Roemeense Automerken

Roemeense Automerken

In Roemenië ontwikkelde de auto-industrie zich met grote sprongen. Tijdens het communistische regime was het een van de meest geavanceerde in Midden-Europa. Maar na 1989 raakte de auto-industrie in verval: door mislukte privatiseringen gingen veel bedrijven failliet. Onder hen zijn Oltcit, ARO, Tractorul Braşov. Toen kwamen buitenlandse autofabrikanten op de markt en toonden interesse in het oprichten van hun dochterondernemingen.

Wat is Roemeense automerken?

Dit Europese land heeft zijn eigen authentieke automerken: Ford Romania, Roman Braşov, Igero, Automobile Dacia, Astra Bus, Cibro, DAC, El Car, Grivbuz. Overleden autofabrikanten zijn onder andere ARO, Oltcit, Rocar, Automobile Craiova, Malaxa, AA & WF.

Als gevolg hiervan herleefde na 1990 de bouw van personenauto’s en zware voertuigen van verschillende formaten in het land. Er zijn veel vestigingen in het land geopend, hoewel er ook verschillende authentieke Roemeense bedrijven zijn: Automobile Dacia, Igero, Roman Braşov, Ford Romania. In 2014 was deze industrie, gemeten naar het volume van de autoassemblage, al de vijfde in Centraal-Europa.

Actieve fabrikanten

Roemenië is een land met een ontwikkelde auto-industrie. Het heeft zowel oude ondernemingen, opgericht aan het begin van de vorige eeuw, als jonge ondernemingen, opgericht in de 21e eeuw. Beide groepen houden zich bezig met de succesvolle productie van gevraagde transportmiddelen. Onder hen zijn er bedrijven die alleen gespecialiseerd zijn in personenauto’s (Dacia), en er zijn ook bedrijven die zich richten op speciaal materieel voor zware tonnages. De productie van bussen is bijvoorbeeld erg populair in de regio — het wordt vertegenwoordigd door El Car en Astra Bus.

Astra Bus (1996-Heden)

Astra Bus Logo (1996-Heden)

De volledige naam van deze onderneming is Astra Bus. Het geeft direct aan dat het een fabrikant is van bussen en andere grote voertuigen. Het merk verscheen in 1996 in Roemenië in de stad Arad. Tot die tijd maakte het deel uit van het bedrijf Astra Vagoane Arad, dat treinwagons maakte. Na afscheiding van het moederbedrijf, veranderde de nieuwe structuur van specialisatie en begon zich actief bezig te houden met apparatuur voor het vervoer van passagiers.

In 2003 werd Astra onderdeel van de Cefin Holding Group. Gelijktijdig met de juridische status heeft ze het assortiment herzien en het aanzienlijk uitgebreid. Haar fabriek assembleert nu Irisbus-bussen en trolleybussen (als onderdeel van een samenwerking met een Italiaans bedrijf). Daarnaast worden op kleine schaal minibussen geproduceerd op basis van Volkswagen, Mercedes-Benz en Iveco chassis.

Cibro (2002-Heden)

Cibro Logo (2002-Heden)

Het is een handelsmerk van het bedrijf C&I Eurotrans XXI uit Boekarest, dat sinds 2002 in de Roemeense hoofdstad actief is. Het produceert carrosserieën voor minibusjes op basis van het chassis van wereldfabrikanten. Met name de Cibro is een minibus op basis van het Mercedes-Benz Vario-platform. Het wordt gepresenteerd in verschillende wijzigingen in termen van comfortniveau. Er worden in totaal vier lijnen geproduceerd met een capaciteit van 23 tot 30 passagiersstoelen.

In 2010 werd een andere versie van de minibus gelanceerd, die Cibro 2 heette. De montage wordt uitgevoerd in een andere Roemeense onderneming — in het dorp Manolache, in de provincie Ilfov. Het is een nieuwe fabriek met innovatieve apparatuur en is ISO9001 gecertificeerd.

DAC (1970-Heden)

DAC Logo (1970s-Heden)

De naam van dit Roemeense bedrijf staat voor Diesel Auto Camion, wat betekent dat het dumptrucks en vrachtwagens produceert. Het bedrijf is gevestigd in de stad Brașov en behoort tot het profielbedrijf ROMAN, dat er een divisie van heeft gemaakt met een apart handelsmerk. De techniek van dit merk wordt al sinds de jaren 70 geproduceerd. In 1990 werd het bedrijf overgedragen aan de status van een dochteronderneming.

