De auto-industrie is een van de grootste industrieën in Zuid-Korea. Het is ook een van de belangrijkste in de Aziatische regio. Onlangs zijn er in Noord-Korea jaarlijks ongeveer 4,5 miljoen voertuigen geproduceerd, waarvan bijna 2 miljoen naar het buitenland worden geëxporteerd. Als gevolg hiervan is zijn bijdrage aan de wereldwijde auto-industrie meer dan 5 procent, en staat het op 5-6 in de wereld en 3-4 in Azië. Er is dan ook veel vraag naar Zuid-Koreaanse auto’s.
Wat is Koreaanse automerken?
De belangrijkste autobedrijven in Zuid-Korea zijn Hyundai Motor, Kia Motors, GM Korea Company, SsangYong Motor, Renault Samsung Motors. Maar buiten de reuzen van de markt zijn er andere Zuid-Koreaanse merken zoals de fabrikant van luxe sedans Genesis, het sportwagensegment Spirra en Alpheon, dat sedans van de economy class maakt.
De auto-industrie begon in de jaren zestig, gelijktijdig met de goedkeuring van het eerste vijfjarenplan — een speciaal economisch ontwikkelingsplan voor een periode van 5 jaar. Sindsdien heeft de automobielconstructie een grote sprong voorwaarts gemaakt en is het een belangrijke industrie in het land geworden, met grote productievolumes. Bovendien zijn er in Zuid-Korea 5 basisbedrijven die auto’s maken. De lijst omvat Renault Samsung Motors, SsangYong Motor, GM Daewoo Auto & Technology, Kia Motors, Hyundai Motor. Ze hebben veel industrieterreinen buiten de DVK.
Luxe automerken
De categorie luxe auto’s wordt vertegenwoordigd door de uitrusting van de Hyundai Motor Group. Dit zijn relatief jonge merken, opgericht in de late 20e en vroege 21e eeuw. Hun producten kenmerken zich door grote afmetingen en representatieve uitstraling.
Genesis (2015-Heden)
Deze autofabrikant is ontstaan als gevolg van de splitsing van het moederbedrijf van zijn eigen lijn. Voorheen maakte hij deel uit van de Hyundai Motor Group en vertegenwoordigde hij de Hyundai Genesis luxe sedan-serie, die in 2004 werd uitgebracht. Bijna tien jaar later kondigde de eigenaar de scheiding aan van de hoofdfabrikant en de vorming van een onafhankelijk merk. Hiervoor waren verschillende redenen.
Ten eerste bereikte Genesis de top 3 in verkoop. Ten tweede is het al zeven jaar de meest gevraagde in het segment van luxe personenauto’s. Ten derde wilden klanten het als een onafhankelijk handelsmerk zien. Zo lanceerde Zuid-Korea in 2015 zijn eigen premiummerk met een autonoom Genesis-model. In 2020 merkte JD Power op dat dit het meest betrouwbare voertuig in heel Noord-Amerika is.
Renault Samsung (1994-Heden)
Het bedrijf verscheen in 1994 en nam meteen een leidende positie in, omdat het de enige vertegenwoordiger in zijn klasse was. Het is gevestigd in Busan, waar het luxe auto’s op instapniveau produceert. Daar is ook het hoofdkantoor gevestigd. En de productiefaciliteiten zijn verdeeld over drie steden: sommige zijn geconcentreerd in Busan, een paar meer in Seoul en een derde in Giheung.
Het bedrijf kreeg zijn ongebruikelijke naam dankzij de eigenaren: nu is meer dan 80 procent van de aandelen in handen van Renault en ongeveer 20 procent van Samsung. Ook wel RSM genoemd. Aan het begin van zijn carrière was het merk Samsung Motors. Ze begon met het verkopen van auto’s in 1998, voordat de grote crisis de Aziatische regio trof. Het bedrijf kreeg zijn huidige naam in 2000, na de aankoop van een meerderheidsbelang in Renault. Momenteel beheerst RSM de productie van luxe personenauto’s, cross-overs en elektrische voertuigen.
Massamarktmerken
Het massamarktsegment wordt vertegenwoordigd door verschillende bekende merken waar over de hele wereld vraag naar is, niet alleen in Azië. Dit zijn Hyundai, Kia en SsangYong — oude vertegenwoordigers van de auto-industrie die in het midden van de vorige eeuw verschenen. Ze hebben een enorme ervaring opgebouwd in de productie van personenauto’s en hebben een grote consumentensector bestreken, waarbij ze in sommige gevallen Europese en Amerikaanse modellen verdrongen.
Hyundai (1967-Heden)
Het bedrijf is sinds 1967 op de markt en staat bekend als de Hyundai Motor Company. Samen met zijn twee dochterondernemingen (Genesis Motor en Ioniq) vormt het de Hyundai Motor Group Corporation. Bovendien bezit het bedrijf bijna 40 procent van de Kia Corporation en verkoopt het zijn voertuigen in 193 landen over de hele wereld. Ze is ook eigenaar van 5.000 showrooms en dealers.
De belangrijkste productiefaciliteiten bevinden zich in Ulsan, waar ‘s werelds grootste fabriek voor geïntegreerde transportapparatuur is gevestigd. De jaarlijkse capaciteit bereikt 1,6 miljoen voertuigen.
