Visuele identiteit heeft veel te maken met het succesvol gebruik van vormen en geometrische elementen. Soms kunt u met deze vormen het basisconcept van het logo overbrengen. Als het logo eenvoudige vormen bevat, is het veel gemakkelijker om het te onthouden. Aan deze verklaring ligt een goed begrip van de werking van het menselijk brein ten grondslag. Bovendien, met een overvloed aan informatie van alle kanten, is het moeilijk voor een persoon om zich te concentreren op iets complexs. Eenvoudige en pakkende logo’s winnen. Onze aandacht is er sneller op gevestigd. Daarom zijn het deze logo’s die hun «concurrenten» voor zullen zijn met een complexe of onregelmatige vorm.
Als we het hebben over de symboliek van de cirkel, dan wordt deze geassocieerd met volledigheid, oneindigheid. Deze symboliek van deze figuur komt niet alleen tot uiting in merkidentiteit, maar ook in andere richtingen en industrieën (bijvoorbeeld beeldende kunst).
Als we de symboliek van de cirkel in meer detail analyseren in de merkidentiteit, is het de moeite waard om de betekenis ervan op te merken:
- een indicatie van de activiteit van het bedrijf;
- nadruk op haar mobiliteit, dynamiek en het vermogen om in de trend te zijn;
- de integriteit van het promotieconcept en het product dat onder het merk wordt aangeboden.
Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van logo’s die een cirkel gebruiken.
1. Pepsi
Het Amerikaanse merk PepsiCo vertegenwoordigt een van de grootste bedrijven in zijn segment. In het Pepsi-logo lijkt de cirkel meer op een wereldbol. Hierbij ligt de nadruk natuurlijk op de schaal van het bedrijf, populariteit en erkenning. De combinatie van blauw, wit en rood ziet er interessant en contrasterend uit. Het trekt de aandacht. De huidige trend in de merkidentiteit, die hier gebruikt wordt, is de combinatie van krachtige kleuren met minimalisme. Daarom ziet het logo er helder uit, maar wordt het niet overladen met onnodige details.
2. Schindler
Dit Zwitserse bedrijf is gespecialiseerd in de productie van roltrappen en liften. Het heeft een zeer solide geschiedenis sinds de oprichting in 1874. Een eeuw later betrad het bedrijf de Noord-Amerikaanse markt. En vandaag is het vertegenwoordigd in meer dan 100 landen.
Zoals in veel eerdere voorbeelden, is het logo hier meerdere keren gemoderniseerd, maar het hoofdidee is sinds 1910 ongewijzigd gebleven.
Met een rijke geschiedenis blijft het bedrijf trouw aan zijn tradities en principes van activiteit, die het zeer waardeert. De visuele stijl van Schindler straalt aandacht voor detail uit, die in alle productiestadia wordt gegarandeerd.
Het is merkwaardig dat het bedrijf de eerste 36 jaar zonder logo opereerde. De auteur van het eerste embleem was Maxim Chatel. Deze jonge kunstenaar behoorde tot de familie Schindel, dus hij slaagde erin alle betekenissen over te brengen die het bedrijf in zijn positionering impliceert.
Het embleem was rond van vorm, wat tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. De cirkel, als symbool van uitmuntendheid, wordt vaak gebruikt in de visuele identiteit van merken, en Schindler is daarop geen uitzondering. In het onderste deel is er een kompas dat aangeeft dat de onderneming tot het architecturale segment behoort. En het opschrift «1874» getuigde van de solide geschiedenis van het merk en een eerbetoon aan de roots.
Tegenwoordig ondersteunt het bedrijf innovatie, die wordt weergegeven in het huidige formaat van zijn logo. Metaalkleur gebruikt voor het abstracte cirkelvormige embleem. Het kompas verloor zijn oude uiterlijk, alleen de contouren bleven over. Tegelijkertijd is het symbool multidimensionaal geworden in betekenissen — voor degenen die de oorspronkelijke geschiedenis van het bedrijf niet kennen, kan dit driehoekige element worden geassocieerd met de bovenkant (op zijn beurt een hint naar het toppunt van kwaliteit). Onderaan staat de naam van het bedrijf in een elegant rood lettertype.
3. MasterCard
Het bekende betalingssysteem gebruikte 2 overlappende cirkels in zijn logo. Even belangrijk is hier de succesvolle combinatie van geometrische vormen met de kleuren die ervoor worden gebruikt. De combinatie van rood en oranje ziet er indrukwekkend uit.
Als we het logo analyseren vanuit het oogpunt van de symboliek van kleuren in de identiteit, dan heeft het een nogal krachtige boodschap:
- rood straalt vreugde en passie uit;
- geel voegt symbolen van welvaart toe.
Als we deze betekenis analyseren rekening houdend met de sfeer waarin het logo wordt gebruikt, dan wordt alles heel logisch.
4. Xerox
Het bedrijf uit de VS, bekend om zijn naam, is wereldwijd een van de leiders in zijn branche geworden. De kopieerapparaten die door het bedrijf worden aangeboden, hebben het werk geoptimaliseerd van vele kantoren, onderwijsinstellingen, bibliotheken en andere instellingen waar het nodig is om documenten, fragmenten van boeken en tijdschriften, evenals andere informatie, te kopiëren.
Het bedrijf gebruikt ook een cirkelvormig logo. Het heeft een gestileerde X erin, die doet denken aan de naam van het bedrijf. Op het eerste gezicht lijkt dit idee misschien zelfs eenvoudig. Maar de hoogwaardige uitvoering maakt het logo helder, gedenkwaardig en aantrekkelijk.
5. Domino’s Pizza
Het is een van de grootste cateringbedrijven in de Verenigde Staten en exploiteert een enorm netwerk van pizzeria’s. Het idee van dominostenen wordt overgebracht door het contrast van vormen en kleuren. De rechthoekige vorm die bij dominostenen hoort, zou niet compleet zijn zonder de cirkels aan de binnenkant, die de vorm het gewenste uiterlijk geven. Daarnaast ziet het contrast van wit, blauw en rood er indrukwekkend uit. Dit is een vrij populaire combinatie, we hebben het hierboven al overwogen in het Pepsi-logo. Maar hier zijn deze kleuren organisch «genaaid» in de hoofdcompositie.
6. MegaFon
Het Russische bedrijf dat actief is op het gebied van telecommunicatie is niet alleen beroemd in eigen land, maar ook ver buiten de landsgrenzen. De cirkel wordt 5 keer tegelijk gebruikt in het logo van deze reus. Ten eerste is het embleem zelf cirkelvormig. Ten tweede spelen kleine cirkels een functionele rol in de interne elementen. Het idee achter het logo is dat het een pratende persoon voorstelt. Een van de cirkels stelt symbolisch een oog voor, en drie cirkels in het andere deel van het logo staan symbool voor verbinding.
7. Radio Shack
Dit bedrijf, gespecialiseerd in de verkoop van elektronica, werd opgericht in 1921 en bestond tot februari 2015. In 1939 bracht het bedrijf zijn eerste catalogus uit. Gedurende haar bestaan zijn er ups en downs geweest in de ontwikkeling van het bedrijf. Toch werd 2014 een crisisjaar voor het bedrijf. Het bedrijf ging failliet.
We zullen haar logo analyseren, omdat het, net als andere logo’s uit deze collectie, een cirkel gebruikt.
Het logo begint met een rode cirkel. Binnenin, tegen de achtergrond van negatieve ruimte, staat de hoofdletter van de bedrijfsnaam. Een interessant feit is dat het niet in het midden is, maar dichter bij de linkerrand en eronder. Dit visuele apparaat trekt de aandacht. Vervolgens is de bedrijfsnaam in het zwart.
8. Knirps
Het bovengenoemde bedrijf uit Duitsland staat bekend om het produceren van parasols van hoge kwaliteit. Het bedrijf heeft een solide geschiedenis, sinds de oprichting in 1928. De enorme rode stip op het logo is niet alleen een belangrijk onderdeel van het logo zelf. Het is ook een integraal onderdeel van de identiteit van het merk. Trouwens, in de eerste jaren van de werking van het bedrijf was de cirkel wit en daarna maakten de ontwerpers van het merk het rood. Opvallend aan de paraplu’s van Knirps is trouwens dat ze allemaal een rode knop hebben. Het logo is dus conceptueel gerelateerd aan het product en dit is een zeer goede oplossing.
