Taiwanese Automerken

Taiwanese Automerken

De Taiwanese auto-industrie wordt geassocieerd met meer dan één gebied. Dit is de productie van personenauto’s en de vervaardiging van reserveonderdelen, elektronica voor voertuigen. Bovendien speelt hun assemblage geen beslissende rol in de economie, hoewel er daar ongeveer 3.000 bedrijven zijn die verbonden zijn met de auto-industrie. Hotai Motor voert de beoordeling aan, gevolgd door China Motor Corporation, Yulon Nissan Motor, Honda Taiwan. Bovendien investeren lokale industriëlen actief in elektrische modellen. Geen wonder dat 75 procent van Tesla, Inc. — inwoners van Taiwan.

Wat is Taiwan automerken?

De auto-industrie in Taiwan is behoorlijk ontwikkeld, hoewel het niet de drijvende kracht is achter de lokale economie. Grote merken zijn Hotai Motor, Yulon Motors, Luxgen, Yulon GM, China Motor Corporation, Chin Chun Motors, Kuozui Motors, Ford Lio Ho, Honda Taiwan, Her Chee, SYM Motors, Formosa Automobile, Ta Ching Motor, Prince Motors.

Hotai Motor (1947-Heden)

Hotai Motor Logo (1947-Heden)

Het is een conglomeraat opgericht in 1947. Zijn activiteiten hebben betrekking op de productie, reclame, verkoop van auto’s en onderdelen daarvoor. Het werd opgericht door Lieh-ho Huang en houdt zich bezig met de levering van kleine auto’s, evenals auto’s onder de merken Toyota en Lexus.

Er zijn ook grote voertuigen in het assortiment, waaronder vrachtauto’s — van de merken Toyota en Hino. Maar in tegenstelling tot andere vergelijkbare structuren, heeft het bedrijf twee dochterondernemingen die zich bezighouden met autoverzekeringen, auto-onderdelen en autoleasing. Dat wil zeggen, deze fabrikant domineert op alle gebieden van de auto-industrie.

Yulon Motors (1953-Heden)

Yulon Motors Logo (1953-Heden)

Het is een van de grootste autofabrikanten in Taiwan. Hij houdt zich bezig met de assemblage van auto’s onder licentie van Nissan. Tot 1992 (en het bedrijf werd opgericht in 1953) droeg deze fabrikant de naam Yue Loong, waarna het werd afgekort tot Yulon. Tegenwoordig maakt het bedrijf deel uit van de vier leiders van de Taiwanese automarkt en vormt het een holding die verschillende merken omvat: Yulon Rental, Carnival Industrial Corporation, Yulon Financial, Yulon-Nissan Motor en enkele anderen.

In 2010 richtte de organisatie het merk Luxgen op om haar eigen machines te verkopen. Het verkoopt ook verschillende Nissan- en Renault-series. De line-up van Nissan is bijzonder breed, met de March-, Verita-, Sentra-, Teana-, Serena- en X-Trail-modellen.

Luxgen (2009-Heden)

Luxgen Logo (2009-Heden)

Deze onderneming maakt auto’s onder haar eigen merk, gelanceerd door Yulon, en is voor 100 procent eigendom van het moederbedrijf. Samen met de Chinese autofabrikant Dongfeng vormt het een gemeenschappelijke structuur genaamd Dongfeng Yulon. Luxgen voorziet de VRC-markt van verschillende modificaties van personenauto’s — S5, S3, U5, U6, 7 MPV en 7 SUV. Het hoofdkantoor van het bedrijf bevindt zich in de wijk Miaoli.

Yulon GM (1953-Heden)

Yulon GM Logo (1953-Heden)

De structurele divisie van Yulon en General Motors bestaat vandaag niet meer. Het ging in 2012 uit elkaar, hoewel het ooit met succes Cadillac-, Buick- en Opel-auto’s verkocht. Het bedrijf ontwikkelde en assembleerde ook de Buick Excelle en Buick Lacrosse. Na een lage rating die tot een financiële mislukking leidde, werd de samenwerking tussen de Taiwanese en Amerikaanse bedrijven beëindigd en werd de joint venture geliquideerd.

China Motor Corporation (1969-Heden)

China Motor Corporation Logo (1969-Heden)

CMC, gevestigd in Taipei, produceert goed uitgeruste en moderne Mitsubishi- en Daimler Chrysler-voertuigen. Bovendien is het hun belangrijkste leverancier in het buitenland en biedt het gemoderniseerde modellen voor de export. In 2021 wordt het assortiment vertegenwoordigd door een breed scala aan Mitsubishi-personenauto’s: Zinger (op het Challenger-platform), Space Gear, Savrin, Grunder (Aziatische modificatie van de Galant-serie) en Lancer. Sinds 2006 produceert het een uitgebreide lijn Chrysler-voertuigen. Hiervoor heeft het bedrijf veel ervaring, want het is al sinds 1969 op de markt.

Chin Chun Motors (1991-Heden)

Chin Chun Motors Logo (1991-Heden)

De automobielorganisatie begon haar activiteiten in 1991 in Taoyuan City, waar ze tot op de dag van vandaag is gebleven. Het is een partneronderneming gevormd door Chinfon Huanyu en Volkswagen AG. Bovendien, Chin Chun Motors
Is een dochteronderneming van de Chinfon Group. Het produceert momenteel Hyundai-bedrijfsvoertuigen in Taiwan.

