Poolse Automerken

Poolse Automerken

De automobielindustrie in Polen ontwikkelt zich vrij constant, maar wordt voornamelijk vertegenwoordigd door kleine merken. Als we de Poolse auto-industrie vanuit historisch oogpunt analyseren, dan vielen haar beste tijden in het socialistische tijdperk, toen deze industrie steun kreeg van de staat. Toen was het aanbod aan Poolse auto’s behoorlijk uitgebreid. Ook personenauto’s, vrachtwagens en bestelwagens waren in trek.

Tot op heden zijn veel van de ondernemingen die hun gouden tijdperk onder het socialisme hebben overleefd, gesloten, niet in staat om de concurrentie in marktomstandigheden te weerstaan.

Solbus

Solbus Logo

Solbus is gespecialiseerd in de productie van bussen. Het werd opgericht in 2001. Tijdens haar bestaan ​​heeft het bedrijf haar omzet aanzienlijk weten te verhogen. Geen wonder dat het tegenwoordig een van de grootste busfabrikanten in Polen is. Dit bedrijf exporteert zijn goederen ook naar andere landen, al heeft het in het buitenland nog geen grote bekendheid kunnen verwerven.

Het gestileerde unieke lettertype dat wordt gebruikt voor het Solbus-logo springt meteen in het oog. Het ziet er best stoer en wat brutaal uit, hoewel dit wel past in het gebied waarin de busfabrikant opereert.

De gestileerde letter S wordt gebruikt als het belangrijkste visuele element. Daaronder ziet u de naam van het bedrijf. Donkere kleuren en scherpe contouren getuigen van de ernst van het merk, specificiteit in zijn positionering en verantwoorde aanpak.

Arrinera

Arrinera Logo

Arrinera werd in 2008 opgericht in de Poolse hoofdstad. In zijn line-up is de Hussarya-auto het populairst. Het wordt in kleine batches geproduceerd, maar er is veel vraag naar bij zijn doelgroep. Deze auto is geliefd om zijn vermogen. De productie begon in 2016 en tot op de dag van vandaag verliest de auto zijn populariteit niet en is er veel vraag naar.

Het logo van de onderneming straalt een semantische connectie uit met het huzarenthema. De naar boven gestrekte vleugels worden met behulp van een kleine cilinder aan de onderkant met elkaar verbonden. Meestal staat naast het logo de naam van het bedrijf, waarvoor vette letters zijn gebruikt in futuristische motieven. Deze stijl is in lijn met het belangrijkste element van deze compositie — een stijlvol embleem in de vorm van een metalen vogel. Overigens is het gebruik van deze tint in de logo’s van automerken gebruikelijk. Daarom wordt door zo’n kleurenschema gelezen dat het hoort bij de auto-industrie.

Solaris

Solaris Logo

Het bedrijf is opgericht in 1999. Het heeft vertrouwen in de industrie waarin het actief is, en vandaag. Het assortiment van het merk is gebaseerd op bussen, trolleybussen en andere voertuigen die tot deze categorie behoren. Het bedrijf is een van de grootste fabrikanten van dergelijke voertuigen in zijn thuisland.

Het logo van het bedrijf bestaat uit een visuele compositie met een gestileerde letter «S» in de vorm van een ovaal en de naam van het bedrijf. Een ovaal met spleten aan de zijkanten en een interne diagonale lijn ziet er erg stijlvol uit. Hetzelfde kan gezegd worden over het niet-triviale lettertype, dat zich onder dit element bevindt en de volledige naam van het merk weergeeft. Het logo ziet er futuristisch en spectaculair uit, het valt op tussen vele andere automerkemblemen. Dus — de ontwerpers slaagden erin om de taak te realiseren.

Autosan

Autosan Logo

Autosan is een echte veteraan in zijn branche. Het is gelegen in het zuidoosten van Polen en is al vele jaren succesvol in zijn vakgebied. Het bedrijf werd opgericht in 1830, maar de specialisatie was anders. Auto’s werden pas veel later geproduceerd, tegen het einde van de eeuw. Daarna waren er enkele wijzigingen in de productie, waarna deze werd geheroriënteerd naar bussen en andere voertuigen die tot deze categorie behoorden.

Het logo van dit bedrijf is erg stijlvol. Ondanks het feit dat de symboliek op het eerste gezicht misschien niet duidelijk genoeg lijkt, kun je, als je goed kijkt, een ooievaar met gespreide vleugels zien. Zijn afbeelding bevindt zich in een ovale lijst. Wat de merknaam betreft, er worden schreefloze ovale letters voor gebruikt.

De afbeelding van vogels wordt vaak gebruikt in de logo’s van autobedrijven. Dit is begrijpelijk, aangezien de vogel wordt geassocieerd met vrijheid, snelheid en vitaliteit. Aan deze voorwaarden is ook een goede auto verbonden.

