De geschiedenis van de Italiaanse auto-industrie begon in de jaren 1880, toen Enrico Zeno Bernardi de verbrandingsmotor uitvond, bijna tegelijkertijd met Karl Benz. De ingenieur installeerde de verbrandingsmotor op de driewieler van zijn zoon en de naaimachine van zijn dochter, en de fabrikanten waren in staat om motorvoertuigen te maken. Daarna begonnen de een na de ander auto-ondernemingen te verschijnen. Ze produceerden de eerste in hun soort modellen FIAT, Renault, evenals de minder bekende Junior, Itala en anderen.
Wat is Italiaanse automerken?
De belangrijkste merken van Italiaanse auto’s zijn Pagani, Mazzanti, Ferrari, Lamborghini, Maserati, Alfa Romeo, Fiat, Lancia, Iveco, Abarth, Pininfarina, Fioravanti. Onder niet-bestaande merken is het de moeite waard om De Tomaso, Bertone, Innocenti, Autobianchi, Iso, Bizzarrini, OSCA, Cisitalia, Diatto, Cizeta, Fornasari te benadrukken.
Nu is de bijdrage van de auto-industrie aan het BBP van het land ongeveer 8,5%. Marktleider is de Fiat-groep, die populaire merken bezit als Maserati, Lancia en Alfa Romeo. Auto’s die in Italië zijn gemaakt, hebben vele malen de World Car of the Year-prijs gewonnen en vaker dan andere de prestigieuze titel European Car of the Year.
Supercar merken
Italiaanse supercars onderscheiden zich door hun exclusieve uitrusting. In feite zijn dit sportwagens met meer vermogen en een recordsnelheid. Ze zijn gebaseerd op professionele racemodellen, maar behoren tot de sector van de wegsportwagens. In Italië zijn er niet alleen kleine bedrijven die een of twee met de hand geassembleerde supercars hebben gemaakt, maar ook grote bedrijven die gespecialiseerd zijn in de serieproductie van dergelijke auto’s. Deze omvatten Pagani en Mazzanti.
Pagani (1992-Heden)
Pagani is een onafhankelijk bedrijf opgericht door Horacio Pagani. De maker droomde van kinds af aan van supercars en maakte op 21-jarige leeftijd een auto voor de Formule 3. Vijfvoudig kampioen Juan Manuel Fangio was zo onder de indruk van zijn werk dat hij Horacio drie aanbevelingen deed voor prestigieuze bedrijven. Als gevolg hiervan kreeg de ingenieur een baan bij de Automobili Lamborghini-fabriek, waar hij voorstelde koolstof in plaats van lichtgewicht plastic te gebruiken. Om zijn eigen projecten na te streven, richtte hij Pagani Composite Research op, een bedrijf in composietmaterialen.
In de jaren 1990. Horacio besloot zijn eigen supercar te maken en investeerde vervolgens al het geld in de bouw van de Pagani Automobili-fabriek. Hij noemde het eerste model Zonda en introduceerde het in 1999. Sinds 2017 bevinden het hoofdkantoor, de fabriek, de ontwerpstudio, de showroom, het museum en de appartementen van Horacio Pagani zich in hetzelfde gebouw in Modena.
Mazzanti (2002-Heden)
De titel van de krachtigste Italiaanse supercar is van de Evantra Millecavalli, geproduceerd door Mazzanti in 2016. Dit model omzeilde de LaFerrari hybride hypercar. De automaker is vernoemd naar Luca Mazzanti, die samen met Walter Faralli in 2002 een kleine werkplaats opende. Aanvankelijk heette hun bedrijf Faralli & Mazzanti, maar toen gingen de zakenpartners uit elkaar en verdeelden het bedrijf in twee delen. Luca concentreerde zich op het Evantra-project: de eerste full-size machine van het merk werd in 2012 ontwikkeld.
Luxe sportwagenmerken
Een van de meest ontwikkelde segmenten van de auto-industrie in Italië is de productie van luxe sportwagens. Dergelijke modellen zijn niet alleen geschikt voor racewedstrijden, maar ook voor snelle bewegingen op snelwegen. De mode voor luxe verscheen dankzij de bedrijven die wereldberoemde auto’s produceren: Alfa Romeo, Maserati, Lamborghini, Ferrari. Ze bekleden leidende posities in verschillende ratings en bij internationale autodealers.
