Amerikaanse Automerken

Amerikaanse Automerken

De Amerikaanse auto-industrie staat op de tweede plaats wat betreft het aantal geproduceerde auto’s, alleen China. Sinds de jaren 1890. er waren ongeveer 1900 grote en kleine autofabrikanten in het land, maar sommige verdwenen en gingen op in bedrijven. Als gevolg hiervan werd de markt veroverd door de zogenaamde «grote drie», die veel automerken bezit. Dit zijn Ford Motor Company, Stellantis North America en General Motors — de leiders in termen van jaarlijkse verkoop, gevestigd in Detroit. Ze zijn een van de weinigen die de Grote Depressie hebben overleefd vanwege hun financiële kracht.

Wat is Amerikaanse automerken?

De meest invloedrijke Amerikaanse autofabrikanten zijn de vertegenwoordigers van The Big Three — de giganten van de automarkt. Dit zijn Fiat Chrysler US, Ford en General Motors. Ze bezitten veel automerken uit de Verenigde Staten.

Massamarktmerken

Autofabrikanten in de Verenigde Staten hebben de sociale status van de markt op verschillende manieren beïnvloed. Terwijl General Motors zich aanvankelijk richtte op luxe modellen, wilde Ford auto’s algemeen beschikbaar maken. Dit werd het startpunt van de massamarkt in de automarkt. Nu wordt het segment van goedkope voertuigen niet alleen vertegenwoordigd door de «grote drie» merken, maar ook door minder bekende merken.

Ford (1903-Heden)

Ford (1903-Heden)

Ford is een merk dat eigendom is van een van de grootste autofabrikanten in de Verenigde Staten. De basis hiervoor werd gelegd in 1903 toen Henry Ford zijn fabriek opknapte en de Ford Motor Company registreerde. Het is een familiebedrijf dat wordt geërfd. Het bedrijf biedt een breed scala aan voertuigen en is vertegenwoordigd in de markten van verschillende landen.

Chevrolet (1911-Heden)

Chevrolet (1911-Heden)

Chevrolet is de massamarktdivisie van de General Motors Company. Zijn voorganger was de Chevrolet Motor Car Company, die in 1911 door Louis Chevrolet en William C. Durant werd opgericht. De oprichters van het bedrijf hadden ruzie over het ontwerp, dus verkocht Louis zijn aandeel en verliet het bedrijf. En het naar hem vernoemde merk blijft bestaan ​​en breekt wereldwijde verkooprecords.

Jeep (1941-Heden)

Jeep (1941-Heden)

De fabrikant van Jeep-auto’s is het Italiaans-Amerikaanse bedrijf Fiat Chrysler Automobiles N.V., dat in Nederland is geregistreerd. De hoofdeigenaar van het merk is een vertegenwoordiger van de «grote drie» Stellantis Noord-Amerika. Het eerste prototype van de Jeep-auto verscheen in 1940. Het was de Bantam BRC, gemaakt door ingenieur Karl Probst voor het Amerikaanse leger.

GMC (1911-Heden)

GMC (1911-Heden)

Bestelwagens, vrachtwagens, pick-up trucks en SUV’s die onder het merk GMC op de markt worden gebracht, zijn vertegenwoordigd in een breed scala aan modellen. Ze worden vervaardigd door General Motors, een van de drie grootste leiders in de Amerikaanse auto-industrie. In het verleden heette GMC de Rapid Motor Vehicle Company en was het eigendom van Max Grabowsky.

Buick (1903-Heden)

Buick (1903-Heden)

Het merk Buick is vernoemd naar de uitvinder en verkoper van luchtschepen, David Dunbar Buick, die in 1901 zijn eerste auto bouwde en in 1902 de Buick Motor Car Company oprichtte. In 1908 trad het bedrijf toe tot General Motors en is sindsdien een divisie ervan. De belangrijkste focus is relatief goedkope middenklasse auto’s.

Dodge (1900-Heden)

Dodge (1900-Heden)

Het merk Dodge werd opgericht in 1900 en werd 14 jaar later onderdeel van het bedrijf Chrysler. Het maakt nu deel uit van het Fiat-Chrysler LLC-concern, dat eigendom is van Stellantis North America. Tot 1914 produceerde de Dodge-fabriek onderdelen voor auto’s. Nu is het een populair merk van personenauto’s, minivans en cross-overs.

RAM (2010-Heden)

RAM (2010-Heden)

Pick-up truck maker RAM, eigendom van Fiat Chrysler Automobiles, maakte zijn debuut in 1981. De eerste generatie auto’s was gebaseerd op Dodge pick-up trucks en verschilde van hen in ontwerp. De tweede generatie verscheen in 1994. Het was een model met een verhoogd laadvermogen. Daaropvolgende lijnen hadden verschillende configuraties en werden voortdurend verbeterd.

Luxe automerken

Vertegenwoordigers van de «grote drie» van de Amerikaanse auto-industrie concurreren met elkaar op de markt voor luxe auto’s. Stellantis North America heeft Chrysler in dit segment, Ford Motor Company heeft Lincoln en General Motors heeft Cadillac. Hun voertuigen worden erkend als symbolen van hoge status.

Cadillac (1902-Heden)

Cadillac (1902-Heden)

Cadillac is een van de oudste automerken ter wereld. Dit bedrijf is opgericht in 1902 en heeft zich gevestigd als de eerste fabrikant van high-end machines in de Verenigde Staten. Sinds 1909 is het onderdeel van General Motors. Luxe auto’s van Cadillac zijn gewild in Noord-Amerika, maar zijn over de hele wereld vertegenwoordigd: ze kunnen in 50 landen worden gekocht.

Lincoln (1917-Heden)

Lincoln (1917-Heden)

Lincoln is een grote divisie van de Ford Motor Company, die tot 1922 een onafhankelijk bedrijf voor vliegtuigmotoren was. De maker, ingenieur Henry Leland, wilde luxe auto’s maken, maar wegens geldgebrek verkocht hij het bedrijf. Hij noemde het merk Lincoln naar zijn favoriete politicus.

