Top 20 meest bekende logo’s met een glimlach

Top 20 meest bekende logo's met een glimlach

Een glimlach wordt altijd niet alleen geassocieerd met positieve emoties, maar ook met een vriendelijke houding. Wetenschappers beweren dat er minstens 50 soorten glimlachen zijn die een persoon regelmatig gebruikt. Daarom is het niet meer dan logisch dat logo’s met een glimlach populair zijn. Een goed logo is tegenwoordig niet alleen een plaatje dat een bedrijf herkenning geeft. Dit is een van de instrumenten die worden gebruikt in de communicatie met de doelgroep. Hoe vriendelijker het logo is, hoe groter de kans dat het een positieve impact heeft op het imago van het bedrijf. Het is niet voor niets dat een glimlach zo veel wordt gebruikt in moderne logo-composities.

Op sommige emblemen zie je een glimlach die onmiddellijk onzichtbaar is, maar verborgen is. Maar als je goed kijkt, suggereert de gebogen lijn bepaalde associaties.

Wanneer de ontwerpers van een bedrijf aan een logo-ontwerp werken, houden ze rekening met veel nuances. Dit is bijvoorbeeld de aard van het bedrijf en het verwachte imago dat de doelgroep zich moet vormen.

De gebogen lijn die in veel moderne logo’s wordt gebruikt, wordt geassocieerd met een glimlach. Ze trekt de aandacht van klanten, vormt een positief imago. En dat is begrijpelijk, want het is een glimlach die vaak die emotie uitstraalt die zelfs vreemden dichter bij elkaar kan brengen. Wanneer een bedrijf een glimlach gebruikt in zijn visuele identiteit, laat het klanten doorschemeren dat het ernaar streeft om hen blij te maken met zijn producten en diensten. Vervolgens hebben we voorbeelden gegeven van TOP-beroemde logo’s waarin u het glimlachsymbool kunt zien.

Amazon

Amazon Logo

Dit is een van de bekendste bedrijven die gespecialiseerd is in de verkoop van goederen via internet. Ondanks het feit dat Jeff Bezos zijn bedrijf relatief recent oprichtte, in 1994, geniet het al lange tijd een wereldwijde populariteit. Als leider in zijn branche en het aanbieden van een breed scala aan consumentengoederen aan klanten, won het bedrijf snel vertrouwen en werd het een gigant in het segment waarin het actief is.

Het Amazon-logo is erg stijlvol. Onder het expressieve zwarte schrift dat voor de bedrijfsnaam is gebruikt, zie je een gele gebogen lijn met een pijl. Enerzijds geeft het aan dat de klant op de goede plek is en zal vinden wat hij wil kopen. Aan de andere kant zien we een gesluierde glimlach in dit logo, wat het stijlvol en origineel maakt, en ook vriendelijk voor de doelgroep.

Het contrast van fel geel en zwart maakt dit logo zeer herkenbaar, ondanks dat het minimalistisch is. Ziet er vriendelijk en aantrekkelijk uit. Een glimlach onder de pijl stylen is een goede oplossing. Tegelijkertijd is het een overtuigende boodschap dat het bedrijf met zijn producten klanten in verschillende landen van de wereld blij maakt.

De visuele identiteit van Amazon zorgt voor een samenhangende ervaring omdat deze tot in de details is doordacht.

Goodwill

Goodwill Logo

Deze non-profitorganisatie is actief in de Verenigde Staten. Haar missie is om die mensen te helpen die onderweg obstakels hebben op het gebied van opleiding en werk. Niet voor niets wordt een glimlach twee keer tegelijk gebruikt in de visuele identiteit van een organisatie. Dit is de helft van het lachende gezicht bovenaan het logo aan de linkerkant. En daaronder toont dezelfde figuur, alleen in verkleind formaat, een gestileerde hoofdletter in de bedrijfsnaam.

Ondanks deze goodwill is het logo gemaakt in nogal koude kleuren. En dit is niet vreemd, aangezien het kleurenschema, dat ernst en professionaliteit aangeeft, in dit geval geschikt is. De combinatie van zwart, wit en blauw geeft de betrouwbaarheid van een organisatie aan. Tegelijkertijd verzacht een glimlach het semantische veld van het logo en spreekt van goodwill.