Ferrari (1947-Heden)
Ferrari positioneert zich als fabrikant van ultrabetrouwbare sportwagens die zeer hoge snelheden ontwikkelen. Het dankt zijn naam aan de Italiaanse ontwerper Enzo Anselmo Giuseppe Maria Ferrari, die eerder als autocoureur bij Alfa Romeo werkte. De eerste auto’s van het merk waren exclusief racen. Ze werden beroemd door het feit dat ze in de jaren 1950-1960 prijzen wonnen op concoursen. De huidige line-up omvat luxe sportwagens voor snel stadsverkeer. Op dit moment is het moederbedrijf van Ferrari de Nederlandse holding Exor NV.
Lamborghini (1963-Heden)
Het merk Lamborghini van superdure hogesnelheidsauto’s is eigendom van het Italiaanse bedrijf Automobili Lamborghini S.p.A., dat via Audi AG deel uitmaakt van de Volkswagen-groep. De oprichter van dit merk is Ferruccio Lamborghini, de voormalige eigenaar van een fabriek voor de productie van tractoren op basis van militair materieel. Het gerucht gaat dat hij ruzie kreeg met de Enzo Ferrari toen hij de tekortkomingen van zijn Ferrari opmerkte en aanbood deze te verbeteren. Enzo pikte de kritiek niet op en adviseerde Ferruccio om door te gaan met tractoren of iets beters te doen. Dus begon Lamborghini luxe sportwagens te produceren die Ferrari in alle opzichten overtreffen.
Maserati (1914-Heden)
Maserati is opgericht door broers met een passie voor auto’s. Ze begonnen hun eigen bedrijf in 1914, maar brachten de eerste Gran Prix 1500-sportwagen pas 12 jaar later uit. Daarna werden racewagens voor competitie gemaakt onder het merk Maserati. Dat veranderde allemaal in de jaren zestig toen het management besloot de focus te verleggen naar luxe auto’s. Zo werden de modellen Mexico en Quattroporte geboren. Toen kwamen daar de al even succesvolle Spyder GT en 3200 GT bij.
Alfa Romeo (1910-Heden)
Alfa Romeo is een luxe en ruime sportwagen met een rijke historie. Het bedrijf dat eigenaar is van dit merk werd in 1910 opgericht op basis van de fabriek voor de productie van Franse auto’s Darracq. Tegelijkertijd verhuisde het bedrijf van een nederzetting in de buurt van Napels naar een buitenwijk van Milaan. Het eerste deel van de naam Alfa Romeo komt van de afkorting A.L.F.A. en staat voor Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. Een van de beste sportwagens van dit merk is het GTV-model, dat in de jaren negentig verscheen. Het merk is nu eigendom van de Italiaans-Amerikaanse firma Fiat Chrysler Automobiles N.V.
Andere merken
De Italiaanse auto-industrie bevindt zich in een hoog ontwikkelingsniveau en er zijn niet alleen dure luxemerken op de markt vertegenwoordigd, maar ook fabrikanten van voertuigen in andere prijscategorieën. Een van deze bedrijven is goed voor 90% van de jaarproductie. We hebben het over het Fiat-concern. Bovendien zijn veel niet-Fiat-bedrijven populair. Bijvoorbeeld Iveco, dat bussen en vrachtwagens produceert.
Fiat (1899-Heden)
Concern Fiat Group wordt vertegenwoordigd door twee grote divisies. Een van hen (Fiat Industrial) houdt zich bezig met de productie van industriële voertuigen en de tweede (Fiat SpA) is gericht op de productie van personenauto’s. Deze oude onderneming werd opgericht in 1899 en vervaardigde verschillende apparatuur — van tractoren en treinwagons tot militaire luchtvaart. Nu is het bedrijf gespecialiseerd in bedrijfsvoertuigen en zijn de industriële locaties in vele landen over de hele wereld gevestigd.