Chrysler (1925-Heden)

Chrysler (1925-Heden)

Chrysler produceert high-performance voertuigen die bekend zijn in Amerika en daarbuiten. Dit handelsmerk verscheen in 1925 en is momenteel eigendom van Stellantis North America. Geavanceerde ontwikkelingen en indeling van auto’s naar prijsklasse hebben het merk Chrysler ongelooflijk populair gemaakt. Sinds kort richt de fabrikant zich op het luxe segment van de markt.

Fusion Motor Company (2012-Heden)

Fusion Motor Company Logo (2012-Heden)

Dit Amerikaanse bedrijf is opgericht in 2012 en is gevestigd in Los Angeles, Californië. Het is een luxedealer die luxe auto’s van het hoogste niveau aanbiedt, maar van verschillende typen. Haar specialisatie is een mix van oud en nieuw, buitenlands en binnenlands, wat de naam «Fusion» bevestigt. Het merk werkt samen met beroemdheden en iedereen die een breed en tegelijkertijd uniek aanbod van luxe auto’s wil proberen.

Elektrische auto merken

Slechts een paar bedrijven produceren elektrische auto’s in de Verenigde Staten, maar dit weerhoudt hen er niet van om veel segmenten van de automarkt te bezetten — van grote en ongelooflijk krachtige auto’s (inclusief de Sport Utility Vehicle-klasse) tot kleine hot hatches. Ze veroveren niet alleen met vooruitstrevende technologieën, maar ook met een super stijlvol design.

Tesla (2003-Heden)

Tesla (2003-Heden)

Tesla is de bekendste fabrikant van elektrische voertuigen ter wereld. Het draagt ​​de naam van de natuurkundige en uitvinder Nikola Tesla. Het merk Tesla Motors is in 2003 geregistreerd door twee ondernemers. Het grootste deel van de investering kwam van Elon Reeve Musk, die momenteel eigenaar is van het bedrijf. De presentatie van het eerste Roadster-model vond plaats in 2006.

Karma (2015-Heden)

Karma (2015-Heden)

Particuliere onderneming Karma Automotive is gespecialiseerd in de productie van luxe elektrische auto’s. Het is in 2015 ontstaan ​​op basis van het failliete Fisker Automotive. Karma’s eerste auto heette de Revero en debuteerde in 2016.

Lucid (2007-Heden)

Lucid (2007-Heden)

Lucid Motors is opgericht in 2007, maar heeft vanaf 2021 nog geen enkele auto geproduceerd. Ze heeft niet genoeg geld om de markt volledig te betreden. De Lucid-fabriek, die wordt geschat op $ 700 miljoen, is in aanbouw. Na voltooiing zal de fabrikant zijn eerste Air luxe sedan uitbrengen. Deze elektrische auto zal naar verwachting de belangrijkste concurrent van Tesla-auto’s worden.

Faraday Future (2014-Heden)

Faraday Future (2014-Heden)

De startup van Faraday Future is vernoemd naar de fundamentele wet van het elektromagnetisme. Ondanks het gebrek aan financiering had de maker Jia Yueting grootse plannen voor de productie van elektrische voertuigen. In januari 2021 kondigden bedrijfsleiders aan dat ze zich bij Property Solutions Acquisition Corp.

Brammo (2002-Heden)

Brammo (2002-Heden)

De Brammo Corporation heeft een geschiedenis in het produceren van elektrische motorfietsen en tractiemotoren. In 2015 werd het fietsenbedrijf overgenomen door Polaris Industries en twee jaar later werden de resterende activa overgenomen door Cummins. Er zijn auto’s geweest in de geschiedenis van Brammo, waaronder de Enertia GT batterij elektrische auto.

Vrachtwagenmerken (zwaar en middelzwaar)

Er is een hele cultuur van langeafstandsvrachtwagens in de Verenigde Staten, hoewel er niet veel fabrikanten van zijn. De lijst met bedrijven die het legendarische zware materieel maken, omvat Marmon-Herrington, Sterling, Brockway, Autocar, Mack, Western Star, Caterpillar, Freightliner, Kenworth — bekende merken met jarenlange ervaring.

Freightliner (1942-Heden)

Freightliner (1942-Heden)

De eerste Freightliner-vrachtwagen verscheen in 1942. De eerste lijn zware voertuigen was van het logistieke bedrijf Consolidated Freightways. Vervolgens werd de vervoerder gedwongen zijn automerk te verkopen aan Daimler AG Corporation, waarvan het nog steeds deel uitmaakt.

Peterbilt (1939-Heden)

Peterbilt (1939-Heden)

Peterbilt opleggertrekkers en ballasttrucks worden geproduceerd in de eigen fabrieken van het bedrijf in St. Teresa (Canada), Denton en Madison (VS). Het bedrijf is eigendom van Paccar Corporation.

Kenworth (1912-Heden)

Kenworth (1912-Heden)

Kenworth, opgericht in 1912, heette vroeger Gerlinger Motor Car Works en was autodealer. Het begon zijn eigen productie in 1915. Het werd toen gekocht door Edgar K. Worthington en kapitein Frederick Kent. De nieuwe eigenaren hebben het bedrijf naar zichzelf hernoemd, waarbij ze de eerste paar letters van de namen hebben overgenomen.

International (1902-Heden)

International (1902-Heden)

Het merk International was voorheen eigendom van International Harvester, dat personenauto’s, landbouwmachines en vrachtwagens maakte. Na de verkoop van de landbouwdivisie werd het bedrijf omgedoopt tot Navistar International en richtte het zich alleen op vrachtwagens.

Mack (1900-Heden)

Mack (1900-Heden)

Mack wordt beschouwd als een van de oudste in de Verenigde Staten omdat het in 1900 werd opgericht door Fallesen & Berry. Deze fabriek maakte vroeger bestelwagens en rijtuigen en schakelde na de rebranding over op bussen en trolleybussen. Mack is nu een wereldberoemde fabrikant van zware vrachtwagens.

