding laat zien. In tegenstelling tot dezelfde Adidas en Nike, verkoopt hij niet in grote winkels, maar verkoopt hij alleen goederen op internet. Bovendien geeft Gymshark geen miljoenen dollars uit aan advertenties met beroemdheden — het slaagt erin zichzelf te promoten met behulp van populaire bloggers op sociale netwerken.
Bovendien is de haai de belichaming van woede, agressie en gevaar. Al deze kwaliteiten kunnen worden geassocieerd met sportpassie, dus het embleem heeft een diepere betekenis dan het op het eerste gezicht lijkt.
Logo lettertype en kleuren
De typografie van Gymshark gaat van een ongebruikelijk stencil naar een gewaagde grotesk. De laatste lijkt erg op Bebas Neue Regular van Dharma Type. Alle letters zijn vet en in hoofdletters. Slagen zijn verticaal langwerpig. Zowel de inscriptie als de haaienkop zien er beknopt uit. De ontwerper maakte ze zwart en wit om de canons van het minimalisme niet te schenden.