Het haute-couturehuis Balenciaga is een legendarische ontdekking van zijn tijd. Het verscheen in 1919 in Spanje en trok meteen de aandacht van de heersende elite. Even later moest het bedrijf vanwege het gewapende conflict noodgedwongen naar Frankrijk verhuizen. De Baskische ontwerper Cristobal Balenciaga Eizagirre gaf Parijzenaars een Empire-stijl, off-the-shoulder kleding, korte jassen zonder knopen, trapeze-jurken en een slank, recht silhouet. In feite maakte hij een revolutie die bepaalde hoe de outfits van het volgende tijdperk eruit zouden zien.
Betekenis en geschiedenis
In feite was het merk Balenciaga geen high fashion huis, hoewel iedereen het zo noemt. Het was geen lid van de Parijse organisatie Chambre Syndicale de la Couture Parisienne, omdat de eigenaar alle regels overtrad en resoluut weigerde zich eraan te houden. Bovenal was Cristobal verontwaardigd over het kopiëren van originele ideeën: hij geloofde dat Christian Dior zijn snit en silhouetten stal.
De grootste couturier beëindigde zijn carrière in 1968, alsof hij anticipeerde op zijn naderende dood. Zelfs voor de medewerkers van het bedrijf was dit een complete verrassing. Het huis van Balenciaga was inactief tot 1986. Het werd pas weer in bedrijf genomen toen het onderdeel werd van Jacques Bogart S.A. Even later werd het gekocht door de Kering-holding.
In tegenstelling tot kleding zijn de logo’s van Balenciaga nooit divers geweest, noch tijdens het leven van Cristobal, noch daarna. De nieuwe eigenaren hadden geen haast om met de identiteit te experimenteren: ze behielden het oorspronkelijke woordmerk en veranderden alleen het lettertype.
1917 — 2013
Een van de eerste emblemen bevatte twee hoofdletters «B» tegenover elkaar met platte zijden. Ze waren verbonden door drie parallelle diagonale lijnen die eruitzagen als steken die het kledingstuk bij elkaar hielden. Onderaan stond de merknaam in zwarte schreefloze letters. Zelfs daaronder stond het woord «PARIS», dat de locatie van het modehuis aanduidde.
2013 — 2017
Het bedrijf dat het merk Balenciaga kocht, liet het monogram van het merk vallen. Ze besloot alleen het woordmerk bij de merknaam te gebruiken, waardoor het lettertype vetter werd.
2017 — heden
Na weer een update werden de letters aan de randen geperst. Het veranderen van de verhoudingen had niet echt invloed op de stijl, want verder veranderde er niets. De makers van het logo hebben geprobeerd het ontwerp te moderniseren met behoud van herkenbaarheid.
Voorheen had het bedrijf Balenciaga een traditioneel merkteken, dat bestond uit twee letters «B». Diagonale lijnen symboliseerden de steken die de stukken stof met elkaar verbinden. Nu wordt dit monogram niet meer gebruikt. De eigenaren beperkten zich tot een korte inscriptie zonder aanvullende grafische elementen.
Logo lettertype en kleuren
De typografie van Balenciaga is verkrijgbaar in verschillende lettertypen. In een van de vroegste versies was het een analoog van Urbano Expanded van FontSite Inc. Vervolgens werd het lettertype gebruikt, enigszins vergelijkbaar met Bw Modelica Expanded Bold van Branding With Type en Ultine Normal Demi van Insigne Design. Het moderne woordmerk is in het Utah Condensed Bold-lettertype, dat is geïnspireerd op belettering in het openbaar vervoer. Ontwerper Demna Gvasalia veranderde het iets om het aan te passen aan het logo van het modehuis.
Het kleurenschema was op zijn beurt niet zo gevarieerd. Het bevatte altijd zwart als voorgrond en wit als achtergrond. Een simpele combinatie benadrukt de aristocratische en goede smaak van het merk.