9. London Underground
De Londense metro werd in 1863 geopend. Sindsdien heeft hij veel meegemaakt. Toch werkt het tot op de dag van vandaag naar behoren en vormt het een belangrijk onderdeel van de vervoersinfrastructuur van de stad.
Opmerkelijk is dat de London Underground de eerste ter wereld is. En ook — het is een van de grootste metro’s ter wereld. Bestaat uit 11 lijnen die zich uitstrekken over 402 kilometer. 45% van de metro is ondergronds.
Als we het hebben over het grafische ontwerp en de identiteit van de Londense metro, dan zien we ook hier het embleem, dat is gebaseerd op een cirkel. Gedurende de vele jaren van het bestaan van de metro is het ontwerp van het logo vele malen veranderd. Nu is het een rode cirkel met een negatieve ruimte erin, die horizontaal kruist met een blauwe brede strook met het woord «Underground». Het ziet er erg stijlvol uit, omdat enerzijds de degelijkheid van het bedrijf voelbaar is en anderzijds de identiteit wordt aangepast aan de trends van deze tijd.
10. Minolta
Het Japanse bedrijf Minolta is gespecialiseerd in de productie van camera’s, accessoires daarvoor en een aantal andere apparatuur. Het Minolta-logo is periodiek gewijzigd, maar de cirkel wordt er al heel lang — sinds de jaren 70 — gebruikt. De symboliek van dit logo is best interessant, omdat het symbolisch de wereldbol voorstelt, waarop lichtstralen vallen. Dit geeft de omvang van het bedrijf en de wereldwijde erkenning aan.
11. Sony Ericsson
In 1876 richtte de jonge Zweed Lars Magnus Eriksson samen met zijn collega en kameraad Karl Andersson werkplaatsen op die waren ontworpen om telegraaf- en seinapparatuur te repareren. De meester, die uit een arm gezin met veel kinderen kwam en ook ervaring had met het werken in een mijn en in andermans bedrijf, gaat met grote ijver met zijn werk om. Lars Magnus werkte 12 uur per dag. Zijn werk was niet tevergeefs en hij vond de bureautelefoon uit — een nieuw apparaat voor zijn tijd met een mondstuk en een magneet.
In 1901 nam Ericsson ontslag als hoofd van zijn bedrijf. Hij was enige tijd bestuurslid, waarna hij het bedrijf toevertrouwde aan vennoten, hen zijn aandelen verkocht en zijn eigen dromen uit die periode van zijn leven ging verwezenlijken. De 57-jarige Lars Magnus wilde het idee van een volledig elektrische boerderij implementeren. Tegelijkertijd eindigde de geschiedenis van Ericsson niet nadat zijn ideologische inspirator met pensioen ging. Het bedrijf ging met zijn tijd mee en in het begin van de jaren 2000 was het de op twee na populairste fabrikant van mobiele telefoons ter wereld. Er brak echter brand uit op de productielocatie, met grote verliezen tot gevolg. Om zijn positie te behouden gaat Ericsson fuseren met de Japanse gigant Sony.
Het ronde Sony Ericsson-logo kreeg zelfs een eigen naam — «Liquid Energy». Het voordeel van dit logo is enerzijds het futurisme en anderzijds herkenning. De frisheid en helderheid van het logo wordt aangevuld met een driedimensionaal effect. Het is niet voor niets dat dit logo, waarin succesvolle moderne graphics zijn belichaamd in metallic kleuren en verschillende tinten en gradiënten van groen, wordt erkend als een van de meest interessante logo-ontwerpen van de 21e eeuw.
12. Westinghouse
Deze Amerikaanse onderneming is actief in de kernenergie-industrie. Het werd opgericht in 1999. Het bedrijfslogo zelf is in een cirkel omsloten. Er zijn ook drie kleine cirkels op de bovenkant van de letter W. De ontwerpers hebben hier goed werk geleverd, want de betekenis van het logo bleek multidimensionaal te zijn. Enerzijds geeft de stilering van de letter associaties met de nucleaire keten. Aan de andere kant ziet het eruit als een kroon, die respectabiliteit en betrouwbaarheid symboliseert.
Als we het kleurenschema analyseren, ziet de blauwe kleur in het logo er heel toepasselijk uit. Het wordt vaak gebruikt in merkidentiteit om professionaliteit, consistentie en andere voordelen van een bedrijf te benadrukken die het prestige geven.
13. Instagram
De mokken die in dit logo worden gebruikt, spelen niet alleen een decoratieve maar ook een functionele rol. Dit zijn de elementen van de camera, die het merklogo vertegenwoordigt. Tegenwoordig is Instagram een sociaal netwerk dat wordt gebruikt als een soort zakelijk platform. Veel experts verkopen daar hun diensten en fabrikanten verkopen hun goederen. Dit sociale netwerk was echter oorspronkelijk een plek om foto’s uit te wisselen. De camera is dan ook niet voor niets als logo gekozen. Heldere en schattige verloopkleuren maken het logo modern.
14. 7 Up
Het merk staat in veel landen over de hele wereld bekend om zijn koolzuurhoudende dranken. Er zijn veel cirkels gebruikt in het logo — een grote met het woord «Up» erin, en ook veel kleine, die bubbels symboliseren. Dit is een redelijk succesvolle stilistische oplossing op basis van het product dat het bedrijf aan zijn consumenten aanbiedt. Kortom, het logo is interessant en aantrekkelijk. En het is ook behoorlijk ruim vanuit semantisch oogpunt.
15. Holden
Het bedrijf begon zijn bestaan in 1858. Het zou logisch zijn om door te gaan over de successen van deze Australische autofabrikant, maar onlangs hield de onderneming op te bestaan. Eerst was het bedrijf onafhankelijk, daarna had het de status van een structurele divisie van de beroemde industriegigant General Motors.
Als je teruggaat naar de oorsprong van het bedrijf, dan is het opgericht door James Alexander Holden, een Engelse emigrant die naar Australië verhuisde. Op het eerste embleem van het bedrijf stond een paard afgebeeld. Bovendien hield de eigenaar van het merk het daar niet bij en bestelde een prachtig levensgroot beeld van een paard. Het was gemaakt van natuurlijk hout en viel op bij de ingang van het pand waarin het bedrijf was gevestigd. Dus James Alexander Holden demonstreerde aan zijn potentiële klanten dat zijn bedrijf uitrustingen voor paarden en koetsen produceert.
De leeuw verscheen later op het embleem van de onderneming — toen het bedrijf zijn assortiment in de loop der jaren uitbreidde en carrosserieën voor auto’s begon te produceren.
Vervolgens werd het logo gemoderniseerd, rekening houdend met de trends van die tijd, maar het kernidee, weerspiegeld in het ronde embleem met de afbeelding van een leeuw, bleef tot het einde van het werk van de onderneming. De kracht en integriteit van het concept kenmerkt deze productiegigant, die al meer dan anderhalve eeuw op de markt is.
16. Ubuntu
Het merk Ubuntu is opgericht door Debian GNU/Linux. Canonical nam de rol van ontwikkelaar en sponsor van het product over. We hebben het over een besturingssysteem dat beschikbaar is voor gebruik op personal computers, laptops en ook — servers.
Dit logo is interessant om te overwegen in termen van diepgang en conceptuele degelijkheid. Het punt is dat dit niet alleen geometrische vormen zijn in een visueel aantrekkelijke combinatie. Het concept van een logo raakt aan het idee van de mensheid. Als je er goed naar kijkt, zie je de figuren van 3 personen. Ze houden elkaars hand vast en kijken naar de lucht. Zo wordt het idee van een «vriendenkring» overgebracht. De hoofdcirkel wordt gevormd door drie van dergelijke figuren. En extra kleine cirkels worden functioneel gebruikt. Ze fungeren als hoofden, die in combinatie met bogen de contouren van mensen vormen.
