Duitsland is de bakermat van de auto-industrie. Hier werd het eerste type warmtemotor uitgevonden en verscheen het prototype van een moderne machine. In termen van autoproductie staat dit land op de tweede plaats na de Verenigde Staten, Japan en China, en staat het op de vierde plaats in de wereld. En zijn merken als Porsche, Volkswagen, BMW en Opel staan bekend om hun constant hoge kwaliteit.
Wat is Duitse automerken?
Veel Duitse automerken zijn de maatstaf voor kwaliteit, aangezien Duitse fabrikanten zich houden aan strikte internationale normen. Alle marktniches worden hier gevuld: van ultraluxe auto’s tot bussen. De meest prominente vertegenwoordigers van de industrie worden erkend als Maybach, Porsche, Mercedes-Benz, BMW, Audi, Volkswagen, Opel, Alpina, Daimler.
Ultra-luxe, luxe automerken
Duitse fabrikanten hebben grote bijdragen geleverd aan de auto-industrie. Sommigen van hen beschikken over een grote selectie exclusieve luxemodellen, waaronder high-end en luxe auto’s, cabrio’s en supercars. Elk merk heeft zijn eigen karakter en gebruikt gepatenteerde technologieën om te voldoen aan strenge internationale normen.
Maybach (1909-Heden)
Maybach-auto’s zijn een symbool van een hoge sociale status. Dit bedrijf werd in 1909 opgericht door de ondernemer Wilhelm Maybach en zijn zoon. Ze gingen van het ontwikkelen van motoren naar het produceren van luxe auto’s. Maybach hield als onafhankelijk merk op te bestaan in 2002. Het werd 11 jaar later nieuw leven ingeblazen en veranderde in een divisie genaamd Mercedes-Maybach.
Porsche (1931-Heden)
Porsche staat bekend als fabrikant van luxe roadsters, cabrio’s, supercars, crossovers. Het verscheen in 1931 en is vernoemd naar de oprichter, de Tsjechische ontwerper Ferdinand Porsche. Eerst was het een familiebedrijf, maar toen ging een deel van de aandelen naar Volkswagen. Het hoofdkantoor van Porsche is momenteel gevestigd in Stuttgart.
Mercedes-Benz (1926-Heden)
Mercedes-Benz is een divisie van het autoconcern Daimler AG. De oprichting ervan werd voorafgegaan door de fusie van Daimler-Motoren-Gesellschaft en Benz & Cie. in 1926 is het merk zelf vernoemd naar Benz Patent-Motorwagen en Mercedes. Vanaf 2019 was het het duurste automerk ter wereld.
BMW (1916-Heden)
BMW werd officieel geregistreerd in 1917. In de vooroorlogse periode hield het zich bezig met de productie van motoren en schakelde het vervolgens over op motorfietsen, raketten, geleide wapens. De eerste naoorlogse auto van Bayerische Motoren Werke AG werd uitgebracht in 1951. Nu staat het merk bekend om zijn sportwagens en elektrische voertuigen.
Audi (1909-Heden)
Audi is de erfgenaam van het Auto Union-concern en een volgeling van het in 1909 opgerichte bedrijf Audi Automobil-Werke. Het merk is vernoemd naar August Horch, die zijn naam eenvoudigweg in het Latijn vertaalde. Op de wereldmarkt wordt de fabrikant vertegenwoordigd door cross-overs, sportwagens, cabrio’s, roadsters, supercars en andere prestigieuze auto’s.
Smart (1994-Heden)
Smart is een van de dochterondernemingen van de Mercedes-Benz Cars Group. Dit merk kwam in 1998 op de markt met de introductie van de Smart City-Coupe. Het produceert compacte personenauto’s van een bijzonder kleine klasse.
