Russische Automerken

Russische Automerken

De auto-industrie in Rusland staat in de top 20 van de wereld en staat in de tweede tien. Binnen het land speelt het geen beslissende rol in de economie en maakt het plaats voor meer ontwikkelde industrieën. Het biedt echter veel authentieke modellen van auto’s en vrachtwagens, aangepast aan de lokale bedrijfsomstandigheden. Sommige zegels stammen uit de tijd van de Sovjet-Unie, andere verschenen na de ineenstorting.

Wat is Russische automerken?

De Russische auto-industrie wordt vertegenwoordigd door de volgende merken: AvtoVAZ, Lada, GAZ, KAMAZ, NAMI, Aurus Senat, UAZ, Combat Armouring, Renault Russia, Silant, Sollers JSC, VAZInterService, Yarovit Motors, SpetsTekh. Niet-bestaande Russische autofabrikanten zijn Aleko, Derways Automobile Company, Ford Sollers, GM-AvtoVAZ, SeAZ, Amur, IzhAvto, Moskvich, TagAZ, Yo-Mobile, ZiL, ZMA.

De meest bekende en originele merken zijn IZH, Lada, Niva, VAZ, GAZ en vele anderen. De grootste personenautofabrikant in Oost-Europa is AvtoVAZ. Het bedrijf KAMAZ staat op de 11e plaats op de wereldranglijst voor de productie van vrachtvervoer. De GAZ Group wordt beschouwd als de grootste onderneming in de Russische auto-industrie, die 12 brancheorganisaties omvat.

Grote Russische automerken

AvtoVAZ (1966-Heden)

AvtoVAZ Logo (1966-Heden)

De voornaam van dit Russische bedrijf was VAZ, afgeleid van de uitdrukking Volga Automotive Plant. De fabrikant verscheen in 1966 in de stad Tolyatti vanuit de oblast Samara. Zijn bekendste autoserie is Lada. Maar tot de jaren negentig omvatte het assortiment van de fabriek vele andere lijnen van personenauto’s die bestemd waren voor de binnenlandse consumentenmarkt. Onder hen zijn Zhiguli, Oka, Sputnik, die vervolgens werden stopgezet. Eind 2019 assembleerde AvtoVAZ Niva-auto’s onder het merk Chevrolet.

In 2020 werd het bedrijf een dochteronderneming van Alliance Rostec Auto, en het is op zijn beurt eigendom van Groupe Renault, aangezien het een meerderheidsbelang bezit. Het Russische bedrijf is nu dus zijn geconsolideerde onderneming. Naast de eigen Lada-auto’s produceert een transportfabriek uit Rusland auto’s van de merken Datsun, Nissan en Renault voor de groep Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance. Begin 2021 stapte het bedrijf in de structuur van Renault’s Lada en Dacia.

Lada (1970-Heden)

Lada Logo (1970-Heden)

Russisch automerk geproduceerd in de AvtoVAZ-fabriek (voorheen VAZ), die toebehoort aan het Franse bedrijf Groupe Renault. Sinds januari 2021 is deze serie personenauto’s met het merk Dacia geïntegreerd in de algemene divisie van Renault’s Lada-Dacia.

De debuutsamples kwamen uit met de technische ondersteuning van Fiat en werden gepresenteerd als Zhiguli. Het hernoemen naar Lada vond plaats in 1973. Auto’s onder dit merk waren bedoeld voor export naar het buitenland, maar toen begonnen ze te worden geleverd aan de binnenlandse markt van Rusland. Dit gebeurde in de jaren 90 van de 20e eeuw. In 2016 kreeg Groupe Renault de volledige controle over het merk, hoewel het het al in 2008 begon te ondersteunen.

GAZ (1932-Heden)

GAZ Logo (1932-Heden)

De naam van het bedrijf GAZ staat voor Gorkovsky Avtomobilny Zavod, waarvan alleen de eerste letters worden gebruikt. Deze Russische fabrikant van personenauto’s verscheen in 1932 in de stad Nizjni Novgorod. De fabriek werd gebouwd met de medewerking van Ford Motor Company, die een overeenkomst met de Sovjet-Unie ondertekende. De eerste jaren droeg de onderneming de naam Naz — van de naam van de stad waar het zich bevindt (Nizhegorodsky Avtomobilny Zavod).