Het kleurenschema van het logo is dynamisch en rijk. Warme en heldere kleuren brengen op gepaste wijze het idee van positieve emoties over in de communicatie tussen mensen.
17. Ubisoft
Andere collega’s van het vorige merk, die ook werkzaam zijn in de computertechnologiebranche, gebruiken een cirkel in hun logo. Toegegeven, dit Franse bedrijf biedt gebruikers geen besturingssystemen, maar computerspellen.
Het merklogo wordt gekenmerkt door de volgende kenmerken:
- Driedimensionaliteit. Het pictogram ziet er omvangrijk en interessant uit.
- Associatie met dynamiek. Het logo ziet eruit als een draaikolk.
- Futuristisch. Het embleem wordt ook geassocieerd met iets kosmisch, duidt op ontwikkeling en een vector in de toekomst.
Deze afbeelding ziet er erg interessant uit. Het is te zien dat de ontwerpers hun creatieve visie en artistieke benadering erin weerspiegelden, wat belangrijk is voor gamedesign.
18. Target
Het Amerikaanse bedrijf exploiteert een gelijknamige winkelketen in het retailsegment. Als we het hebben over het concept van het logo, dan combineert het minimalisme en details. Het ziet er vrij stijlvol, laconiek en helder uit. Tot op zekere hoogte lijkt het embleem op een doelwit, wat kan duiden op het vermogen van het bedrijf om zijn doelen te bereiken. Binnenin het logo bevindt zich een stevige, massieve rode stip. Er is een transparante achtergrond omheen. Het frame is ook in het rood en is vrij dik.
Deze compositie ziet er geordend uit. En het kleurenschema kan heel goed worden geassocieerd met kracht en zelfverzekerde managementstijl, wat de reikwijdte van het bedrijf benadrukt.
Als je je verdiept in de geschiedenis van het bedrijf, wordt het logo nog begrijpelijker. De onderneming is actief sinds het verre 1902. Het ligt dan ook voor de hand dat men, om zo’n tijd in de markt succesvol te blijven, niet alleen de waarde van duurzaamheid moet uitdragen, maar ook moet bezitten.
19. Air Canada
Het is de grootste luchtvaartmaatschappij van Canada met het hoofdkantoor in Montreal. Het is actief in zowel regulier als charter passagiersvervoer. Het bedrijf werd lang geleden opgericht — in 1937. Tot op de dag van vandaag handhaaft het zijn positie in zijn branche vol vertrouwen en houdt het zich aan duurzame ontwikkeling. Het is niet voor niets dat er vandaag 207 bestemmingen beschikbaar zijn voor vluchten.
De belangrijkste hubs van het bedrijf zijn luchthavens in Toronto, Montreal en Vancouver.
Gedurende het bestaan van dit bedrijf zijn er ten minste 7 updates van het logo geweest. Maar elk van hen gebruikte een rond embleem en een esdoornblad, dat wordt geassocieerd met de geboorteplaats van het merk.
Het huidige logo van het bedrijf combineert degelijkheid en elegantie. De naam is volledig in hoofdletters en vet zwart zonder schreef. Het ziet er beknopt en overtuigend uit.
Het rood-witte embleem met het symbool van het land en het kleurenpalet dat in de nationale vlag wordt gebruikt, ziet er patriottisch en passend uit. Kortom, de logo-ontwerpers hebben rekening gehouden met alle nodige semantische accenten.
20. Xbox
De merknaam Xbox is bij velen bekend. Het is een home game console die is ontwikkeld en uitgebracht door het Amerikaanse bedrijf Microsoft. De cirkel die in het logo wordt gebruikt, is gestileerd als een driedimensionale bol, waarop de eerste letter van het merk pronkt.
Het logo is ontworpen om de indruk te wekken van licht afkomstig van de letter «X». De originaliteit van het logo wordt bereikt doordat de ontwerpers het hebben voorzien van een stijlvol spel met kleurcontrasten.
De ronde vorm die wordt gebruikt in logo-ontwerp wordt traditioneel geassocieerd met positieve emoties, integriteit en volledigheid van het concept. Het is de nadruk op goede emoties die het logo draagt dat belangrijk is in zijn semantische inhoud. De gameconsole is ontworpen om plezier en afwisseling in uw vrije tijd te brengen. Het is een goede aanvulling op gezellige avonden met familie en vrienden. De ontwerpers wisten dit idee goed over te brengen.
21. ABC
Dit Amerikaanse bedrijf is opgericht in 1943. De afkorting komt van de woorden «American Broadcasting Company». Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in New York, Manhattan.
1948 was het jaar waarin het bedrijf op televisie begon uit te zenden. Dit werd gevolgd door een geleidelijke ontwikkeling. 1961-1964 werd voor de onderneming gekenmerkt door snelle groei en enige herstructurering. In 1965 begon een nieuwe ronde van succes. En in 1977 was het ABC dat de meest succesvolle zender in de Verenigde Staten werd.
Verder ontwikkelde de geschiedenis van het bedrijf zich in golven. Dit waren recessies en oplevingen, verlies van treffers en nieuwe risicovolle beslissingen. Het ABC-pad is in ieder geval interessant genoeg om te verkennen. Zoals haar logo. Binnen een stevige zwarte cirkel staat de naam van het bedrijf, geschreven in kleine witte letters. De symbolen van helderheid, contrast en evenwicht van meningen zijn precies wat een tv-zender nodig heeft.
22. Timberland
Het bedrijf is gevestigd in de VS en is gespecialiseerd in de productie van kleding en schoeisel voor buitenactiviteiten. Als je meer in detail gaat over de naamgevingskenmerken, dan betekent de naam van het bedrijf letterlijk ‘het land dat bedekt is met takken’.
Het embleem is cirkelvormig. Binnenin groeit een boom op de grond. De gestileerde kroon van de boom is ook cirkelvormig en volgt de vorm van het embleem zelf. Trouwens, de geschiedenis van het logo is behoorlijk schandalig. Lange tijd waren er geruchten dat de eigenaren van de onderneming tot de Ku Klux Klan behoorden, en de boom zelf zou naar verluidt de bomen symboliseren waarop mensen met een donkere huid ooit werden gelyncht.
Er moesten veel inspanningen worden geleverd door de vertegenwoordigers van het bedrijf, zodat het niet langer geassocieerd werd met zulke slechte geruchten.
23. Garnier
Het cosmeticamerk Garnier behoort tegenwoordig tot de gigant van zijn branche — het merk L’Oréal. De overname van het merk door dit bedrijf vond echter al in de jaren ’70 plaats. In feite begon de geschiedenis van Garnier veel eerder. Het gebeurde in 1904. Aanvankelijk specialiseerde het bedrijf zich in de productie van bruiningsolie, later — huishoudelijke haarverf. Het merk staat nu bekend om zijn schoonheidsproducten, die zijn ontwikkeld rekening houdend met de verschillende huidtypes en culturen die inherent zijn aan een of ander continent.
Het Garnier-logo gebruikt een cirkel die is gestileerd om te lijken op de textuur van een boomblad. Gezien de nadruk op natuurlijke ingrediënten in cosmetica, ziet deze benadering er doordacht en conceptueel uit. Tegelijkertijd brengt hij in zichzelf een diepe filosofie van de eenheid van mens en natuur over.
Een verloop is een goed kleurenschema omdat het het logo er natuurlijker uit laat zien. Naast dit element wordt de naam van het merk zelf in het logo gebruikt. Een cirkel met een verloop en gestileerd naar het oppervlak van het vel verzacht de scherpte van de lijnen van het lettertype. Dus de compositie ziet er harmonieuzer en doordachter uit. Kortom, de ontwerpers hebben er goed aan gedaan.
24. BCLC
De volledige naam van dit merk is «British Columbia Lottery Corporation». Dit bedrijf is gespecialiseerd in loterijen en legaal internetgokken. Het merklogo is gebaseerd op de letters van de eerste woorden in de naam. Er zijn drie cirkels van verschillende kleuren in de negatieve ruimte. De gebruikte kleuren zijn rood, groen en oranje, wat de verscheidenheid aan positieve emoties symboliseert.
