Japanse Automerken

Japanse Automerken

De auto-industrie in Japan vormt de ruggengraat van de hele industrie van het land. Het ondersteunt de snelle ontwikkeling van de economie door producten vrij te geven voor levering in het buitenland. Toonaangevende fabrieken zijn verspreid over de belangrijkste steden: ze zijn gevestigd in Ota, Yokohama, Yokosuka, Hamamatsu, Taete, Shizuka en Hiroshima. In de jaren 60 van de vorige eeuw vond een bijzondere sprong plaats, het Japanse economische wonder genoemd. Toen was er een toename van de productie bij Toyota, Suzuki, Mazda, Honda, Mitsubishi, Nissan en een aantal anderen.

Wat is Japanse automerken?

Er zijn veel Japanse autofabrikanten, omdat ze de economie van het land effectief ondersteunen. Tot de meest bekende merken op de massamarkt behoren Toyota, Honda, Subaru, Nissan, Mazda, Mitsubishi, Suzuki. Het luxesegment wordt vertegenwoordigd door Lexus, Acura, Infiniti, Toyota Crown, Mitsuoka. Heavy-duty apparatuur wordt geproduceerd door Hino, Isuzu, UD, Datsun. Er zijn ook merken van sportwagens: Nissan Nismo, Nissan GT-R en anderen.

In de jaren zeventig begonnen Japanse ondernemers auto’s te exporteren naar de Verenigde Staten, wat leidde tot een conflict tussen de twee staten. Het besluit leidde echter tot een intensivering van de ontwikkeling van de auto-industrie in Japan. Als gevolg hiervan produceerde het Land van de Rijzende Zon tegen het einde van de jaren 80 bijna 13 miljoen auto’s, waarvan de helft naar het buitenland werd gestuurd. Begin jaren negentig was er echter een recessie in de industrie, die eindigde in 2002. Nu zijn er assemblagevestigingen van Japanse bedrijven in de meeste landen van de Aziatische regio.

Massamarktmerken

De massamarkt van de Japanse auto-industrie wordt vertegenwoordigd door zeer oude merken die een brede vraag bij consumenten hebben gewonnen. Toyota voert de lijst aan, die onder Amerikanen het populairst is geworden. In 2019 stond het op de tweede plaats in termen van verkoop in de wereld. De volgende zijn merken als Honda, Nissan en Subaru.

Toyota (1937-Heden)

Toyota (1937-Heden)

Het autobedrijf, dat in 1937 verscheen, is gespecialiseerd in een zeer breed scala aan transporttechnologie en promoot hybride modellen. De oprichter is Kiichiro Toyoda, naar wie het is vernoemd. Toyota Motor Corporation heeft haar hoofdkantoor in Toyota City, in de prefectuur Aichi. Bovendien was deze autofabrikant de eerste ter wereld die de grens van 10 miljoen auto’s per jaar overschreed en in 2012 produceerde hij zijn 200 miljoenste auto.

Begonnen als een dochteronderneming van Toyota Industries, is de Japanse autogigant uitgegroeid tot een ongelooflijke omvang. Hij bezit momenteel vijf merken waaronder hij zijn personenauto’s vervaardigt. Dit zijn Ranz, Hino, Daihatsu, Lexus en Toyota met dezelfde naam.

Honda (1948-Heden)

Honda (1948-Heden)

Honda Motor Company werd opgericht door Soichiro Honda en Takeo Fujisawa, die het in 1948 op de Japanse automarkt introduceerden. Nadat het zijn carrière begon met zuigerveren, is het merk geleidelijk uitgebreid met een enorm scala aan producten, waaronder personenauto’s en ander transportmateriaal. In 2019 was Honda de zesde grootste autofabrikant ter wereld. Bovendien werd ze het eerste bedrijf dat de Acura-luxereeks introduceerde (in 1986). Het hoofdkantoor is gevestigd in Minato, in de prefectuur Tokio.

Subaru (1953-Heden)

Subaru (1953-Heden)

De divisie, opgericht door Kenji Kita in 1953, ontwikkelde zich geleidelijk tot een onafhankelijke eenheid, zeer belangrijk in de structuur van Fuji Heavy Industries (nu Subaru Corporation). In 2017 werd het internationaal de 21e autofabrikant.

Tegenwoordig richt het merk zich op diegenen die een goede aandrijflijn, een gepatenteerde motor en vierwielaandrijving willen voor terreinrijden. Het merk is ook gespecialiseerd in goedkope sportwagens. De naam van het bedrijf is symbolisch: zo wordt in Japan het sterrenbeeld Pleiaden genoemd, dat zeven sterren omvat, waarvan er één onzichtbaar is. Het feit is dat de onderneming is gefuseerd met zes andere bedrijven en een afzonderlijke onderneming heeft gevormd.

