Nederlandse Automerken

Nederlandse Automerken

Er zijn meerdere automerken in Nederland die na de Tweede Wereldoorlog een leeg plekje in de markt hebben ingevuld. De bekendste autofabrikant is DAF Trucks, die het failliete DAF-bedrijf verving. Het is een pionier in de Nederlandse auto-industrie en produceerde zijn eerste personenauto in het midden van de 20e eeuw. Nu wordt zijn plaats ingenomen door MINI en worden alleen nog vrachtwagens onder het merk DAF geproduceerd. Spyker-supercars zijn ook algemeen bekend. Ze werden populair na hun succesvolle Formule 1-debuut.

Wat is Nederlandse automerken?

De Nederlandse auto-industrie wordt ondersteund door verschillende binnenlandse fabrikanten: Spyker, Vencer, Donkervoort, DAF, Vandenbrink, VDL Nedcar, Waaijenberg, LandFighter.

Spyker (1898-Heden)

Spyker Logo (1898-Heden)

Het moderne bedrijf Spyker werd opgericht in 2000. Het heeft niets te maken met het oude merk Spyker, dat in 1898 de auto-industrie begon te ontwikkelen en aan het begin van de 20e eeuw failliet ging. Het enige dat hen verenigt, is een gemeenschappelijke naam en identiteit. De nieuwe auto’s hebben echter hints van het luchtvaartverleden van het bedrijf. Zo klinkt de naam van een van de lijnen als Aileron en weerspiegelen de details van de auto’s de ervaring in de productie van vliegtuigmotoren.

De belangrijkste producten van Spyker zijn exclusieve sportwagens van verschillende typen. Ze worden met de hand geplukt in onze eigen fabrieken. In Zeewolde zijn bedrijventerreinen geconcentreerd.

Vencer (2010-Heden)

Vencer Logo (2010-Heden)

Vencer werd in 2010 opgericht in Nederland, maar kreeg pas in 2013 grote bekendheid met de introductie van zijn debuutauto. De presentatie werd bijgewoond door de Soevereine Prins van Monaco. De krachtige en dure supercar heeft de Vencer tot een nichemerk gemaakt. Het eerste exemplaar werd in 2015 met de hand geassembleerd en maakte de eigenaar van de autofabrikant Robert Cobben beroemd. Toegegeven, de populariteit kwam alleen in Europa naar hem toe, omdat het model niet naar andere markten wordt geëxporteerd.

Donkervoort (1978-Heden)

Donkervoort Logo (1978-Heden)

Meer dan 20 jaar zijn verstreken sinds Donkervoort verhuisde van een kleine schuur naar een pand in Lelystad. Gedurende deze tijd slaagde ze erin om veel nieuwe auto’s met Audi-motoren te ontwikkelen en te produceren. De allereerste auto van de autofabrikant werd in 1978 geproduceerd. Hij bevatte onderdelen van Ford. In het volgende model zorgden de ingenieurs van Donkervoort voor de veiligheid door het voertuig uit te rusten met dubbele remmen.

Het bedrijf is vernoemd naar de oprichter, Joop Donkervoort. Het uiterlijk van de auto’s is ontleend aan de compacte tweezits Lotus Seven-sportwagens. Tegelijkertijd zorgt het moderne concept voor de afwezigheid van stuurbekrachtiging, dynamisch stabilisatiesysteem en elektronische remsystemen.

DAF (1993-Heden)

DAF Logo (1993-Heden)

De oprichter van DAF is voormalig directeur van de brouwerij. Hij was dol op autoreparatie, dus opende hij in 1928 een kleine werkplaats voor de productie van aanhangwagens. Het succes kwam hem in de naoorlogse periode, toen er een nijpend tekort was aan vrachtwagens en auto’s op de automarkt. De fabrikant vulde een lege nis met zijn eerste bussen en vrachtwagens. Hij leende lange tijd geïmporteerde motoren totdat hij zijn eigen motor ontwikkelde. DAF maakt nu alleen nog maar vrachtwagens, want de merken auto’s en bussen werden in de vorige eeuw verkocht. De huidige eigenaar van de onderneming is het Amerikaanse PACCAR.