Massamarktmerken
De massamarkt op de Duitse automarkt wordt vertegenwoordigd door merken die ernaar streven kwaliteitsauto’s te maken, ongeacht hun prijscategorie. Veel fabrikanten hebben succesvolle reeksen goedkope machines ingezet, waarbij ze wereldberoemde modellen kopiëren en repliceren.
Volkswagen (1937-Heden)
Een van de initiatiefnemers van de oprichting van het merk Volkswagen was Adolf Hitler, die de start van de productie van goedkope en betrouwbare auto’s eiste. Ferdinand Porsche maakte verschillende prototypes voor hem. Volkswagen werd iets later opgericht — in 1937. Nu is het gevestigd in Wolfsburg en blijft het toonaangevend in het massamarktsegment, en de verkoop groeit elk jaar.
Opel (1862-Heden)
De officiële datum van oprichting van Opel wordt beschouwd als 1862, maar de eerste auto van dit merk verscheen pas in 1899. Feit is dat de oprichter van het bedrijf begon met de productie van naaimachines en fietsen en aanvankelijk niet eens van plan was om zijn bedrijf te associëren met auto’s. Opel is momenteel eigendom van de fusie van Peugeot en Citroën.
Borgward (1919-Heden)
De oprichter van Borgward is de Duitse ingenieur en ontwerper Carl FW Borgward. Hij begon met de productie van auto-onderdelen en stapte daarna over op de productie van driewielige vrachtwagens en auto’s. De eerste versie van het bedrijf bestond van 1919 tot 1962 en werd wegens faillissement gesloten. In 2016 blies het BAIC-concern het merk nieuw leven in en bracht het terug op de automarkt.
Sportwagenmerken
De Duitse automarkt kent veel sportwagenmerken die zowel in de vorige eeuw als in de jaren 2000 verschenen. Hun superkrachtige auto’s rijden over de racecircuits en winnen prestigieuze competities. Het is een licht, wendbaar terreinvoertuig
Apollo (2004-Heden)
Apollo Automobil heette vroeger Gumpert Sportwagenmanufaktur. Het kreeg zijn naam in 2004 ter ere van de ingenieur Roland Gumpert, die een sportwagen wilde maken die geschikt was voor straatraces. Het bedrijf werd in 2013 geliquideerd, maar keerde drie jaar later terug als een dochteronderneming van Ideal Team Venture.
Artega (2006-Heden)
Artega was slechts 6 jaar op de automarkt (van 2006 tot 2012), maar liet veel innovatieve technologieën achter die Volkswagen nu gebruikt. Gedurende de hele tijd van zijn bestaan heeft het slechts één auto in twee modificaties gemaakt.
Artega was slechts 6 jaar op de automarkt (van 2006 tot 2012), maar liet veel innovatieve technologieën achter die Volkswagen nu gebruikt. Gedurende de hele tijd van zijn bestaan heeft het slechts één auto in twee modificaties gemaakt.
Melkus (1959-Heden)
Melkus is een Duits sportwagenmerk dat dateert uit de DDR. De oprichter is autocoureur en ontwerper Heinz Melkus. Hij maakte formulewagens en won zelfs drie keer kampioenschappen. Toen had hij een rij sportwagens op de weg. Het bedrijf werd in 1986 ontbonden, maar de zonen van Heinz brachten het 30 jaar later weer tot leven.
Bitter (1971-Heden)
Bitter is een premium sportwagenmerk dat gespecialiseerd is in autotuning. Ex-coureur Erich Bitter richtte het in 1971 op toen hij stopte met werken voor Intermeccanica.
Isdera (1969-Heden)
Isdera is een particulier bedrijf dat sportwagens op maat maakt. De enige manier om een sportwagen van dit merk te kopen, is door contact op te nemen met zijn hoofd Eberhard Schulz. Hij nam deel aan de ontwikkeling van prototypes voor Mercedes-Benz en na de annulering van het project richtte hij Isdera GmbH op.