Western Star (1967-Heden)

Western Star (1967-Heden)

Western Star is een voormalige divisie van de White Motor Company. Het werd in 1967 gemaakt en ging toen eindeloos van de hand, totdat het in 2000 bij DaimlerChrysler terechtkwam. Western Star is nu gevestigd in Portland.

Sportwagen merken

Sportwagens die in de VS zijn gemaakt, worden beschouwd als een van de beste ter wereld. Vooral modellen van de merken Ford Mustang, Chevrolet Corvette zijn populair: ze hebben zich van de beste kant in de markt bewezen. De grote vraag naar sportwagens is te danken aan hun technische uitmuntendheid, rijke uitrusting en de enorme snelheid die ze ontwikkelen.

Ford Mustang (1964-Heden)

Ford Mustang (1964-Heden)

Ford Motor Company produceert de Ford Mustang sinds 1964. Het eerste model was een modificatie van de Ford Falcon. Het was een roadster met een futuristisch design. De zesde generatie verscheen in 2015. De nieuwste auto behoort tot de Pony Car-klasse en heeft verbeterde dynamische eigenschappen.

Chevrolet Сorvette (1953-Heden)

Chevrolet Сorvette (1953-Heden)

De Chevrolet Corvette is de eerste sportwagen geproduceerd door een Amerikaanse fabrikant. De belangrijkste auto-assemblagefabriek is eigendom van General Motors en is gevestigd in Bowling Green. De Chevrolet Corvette debuteerde in 1953 met een witte roadster.

Dodge Viper (1992-Heden)

Dodge Viper (1992-Heden)

De Dodge Viper tweezits sportwagens werden geproduceerd van 1992 tot 2017. De eerste roadster werd geproduceerd in de New Mack Assembly-fabriek. Hij dankt zijn ontwerp aan de Mitsubishi 3000GT en Tom Gale, die samenwerkte met Chrysler.

VLF (1965-Heden)

VLF (1965-Heden)

VLF Automotive is een klein particulier bedrijf dat in 2012 is opgericht onder de naam VL Automotive. Een jaar later introduceerde ze haar eerste model, de Destino sedan. In 2016, na de komst van Henrik Fisker, kreeg het bedrijf een nieuwe naam.

Vector (1971-Heden)

Vector (1971-Heden)

Vector-voertuigen worden vervaardigd door Vector Motors Corporation, dat van oudsher wordt geassocieerd met Vehicle Design Force. De oprichter van het bedrijf is Gerald Wiegert. De eerste sportwagen van het merk ging in 1989 in de verkoop.

Panoz (1989-Heden)

Panoz (1989-Heden)

Onder het merk Panoz worden hightech auto’s geproduceerd. Dit zijn sportwagens in beperkte oplage, waaronder de race- en wegversies van de Esperante. Panoz Auto Development werd opgericht in 1989 en vernoemd naar de oprichter, de zoon van apotheker Dan Panoz.

Supercar merken

Amerikaanse supercars zijn krachtige en comfortabele voertuigen. Ze worden geproduceerd door zowel gerenommeerde bedrijven met een lange historie als minder bekende bedrijven die relatief recent zijn verschenen. De eerste omvatten Hennessey en SSC, terwijl de laatste Rezvani en Trion omvatten.

Hennessey (1991-Heden)

Hennessey (1991-Heden)

Hennessey Performance Engineering is sinds 1991 betrokken bij het modificeren van sportwagens. Het belangrijkste doel van het tuninghuis is om het vermogen van auto’s te vergroten door de mechanische componenten te verbeteren. De bekendste modellen zijn de Venom 650R, Venom GT en Venom F5.

SSC (1998-Heden)

SSC (1998-Heden)

SSC is de afkorting voor Shelby Super Cars. Het positioneert zichzelf als ‘s werelds snelste productie-autofabrikant. De line-up omvat twee supercar-modellen: de SSC Tuatara en de SSC Ultimate Aero.

Saleen (1984-Heden)

Saleen (1984-Heden)

Saleen Corporation werd in 1983 opgericht door een voormalig autocoureur. Ze begon met het tunen van auto’s, en in de jaren 2000. overgestapt op kleinschalige productie van race- en sportklasse voertuigen. Onlangs heeft Saleen auto’s aangepast van populaire merken die behoren tot Toyota en General Motors.

Rossion (2006-Heden)

Rossion (2006-Heden)

Het in Florida gevestigde Rossion Automotive is vooral bekend om zijn Q1-sportwagen. Het werd geproduceerd in 2008-2018. Dit is het resultaat van de Noble M400 upgrade, de rechten die de fabrikant al in 2007 kreeg. In 2013 verscheen de circuitversie van de Q1, de Rossion Q1R. Het wordt erkend als een van de zeldzaamste auto’s ter wereld omdat er maar een paar voorbeelden zijn.

Trion (2012-Heden)

Trion (2012-Heden)

De Trion Supercars Group werd opgericht in 2012 en was van plan om zijn eerste auto in 2021 te lanceren, en had tot dan toe een conceptmodel op ware grootte gepresenteerd in vier varianten.

Rezvani (2014-Heden)

Rezvani (2014-Heden)

Sportwagenfabrikant Rezvani Motors bestaat sinds 2014. Het belangrijkste project is Beast, een sportwagenmerk gebaseerd op de Ariel Atom. Spiegels, koplampen en andere auto-onderdelen worden 3D geprint.

Fabrikant & Bus

Naast de Grote Drie, die toonaangevend zijn op de automarkt (Ford Motor Company, Stellantis North America en General Motors), zijn er nog andere grote fabrikanten in de Verenigde Staten. Bijvoorbeeld het Paccar-bedrijf, dat merken van zware vrachtwagens bezit, of het Navistar-bedrijf met dezelfde specialisatie.

