Spaanse Automerken

Spaanse Automerken

Internationale bedrijven gebruiken Spanje actief als platform voor de productie van hun machines. Bovendien wordt aangenomen dat de Italianen de basis hebben gelegd voor de auto-industrie in dit land in 1919, toen FIAT een vestiging in de buurt van Barcelona opende. Desondanks heeft Spanje genoeg van zijn eigen modellen auto’s en vrachtwagens. Binnenlandse bedrijven zoals Advanced Design Tramontana, Sociedad Española de Automobiles de Turismo en anderen zijn ruim vertegenwoordigd op de markt en concurreren goed met buitenlandse merken.

Wat is Spaanse automerken?

Veel merken vallen in deze categorie, waaronder SEAT, Irizar, Tauro Sport Auto, Spania GTA, Tramontana, Aspid, Benimar, Hurtan, Cupra. Er zijn ook verdwenen autobedrijven die vroeger auto’s maakten in Spanje: Pegaso, Hispano-Suiza, Abadal en anderen.

Actieve automerken

Spaanse auto’s — Seat, Tramontana — zijn beroemd over de hele wereld. Naast deze gerenommeerde bedrijven worden in Spanje ook andere even herkenbare merken geproduceerd.

SEAT (1950 — Heden)

SEAT Logo (1950-Heden)

SEAT is een Spaans bedrijf dat deel uitmaakt van het Duitse autoconcern Volkswagen Aktiengesellschaft. De naam is een afkorting voor Sociedad Española de Automobiles de Turismo. De eerste auto van dit merk verscheen in 1953 en de tweemiljoenste — in 1974. Gedurende deze periode stapten veel racers in Spanje over naar SEAT-sportwagens.

De eerste eigenaar van de onderneming was Fiat, maar hij weigerde mee te werken en dwong de autofabrikant door zijn passiviteit een contract met Volkswagen te ondertekenen. De Duitse bedrijvengroep kocht in 1990 alle SEAT-aandelen op.

Irizar (1889-Heden)

Irizar Logo (1889-Heden)

De busindustrie in de Spaanse auto-industrie wordt vertegenwoordigd door Irizar, genoemd naar de maker, José Francisco Irizar Catarain. Hij werkte als smid, maar wilde zich bezighouden met personenvervoer en opende een onderneming voor de productie van postkoetsen en rijtuigen. Dit gebeurde in 1889. Na 37 jaar ging het bedrijf over op de zonen van José. Ze begonnen bussen en landbouwmachines te vervaardigen.

Sinds de jaren vijftig. het bedrijf produceerde voortdurend nieuwe busmodellen. Het kwam op het punt dat ze een samenwerking aanging met Carrozzeria Orlandi om technologische uitmuntendheid te bereiken. Momenteel omvat de Irizar-lijn conventionele, elektrische, hybride en geïntegreerde bussen van verschillende modellen.

Tauro Sport Auto (2010-Heden)

Tauro Sport Auto Logo (2010-Heden)

Het sportwagenmerk Tauro Sport Auto kwam in 2012 op de markt met de V8 Spider. Tegelijkertijd verscheen hij zelf twee jaar eerder: de oorsprong gaat terug tot 2010, toen een groep Spaanse ondernemers besloot te fuseren met een Britse raceautofabrikant. Alle machines van de werkmaatschappij worden op bestelling gemaakt, daarom is het volume van de serie beperkt. Het meeste werk wordt met de hand gedaan.

Tauro Sport Auto heeft zijn hoofdkantoor in Valladolid. Het huidige hoofd van het bedrijf is een van de medeoprichters, Pedro J Santos. De hoofdlijn van sportwagens wordt de Tauro V8 genoemd. De auto’s van dit model worden aangedreven door Chevrolet’s LS3 V8-motor.

Spania GTA (1994-Heden)

Spania GTA Logo (1994-Heden)

Spania GTA ontwerpt en produceert sportwagens. Het werd opgericht door een lid van het Spaanse raceteam GTA Motor Competición, dat nu wettelijk eigendom is. Het hoofd en directe oprichter van het bedrijf is Domingo Ochoa. Het belangrijkste product zijn de GTA Spano-modelauto’s. De eerste conceptauto van deze serie werd in 2010 aan het grote publiek gepresenteerd en de productie op ware grootte begon in 2013. Spania GTA is van plan om slechts 99 auto’s te produceren als onderdeel van zijn debuutlijn.

Tramontana (2007-Heden)

Tramontana Logo (2007-Heden)

Het merk Tramontana is van het Spaanse bedrijf Atelier Tramontana. De fabrikant is een particuliere onderneming Advanced Design Tramontana, die in 1995 werd geopend. Het werd opgericht door Josep Rubau, die eerder voor Volkswagen werkte. Hij besloot de traditionele automerken van de vorige eeuw nieuw leven in te blazen, zodat de Tramontana-sportwagen een ontwerp uit de jaren dertig heeft. Het model is geschikt voor racebanen en openbare wegen, maar door de beperkte oplage (12 stuks per jaar) wordt het vaak een verzamelobject. Goud wordt gebruikt om de auto te versieren.

Aspid (2003-Heden)

Aspid Logo (2003-Heden)

De Aspid-serie is een eigen ontwikkeling van IFR Automotive. De oprichter van het bedrijf is de ingenieur Ignacio Fernández. Hij opende het in 2003 om auto’s te maken die de beste kwaliteiten van racen en wegtransport zouden combineren. Het eerste model, de IFR Aspid genaamd, ging in 2009 in de verkoop. IFR Automotive had nog een sportwagen, de GT-21 Invictus. Zijn debuut werd in 2013 verwacht, maar het project werd afgesloten voordat het zelfs maar begonnen was.