Hoge performantie
Sommige Duitse merken zijn zeer efficiënt. Meestal zijn dochterondernemingen van bekende concerns in dit marktsegment vertegenwoordigd. Bijvoorbeeld de merken BMW M en Alpina, die eigendom zijn van BMW AG.
BMW M (1972-Heden)
BMW M is de racedivisie van Bayerische Motoren Werke AG. Het werd in 1972 geopend om te werken met hogesnelheidsauto’s en automotoren. De BMW M-fabriek bevindt zich in de buurt van München.
Mercedes-AMG (1967-Heden)
De divisie Mercedes-AMG vertegenwoordigt Mercedes-Benz in de competitie in productie-, sport- en racewagens. Tot 1999 was het een tuningstudio die onder een contract met Daimler-Benz werkte, en tot 1990 was het een onafhankelijk bedrijf.
Audi Sport (1983-Heden)
Audi Sport is een donker paard in de automarkt. Het is bekend dat het al sinds 1983 bestaat en exclusieve modellen produceert die niet gratis te koop zijn. Tot 2016 heette het bedrijf Quattro GmbH.
Alpina (1965-Heden)
Alpina houdt zich bezig met het tunen van BMW auto’s en produceert deze onder eigen merk. Burkard Bovensiepen, de oprichter van het bedrijf, probeerde zijn leven te verbinden met typemachines, maar in de jaren zestig. besloten om carburateurs, krukassen en andere onderdelen te maken.
Brabus (1977-Heden)
De privé-tuningstudio Brabus modificeert de carrosserieën en motoren van auto’s, voornamelijk Mercedes-Benz. Zijn cross-overs en sedans hebben verschillende wereldsnelheidsrecords gebroken omdat de tuningprojecten van Brabus betere prestaties suggereren.
Auto Tuning, Auto Modificatie
Veel bedrijven in Duitsland, zoals TechArt, Carlsson, RUF en 9ff, houden zich bezig met het modificeren van auto’s van andere fabrikanten. Dit doen ze om voertuigen te personaliseren, hun uiterlijk en technische vulling te verbeteren. In de regel produceren tuningstudio’s auto’s onder hun eigen merk.
9ff (2001-Heden)
Automotive Corporation 9ff streeft naar hoge snelheid. Ze neemt enkele van de langzaamste Porsche-modellen voor tuning en verandert ze in straatraceauto’s. Het bedrijf bestond van 2001 tot 2013, waarna het faillissement werd aangevraagd en opnieuw werd gelanceerd onder de naam 9ff Engineering GmbH.
RUF (1939-Heden)
Ruf Automobile werd geboren uit een autowerkplaats die in 1939 begon te werken. Het ging lange tijd over van onderhoud naar het tunen van Porsche en gemodificeerde auto’s voor racewedstrijden. En in 1981 kreeg Ruf het recht om zijn eigen wegtransport te produceren.
Carlsson (1989-Heden)
Het bedrijf Carlsson is gespecialiseerd in het modificeren van auto’s van het merk Mercedes-Benz. Ze voert chiptuning uit, modificeert motoren en verbetert het uiterlijk van voertuigen. De meerderheidsaandeelhouder van het bedrijf is Zhongsheng Group Holdings Ltd.
TechArt (1987-Heden)
De particuliere tuningstudio TechArt, opgericht in 1987, houdt zich bezig met de externe en interne verbetering van Porsche-auto’s. De aangepaste modellen slaagden erin om in de Auto Bild-sportwagenbeoordeling te komen en de Tuner Grand Prix-races te winnen.
ABT (1896-Heden)
ABT Sportsline is een familiebedrijf met een lange geschiedenis. Het werd in 1896 gemaakt door een smid die reserveonderdelen voor karren en hoefijzers voor paarden maakte. Daarna richtten zijn zonen het bedrijf opnieuw op het tunen van raceauto’s. Sinds 1996 werkt het bedrijf samen met Audi.
