Noorwegen is over het algemeen een ontwikkeld land, maar de auto-industrie is niet uitmuntend. Buiten deze staat is slechts één Noors automerk bekend. Er zijn ook een aantal kleinere bedrijven. We zullen ze allemaal in dit artikel bespreken, omdat het, ongeacht de grootte van de onderneming, zijn rol in de Noorse auto-industrie vervult. Dit betekent dat het aandacht en analyse verdient vanuit het oogpunt van geschiedenis en visuele identiteit.
1. Zyrus
Zyrus is gespecialiseerd in de productie van supercars en sportwagens. Ondanks dat het bedrijf zijn eigen ontwikkelingen heeft, zijn de automodellen van Zyrus voornamelijk gebaseerd op Lamborghini. De Noorse fabrikant maakt zijn machines echter krachtiger. Daarnaast bouwt hij deze auto’s weer op en realiseert hij daarin zijn eigen visie op goede auto’s.
In het midden van het logo van dit autobedrijf staat zijn naam. Voor het logo is gekozen voor rode en zwarte kleuren. Het creëert een interessant visueel contrast, dat nog wordt versterkt door de scherpe contouren van het lettertype.
De letter «Z», waarmee het logo begint, is gemaakt met een zeer stijlvolle techniek — een diagonale breuk. Beide elementen die de letter vormen, vullen elkaar goed aan en geven symmetrie aan dit deel van het logo. Kortom, het ziet er helder en herkenbaar uit, wat belangrijk is voor het machtigste autobedrijf van het land.
2. Buddy
Voor degenen die geïnteresseerd zijn in Noorse merken van elektrische voertuigen en hun geschiedenis, is het de moeite waard om het probleem met het merk Buddy te bestuderen. Deze auto’s zagen de wereld in 2000. En in 2007 waren deze auto’s goed voor 20% van het Noorse segment van elektrische auto’s.
Als we het hebben over de historie en herkomst van deze auto’s, dan is Buddy de zesde generatie van de bekende Kewet elektrische auto. De eerste Kewet werd uitgebracht in 1991.
Buddy is een machine die functionaliteit en gebruiksgemak combineert. De gangreserve van deze auto is 20-60 km. De exacte indicator wordt beïnvloed door het seizoen, de rijstijl, de snelheid en de terreinkenmerken waarop de bestuurder rijdt. Goede auto voor de stad of het dorp.
Het merklogo combineert met succes groene en witte kleuren. Aangezien elektrische voertuigen worden gepositioneerd als voertuigen die respect voor de natuur bevorderen, is een dergelijk kleurenpalet in de visuele identiteit van het merk zeer succesvol, omdat het zijn waarden weerspiegelt.
Een lust voor het oog, de zachte contouren van de letters en het schuine lettertype stimuleren een vriendelijke positieve waarneming. Als je kennis maakt met hoe deze auto’s eruitzien, dan is dit gevoel alleen maar verholpen.
3. FYK
Zo heette de sportwagen die in 2006 de wereld zag. Auto functioneerde op een mengsel van aardgas en waterstof. De fabrikant was Aetek. Dit merk heeft geen eigen logo en dit is geen toeval, aangezien de ontwikkeling niet in massaproductie is gegaan. Zijn taak was om de technologieën te demonstreren die de fabriek bij zijn werk gebruikt. En ik moet zeggen, het doel is bereikt.
4. C. Geijer & Co
Dit bedrijf is een vrij krachtige en grote onderneming met een solide geschiedenis. Het werd opgericht in 1869 en was bedoeld voor de productie en verkoop van metalen producten. In 1923-1930 produceerde een van de divisies van deze onderneming de Geijer-auto. Grote productie lukte echter niet, er werden slechts 25 auto’s geproduceerd. Tot op de dag van vandaag heeft geen van deze auto’s het overleefd. Want nu is het gewoon de geschiedenis van de Noorse auto-industrie. Het bedrijf produceerde ook ongeveer 300 buslichamen.
Ondanks dat auto’s slechts een kortstondige episode waren in het bestaan van het bedrijf, was zij zelf tot 1989 op de markt in de hoedanigheid van zelfstandige onderneming. Tijdens deze periode begon de fabrikant echter financiële problemen te krijgen en werd het overgenomen door een ander bedrijf — Gunnebo.
Het embleem van het bedrijf is een vierkleurige ovaal in een horizontale positie. De naam van het bedrijf, weergegeven in zwarte letters, staat binnenin op een witte achtergrond. In het blauwe kader is het gedeeltelijk gedupliceerd en wordt ook de locatie van het hoofdkantoor van het bedrijf aangegeven. Hiervoor is gekozen voor een rood lettertype.
Ondanks het feit dat er zoveel kleuren in het logo zijn gebruikt, zijn hun tinten goed gekozen, zodat het er discreet en tegelijkertijd overtuigend uitziet.
5. Think Global
Deze onderneming was gevestigd in Baerum en produceerde elektrische voertuigen. Ze werden gebrandmerkt als TH!NK. Tegenwoordig bestaat zo’n merk echter niet meer, aangezien het bedrijf in 2011 failliet ging. Daarvoor had ze al meer dan eens ernstige financiële problemen gehad, maar de onderneming kon deze periode niet overleven. Tijdens zijn bestaan werden ongeveer 2500 auto’s geproduceerd.
Het bedrijfslogo is vrij eenvoudig, maar tegelijkertijd een gooi. Het is monochroom — er wordt slechts één zwarte kleur gebruikt. Het logo bestaat uit een woordmerk dat de naam van het bedrijf uitstraalt. Het heeft een cursief lettertype. Dit is een vrij gebruikelijke visuele oplossing voor dit gebied, die de symboliek van beweging overbrengt.
De letter «i» is erg interessant. Wanneer het ondersteboven wordt gedraaid, vormt het een uitroepteken dat het logo zowel visueel als in een semantische context benadrukt.
6. Fresco XL
Dit is de naam van een 8-persoons sedan met vierwielaandrijving, die is vernoemd naar de beroemde futurist Jean Fresco. De naam van de startup Fresco Motors zelf heeft echter dezelfde oorsprong. De ontwikkelaars van de auto beweren dat de auto een afstand van 1000 km kan afleggen zonder op te laden. Dit is een vrij serieuze toepassing, zoals voor een elektrische auto.
Hoewel hij eruitziet als een elegante sedan, heeft de auto ook enkele kenmerken van een minivan. Tot nu toe delen de ontwikkelaars de video van de auto alleen op hun officiële bronnen. Details over wanneer de auto in productie gaat, zijn op dit moment niet beschikbaar.
Het merklogo is ontworpen in een futuristische stijl. Het is gevormd uit 6 gelijkbenige rechthoeken, die zijn geplaatst volgens het principe van een driehoek met een negatieve ruimte erin. Het logo ziet er ongewoon en interessant uit.
Als je de Noorse auto-industrie samenvat, zie je dat deze is gecentreerd rond elektrische voertuigen. Sommigen van hen zijn onderdeel geworden van de geschiedenis van de autoproductie in dit land, en het laatste exemplaar staat net gepland voor release.