Pakistaanse Automerken

Pakistaanse Automerken

Onder de centra van de auto-industrie in het Oosten is in de eerste plaats Pakistan het vermelden waard. Deze staat staat bekend om meerdere automerken tegelijk. En lokale fabrieken produceren auto’s voor buitenlandse bedrijven. Onder hen zijn Suzuki, Honda, Isuzu.

Ghandhara

Ghandhara Logo

National Motors is de oorspronkelijke naam van het bedrijf. Deze onderneming is al geruime tijd actief in zijn branche — sinds 1953. Het bedrijf is gevestigd in Karachi. In februari 1963 werd het bedrijf gekocht door Khabibullah Khan Khattak. Hij was het die het merk hernoemde en het zijn huidige naam gaf.

In 1972 werd het bedrijf genationaliseerd. Na verschillende belangrijkere fasen in de geschiedenis van de onderneming, werd deze in 1992 overgenomen door de erfgenamen van Khabibulla Khan Khattak. In 2017 werd dit bedrijf opgenomen in de prestigieuze Forbes Asian-rating, die bestond uit 200 bedrijven met een vermogen tot $ 1 miljard.

De belangrijkste productie is opgebouwd rond Isuzu-vrachtwagens, minibussen en pick-ups. Er zijn geen auto’s van ons eigen ontwerp in het profiel van Ghandhara.

Het bedrijfslogo begint met een zwarte ring met rode spikes erin. Het lijkt dus op een gestileerd wiel, omdat er nog een cirkel in het midden is met een zwarte omtrek aan de binnenkant. Vervolgens zien we een woordmerk — de naam van het bedrijf. Het gebruikt een zwart schreefloos lettertype, dat er solide en ingetogen uitziet.

Het contrast van zwarte en rode kleuren oogt elegant en de duidelijke symboliek met het wiel maakt het mogelijk om te bepalen tot welke branche het bedrijf behoort.

Al-Ghazi

Al-Ghazi Logo

We hebben het hier over een bekende Pakistaanse fabrikant van landbouwmachines. Tractoren uit Al-Ghazi zijn erg in trek bij hun doelgroep. Wat de geschiedenis van de onderneming betreft, deze werd opgericht in 1983. Later werd het bedrijf overgenomen door een andere machtige industriegigant — de CNH-onderneming. Sindsdien zijn er ook een aantal auto’s geproduceerd die in hun regio aan populariteit hebben weten te winnen.

Het bedrijfslogo bovenaan bestaat uit een L-vormig object dat in zwart en groen is opgedeeld in secties. Tussen dit object en de merknaam staat onderaan het logo een afbeelding van een tractor. Een dergelijk concept is goed doordacht en gerechtvaardigd, omdat het aangeeft welke van de producten in het assortiment van het bedrijf de belangrijkste en meest gevraagde is.

Als we afstand nemen van de commerciële component en het logo uitsluitend vanuit een visueel oogpunt beoordelen, dan ziet het er vanuit deze positie ook heel voordelig uit. Ten eerste is zo’n logo herkenbaar. Ten tweede ziet de combinatie van kleuren erin er helder uit, maar tegelijkertijd onopvallend. Duidelijkheid van betekenissen en visuele aantrekkingskracht zijn de voordelen van dit embleem.

Tegenwoordig is Al-Ghazi een van de twee grootste Pakistaanse tractorfabrikanten. Vanaf 2021 is het aandeel van het bedrijf in dit marktsegment gestegen tot 21 procent.

Revo door Adam Motors

Revo Adam Motors Logo

Dit merk is ontwikkeld door het autobedrijf Adam Motors. Het merk is opgericht in 2005. Dit automodel is erg populair geworden vanwege het feit dat het beschikbaar is. Trouwens, het feit dat de naam van de auto afkomstig is van het woord «revolutie» is interessant. Het zou volgens de ontwikkelaars een revolutie teweegbrengen in zijn marktsegment. Aangenomen werd dat deze auto door zijn lagere prijs beter zal presteren dan zijn concurrenten.