Mansory (1989-Heden)
Mansory bestaat sinds 1989. Het is gevestigd in Duitsland, maar is actief in andere landen. Haar belangrijkste specialisatie is de styling van luxe auto’s, maar ook het modificeren van SUV’s en supercars. Mansory richt zich op de meest populaire merken.
Fabrikant, vrachtwagen, bus, overig
De auto-industrie in Duitsland is niet beperkt tot luxe auto’s, sportwagens en auto’s voor de massamarkt. Er zijn populaire en weinig bekende merken die andere soorten transport produceren. Denk aan conceptcars, cabrio’s, bussen en vrachtwagens.
Daimler (1886-Heden)
Het autoconcern Daimler AG voert zijn geschiedenis terug tot 1886, toen ‘s werelds eerste warmtemotor in Duitsland verscheen. Het is direct gerelateerd aan deze ontdekking en draagt de naam van de uitvinder die aan de wieg stond van motorvoertuigen: Gottlieb Wilhelm Daimler. Daimler bezit aandelen in bedrijven die vrachtwagens, elektrische voertuigen, vrachtwagens en bussen maken. Daarnaast bezit het concern industriële ondernemingen in 17 landen.
MAN (1758-Heden)
MAN is een hoogontwikkelde groep met het hoofdkantoor in München. Hij had vele voorgangers, waarvan de oudste Eisenhütte St. Antony is een staalbedrijf opgericht in 1758. Sinds 2013 staat het bedrijf onder leiding van Volkswagen AG en sinds 2015 maakt het deel uit van de Volkswagen Truck & Bus GmbH holding. Na de herstructurering bleef het onafhankelijke merk MAN behouden.
Setra (1951-Heden)
Het ingenieursbureau Setra maakt deel uit van de Daimler Group. Zijn voorganger was de firma Wagenfabrik Kässbohrer, opgericht in 1983. De officiële oprichtingsdatum van Setra wordt echter beschouwd als april 1951, toen de eerste bus van dit merk op de automarkt verscheen. De monocoque carrosserie van het voertuig werd de basis voor de naam: «SElbsTRAgende» betekent «zelfdragend».
Wiesmann (1988-Heden)
Het luxe autobedrijf Wiesmann is vernoemd naar zijn makers — broers die in 1988 begonnen met het maken van daken voor cabrio’s. De zaken gingen bergopwaarts en ze begonnen auto’s te maken: meestal roadsters en coupés met BMW-motoren.
EDAG (1969-Heden)
EDAG is een internationale groep met het hoofdkantoor in Zwitserland. Duitsland is zijn thuisland, want daar verscheen in 1969 de holdingmaatschappij die het bezat. De eerste twee letters van de naam EDAG staan voor Eckard Design, en de derde en vierde zijn een afkorting voor het Duitse woord «Aktiengesellschaft», dat een speciaal type bedrijf aanduidt. Het bedrijf staat bekend om zijn conceptcars.
Overleden automerken
Gumpert (2004-2013)
Gumpert Sportwagenmanufaktur is vernoemd naar de maker, die besloot een revolutie teweeg te brengen in de sportwagenmarkt. Hij ontwikkelde een model ontworpen voor zowel racen als stadsverkeer. De supercar werd geproduceerd onder het Apollo-merk. In 2013 ging het bedrijf failliet. Op het oude logo stond een vliegende griffioen, een mythologisch wezen met de kop van een adelaar en het lichaam van een leeuw. Het bevond zich in een uitpuilend rood schild, omgeven door een oranje omtrek met bovenaan de woorden «GUMPERT». Het 3D-effect is gemaakt met behulp van een verloop.