Nissan (1933-Heden)

Nissan (1933-Heden)

De volledige naam van deze autofabrikant is Nissan Motor Company. Sinds 1933 is hij gespecialiseerd in transportmiddelen en produceert momenteel personenauto’s voor de massamarkt. Het werd opgericht door Masujiro Hashimoto en Yoshisuke Aikawa en heeft zijn hoofdkantoor in Nishi-ku City, in de prefectuur Yokohama. De naam is gevormd door de fusie van twee stengels — Nihon Sangyo. Dit is de naam die het bedrijf vroeger droeg, en het kreeg zijn huidige naam van de afkorting die eraan werd gegeven op de Tokyo Stock Exchange. De autofabrikant produceert momenteel personenauto’s onder drie merken: Nissan, Infiniti en Datsun.

Mazda (1920-Heden)

Mazda (1920-Heden)

Een van de oudste technische bedrijven van Japan is ontstaan ​​in 1920 en is gevestigd in Fuchū City, Aki County (prefectuur Hiroshima). Het is gemaakt op initiatief van de ondernemer Jujiro Matsuda, van wie het zijn naam kreeg. De Japanse filosofie speelde ook een grote rol bij branding, aangezien de naam het beeld van de godheid Ahura Mazda gebruikte, die wijsheid, intelligentie en licht verpersoonlijkte.

In eerste instantie was het bedrijf niet gericht op auto’s — het schakelde later, in 1931, over op auto’s. Na de revitalisering van de productie en het aantrekken van gekwalificeerde specialisten, werd het merk over de hele wereld herkenbaar, omdat het al snel leveringen van personenauto’s begon te exporteren.

Mitsubishi (1970-Heden)

Mitsubishi (1970-Heden)

Dit merk vertegenwoordigt ook de categorie van auto’s voor de massamarkt. Het verscheen in 1970 als een divisie van Mitsubishi Heavy Industries. Daarna groeide het bedrijf uit tot een grote onderneming en bereikte het de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. Nu is het eigendom van het Duitse bedrijf Daimler AG en het hoofdkantoor is gevestigd in de stad Minato bij Tokio. In 2011 stond Mitsubishi op de zesde plaats in de ranglijst van Japanse automakers.

Suzuki (1909-Heden)

Suzuki (1909-Heden)

Suzuki’s carrière begon aan het begin van de 20e eeuw — in 1909, toen het Suzuki Loom Works heette en weefgetouwen produceerde. Ondanks het succes besloot de fabrikant zich om te scholen om bij de tijd te blijven. Hiervoor koos hij voor de auto-industrie.

In 1937 werd een nieuw project gelanceerd, in het kader waarvan verschillende innovatieve personenauto’s werden uitgebracht. Tegenwoordig vertegenwoordigt het merk een breed scala aan transportproducten, waaronder terreinwagens, motorfietsen, 4WD en wegvoertuigen. Qua omzet staat dit Japanse bedrijf op de derde plaats op de binnenlandse markt en op de tiende op de internationale markt.

Luxe automerken

Het segment van Japanse luxe auto’s is een speciale categorie personenauto’s. Fabrikanten waarderen immers in de eerste plaats hightech vulling, waardoor hun auto’s ongeëvenaard zijn. Ze geven om menselijk gemak en pas dan om design en wat er onder de motorkap zit. Voor hen in de eerste plaats — elektronica en verhoogde functionaliteit van de auto, al het andere — in de tweede plaats. Dit kan worden gezien door de lijst met luxe auto’s te bekijken, waaronder Lexus, Infiniti, Acura, Toyota Crown en Mitsuoka.

Lexus (1983-Heden)

Lexus (1983-Heden)

Eiji Toyoda, een ondernemer in 1983, richtte het merk op met het hoofdkantoor in Nagoya, operationele centra in Brussel, België, en in het Amerikaanse Plano, Texas. Tegenwoordig zijn merkauto’s in trek in meer dan 70 landen over de hele wereld. Lexus-producten worden ook in het binnenland gewaardeerd, omdat ze het meest gevraagd zijn in Japan. De fabrikant staat qua marktwaarde in de top 10 van de grootste internationale bedrijven. De lijst met gefabriceerde modellen omvat een SUV, een cabriolet, een coupé, een sedan en in 2005 verscheen ook een hybride versie.

Acura (1986-Heden)

Acura (1986-Heden)

Samen met Lexus en Infiniti is dit de jongste vertegenwoordiger van de luxeklasse. Het is ontstaan ​​in 1986 en heeft sindsdien de Verenigde Staten en Canada voorzien van de beste voorbeelden van de Japanse auto-industrie. Er is ook veel vraag naar haar producten in Hong Kong, Mexico, China en Rusland. Het assortiment omvat zowel krachtige en zware voertuigen als luxe modellen.

