C&A Logo

C&A Logo

C&A is een keten van betaalbare modewinkels van particulieren. Het verscheen in 1841 en werd opgericht door twee vertegenwoordigers van de familie Brenninkmeijer — Clemens en August. Het bedrijf heeft Belgische, Duitse en Deense roots, dus de hoofdkantoren bevinden zich in Vilvoorde (België) en Düsseldorf (Duitsland). Het basisservicegebied is Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Azië. De Brenninkmeijer-dynastie is nu eigenaar van het bedrijf via Cofra Holding AG. Dankzij haar enorme verkoopwinsten wordt ze beschouwd als de rijkste van Nederland, maar haar vaste verblijfplaats is Zwitserland, waar ze zich met succes in de steden Genève en Zug vestigde.

Betekenis en geschiedenis

C&A Logo Geschiedenis

C&A is een initiatief van de gebroeders Brenninkmeijer, die het in Sneek openden. Ze gebruikten het bedrijf als een Nederlandse textielfabriek. Om de handel te bevorderen en de vraag naar producten te vergroten, kondigde Bernard Joseph (zoon van Clemens) vervolgens kortingen aan, die hij in 1906 in Amsterdam begon aan te bieden. Hierdoor waren er in 1910 al 10 merkminimarkten in Nederland. Allemaal behoorden ze tot de Duitse familie Brenninkmeijer, die sinds de 17e eeuw textiel en linnenproducten verkoopt in hun woonplaats Mettingen.

Goedkope kledingwinkels, gelegen in het hart van grote Europese steden, trokken de aandacht van kopers, waardoor het merk een zeer belangrijke rol speelde in de economie. Geleidelijk nam de concurrentie toe en de fabrikant kondigde aan zich terug te trekken uit de Britse thuismarkt. In 2001 verkocht hij daar zijn laatste boetiek, hoewel hij daarvoor al sinds 1922 met succes in het land werkte. Elf C&A-winkels werden overgenomen door Primark.

Een vergelijkbare situatie deed zich voor in Argentinië, waar het merk tot 2009 aanwezig was. Vervolgens maakte de Duitse uitgeverij Der Spiegel het voornemen bekend van de eigenaren van het Belgisch-Duits-Deense bedrijf om het bedrijf te verkopen aan een van de Chinese investeerders. Dit evenement vond plaats in 2018 en voor die tijd was C&A welvarend en introduceerde zelfs een eigen kledinglijn, ontwikkeld in samenwerking met Beyonce. Geleidelijk richtte het zich op de markten van Noord- en Zuid-Amerika en Azië.

Dat wil zeggen, het logo van dit modemerk is eigenlijk breed herkenbaar. Het is al lang bekend omdat het ondanks periodieke herontwerpen altijd consistent is gebleven. Er zijn momenteel tien varianten van het embleem.

1841 — 1912

C&A Logo 1841-1912

Het allereerste teken was rond, en vervolgens bracht hij deze vorm over op alle volgende emblemen. Op een zwarte achtergrond stonden verschillende informatieve inscripties die informatie gaven over de eigenaren van het merk en de locatie. De tekens «C» en «A» gaven de namen aan van de oprichters — de broers Clemens en August, naar wie het bedrijf is vernoemd. Grote stippen werden na de hoofdletters geplaatst. De cursieve tekst was omgeven door een dunne witte lijn gevolgd door een zwarte rand.

1912 — 1913

C&A Logo 1912-1913

De broers verkortten het verbale deel van het embleem en behielden alleen hun initialen en achternaam in de volledige versie. Daarnaast is de zwarte rand van het medaillon verwijderd en is het lettertype gewijzigd: gedrukte karakters vervangen cursief. Het woord «Brennenkmeijer» was schreefloos, en tussen de «C» en «A» verscheen een ampersand.

1913 — 1928

C&A Logo 1913-1928

Na het herontwerp werd een horizontaal ovaal met tekst erin goedgekeurd: met de achternaam en verkorte versies van de namen van de eigenaren. De ontwikkelaars hebben de hoofdletters uitgelijnd en de vorm van het ampersand gewijzigd.

