Europese Automerken

Europese Automerken

Europa is de geboorteplaats van de auto-industrie. Het was daar dat in 1886 de grote Duitse uitvinder Carl Friedrich Michael Benz ‘s werelds eerste benzine-aangedreven voertuig uitvond. Toen werd zijn idee opgepikt door veel bedrijven, die hun activiteiten heroriënteerden naar de productie van auto’s met verbrandingsmotoren. Zo begon Opel met naaimachines en begon ABT Sportsline met het smeden van metalen onderdelen voor karren. Als gevolg daarvan schakelden ze over op autoproductie en namen ze samen met andere merken het voortouw.

Wat zijn Europese automerken?

De auto-industrie in Europa wordt vertegenwoordigd door Duitse, Britse, Italiaanse, Franse en Zweedse merken, die toonaangevend zijn op de wereldmarkt. Maar daarnaast zijn er autofabrikanten in andere Europese landen.

De snelle ontwikkeling van de auto-industrie werd verhinderd door de Tweede Wereldoorlog, toen alle fabrieken gedwongen werden om uitrusting voor de krijgsmacht te gaan produceren. In de naoorlogse periode moesten ze van de grond af aan «aan kracht winnen», zodat de Europese automarkt pas in de jaren zestig volledig kon herstellen. Nu zijn er duidelijke favorieten die tientallen merken bezitten. Deze fabrikanten zijn onder meer BMW, Volkswagen Group, PSA Peugeot Citroën en Volvo.

Duitsland

Het grootste centrum van de Europese auto-industrie is Duitsland. Duitse autobedrijven zijn zo volwassen dat ze buitenlandse dochterondernemingen en merken hebben. Volkswagen is bijvoorbeeld eigenaar van Lamborghini (Italië), Bentley (VK) en Bugatti (Frankrijk), terwijl BMW eigenaar is van Rolls-Royce en Mini (VK). Naast hen zijn fabrikanten actief in Duitsland, dat zich richtte op verschillende grote merken. Ze produceren auto’s van verschillende klassen — van het luxesegment tot de massamarkt.

Porsche (1931-Heden)

Porsche (1931-Heden)

Als een van de meest succesvolle autofabrikanten ter wereld is Porsche de marktleider in luxe auto’s en supercars. Zijn rijke traditie gaat terug tot 1900, toen de ingenieur van Ferdinand Porsche de aandrijving voor elektrische voertuigen introduceerde. Tegelijkertijd werd het bedrijf zelf veel later opgericht — in 1931. Het meest opvallende kenmerk van zijn auto’s is het sportieve ontwerp. Het is zelfs te zien in de Cayenne premium crossover en de Panamera fastback.

De dure en prestigieuze sportwagens van Porsche zijn internationaal erg in trek. De jaaromzet groeit elk jaar: in 2008 was dat iets meer dan 86%. Door sportmodellen uit te brengen, vergeet de fabrikant niet om deel te nemen aan autoracen. Nu heeft hij meer dan 28 duizend overwinningen op zijn rekening.

Mercedes-Benz (1926-Heden)

Mercedes-Benz (1926-Heden)

Het legendarische vlaggenschipmodel Mercedes-Benz 600, bekend als de «600ste Mercedes», daagde de executive auto’s van Rolls-Royce uit. Dit werd mogelijk dankzij de fusie van Benz & Cie en Daimler-Motoren-Gesellschaft in 1926. Gedurende de honderd jaar van haar bestaan ​​is het bedrijf niet alleen beroemd geworden om zijn verzamelbare limousine, maar ook om andere even prestigieuze auto’s. Het assortiment wordt beschouwd als een van de grootste op de Duitse automarkt. Het omvat brute SUV’s, compacte minibusjes, stijlvolle cross-overs, luxe cabrio’s, comfortabele sedans en andere soorten voertuigen.

BMW (1916-Heden)

BMW (1916-Heden)

BMW is een pionier in de auto-industrie. Hij vond de digitale motor uit, introduceerde het ABS-systeem en ontwikkelde vele andere technologieën. En zijn auto’s zijn een symbool geworden van betrouwbaarheid en kwaliteit.