Als we dieper ingaan op de symboliek van bloemen, dan kan dit in dit logo als volgt worden geïnterpreteerd:
- oranje — energie;
- rode passie;
- groen — vooruitgang.
Intense kleuren die worden gecombineerd met afgeronde letters zien er stijlvol, effectief en tegelijkertijd onopvallend uit.
25. CBS
Het is een van de grootste televisie- en radionetwerken in Amerika. De bedrijfsnaam is een acroniem voor de voormalige wettelijke eigenaar, Columbia Broadcasting System. Ze leerden over het bedrijf in 1928, toen de eigenaar, William S. Paley, 16 radiostations verwierf.
Het bedrijfsembleem wordt door veel experts beschouwd als een van de meest stijlvolle ronde logo’s ooit gemaakt. Eenvoud, beknoptheid en gedurfdheid van het ontwerp worden weerspiegeld in het concept, dat de essentie van het bedrijf weergeeft, evenals de fundamentele richtingen van activiteit.
Het logo is gemaakt in de vorm van een abstract oog. Dit is aan de ene kant een nadruk op de behoeften van het publiek, en aan de andere kant kan het een diepe visie van het bedrijf op zijn doelen symboliseren. Het logo maakt gebruik van 2 ronde elementen. Een van hen vormt de basis van de figuur en de tweede symboliseert de leerling. Het ziet er erg indrukwekkend uit.
26. USA Today
Deze editie is met recht legendarisch te noemen in de Verenigde Staten. De eerste nationale krant, die elke dag verschijnt, geniet welverdiend aanzien bij de Amerikaanse lezers. Deze publicatie is opgericht door Al Newhart en er vond een belangrijke gebeurtenis plaats in Washington.
Het logo van de publicatie gebruikt een grote blauwe cirkel, die als krantenembleem meerdere betekenissen kan hebben:
- evenwicht tussen meningen en gelijkmoedigheid, een van de principes van de journalistiek;
- stabiliteit, belangrijk voor een onbevooroordeelde presentatie van feiten;
- nadruk op de globaliteit van visie en begrip van de processen die in de wereld plaatsvinden.
Ondanks het feit dat het logo er visueel vrij eenvoudig uitziet, is het semantische veld volumineus en interessant. Dit is precies wat nodig is voor het embleem van een respectabele publicatie.
27. Yonex
Dit Japanse bedrijf heeft een solide geschiedenis, aangezien het al sinds 1946 actief is in de branche. Produceert apparatuur voor badminton, golf en tennis. De ontwerpers die aan de visuele identiteit van het bedrijf hebben gewerkt, hebben geweldig werk geleverd. De stijl van het logo als geheel geeft de specifieke kenmerken weer van de goederen die het bedrijf produceert. Twee letters «YY» zijn afgebeeld in de vorm van badmintonshuttles (respectievelijk spelen de ronde elementen daar een functionele rol). Gecombineerd met het lettertype waarin de bedrijfsnaam is geschreven, zien deze 2 details er harmonieus uit. Deze visuele oplossing maakte dit logo herkenbaar. Het ziet er ook stijlvol en aantrekkelijk uit.
Wat de kleuren betreft, werden in verschillende perioden van het bestaan van het bedrijf verschillende kleuroplossingen gebruikt. Nu is het een combinatie van groen, blauw en wit.
28. Tide
De meeste mensen hebben waarschijnlijk wel eens van dit waspoeder gehoord. Het kwam in 1946 op de markt en is een van ‘s werelds best verkochte wasmiddelen. Dit merk is eigendom van Procter & Gamble. Ondanks het feit dat ze in 1933 haar eerste poeder aan klanten presenteerde, waren de technologen van het bedrijf op zoek naar een formule voor een nieuw product dat krachtiger zou zijn. Dertien jaar later werd Tide geboren. Het werd op de markt gebracht als een poeder dat zelfs zwaar vuil aankan. Omdat de reclameslogans waar waren, vond Tide al snel een aanhang.
Het logo speelde ook een belangrijke rol bij het populair maken van het product. De levendige combinatie van blauw en oranje trok al snel de aandacht van kopers. Verkocht in felgekleurde verpakkingen, onderscheidde het poeder zich van de concurrentie. Het logo is trouwens ontwikkeld door de beroemde industrieel ontwerper en architect Donald Deskey.
Het Tide-embleem is de merknaam geschreven in blauw en wit omrand tegen een cirkel met meerdere niveaus. In het midden is een stevige gele cirkel, omlijst door een oranje rand, en dan is er een gele rand. Het logo oogt overtuigend, optimistisch en tot op zekere hoogte zelfs gewaagd. Maar tegelijkertijd zijn alle elementen in harmonie met elkaar.
29. Jeep
Deze auto’s zijn de personificatie van kracht, dynamiek en drive. Een goede SUV is de droom van veel automobilisten die waarde hechten aan SUV’s van hoge kwaliteit. Het bedrijf werd opgericht in 1941 en heeft tot op de dag van vandaag zijn positie niet verloren. Kopers zijn gewend aan een vereenvoudigde versie van het logo van het merk, een monochroom, gedurfd schreefloos lettertype. Experts weten echter dat er ook een grafisch deel van het logo is. Hierin wordt de cirkel gebruikt.
Binnenin het ronde embleem bevindt zich het bekende lettertypegedeelte van het logo, gecombineerd met de afbeelding van de autogrille, gemaakt in de stijl van minimalisme. Ook binnenin zijn er 2 cirkels met een duidelijke functionele taak — om de koplampen van de auto te symboliseren. Zo ziet het logo er ruim en informatief uit. Het trekt visueel aan en brengt de betekenissen over die de ontwerpers die aan de visuele identiteit van het merk werkten erin wilden stoppen.
30. AOL Inc.
AOL Inc. is een mediaconglomeraat uit de Verenigde Staten. Het bedrijf biedt online diensten aan en exploiteert verschillende elektronische bulletinboards en een online pager. In een van de stadia van haar bestaan was ze een leider in haar niche in Amerika. Wat de geschiedenis van de merknaam betreft, deze komt uit America Online.
Het bedrijf is begin jaren 90 opgericht. Het was in de vroege stadia van zijn ontwikkeling dat het eerste logo werd ontwikkeld waarin een cirkel werd gebruikt. Lange tijd was de cirkel het belangrijkste element waarop de visuele identiteit van het bedrijf was gebaseerd. Het logo is echter in de loop van de tijd veranderd.
Tot 2009 werd een witte cirkelvorm gebruikt met een blauwe driehoek als achtergrond. Het embleem heeft verschillende transformaties ondergaan. Nu ziet de cirkel eruit als een kleine, effen stip, die zich achter het logo zelf bevindt. Vanuit semantisch oogpunt is dit een uitstekende oplossing, omdat het laconiek en semantische volheid combineert. Het logo oogt overtuigend en holistisch.
31. AT&T Inc.
Dit in de VS gevestigde conglomeraat in de telecommunicatie-industrie heeft een sterke reputatie en een thuis in Dallas. Het bedrijf is al heel lang actief in zijn branche — sinds 1885. Begin jaren 80 werd de blauwe bol gebruikt in het logo van het merk. Maar zelfs daarvoor stond de cirkel op het embleem van het bedrijf en diende als kader.
Als we het hebben over de symboliek van het logo, dan zijn dit:
- eenheid;
- communicatie;
- betrouwbaarheid;
- een gevoel van veiligheid.
De vloeibaarheid kan ook wijzen op de nadruk die het bedrijf legt op klantloyaliteit in zijn communicatiebeleid.
32. Rotring
Dit bedrijf, gevestigd in Duitsland, is gespecialiseerd in het leveren van de professionele gereedschappen die nodig zijn voor de beeldende kunst. Het dubbele ronde element is geïntegreerd in het bedrijfslogo, omdat het daarin de functie van de letter O vervult. Bovendien speelt de cirkel, naast een dergelijke functionele betekenis, de rol van een visueel accent in deze compositie.