1928 — 1947

C&A Logo 1928-1947

In 1928 onderging het logo belangrijke wijzigingen. De achternaam erin werd vervangen door de uitdrukking «Modes Limited», en een gekruld frame met langwerpige stralen verscheen aan de rand van het ovaal. Ze symboliseerden het handelsnetwerk, waarin al een groot aantal winkels was.

1947 — 1958

C&A Logo 1947-1958

Geleidelijk aan namen de stralen, gericht in verschillende richtingen, de vorm aan van halve ovalen, die erg op bloembladen leken. In vergelijking met de vorige versie van het logo waren de letters vetgedrukt. Het ampersand (&) is door de ontwerpers ontworpen als een acht (8). Om dit te doen, verlengden ze zijn rechterlijn, die lichtjes naar links was gebogen en ver naar beneden ging. Voor de slogan gebruikten ze handgeschreven cursief.

1958 — 1984

C&A Logo 1958-1984

De grijze ellips is opnieuw paars gekleurd. Op het frame verschenen in plaats van halve ovalen rood-witte strepen in de vorm van strepen. De ontwikkelaars verwijderden het motto van het bedrijf, dus de naam van de oprichters van de kledingwinkelketen werd opnieuw onder het opschrift «C&A» geplaatst.

1984 — 1998

C&A Logo 1984-1998

Ontwerpers bleven experimenteren met kleur, wat resulteerde in een gekruld bloembladvormig frame dat rood werd. Het ovaal dat ze omringde, werd ook opnieuw geverfd, maar alleen in blauw, wat contrasteerde met het rood. De letters zijn terug in het wit en het ampersand heeft een klassieke uitstraling.

1998 — 2005

C&A Logo 1998-2005

Het ovaal was omlijst met een dunne witte streep. Het opschrift «C&A» bleef hetzelfde. De intensiteit van het kleurenspectrum is versterkt, zodat het er veel helderder en meer verzadigd uitziet.

2005 – 2011

C&A Logo 2005-2011

 

Met behoud van de oude structuur heeft het C&A-logo aan volume gewonnen. Om dit te doen, voegde ze een verloop toe, evenals schaduwen en hooglichten die het frame golvend maakten. Boven in het centrale deel was er een uitgebreide verlichting. Daardoor zag het logo er witachtig uit.

2011 — 2020

C&A Logo 2011-2020

Om het embleem te moderniseren, hebben de ontwerpers het vereenvoudigd. Ze verwijderden de effen vulling van het ovaal en kleurden het tekstgedeelte blauw. Het verloop is verwijderd, zodat het symbool weer plat en tweedimensionaal is om compact op verschillende media te passen. Crimson werd gebruikt in plaats van donkerrood.

2016 — 2020

C&A Logo 2016-2020

Marineblauw werd helemaal geschrapt uit het kleurenschema van de C&A-winkel. Het is vervangen door rood. De rest van het logo heeft zijn oorspronkelijke uiterlijk behouden.

2020 – heden

C&A Logo 2020

De huidige versie bestaat alleen uit het verbale gedeelte. De ovale, golvende rand en de scheidende witte ring zijn verdwenen. In plaats daarvan ontstond een laconiek teken — een grote naam voor een fabrikant van modieuze kleding. Letters en ampersands hebben een klassieke uitstraling.

Logo lettertype en kleuren

C&A Logo

De evolutie van het C&A-logo was een voortdurende wijziging van de vorm, maar niet van de inhoud. Daarom zijn alle elementen erin hetzelfde gebleven. De enige uitzondering is de laatste periode, toen de identiteit zijn gebruikelijke parafernalia verloor: een ovaal, een gekruld frame en een ring. Dus het pictogram verloor geleidelijk de grafische weergave en werd verbaal. Maar ondanks de veranderingen hield hij zich nog steeds aan een strikte stijl.

Logo C&A

Voor het embleem hebben de ontwikkelaars een lettertype gebruikt dat zoveel mogelijk lijkt op het lettertype Centennial Black van ontwerper Adrian Frutiger. Het corporate palet is gebouwd op een combinatie van blauw en rood in verschillende tinten. Maar naast hen waren er andere kleuren: wit, grijs, grafiet, zwart, paars.