Lancia (1906-Heden)
De fabriek van Lancia staat in de buitenwijken van Turijn. Daar worden comfortabele stadsauto’s geproduceerd. Sinds 2017 wordt het merk Lancia vertegenwoordigd door slechts één Ypsilon-model, dat exclusief verkrijgbaar is op de Italiaanse automarkt. Naast personenauto’s produceerde het bedrijf voorheen ook speciale voertuigen, militair materieel, bussen, trolleybussen en bedrijfswagens. De huidige eigenaar van het bedrijf is Fiat S.p.A.
Iveco (1975-Heden)
Iveco werd in 1975 opgericht door een groep bedrijven die Magirus-Deutz en verschillende divisies van Fiat omvat. In de daaropvolgende jaren kregen de autofabrieken ITAL (Australië), Pegaso en ENASA (Spanje), Astra (Italië), Ford (Britse divisie) het gezelschap. Het eerste eigen transport van het autoconcern verscheen in 1978. Vanaf dat moment begon het tijdperk van vrachtwagens die onder het merk Iveco werden geproduceerd. Het bedrijf is eigendom van CNH Industrial en was tot 2013 eigendom van Fiat.
Abarth (1949-Heden)
Abarth houdt zich bezig met het afstemmen van verschillende Fiat-mechanismen en het creëren van gemoderniseerde auto’s op basis daarvan. Aanvankelijk was het een kleine fabriek voor de productie van dempers en uitlaatsystemen. Het werd in 1949 opgericht door de gepassioneerde motorsportliefhebber Carlo Abarth. de onderneming begon met de productie van kleinschalige sportwagens.
Pininfarina (1930-Heden)
Pininfarina is een Italiaans bedrijf vernoemd naar de maker Giovanni Battista Farina, die de bijnaam Pinin («kleine broer») kreeg. Het bedrijf ontwerpt en produceert sinds 1930 carrosserieën voor personenauto’s. Veel autofabrikanten werken met hem samen, waaronder Ferrari. In 2009 betrad Pininfarina de markt voor elektrische auto’s met het concept van een elektrische sportwagen.
Fioravanti (1987-Heden)
Fioravanti was vroeger een architectenbureau dat bouwprojecten ontwikkelde voor steden in Japan. In 1991 wijzigde het bedrijf zijn prioriteiten drastisch en richtte het zich op het ontwerp van voertuigen. Dit komt door het feit dat de oprichter van Fioravanti ooit een werknemer was van Pininfarina en al 24 jaar conceptauto’s maakt voor verschillende fabrikanten.
Overleden automerken
Veel autofabrikanten in Italië behoren tot het verleden. Onder hen zijn Iso, Bertone, Innocenti en de beroemde autofabrikant De Tomaso, die ooit eigenaar was van de merken Maserati en Moto Guzzi. Tot 1995 kwam het kleine automerk Autobianchi, opgericht door de giganten van de auto-industrie Fiat, Pirelli en Bianchi, op de markt. Het bedrijf Bizzarrini, dat vijf jaar (tot 1969) bestond en stuksportwagens produceert, is al lang in de vergetelheid geraakt. De OSCA Corporation, een fabrikant van race- en sportwagens, was iets langer actief, maar werd rond dezelfde tijd (1967) geliquideerd.
De Tomaso (1959-2015)
De Tomaso Automobili SpA is opgericht in 1959 en vernoemd naar de ondernemer die het heeft opgericht. De eerste modellen waren raceauto’s die speciaal voor kampioenschappen waren ontworpen. De massaproductie van sportwagens begon pas in 1963. Tegen die tijd had de eigenaar van het bedrijf een sterk team om zich heen verzameld, waaronder hoofdontwerper Ghia en voormalige Ferrari-medewerkers. Daarnaast was De Tomaso Automobili SpA eigenaar van het populaire merk Maserati (tot 1992).
Aan het einde van de 20e eeuw begon het bedrijf terrein te verliezen. Het raakte in verval, waarna het werd opgekocht door Gian Mario Rossignolo. De nieuwe eigenaar wilde het bedrijf nieuw leven inblazen, waarvoor hij 7,5 miljoen euro ontving. Hij werd aangehouden op verdenking van misbruik van begrotingsmiddelen. De rechtbank verklaarde De Tomaso opnieuw failliet. Het merk staat bekend om zijn icoon in de vorm van twee symmetrische vormen, vergelijkbaar met de letters «G».