De ontwerpers van het bedrijf hebben een nogal interessante beslissing genomen op het gebied van balans. De gestileerde letter «O» is namelijk niet het enige ronde element in dit logo. Er is ook een kleine vaste punt boven de «i». Zo blijven de verhoudingen goed behouden in het logo.
33. Bic
Dit bedrijf met een korte en gedenkwaardige naam is bekend in verschillende landen van de wereld. De geboorteplaats van het merk is Frankrijk. Het bedrijf werd opgericht in 1945 en is vernoemd naar de achternaam van de oprichter, Marcel Bick. Marseille startte het bedrijf niet alleen, Edouard Buffard werd zijn partner.
Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van producten zoals aanstekers, scheermessen en balpennen. Omdat het bedrijf speciale nadruk legt op de pennen, wordt dit weerspiegeld in het logo.
Wat betreft de ronde elementen, er zijn er 2. Een daarvan is, zoals in het vorige geval, de punt boven de «i». De tweede cirkel speelt de rol van een hoofd in een beeldje van een man die een geel pak draagt en een pen vasthoudt. Het logo ziet er niet alleen stijlvol uit, maar ook behoorlijk optimistisch en parmantig. Het roept goede emoties op en verleidt een potentiële doelgroep tot loyaliteit.
Een ander onderscheidend kenmerk van dit logo is de overvloed aan kleine details. Toch verdwalen ze niet en zien ze er echt uit.
34. SAF-Holland
Dit bedrijf maakt assen en luchtveringen voor aanhangers en opleggers. In zijn niche is het bedrijf een van de leiders in Europa.
Als we het hebben over de symboliek van het logo, dan geeft het de kracht aan. Het laconieke en sterke rode logo wordt nog versterkt door het feit dat er een stevige rode cirkel achter het woord met de merknaam in het embleem staat. Ondanks het minimalisme van het visuele concept, is het semantische veld van dit logo behoorlijk ruim. Het straalt kracht, betrouwbaarheid en degelijkheid uit — alle belangrijke voordelen van mechanische onderdelen die onder het merk SAF-Holland worden verkocht.
De visuele compositie maakt indruk door zijn rechtlijnigheid. Alles is er duidelijk in en er zijn geen verborgen betekenissen. De sterke punten van het merk worden zeer overtuigend naar voren gebracht. Ze benadrukten ook het vertrouwen in de strategie van dit bedrijf, dat sinds 1881 zijn positie in de markt uitbouwt en behoudt. Ondanks het feit dat de start van de onderneming begon met een dorpssmederij, is het nu een merk met een wereldwijde reputatie. Indrukwekkend, niet?
35. QlikTech
QlikTech is een bedrijf dat gespecialiseerd is in softwareontwikkeling voor de business intelligence-industrie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Radnor. In het logo van dit merk zijn 2 ronde elementen verwerkt. Aan de ene kant ziet het logo er vrij eenvoudig uit. Er zitten geen complexe of meerlagige elementen en impliciete boventonen in. De visuele oplossing werd echter zeer succesvol, waardoor dit logo de aandacht trok.
De eerste cirkel verschijnt in de eerste letter van de bedrijfsnaam. De gebruikte kleur is effen grijs, net als de rest van het woord.
Ook worden ronde elementen gebruikt in de afbeelding die op deze naam volgt. U kunt de gedeeltelijke verdubbeling van de hoofdletter met de groene kleur zien. Er is echter geen volledig negatieve ruimte binnenin, maar een stevige grote grijze stip die eruitziet alsof hij in een frame zit. De grijze kleur is in harmonie met het kleurenschema van het lettertype dat voor de merknaam is gebruikt. Het geeft het logo een stilistische eenheid. En groen maakt het logo interessanter, levendiger en gedenkwaardiger.
36. Lucky Strike
Dit beroemde Amerikaanse bedrijf produceert sigaretten. Ze ging ook de geschiedenis van de tabakshandel in door de eerste pruimtabak op de markt te brengen. Het bedrijf is een van de oudste in zijn branche, aangezien de geschiedenis teruggaat tot het verre 1869. Begin vorige eeuw werd het merk gekocht door het bedrijf ATC. Later kreeg het de naam British American Tobacco.
Het Lucky Strike-logo heeft een verbazingwekkende consistentie, omdat het traditioneel wordt geassocieerd met een rode cirkel aan de binnenkant, die verschillende randen heeft — wit, goud en zwart. Zo’n visuele oplossing doet enigszins denken aan een target, waarbinnen de merknaam staat.
Dit logo heeft een redesign ondergaan — en de motieven die bij het doelwit horen zijn eruit verdwenen. De rode cirkel die op het embleem achterbleef, begon uitsluitend als achtergrond voor de gouden letters te dienen.
37. Le Creuset
Dit Franse bedrijf is gespecialiseerd in de productie van gietijzeren kookgerei. Ze staat alom bekend om haar hoogwaardige pannen, pannen en andere producten uit deze categorie. Het werd opgericht in 1925 en zal binnenkort zijn honderdjarig bestaan vieren.
Bij de productie van dit servies wordt gebruik gemaakt van de huidige moderne technologieën en wordt grote nadruk gelegd op de harmonieuze combinatie van hoge kwaliteit en modieus design.
De meeste producten van het bedrijf gebruiken oranje. Het is niet voor niets betrokken bij het logo, dat de eenheid van de merkidentiteit en haar producten aangeeft. Met behulp van cirkelvormige grafische elementen wordt een abstracte visuele compositie weergegeven, die dicht bij het culinaire thema ligt.
Een stevige oranje cirkel in een zwart frame dat zijn vorm herhaalt, lijkt in het algemeen op een plaat. Het laconieke en semantische vermogen van het logo geeft het nog meer elegantie.
38. BH Cosmetics
Er is veel vraag naar decoratieve cosmetica, die onder het merk BH Cosmetics wordt verkocht. Dit is het geval wanneer de betaalbare prijs niet gelijk is aan de lage kwaliteit, omdat de doelgroep van het merk dit product erg waardeert. Een van de belangrijkste geheimen van het succes van deze cosmetica zijn ongebruikelijke oplossingen, stijlvol en origineel ontwerp, evenals loyale waarde.
De originaliteit en tegelijkertijd paradoxaal van het concept zit hem in het feit dat het logo begint met een vierkante vorm gevormd door vier cirkels. Fijne pasteltinten moedigen vriendelijkheid en rust aan. Je ziet de kleuren turkoois, roze, groen en oranje. De delicaatheid en onopvallendheid van het kleurenschema kan worden geassocieerd met natuurlijke schoonheid, die is ontworpen om hoogwaardige cosmetica te benadrukken. Het lettertype dat wordt gebruikt om de naam van het bedrijf in het logo weer te geven, ziet er elegant en tegelijkertijd zelfverzekerd uit.
Ondanks dat het bedrijf sinds de oprichting in 2009 nog niet kan bogen op een solide historie met een dergelijke strategie, heeft het alle kans om op lange termijn succes te boeken in de markt.
39. Bavarian Nordic
Het Bavarian Nordic-logo bestaat volledig uit cirkels van verschillende grootte. Het bedrijf is actief in de biotechnologische industrie. Produceert geneesmiddelen tegen kanker en vaccins tegen verschillende infecties. Het bedrijf is opgericht in 1995.
De compositie gebruikt 8 dichte cirkels. In deze abstracte afbeelding zie je de associatie met moleculen en bacteriën, wat de reikwijdte van het bedrijf aangeeft. En hierin ligt niet alleen de sfeer, maar ook het hoofddoel, de richting van het werk van de onderneming. In combinatie met het futuristische lettertype dat voor de bedrijfsnaam is gebruikt, ziet de compositie er stijlvol en effectief uit.