Kuozui Motors (1984-Heden)

Kuozui Motors Logo (1984-Heden)

Deze Taiwanese autofabrikant is gespecialiseerd in de productie van Toyota-voertuigen. De lijst bevat veel series: Yaris, Zace, Wish, Camry, Altis, Vios. Naast assemblage houdt het zich ook bezig met de verkoop van personenauto’s en het aftersales-onderhoud. De onderneming begon als een dochteronderneming van Hino Motors en Hotai Motor. In de jaren tachtig verliet ze hun compositie en werd een onafhankelijke eenheid. Maar in 2008 verhoogden Hotai Motor en Toyota hun belang in Kuozui Motors, waardoor ze een meerderheidsbelang kregen.

Ford Lio Ho (1972-Heden)

Ford Lio Ho Logo (1972-Heden)

De autofabrikant Ford Lio Ho werd opgericht als een assemblagefabriek voor Ford personenauto’s in Taiwan. Van het midden van de jaren tachtig tot de jaren negentig was hij bezig met de productie van auto’s op basis van de Mazda 626 en 323. Volgens het idee van de Ford Motor Company werden ze geleverd aan de landen van de regio Azië-Pacific en stonden bekend als Telstar, Ford Laser, Explorer. Het huidige aanbod is veel breder en omvat aangepaste Mazda- en Ford-modellen. Het bedrijf werd opgericht in 1972. Nu is het voor slechts 70 procent in handen van Ford, de rest is het aandeel van Lio Ho-investeerders.

Honda Taiwan (2002-Heden)

Honda Taiwan Logo (2002-Heden)

Deze fabriek is volledig eigendom van het Japanse conglomeraat Honda Motor Co., Ltd. Hij was het die het in 2002 oprichtte, toen lokale bedrijven de samenwerking met hem verbraken. Als gevolg hiervan bouwde het buitenlandse bedrijf een persoonlijke onderneming, waar het de productie lanceerde van zijn auto’s van de CR-V- en Accord-serie (in 2003), Civic (in 2006), Fit (in 2008).

Her Chee (1975-Heden)

Her Chee Logo (1975-Heden)

Deze onderneming heeft zich gericht op de productie van kleine SUV’s in Taiwan — zij-aan-zij compacte terreinwagens. Daarnaast omvat het assortiment van de Taiwanese fabrikant ook ATV’s, scooters en motorfietsen. De volledige naam van het bedrijf is Her Chee Industrial, wat duidt op zijn specialisatie op industrieel gebied, zonder onafhankelijke ontwikkeling.

SYM Motors (1954-Heden)

SYM Motors Logo (1954-Heden)

Sanyang Motor Co., Ltd. verscheen in 1954. Het werd in Taipei opgericht door ondernemers Chang Kuo An en Huang Chi-Chun. Het hoofdkantoor is nu gevestigd in Hsinchu County en heeft drie fabrieken in Taiwan, China en Vietnam. Het basisassortiment van haar producten bestaat uit ATV’s, motorfietsen, scooters (onder het merk SYM) en minitrucks, auto’s (onder het merk Hyundai).

Formosa Automobile (1996-Heden)

Formosa Automobile Logo (1996-Heden)

Het autobedrijf, opgericht in 1996, verscheen na de aankoop van de fabriek van het failliete Sanfu Motor Co., Ltd. Het werd gefinancierd door de Formosa Plastics Group, waarna het van 2003 tot 2006 begon met het assembleren van Daewoo-auto’s. Er waren nog andere modellen in haar assortiment, die ze produceerde onder haar eigen merk Formosa. In 2004 verliet ze het vanwege financiële verliezen. Om te herstellen probeerde het bedrijf samen te werken met Skoda, maar ook dat mislukte. Daarom heeft het nu alleen nog een lijn voor de productie van Nederlandse vrachtwagens DAF Trucks.

Ta Ching Motor (1986-2002)

Ta Ching Motor Logo (1986-2002)

Dit Taiwanese bedrijf, opgericht in 1989, hield zich bezig met de assemblage van Subaru-personenauto’s. Het was gelegen in de stad Pingtung, waar de belangrijkste industriële locaties waren geconcentreerd. Daarnaast heeft het bedrijf een unieke Subaru Justy sedan ontworpen. In 2002 heeft de fabrikant zijn activiteiten gestaakt.

Prince Motors

Dit bedrijf is opgericht door Hsu Sheng-fa, een politicus en zakenman. Het werd opgericht in 1965. Aanvankelijk assembleerde het personenauto’s en commerciële vrachtwagens en was het een belangrijke leverancier van de Japanse Mitsubishi Kato- en Komatsu-vrachtwagens. Sinds 1971 heeft Prince Motors Co. vervaardigde Nissan Homer-auto’s. Na de voltooiing van een contract met dit bedrijf, sloot het bedrijf een langetermijnovereenkomst met Isuzu en Suzuki, waarbij een assemblagelijn werd gevestigd in New Taipei (Tucheng District). Maar in 2011 ging het Taiwanese bedrijf failliet.

Waarom zijn auto's zo duur in Taiwan?

De kosten van auto's in Taiwan stijgen als gevolg van hoge belastingen en tarieven. Daarom zijn dezelfde modellen daar veel duurder dan in de VS. De prijs is bijna verdubbeld.

Welke automerken worden in Azië gemaakt?

De meest prominente vertegenwoordigers van de Aziatische auto-industrie zijn de volgende merken: Lexus, Toyota, Mazda, Subaru, Kia, Infiniti, Hyundai, Genesis, Acura, Nissan. Ze horen bij Japan en Zuid-Korea.

Waar worden Luxgen-auto's gemaakt?

Luxgen-voertuigen worden nu in Taiwan vervaardigd. Tot 2020 werden ze in China geproduceerd in de fabrieken van Dongfeng Yulon Motor Co., Ltd.