General Motors (1908-Heden)

General Motors (1908-Heden)

General Motors is een vertegenwoordiger van de zogenaamde «Big Three» autofabrikanten in de Verenigde Staten. Het grootste bedrijf werd in 1908 gevormd uit kleinere bedrijven die besloten te fuseren. Nadat het in het begin van de 21e eeuw failliet was gegaan, werd het nieuw leven ingeblazen, maar de oude GM werd omgedoopt tot Motors Liquidation Company.

Paccar (1905-Heden)

Paccar (1905-Heden)

Paccar vertegenwoordigt de auto-industrie, of beter gezegd de productie van zware vrachtwagens. Het is eigenaar van een aantal dochterondernemingen, waaronder DAF Trucks, Peterbilt en Kenworth.

Navistar (1993-Heden)

Navistar (1993-Heden)

Navistar is de opvolger van de oudste vrachtwagenfabrikant International Harvester, die in 1902 verscheen. Het huidige bedrijf produceert naast vrachtwagens pantserwagens, bussen (inclusief schoolbussen) en Ford V8-motoren. Het hoofdkantoor is gevestigd in Warrenfield, Illinois.

IC Bus (2002-Heden)

IC Bus (2002-Heden)

IC Bus is een dochteronderneming van Navistar. Hij kwam in 2002 op de markt, maar had twee voorgangers die veel eerder waren: AmTran en Ward Body Works. Het bedrijf is gespecialiseerd in school- en bedrijfsbussen.

Overleden automerken

Mercury (1938-2011)

Mercury (1938-2011)

Een van de vele divisies van de Ford Motor Company is Mercury, een merk van vrachtwagens en auto’s. Dit merk werd in 1938 opgericht om auto’s met een eigen ontwerp te produceren. Maar na verloop van tijd werden Ford-modellen de basis voor haar voertuigen, waardoor de identiteit en onafhankelijkheid van de Mercury effectief werd vernietigd. In de laatste jaren van zijn bestaan ​​heeft de fabrikant samengewerkt met het merk Lincoln. Samen behoorden ze tot één tak — Lincoln-Mercury. Dit ging zo door tot 2011, toen de laatste auto van dit luxemerk van de band rolde. Op dat moment eindigde het verhaal van Mercurius en zijn wit-grijze logo: een dubbele cirkel met daarin drie gebogen lijnen. Net als veel andere autofabrikanten symboliseerden de strepen snelheid en beweging.

Pontiac (1926-2010)

Pontiac (1926-2010)

De naam van het autobedrijf Pontiac is ontleend aan de geschiedenis van de Verenigde Staten. Ze draagt ​​de naam van een Indiase leider die deelnam aan de oorlog tegen de kolonisten. Toegegeven, ze stond aanvankelijk bekend als de fabrikant van paardenkoetsen uit Pontiac Spring and Wagon Works. Later werd de naam veranderd en kwamen er personenauto’s in het assortiment. Het eerste motorvoertuig werd geïntroduceerd in 1907. Sindsdien produceerde het bedrijf Oakland-modellen, tot het in 1926 een auto produceerde onder zijn eigen merknaam. Dit jaar wordt beschouwd als het officiële oprichtingsjaar van Pontiac.

Het bedrijf produceerde verschillende modellen, maar ging uiteindelijk failliet. In 2010 liepen haar dealercontracten af. Het logo van het merk is echter altijd te horen omdat het erg lijkt op het embleem van de United States Space Force. Het is gebaseerd op een rood en zilver driedimensionaal deltasymbool met een vierpuntige ster. Het lijkt erop dat de ontwerpers van de ruimtegemeenschap dit bord zojuist ondersteboven hebben gekeerd.

Saturn (1985-2010)

Saturn (1985-2010)

Het General Motors-concern bezat vele divisies, waaronder Saturn. Dit merk was op geen enkele manier afhankelijk van het moederbedrijf: het had een eigen verkoopnetwerk en een eigen lijn voor de productie van auto’s. Hij liet zich ook leiden door een persoonlijk concept, dat in 1985 werd geïmplementeerd. De essentie van het ambitieuze project was het vervaardigen van compacte machines. Er was veel vraag naar, maar General Motors vond het bestaande verkoopvolume ontoereikend. De ontevredenheid bereikte het punt dat GM-managers probeerden de Saturn aan de Penske-holding te verkopen. Daardoor ging de deal niet door, waarna het merk failliet werd verklaard. Experts sluiten niet uit dat het zich nog steeds kan herstellen, en in de verre toekomst zullen auto’s die zijn versierd met een rood en zilver vierkant logo met de ringen van Saturnus terugkeren op de markt.

Hummer (1992-2010)

Hummer (1992-2010)

De basis voor de Hummer was het militaire voertuig van de HMMWV. De ontwikkelaars maakten het civiel, zodat niet alleen personeel van het Amerikaanse leger erop kon rijden, maar ook alle liefhebbers van betrouwbare, hoogdragende SUV’s. General Motors verbond zich ertoe Hummer-modellen te produceren, maar besloot na een terugval in de verkoop van dit merk af te stappen. Ze kon geen kopers vinden, dus in 2010 liquideerde GM de beroemde divisie volledig. Ter nagedachtenis aan de Hummer blijft alleen een woordmerk over, dat er net zo monolithisch uitziet als de auto’s zelf. De inscriptie is zwart gekleurd en bestaat uit vette letters met een contrasterende dikte van lijnen.

Oldsmobile (1897-2004)

Oldsmobile (1897-2004)

Oldsmobile is een automerk met 107 jaar geschiedenis. Het verscheen in 1897 toen de uitvinder Ransom Eli Olds de Olds Motor Works oprichtte. De eigenaar stopte al snel met zijn bedrijf vanwege financiële problemen. De General Motors Corporation beschouwde Oldsmobile als veelbelovend, dus kocht het uit en bleef de lijn uitbreiden. De fabrikant streefde naar technische uitmuntendheid, waarvoor hij voortdurend de componenten verbeterde — van V8-motoren tot automatische transmissies. Maar het succes was van korte duur: in de jaren negentig. het bedrijf verloor het recht op zijn eigen ontwikkelingen en in 2000 kondigden vertegenwoordigers van General Motors de liquidatie van het merk aan. De laatste Oldsmobile-sedan kwam uit in 2004. Het droeg de handtekeningen van iedereen die bij de montage betrokken was, evenals een zilveren ovaal logo doorgestreept met een diagonale lijn.