Wartburg (1955-1991)
Wartburg-auto’s werden in het oosten van Duitsland geproduceerd in de fabriek van Automobilwerk Eisenach. De productie stopte na de liquidatie van de onderneming in 1991. Aanvankelijk was het model een exacte kopie van de IFA F9 met een bijgewerkte carrosserie, maar naarmate het werd gemoderniseerd, kreeg het zijn eigen ontwerp en verbeterde technische kenmerken. Ondanks alle inspanningen, in de jaren 80. machines werden al als verouderd beschouwd. Hun logo verbeeldde de plant en de naam werd geschreven. Deze elementen bevonden zich in een langwerpige geometrische vorm met scherpe randen.
DKW (1916-1966)
DKW is een afkorting voor de volledige naam van de firma Dampf Kraft Wagen. Het bedrijf is opgericht in 1916. Aanvankelijk was het een kleine start-up, waarbij een machine met een stoommachine werd ontwikkeld. Hij werd gesteund door de militaire regering van Duitsland. In 1921 werd het project gesloten — alleen het gepatenteerde handelsmerk bleef ervan over. Het werd gebruikt om motorfietsen te maken. Toen werden er auto’s onder geproduceerd. Het embleem van het bedrijf was een omgekeerde zwarte driehoek met de woorden «DKW» erop geschreven. Ze waren op de achtergrond van een wit heraldisch schild.
Lloyd (1908-1963)
Lloyd, bekend om zijn driehoekige logo met zwarte letters en zeven rode verticale strepen, betrad de automarkt in 1908. Aanvankelijk omvatte het assortiment elektrische voertuigen, die onder verschillende merken werden geproduceerd: Kriéger, Hansa, Hansa-Lloyd. Het onafhankelijke merk Lloyd werd in 1950 geïntroduceerd. Het werd gebruikt om vrachtwagens in stof en hout aan te duiden. Daarna breidde het assortiment zich uit en veranderden de materialen. Het bedrijf raakte in 1961 in verval, maar bleef nog twee jaar auto’s produceren.
Wanderer (1896-1945)
De autofabrikant Wanderer, met hoofdkantoor in Augsburg, produceerde bestelwagens, auto’s, fietsen, motorfietsen en andere voertuigen. Het werd afgeschaft in 1945, 13 jaar nadat het onderdeel werd van het Auto Union AG-concern. De bumpers van zijn auto’s waren versierd met een figuur in de vorm van een grote «W» met gekartelde vleugels. Het officiële embleem zag er precies hetzelfde uit.
Horch (1904-1932)
Horch is een project van ontwerpingenieur August Horch, die premium voertuigen ontwikkelde. De maker verliet het bedrijf om Audi op te richten en het merk Horch werd onderdeel van de Auto Union. Voorafgaand aan de fusie en afschaffing gebruikte de automaker een logo met een grote gestreepte «H». Ze ondersteunde een soort sokkel met het opschrift «HORCH» bovenaan.
Hoeveel automerken zijn Duits?
Aangezien Duitsland wordt erkend als de geboorteplaats van de wereldwijde auto-industrie, zijn er veel automerken. Het zijn er enkele honderden: alleen al de Duitse Vereniging van de Automobielindustrie telt meer dan 600 fabrikanten.
Welk automerk komt uit Duitsland?
Er zijn veel bedrijven in Duitsland die auto's produceren, maar autoliefhebbers kennen alleen de meest populaire - zoals Mercedes-Benz, BMW, Audi, Volkswagen, Porsche of Opel. Tegelijkertijd zijn er ook minder bekende Duitse automerken: Gumpert, Isdera, Keinath, Eisenacher Motorenwerk, Borgward, DKW, Auto Union AG. Ze waren allemaal gesloten, behalve de eerste twee.
Welke 2 auto's komen uit Duitsland?
In Duitsland worden veel meer dan twee auto's geproduceerd. Hoewel de meeste mensen de Duitse auto-industrie alleen associëren met Audi, BMW en Mercedes Benz.
Is Audi auto een Duitse auto?
Ja, Audi is geregistreerd in Duitsland en eigendom van de Duitse multinational Volkswagen AG. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Beierse stad Ingolstadt en heeft fabrieken in tien verschillende landen.