De debuutproducten van de Russische autofabrikant waren een Ford Model A (Naz-A) personenauto en een Ford Model AA (Naz-AA) vrachtwagen. Daarna veranderde de naam en werd het assortiment uitgebreid. Tegenwoordig is het de basisdochter van GAZ Group Holding, dat deel uitmaakt van de Basic Element-groep. En de controlerende aandeelhouder van OAO GAZ is JSC Russian Machines.

KAMAZ (1969-Heden)

KAMAZ Logo (1969-Heden)

De volledige naam van deze Russische autofabrikant is JSC KAMAZ (de afkorting is afgeleid van Kamskiy Avtomobilny Zavod). Het bedrijf is gevestigd in de stad Naberezhnye Chelny van de Republiek Tatarstan, waar het in 1969 werd geopend. Ze is gespecialiseerd in vrachtwagens, die ongeveer 43 duizend per jaar produceren. De belangrijkste regio van hun aanbod is Afrika, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en het GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten). Trucks van dit merk hebben 18 keer de Dakar Rally gewonnen.

Het bedrijf bezit meer dan 110 productieafdelingen en dochterondernemingen en vormt de KAMAZ Group. Ze bezit ook maatschappelijk kapitaal in meer dan 50 gespecialiseerde bedrijven. De belangrijkste industriële faciliteiten zijn geconcentreerd in Naberezhnye Chelny. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in Bashkortostan, Vietnam, Kazachstan, India en Azerbeidzjan.

NAMI (1918-Heden)

NAMI Logo (1918-Heden)

De naam van dit merk is afgeleid van de Russischtalige versie van de uitdrukking Central Scientific Research Automobile and Automotive Engines Institute. Bovendien is dit niet alleen een fabriek, maar ook een autolaboratorium met het hoofdkantoor in Moskou. De eerste jaren na de oprichting (1918) hield NAMI zich bezig met tractortechnologie.

In de jaren dertig werd het instituut de leidende afdeling van de auto-industrie. Daar werden vrachtwagens, tractoren en trolleybussen ontwikkeld. Na 1946 werd de onderneming opgesplitst in twee delen — voor de auto- en tractorbouwindustrie. Hij kreeg ook een motormerk. Nu produceert het bedrijf executive auto’s voor het leiderschap van het land.

Arus Senat (2013-Heden)

Aurus Senat Logo (2013-Heden)

Dit is een submerk van NAMI, opgericht in Moskou in 2020. Hij houdt zich bezig met de vervaardiging van de presidentiële staatsauto, die voor het eerst werd tentoongesteld tijdens een van de jaarlijkse evenementen van de Moscow International Automobile Salon. Hij presenteerde ook de Kortezh-serie, die een SUV, een minivan en een sedan zal omvatten. Deze collectie heet UMP (Unified Modular Platform).

UAZ (1941-Heden)

UAZ Logo (1941-Heden)

De naam van deze fabrikant van transportmiddelen is een afkorting voor Ulyanovsky Avtomobilny Zavod, gelegen in de stad Ulyanovsk. Het bedrijf verscheen in 1941 en maakt nu deel uit van de Sollers-groep (sinds 2000). Op haar locaties verzamelt ze vrachtwagens, bussen en SUV’s.

Maar de meest legendarische auto van dit merk is de UAZ-469. De auto van dit merk begon onmiddellijk na de opening van de fabriek te worden geproduceerd. Ze was de meest populaire tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op dit moment is de auto opnieuw ontworpen, gemoderniseerd en bestaat hij in verschillende modificaties: Patriot, Hunter en Pickup.

Andere huidige fabrikanten

Deze grote groep wordt vertegenwoordigd door fabrikanten van auto’s, gepantserde voertuigen, pick-ups, vrachtwagens, bestelwagens en gespecialiseerde voertuigen. Dit omvat ook bedrijven die samenwerken met buitenlandse bedrijven, evenals particuliere structuren en industriële verenigingen. Sommigen van hen werken al heel lang en hebben een rijke ervaring (SeAZ, Aleko), anderen zijn nieuw opgerichte ondernemingen en beschikken over moderne apparatuur (SpetsTekh, Ford Sollers).

