Zweedse Automerken

Zweedse Automerken

Hoewel de Zweedse auto-industrie de thuisbasis is van twee van de beroemdste en grootste vrachtwagens ter wereld (Volvo AB en Scania AB), is de auto-industrie gericht op personenvervoer. Het wordt gekenmerkt door onovertroffen kwaliteit en uitzonderlijke veiligheid — zowel in auto’s als bussen. Tegelijkertijd is de Zweedse auto-industrie sterk afhankelijk van leveringen in het buitenland, aangezien 95% van de zware voertuigen en 85% van de personenauto’s elders in de wereld worden verkocht. Er zitten exclusieve merken tussen. Zo noemde het tijdschrift Forbes de Koenigsegg CCXR-supercar de mooiste ter wereld. En het Volvo-concern kreeg de status van fabrikant van de veiligste auto’s.

Wat is Zweedse automerken?

Er zijn weinig automerken in Zweden, maar ze zijn vrij goed bekend: Koenigsegg, Volvo, NEVS, Scania AB, Uniti Sweden AB, Polestar, Caresto. Voorheen stonden op deze lijst ook Saab, Jösse Car en Scania-Vabis.

Grote Zweedse autobedrijven

Er zijn er maar weinig, maar ze zijn uitstekend! Dit is wat je kunt uitroepen als je naar Zweedse auto’s van welke klasse dan ook kijkt. Feit is dat fabrikanten er veel aandacht aan besteden, omdat de overgrote meerderheid van de producten wordt geëxporteerd. En er zijn echt maar weinig merken die in verband worden gebracht met de technische industrie in Zweden. De meest bekende onder hen zijn Volvo (premium auto’s), Koenigsegg (luxe supercars), Saab (universele modellen), Scania (zware voertuigen) en enkele anderen.

Koenigsegg (1994-Heden)

Koenigsegg Logo (1994-Heden)

Het autobedrijf Koenigsegg Group werd in 1994 opgericht door Christian von Koenigsegg en houdt zich bezig met de productie van supercars van wereldklasse. Het hoofdkantoor bevindt zich in Ängelholm Scania County. Ze zal binnenkort het management overnemen van nog een ander Zweeds merk, Saab Automobile, dat te koop staat bij General Motors. De schriftelijke bevestiging is al ontvangen en de transactie wordt onderhandeld.

Deze fabrikant heeft veel technologische verdienste die hem het recht geeft om hem de beste in zijn land te noemen. Hij pionierde met de creatie van het CC8S-model. Dit is een sportwagen aangepast voor gebruik op gewone wegen, gelanceerd in 2002. Een andere Koenigsegg-auto heeft publieke aandacht gekregen. Dit is een vertegenwoordiger van de CCXR-serie. Forbes noemde het de meest aantrekkelijke auto ter wereld.

Volvo (1927-Heden)

Volvo Logo (1927-Heden)

Het is een van de oudste ondernemingen in het land, dat is uitgegroeid van een kogellagerfabriek tot de grootste autofabriek. De onderneming produceert universele auto’s, SUV’s, sedans van verschillende typen, hatchbacks, luxe auto’s. De oprichters van het bedrijf zijn de industriëlen Gustav Larson en Assar Gabrielsson, die het in 1927 in de stad Göteborg hebben opgericht.

Het Zweedse merk is momenteel eigendom van Zhejiang Geely Holding Group, het moederbedrijf van het merk Geely Automobile. De overgang vond plaats op voorwaarde dat Volvo de middelen zal beheren zoals voorheen. In 2020 begonnen echter de onderhandelingen over een volledige bedrijfsfusie.

NEVS (2012-Heden)

NEVS Logo (2012-Heden)

Het oprichtingsjaar van deze automaker is 2012. Het is ontstaan ​​uit de activa en industriële ondernemingen van het failliete Saab. Het bedrijf is eigendom van de Evergrande Group en heeft meerdere locaties: het hoofdkantoor is gevestigd in Trollhättan (Zweden), productielocaties in Guangzhou (China) en Toronto (Ontario, Canada). De naam van het bedrijf is een afkorting en komt van de uitdrukking National Electric Vehicle Sweden. Haar basisspecialisatie is elektrische voertuigen.

Scania AB (1911-Heden)

Scania AB Logo (1911-Heden)

Dit bedrijf verscheen aan het einde van de 19e eeuw — in 1891. Het werd opgericht door Gustaf Erikson en heette vroeger AB Scania-Vabis. Op dit moment is de moederorganisatie de Volkswagen Group en is deze zelf gevestigd in de stad Södertälje. Het bedrijf houdt zich bezig met de productie van zware voertuigen, bussen en dieselmotoren voor vrachtwagens en maritiem transport.