Maar de wortels van het bedrijf gaan nog dieper in de geschiedenis, aangezien de autofabriek al sinds 1921 bestaat: voor de Tweede Wereldoorlog — onder de naam ROMLOC, naar — The Red Flag (Steagul Rosu). Bovendien gebruikt DAC voor de hele lijn hetzelfde gepatenteerde platform als voor Romeinse vrachtwagens.

Dacia (1966-Heden)

Dacia Logo (1966-Heden)

De volledige naam van deze autofabrikant is Automobile Dacia S.A. Het is genoemd naar de historische regio die het moderne Roemenië inneemt. Het bedrijf is gevestigd in Mioveni, Argeș County, waar het werd opgericht in 1966. 33 jaar later (in 1999) verkocht de regering van het land het aan het Franse concern Groupe Renault, waardoor het een succesvolle divisie werd.

In termen van omzetaandeel is Dacia vandaag de grootste onderneming in Roemenië en levert het een belangrijke bijdrage aan de economie. Het exporteert auto’s met dezelfde naam naar bijna de hele wereld, waar veel vraag naar is. Sinds 2021 maakt deze fabrikant deel uit van Renault Dacia-Lada.

El Car (2003-Heden)

El Car Logo (2003-Heden)

Productiebedrijf dat zich bezighoudt met de productie van stads- en streekbussen van het busmerk Igero. Het is gevestigd in Boekarest, waar het een eigen Romprim-fabriek heeft. De oprichter van het bedrijf is ingenieur Dorian Igescu, die het merk bij zijn achternaam noemde. El Car werd opgericht in 2003, toen de toekomstige eigenaar van een groot autobedrijf de eerste bus in zijn garage begon te monteren. Het bedrijf werkt al geruime tijd samen met het gespecialiseerde bedrijf Roman.

Ford Romania (2008-Heden)

Ford Romania Logo (2008-Heden)

Het is een autofabrikant gevestigd in Craiova en wordt beheerd door Ford of Europe. Aanvankelijk bezette de productie het pand van de voormalige Oltcit-fabriek en verhuisde vervolgens naar de Daewoo Motors-site, die Ford in 2008 van de leiding van het land kocht. In september 2009 lanceerde het bedrijf de assemblage van twee soorten auto’s: eerst — Ford Transit Connect, later — Ford B-Max.

Grivbuz (1993-Heden)

Grivbuz Logo (1993-Heden)

De naamloze vennootschap Compania Industrială Griviţa is een fabrikant van middelgrote bussen Grivbuz. Het is gelegen in de stad Chitila, in de provincie Ilfov. Het bedrijf werd opgericht in 1993 en begon in 1997 met de productie van midibus-prototypes. Nu houdt het bedrijf zich bezig met de productie van toeristenbussen van zijn eigen merk, evenals met motoren.

ROMAN (1921-Heden)

ROMAN Logo (1921-Heden)

Het is een beroemde Roemeense fabrikant van transportmiddelen in de stad Brașov. Het werd opgericht in 1921 en heette tientallen jaren lang ROMLOC. In 1948 werd het bedrijf omgedoopt tot The Red Flag (Steagul Roșu), daarna Brașov Truck Works (Intrepriderea de Autocamioane Brașov) en in 1990 ROMAN SA. Het bedrijf werkt actief samen met andere Roemeense ondernemingen en heeft zijn eigen merk — DAC. Het assortiment omvat materieel voor meerdere tonnages: dumptrucks, tractortrailers en militaire vrachtwagens.

Ter ziele gegane fabrikanten

Deze groep autofabrikanten wordt vertegenwoordigd door bedrijven die zichzelf hebben geliquideerd als gevolg van uitbreiding, fusie of, omgekeerd, opsplitsing in twee onafhankelijke eenheden. De meest opvallende voorbeelden zijn met name te zien bij AA&WF, Oltcit, Automobile Craiova en een aantal andere fabrikanten.

ARO (1957-2006)

ARO Logo (1957-2006)

De Roemeense SUV-fabrikant heette Auto Romania, en ARO is daar een verkorte versie van. De autofabriek stond in de gemeente Câmpulung en werd in 1942 geopend. De fabricage van machines begon echter later — na de voltooiing van de kapitaalconstructie van de onderneming in 1957. Het bedrijf produceerde militair materieel en terreinwagens, die het niet alleen aan de binnenlandse markt, maar ook aan het buitenland leverde. In andere landen werden auto’s onder verschillende merken verkocht. In 2006 werd de fabriek wegens faillissement gesloten.