De Goodwill-organisatie werd in 1902 opgericht door Edgar J. Helms. Ze is van religieuze afkomst en wordt geassocieerd met de Morgan Methodist Chapel in Boston. Voorheen was het centrale element van het ronde embleem een ​​zwart kruis met inscripties erin. Ze droegen de naam van de organisatie en het woord «pad». En langs de omtrek van het embleem stond de inscriptie: «Geen genade, maar een kans.» Dit weerspiegelt grotendeels de specifieke kenmerken van een organisatie die mensen met arbeidsproblemen helpt bij het leren van nieuwe professionele vaardigheden.

Colgate

Colgate Logo

Waarschijnlijk zijn er maar weinig mensen die niet van zo’n tandpasta zouden hebben gehoord. Hoewel de productlijn van het bedrijf breder is, zijn er veel producten ontworpen voor tand- en mondholtezorg. Het merk behoort tot de Colgate-Palmolive Group en werd opgericht in 1806. Waarschijnlijk zijn er zelfs onder de aanhangers van Colgate-producten niet zo veel van degenen die geraden hebben over zo’n solide geschiedenis van het merk. Een ander interessant feit is dat het kleurenpalet van het logo in dezelfde kleuren blijft, ondanks de meerdere herontwerpopties, rekening houdend met de trends van verschillende tijdsperioden.

Het bedrijf heeft een goede kleurstelling gekozen voor het logo. De combinatie van wit en rood zorgt voor een mooi visueel contrast, valt op en oogt helder. Cursief ziet er passend uit en de anti-aliased letters geven het logo een boodschap van loyaliteit en vriendelijkheid. Laten we nu verder gaan met de glimlach. Het is met een prachtige sneeuwwitte glimlach dat de meeste mensen het bedrijf Colgate associëren. Ondanks het feit dat het bedrijf tegenwoordig vertegenwoordigd is in verschillende industrieën (van zeepproductie tot productie van veevoer), wordt het geassocieerd met een gezonde glimlach. Dit komt tot uiting in het Colgate-logo, dat herkenbaar en aantrekkelijk is.

De gebogen witte lijn, hoewel geen letterlijke afbeelding van een glimlach, leidt op zeer competente wijze tot dit begrip en de nodige associatieve reeksen. Dus de logo-ontwerper heeft het goed gedaan.

Telenet

Telenet Logo

Dit Belgische bedrijf is actief in de telecommunicatiesector. Het werd opgericht in 1996. Als grootste kabeltelevisieaanbieder van het land heeft het bedrijf vertrouwen in het marktsegment waarin het actief is. Naast digitale en analoge tv is ze gespecialiseerd in mobiele en vaste communicatie. Het bedrijf werkt trouwens niet alleen met huishoudelijke consumenten, maar ook met zakelijke klanten, waarbij het merk Telenet Solutions in deze interactie wordt gebruikt.

Het logo maakt gebruik van gele en grijze kleuren. De naam van het bedrijf wordt grijs weergegeven. En voor hem staat het embleem. Een glimlach en een knipoog zijn te zien in een rechthoekige badge met gladde randen. In sommige opzichten lijkt het zelfs in de verte op een smiley, maar de vorm van het embleem keert onmiddellijk terug naar associaties die met televisie te maken hebben.

Experts benadrukken hoe goed de balans tussen durf en ingetogenheid wordt gevonden in het kleurenschema van het logo. Het eerste manifesteert zich in een vrolijk en licht gedurfd embleem, het tweede in de kleur van het lettertype en zijn zachte contouren. Alles bij elkaar ziet er aantrekkelijk en harmonieus uit.

Danone

Danone Logo

Het Franse bedrijf dat zuivelproducten maakt, is wereldberoemd en wordt geassocieerd met gezond eten. Het Danone-logo is bij miljoenen mensen over de hele wereld bekend omdat het regelmatig in de schappen van supermarkten te zien is. De naam van het bedrijf is afgebeeld in een blauw lettertype met een verloop. Daaronder is een gebogen rode lijn die een verborgen glimlach symboliseert. In zo’n kleurenschema lijkt het een symbool van zorg, liefde en de warmte die de fabrikant in de vervaardiging van zijn product steekt.