Aleko (1930-2010)

Aleko Logo (1930-2010)

Het merk Moskvitch-2141, voor het eerst aangekondigd in 1985 en belichaamd in een sedan in oude stijl, vormt de ruggengraat van dit bedrijf in Moskou. De naam heeft niets te maken met namen of literaire karakters — het woord «Aleko» bestaat uit de eerste letters van de uitdrukking «Avtomobilny zavod imeni Leninskogo Komsomola». De gelijknamige auto werd geproduceerd tot en met 1997, totdat de rebranding werd doorgevoerd met de technische modernisering van de auto. Toen werd het oude merk vervangen door een nieuw merk — Svyatogor.

Derways Automobile Company (2004-2019)

Derways Automobile Company Logo

Het autobedrijf, opgericht in 2003, is vernoemd naar de maker. Een deel is een fragment van de achternaam Derev Hadji-Murat (Der), het tweede is het Engelse woord «ways». De onderneming is de eerste particuliere fabrikant van personenauto’s in Rusland. Het is gelegen in de stad Cherkessk van de Republiek Karachay-Cherkessia en maakt deel uit van de Mercury Group. Sinds 2007 werkt Derways samen met twee Chinese bedrijven, waarmee ze gezamenlijk transportmiddelen produceren. Dit zijn Liaoning SG Automotive Group Co., Ltd en Lifan Group.

Ford Sollers (2011-2019)

Ford Sollers Logo (2011-2019)

In oktober 2011 verscheen een gezamenlijke organisatie, eigendom van het Amerikaanse bedrijf Ford en het Russische bedrijf Sollers. Het werd gevormd door een bilaterale overeenkomst tussen de leiders van deze twee structuren — Alan Mulally en Vadim Shvetsov. De automaker heeft verschillende productielocaties in Rusland: in de stad Vsevolozhsk (een voorstad van Sint-Petersburg) en in Tatarstan (Yelabuga en Naberezhny Chelny). Het hoofdkantoor is gevestigd in Khimki (nabij Moskou).

In 2019 kondigde de Amerikaanse partner de herstructurering van de bilaterale overeenkomst en de beëindiging van de assemblage van personenauto’s aan. Nu is er alleen een fabriek in de stad Yelabuga, die werkt volgens een vereenvoudigd schema en een enkel model produceert — de Ford Transit-bestelwagen.

GM-AvtoVAZ (2001-2019)

GM AvtoVAZ Logo (2001-2019)

Voormalig Amerikaans-Russisch bedrijf vertegenwoordigd door General Motors (VS) en AvtoVAZ (Rusland). Het verscheen in 2001 en produceerde de Chevrolet Niva-auto op basis van de Lada Niva in de Tolyatti-fabriek. Nadat het bedrijf volledig was overgedragen aan de Russische zijde, die het in 2019 verwierf, stopte deze organisatie met werken. In december van hetzelfde jaar werd het gesloten.

Сombat Armouring (1998-Heden)

Сombat Armouring Logo (1998-Heden)

Automobielbedrijf uit Sint-Petersburg, opgericht in 1985. Zijn eerste personenauto was de Laura. Twee jaar na de oprichting begon het bedrijf met de productie van de Ohta-minivan. In 1990 verwierf ze een militaire fabriek, waar ze een grootschalige productie opende. Deze organisatie produceert sinds 1993 gepantserde bestelwagens en voertuigen voor koeriersdiensten en andere gespecialiseerde diensten.

Renault Russia (1998-Heden)

Renault Russia Logo (1998-Heden)

De autofabrikant uit Rusland werd in 1998 opgericht onder de naam Avtoframos. Vervolgens tekende hij een overeenkomst met het Renault-concern, waarmee hij een joint venture oprichtte. In de loop van de tijd nam de Franse kant de volledige controle over deze organisatie en betaalde ze haar schulden af. Renault Rusland is nu een volledige dochteronderneming van een Frans bedrijf dat het in 2014 herdoopte.

