Oostenrijkse Automerken

Oostenrijkse Automerken

De Oostenrijkse auto-industrie heeft een rijke en unieke ontwikkelingsgeschiedenis. Het wordt vertegenwoordigd door een combinatie van twee hoofdgebieden — rechtstreeks de productie van auto’s, hun benodigdheden en de productie van onderdelen voor auto’s. Het tijdperk van de Oostenrijkse auto-industrie werd geopend door het op één na belangrijkste bedrijf — Laurin & Klement, dat in 1905 de eerste 2 auto’s in Oostenrijk produceerde.

Een kenmerk van de Oostenrijkse auto-industrie was een exportgerichtheid, die te wijten was aan een vrij kleine binnenlandse markt. Maar het investeringsvriendelijke klimaat en de gunstige ontwikkelingsvoorwaarden maken het land nog steeds bijzonder aantrekkelijk voor investeringen. Dit verklaart de ontwikkelingssnelheid van de auto-industrie in het land en de plaatsing van hun capaciteiten hier door ‘s werelds grootste autofabrikanten.

1. Custoca

Custoca Logo

In 1966 richtte Gerhard Höller het kleine privébedrijf Custoca op voor de productie en distributie van complete voertuigen. Het merk staat bekend om de productie van verschillende populaire sportwagens en high-performance duinbuggy’s op basis van de Volkswagen Kever, die in 1972 in productie ging. Het merk staat bekend om zijn Haastcane en Stratos uit 1971. Voor de sluiting in 1988 produceerde het bedrijf 135 Strato’s en meer dan 100 Haastcanes. Het merklogo wordt weergegeven door de tekstversie van de bedrijfsnaam. Vetgedrukte schreefloze letters in lichtgeel, omlijst door een gewaagde zwarte rand.

2. Denzel

Denzel Logo

In 1948 richtte Wolfgang Denzel, een Oostenrijkse autocoureur met een technische achtergrond, een bedrijf met dezelfde naam op voor de productie van sportwagens. Dit was te wijten aan de noodzaak om een ​​auto te maken voor hun eigen eisen. De eerste modellen werden geassembleerd op basis van Volkswagen Kübelwagen-componenten. In 1952 werd hun eigen lichtgewicht chassis ontwikkeld, op basis waarvan in 1957 het 1300 Serien Super- of SS-model werd ontwikkeld. Tegenwoordig verkoopt Wolfgang Denzel AG alleen auto’s. Het tekstlogo toont de merknaam in een klein schreefloos lettertype.

3. Eurostar Automobilwerk GesmbH & Co. KG

Oostenrijkse autofabrikant Eurostar Automobilwerk GesmbH & Co. KG was een dochteronderneming van DaimlerChrysler Corporation. Het bedrijf werd in 1990 opgericht als de belangrijkste fabrikant van Chrysler in Graz-Liebenau, Oostenrijk. In 2002 wordt het merk onderdeel van Magna Steyr Fahrzeugtechnik AG & Co. kg. Tot de nieuwste modellen van het bedrijf behoren de Chrysler Grand Caravan GK & GY, Voyager RG, PT Cruiser FY en FZ, PT Cruiser Cabrio JY en JZ. Het bedrijfslogo volgt het merklogo van Chrysler, wat de gemeenschappelijkheid van het merk aantoont. Maar in de centrale cirkel wordt de naam Eurostar uitgevoerd.

4. A. Felber & Co

A. Felber & Co Logo

Het Oostenrijkse merk A. Felber & Co staat bekend om de productie van zijspannen. Het merk werd opgericht in 1952 in Wien, Oostenrijk. Het bedrijf kwam op de lijst van autofabrikanten dankzij de Felber Autoroller T 400 driewielige microcar uit 1952. In 1954 modificeert het bedrijf zijn scooter en lanceert de Felber Möve coupé. Al snel werd de autoproductie gesloten. Het logo was een teken van uitgevouwen vleugels met in het midden een cirkel met een traditioneel gestileerde afbeelding van een zwevende zeemeeuw en de naam van het model. Het T 400-logo had een schildsymbool in het midden en daarboven werd in hoofdletters, zoals een handschrift, de merknaam aangebracht.