Danone is een van die bedrijven met een solide geschiedenis. Het is actief sinds 1919. De oprichter was Isaac Carasso. Trouwens, de naam van het bedrijf heeft een interessante oorsprong — het is vernoemd naar de zoon van de oprichter, wiens naam Daniel was. De vader nam als basis een verkorte versie van de naam van zijn erfgenaam. Dit is zeer ontroerend aangezien er veel kinderen zijn onder de consumenten van Danone-producten.

Tegenwoordig is de omvang van de onderneming verbazingwekkend. 10 jaar geleden had het bedrijf ongeveer 100 duizend mensen in dienst.

Bledina

Bledina Logo

De glimlach in dit logo is niet toevallig en conceptueel gerechtvaardigd, aangezien Bledina een submerk van Danone is. Veel baby’s houden van deze babyvoeding. En de glimlach op het logo ziet er elegant en zacht uit.

Als we het hebben over het kleurenschema, dan combineert het groen, wit en geel. Gewelfde contouren in het ontwerp van de badge zijn in stijlvolle harmonie met de «warme» gele lijn, die een glimlach symboliseert. Boven de letter «e» staat een gestileerd korrelvormig accentpictogram. Dit duidt op een hoogwaardige biologische samenstelling van producten die kinderen leuk zullen vinden en waar ze van zullen genieten.

TUI Group

TUI Group Logo

Dit bedrijf, dat kantoren heeft in verschillende landen van de wereld, was oorspronkelijk geregistreerd in Hannover (dit is in Nedersaksen). De Duitse touroperator kon in zijn vakgebied zulke hoogten bereiken dat veel concurrerende bedrijven dat niet konden.

Van 1923 tot 2002 heette het bedrijf Preussag AG. Ze werkte in het marktsegment industrie en transport en logistiek. Daarna heeft het echter veel van zijn industriële faciliteiten verkocht, zijn activiteiten herbestemd en verschillende ondernemingen in de toeristische sector gekocht.

Het bedrijf viel niet alleen op met duidelijke successen, maar ook met een stijlvol logo waarvoor de kleur rood werd gekozen. Voor de naam van het bedrijf staat een gestileerde glimlach, die wordt gevormd door alle letters van het woord «TUI» te combineren en in elkaar over te laten gaan. Het lijkt op een knipoog. Deze visuele techniek is zeer succesvol. Het brengt een intrigerende emotie over en moedigt aan om deel te nemen aan de reizen die het bedrijf moderne toeristen aanbiedt.

Een eenvoudig schreefloos lettertype is geschikt voor dit logo. Het ziet er beknopt uit en trekt de aandacht niet naar zich toe door de hierboven genoemde visuele techniek. Overigens zijn hoofdletters geselecteerd voor het lettertype.

Kraft Foods

Kraft Foods Logo

Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie en verkoop van verpakte voedingsproducten. In zijn vakgebied heeft het veel succes geboekt en is het de op één na grootste onderneming ter wereld in deze branche geworden.

James Kraft richtte het bedrijf in 1903 op. En in de periode van 1909 tot 1953 was hij de voorzitter. De Amerikaanse voedselverwerkende gigant heeft zijn hoofdkantoor in Northfield, Illinois.

Het bedrijfslogo ziet er erg stijlvol en interessant uit. Voor de titel is een blauw lettertype gebruikt. Ervoor zie je het originele veelkleurige visuele element dat eruitziet als een bloem of vuurwerk. Hoe je het ook interpreteert, zo’n compositie wekt positieve emoties op. Dit visuele apparaat brengt een boodschap van vriendelijkheid en veel aandacht met zich mee, wat het bedrijf niet erg vindt om zijn miljoenenpubliek tevreden te houden.

Onder het eerste woord in de naam van het bedrijf staat een gebogen lijn in een blauwe tint met een verloop. Het lijkt op een glimlach, wat de vriendelijke emoties die door het logo worden overgebracht nog versterkt. Het geheel oogt niet voor niets modern, relevant en geslaagd.