SeAZ (1939-2013)

SeAZ Logo (1939-2013)

De naam van het bedrijf bestaat uit de uitdrukking Serpukhovsky Avtomobilny Zavod. De productielocatie bevond zich in de stad Serpukhov Moskou Oblast. Vanaf de oprichting (1939) en tot 1995 hield het bedrijf zich bezig met de fabricage van motorfietsen. Later schakelde het over op de productie van auto’s voor gehandicapten, en toen verschenen ultrakleine auto’s — Lada Oka-microcars ontwikkeld door AvtoVAZ — in zijn assortiment. In 2013 sloot de fabriek wegens faillissement.

Silant (2010-Heden)

Silant Logo (2010-Heden)

Russische onderneming van 2010, voorheen Avtospetsoborudovanie genoemd. Het is gevestigd in de stad Velikiy Novgorod (Oblast Novgorod), waar het gespecialiseerde voertuigen produceert op een 4×4-platform. Bovendien is Silant het merk en de naam van een voertuig ontworpen door NAMI (National Automotive Institute). Op basis hiervan produceert het bedrijf brandweerlieden, ambulances, nutsvoorzieningen, koeling, universele, roterende en andere voertuigen. Ze zijn uitgerust met vierwielaandrijving en driezits cabines.

Sollers JSC (2002-Heden)

Sollers JSC Logo (2002-Heden)

Het bedrijf is opgericht in 2002 en is gespecialiseerd in de productie van een breed scala aan transportmiddelen. Het assortiment omvat terreinwagens, auto’s, tractoren, bedrijfsvoertuigen. Voorheen heette het bedrijf OAO Severstal-Auto. De bedrijven die erin zijn opgenomen, onderscheiden zich door stabiliteit van werk en brede populariteit, en nemen een zelfverzekerde positie in in alle segmenten van de industriële markt. Het bedrijf heeft momenteel een meerderheidsbelang in ZMA, Zavolzhye Motor Works en Ulyanovsk Automobile Works.

VAZInterService (1991-Heden)

VAZInterService Logo (1991-Heden)

De Russische fabrikant van pick-ups is gevestigd in de stad Tolyatti (Oblast Samara). Het verscheen in 1991 als een dochteronderneming van AvtoVAZ en hield zich bezig met de productie van reserveonderdelen voor de Lada-auto. In 2003 werd het bedrijf een zelfstandige vennootschap en kreeg het de juridische status van een besloten naamloze vennootschap onder de naam VIS-AVTO.

Yarovit Motors (2003-Heden)

Yarovit Motors Logo (2003-Heden)

Een fabrikant van gespecialiseerde apparatuur uit St. Petersburg werd opgericht in 2003 toen Yarovit Holdings de Leningrad Metal Plant overnam. Sindsdien assembleert en renoveert hij Nederlandse Terberg-tractoren. Het bedrijf biedt meerassige vrachtwagens en wegvoertuigen voor het vervoer van overmaatse en extra zware ladingen. Er zijn ook modellen voor het rijden in moeilijke weers- en landschapsomstandigheden. Het assortiment wordt vertegenwoordigd door betonmixers, houttrucks, dumptrucks en andere machines voor diverse functionele doeleinden.

SpetsTekh (2002-Heden)

Het is een wereldberoemde leverancier van gespecialiseerde machines en terreinwagens. Het verscheen in 2002 in de stad Nizhny Novgorod, waar het auto’s, ATV’s, tractoren, terreinvoertuigen op rupsbanden en wielen op wielen produceert. De producten zijn bedoeld voor zoek- en reddingsdiensten, jagers, energietechnici, geologen, olie en gas en andere ondernemingen.

Overleden automerken

Als fabrikanten worden geëlimineerd, betekent dit helemaal niet dat al hun auto’s automatisch zijn verdwenen. Niet! Ze rijden nog steeds op de weg en verrassen de eigenaren met schoonheid en betrouwbaarheid. Er zijn immers veel redenen voor het sluiten van autobedrijven — van fusies tot faillissementen. Sommigen waren niet bestand tegen de concurrentie, sommigen — de omstandigheden van die tijd, aangezien de jaren 90 na de ineenstorting van de Sovjet-Unie een enorme schok werden voor de meerderheid met onvoorspelbare economische gevolgen. Daarom gebeurde de verdwijning van de autobedrijven pas aan het begin van de jaren 2000. Een treffend voorbeeld zijn Moskvich, ZiL, Russo-Balt, enz.