Onder het merk BMW ontstond de eerste Duitse roadster met een twaalfcilindermotor. Dit bedrijf, ook wel bekend als Bayerische Motoren Werke AG, heeft in meer dan een eeuw veel auto’s geproduceerd die een merkbare stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van de auto-industrie. Maar ooit had ze niet eens een vergunning voor de productie van voertuigen: ze kreeg de bijbehorende vergunning pas in 1928. Tot die tijd werden vliegtuigmotoren in haar fabrieken geproduceerd.

Audi (1909-Heden)

Audi (1909-Heden)

State-of-the-art technologie en een uitgekiend design zijn waar Audi-auto’s niet zonder kunnen. De geschiedenis van dit merk begon in 1909 met het verschijnen van de firma Audi Automobil-Werke. De eerste auto, Audi-A genaamd, kwam uit in 1910. Na 21 jaar fuseerde de fabrikant met drie autofabrikanten tot Auto Union AG. In deze vakbond was hij verantwoordelijk voor de productie van sportwagens en deelname aan racewedstrijden.

In 1964 werd het merk Audi onderdeel van Volkswagen. Na de wisseling van eigenaren werd het modellengamma aangevuld met auto’s met innovatieve technologische oplossingen. Dergelijke ontwikkelingen omvatten een CVT met metalen banden, een aluminium carrosserie en een gepatenteerde vierwielaandrijving.

Volkswagen (1937-Heden)

Volkswagen (1937-Heden)

Volkswagen staat bekend om zijn divisies, die in veel landen over de hele wereld open zijn. Het bezit merken uit Spanje (SEAT), Tsjechië (Škoda Auto), Groot-Brittannië (Bentley), Frankrijk (Bugatti), Italië (Lamborghini, Ducati), Duitsland (Porsche), Zweden (Scania). De belangrijkste industriële sites bevinden zich in de stad Wolfsburg. De eerste Volkswagen-auto’s werden in 1935 geproduceerd. De snelle ontwikkeling van het concern begon in de tweede helft van de 20e eeuw, toen het andere ondernemingen begon op te kopen. Tegelijkertijd begon de fabrikant actief nieuwe modellen te creëren, waarvan de bekendste Scirocco, Passat en Golf zijn.

Opel (1862-Heden)

Opel (1862-Heden)

De belangrijkste industriële sites van Opel bevinden zich in Rüsselsheim. Dit autobedrijf is opgericht door vijf broers die besloten het bedrijf van hun vader voort te zetten — de eigenaar van een fabriek voor de productie van fietsen en naaimachines. Ze gebruikten een gemeenschappelijke achternaam voor de naam. In 1900 begon de productie van ICE-rijtuigen onder de Darracq-licentie. Daarna ontwikkelde het merk zijn eigen modellen. Van 1929 tot 1940 Opel was eigendom van General Motors. Na de Tweede Wereldoorlog werden de fabrieken verwoest: alle apparatuur werd geëxporteerd naar Rusland. Maar dit weerhield het bedrijf er niet van verloren posities terug te winnen en nummer 1 op de internationale markt te worden.

Verenigd Koningkrijk

In de Britse auto-industrie staan ​​de toonaangevende merken bekend om hun prestigieuze luxe personenauto’s: Rolls-Royce, Bentley, Jaguar. Tegelijkertijd worden ze geëvenaard door fabrikanten van luxe sportwagens zoals Land Rover, McLaren en Aston Martin. Ook het massamarktsegment is goed ontwikkeld. Lokale bedrijven bieden nogal wat goedkope auto’s aan consumenten. Daarnaast produceren de fabrieken veel bedrijfsvoertuigen. Wat de automarkt betreft, overtreft de invoer nog steeds de uitvoer.

Rolls-Royce (1906-Heden)

Rolls-Royce (1906-Heden)

Het merk Rolls-Royce behoort tot het Duitse concern BMW. De belangrijkste specialisatie van het Britse bedrijf is de productie van luxe auto’s, wat het al meer dan honderd jaar doet. Aan het begin van zijn bestaan ​​werd het bedrijf beroemd door zijn deelname aan de rally, waar het de eerste plaatsen wist te veroveren. Daarna werd ze leverancier van voertuigen voor het Royal Court of Great Britain. Maar het daverende succes werd gevolgd door een val: het bedrijf ging in 1971 failliet. Het werd alleen gered dankzij overheidsfinanciering en de tussenkomst van BMW.