Smile-Expo

Smile-Expo Logo

Dit bedrijf is gespecialiseerd in het organiseren van grootschalige zakelijke evenementen. Gedurende bijna 15 jaar heeft het bedrijf meer dan 270 evenementen in 14 staten weten te organiseren.

Opgemerkt moet worden dat hier niet alleen een glimlach in het logo staat, maar ook in de naam van de onderneming. Brand visuele analisten vinden dit logo om twee redenen een succes. Ten eerste is het eenvoudig en duidelijk, wat belangrijk is voor het bedrijfsleven. Ten tweede is het vakkundig ontworpen, daarom is het een effectief hulpmiddel voor de communicatie van het bedrijf met zijn doelgroep.

Er zijn geen verborgen betekenissen of elementen die moeilijk te analyseren zijn in dit logo. Dit kan worden geïnterpreteerd als het vermogen van het bedrijf om transparant zaken te doen en klanten een echt professionele zakelijke benadering te bieden, wat belangrijk is in de branche waarin het actief is.

Een oranje en wit kleurenpalet is een goede oplossing die tegelijkertijd vriendelijkheid en specificiteit uitstraalt. Een gradiënt-emoticon met een open en prettige glimlach staat voor samenwerking en goodwill, zet aan tot nadenken over goede vooruitzichten voor de evenementen die Smile Expo organiseert.

Interessant genoeg is de visuele techniek waardoor de smile line op een draaikolk lijkt. Dit kan worden geïnterpreteerd als de standvastigheid van een goed humeur, maar ook als de dynamiek in de ontwikkeling van het bedrijf zelf. Tegelijkertijd spreekt de boodschap van het bedrijf over zijn bereidheid om klanten uitstekende emoties te bieden van georganiseerde evenementen, van verantwoordelijkheid.

Het feit dat de smiley zich in een vierkant kader met scherpe hoeken bevindt, balanceert de compositie, alsof het eraan herinnert dat het bedrijf evenementen houdt in het bedrijfsleven.

Yummy United

Yummy United Logo

Niet voor niets heeft dit merk een gesluierde glimlach in zijn logo. Door kinderproducten te produceren, streeft het bedrijf ernaar om positieve emoties bij het publiek op te roepen, evenals een associatie met welwillendheid en betrouwbaarheid.

Hier zien we een combinatie van groene, zwarte en witte kleuren. Het contrast in de kleurstelling wordt verzacht door de zachte contouren van het embleem. Een glimlach is te zien onder de letter «Y». Hiervoor wordt een gedurfde witte lijn gebruikt. Overigens fungeert zo’n streek als een element dat de verticale strook van de genoemde letter verzacht. Daarom heeft het niet alleen een positieve betekenis, maar ook een functionele betekenis voor de harmonie van de compositie.

De combinatie van kleuren in dit logo getuigt van de loyaliteit van het bedrijf aan zijn principes en tradities, evenals van zijn betrouwbaarheid. Trouwens, het management van deze internationale onderneming heeft één uniek kenmerk: de aanwezigheid van de zogenaamde raad van bestuur voor kinderen. Haar taak is om deel te nemen aan de goedkeuring van de beste smaken van producten die in productie worden genomen. Voor het eerst werd dit idee in 2019 in Italië geïmplementeerd, nu wordt het gebruikt door de vertegenwoordigingen van het bedrijf in andere landen.

JoyToy

JoyToy Logo

Dit is een ander bekend kindermerk. Maar hier hebben we het al niet over eten, maar over speelgoed, wat heel begrijpelijk is uit de naam. De combinatie van verschillende kleuren in het logo maakt het leuk en interessant. En een glimlach voegt nog meer enthousiasme toe en herinnert aan de belangrijkste emotie van vreugde die bij alle kinderspellen hoort.

Een ander belangrijk aspect dat aandacht verdient, is de diagonale plaatsing van elementen. Het getuigt van de speelsheid en lichtheid die het bedrijf wil brengen in het leven van de gebruikers van zijn speelgoed.

De creatieve toets in dit logo wordt gecombineerd met een serieuze en doordachte aanpak, wat getuigt van de nadruk op de hoge kwaliteit van de vervaardigde goederen.