Uniti Sweden AB (2016-Heden)

Uniti Sweden AB Logo (2016-Heden)

In de winter van 2016 lanceerde Lewis Horne Uniti, een bedrijf dat zich toelegt op groene technologieën en milieuvriendelijkheid in de auto-industrie. Aanvankelijk was het een project dat begon in het kader van de universiteit van Lund, en later werd het een start-up van een bedrijf dat het concept van hightech stadsvervoer promoot. Middels crowdfunding is geld ingezameld voor een tweezits elektrische auto. In 2019 werden de technische eigenschappen gepresenteerd van de eerste goedkope in massa geproduceerde elektrische auto met een 12 kW of 24 kW batterij.

Polestar (1996-Heden)

Polestar Logo (1996-Heden)

Het merk, opgericht in 1996, is nu eigendom van Volvo Cars en via Geely, het moederbedrijf. De locatie van het bedrijf is de stad Göteborg (Zweden). Onder dit merk worden elektrische voertuigen en superkrachtige motoren geproduceerd. Het is ook een laboratorium en een ontwerpbureau dat experimentele technologieën implementeert. Auto’s worden voornamelijk in China geproduceerd.

Caresto (2004-Heden)

Caresto Logo (2004-Heden)

Dit automerk verscheen op initiatief van Leif Tufvesson en werd officieel geregistreerd in 2004. Het bedrijf is gevestigd in het zuiden van Zweden, in de stad Ängelholm. Het presenteert vier modellen van de Hot Rod-sportwagen, ontwikkeld door de eigenaar van het bedrijf. Tufvesson werkte zes jaar in het Volvo Concept Center om voor Koenigsegg te ontwerpen. In 2004 werd hij onderscheiden met de Hot Rod of the Year en de prestigieuze US Most Innovative Car award.

Saab (1947-2012)

Saab Logo (1947-2012)

De volledige naam van dit Zweedse bedrijf is Saab Automobile AB. Het werd opgericht in 1937. Het hoofdkantoor is gevestigd in de stad Trollhättan. Signature-auto’s van deze fabrikant stonden bekend om turbotechnologie, veiligheid en groene technologie. Het merk staat momenteel in de wacht en is in de uitverkoop. Maar aangezien niemand het in zijn geheel wilde kopen, wordt alle eigendom, inclusief intellectueel eigendom, als afzonderlijke activa verkocht.

Overleden automerken

Jösse Car (1997 2003)

Jösse Car Logo (1997 2003)

De makers van het Zweedse bedrijf Jösse Car wilden oorspronkelijk auto’s assembleren van Saab- en Volvo-onderdelen. Het eerste model kwam in 1996 op de markt. Het was een supersnelle supercar, die qua uiterlijk een mengsel was van Corvette en MGB. De fabrikant was van plan 500 exemplaren per jaar te produceren, maar ging door geldgebrek in 1999 failliet. Nu is het merk Jösse Car eigendom van Braun Holding AB. Het embleem is een rechthoekig blauw schild met een wit paard en zwarte letters ‘JC’.

Scania-Vabis (1911-1969)

Scania Vabis Logo (1911-1969)

Het automerk Scania-Vabis werd in 1911 opgericht door twee Zweedse bedrijven die hun positie in een competitieve markt wilden versterken. Hun eerste gezamenlijke project was een bus. Toen kwamen auto’s en vrachtwagens in het assortiment. Na verloop van tijd werd de onderneming volledig geheroriënteerd op het maken van zwaar materieel, maar de Tweede Wereldoorlog verhinderde de ambitieuze plannen. In 1969 hield Scania-Vabis op te bestaan ​​toen het fuseerde met Saab Automobile AB en een dochteronderneming werd. Tijdens de jaren van onafhankelijkheid gebruikte ze een blauw embleem in de vorm van een gestileerd wiel met de kop van een rode griffioen en een gouden inscriptie «SCANIA VABIS».

Welk merk auto's wordt er in Zweden gemaakt?

Trucks Scania AB en AB Volvo, Volvo Cars personenauto's, Koenigsegg luxe auto's worden geproduceerd in Zweden. Maar de universele modellen van Saab Automobile AB worden niet meer geproduceerd omdat dit bedrijf failliet ging.

Welke luxe auto's worden er in Zweden gemaakt?

De niche van luxe automerken in Zweden wordt ingenomen door Volvo en Koenigsegg. Het eerste merk wordt vertegenwoordigd door personenauto's en het tweede - door hypercars.

Welke auto is populair in Zweden?

In 2021 stonden de volgende Volvo-modellen bovenaan de lijst van populaire auto's in Zweden: S/V60, XC60 en XC40. Het vijftal wordt afgesloten door de auto's van het Zuid-Koreaanse bedrijf Kia: Cee'd en Niro.

Hoe heten Zweedse auto's?

De bekendste namen van de Zweedse auto-industrie: Koenigsegg, Scania, Volvo, Saab, Polestar. Andere merken zijn Caresto, Uniti Sweden AB, NEVS, Scania-Vabis, Jösse Car.