5. Graf & Stift

Gräf & Stift Logo

De fabrikant van vrachtwagens en bussen/trolleybussen, het Oostenrijkse bedrijf Gräf & Stift, produceert sinds 1902 auto’s. Het was een familiebedrijf dat in 1893 werd opgericht door de drie broers Franz, Heinrich en Karl Gräf om fietsen te vervaardigen. De eerste was de ongewone zelfrijdende Voiturette uit 1895. Het merk functioneerde tot 2001, toen MAN eigenaar werd en het bedrijf omdoopte. Het logo was een gestileerde stompe driehoek met een gebogen basis. Het had een donkerrode vulling en de letter «I» in de centrale cirkel, waaruit gestileerde vleugels straalden.

6. KTM AG

KTM AG Logo

De Oostenrijkse autofabrikant — het merk KTM AG werd in 1992 opgericht op basis van de KTM Sportmotorcycle AG uit 1934. Het bedrijf is eigendom van Pierer Mobility AG en Bajaj Auto International Holdings BV uit India. De hoofdrichting van de productie van het merk zijn motorfietsen. Maar eind jaren 90 voegde het bedrijf de productie van auto’s toe, waaronder de X-Bow-sportwagenserie — lichte tweezitsauto’s werden bijzonder populair. Het model werd ‘s werelds eerste monocoque constructie van koolstofvezel. Het merklogo is een monogram van de naam van drie letters in het zwart met een rechte helling op een feloranje achtergrond.

7. Laurin & Klement

Laurin & Klement Logo

Het automerk Laurin & Klement werd in 1895 in het Oostenrijks-Hongaarse rijk opgericht door Vaclav Laurin en Vaclav Clement. In 1925 werd het overgenomen door het Tsjechische bedrijf Akciová společnost, dříve Škodovy závody uit Mlada-Boleslav, dat later het bekende Tsjechische bedrijf Škoda werd. Beginnend met de productie van fietsen en motorfietsen, lanceerde het merk in 1905 zijn eerste auto — Laurin & Klement A of Voiturette Type A. Het merk produceerde een massamodel B, B2, F, FC, FF. Onder hen waren twee- en vierzitter, met de lichamen van een phaeton, een limousine, een landauer, een busje, een omnibus en een ambulance. Het merklogo werd op de radiatorgrille geplaatst en was de naam van het bedrijf in hoofdletters.

8. Ledl

Ledl Logo

Ledl Ges.mbH is een Oostenrijks bedrijf dat zich bekend heeft gemaakt in de auto-industrie met de release van een buggy in 1973, Günter Ledl werd opgericht. Het bedrijf, gevestigd in Tattendorf, begon met de productie van buggy’s. Het eerste model was de Hippo Racing Ledl. Het Siva-model bracht het merk de grootste bekendheid. Sinds 1981 begon het merk met de productie van de eerste seriële Ledl AS, die in 1987 werd stopgezet vanwege wijzigingen in de wetgeving. De buggy’s werden geproduceerd tot 1994, toen het merk overstapte op auto-accessoires. Het bedrijfslogo is de merknaam in zwarte vetgedrukte hoofdletters op een feloranje achtergrond.

9. Libelle Fahrzeugbau- und Vertriebsgesellschaft GmbH

De Oostenrijkse fabriek Libelle Fahrzeugbau- und Vertriebsgesellschaft GmbH heeft zijn plaats in de lijst van nationale autofabrikanten verdiend dankzij zijn driewielige zijspan — een autoscooter voor alle weersomstandigheden. Het werd geproduceerd van 1952 tot 1954. De productie vond plaats in Innsbruck. Er werden 40 auto’s geproduceerd. Hierop werd de verbinding van de fabriek met de auto-industrie verbroken. Het logo — de naam van het merk, bevond zich aan de rechterkant van de voorkant. Gemaakt in de vorm van een met de hand gemaakte inscriptie, het was goed leesbaar en gemakkelijk te onthouden.

10. Magna Steyr AG & Co KG

Magna Steyr AG & Co KG Logo

De Oostenrijkse autofabrikant Magna Steyr AG & Co KG maakte tot 2001 deel uit van het conglomeraat Steyr-Daimler-Puch. Het is een dochteronderneming van het Canadese Magna International. Nadat het onafhankelijk was geworden dankzij de directe deelname van Frank Stronach, vestigde het merk zijn hoofdkantoor in het Oostenrijkse Grace. In 2002 koopt het bedrijf DaimlerChrysler. Erhard & Söhne wordt in 2010 in het bedrijf opgenomen. In 2016 wordt het merk overgenomen door Telemotive AG. Het bedrijfslogo wordt weergegeven door een bord in de vorm van een gestileerde letter M C met een rode stip over de zwarte, gemaakt in zwart en de volledige naam van het merk in grijs.

