Estse Motormerken

Estse Motormerken

Een klein land — Estland, in de periode dat het deel uitmaakte van de USSR, was vooral beroemd om de productie van huishoudelijke apparaten. Zijn geluidsapparatuur is altijd naar de republieken van de Unie gegaan. Er stond een rij achter hen, mensen schreven zich in en hadden ‘s nachts dienst onder de winkels, in de hoop eigenaar te worden van zo’n alledaags «wonder». De producten hebben zo’n hoge waardering gekregen vanwege hun hoge kwaliteit en zeer mooi ontwerp, waaraan speciale aandacht werd besteed in de Estse productie. Maar met motorfietsen in het huidige land was niet alles zo succesvol. De geschiedenis in deze richting is nogal bescheiden.

Twee keer werd een poging gedaan om hun eigen productie te creëren — in de jaren ’30 van de vorige eeuw, waarvan de ontwikkeling werd verhinderd door de oorlog, en toen al in de 21e eeuw, wilden lokale ingenieurs het land teruggeven aan de titel van een motorfietsfabrikant, in een poging het merk dat 70 jaar geleden ophield te bestaan ​​nieuw leven in te blazen. Dankzij hen kunnen we zeggen dat Estland desalniettemin een land van één merk is geworden — de enige fabrikant van tweewielige auto’s, die de status van het land behoudt als een land dat het recht heeft om als een van de Europese motorfabrikanten te worden beschouwd.

Renard

Renard Logo

Het merk kreeg zo’n originele naam dankzij het logo — het elegante gezicht van de cantharel. De oprichter van het bedrijf J. Lään was een bewonderaar van alles wat Frans was. Hij begon een fietsproductie met motoren in Tallinn, Estland, op basis van het frame van Franse fietsen. Inclusief de «tandem» optie. Het bedrijf werd Renard Cycles. Tijdens de Duitse bezetting begon de productie van de eerste motorfietsen voordat de oorlog doorging. Ze werden goed verkocht door Duitse officieren. Maar een directe bominslag in 1944 stopte het werk zonder hun daaropvolgende restauratie. In 2008 besloot een groep Estse enthousiastelingen het merk nieuw leven in te blazen door het Renard GT-prototype op een moderne manier opnieuw te creëren.

Het logo van het merk is een gestileerd «cantharel»-gezicht, gecreëerd door een omgekeerde gelijkbenige driehoek met soepel afgeronde hoeken en een licht gebogen neerwaartse boogvormige lijn aan de bovenkant, die «oren» vormt. De kleur is een gradiënt staal zilver. De binnenruimte wekt de indruk van volume en laat je echt de vorm raden van het gezicht van de vos, die zijn ogen heeft gesloten, wat wordt versterkt door de zwartgekleurde figuur die lijkt op de letter «V», die naar beneden in dikte afneemt, visueel het uiterlijk van de neus van het dier creëren. Onder het bord staat een tekst — de naam van het merk Renard, gemaakt in het zwart. Eronder staat een inscriptie in zeer dunne letters — «MOTORCYCLES».