PeoplePC

PeoplePC Logo

Dit bedrijf is een bekende Amerikaanse Internet Service Provider. En hoewel haar logo een van de eenvoudigste in deze lijst is, geeft het alles weer wat je nodig hebt. Dunne blauwe lijnen in een schreefloos lettertype zien er elegant uit. Onder de letters «O» en «P» bevindt zich een gebogen lijn die op een glimlach lijkt. De compositie ziet er verfijnd en stijlvol uit. En als je goed kijkt, zie je niet alleen een gesluierde glimlach, maar ook een heel lachend gezicht. Het wordt gevormd door het gebruik van de twee reeds genoemde letters. Niet voor niets is dit deel van de logo-compositie zelfs in een lichtere kleur uitgelicht.

De logo-ontwerpers slaagden erin om balans en creativiteit te bereiken. En dit logo wordt ook gezien als de implementatie van een complex intellectueel concept, dat op zichzelf waardevol en passend is voor de hightech-industrie waarin het bedrijf actief is.

Het bedrijf is trouwens opgericht in 1999. Het hoofdkantoor is gevestigd in Atlanta. Het wordt beschouwd als een van de goedkope providers waar veel vraag naar is bij klanten.

Argos

Argos Logo

Argos is een winkelketen die gespecialiseerd is in catalogusverkoop. Voordat het logo van dit bedrijf zijn huidige vorm kreeg, heeft het 2 wijzigingen ondergaan. Desondanks bleef het kleurenschema hetzelfde. Het eerste embleem van deze onderneming zag de wereld in 1972. Vervolgens werd een niet-standaard en complex lettertype gebruikt en werden de eerste en laatste letters van het woord gecombineerd. Deze lettercombinatie onderaan het logo kon al een gesluierde glimlach symboliseren, maar zag er niet duidelijk genoeg uit.

In de loop van de tijd kreeg het complexe logo steeds meer minimalistische kenmerken. Het lettertype werd eenvoudiger, maar dat maakte het logo niet primitief. Integendeel, het is expressiever en herkenbaarder geworden. Hetzelfde rood-witte kleurenpalet blijft, dat er contrastrijk en zelfverzekerd uitziet. Maar de kleuren waren omgekeerd. Het is nu een wit lettertype voor de merknaam op een rode achtergrond. En de gebogen lijn onder de tekst lijkt op een glimlach, waardoor het logo nog aantrekkelijker wordt.

Hasbro

Hasbro Logo

De geschiedenis van deze Amerikaanse onderneming begint in het verre 1923. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van speelgoed. Bij de vervaardiging van kinderspeelgoed en bordspellen wordt het als het grootste ter wereld beschouwd. Het logo van de productiegigant veranderde 7 keer totdat de huidige versie werd goedgekeurd. Van 2009 tot heden is het logo ongewijzigd gebleven.

Trouwens, in de loop van verschillende perioden in de ontwikkeling van het bedrijf is niet alleen het logo veranderd, maar ook de naam. De oorspronkelijke naam van het bedrijf was Hassenfeld Brothers. Vanaf 1968 waren er verschillende transformaties in de naamgeving, totdat het ruime en effectieve acroniem Hasbro in 1985 verscheen.

De huidige versie van het logo is een weergave van visuele helderheid en het vermogen van betekenis. Dit logo is nauwelijks minimalistisch te noemen. Allereerst moet u letten op het vloeibare type dat geen schreven heeft. Het straalt de loyaliteit en goodwill van het bedrijf uit. Onder de naam van het bedrijf wordt een glimlach geabstraheerd. Dunne witte lijnen zijn in harmonie met de letterkleur.

De hele compositie bevindt zich in een blauw-turkoois vierkant met een verloopvulling, die diagonaal is geplaatst. Ziet er stijlvol, helder, speels en interessant uit. Het logo geeft volledig weer dat het bedrijf tradities waardeert, de kwaliteit van de goederen waarborgt en de kleine gebruikers van zijn producten vreugde wil brengen.