11. ÖAF

ÖAF Logo

Het Oostenrijkse bedrijf Österreichische Fiat-Werke Aktiengesellschaft werd in 1907 door de Turiner Fiat-fabriek samen met de Anglo-Osterreichische Bank opgericht als reparatiewerkplaats. Het bedrijf was gevestigd in Wien-Floridsdorf. Tijdens zijn bestaan ​​heeft het merk auto’s en vrachtwagens geproduceerd. Het produceerde omnibussen, motoren voor verschillende doeleinden. Onder de modellen van het merk zijn de personenauto Austro-Fiat 9/32 van 1923, vrachtwagens ÖAF Tornado 16, OAF Tornado 19, OAF Guzar en zelfs een tank op wielen. Sinds 1993 is de verkoop van auto’s overgedragen aan AC Austro-Car. Het merk koos als logo een mythische leeuw en een tekstafkorting van de naam uit de eerste drie letters.

12. Puch

Puch Logo

Het autoproductiebedrijf Puch werd in 1899 opgericht door Johann Puch in Graz, Oostenrijk. Als dochteronderneming van Steyr-Daimler-Puch produceerde het merk niet alleen auto’s, maar ook fietsen, bromfietsen en motorfietsen. In 1906 werd de Puch Voiturette gelanceerd en in 1910 begon de productie van sedans voor de Habsburgers. In de naoorlogse jaren produceert het merk de kleine auto Puch 500 en Steyr-Puch Haflingers, evenals de winnaar van het Europees kampioenschap — 650 TR II. In 1970, het terreinwagen Steyr-Puch Pinzgauer. Als logo is een bord ontwikkeld in de vorm van een zwarte cirkel, waarin bovenaan in witte letters de merknaam is aangebracht. Daaronder was een heraldisch schild in een wit-groen geblokt patroon.

13. Rosenbauer Group

Rosenbauer Group Logo

De Oostenrijkse fabrikant van speciale voertuigen — de Rosenbauer Group staat bekend als ‘s werelds grootste fabrikant van speciale apparatuur — met name brandweerwagens. Het bedrijf, opgericht in 1866 en gevestigd in Leonding, levert brandweerlieden aan brandweerkorpsen in meer dan 100 landen over de hele wereld. Het merk is opgericht door Johann Rosenbauer in Linz. De eerste brandweerwagen verliet de fabriekspoorten in 1918. Een van de bekendste modellen van het merk is de Falcon uit 1985. Het bedrijfslogo is over de hele wereld bekend. Een rood bord in de vorm van een hoofdletter van de merknaam, van waaruit de volledige spelling van de merknaam in kleine letters in het zwart is geschreven.

14. Steyr-Daimler-Puch

Steyr Daimler Puch Logo

Het grootste Oostenrijkse autoconglomeraat — Steyr-Daimler-Puch voert zijn geschiedenis terug naar Oostenrijk-Hongarije sinds 1864. Beginnend met militair materieel, vliegtuigen en wapens, heeft het merk ook auto’s in productie genomen. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Stair. Een van de meest bekende Steyr 120-modellen zijn de super cabriolet (1935), evenals de Pinzgauer 710M 4×4 terreinwagen. Het merk produceerde Steyr VII 1926, Steyr XX 1930, Steyr 220 1939. Vooral de kleine auto Steyr-Puch 500 DL, de Steyr 12S18 vrachtwagen waren populair. De laadruimte is verkocht aan MAN. Het merklogo was een gecombineerd teken van het bedrijf Steyr en het merk Puch.

15. Tushek & Spigel Supercars GmbH

Tushek & Spigel Supercars GmbH Logo

De Oostenrijkse supercarfabrikant Tushek & Spigel Supercars GmbH is algemeen bekend, wiens logo wordt weergegeven door een stalen gestileerde letter T in een driehoek in een felgele rand. Als Oostenrijks-Sloveens merk (opgericht in 2012 in Slovenië en verhuisd naar het Oostenrijkse Graz), was het het resultaat van een onderlinge samenwerking tussen de Sloveense racer Aljoša Tushek en de Oostenrijker Jacob Carl Spigel. Startup Tushek maakte zich bekend na de presentatie van Renovatio T500 op Top Marques Monaco. Al in 2014 introduceerde het merk zijn nieuwe model Tushek TS 600 en in 2018 — TS900.