40. Volkswagen
Het Volkswagen-logo is wereldwijd bekend. Dit pictogram vertegenwoordigt een gestileerde combinatie van de letters V en W. Ze zijn geplaatst tegen een blauwe achtergrond. De ronde vorm van het logo oogt stijlvol en harmonieus. Tegelijkertijd komt de semantische inhoud overeen met de waarden die het bedrijf in zijn auto’s legt. Het ronde embleem straalt in principe de harmonie en integriteit uit van het concept van het merk en het product dat aan klanten wordt aangeboden. Blauw wordt geassocieerd met diepgang en doordachte benadering. Dit zijn precies de waarden die zijn ingebed in betrouwbare, praktische en duurzame auto’s.
Als je van het logo zelf naar de geschiedenis van dit Duitse bedrijf gaat, dan moet je beginnen met de betekenis van de naam. Vertaald uit de oorspronkelijke taal betekent het ‘een auto voor mensen’. Het is merkwaardig dat de eerste auto onder auspiciën van Adolf Hitler werd geproduceerd, want hij was het die een auto voor het volk wilde zien. In 1934 vond een belangrijke gebeurtenis plaats. Er is een versie dat Hitler zelfs deelnam aan de naamgeving van de auto, maar deze heeft geen bevestiging en blijft op het niveau van een hypothese.
Ondanks zo’n schandalig verhaal, worden auto’s niet geassocieerd met een bloedige politicus, maar met betrouwbare technische mechanismen die de bestuurder verkeersveiligheid en comfort bieden.
41. BMW
Deze afkorting is ontleend aan de naam van het bedrijf, wat in vertaling klinkt als Bavarian Motor Plants. De geschiedenis van de onderneming is vrij solide en begint in 1917. Dit merk is ontstaan na de naamsverandering van het bedrijf Rapp Motorenwerke, gespecialiseerd in de productie van vliegtuigmotoren. Het is merkwaardig dat er bij het hernoemen van de onderneming geen transformaties in het personeel waren. Er was ook geen verandering in de context van de gebruikte apparatuur.
Toen het eerste embleem werd ontwikkeld aan het begin van de bedrijfsactiviteiten, waren logo’s nog niet zo bepalend voor het bedrijf en waren ze geen hulpmiddel om met het publiek te communiceren. Niettemin blijven de belangrijkste motieven van het logo tot op de dag van vandaag bestaan. Dit geldt ook voor de ronde vorm.
Er is een interessante legende verbonden aan het BMW-embleem. Sommige mensen geloven dat er een afbeelding in de ronde vorm zit, die een roterende propeller symboliseert. In feite is dit niet waar. Deze versie verscheen in 1929 na een advertentie met vliegtuigen, waarbij het BMW-logo op een draaiende propeller was gegraveerd. Een dergelijke publiciteitsstunt hing samen met de wens van het bedrijf om zich te concentreren op nieuwe vliegtuigmotoren en heeft waarschijnlijk niets te maken met het concept van het logo.
In 2020 heeft het logo veranderingen ondergaan, de zwarte kleur is hiervan verdwenen. Het vernieuwde concept en de accenten van de kleurstelling symboliseren de mobiliteit van de toekomst en hoe belangrijk het voor het bedrijf is om open te zijn in de communicatie met de doelgroep.
42. WordPress
Wanneer mensen die weten hoe ze websites moeten maken dit woord horen, begrijpen ze dat we het hebben over het meest populaire contentmanagementsysteem op internetbronnen. Simpel gezegd, ik bedoel de engine waarop de site zich bevindt.
Het logo is eenvoudig, duidelijk en beknopt. Welk concept geeft hem tegelijkertijd herkenning en getuigt van informatie-inhoud en -capaciteit. Het embleem is rond. In het midden staat de hoofdletter van de merknaam. Er is een heel interessant lettertype voor gekozen. Eén symbool combineert helderheid en vloeiendheid van lijnen. Deze visuele oplossing maakt het logo gedenkwaardig en onderscheidt het van vele andere. Dit is het geval wanneer het laconieke ontwerp wordt gecombineerd met een geslaagd accent op de details.
De eerste versie van WordPress werd uitgebracht op 27 mei 2003. En tegenwoordig bevindt ongeveer een derde van de internetbronnen over de hele wereld zich op deze engine.
43. Korean Air
Het is het grootste Zuid-Koreaanse luchtvaartbedrijf dat werd opgericht in 1969. Tot op de dag van vandaag functioneert de onderneming met succes. Het bedrijf zelf, sprekend over de betekenis van zijn logo, associeert het met een leidende positie in het segment van internationaal luchtvervoer.
Het embleem van Korean Air is niet rond, maar een cirkel wordt gebruikt als een van de elementen. Het wordt gebruikt om de tweede letter van de bedrijfsnaam visueel te stileren. Aan de ene kant is dit het oostelijke yin-yang-teken en aan de andere kant een hint van draaiende propellers. Zo probeerden de ontwerpers van het logo het verlangen naar dynamiek te benadrukken, dat velen associëren met luchtvervoer.
44. Bayer
Dit bedrijf produceert medicijnen, maar ook goederen die bestemd zijn voor de landbouw. Het bedrijf is een groot succes en het management verklaart waarden die relevant en begrijpelijk zijn voor de doelgroep. Bayer biedt zijn klanten producten en diensten die mensen ten goede komen en hun levenskwaliteit verbeteren. Het bedrijf houdt zich aan het principe van duurzame ontwikkeling en verklaart zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid.
In het hart van het Bayer-logo bevindt zich een kruisvormige kruising die de naam dupliceert. Dat is al zo sinds 1904. In de stad Leverkusen, waar het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd, is dit logo geïnstalleerd, de grootste lichtgevende advertentie ter wereld. Dit logo trok de aandacht en werd niet voor niets in de collectie opgenomen — het heeft ook een cirkel. De kruisvormige figuur, gevormd door de kruising van de twee woorden «Bayer», bevindt zich in een rond frame dat de compositie aanvult.
45. Lucent
Dit bedrijf werkte in de telecommunicatie- en computerhardware-industrie. Het begon in 2006 en werd in 2016 afgeschaft. Het is ook bekend als Alcatel-Lucent. Ooit stond het bedrijf bekend als pionier in het marktsegment van apparatuur voor 4G-netwerken. Naast technologische innovatie staat het bedrijf bekend om zijn betrokkenheid bij verschillende corruptieschandalen. Kortom, de geschiedenis van de onderneming was helder, interessant en in sommige opzichten tegenstrijdig.
De paarse cirkel die voor het bedrijfslogo is gebruikt, is aan de binnenkant versierd met een gestileerd symbool, dat lijkt op de overgang van de letter A naar de letter L, gedaan met een grove penseelstreek. Een dergelijk logo wordt geassocieerd met relevantie, dynamiek en creativiteit, wat belangrijk is voor bedrijven die het veld van innovatie vertegenwoordigen.
46. Vodafone
Dit mobiele communicatiebedrijf werd opgericht in 1984. De naam werd gevormd door afkortingen van «Voice Data Fone» te combineren in één woord. De naam bleek zeer succesvol, ruim en gedenkwaardig.
De corporate kleuren van het bedrijf zijn wit en rood. Het logo is meerdere keren gewijzigd. Maar sinds 1997 is zijn hoofdidee bewaard gebleven. Binnen het cirkelvormige embleem staat een omgekeerde komma, die directe spraak symboliseert.
Het contrast van wit en rood in het logo oogt stijlvol en roept op tot actie. Over het algemeen brengt het bedrijf door zijn bedrijfsidentiteit ideeën over van aandacht voor elke klant, zorgvuldige aandacht voor detail en comfortabele service.
47. SPAR
Dit Nederlandse bedrijf is opgericht in 1932. Ze is eigenaar van supermarkten en hypermarkten. De geschiedenis van het bedrijf is best interessant. Het werd opgericht door Adrian van Vell als een vrijwillige supermarktketen die de opkomst van grote winkelketens in Europa zag. Ze besloten de samenwerking tussen retailers en groothandels te behouden. De positionering van het bedrijf was in eerste instantie gebaseerd op het feit dat haar leden profiteren van samenwerking. Als we het over de naam hebben, betekent het «spar». Tegenwoordig is het SPAR-netwerk vertegenwoordigd in 48 landen van de wereld en verenigt het meer dan 13,5 duizend winkels.