Plymouth (1928-2001)

Plymouth (1928-2001)

De autofabrikant Plymouth dateert uit 1928. Jarenlang maakte het deel uit van de Chrysler Corporation en op het logo stond het Mayflower-schip dat de Britten naar Amerika zeilden om de Plymouth Colony te stichten. Het merk bestond tot 2001. Gedurende deze tijd produceerde het veel auto’s en overtrof het op een gegeven moment zelfs Ford in termen van verkoop. Het bedrijf ontwikkelde zich met wisselend succes, maar had begin jaren negentig terrein verloren. Het productievolume daalde sterk, waardoor de divisie onrendabel werd geacht. Chrysler Corporation heeft het in 2001 geliquideerd.

American Motors (1954-1988)

American Motors (1954-1988)

American Motors is een verdwenen bedrijf dat met zijn kleine, grote en middelgrote modellen een vacante plaats op de automarkt heeft ingenomen. Het werd opgericht na de fusie van vier kleinere bedrijven (Packard, Studebaker, Hudson en Nash) om te concurreren met de grote drie van de Amerikaanse auto-industrie. Midden jaren tachtig. American Motors begon financiële problemen te krijgen en in 1987 werden alle aandelen van het merk door Chrysler gekocht. Een veelbelovende start leidde tot een onverwachte ontknoping: het automerk werd gereorganiseerd in de Jeep Eagle Corporation en volledig opgegaan in Jeep. De oorspronkelijke naam en het logo in de vorm van een rode driehoek die tegen een blauwe rechthoek leunt, behoren voor altijd tot het verleden.

Rambler (1900-1983)

Rambler (1900-1983)

Het merk Rambler had vele eigenaren, van Thomas B. Jeffery, die het in 1900 creëerde, tot de American Motors Corporation. Het merk verliet periodiek de automarkt en verliet uiteindelijk de Verenigde Staten in 1969. Ze bleef haar producten in het buitenland leveren en deed dit tot 1983, totdat duidelijk werd dat het project niet veel winst maakte. De laatste keer dat het afgeronde Rambler-logo met een handgeschreven «R» werd gebruikt, was op een machine die in Mexico werd gebouwd.

DeLorean (1975-1982)

DeLorean (1975-1982)

Het bedrijf DeLorean werd opgericht in 1975 en hield zeven jaar later op te bestaan ​​vanwege het feit dat de eigenaar werd beschuldigd van drugshandel. Gedurende deze tijd slaagde de fabrikant erin slechts één sportwagen uit te brengen, die bekendheid verwierf na het debuut van de film Back to the Future, waarin een briljante wetenschapper een DeLorean-auto in een tijdmachine veranderde.

De reden voor het faillissement van het merk was het conflict tussen de maker John Zachary DeLorean en General Motors Company. Zoals je weet, werkte John bij GMC en publiceerde hij na zijn ontslag een onthullend boek over de interne problemen van de autogigant. Als gevolg hiervan werd er een drugshandelzaak tegen hem verzonnen, waarna hij de steun van investeerders verloor. De ondernemer werd niet schuldig bevonden, maar had op dat moment geen geld. De naam en branding van DeLorean zijn nu eigendom van een onafhankelijk bedrijf. Het logo is nooit veranderd — het lijkt op de zwarte afkorting DMC (voor DeLorean Motor Company) met gestileerde gespiegelde letters.

Studebaker (1852-1967)

Studebaker (1852-1967)

De Studebaker Corporation is vernoemd naar de makers, die uit de Duitse familie Stutenbäcker kwamen. Ze hielden zich bezig met smeden en openden in 1852 een werkplaats voor de productie van karren, bestelwagens en wagons. Hun bedrijf ging de geschiedenis van de wereldwijde auto-industrie in de vroege jaren 1900 in, toen het rijtuigen met een elektromotor produceerde. Het overleefde de financiële crisis met succes, maar kon niet concurreren met de reuzen van de automarkt, die na de oorlog de prijzen begon te verlagen. In de jaren 1960. geruchten deden de ronde dat Studebaker op het punt stond te sluiten. Dit schrikte kopers af omdat ze bang waren hun voertuiggarantie te verliezen. Het gebrek aan vraag was het laatste punt: het bedrijf werd in 1967 ontbonden. Het laatste logo is een rood met blauwe cirkel, in twee delen verdeeld door een golvende strook zilverkleur.

Willys-Overland (1908-1963)

Willys-Overland (1908-1963)

Het autobedrijf Willys-Overland werd in 1908 opgericht uit de Overland Automotive Division en hield op te bestaan ​​in 1953 toen het onderdeel werd van Kaiser Motors. Al 45 jaar is ze erin geslaagd een fabrikant van luxe auto’s te bezoeken, een leidende positie in de militaire industrie in te nemen en zich te concentreren op de productie van vrachtwagens en terreinwagens. Het bedrijf produceerde auto’s onder drie merken: Jeep, Overland, Willys. Het belangrijkste embleem van Willys-Overland was een zwart-wit monogram: «W» bovenop de «O».

DeSoto (1928-1961)

DeSoto (1928-1961)

Het merk DeSoto was ooit eigendom van de Chrysler Corporation en werd in 1928 door Walter Percy Chrysler zelf opgericht. Aanvankelijk waren de autoverkopen vrij hoog, maar eind jaren vijftig. er was een scherpe daling. Het merk kon zich niet aanpassen aan markttrends, wat bijdroeg aan de sluiting. In 1961 hield DeSoto op te bestaan ​​en zijn modellen werden de basis voor de Chrysler Newport. In de afgelopen jaren heeft de fabrikant een logo gebruikt met de afbeelding van Hernando de Soto, die ooit het grondgebied van Amerika verkende. Het portret van de Spaanse navigator was zilver geschilderd en in een rode cirkel geplaatst.