Benimar (1978-Heden)

Benimar Logo (1978-Heden)

Benimar is een gerenommeerde fabrikant van stacaravans die bestaat sinds 1974. De naam bestaat uit twee delen: Beni — de eerste letters van Benicarló (kustplaats waar het bedrijf werd opgericht) en Mar — Spaans voor de zee. In 1978 verscheen de debuutcamper van het merk op de markt — de onbetwiste leider in het geselecteerde segment. Van 1984 tot 2002 opereerde het bedrijf onder de naam Ocarsa totdat het werd gekocht door de Trigano Group.

Hurtan (1991-Heden)

Hurtan Logo (1991-Heden)

Juan Hurtado González wilde zijn droomauto creëren: een retro sportwagen. Hij realiseerde dit idee in de jaren tachtig en opende toen, geïnspireerd door het succes, zijn eigen autoproductie. Zo werd Hurtan Desarrollos SL geboren, die in 1992 het eerste model presenteerde, de Albaycín T2. Het familiebedrijf is nu gevestigd in Granada. Het houdt zich bezig met de productie van sportwagens en elektrische auto’s met een klassieke carrosserie. De zoon van de oprichter verandert niets aan de traditie en blijft ultramoderne auto’s ontwikkelen in de stijl van de jaren ’50.

Cupra Logo (2018-Heden)

Cupra Logo (2018-Heden)

De oorspronkelijke naam van dit merk is SEAT Sport. Hij verscheen in 1985 in Abrera (Catalonië) als de sportieve tak van de Spaanse autofabrikant SEAT, die deel uitmaakt van de Volkswagen Group. De kernspecialisatie van het bedrijf was het produceren van competitieve modellen voor rally’s en andere soorten racen. Hij heeft verschillende FIA-awards gewonnen: drie overwinningen met de SEAT Ibiza Kit-Car in het World Rally Championship (drie opeenvolgende jaren — van 1996 tot en met 1998), twee prijzen van SEAT León op het FIA World Touring Car Championship (in 2008 en 2009). In 2018 heeft het moederbedrijf het merk Cupra omgedoopt en verzelfstandigd.

Overleden automerken

Hispano-Suiza (1904-1968)

Hispano Suiza Logo (1904-1968)

Het autobedrijf Hispano-Suiza is opgericht door twee Spaanse ondernemers en een Zwitserse ingenieur, vandaar de keuze voor de naam (Hispano-Suiza betekent «Spaans-Zwitsers»). Het bedrijf werd opgericht in 1904 en was voor de oorlog bezig met de productie van luxe auto’s. Daarna stapte het over op de productie van vliegtuigmotoren en keerde in 1919 terug naar de oorspronkelijk gekozen koers.

In 1944 werd Hispano-Suiza onderdeel van de ENASA-groep en richtte zich op de lucht- en ruimtevaartindustrie. Ze probeerde twee keer terug te keren naar auto’s: in 2010 en 2019. Beide keren werden nieuwe modellen gepresenteerd, maar de productie begon pas bij de tweede poging. Het bedrijf kan dus als nieuw leven worden beschouwd in 2019.

Pegaso (1946-1994)

Pegaso Logo (1946-1994)

De autofabrikant Pegaso verliet de markt in 1994 toen het werd overgenomen door Iveco. Daarvoor maakte hij deel uit van Enasa en hield hij zich bezig met de productie van sportwagens, gepantserde voertuigen, tractoren, omnibussen en vrachtwagens. Het bedrijf werd opgericht in 1946. De belangrijkste industriële site was de oude Hispano-Suiza-fabriek. In de tweede helft van de 20e eeuw hield het gelijke tred met de economische bloei en produceerde het een enorm aantal bussen en vrachtwagens. Na de overname van Pegaso bleef Iveco dit merk nog enkele jaren gebruiken.

Abadal (1912-1930)

Abadal Logo (1912-1930)

Het bedrijf Abadal is opgericht door autocoureur Francisco Abadal. Hij richtte in 1912 een bedrijf op om de destijds snelste luxeauto te produceren. Kort na de opening werd het bedrijf uitgekocht door Buick. In 1923 verliet het merk Abadal de markt en stopte de productie. General Motors had plannen voor zijn revival: in 1930 verscheen zelfs een prototype van de Abadal Continental, maar dat werd nooit uitgebracht.

Wat is het populairste automerk in Spanje?

Zoals de statistieken voor 2021 laten zien, geven de Spanjaarden de voorkeur aan Seat Arona, Citroen C3, Seat Ibiza, Fiat 500, Peugeot 2008 auto's, die qua verkoop in de top vijf staan. Maar de leiders veranderen de hele tijd, want in Spanje heeft Seat geen onbetwistbare autoriteit, vooral niet nadat het werd gekocht door het Duitse concern Volkswagen.

Is er een Mexicaans automerk?

Er zijn niet veel particuliere automerken in Mexico, maar dat zijn ze wel: bijvoorbeeld DINA, Inferno Exotic Car, Zacua, Solana.

Is Seat gemaakt in Spanje?

Seat blijft ook na de overgang naar het Duitse Volkswagen-concern een Spaanse autofabrikant. De montagewerkplaatsen zijn gevestigd in fabrieken in Barcelona en Martorell.