Vandenbrink (2006-Heden)

Vandenbrink Logo (2006-Heden)

Vandenbrink is gespecialiseerd in autodesign en werkt hier al sinds 2006 aan. Het eerste project was Ferrari’s eigen interpretatie. Michiel van den Brink, een van de medeoprichters die zijn naam aan het bedrijf gaf, speelde een grote rol in het creatieve proces. Toegegeven, in 2010 verliet hij het bedrijf en besloot hij een «vrije artiest» te worden. Het bedrijf bleef bodybuilding- en ontwerpdiensten op maat leveren onder leiding van mede-oprichter Robert Koumans.

VDL Nedcar (1967-Heden)

VDL Nedcar Logo (1967-Heden)

De autofabriek van VDL Nedcar wist veel eigenaren te veranderen — van de gebroeders Van Doorne, die de fabriek in 1967 oprichtten, tot het Japanse bedrijf Mitsubishi. Bovendien behoorde het toe aan het Zweedse concern Volvo en werd het er zelfs naar vernoemd Volvo Car B.V. Toen kocht de Nederlandse overheid een belang in VDL Nedcar. De line-up verandert ook voortdurend. Nu houdt de fabrikant zich bezig met de productie van BMW X1- en Mini Hatch-auto’s.

Waaijenberg (1966-Heden)

Waaijenberg Logo (1966-Heden)

Het Nederlandse bedrijf Waaijenberg produceert compacte auto’s die niet in staat zijn tot hoge snelheden en niet op snelwegen kunnen rijden. Slow-speed microcars zijn ontworpen voor gehandicapte bestuurders en rolstoelgebruikers. De eerste speciale auto verscheen in 1978 in het Waaijenberg-gamma, 12 jaar na de oprichting van de autofabrikant.

LandFighter (2011-Heden)

LandFighter Logo (2011-Heden)

LandFighter-onderdelen worden vervaardigd in de Republiek China en vervolgens naar Nederland verscheept voor eindmontage. De line-up is beperkt tot ATV’s, die worden getest op modder- en sneeuwsporen voordat ze worden verkocht. Voertuigen zijn toegestaan ​​in EU-landen. De belangrijkste markten voor LandFighter ATV’s zijn Portugal, Spanje, Luxemburg en België.

Ruska (1968-1981)

Ruska Logo (1968-1981)

Ruska is opgericht in 1968 en bestaat 13 jaar en heeft verschillende modellen strandbuggy’s gemaakt. Ze moest sluiten na de invoering van de BVB-belasting in Nederland, die moest worden betaald om haar eigen auto’s te verhandelen. Vóór financiële problemen was Ruska een van de meest veelbelovende en succesvolle autofabrikanten, en zijn open auto’s op Volkswagen-chassis waren in binnen- en buitenland in trek.

Wat is de populairste auto in Nederland?

In 2021 werd de eerste plaats in populariteit in Nederland ingenomen door de Kia Niro, een hybride compacte crossover van Japanse makelij. Het werd ingehaald door het Zweedse bedrijf Volvo XC40.

Welk automerk is het beste in Nederland?

Er zijn niet veel binnenlandse automerken in Nederland en er is ook geen grote vraag naar. In het sportwagensegment zijn Spyker-supercars te onderscheiden, onder het merk DAF worden degelijke vrachtwagens geproduceerd en Vencer is een van de belangrijkste nichemerken, maar haar producten zijn alleen in Europa verkrijgbaar.

Gebruikt Nederland auto's?

Ja, mensen in Nederland kopen en rijden graag auto's en het aantal chauffeurs neemt met de jaren toe. Het idee dat Nederlanders alleen fietsen gebruiken is niet waar. Alleen gezinnen met een laag inkomen hebben daar geen gemotoriseerd vervoer.