Het bedrijfslogo is welsprekend en laconiek. Binnen de effen rode streep staat de bedrijfsnaam in witte letters. De anti-aliased randen van de letters compenseren enigszins de visuele accenten die worden gecreëerd door de combinatie van contrasterende kleuren. In de buurt is een groene cirkel met een kerstboom erin en een achtergrond van negatieve ruimte. Zo versterkt de tekening wat met behulp van de tekst is geschreven en benadrukt de titel nog meer. Het logo lijkt tot op zekere hoogte op een winkelbord, wat erg handig is, gebaseerd op de specifieke kenmerken van het bedrijf.
48. Bacardi
Het bedrijf Bacardi is opgericht in de VS. Ze is gespecialiseerd in de productie van dranken. Het bedrijf bestaat sinds 1862. Het is particulier eigendom en bezit meer dan 40 merken. Onder hen zijn bekende merken van rum, wodka, martini, tequila.
Wanneer een bedrijf al vele jaren op de markt is, is het logisch dat het logo in de loop van de tijd verschillende transformaties ondergaat. Bacardi is geen uitzondering. Het logo is verschillende keren gewijzigd om de huidige trends weer te geven, maar de sleutel erin is ongewijzigd gebleven: een rond rood embleem en een afbeelding van een vleermuis erin. Een ander onderscheidend element van dit logo is de belettering «Bacardi Marca de Fabrica», die te zien is rond de omtrek van het embleem.
Trouwens, een zeer interessant feit is verbonden met het verschijnen van een vleermuis op het embleem van het bedrijf. Toen de familie Bacardi de distilleerderij in 1862 verwierf, leefden deze wezens onder het dak. Sindsdien begeleidt de vleermuis gestaag het bedrijfslogo.
Onder het embleem staat de naam van het bedrijf, afgebeeld in zwarte letters. De letter I is heel interessant gestileerd, waarvan de bovenkant op een licht lijkt. Ziet er stijlvol uit.
49. Alfa Romeo
De huidige versie van het bedrijfslogo is ontworpen in 1910. Het is echter gebaseerd op oudere symbolen. Dit is het wapen van Milaan, daterend uit de 14-15e eeuw. Het kruis dat in het logo wordt gebruikt, is een teken van respect voor de Milanese krijgers en, natuurlijk, een gerespecteerd symbool van de christelijke religie.
Het logo toont ook een slang met een menselijk lichaam dat uit zijn mond gluurt. De kleur die voor het lichaam wordt gebruikt is rood. Dit symbool is ontleend aan het familiewapen van de familie Viscotti, die ooit tot de meest invloedrijke in Milaan behoorde. Deze visuele compositie symboliseert zogenaamd macht en invloed.
Als we het hebben over de geschiedenis van dit beroemde Italiaanse automerk, dan was de voornaam anders. Het bedrijf heette Alfa Milano en de naamgeving was gebaseerd op een nogal laconiek, maar tegelijkertijd ruim idee. Het eerste woord vertegenwoordigt de eerste letter in het Griekse alfabet en kan in deze context duiden op primaat, hoge normen en geavanceerde kwaliteit. Het tweede woord is een aanduiding van de stad waar het merk is geboren. In 1915 werd het tweede deel van de naam veranderd ter ere van de nieuwe eigenaar die het bedrijf verwierf — Nikola Romeo. Ondanks de overgang van het bedrijf naar nieuwe handen, zijn de basiselementen in het ronde logo ongewijzigd gebleven.
50. Vattenfall
Het bedrijf is actief in de energiesector. Het heeft een internationale status en een solide geschiedenis, sinds de oprichting in 1909. Het bedrijf produceert elektriciteit en is vertegenwoordigd in verschillende landen (dit zijn Zweden, Groot-Brittannië, Nederland, Denemarken, enz.). De omzet van het bedrijf is fantastisch, want in 2017 bedroeg de nettowinst ongeveer 9,5 miljard kronen.
De huidige logo-aanpassing is in 2018 ontwikkeld, hoewel deze enkele kenmerken behoudt die inherent zijn aan de varianten van voorgaande jaren.
De bedrijfsnaam is geschreven in een donkergrijs schreefloos lettertype. Hier zien we een combinatie van beknoptheid en overtuigingskracht. Vervolgens komt de cirkel, die in twee delen is verdeeld — geel aan de bovenkant en blauw aan de onderkant. De kleurstelling van zon en water vat perfect de essentie van een energiebedrijf.
51. Motorola
Dit bedrijf was ooit erg beroemd. Het heeft gefunctioneerd in de telecommunicatie-industrie. Ondanks een vrij solide geschiedenis, was het bedrijf in een van de stadia van zijn ontwikkeling niet in staat om financiële verliezen op te vangen.
Het bedrijf werd opgericht in 1928. En in de periode 2007-2009 verloor het ongeveer $ 4,3 miljard. Het bedrijf was niet in staat om van een dergelijk verlies te herstellen en zijn momentum vast te houden. Daarom beëindigde het na 2 jaar zijn bestaan. Veel mensen herinneren zich echter Motorola-telefoons omdat ze voor hun tijd duurzaam, van hoge kwaliteit en functioneel waren.
Als we het hebben over de huisstijl van het bedrijf, maar ook over de visuele identiteit, dan is de blauwe cirkel als embleem gekozen. Binnenin staat de letter M, voor de stilering waarvan een zeer interessante techniek werd gebruikt. De letter wordt gevormd door 2 driehoekige vormen met gebogen openingen. De betekenis van zo’n embleem is behoorlijk multidimensionaal — van de letterlijke nadruk op de eerste letter van het merk en eindigend met de metafoor van bergtoppen. Blauw, als symbool van inspiratie en perfectie, staat goed in deze compositie. Jammer dat het bedrijf er na de verliezen niet in is geslaagd de eerder bezette toppen te bedwingen.
52. Firefox
Het merk verscheen in 2002. Nu is het zo herkenbaar onder zijn huidige naam dat weinigen het zich herinneren — de browser heette oorspronkelijk Phoenix. Het idee van vlam en kracht staat, ondanks de rebranding, nu nog steeds centraal. Een vos wordt alleen gebruikt voor haar imago. Dit komt dan ook tot uiting in de titel.
Het eerste logo met een feniks had geen ronde elementen. Een dergelijk element verscheen al in 2004 — nadat het merk was hernoemd.
De cirkel in het logo is in de loop van de tijd veranderd en vereenvoudigd. Sinds 2019 is het gewoon een ronde vorm die is uitgevoerd in paarse tinten. Als we ingaan op de geschiedenis van het logo, dan was het eerder een gestileerde wereldbol, gemaakt in gradiëntblauwe tinten. In principe een duidelijk idee, als we het over een browser hebben, waarmee mensen informatie uit verschillende delen van de wereld kunnen lezen en op sites kunnen communiceren. De afbeelding van de vos in het logo is in de loop van de tijd eenvoudiger geworden. In principe is de trend naar vereenvoudiging niet alleen zichtbaar in het logo van dit merk, maar ook in vele andere logo’s.
53. PBS
Het is een merk van de publieke omroep. Het bedrijf werd in 1952 opgericht in de Verenigde Staten. Deze landelijke onderneming speelde oorspronkelijk de rol van een belangrijk educatief radio- en televisiecentrum.
Het logo van het bedrijf is herhaaldelijk opnieuw ontworpen om beter te passen bij de trends van die tijd. De tekst gebruikt nu een monochroom blauw kleurenschema en het embleem heeft ook wit ervoor. Het logo begint met een ronde vorm, waarbinnen een gestileerd profiel van een persoon is afgebeeld, driemaal herhaald. De tweede figuur wordt gevormd door het contrast van blauwe en witte kleuren.
Als we het logo vanuit een semantisch oogpunt analyseren, kunnen we zien hoe succesvol de samenstelling is. Het is logisch dat een omroeporganisatie afbeeldingen van mensen gebruikt in hun logoplot. Dit leidt tot associaties met communicatie, maar ook met het feit dat een tv- en radiobedrijf een onderneming is waar sommige mensen voor anderen werken en belangrijke informatie aan hen leveren.