MAN

MAN Logo

FSC Star kan, net als de vorige fabrikant op de lijst, een veteraan in de branche worden genoemd. Toegegeven, de geschiedenis van het bedrijf begon iets later — in 1948. De fabrikant is gespecialiseerd in bussen en vrachtwagens.

Enige tijd verstreek en het bedrijf werd gekocht door een ander bedrijf — MAN. De productie begon te worden geconcentreerd rond bussen van hoge kwaliteit. Het bedrijfslogo is vrij eenvoudig. Voor haar, evenals voor enkele van de logo’s uit de bovenstaande lijst, werd een metallic kleur met een verloop gebruikt. Het verloop geeft het embleem meer stijl en realisme, hoewel de compositie zelf een minimalistische uitstraling heeft. In het midden staat de merknaam. Daarboven is een zilveren boog. Het ziet er best mooi uit, dus het logo is succesvol en toepasselijk te noemen.

CWS

CWS Logo

Het bedrijf bestond van 1918 tot 1928. De afkorting CWS komt van de naam «Centralne Warsztaty Samochodowe». Ondanks het feit dat het bedrijf een relatief korte tijd werkte, slaagde hij erin om de productie van heel verschillende voertuigen uit te proberen. Dit zijn motorfietsen, en de gebruikelijke auto’s, en zelfs gepantserde personenwagens.

Het bedrijf verdween echter niet spoorloos, het werd omgevormd tot een andere fabrikant, wat niet zo’n zeldzame praktijk is voor de auto-industrie in staatseigendom.

In het ronde logo zijn 2 kleuren gebruikt — rood en metallic. Dit is niet een veel voorkomende combinatie, in vergelijking met voorbeelden van logo’s waar metallic wordt gecombineerd met blauw of zwart. Toch ziet het er indrukwekkend genoeg uit. Op een rode achtergrond in een zilveren rand staat een compositie met de naam van het bedrijf. Het centrale element is de letter «W». «C» en «S», die zich aan beide kanten bevinden, zoals de naam al doet vermoeden, vormen een enkele compositie, maar trekken niet te veel aandacht van het centrale basiselement. Het logo ziet er vrij helder en interessant uit.

Melex

Melex Logo

Het bedrijf werd opgericht in 1972. Compacte auto’s aangedreven door elektromotoren doen enigszins denken aan golfkarretjes. Dit transport heeft in de regel geen daken of deuren.

Het merklogo gebruikt ook een metallic kleur. Binnen het ronde frame is een schuine kruisvormige figuur. Het verloop voegt realisme toe aan het logo, waardoor het embleem visueel expressiever wordt.

Onder het basiselement van het logo staat de naam van het bedrijf. Het is afgebeeld met schuine zwarte letters. Over het algemeen ziet het er stijlvol uit. Het logo is ontworpen in de traditie van de branche waartoe het bedrijf behoort.

FSC

FSC Logo

De afkorting die de naam van dit bedrijf aanduidt, komt van de volledige naam «Fabryka Samochodów Ciężarowych». We hebben het hier over een vrij grote onderneming met een solide geschiedenis en ontwikkelingen die zich gedurende vele decennia hebben bewezen. Dit bedrijf werd opgericht in 1948. Met de ontwikkeling van het assortiment is het merk flink uitgebreid. Na verloop van tijd begon het te worden samengesteld uit vrachtwagens, bestelwagens en auto’s.

Het embleem van het bedrijf in zijn stijl lijkt op wapenmotieven. Binnenin zie je op een zwarte achtergrond het silhouet van een dier. Dit is een afbeelding van een geit die springt. Ook in het bovenste gedeelte staat de naam van het bedrijf en een aanduiding van de stad Lublin, waar het bedrijf actief is.

Witte en zwarte kleuren zorgen voor een expressief contrast. En het dierlijke thema van dit logo wordt geassocieerd met drive, energie en dynamiek.

Jelcz

Jelcz Logo

Het bedrijf werd opgericht in 1952. Net als in het vorige geval vormen bestelauto’s, zware auto’s en bussen de basis van het assortiment. Bovendien omvat de productlijn van Jelcz militaire voertuigen en zelfs raketwerpers. Kortom, de specialisatie van de onderneming is behoorlijk verantwoord en solide.

Het logo is blauw. De koude zakelijke toon spreekt dit bedrijf, evenals zijn productlijn, erg aan. Het getuigt van de ernst, de voorzichtigheid en de verantwoorde manier van zakendoen.

Het embleem begint met een gestileerde letter «J», die zich in een ovaal frame met openingen op twee plaatsen bevindt. Naast dit element staat een woordmerk — de naam van het bedrijf, waarvoor grote schreefloze letters worden gebruikt.

Dit logo wordt gekenmerkt door minimalisme. Het embleem oogt echter niet primitief. Het is eenvoudig, ruim en overtuigend.