Bentley (1919-Heden)

Bentley (1919-Heden)

Bentley Motors is een van de vele merken van de Volkswagen Groep. Ze staat bekend om haar luxe auto’s, die haar het imago hebben gegeven van de duurste en meest elite autofabrikant ter wereld. Het bedrijf werd opgericht in 1919 en begon letterlijk drie jaar later eerste plaatsen te winnen in prestigieuze races. In de jaren dertig. ze werd onderdeel van het Rolls-Royce concern. De line-up van de fabrikant omvat executive sedans, full-size cabrio’s, cross-overs en SUV’s. Bentley is van plan om in de nabije toekomst luxe sportwagens en elektrische auto’s te gaan produceren.

Aston Martin (1913-Heden)

Aston Martin (1913-Heden)

Aston Martin prestigieuze auto’s zijn vertegenwoordigd in verschillende marktsegmenten. Deze worden gedomineerd door sport- en racemodellen, waaronder superkrachtige premium supercars. Nu is het merk eigendom van een consortium van investeerders, en daarvoor was het onderdeel van de Ford Motor Company. De naam Aston Martin is een eerbetoon aan een autocoureur genaamd Martin, die alle concurrentie op het Aston Clinton-circuit heeft ingehaald.

Landrover (1948-Heden)

Landrover (1948-Heden)

Land Rover staat bekend om het maken van ‘s werelds meest luxueuze SUV’s. Tegelijkertijd zoekt ze naar ongebruikelijke technische oplossingen om terreinwagens te maken. De carrosserie van haar eerste auto, gebouwd in 1948, bestond uit goedkope legeringen omdat er destijds een tekort aan staal was in Groot-Brittannië. Moderne modellen onderscheiden zich door hun betrouwbaarheid en stijlvol design. De Range Rover is zelfs tentoongesteld in het Louvre in Parijs als een voorbeeld van hoge kunst. Op dit moment is het Engelse merk eigendom van het Indiase conglomeraat Tata.

Jaguar (1922-Heden)

Jaguar (1922-Heden)

Het succesverhaal van Jaguar begon in 1925 met de productie van zijspannen voor motorfietsen. Bestaande ontwikkelingen stelden haar in 1931 in staat om luxe auto’s te gaan produceren. Tot 1945 heette het bedrijf Swallow Sidecar (afgekort — SS). Het kreeg zijn huidige naam in de naoorlogse periode, zodat er geen associaties zouden zijn met de Duitse SS. Het Ford-concern, dat het bedrijf tijdelijk uitkocht, probeerde er een tuningbureau van te maken. Maar leidinggevenden lieten het idee varen, dus in 1996 had Jaguar een nieuwe, in-house ontworpen raceauto. Het merk is nu eigendom van Tata Motors.

Mini (1959-Heden)

Mini (1959-Heden)

Het moderne Mini-bedrijf, eigendom van het Duitse concern BMW, zet de traditie voort van het oude Mini-merk, dat tot 2000 bestond. In het verre verleden had het een andere naam — Cooper Car Company. De verkoop van de eerste auto’s (racemodellen) begon in 1959. Verdere modificaties daarvan zijn voor altijd de geschiedenis van de autosport ingegaan. Als onderdeel van BMW beperkt de automaker zich niet tot compacte auto’s. Hij heeft ook klassieke cross-overs en zelfs limousines.

Italië

Italië wordt terecht beschouwd als een van de leiders van niet alleen de Europese, maar ook de wereldauto-industrie. Bovendien neemt de verkoop van auto’s een leidende plaats in in de economie van het land: de bijdrage aan het BBP bedraagt ​​8,5%. De auto-industrie in Italië is aan het eind van de 19e eeuw ontstaan. In de jaren 1910. het werd vertegenwoordigd door tientallen bedrijven, waarvan sommige nog steeds actief zijn. In de naoorlogse periode vertrouwden lokale fabrikanten op elitisme. Ze breiden hun assortiment nu uit volgens drie principes: luxe, snelheid en hoge kosten.