Amur (1967-2010)

Amur Logo (1967-2010)

De vennootschap is opgericht in 1967, het jaar van vereffening is 2012. De locatie is de stad Novouralsk (Oblast Sverdlovsk). De naam is een afkorting en staat voor Ural Automobiles and Motors. Het bedrijf hield zich bezig met de productie van bedrijfsvoertuigen. Nu zijn al haar bezittingen uitverkocht en is ze zelf verdwenen.

IzhAvto (1965-2008)

IzhAvto Logo (1965-2008)

Het bedrijf bestond van 1965 tot 2008 en stond bekend onder de naam IZhMASh (Izhévsky mashinostroítelny Zavod — Izhevsk Machine-Building Plant). Ze was in de stad Izhevsk in de Republiek Oedmoertië. Het maakte deel uit van een grotere structuur die in 1807 werd opgericht door de keizer van Rusland, Alexander I. De onderneming liquideerde zichzelf en de technische basis werd opnieuw gekwalificeerd voor een andere richting.

Marussia (2007-2014)

Marussia Logo (2007-2014)

Het jonge automerk bestond relatief kort — van 2007 tot 2014. Het werd gemaakt door Nikolai Fomenko, Andrey Cheglakov, Libor Haluza en produceerde de eerste Russische sportwagens. Haar Marussia B1-racewagen reed van 2012 tot 2014 in de F1. Na deze periode werd het team ontbonden en werd de onderneming geliquideerd.

Moskvich (1930-2010)

Moskvich Logo (1930-2010)

Het legendarische Russische merk bestaat al vele jaren — van 1929 tot 2006. Auto’s onder dit merk werden geproduceerd door de AZLK-fabriek in de hoofdstad van Rusland. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie werd de onderneming geprivatiseerd en aan het begin van de nieuwe eeuw opgeheven. De naam Moskvich betekende een inwoner van de stad Moskou, omdat het bedrijf daar was gevestigd.

Russo Balt (1894-1923)

Russo Balt Logo (1894-1923)

Een van de oudste automerken in Rusland verscheen in 1894. Tot 1923 maakte ze auto’s en vliegtuigen. Aanvankelijk bevond de fabriek zich in Riga en St. Petersburg, van waaruit hij naar Moskou werd geëvacueerd. Maar aanvankelijk was het bedrijf een dochteronderneming van Van der Zypen & Charlier uit Keulen-Deutz (Duitsland), die het verkocht aan investeerders in Riga. In 2006 werd het merk nieuw leven ingeblazen. Het produceerde bussen, vrachtwagens en auto’s.

TagAZ (1997-2014)

TagAZ Logo (1997-2014)

De automaker heette Taganrogskiy Avtomobilnyi Zavod en was gevestigd in Taganrog (Oblast Rostov). Het bestond voor een korte periode — van 1997 tot 2014. Daarna werd het bedrijf wegens faillissement geliquideerd. Daarvoor assembleerde ze Citroën Berlingo, Hyundai (Accent, Sonata, Elantra, Porter-serie), Vortex (Estina, Corda, Tingo-lijnen) en enkele anderen.

Yo-Mobile (2010)

Yo-Mobile Logo (2010)

Dit is de eerste Russische hybride personenauto genaamd ё-AUTO, die door de projectontwikkelaars zelf is uitgevonden, aangezien geen van de voorgestelde 12.000 opties hen beviel. De auto had schuifdeuren en een innovatief design. Omdat de oprichters geen investeerders konden vinden, werd het programma ingekort en werd het merk afgeschaft. Het werd voor één euro verkocht aan de Russische overheid. Dit merk is nooit in massaproductie gekomen — het werd in 2014 geliquideerd.