Crayola

Crayola Logo

Dit Amerikaanse bedrijf produceert kunstbenodigdheden. Klanten waarderen zijn goederen, het is niet voor niets dat het bedrijf al meer dan een eeuw met succes in zijn branche actief is. Het bedrijf werd opgericht in 1885. Het logo is vele malen veranderd — precies 10 keer. De eerste versie had een nogal ingewikkeld ontwerp en veel kleine elementen. De huidige versie van het logo is in 2006 ontwikkeld. Het ziet er helder en stijlvol uit, waardoor het vandaag nog steeds relevant is.

Het logo is diagonaal geplaatst om dynamiek en creativiteit aan te geven. Hij is opgewekt en vriendelijk. In de loop van de tijd is de gele kleur in het bedrijfslogo meer verzadigd geworden en ziet het er nu bijzonder helder uit.

Voor de naam van het bedrijf is gekozen voor groen, dat goed in harmonie is met geel. En natuurlijk heeft dit logo een lach erop. Het is geschilderd in een regenboog, wat heel symbolisch is voor dit bedrijf. Het kan worden geïnterpreteerd als een onbeperkte creatieve impuls. Het logo, dat in 2006 werd goedgekeurd en vandaag de dag wordt gebruikt, past dus perfect bij het werkterrein van een onderneming die goederen voor de kunsten produceert.

Playmobil

Playmobil Logo

Dit Duitse bedrijf is gespecialiseerd in de productie van speelgoed. Het logo is slechts 2 keer gewijzigd. De 1976-versie van het ontwerp is nu relevant. Het merk zelf werd opgericht in 1974. Tegenwoordig is de specialisatie van de onderneming breed genoeg. Dit zijn niet alleen speelgoed, maar ook verzamelobjecten. Wat speelgoed betreft, bestaat het grootste deel uit bouwpakketten en kleine figuren van mensen.

De visuele identiteit van het merk is relevant, ondanks dat dit logo al enkele decennia oud is. Desalniettemin is het logo schattig en interessant. Hij ziet er stijlvol en aantrekkelijk uit.

Het woordmerk is horizontaal. Er is een felblauwe kleur voor gekozen. Hoewel het lettertype zelf vrij eenvoudig is, heeft het één interessant kenmerk: de enigszins afgeplatte randen van de letters. Er waren zelfs geen schreven nodig om de letters interessant en visueel aantrekkelijk te maken. Een extra kenmerk dat opvalt is de langwerpige en afgeschuinde naar links stip boven de «I».

Boven de inscriptie is een afbeelding van een lachend kindergezicht. Er is gekozen voor een donkerder blauw, waardoor visueel contrast ontstaat.

Het logo oogt zo vriendelijk dat het meteen een gevoel van vertrouwen wekt. Verschillende tinten van het blauwe palet geven aan dat het bedrijf serieus en professioneel te werk gaat. Een goedmoedige glimlach herinnert aan het veld waarin ze werkt.

Gear Best

Gear Best Logo

Dit bedrijf is gevestigd in China en is actief in het e-commerce segment. Een grote online winkel is gespecialiseerd in gadgets, maar ook in kleding en accessoires. Tegenwoordig is de schaal van het bedrijf zo gegroeid dat het zijn eigen magazijnen heeft op elk continent. De levering van Gear Best staat bekend om zijn snelheid en veiligheid.

De visuele identiteit van het merk is vrij eenvoudig. Toch is ze helder en herkenbaar. Er is een embleem naast de merknaam, die is afgebeeld in zwarte letters. Het is een geel vierkant met afgeschuinde randen, met daarin een symbolische glimlach, gevormd door het onderste deel van de letter «G» te stileren.

De combinatie van zwart en geel is vrij gebruikelijk in de visuele identiteit van grote e-commerceplatforms. Dit contrast oogt modern en relevant. Het helpt om de boodschap uit te zenden naar de doelgroep dat het bedrijf energiek en vooruitstrevend is. Als we de symboliek van het kleurenpalet van het logo dieper analyseren, kunnen we de nadruk leggen op de veiligheid van de aankoop en de hoge kwaliteit van de aangeboden goederen. Dit zijn de waarden die inherent zijn aan de positionering van de onderneming.