Ferrari (1947-Heden)

Ferrari Logo (1947-Heden)

Ferrari-sportwagens zijn voorbeelden van techniek die fans van luxe auto’s sinds 1946 in vervoering brengen. De voertuigen van het bedrijf staan ​​stevig verankerd in beroemde garages. Ze werden bereden door sjeiks en keizers, de maker van het circuit Pierre Bardinon, de Amerikaanse voetballer Lionel Messi en de Duitse autocoureur Michael Schumacher.

Sinds 1989 is Ferrari eigendom van Fiat. Sportwagens van dit merk worden niet alleen in serie geproduceerd, maar ook in één exemplaar. In het laatste geval bereikt hun prijs enkele miljoenen dollars.

Lamborghini (1963-Heden)

Lamborghini Logo (1963-Heden)

De belangrijkste beslissing in de geschiedenis van Lamborghini was de line-upwisseling. Het bedrijf, dat begon als een conventionele tractorfabrikant, is geleidelijk overgestapt op supercars met hoge snelheid. Zijn eerste sportwagen maakte zijn debuut in 1963. De merkeigenaar creëerde hem om te concurreren met Ferrari en zijn superioriteit te bewijzen.

Maserati (1914-Heden)

Maserati Logo (1914-Heden)

Maserati is een Italiaanse sportwagenfabrikant die zijn oorsprong vindt in Officine Alfieri Maserati. Zo heette het kleine garagebedrijf van de gebroeders Maserati. Ze begonnen in 1914 een privébedrijf om raceauto’s te maken en te concurreren. En in de jaren dertig. het assortiment omvat nu prestigieuze auto’s voor dagelijks gebruik. Eenmaal in handen van Fiat verloor Maserati bijna zijn identiteit. De executives wilden het samenvoegen met Ferrari, maar veranderden toen van gedachten en besloten het als een onafhankelijk merk te verlaten.

Alfa Romeo (1910-Heden)

Alfa Romeo Logo (1910-Heden)

De voorganger van Alfa Romeo was een bedrijf dat auto’s produceerde onder de Darracq-licentie. Maar ondernemers wilden afstappen van eenvoudig kopiëren en iets van zichzelf creëren — uniek en belichamend nieuwe technologieën. Dus in 1910 verschenen de eerste Alfa Romeo-voertuigen, bekend onder het merk A.L.F.A. Het Fiat-concern zag het succes en de vooruitzichten van het bedrijf en kocht het in 1986 uit.

Fiat (1899-Heden)

Fiat Logo (1899-Heden)

Fiat is een van de grootste en oudste autobedrijven in Italië. Het werd opgericht door investeerders die in 1899 samenwerkten om een ​​joint venture op te richten. Aanvankelijk produceerde de fabriek verschillende apparatuur — van wagens tot tractoren. Maar in de loop van de tijd is Fiat’s hoofddoel de productie van SUV’s, stadsauto’s en middenklassers geworden.

Frankrijk

Franse auto’s staan ​​over de hele wereld bekend om hun technologische uitmuntendheid, voortreffelijk design en hoge kwaliteit. Ze worden geproduceerd door tientallen ondernemingen, maar twee bedrijven zijn monopolist: Groupe PSA (voorheen Peugeot Citroën) en Renault. Ze zijn goed voor ongeveer 90% van de totale auto-industrie en bijna 100% van de export. De overige fabrikanten zijn voornamelijk vertegenwoordigd op de binnenlandse markt van het land, met uitzondering van Bugatti, dat eigendom is van Volkswagen Frankrijk.

Bugatti (1909-Heden)

Bugatti (1909-Heden)

Het luxe supercar merk Bugatti kent een lange geschiedenis die begon in 1909. Voor zover bekend is het merk in het leven geroepen door de ingenieur en kunstenaar Ettore Arco Isidoro Bugatti. De populariteit bereikte een hoogtepunt in de jaren 1920 toen de wereld de nieuwe Type 35 GP zag. Dit model is de recordhouder geworden voor het aantal raceoverwinningen en behaalde meer dan 1.500 keer de eerste plaats. Na de oorlog raakte het bedrijf in verval. De situatie werd gered door de supersnelle machine EB110, die in de jaren tachtig verscheen. En aan het einde van de eeuw werd het bedrijf opgekocht door het Duitse concern Volkswagen.