ZiL (1916-2013)

ZiL Logo (1916-2013)

Het was het grootste autobedrijf in Rusland en de naam staat voor Zavod imeni Likhachyova (Likhachov Plant) in het Russisch. Het bedrijf verscheen in 1916 in de stad Moskou, waar het zich bezighield met de grootschalige productie van grote voertuigen. Vrachtwagens, dumptrucks, militaire voertuigen en zwaar materieel rolden van de transportbanden. De fabrikant assembleerde zijn laatste serie in 2012. Sinds 2013 bestaat het alleen als onroerend goed.

ZMA (1987-2010)

ZMA Logo (1987-2010)

Deze fabrikant van auto’s en vrachtwagens is gevestigd in de stad Naberezhnye Chelny, waar hij in 1987 werd opgericht. De onderneming maakt deel uit van de Sollers JSC-bedrijvengroep en was eerder betrokken bij de productie van Oka-subcompacte auto’s onder de VAZ-licentie. Vandaar de afgekorte naam, wat Zavod Malolitrazhnykh Avtomobiley betekent. In 2005 nam ZMA Severstal-Avto over, dat het heroriënteerde op de assemblage van buitenlandse auto’s. In het bijzonder produceerde de fabriek drie modellen Ford personenauto’s — Fiesta, EcoSport, Sollers. Hun productie werd stopgezet in 2010.

Avtokam (1989-1999)

Dit Russische bedrijf bestaat sinds 1989 met het hoofdkantoor in de stad Naberezhnye Chelny (Tatarstan). De beslissing om het op te richten werd genomen op een conferentie in Elabuga, waar de ondernemer Grigory Rysin zijn voorstel deed. Het is in feite een vereniging bestaande uit verschillende bedrijven uit verschillende werkterreinen met verwante belangen in de auto-industrie.

De oprichtende groep omvat 37 leden, waaronder Tatneftekhimmontage, Intertap, Ivanovo Machine Tool Association, Karpov Chemical Plant (Mendeleyevsk) en vele anderen. Het merk richt zich op betaalbare voertuigen. Het bedrijf is ook een samenwerking aangegaan met de Britse groep FSV om de Rickman Ranger-personenauto te lanceren. Maar sinds 1999 is de fabrikant niet meer actief.

Dragon

Dit Russische bedrijf werd in 1985 opgericht door Hainov Gennady Yevgenyevich. Hij was ook de leidende ontwerper en ontwerper. Het bedrijf houdt zich bezig met de productie van SUV’s en richt zich momenteel op twee modellen. De eerste is Dragon Astero, de tweede is Dragon Jump. Beide zijn samengesteld uit assemblages en onderdelen van drie bekende auto’s uit Rusland. Ze zijn met name gemaakt op basis van VAZ, GAZ en UAZ.

Doninvest (1991-2014)

Het is een Russische industriële groep die Daewoo personenauto’s produceerde onder de binnenlandse merken Assol, Kondor en Orion. De locaties bevonden zich in de steden Taganrog en Aksay (Oblast Rostov). Na verschillende pogingen om overeenkomsten te sluiten met andere buitenlandse bedrijven om het hoofd boven water te houden, ging het bedrijf alsnog failliet en sloot het. Dit gebeurde in 2014.

Is er een Russisch automerk?

Hoewel de auto-industrie niet dominant is in de Russische economie, heeft Rusland zijn eigen automerken. Sommige merken verschenen tijdens de Sovjet-Unie, andere na de ineenstorting. Sommigen van hen zijn over de hele wereld bekend: bijvoorbeeld GAZ Group, KAMAZ, AvtoVAZ, Niva, Lada, IZH.

Wat is de populairste auto in Rusland?

De populairste auto's in Rusland worden aangevoerd door goedkope cross-overs en sedans. Hatchbacks zijn niet interessant voor de lokale bevolking omdat ze er niet chique uitzien. Russen kiezen alleen die auto's die ze associëren met de Volga sedan, omdat dit specifieke model een symbool was van hoge status in de Sovjet-Unie. De verkoopleiders in 2021 waren Lada Granta, Lada Vesta, Hyundai Creta, KIA Rio.

Is Kia een Russische auto?

Nee, het merk Kia is eigendom van de Zuid-Koreaanse autofabrikant Kia Corporation, dat op zijn beurt weer onderdeel is van de Hyundai Motor Company.