Kia (1944-Heden)
De vorige naam van deze autogigant is Kia Motors Corporation, de huidige naam is Kia Corporation. Het is een internationale structuur met het hoofdkantoor in Seoul en staat op de tweede plaats in de lijst van gespecialiseerde bedrijven, achter alleen het moederbedrijf Hyundai Motor Company. Het verkoopvolume bereikt ongeveer 3 miljoen apparaten per jaar. Bovendien bezit Kia meer dan 20 Hyundai-dochterondernemingen.
Het bedrijf werd opgericht in 1944, toen het de naam Kyungsung Precision Industry droeg en zich bezighield met de productie van stalen buizen en reserveonderdelen voor fietsen. In 1951 bracht ze de Samchully-fiets uit — de allereerste in Korea. Een jaar later veranderde het bedrijf van naam en werd het Kia Industries en begon het met de productie van motorfietsen onder licentie van Honda. Toen kwamen er vrachtwagens en auto’s in het assortiment.
SsangYong (1954-Heden)
Tegenwoordig staat deze autofabrikant in de top 4 van Zuid-Korea en staat hij op de vierde plaats in de binnenlandse auto-industrie. Maar dit was niet altijd het geval, aangezien het bedrijf een rechtszaak aanspande in verband met faillissement, waarna het werd gekocht door het internationale bedrijf Mahindra & Mahindra Limited uit India, dat het bezit. Het moederbedrijf bezit bijna 75 procent van de aandelen. SsangYong werd in 1954 opgericht en in 2011 opnieuw gelanceerd. Het hoofdkantoor van de automaker is gevestigd in de stad Pyeongtaek, in de provincie Gyeonggi (Zuid-Korea).
Andere merken
De groep van andere autobedrijven in Zuid-Korea omvat twee bekende bedrijven. De eerste is Spirra, die het binnenlandse segment van sportwagens vertegenwoordigt, de tweede is Daewoo, die auto’s uit de economy class produceert. Ze behoren ook tot de toonaangevende fabrikanten van motorvoertuigen, hoewel ze niet zijn opgenomen in de top vijf van Zuid-Koreaanse leiders. Ze exporteren ook producten naar buitenlandse markten. Daarnaast omvat deze groep Alpheon en Asia Motors.
Spirra (2007-Heden)
Dit merk is eigendom van Oullim Motors Inc., dat het in 2007 oprichtte en de eerste sportwagen van de gelijknamige serie presenteerde. Het is een dochteronderneming van Oullim Networks met het hoofdkantoor in Seoul en productielocaties in de nabijgelegen provincie Gyeonggi-do. Het bedrijf is mede opgericht door Han-chul Kim, voormalig ontwerper van SsangYong, en Dong-hyuk Park, maker en CEO van Oullim Networks. De lijn is in 2008 in massaproductie gelanceerd en wordt geleverd aan de markten van verschillende landen, waaronder Nederland, Maleisië, OJSC en China.
Daewoo (1982-2002)
Het ter ziele gegane bedrijf werd opgericht in 1982 en hield zich bezig met de productie van economy class-auto’s. Het hoofdkantoor was gevestigd in Bupyeong-gu, in de provincie Incheon. In 2001 ging het failliet en werd het onderdeel van het Amerikaanse autobedrijf General Motors, dat het grootste deel van zijn activa verwierf. In 2011 werd de Zuid-Koreaanse fabrikant opnieuw gelanceerd onder de naam GM Korea.
Alpheon (1983-Heden)
De automaker is eigendom van GM Korea Company (voorheen Daewoo), een dochteronderneming van de autogigant General Motors. Het kwam op de markt in 1983 en produceert elk jaar enkele miljoenen wegauto’s, die ze naar vele landen over de hele wereld sturen. Het bedrijf richt zich vooral op het segment van de economy class sedans met ontwerpen voor Amerikaanse auto’s van 2010-2015.
Asia Motors (1965-1999)
De dochteronderneming KIA Motors werd opgericht in 1965 en hield zich voor het eerst bezig met de productie van militair materieel. Een paar jaar later liet ze zich omscholen en schakelde ze over op zware voertuigen, SUV’s en minibussen. In 1969 werd Asia Motors gekocht door Dongkuk Steel, die de fabriek ombouwde om goedkope exportvoertuigen te produceren.
Wat is het beste Koreaanse automerk?
De best verkopende automerken in Zuid-Korea zijn zes. Het grootste deel van de markt werd verdeeld tussen Hyundai Motor Company en Kia Motors. Ze worden in aflopende volgorde gevolgd door Genesis, Renault Samsung Motors, SsangYong Motor, GM Korea (Chevrolet).
Welke automerken maakt Zuid-Korea?
De Zuid-Koreaanse auto-industrie is sterk ontwikkeld. Grote fabrikanten zijn onder meer Hyundai Motor, Kia Motors, GM Korea Company, SsangYong Motor, Renault Samsung Motors.
Welke auto's worden in Korea gebouwd?
In Zuid-Korea worden auto's van verschillende prijssegmenten geproduceerd - van massamarkt tot luxe auto's.
Wat is de beroemde auto in Korea?
Vanaf 2021 loopt Hyundai Porter aan kop van alle Zuid-Koreaanse auto's. De tweede plaats in termen van verkoop wordt ingenomen door de Hyundai Grandeur en de derde door de Kia Carnival. Het feit is dat hun fabrikanten het overweldigende deel van de markt in handen hebben: Hyundai- en Kia-modellen namen alle lijnen van de top 10 best verkochte auto's in Zuid-Korea over en maakten alleen plaats voor de Genesis G80.