Bertone (1912-2014)
Bij het maken van auto’s besteedde het Italiaanse bedrijf Bertone speciale aandacht aan hun uiterlijk, omdat de tweede specialisatie carrosserieontwerp is. Ze heeft een aantal modellen van Volvo, Opel, Mercedes Benz, Lamborghini, Fiat en andere bekende merken gestyled. In 2014 ging de ontwerpafdeling van Stile Bertone failliet. Nu zijn de rechten op het merk en het logo met de gestileerde letter «b» in handen van verschillende ondernemers. Het bedrijf Bertone bestaat nog steeds, maar heeft haar activiteitenpakket aanzienlijk uitgebreid. Ze produceert spoorvervoer, werkt in de mode-industrie en houdt zich bezig met industrieel en architectonisch ontwerp.
Innocenti (1947-1997)
Innocenti is opgericht door een smid en naar hem vernoemd. Ze hield zich bezig met de productie van auto’s, motorfietsen, werktuigmachines en persen. Het succes in de automobielsector was volatiel, met Fiat, Alfa Romeo en Lancia voorop in de Italiaanse automarkt. De eerste auto onder het eigen merk Innocenti kwam uit in 1960. Het was een sportcabriolet. In de jaren 1990. het bedrijf werd onderdeel van het Fiat-concern. De nieuwe eigenaar heeft het merk in 1997 geliquideerd en de productie van alle Innocenti-modellen stopgezet. Het verdwenen bedrijf gebruikte een logo met een gedurfde «i» in een zwarte ring.
Autobianchi (1955-1995)
Autobianchi is een gezamenlijk project van Fiat, Pirelli en Bianchi. Drie Italiaanse bedrijven hebben de handen ineen geslagen om samen kleine auto’s te produceren en daarin innovatieve concepten te testen. Het merk gebruikte een embleem in de vorm van een grote zwarte driehoek, in tweeën gedeeld en omlijnd met een donkere lijn. Autobianchi-auto’s werden tot 1996 in Italië verkocht, toen het merk in 1995 werd stopgezet. Het werd onderdeel van Lancia.
Iso (1953-1974)
De autofabrikant Iso had op verschillende tijdstippen verschillende namen, maar vlak voor de sluiting in 1974 stond het bekend als Iso Motors. Ze begon met het verkopen van kachels en stapte vervolgens over op tweewielige voertuigen. In 1962 beperkte de fabrikant zijn assortiment tot personenauto’s. Tegelijkertijd bracht hij zijn allereerste auto veel eerder uit — in 1953. Het was iets tussen een motorfiets en een brommobiel. Om een aantal sociaal-economische redenen stopte het bedrijf in 1974 met fabrieken. Het ontwerpcentrum van Zagato bracht het merk Iso in 2017 echter nieuw leven in, door het logo een tweede leven te geven met een gouden griffioen in een gefigureerd schild tegen een achtergrond van twee verticale lijnen in rood en groen.
Bizzarrini (1964-1969)
Het bedrijf Bizzarrini, dat race- en sportwagens produceert, werd opgericht door Giotto Bizzarrini. Een Italiaanse ingenieur, voormalig werknemer van Alfa Romeo, Ferrari en Automobili Turismo e Sport, richtte in 1964 zijn eigen bedrijf op. Hij beëindigde zijn relatie met Iso omdat hij sportwagens wilde maken. Het succes was van korte duur: de onderneming Bizzarrini sloot in 1969. Later probeerden de ontwikkelaars dit merk terug te brengen en produceerden ze eenmalige modellen met het logo: een puntige rode cirkel waarin een vogel was afgebeeld, genomen in een ring van de woorden «BIZZARRINI LIVORNO». Uiteindelijk werden de rechten op het merk en zijn nalatenschap overgenomen door Pegasus Brands.