Edsel (1957-1960)

Edsel (1957-1960)

Ford Motor Company verwierf het merk Edsel om een ​​niche te vullen met Pontiac en Dodge. Dit project was gepland als een volwaardige divisie met eigen fabrieken en verkoopnetwerk. Maar na een grootschalige reclamecampagne bleek dat heel gewone Edsel-auto’s, die werden gepositioneerd als iets revolutionairs nieuws, niet voldeden aan de overschatte verwachtingen van kopers. De verkoop daalde zodra ze begonnen en in 1961 verliet het merk de markt.

Marketeers noemden het automerk naar Edsel Ford. Later werd onthuld dat Henry Ford II absoluut niet wilde dat de naam van zijn vader werd gebruikt om wielen te versieren. Maar omdat er geen rekening werd gehouden met zijn mening, werd de naam goedgekeurd en werd de basis voor het logo in de vorm van een witte letter «E» in een groene cirkel omringd door concentrische ringen.

Packard (1899-1958)

Packard (1899-1958)

De oorsprong van het merk Packard is legendarisch. Sommigen geloven dat de maker zijn eerste auto maakte toen hij technische bekwaamheid wilde tonen om een ​​baan bij Winton te krijgen. Volgens een andere versie bekritiseerde hij de auto Winton en kreeg hij een reactie in de geest van «doe het beter als je kunt.» Op de een of andere manier verscheen het merk Packard in 1899 en overleefde het zelfs tientallen jaren Winton. Hij zette in op het luxesegment, maar zag zich tijdens de economische crisis genoodzaakt over te stappen op meer betaalbare merken. Na de controversiële aankoop van Studebaker en de productie van mislukte modellen waar geen vraag naar was, werd het bedrijf gesloten. Het stopte officieel met zijn activiteiten in 1962, maar in feite gebeurde het in 1958. Nu herinnert alleen een ovaal logo in Victoriaanse stijl met een rood schild en een gouden zwaan aan de vroegere luxe.

Hudson (1909-1954)

Hudson (1909-1954)

De Hudson Motor Car Company betrad de automarkt in 1909. Het werd genoemd naar een eigenaar van een warenhuis die de belangrijkste investeerder werd. De autofabrikant paste technische innovaties toe, waardoor hij in 1925 na Chevrolet en Ford de derde plaats kon innemen. In het naoorlogse tijdperk veranderde de gouden eeuw in verval toen kleine bedrijven zoals Hudson het steeds moeilijker vonden om te concurreren met de zogenaamde «grote drie». De crisis leidde ertoe dat het merk in 1954 werd gekocht door Nash-Kelvinator en vrijwel ophield te bestaan. Het oude logo bevatte een omgekeerde tetraëder, heraldische torens, twee schepen en het woord «HUDSON» op een rood schild.

Kaiser (1945-1953)

Kaiser (1945-1953)

De Kaiser Corporation bestaat nog geen tien jaar, maar is erin geslaagd om meerdere succesvolle modellen met onderscheidende ontwerpen uit te brengen. Ze verdween in 1953 toen ze fuseerde met Willys-Overland. De afgelopen jaren heeft het bedrijf meer auto’s geproduceerd dan verkocht omdat iedereen alleen geïnteresseerd was in auto’s uit de Grote Drie: Chrysler, Ford en GM. Het zwart-witte Kaiser buffalo-logo en de letter «K» zullen voor altijd de geschiedenis van de Amerikaanse auto-industrie ingaan.

Tucker (1947-1951)

Tucker (1947-1951)

Tucker is opgericht in de naoorlogse periode om de inwoners van de VS een betaalbare, stijlvolle en moderne Tucker-48 te bieden. De Amerikaanse ingenieur Preston Thomas Tucker had al ervaring in de auto-industrie, dus zijn nieuwe project leek veelbelovend en kreeg zelfs een lening van de overheid. Met het geleende geld kocht de ondernemer ‘s werelds grootste fabriek en wilde snel beginnen met de massaproductie van auto’s. General Motors, Ford en Chrysler realiseerden zich dat een sterke concurrent de markt betrad en klaagden Tucker aan en beschuldigden hem van financiële fraude. Tegen de tijd dat de merkeigenaar werd vrijgesproken, was hij failliet. Het autobedrijf werd in 1951 gesloten. Het embleem zag eruit als een ovaal wapenschild met heraldische dieren, een schild en een lint met het woord «Tucker».

Stutz (1911-1939)

Stutz (1911-1939)

De Stutz Motor Car Company produceerde van 1911 tot 1924 sportwagens die bedoeld waren om te racen. Een van haar sportwagens wist zelfs een nieuw wereldsnelheidsrecord te vestigen. Toen verschenen er luxe voertuigen in het assortiment, die waren versierd met een rond logo met de afbeelding van blauwe vleugels en het gestileerde woord «STUTZ». De binnenkant was rood en aan de buitenkant was een brede witte streep met de woorden «Indianapolis Indiana. VS. «. In 1939 werd het bedrijf failliet verklaard en geliquideerd.

Pierce-Arrow (1901-1938)

Pierce-Arrow (1901-1938)

Pierce-Arrow betrad de automarkt in 1901 en bestond al eerder, maar maakte gouden vogelkooien. Daarna werden fietsen aan de productlijn toegevoegd. In de loop van de tijd werden luxe auto’s Pierce-Arrow een must-have voor nobele mensen. Royals moeten minimaal één model van dit merk in hun vloot hebben. Hetzelfde zou kunnen bogen op tycoons en Hollywood-sterren. Het ronde logo met antieke boogschutter en pijl was dan ook wereldberoemd. Het bedrijf bood geen goedkope auto’s te koop aan en de dure waren heel langzaam uitverkocht. Als gevolg hiervan eindigde het verhaal van Pierce-Arrow in 1938, hoewel enthousiastelingen in de jaren 2000 probeerden het merk nieuw leven in te blazen.

