Crocs Logo

Crocs Logo

Crocs is een Amerikaans schoenenmerk dat wereldwijd enorm populair is geworden. Het produceert speciaal ontworpen schuimklompen en is relatief jong en bestaat sinds 2002. De oprichters zijn Lyndon «Duke» Hanson en George Boedecker Jr. Ze leenden het ontwerp van Crocs van de Canadese firma Foam Creations uit Quebec. De eerste batch unieke schoenen verscheen in 2001. Haar presentatie vond plaats als onderdeel van het Boat Show-evenement, gehouden in Fort Lauderdale in Florida. Toen werden er 200 paar verkocht — hetzelfde aantal als er werd geproduceerd. Nu is de vraag, evenals de industriële capaciteit, aanzienlijk toegenomen: sindsdien zijn er al meer dan 300 miljoen paar originele klompen verkocht. Het hoofdkantoor is gevestigd in Niwot (Colorado).

Betekenis en geschiedenis

Crocs Logo Geschiedenis

Aanvankelijk werden crocs gemaakt als schoenen voor watersporters — waterdicht en uit één stuk, die niet in water kunnen verdrinken. Maar toen kregen EVA-schuimproducten veel fans omdat ze ongelooflijk comfortabel bleken te zijn. Dergelijke klompen werden vooral gewaardeerd onder middelbare scholieren die ze als schoolschoenen gebruikten. Na verloop van tijd wilde de fabrikant het bereik van de doelgroep vergroten, dus vroeg hij een patent aan voor spuitgegoten crocs.

Orthopedisten zijn tot de conclusie gekomen dat ze individueel zijn aangepast aan de voet en een aantal medische voordelen bieden. Daarnaast worden klompen van deze stijl aanbevolen als ademende werkschoenen, waar Crocs ook een patent op verwierf. Ze heeft ook drie certificaten voor design en decoratieve elementen. Het bedrijf ontving ze in 2006 en vroeg in 2007 registratie aan om het een individuele naam en Crocs-logo te geven. Bovendien stuurde ze verzoeken naar meer dan veertig jurisdicties en nam ze niet alleen schoenen op, maar ook aanverwante producten: horloges, kniebeschermers, brillen, tassen, koffers, evenals sommige soorten van haar online winkels. Gaandeweg kocht het bedrijf ook concurrerende en verwante ondernemingen op, waardoor de reikwijdte van de activiteiten werd uitgebreid.

Haar schoenen worden echter niet overal bewonderd en blijven op veel punten controversieel. Het feit is dat sommige mensen nog steeds tegen krokodillen zijn, verontwaardigd zijn, ruzie maken en beweren dat ze een walgelijk uiterlijk hebben. Er zijn zelfs hele protestbewegingen. Maar gegoten klompen verliezen geen terrein en worden in allerlei soorten en kleuren geproduceerd. In 2021 waren ze al verkrijgbaar in 20 kleuren, in vele stijlen en combinaties. En het belangrijkste is dat ze speciale ventilatiegaten hebben waardoor de voeten niet kunnen zweten. Maar het aantal logo’s voor dit merk is veel bescheidener: er zijn er maar drie.

2002 — 2006

Crocs Logo 2002-2006

Het debuutembleem bestond uit een groene krokodil. Het bevond zich aan de linkerkant van de inscriptie, gemaakt in een speelse hoofdletter. De letters waren zwart met een dunne witte streep in het midden. Ze herhaalde hun kronkelige contouren, maakte de symbolen zichtbaarder en gaf er dynamiek aan. De alligator glimlachte en zag er goedaardig uit, ondanks de scherpe hoektanden. Rechts, onder de bedrijfsnaam, stond een slogan met de tekst ‘Get a Grip’. Het beeld van de krokodil werd bewust gebruikt om de schoenen van het merk «all-terrain» te benadrukken. Zij is, net als deze amfibie, perfect aangepast aan zowel land als water.

2006 — 2019

Crocs Logo 2006-2019

Na het herontwerp is het uiterlijk van de krokodil iets veranderd. Zijn scherpe tanden en stekels verdwenen, zijn ogen werden rond, niet langwerpig, wat bijdroeg aan zijn goede karakter. Het dier werd getekend in een cirkel op een zwarte achtergrond en kreeg een dubbele streep. Het verbale gedeelte staat hieronder. Ze had geen schreven en was in kleine letters. De letters zagen er rond en een beetje volumineus uit, en hun uiteinden echoden de voorkant van de iconische schoen die het merk Crocs vertegenwoordigde.

2019 – heden

Crocs Logo 2019

In de huidige versie is de legendarische krokodil bewaard gebleven, maar deze is afgebeeld in een symbolische vorm die lijkt op krokodillen. De voorkant van de schoen heeft de vorm van een lange krokodillensnuit en heeft twee kleine gaatjes die op neusgaten lijken. De ogen van het dier zijn getekend met iets grotere stippen van een contrasterende kleur en bevinden zich op hoge richels. In vorm vormen deze uitsteeksels een gat in de klomp, waar het been doorheen wordt geduwd. De merknaam is gemaakt in de stijl van het vorige logo. Het is niet veranderd.

Logo lettertype en kleuren

Crocs Logo

Alle transformaties van bedrijfsidentiteit zijn de degradatie van het beeld van een krokodil van realistisch naar abstract. Als in de vroege logo’s het hoofd en de romp van het dier werden afgebeeld, dan was in de latere versie alleen het hoofd. Anatomische details zijn nu ook niet aangegeven — de alligator is alleen te herkennen aan zijn contouren. Bovendien werd de naam van het bedrijf na verloop van tijd een begrip en verspreidde het zich naar de schoenen die het produceert. Daarom noemen kopers dergelijke klompen crocs.

De belettering in het embleem is gebaseerd op het Gotham Rounded Bold lettertype met vette en brede letters. Aan de uiteinden zijn ze niet afgesneden, maar afgerond, wat lijkt op de voorkant van merkschoenen. Een alternatieve optie is het lettertype AG Book Rounded BQ-Bold, dat ook dicht in de buurt komt van de huisstijl.

Logo Crocs

De kleur van het embleem is hetzelfde. Was er eerst groen naast zwart, nu is het weg. Alleen zwart-wit bleef over.