Ondanks dat het bedrijf erin slaagde een auto te ontwikkelen met een optimale prijs-kwaliteitverhouding, bleef de auto volgens zijn specialisten niet lang op de markt. Het merk hield al snel op te bestaan.

Het Adam Motors-logo bestond uit een gele ovaal met een blauwe halve maan erin. De naam van het bedrijf werd afgebeeld met een normaal schreefloos lettertype.

Het Revo-logo geeft de tradities van de auto-industrie weer. Allereerst komt dit tot uiting in het feit dat het logo is gebaseerd op een metallic kleur. Door het te combineren met het rood in de laatste letter van het woord, ontstaat er een stijlvol visueel contrast. En de schuine letters duiden op de snelheid en dynamiek die een goede auto zijn eigenaar kan geven. Het is jammer dat dit logo nu slechts een onderdeel is van de geschiedenis van de Pakistaanse auto-industrie, en niet de moderniteit ervan.

Pak Suzuki Motors

Pak Suzuki Motors Logo

Dit autobedrijf is opgericht in 1983. Het is een dochteronderneming van de Japanse autogigant Suzuki. Dienovereenkomstig is de productlijn rond dit merk gecentreerd. Het populairste automodel van deze fabrikant is bijvoorbeeld de Suzuki Alto.

Aangezien we het hebben over een dochteronderneming van een wereldberoemde onderneming, waren er hier geen problemen met de identiteit, aangezien deze werd overgenomen van Suzuki. Dit is een begrijpelijke, populaire en herkenbare symboliek. De gestileerde letter «S» is afgebeeld in het rood. Het valt op, springt in het oog en ziet er heel stijlvol uit. Onderaan staat in blauw de naam van het merk. Op de auto’s zelf worden deze badges gebruikt in een metalen versie.

Tegenwoordig bekleedt het bedrijf de positie van de grootste automonteur in Pakistan.

Toyota Indus

Toyota Indus Logo

De geschiedenis van deze autofabrikant begint in 1990. Dit bedrijf is, net als het vorige in de lijst, een dochteronderneming. Toegegeven, hier hebben we het respectievelijk over Toyota. De basis van het assortiment bestaat uit compacte SUV’s en kleine personenauto’s. Er zijn echter ook grote crossovers en pickups in het assortiment van deze fabrikant.

Dit bedrijf heeft, net als Pak Suzuki Motors, geen eigen logo ontwikkeld. Het maakt gebruik van het Toyota-embleem. Het rode opschrift «Toyota» wordt door het bedrijf gebruikt op alle gebieden van officiële communicatie met klanten en partners.

In juli 1990 begon het bedrijf met de exploitatie van de 105 hectare grote fabriek. De locatie van de fabriek is Port Bin Qasim. Het bedrijf is gevestigd op een industrieterrein. Als je op de kaart kijkt, is het niet ver van Karachi. Het personeel is ongeveer 3,5 duizend mensen. Kortom, het bedrijf is een vrij krachtige vertegenwoordiger van zijn branche.

Honda Atlas

Honda Atlas Logo

Deze Pakistaanse fabrikant is opgericht in 1962. Het bedrijf is gezamenlijk eigendom van de Japanse productiegigant Honda en het lokale bedrijf Atlas. Dit komt echter heel duidelijk tot uiting in de titel.

Het bedrijf is gevestigd in Karachi. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van Honda-auto’s. Het productaanbod bestaat uit sedans en enkele cross-overs. Het assortiment is hier echter niet toe beperkt, aangezien Honda Atlas de grootste motorfietsfabrikant in Pakistan is.

Het rode opschrift «Honda» wordt door het bedrijf gebruikt in plaats van het embleem. Al heeft ze wel haar eigen logo. Het blauwe embleem bevindt zich in een ovale rode lijst met twee openingen waar het buiten zijn grenzen gaat. Ernaast staat een blauw lettertype met een woordmerk met de naam van de onderneming.