Licious

Licious Logo

Dit Indiase bedrijf is opgericht in 2015. Zij is gespecialiseerd in de verkoop van vleesproducten. De onderneming is actief in het retailsegment. De oprichters van het bedrijf zijn Vivek Gupta en Abhay Khanjura. Het bedrijf heeft een website en bezorgservice die in heel India actief is. Vlees en zeevruchten worden binnen 2 uur na bestelling bij de klant afgeleverd. Het bedrijf heeft zelfs een eigen mobiele app.

De visuele identiteit van de Indiase onderneming oogt behoorlijk vooruitstrevend. Zwarte kleur wordt gecombineerd met rood — zo’n kleurenschema ziet er contrastrijk, helder en interessant uit. Boven de letters «I» zie je rode stippen, en onder deze letters — een rode gebogen lijn die op een glimlach lijkt.

Ondanks het feit dat de belettering zelf er vrij streng uitziet, brengt een glimlach het in evenwicht en voegt meer vreugdevolle emoties toe die het logo in evenwicht brengen.

Dankzij het succesvolle logo slaagt het bedrijf erin een boodschap uit te zenden over moderniteit, betrouwbaarheid, respectabiliteit en een serieuze benadering van zijn bedrijf. Dat is belangrijk voor een verantwoord gebied als de verkoop van voedsel.

IHOP

IHOP Logo

De visuele identiteit van dit Amerikaanse bedrijf heeft een enorme evolutie doorgemaakt. Het logo is sinds 1958 vier keer veranderd. En als veel bedrijven proberen om in hun bijgewerkte logo alle elementen te behouden die verband houden met de geschiedenis van de ontwikkeling van de onderneming, dan is alles hier radicaal anders. Het logo is onherkenbaar veranderd en niets herinnert aan het originele embleem, dat er elegant en vintage uitziet. Tegelijkertijd zou het ongegrond zijn om te zeggen dat het logo verslechterd is. Sterker nog, hij is gewoon anders geworden. Het bedrijf heeft het pad van minimalisme gekozen bij het transformeren van zijn logo.

Het originele logo leek op een houten restaurantingang met bovenaan een lantaarn. Het was versierd met het opschrift «International House of Pancakes». Zo heette het bedrijf trouwens oorspronkelijk.

Het huidige logo bestaat uit de huidige naam van het bedrijf, waarvoor de kleur blauw is gekozen, en een gebogen rode lijn onderaan de tweede helft van het logo. Deze lijn spreekt heel duidelijk van een glimlach, die past bij een restaurantketen. Ondanks zijn huidige eenvoud, lijkt het logo te herinneren: «We zijn altijd blij je hier te zien.»

Alibaba

Alibaba Logo

Deze Chinese e-commerce onderneming is een echte reus. En dit is zeker niet overdreven, want Alibaba heeft kantoren in meer dan 200 landen over de hele wereld. Ter vergelijking: de winst van dit bedrijf is groter dan die van alle Amerikaanse ondernemingen in dezelfde sfeer samen.

Het conglomeraat werd opgericht in 1999. Hij heeft 18 medeoprichters, waaronder de wereldberoemde Jack Ma. Trouwens, hij kwam met deze naam.

In het logo van het bedrijf zie je, naast de directe naam, een tevreden lachend menselijk gezicht in de letter «A». Als we het hebben over de semantische lading van het logo, dan is het heel begrijpelijk — het bedrijf werkt om zijn klanten blij te maken en zendt dit uit naar de wereld.

Dit logo heeft echter veel kritiek. Ze zijn het erover eens dat de letterlijke metafoor van het inhoudsgezicht erg voorspelbaar is. Sommigen geloven dat dit de eerste versie van het logo is. Zo zinspelen ze op een fout en een onvoldoende doordacht concept.

Desalniettemin belet het logo niet dat het bedrijf een marktleider is en echt veel klanten blij maakt. Daarom is de samenstelling helemaal waar.

Dit was een selectie van logo’s van bekende bedrijven die een glimlach gebruiken in hun visuele identiteit. Ergens is deze glimlach meer voor de hand liggend, ergens is hij verborgen, maar ze zijn allemaal interessant als objecten voor overweging en analyse.