OSCA (1947-1967)
OSCA’s debuutproject was de ontwikkeling van een competitieve racewagen. Alle volgende modellen waren precies hetzelfde, waarbij de fabrikant het vermogen en de snelheid van zijn sportwagens verhoogde, wat hem een voordeel gaf bij deelname aan kampioenschappen. In 1963 werd het bedrijf verkocht aan Domenico Agusta en vier jaar later raakte het in verval. Het ingewikkelde meerdelige logo bevatte een wapenschild in een zilverkleurige cirkel, die werd omringd door een blauwe ring met de tekst ‘O.S.C.A. FRATELLI MASERATI BOLOGNA».
Cisitalia (1946-1963)
De eerste Cisitalia-auto werd in 1946 gemaakt van Fiat-onderdelen. Daarna stapte het bedrijf af van het oorspronkelijke concept en begon het modellen te produceren met een origineel ontwerp en zijn eigen technische knowhow. Gedurende de gehele periode van zijn bestaan heeft het enkele duizenden sportwagens geproduceerd die aan races hebben deelgenomen. Maar de succesvolle promotie werd bemoeilijkt door financiële insolventie: Cisitalia ging in 1963 failliet. De auto’s van het bedrijf waren gemakkelijk herkenbaar aan het embleem met een gouden berggeit in een blauw heraldisch schild.
Diatto (1905-1929)
Het bedrijf Diatto begon in 1905 met de productie van auto’s onder de licentie van Clément-Bayard. De geschiedenis gaat echter terug tot 1835. Aanvankelijk werden rijtuigen geproduceerd onder het merk Diatto, daarna werden ze vervangen door treinwagons. Aan het einde van zijn bestaan richtte de fabrikant zich op machines van eigen ontwerp. De laatste modellen rolden in 1929 van de band. Ze waren versierd met een ovaal embleem in rood met een witte DIATTO-belettering en een goudkleurige lunette die uit vele cirkels bestond.
Cizeta (1988)
De geschiedenis van Cizeta begon in 1988 toen Claudio Zampolli samen met Giorgio Moroder een nieuwe supercar creëerde. Hun bedrijf was aanvankelijk succesvol, maar de productie was niet serieel en de investering in het project was veel hoger dan de opbrengst van de verkoop. Later werd bekend dat Cizeta-auto’s niet voldoen aan de veiligheidseisen, zodat ze niet in de Verenigde Staten kunnen worden gebruikt. De productie werd stopgezet en het stijlvolle blauw-gele logo met drie jaguarkoppen in een cirkel met de woorden «CIZETA AUTOMOBILI» is nooit bij het publiek terechtgekomen.
Fornasari (1999-2015)
Een Italiaanse autofabrikant werd opgericht in 1999 en stopte met werken in 2015. Het hoofdkantoor was gevestigd in Montebello Vicentino, in de provincie Vicenza, waar het werd opgericht door Giuseppe Fornasari. Hij gaf het merk zijn achternaam, met de nadruk op sportwagens en SUV’s. De fabrikant kon de concurrentie echter niet uitstaan en ging failliet: in het najaar van 2015 verklaarde de rechtbank van Vicenza het bedrijf failliet.
Welke auto's komen uit Italië?
De Italiaanse auto-industrie wordt vertegenwoordigd door supercars, luxe sportwagens, personenauto's, militaire, zware en commerciële voertuigen, business class-voertuigen en elektrische voertuigen.
Wat is de meest populaire Italiaanse auto?
In Italië is er een grote vraag naar middelgrote en kleine auto's, omdat deze worden gebruikt door stadsbewoners. Zowel in 2020 als in 2021 werd de best verkochte stadsauto Fiat Panda in 2004 erkend als de beste Europese auto.
Hoeveel automerken zijn Italiaans?
Volgens de laatste gegevens zijn er meer dan honderd automerken in Italië, hoewel velen van hen in de schaduw van grote fabrikanten blijven.
Wat is een Italiaanse luxeauto?
Het luxesegment van Italiaanse auto's wordt gedomineerd door sportwagens, die niet alleen zijn ontworpen voor racen, maar ook voor dagelijks gebruik. Hun fabrikanten zijn Ferrari, Lamborghini, Maserati, Alfa Romeo.