Duesenberg (1913-1937)

Duesenberg (1913-1937)

De luxe auto’s van Duesenberg zijn een symbool geworden van prestige en hoge status, en sportwagens hebben vele races gewonnen. Maar dit behoedde het bedrijf niet voor liquidatie: het werd in 1937 gesloten, na 24 jaar te hebben bestaan. Op Duesenberg-voertuigen wordt nu gejaagd door verzamelaars, en er zijn nog enkele honderden voertuigen in beweging. Het logo met de afbeelding van de steenarend, de woorden «DUESENBERG STRAIGHT» en het blauwe cijfer «8» wordt nog steeds geassocieerd met rijkdom en luxe.

Fisker (2007-2014)

Fisker (2007-2014)

Fisker Automotive is beroemd geworden om zijn hybride elektrische voertuigen, die sinds 2008 worden geproduceerd. Het vertrouwde op progressieve ontwikkeling en won zelfs een rechtszaak toen Tesla Motors het beschuldigde van het stelen van technologie. Het beroemdste voertuig van het merk is de luxe sportberline Fisker Karma. De productie werd stopgezet vanwege het faillissement van een batterijleverancier. En in 2014 ging Fisker Automotive zelf failliet. De eigenaar Henrik Fisker behield de rechten op alle handelsmerken, inclusief het logo met twee halve cirkels in rood en blauw en een witte ring met het zwarte FISKER-opschrift. Later gebruikte hij de naam en het logo voor zijn nieuwe bedrijf, Fisker Inc.

Mosler (1985-2013)

Mosler (1985-2013)

Ondernemer, politicus en econoom Warren Mosler begon in 1985 met het assembleren van auto’s. Hij noemde zijn bedrijf Consulier Industries en werd de ster van het sportwagengamma voor professioneel racen. In 1993 werd een speciale divisie, Mosler Automotive, geopend. Het presenteerde nog een aantal sportmodellen — zo licht mogelijk, zeer luxueus en ongelooflijk snel. Deze auto’s wonnen eerste plaatsen in prestigieuze wedstrijden. Maar door marketingfouten werd Mosler in 2013 gesloten. De hoge snelheid van sportwagens werd gesuggereerd door een symbool: een zwarte letter «M», gestileerd als een bliksemschicht. Het bevond zich in een geel schild met een smalle basis, samen met het opschrift «MOSLER».

Sterling (1906-2008)

Sterling (1906-2008)

Het autobedrijf Sterling, bekend om zijn ovale logo met een langwerpige zilveren «S», verscheen in Noord-Amerika in 1987. Het verkocht sedans en hatchbacks die waren gebaseerd op de Rover 800-serie. Het merk was Austin Rover Cars of North America. In het begin vonden klanten het prettig dat alle modellen werden geleverd met natuurlijke houtafwerkingen. Maar toen verschenen er tekortkomingen: corrosie, lak van slechte kwaliteit, storingen van elektronica. Door deze en andere problemen verliet het merk in 1991 de Amerikaanse automarkt.

Eagle (1988-1999)

Eagle (1988-1999)

Het zwart-witte logo met het heraldische schild en de raafkop is een lang vergeten symbool van de adelaar. De autofabrikant behoorde in 1999 tot het verleden toen hij stopte met de productie van luxe- en sportwagens. En hij begon zijn carrière in 1988 als een divisie van de Jeep-Eagle Division, opgericht door Chrysler op basis van de American Motors Corporation.

Geo (1989-1997)

Geo (1989-1997)

In 1989 opende General Motors de Geo-divisie om compacte en subcompacte auto’s te produceren. De fabrikant vertrouwde op een combinatie van lage prijzen en hoogwaardige montage. Suzuki en Toyota werkten ook mee aan de totstandkoming van het merk, dus dit project was aanvankelijk veelbelovend. Maar het verhaal eindigde in 1997 toen GM ontgoocheld raakte door de lage vraag en de merknaam sloot en de rechten op alle modellen overdroeg aan Chevrolet. Sindsdien worden auto’s onder verschillende namen verkocht. Ze zijn niet langer versierd met het rode ‘Geo’-embleem met parallellen en meridianen in de letter ‘o’.

Merkur (1985-1989)

Merkur (1985-1989)

Merkur wordt terecht beschouwd als een van de meest kortstondige merken in de Amerikaanse auto-industrie, aangezien het slechts vier jaar bestond. Dit merk is opgericht om te voldoen aan de vraag van de consument naar auto’s van Europese makelij, want dit zijn de trends die begin jaren tachtig op de Noord-Amerikaanse automarkt werden waargenomen. Bovendien was Merkur een project van Ford Motor Company, ontworpen voor het luxesegment. De productie was gevestigd in West-Duitsland, dus de prijzen voor auto’s veranderden voortdurend vanwege de onstabiele wisselkoers. Ford-managers vonden de vraag naar Merkur-auto’s te laag en besloten het merk in 1989 te liquideren. Klanten hadden dus niet eens tijd om te wennen aan het zwart-witte logo, gestileerd als een radiatorrooster met de woorden «MERKUR».

International Harvester (1902-1985)

International Harvester (1902-1985)

Bussen, tractoren, vrachtwagens, SUV’s, pick-up trucks en tractoren hebben International Harvester over de hele wereld beroemd gemaakt. Dit bedrijf is niet van de grond af ontstaan: het ontstond in 1902 door de fusie van twee bedrijven die landbouwmachines produceerden. Na het opnemen van een andere concurrent, kreeg McCormick Harvesting Machine Company een nieuwe naam en werd omgedoopt tot International Harvester. Deze naam werd gebruikt voor het logo. Aan de bovenkant was een rood en zwart monogram van de letters «IH», en aan de onderkant was een vetgedrukte inscriptie «International Harvester». Na de staking ging het bedrijf failliet en werd het verkocht aan Tenneco, Inc. De nieuwe eigenaar sloot het in 1985.