54. Danone
Dit bedrijf heeft een solide geschiedenis. Opgericht in 1919, is het vandaag de dag nog steeds stevig verankerd in de markt. Het bedrijf is gespecialiseerd in voedingsproducten. Het werkgebied van dit bedrijf omvat meer dan 130 landen.
Het brengt via zijn logo het idee van producten van hoge kwaliteit en klantenloyaliteit over. Met zijn visuele identiteit probeert hij een boodschap van betrouwbaarheid uit te zenden.
Opgemerkt moet worden dat de ronde vorm niet meteen in het logo verscheen. Het was het resultaat van zijn herontwerp. In dit geval wordt de cirkel niet op zichzelf gebruikt. Met de verandering van het lettertype kreeg de letter O, die traditioneel ovaal was, zoals we die in het alfabet zien, zulke contouren.
Naast de gestileerde letter O verscheen op het logo een rond embleem, waarbinnen een jongen is afgebeeld. Het idee met dergelijke wijzigingen in het logo is van Daniel Carasso — de zoon van de oprichter van het bedrijf. Ook op het moderne logo onder de merknaam stond een inscriptie «One planet. Een gezondheid». Wat het kleurenschema betreft, heb ik een verloop van blauw en wit gebruikt.
55. General Electric
General Electric is een van die bedrijven die hun roots waarderen. Dat blijkt ook uit de visuele identiteit van het bedrijf, opgericht aan het einde van de vorige eeuw. Vandaag bestaat het bedrijf meer dan 125 jaar. En het logo is nauwelijks veranderd. De dochterondernemingen van General Electric zijn actief in sectoren variërend van diagnostische beeldvorming tot financiële dienstverlening.
In tegenstelling tot veel andere bedrijven met een solide geschiedenis, die in de loop van de tijd radicaal andere opties voor het herontwerpen van logo’s hebben ontwikkeld, blijft dit merk trouw aan zijn tradities.
Het eerste icoon van General Electric zag de wereld in 1892. Indrukwekkend, niet? Toen was het bedrijfsembleem een laconiek, maar tegelijkertijd elegant monogram, bestaande uit twee hoofdletters in de merknaam. Door het zwart-witte palet zag het embleem eruit als een tijdloze klassieker. Tegelijkertijd getuigde het van de professionaliteit van het bedrijf. In 1900 werd het monogram in een ronde lijst geplaatst om het een visuele volledigheid te geven.
Nu behoudt het logo zowel authentieke letters als een ronde omlijsting. Tegelijkertijd werden de letters zelf duidelijker en werden er lussen aan het frame toegevoegd, die beweging uitbeelden. Dit is een heel goed idee. Hierdoor wordt de betekenis overgebracht van een onderneming die trouw blijft aan haar tradities en best practices, maar tegelijkertijd met de tijd meegaat.
56. ESA
Deze afkorting is gekozen voor de naam van de Amerikaanse hotelketen. Ondanks het feit dat het bedrijf relatief jong is en in 1995 werd opgericht, zijn er vandaag de dag meer dan 600 kantoren in de VS en Canada. De diensten van het bedrijf zijn populair omdat het goedkope kamers biedt voor een lang verblijf.
Ondanks dat het logo van dit merk geen pure cirkel heeft, verscheen het niet voor niets in deze collectie. Voor de bedrijfsnaam staat een gestileerde ster met afgeronde hoeken. Dit is een vrij unieke stylingoplossing die dit logo onderscheidt van vele andere, waar ook een ster is gebruikt. Tegelijkertijd, als we het segment van diensten analyseren waarin deze hotelketen actief is, wordt zo’n logo vrij logisch van betekenis. De vloeiende lijnen kunnen verwijzen naar klantentrouw en lage prijzen.
57. Starbucks
Deze keten van coffeeshops werd opgericht in 1971 en is vandaag de dag enorm gegroeid. Het aantal van meer dan 23 duizend koffieverkooppunten over de hele wereld spreekt boekdelen. De symboliek van het logo is nogal tegenstrijdig. De sirene is afgebeeld in het ronde groene logo. Ze heeft een kroon op haar hoofd, met in het midden een ster, die de naam van het bedrijf weerspiegelt.
De sirene staat bekend als een mythologisch personage. Volgens de intriges van vele mythen lokte ze met haar liedjes zeelieden naar schipbreuk. Brand Creative Director Steve Murray citeert Siren als het belangrijkste symbool van het merk. Als je de transformatie van het logo in dynamiek traceert, dan is deze trend te traceren.
Het Starbucks-logo is bekritiseerd door antizionistische groeperingen. Er zijn versies dat als je het logo van 1971 omdraait, je de kop van een geit kunt zien, wat een slecht symbool is dat door de Illuminati wordt gebruikt. Er zijn ook versies dat het embleem koningin Esther voorstelt.
58. LG
Een internationaal gerenommeerd bedrijf gevestigd in Zuid-Korea. Bovendien zijn haar producten vertegenwoordigd in meer dan 70 landen over de hele wereld. Het bedrijf produceert elektronica, huishoudelijke apparaten en enkele andere goederen. Het bedrijf dateert uit 1947.
Het bedrijf gebruikt momenteel een versie van het logo, dat in 2014 opnieuw is ontworpen. Als we het hebben over de ronde symbolen in dit logo, dan zijn het er 2. Voor de naam van het bedrijf staat een rond embleem gemaakt in een bordeauxrood kleurverloop. De omtrek ervan herhaalt gedeeltelijk de gestileerde letters G, en binnenin is de letter L, die kleiner is. Wit wordt gebruikt voor de letters in het embleem. Er staat ook een effen witte stip naast — de tweede ronde vorm in dit logo. De naam van het merk is afgebeeld met een grijs lettertype en daaronder staat het opschrift «Life`s Good». De semantische betekenis van het merk straalt degelijkheid uit, die wordt gecompenseerd door een optimistisch motto.
59. Mercedes Benz
In 2021 vierde het merk zijn honderdjarig bestaan. En hij blijft nog steeds populair, om zijn positie te behouden en geassocieerd te worden met eersteklas auto’s. De driepuntige ster, die in een cirkelvormig frame staat, is herkenbaar. Het logo heeft tijdens het hele bestaan van het merk bepaalde veranderingen ondergaan. Het weerspiegelde de trends van die tijd, maar tegelijkertijd was de basissamenstelling herkenbaar en weerspiegelde het de toebehoren van het logo aan het gegeven bedrijf.
Tegenwoordig wordt de trendy metallic kleur gebruikt voor het logo. Het wordt trouwens vaak gebruikt door bedrijven die in de auto-industrie werken. Tegelijkertijd werd een verloop van deze kleur gebruikt, wat het embleem een associatie geeft met de hoge kosten en het prestige van het product dat het bedrijf vertegenwoordigt. In de praktijk is dit het geval. En het 3D-effect maakt het logo vanuit visueel oogpunt volumineuzer en complexer.
60. Safari
Dit is een browser die speciaal is ontworpen voor en wordt ondersteund door Apple-apparaten. Het merk verscheen in 2003. Na Google Chrome is deze browser de op één na populairste.
De ronde vorm aan de basis van het logo is hier niet alleen terecht, maar ook onvervangbaar, aangezien voor het logo het kompas is gekozen. Tot op heden is het logo 6 keer opnieuw ontworpen. En elke keer werd het visueel steeds meer vereenvoudigd. Daarom bleven alleen die details over die het mogelijk maken om de basis van het concept te onderscheiden en de visuele overeenkomst met een kompas te zien. Deze trend naar vereenvoudiging is in principe niet nieuw, maar werd hierboven al genoemd in een aantal andere logo’s. Daarom kunnen we hier zeggen dat het Safari-logo hetzelfde pad volgt als het logo van een andere browser — het merk Firefox.
Wat betreft het kleurenschema, het is ook vrij eenvoudig — ik gebruikte gradiëntblauw, rood en wit.