Het bedrijf introduceerde eind jaren tachtig zijn eerste vlaggenschip, de Legend. Het succes dwong concurrenten om dringend iets soortgelijks te creëren. Begin jaren 2000 bracht het merk nieuwe modellen op de markt, waaronder de unieke MDX SUV. Het werd gepresenteerd in twee versies — RSX en TSX, die de Integra-coupé en sedan vervingen.

Infiniti (1989-Heden)

Infiniti (1989-Heden)

Deze vertegenwoordiger van luxemerken verscheen ook eind jaren 90 van de vorige eeuw — in 1986. Het is opgericht door Bill Bruce en is gevestigd in de stad Wan Chai in Hong Kong en heet Infiniti Global Limited. Het merk is eigendom van Nissan, zijnde zijn divisie. In 2012 kondigde de fabrikant het voornemen aan om over te stappen op de productie van elektrische voertuigen. Als gevolg hiervan zullen in 2021 alle personenauto’s volledig elektrisch of hybride zijn. Buiten Japan produceerde het bedrijf de eerste luxe auto, de QX60, voorheen bekend als de JX35.

Toyota Сrown (1955–Heden)

Toyota Сrown (1955–Heden)

Dit is een van de oudste vertegenwoordigers van de luxeklasse, die al sinds 1955 bestaat. Het merk is eigendom van Toyota en vertegenwoordigt een speciale categorie personenauto’s — E (Executive car). Het omvat voornamelijk middelgrote sedans, die niet alleen de Japanse markt veroveren, maar ook de markten van andere Aziatische landen. De Toyota Store-auto is het populairst geworden onder kopers uit andere landen: er is veel vraag naar als een autocolonne van de overheid.

Mitsuoka (1968-Heden)

Mitsuoka (1968-Heden)

Dit merk dateert uit 1968 en is de officiële distributeur van TD2000 retro roadsters in Japan. Daarnaast houdt de automaker zich bezig met seriemerken. Hij vervangt hun elementen door zijn eigen, niet-standaard variaties, zodat het merk bekend staat om auto’s met een onconventioneel ontwerp, dat de stijl imiteert van de originele Britse auto’s uit de jaren 50-60. Het bedrijf lanceerde ook zijn Orochi-sportwagen en is de belangrijkste distributeur van klassieke roadsters.

Vrachtwagenmerken

Japan is een bekende fabrikant van materieel voor grote tonnages, omdat een klein land veel inspanning vergt om te overleven. Als gevolg hiervan is er een hoge populariteit van zware ladingen van verschillende categorieën, die met succes menselijke arbeid vervangen. Hun capaciteiten zijn zo enorm dat Japanse vrachtwagens over de hele wereld in trek zijn. Ze zijn immers winterhard, duurzaam en hightech. Een van de meest bekende merken: Hino, Datsun, Isuzu, UD.

Hino (1942-Heden)

Hino (1942-Heden)

Het toonaangevende bedrijf in de productie van zware, middelzware en lichte tonnage-apparatuur verscheen in 1942 in de stad Hino-shi bij Tokio. Het maakt deel uit van de Toyota Group en is een dochteronderneming van de Toyota Motor Corporation. Begonnen met de productie van vrachtwagens, produceert dit bedrijf vandaag ook bussen, die het ook naar het buitenland exporteert. Het is momenteel de op één na grootste leverancier van zwaar materieel in Japan.

Isuzu (1934-Heden)

Isuzu (1934-Heden)

Dit bedrijf verscheen in 1916 en werd in 1934 opnieuw gelanceerd onder de naam Isuzu. Het is gespecialiseerd in de productie van middelzware vrachtwagens, bouwmachines, dieselmotoren en bussen. Bovendien ontwerpt, assembleert en verkoopt ze ze over de hele wereld. Tegenwoordig heeft de autofabrikant assemblagebedrijven en productielocaties in verschillende prefecturen in Japan.

UD (1935-Heden)

UD (1935-Heden)

De volledige naam van dit handelsmerk is UD Trucks Corporation. Het hoofdkantoor is gevestigd in Ageo, in de prefectuur Saitama, waar het werd opgericht onder de naam Nissan Diesel. In 2010 kreeg het bedrijf zijn huidige naam, wat staat voor «Ultimate Dependability». De rebranding vond plaats na de overgang van het bedrijf naar de jurisdictie van de Volvo Group, die het volledig in eigendom heeft.