Oltcit (1976-1991)

Oltcit Logo (1976-1991)

De Roemeense autofabrikant was een joint venture tussen de leiders van het land en Citroën. Het was gelegen in de stad Craiova in de regio Oltenia. Het basisassortiment van het bedrijf bestond uit twee serie hatchbacks: Citroën Axel en Oltcit Club. Na het vertrek van Citroën veranderde het bedrijf zijn naam in Automobile Craiova. Maar nadat ze een samenwerkingsovereenkomst had getekend met Daewoo Heavy Industries, veranderde ze haar naam in Rodae Automobile. Het werd later vervangen door Daewoo Automobile Romania. In 2008 werd de fabriek overgenomen door Ford Europa en omgedoopt tot Ford Romania. De naamloze vennootschap Oltcit hield in 1991 op te bestaan.

Rocar (1951-2004)

Rocar Logo (1951-2004)

Dit bedrijf werd in 1951 in Boekarest opgericht. Ze hield zich bezig met de productie van een breed scala aan voertuigen. Het assortiment omvatte personenauto’s, bestelwagens, trolleybussen, stads- en streekbussen, kleine vrachtwagens, minibussen. Later begon het bedrijf met de productie van lichte terreinwagens en zware wegvoertuigen. In 2004 stopte het met werken.

Automobiel Craiova (1991-2008)

De voormalige naamloze vennootschap was gevestigd in de stad Craiova, waar het sinds 1976 personenauto’s produceert. Toen heette het bedrijf Oltcit en behoorde het bijna evenveel toe aan de Roemeense overheid als Citroën. Nadat de Franse fabrikant het partnerschap had verlaten, werd de fabriek omgedoopt tot Automobile Craiova. Het werd later overgenomen door de Amerikaanse autogigant Ford Motor Company en vestigde daar zijn dochteronderneming Ford Romania.

Malaxa   (1945)

Dit is de naam van een auto die is ontworpen door een groep ingenieurs onder leiding van Petre I. Carp. De personenauto verscheen in 1945, toen er een dringende behoefte was om militaire uitrusting te herontwerpen voor civiele. Prototypes werden geproduceerd in verschillende vliegtuigfabrieken in het land. Onder hen zijn ASAM Cotroceni en IAR Brașov. Het project werd financieel ondersteund door de industrieel Nicolae Malaxa, naar wie de auto is vernoemd. Hoeveel modellen er zijn uitgebracht is niet bekend. Het merk hield op te bestaan ​​op een moment dat vertegenwoordigers van de Sovjet-Unie de technologische site naar Moskou wilden verhuizen.

AA&WF (1921)

Dit bedrijf werd opgericht in 1921 na de ineenstorting van Oostenrijk-Hongarije. Vervolgens fuseerden twee van haar bedrijven, gevestigd in Roemenië, tot één bedrijf. Ze vormden met name de ASTRA Automobile & Waggon Factory-groep, waarvan de naam werd ingekort tot het acroniem AA&WF. Later scheidden fabrikanten van transportmiddelen zich weer van elkaar en vormden hun eigen productielocaties, juridisch onafhankelijk.

Welke auto's worden er in Roemenië gemaakt?

In Roemenië zijn er fabrieken die auto's van buitenlandse en binnenlandse merken produceren. Huidige fabrikanten: Astra, Cibro, DAC, Dacia, El Car, Ford Roemenië, Grivbuz, ROMAN. En de Duitse bedrijvengroep Robert Bosch GmbH is van plan om in dit land elektronische componenten voor auto's te vervaardigen.

Wat is de populairste auto in Roemenië?

Dacia-auto's staan op het hoogtepunt van de verkoop in Roemenië. Ze hebben al enkele jaren geen leiderschap meer overgedragen aan andere merken. In 2021 wordt de eerste plaats ingenomen door de Dacia Logan, de tweede door de Duster en de derde door de Sandero.

Is een Roemeense autofabrikant?

Ja, Roemenië heeft verschillende eigen autofabrikanten en de bekendste daarvan is Automobile Dacia S.A. - business unit Renault Dacia-Lada.

Zijn auto's goedkoop in Roemenië?

Er zijn zowel goedkope als dure auto's in Roemenië. Een van de budget, maar goede merken is Dacia Logan, die begint bij 7.700 euro. Het wordt een alternatief voor de dure Nissan Versa genoemd.