Fendi Logo

Fendi Logo

Fendi is een van de trendsetters in de moderne mode. Ze is gespecialiseerd in luxegoederen en produceert collecties kleding, schoenen en diverse accessoires. Parfums, zonnebrillen, portemonnees, tassen, leer- en bontproducten zijn slechts een klein deel van het assortiment. Nu behoort het Franse merk tot de Louis Vuitton Moët Hennessy S.A. alliantie.

Betekenis en geschiedenis

Fendi Logo Geschiedenis

Het modehuis Fendi is vernoemd naar de makers — echtgenoten Adele Fendi en Edoardo Fendi. Zijn eerste winkel werd in 1918 geopend door Adele, maar de officiële oprichtingsdatum van het bedrijf wordt beschouwd als 1925, toen de jonge ondernemer met Edoardo trouwde. Later kwamen al hun kinderen in het bedrijf — vijf dochters die het familiebedrijf na de Tweede Wereldoorlog redden. Samen brachten ze Fendi terug naar zijn status als prestigieuze fabrikant.

Ze zouden gefaald hebben als Karl Lagerfeld er niet was geweest. In eerste instantie werd hij aangenomen om een ​​bontlijn te moderniseren, maar in 1962 tekende de Duitse ontwerper een contract voor het leven en werd hij gepromoveerd tot creatief directeur om de basis te leggen voor een nieuw merk. Hij veranderde de stijl van de collecties volledig en transformeerde ruige en zware kleding in verfijnde en vliegende outfits. Bovendien beïnvloedde de «koning van de mode» het imago van Fendi. Aangezien het embleem de kern is van elk wereldwijd erkend merk, ontwierp Lagerfeld de beroemde Double F.

Het symbool met monogram sierde ooit de meeste Fendi-producten. Het zat op gespen, riemen, armbanden, binnenvoering van tassen. Het werd gebruikt op jacquardstof in zwart en tabakskleuren. Vooral in de jaren 80 werd het letterembleem populair. Met het begin van het nieuwe millennium verdween het echter naar de achtergrond: het werd volledig vervangen door het logo met het opschrift «FENDI». De Double F kreeg in 2018 een tweede leven. Na een revival behield het iconische bord de geest van het origineel, maar kreeg het een gewijzigde vorm en werd het gedegradeerd tot de status van secundair symbool.

1925 — 1965

Fendi Logo 1925-1965

De badge, bestaande uit twee letters «F», verscheen pas na de komst van Karl Lagerfeld. Daarvoor was de mascotte van het bedrijf een eekhoorn die op een boomtak kauwde op een noot. De afbeelding bevond zich in een lichtgeel vierkant en de vrije ruimte eronder werd ingenomen door de naam en het jaar van de oprichting van het bedrijf. Het opschrift «FENDI 1925» was blauwgroen.

De afbeelding van de eekhoorn is niet toevallig gekozen. Edoardo vergeleek zijn vrouw met dit dier omdat ze constant aan het werk was. Het debuutlogo van het merk was dus erg symbolisch voor de Fendi-familie.

1965 — 2000

Fendi Logo 1965-2000

Begin jaren zestig. Karl Lagerfeld creëerde de iconische dubbele FF-badge die bekend staat als de omgekeerde Zucca. Later gaf de Parijse ontwerper in een interview toe dat het hem slechts drie seconden kostte. De inspiratie kwam van de eerste ontmoeting met de Fendi-zussen, die Karl Lagerfeld de artistiek directeur van het merk maakten. De ontwerper kon zich niet eens voorstellen hoe beroemd het resultaat van zijn razendsnelle creativiteit zou worden.

Bovendien begon het bedrijf in 1965 een minimalistisch woordmerk te gebruiken met het enkele woord «FENDI» in plaats van het eekhoornlogo. De korte letters bestonden uit schreefloze letters in vetgedrukte hoofdletters, met allemaal lijnen van dezelfde dikte. Het Double F-symbool werd bovenaan geplaatst.

2000 — 2013

Fendi Logo 2000-2013

De omgekeerde Zucca werd ongelooflijk populair en bereikte zijn hoogtepunt in het midden van de jaren tachtig. Maar begin jaren negentig. mensen stopten met het dragen van kleding met emblemen omdat dergelijke dingen als slechte smaak werden beschouwd. Daarom heeft het modehuis zijn iconische monogram van de letters «FF» volledig verlaten, met behoud van alleen de stijlvolle letters. De vormen en verhoudingen van de borden zijn niet veranderd.

2013 — heden

Fendi Logo 2013-vandaag

In 2013 hebben de ontwerpers voor het eerst de tekst op het logo bijgewerkt. Ze rondden de randen van de letters af zodat er geen enkel hoekje meer over was. Het woord «ROMA» is geschreven in hetzelfde lettertype, dat onderaan verscheen. Het geeft de stad aan waar het bedrijf is opgericht. Deze versie van de identiteit lijkt erg op het allereerste bord in 1925. De ontwikkelaars probeerden in ieder geval parallellen tussen hen te trekken.

In het verre verleden had Fendi een embleem met monogram van twee F’s. De ene letter (links) stond rechtop en de andere (rechts) was omgekeerd, zodat ze samen een rechthoekige vorm vormden. Dit symbool vertegenwoordigde de kern van het Karl Lagerfeld-concept, dat kan worden samengevat in de woorden «Fun Furs». Volgens een andere versie zijn er twee «F» ontleend aan de namen van de oprichters van het bedrijf: Adele Fendi en Edoardo Fendi.

Het bedrijf gebruikte zijn iconische bord en decoreerde er werkelijk alles mee — van kleding tot accessoires. Maar hij putte zichzelf uit toen het minimalisme in de mode kwam en wereldfabrikanten de obsessieve wens om jurken, T-shirts en tassen met hun emblemen te bedekken, lieten varen. In navolging van de huidige trends heeft Fendi de Double F uit het hoofdlogo verwijderd.

Lettertype embleemkleur

Fendi Logo

De bedrijfsnaam is altijd in hoofdletters geschreven met een vet schreefloos lettertype. Voorheen gaf het modehuis de voorkeur aan Helvetica Bold. Dit groteske werd in 1983 uitgegeven door Linotype Foundry. De typografen die het ontwikkelden, hielden vast aan het concept van eenvoud, zuiverheid en minimalisme, wat perfect paste bij de Fendi-esthetiek. In 2013 kozen ontwerpers voor een aangepast lettertype voor het woordmerk met afgeronde uiteinden, vergelijkbaar met Sommet Rounded.

Logo Fendi

De hoofdkleur van het logo is zwart (# 000000), hoewel de merkrichtlijnen van Fendi ook witte letters op donkere achtergronden toestaan. Deze combinatie (zwart plus wit) symboliseert elegantie en uitmuntendheid. Een andere geldige kleur is geel (# FDDB00). Volgens officiële documenten kan zowel de naam van het bedrijf als de omringende ruimte ermee beschilderd worden. De exacte keuze van het palet hangt af van de visuele context, omdat het merk Fendi altijd contrast moet creëren.