Hupmobile (1909-1940)

Hupmobile (1909-1940)

Hupmobiles sloot zich in 1909 aan bij de line-up van Hupp Motor Car Company en trok onmiddellijk de aandacht van het publiek en kreeg een compliment van Henry Ford. De vraag naar roadsters van dit merk is zo gegroeid dat de fabrikant genoodzaakt was de fabriek uit te breiden. Toen besloten de eigenaren om van de budget-subcompacte Hupmobile een grote en dure auto te maken. Strevend naar winst, verloren ze hun trouwe klanten. In de loop van de tijd ontwikkelde Hupp Motor Car Company interne problemen met betrekking tot meningsverschillen tussen aandeelhouders. Het bedrijf verloor zijn fabrieken, dus de verzendingen vertraagden en kopers begonnen bestellingen te weigeren. De laatste auto met het zwarte handgeschreven Hupmobile-logo rolde in 1939 van de band.

Detroit Electric (1907-1939)

Detroit Electric (1907-1939)

Detroit Electric-auto’s waren uitgerust met een elektromotor die werd aangedreven door een oplaadbare batterij. Ze werden voornamelijk bestuurd door artsen en vrouwelijke chauffeurs, omdat het voor hen moeilijk was om gewone auto’s met verbrandingsmotoren handmatig te starten. Het gouden tijdperk van Detroit Electric begon in de jaren 1910, toen de benzineprijzen stegen. Zelfs de filantroop John Davison Rockefeller Jr. en Amerika’s grootste uitvinder Thomas Edison. Maar ICE-autofabrikanten zijn teruggekeerd naar de markt met de nieuwste modellen en verdringen elektrische auto’s. De afgelopen jaren maakte het bedrijf voertuigen alleen op bestelling, totdat het failliet ging. Ze gebruikte een rond blauw verlooplogo met gestileerde ‘DETROIT’-letters. In het ringframe bevond zich een boog gevormd door de volledige naam van het merk.

Auburn (1900-1937)

Auburn (1900-1937)

De voorloper van de Auburn Automobile Company maakte paardenkoetsen. Maar naarmate het zich ontwikkelde, ging het automerk van het moederbedrijf af om experimentele modellen te bouwen. Haar geschiedenis eindigde in 1937, toen het bedrijf, waarvan het lid was, failliet werd verklaard. En dat allemaal vanwege het feit dat de fabrikant vertrouwde op luxe auto’s, die onrendabel bleken te zijn. Het Auburn-logo zag er al net zo luxe uit: een gouden plaquette met de merknaam erin gegraveerd.

Franklin (1902-1934)

Franklin (1902-1934)

Franklin is niet vernoemd naar een politicus, maar naar zijn naamgenoot Herbert H. Franklin, die in 1902 besloot auto’s te gaan produceren. Het bedrijf produceerde innovatieve luchtgekoelde modellen. In 1930 verbeterden zijn ingenieurs het ontwerp van de motor, waardoor het vermogen toenam. Het ging goed, maar na de Grote Depressie stopten mensen met het kopen van luxe auto’s. In 1934 ging de automaker failliet en werden zijn naam en alle activa, inclusief het logo met een onderstreepte handgeschreven «Franklin»-letters, verkocht.

Cole (1909-1925)

Cole (1909-1925)

Een van de grondleggers van de auto-industrie in Indianapolis was de Cole Motor Car Company, die luxe auto’s maakt met een V-8 verbrandingsmotor. Het verscheen in 1909 op basis van een andere onderneming (Cole Carriage Company) en verliet de markt in 1925 omdat de eigenaar bang was voor faillissement en zijn geld niet wilde riskeren. De geschiedenis van de Amerikaanse auto-industrie omvat het Cole-logo met een zwarte Victoriaanse belettering.

Abbott Detroit (1909-1919)

Abbott-Detroit (1909-1919)

Abbott-Detroit is een fabrikant van betrouwbare en krachtige luxeauto’s die in 1909 zijn eigen fabriek in Detroit opende en daar tot 1916 werkte. Daarna verhuisde hij naar Cleveland, waar hij stationwagens, roadsters, limousines en andere bekende modellen bleef produceren. Dit ging door tot 1918, toen het bedrijf zichzelf failliet verklaarde. Tegen die tijd heette het de Consolidated Car Co., hoewel de auto’s onder de oude naam werden verkocht en waren versierd met het Abbott-Detroit-logo: een driehoekige gele figuur met een grote rode letter «A» en kleine letters.

Welke automerken maakt Amerika?

Massamarktauto's worden vervaardigd door Ford, Chevrolet, Jeep, GMC, Buick, Dodge, RAM. Cadillac, Lincoln, Chrysler, Fusion Motor Company zijn bekend in het luxe segment. Elektrische auto's worden geproduceerd door Tesla, Karma, Lucid, Faraday Future. Meest populaire vrachtwagenmerken: Freightliner, Peterbilt, Kenworth, Western Star. Sportwagenmerken zijn onder meer Ford Mustang, Chevrolet Corvette, Dodge Viper en anderen.

Wat is het #1 automerk in Amerika?

Als we de gegevens voor de hele markt in aanmerking nemen, dan is Toyota (Japan) het populairste automerk in de Verenigde Staten. Als u alleen die merken evalueert die tot Amerika behoren, dan zal Chevrolet de beoordeling leiden.

Hoeveel autobedrijven zijn er in de VS?

De Amerikaanse auto-industrie wordt vertegenwoordigd door tientallen merken die verschillende marktsegmenten bezetten. Op basis van gegevens van Wikipedia zijn er zo'n honderd Amerikaanse autofabrikanten, als je de gesloten ondernemingen niet meerekent.

Is Chevrolet een Amerikaanse auto?

Ja, het merk Chevrolet is geregistreerd in de Verenigde Staten. Het is sinds 1918 eigendom van de General Motors Company en is er formeel een onderdeel van.