Renault (2009-Heden)

Renault (2009-Heden)

Nationalisatie bleef niet onopgemerkt voor Renault. Na in 1945 staatseigendom te zijn geworden, kreeg dit bedrijf zijn huidige naam en veranderde het zijn activiteiten en bracht het de eerste hatchback ter wereld uit. Vervolgens verwierf het bedrijf een divisie vrachtwagens (Renault Véhicules Industriels), maar het werd verkocht aan het Zweedse Aktiebolaget Volvo. Tegen het einde van de 20e eeuw begonnen financiële problemen. Om Renault van een faillissement te behoeden, werd het gefuseerd met Nissan.

Peugeot (1896-Heden)

Peugeot (1896-Heden)

Peugeot is een prominente vertegenwoordiger van de massamarkt op de Franse automarkt. Bovendien beperkt het aanbod van het bedrijf zich niet tot auto’s uit de middenprijsklasse. De line-up omvat kleine bedrijfsvoertuigen, cross-overs, raceauto’s en meer. In 1941 werd een poging gedaan om een ​​elektrische auto te maken om benzine te besparen, maar de regering verbood het. Vervolgens realiseerde het bedrijf zijn ambities door de Peugeot 106 uit te brengen en drie conceptcars te presenteren. In de jaren zeventig. een belangrijke gebeurtenis vond plaats: de automaker fuseerde met Citroën en werd onderdeel van PSA Peugeot Citroën.

Citroën (1919-Heden)

Citroën (1919-Heden)

Citroën, dat sinds 1976 het Groupe PSA-concern vertegenwoordigt, werd opgericht in 1919. Het heeft zijn tradities nooit veranderd, daarom produceerde het vanaf het begin goedkope en hoogwaardige auto’s voor massaverbruik: cross-overs, sedans, hatchbacks en andere modellen. Deze fabrikant werd ook beroemd om zijn ongebruikelijke benadering van reclame, omdat hij bijna tien jaar lang de hoofdattractie van Parijs — Tour Eiffel als reclamebord gebruikte.

Zweden

De automobielproductie in Zweden begon in 1927 toen Volvo de eerste personenauto produceerde. Deze «vertraging» zou te wijten kunnen zijn aan het feit dat er geen vertakt wegkruispunt in het land was vanwege het moeilijke terrein. Dit verklaart ook waarom 80% van de geproduceerde voertuigen in het buitenland wordt verkocht, en niet in Zweden zelf. Ondanks de huidige situatie zijn er genoeg lokale producenten die op geen enkele manier onderdoen voor concurrenten op de internationale markt. De bekendste zijn Scania, Saab Automobile en Volvo.

Koenigsegg (1994-Heden)

Koenigsegg Logo (1994-Heden)

De Zweedse auto-industrie beperkt zich niet tot de massamarkt. Dit land heeft een ontwikkelde productie van luxe auto’s, en een van de vertegenwoordigers van dit segment is Koenigsegg, een particulier bedrijf dat luxe modellen produceert. Ze is gespecialiseerd in krachtige en snelle supercars en is van plan het wereldsnelheidsrecord voor productieauto’s te verbreken. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in de buitenwijk Ängelholm.

Volvo (1927-Heden)

Volvo Logo (1927-Heden)

Volvo is een luxe autofabrikant uit Zweden. Het eerste model van dit merk rolde in 1927 van de band. Daarna volgden de ene na de andere revolutionaire innovaties. Bovendien werd het bedrijf niet alleen beroemd om zijn auto’s, maar ook om technische ontwikkelingen die zorgen voor meer veiligheid tijdens het rijden. Ze werden de basis voor moderne internationale normen. Volvo wisselde verschillende keren van eigenaar: na een kort verblijf bij Ford Motor Company werd het onderdeel van Geely Automobile Holdings Limited.

Saab (1947-2012)

Saab Logo (1947-2012)

SAAB heeft een tragische geschiedenis: na 75 jaar in de automarkt te hebben gewerkt, ging het failliet en werd het gesloten in 2012. Het commerciële succes begon in 1959 met de release van de beroemde Saab 95-stationwagen. Toen werd het een pionier op het gebied van veiligheid, het ontwikkelen van verschillende technische innovaties. In 2000 werd de onderneming volledig overgenomen door General Motors. Verschillende mislukte beslissingen van de nieuwe eigenaar veroorzaakten financiële problemen voor SAAB. In 2012 werd het merk overgenomen door National Electric Vehicle Sweden en onmiddellijk stopgezet.