FSM

FSM Logo

Deze afkorting is gebaseerd op de naam «Fabryka Samochodów Małolitrażowych». Dit bedrijf was een van de Poolse autofabrikanten in socialistische tijden. Het werd opgericht in 1971. Het assortiment is gebaseerd op kleine auto’s en deze keuze is absoluut niet toevallig. Het bedrijf richtte zich op dergelijke auto’s die betaalbaar kunnen zijn voor burgers met een gemiddeld inkomen.

De visuele compositie van het embleem van dit merk is ontwikkeld met behulp van een nogal interessante visuele techniek. «Mollige», volumetrische letter «F» staat aan de basis. De middelste strook wordt echter gevormd door andere letters van de afkorting die in de naam van de onderneming wordt gebruikt.

«S» en «M» spelen functioneel de rol van dit element. Over het algemeen ziet de combinatie er best interessant uit. En het minimalistische kleurenschema maakt het mogelijk om je te concentreren op het idee van het logo en rekening te houden met de visuele ontvangst die is bereikt met de originele opstelling van letters. Kortom, het logo ziet er ongewoon uit.

FSD

FSD of ZSD — Afdeling Bedrijfsvoertuigen. Het jarenlange werk van het bedrijf begon in 1952 en eindigde in 2003. Het bedrijf specialiseerde zich in de productie van bestelwagens, pick-ups en kleine vrachtwagens. Het was bijvoorbeeld deze fabrikant die de late modellen van de beroemde Polonez-busjes produceerde.

Wat betreft emblemen, het bedrijf had er maar weinig. Op sommige bestelwagens was de letter «N» te zien. Ze was omcirkeld en aan weerszijden van hem waren vleugels. Vleugels, als symbool van vrijheid en snelheid, worden in principe vaak gebruikt in logo’s van automerken. Daarom weerspiegelt dit embleem de tradities van de industrie.

FSO

FSO Logo

En deze afkorting komt van de naam «Fabryka Samochodów Osobowych S.A.» Deze fabrikant was destijds een van de grootste Poolse autofabrieken. Het bedrijf werd opgericht in 1948. Helaas hebben de gevestigde productietradities de onderneming niet gered van het faillissement, dat het in 2011 meemaakte. Er was echter ooit veel vraag naar de auto’s die de fabriek produceerde. Onder deze auto’s bevinden zich de bekende merken Warszawa en Polonez.

Het logo van deze plant was een combinatie van twee rode rechthoeken met afgeschuinde randen. Binnen het vierkant van waaruit het logo begint, zie je de afbeelding van een witte marcherende vogel. De tweede rechthoek toont de naam van het bedrijf in witte cursieve letters.

De combinatie van rood en wit oogt stijlvol en contrasterend. Het ziet er fleurig uit, omdat het logo opvalt en onthouden wordt. Het is echter jammer dat het bedrijf zelf niet meer functioneert.

Mikrus

Mikrus Logo

Dit was de naam van een in Polen gemaakte brommobiel, die in de jaren 50 werd geproduceerd. In feite besloot de fabrikant Mielec, die gespecialiseerd was in de productie van vliegtuigen, om deze auto te creëren als een productie-experiment. De taak was heel begrijpelijk — om burgers die niet veel kapitaal hadden om dure auto’s te kopen met zo’n voertuig dat voor hen betaalbaar zou zijn. Tegelijkertijd was het concept van de auto gebaseerd op het feit dat hij betrouwbaar en comfortabel moest zijn.

De gebruikte badge was het oude Mielec-logo met een afbeelding van een niet-geïdentificeerde vogel in het tandwiel. Dit logo valt niet op en oogt eerder bescheiden.

FSR

FSR Logo

Het bedrijf was actief van 1975 tot 1996. De afkorting van de naam van dit bedrijf komt van de naam «Fabryka Samochodów Rolniczych». In eenvoudige bewoordingen hebben we het over een onderneming die tractoren produceerde. Dergelijke landbouwmachines waren echter lang niet het enige dat het bedrijf zijn klanten kon bieden. Ook vrachtwagens, SUV’s en bestelwagens behoorden tot het assortiment van deze fabrikant. Kortom, het assortiment was behoorlijk divers.

Het zwarte rechthoekige logo met afgeschuinde randen werd door een horizontale lijn in 2 delen verdeeld. In de tweede helft kon men de naam van het bedrijf zien, en bovenaan — de letters «POLMO». Het contrast van zwart en wit maakte dit logo onvergetelijk.

Sommige van deze bedrijven zijn al gestopt met functioneren, terwijl andere nog steeds auto’s produceren. Ze verdienen in ieder geval allemaal aandacht, aangezien ze hun bijdrage hebben geleverd aan de geschiedenis en moderniteit van de Poolse auto-industrie.