Datsun (1931-Heden)

Datsun (1931-Heden)

Het jaar van verschijning van dit handelsmerk is 1931 en de locatie is Tokio. Het merk is van Nissan, dat het periodiek annuleert en vernieuwt. In de periode 1958-1986 werden voertuigen bestemd voor export naar het buitenland op deze manier gemarkeerd. In 2013 werd de naam Datsun weer in ere hersteld: deze naam werd gegeven aan een reeks goedkope machines bedoeld voor levering aan de markten van ontwikkelingslanden. Het bedrijf produceert voornamelijk economy class auto’s en kleine vrachtwagens.

Andere merken

In de Japanse auto-industrie is er een aparte categorie transportmiddelen, die zich om een ​​aantal redenen als een onafhankelijke groep onderscheidt:

  1. Ten eerste zijn dit sportwagens en hogesnelheidsauto’s.
  2. Ten tweede: dit segment wordt gevormd door hoogwaardige apparatuur.
  3. Ten derde: compacte auto’s behoren tot deze categorie.

Ze worden vertegenwoordigd door merken zoals Nissan GT-R, Daihatsu, Nissan Nismo en anderen.

Nissan Nismo (1984-Heden)

Nissan Nismo (1984-Heden)

Het bedrijf werd opgericht in september 1984 en heeft zijn hoofdkantoor in Gap City. Het is het resultaat van de fusie van twee autosportafdelingen. Merk naar zijn voorganger: Nissan Motorsport. Het eerste woord is afkomstig van de eerste lettergreep «Nis», van de tweede — «Mo». Sportwagens nemen deel aan vele internationale races, waaronder Formula E, Blancpain GT Series en Super GT.

Nissan GT-R (2007-Heden)

Nissan GT-R (2007-Heden)

Dit is de naam van een luxe automodel, met de hand geassembleerd door de fabrikant Nissan Motor Company. Het is de opvolger van de Skyline GT-R-serie personenauto’s en is ontworpen door Shiro Nakamura. De vroegere hogesnelheidssportwagen heette de Grand Tourer, waarvan de eerste tekens werden gebruikt voor de afkorting in de tweede naam. Het merk verscheen in 2007. De locatie is Kaminokawa (Tochigi).

Daihatsu (1907-Heden)

Daihatsu (1907-Heden)

Daihatsu Motor Co., Ltd is een dochteronderneming van Toyota Motor Corporation, die het in 2016 heeft overgenomen. De locatie van het merk is de stad Ikeda, de prefectuur Osaka. Het jaar van zijn verschijning is 1907. Op de Japanse markt produceert hij kleine, extra compacte en subcompacte auto’s die bekend staan ​​als kei jidosha. Het arsenaal van de onderneming omvat ook hybride auto’s en 2-takt dieselmotoren.

Autobacs (1947-Heden)

Autobacs (1947-Heden)

De oprichtingstijd van dit merk is 1947, toen het werd opgericht door Toshio Sumino. Het verscheen voor het eerst in Fukushima-ku, de prefectuur Osaka en heette Fuji Syokai Co., Ltd. Daarna breidde haar netwerk zich uit tot meerdere vestigingen. Het is in wezen een gespecialiseerde winkel voor auto-onderdelen en accessoires die de Japanse Grand Prix sponsort. Het heeft veel verkooppunten in Azië en Frankrijk.

Scion (2003-2016)

Scion (2003-2016)

Het bedrijf, opgericht in 2003, bood betaalbare, stijlvolle en compacte voertuigen aan. Bovendien werd elke auto in een enkele configuratie tegen een basisprijs verkocht. Het hoofdkantoor van het bedrijf was gevestigd in Torrance, Californië (VS). In 2016 ging het merk op in het moederbedrijf Toyota en hield het op te bestaan. De overige automodellen werden stopgezet of omgedoopt tot Toyota’s.

Wat is het beste Japanse automerk?

Tot de top 10 van Japanse automerken in 2021 behoren Toyota, Honda, Subaru, Nissan, Lexus, Acura, Mazda, Infiniti, Mitsubishi en Suzuki.

Welke modellen zijn Japanse auto's?

Elke Japanse autofabrikant heeft veel modellen. Honda heeft bijvoorbeeld Civic Hybrid, Fit en CR-Z, Nissan heeft GT R, 350 Z en 240 SX, Lexus heeft HS, IS en CT, Toyota heeft Prius, FJ Cruiser en Corolla. Maar het is vermeldenswaard dat hetzelfde model in Japan en in de wereld anders kan worden genoemd. De Japanners hebben bijvoorbeeld geen Toyota Yaris - ze kennen deze auto als de Toyota Vitz.

Wat is de populairste Japanse auto?

In 2021 was de Toyota Yaris marktleider op de markt. En onder mini-auto's bleek de Honda N-Box populair.