Scania (1911-Heden)

Scania AB Logo (1911-Heden)

Scania bussen en vrachtwagens zijn over de hele wereld bekend omdat deze fabrikant aandacht heeft voor kwaliteit en moderne technologie. Het bedrijf werkt al geruime tijd samen met het Spaanse bedrijf Irizar. Samen creëerden ze een model van de Century 3000-bus, waarbij de carrosserie van Irizar was en het chassis van Scania. Daarnaast produceert het bedrijf motoren die biogas, koolzaadbiodiesel en ethanol verbruiken.

Andere Europese landen

Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Frankrijk en Zweden zijn niet de enige Europese landen met een ontwikkelde auto-industrie. Natuurlijk zijn ze toonaangevend op de wereldmarkt, maar ook andere landen zetten in op de auto-industrie. Bovendien behoren veel merken tot bekende Duitse concerns, waardoor ze alle kans hebben om het hoofd boven water te houden. Zo maken het Tsjechische Škoda Auto en het Spaanse SEAT deel uit van de Volkswagen Groep.

Škoda (1925-Heden)

Skoda Auto Logo (1925-Heden)

Škoda is een van de oudste en grootste autofabrikanten in Tsjechië. Het werd opgericht in 1925, maar zijn voorganger, Laurin & Klement, begon te werken in het midden van de 19e eeuw. Een doorslaand succes kwam naar Škoda nadat Volkswagen erin geïnteresseerd raakte. De Tsjechische fabrikant is onderdeel geworden van het Duitse concern en heeft op dit moment zijn beroemdste nieuwigheid uitgebracht — Octavia.

SEAT (1950-Heden)

SEAT Logo (1950-Heden)

Het Spaanse merk SEAT behoort net als Škoda tot het Volkswagen-concern. De belangrijkste producten zijn personenauto’s van verschillende modellen, waaronder high-speed sportwagens. Het bedrijf werd opgericht in 1950 en drie jaar later werd de eerste auto geproduceerd. De belangrijkste fabriek, die de meeste SEAT-voertuigen produceert, bevindt zich in de hoofdstad van de autonome gemeenschap, Catalonië.

Lada (1970-Heden)

Lada Logo (1970-Heden)

Het automerk Lada is opgericht door het Centraal Comité van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie en is sinds de tijd van de Sovjet-Unie eigendom van AvtoVAZ. De hoofdfabriek bevindt zich in de stad Togliatti en werd samen met het FIAT-concern gebouwd. De automaker heeft een breed scala aan terreinwagens en auto’s met voorwielaandrijving. Tot deze laatste behoren voertuigen van de families Priopa, Kalina en Samara.

10 meest populaire Europese automerken in de VS

Ondanks de ontwikkelde auto-industrie in het land, is er veel vraag naar veel Europese merken in de Verenigde Staten. Bovendien kopen Amerikanen geïmporteerde voertuigen in verschillende segmenten — van de massamarkt tot de premiumklasse. De bestverkochte Duitse Mercedes-Benz blijft, die de aandacht trekt van kenners van luxe. En op de tweede plaats staat BMW — ook een luxe merk uit Duitsland. Ze slaagde erin Volkswagen in te halen, gericht op de consumentenklasse.

Wat is het beste Europese automerk?

De beste automerken in Europa zijn Porsche (Duitsland), Mercedes-Benz (Duitsland), Maserati (Italië), Lamborghini (Italië), Jaguar (VK), Ferrari (Italië), BMW (Duitsland), Bentley (VK), Aston Martin (Groot-Brittannië), Audi (Duitsland).

Wat zijn Europese luxe auto's?

Deze categorie omvat luxe auto's gemaakt in Europa. Ze onderscheiden zich door een hoge mate van veiligheid en maximaal comfort. Luxe automerken zijn onder meer Audi, BMW, Mercedes-Benz en Porsche uit Duitsland, Mini, Jaguar, Land Rover, McLaren en Aston Martin uit het VK, Alfa Romeo uit Italië, Bugatti uit Frankrijk, Volvo en Koenigsegg uit Zweden.