Het volume van autoproducten in de VRC groeit elk jaar. Onlangs heeft China Japan en de Verenigde Staten voorbijgestreefd om de grootste automarkt ter wereld te worden. Bovendien wordt ongeveer de helft van de voertuigen daar geproduceerd door lokale fabrikanten: FAW, Roewe, Great Wall, Jianghuai en anderen. De tweede helft bestaat uit machines die in samenwerking met buitenlandse bedrijven zijn vervaardigd.
De geschiedenis van de Chinese auto-industrie begon in 1931, toen het arsenaal van de heerser van Mantsjoerije, Chang Hsueh-liang, zijn eerste vrachtwagen presenteerde. Deskundigen zijn echter meer geneigd tot een andere datum — 15 juni 1953. Het was toen dat de First Automobile Works-fabriek werd opgericht, waar de productie van kopieën van Sovjet-vrachtwagens begon.
Wat is Chinese automerken?
Er zijn veel Chinese automerken die elk jaar meer en meer producten op de markt brengen. Bovendien behoort de overgrote meerderheid van hen tot vier grote bedrijven: Changan Automobile Group, SAIC Motor, Dongfeng Motor en FAW Group.
Eind jaren 70. de overheid vond de auto-industrie veelbelovend. Maar de binnenlandse automarkt was niet ontwikkeld, omdat het bezit van een eigen auto in de VRC met een misdaad werd gelijkgesteld. Na 2000 mochten omwonenden voertuigen kopen. Automobielbedrijven begonnen geleidelijk af te stappen van «triviaal kopiëren» en begonnen hun technologieën en monsters te ontwikkelen.
Chinese autofabrikanten
De meeste merken in de Chinese auto-industrie zijn eigendom van de vier grootste autofabrikanten. Allereerst is dit Changan Automobile Group, een dochteronderneming van China South Industries Group, die wapens en militaire uitrusting produceert. Daarnaast omvat de zogenaamde «Big Four» FAW Group, Dongfeng Motor en SAIC Motor. Tegelijkertijd zijn er onafhankelijke ondernemingen op de automarkt in de VRC, zoals Guangzhou Automobile Group, Beijing Automotive Group of Geely.
SAIC Motor (1955-Heden)
De voorgangers van de SAIC Motor Corporation liepen voorop in de Chinese auto-industrie. Dit bedrijf werd in 1997 opgericht als een dochteronderneming van Shanghai Automotive Industry Corp (Group). Binnen een paar jaar werd SAIC de grootste autofabrikant in staatseigendom in China. Hij is eigenaar van vele joint ventures voor de fabricage van componenten. De belangrijkste geproduceerde voertuigen zijn vrachtwagens, multifunctionele, sport- en personenauto’s, evenals bussen en SUV’s. Meer recentelijk zijn elektrische auto’s aan het assortiment toegevoegd.
FAW Group (1953-Heden)
De geschiedenis van de Chinese auto-industrie begon met First Automobile Works. Het is een pionier, gevolgd door de rest van de autofabrikanten. De FAW-fabriek werd in 1953 geopend met de steun van de Sovjet-Unie. Vijf jaar later bouwde hij de eerste personenauto in de VRC, de Hongqi-limousine, en eind 1989 verscheen er een nieuwe sedan onder hetzelfde merk. Vervolgens bouwde het bedrijf nog een aantal fabrieken, waardoor de productiecapaciteit toenam.
Nu is het staatsbedrijf FAW Group vertegenwoordigd in 80 landen van de wereld. Het bezit 27 dochtermerken, waaronder een breed scala aan voertuigen wordt geproduceerd. Daarnaast heeft First Automobile Works joint ventures met Mazda, Ford, Toyota en andere bekende bedrijven.
Dongfeng Motor (1969-Heden)
Dongfeng, wat zich vertaalt naar East Wind, is gevestigd in Wuhan en is eigendom van het staatsbedrijf SASAC. Het belangrijkste productassortiment is personenauto’s en bedrijfsvoertuigen, waaronder vrachtwagens, middelzware chassis en dumptrucks. De fabriek werd geopend in 1969, maar het eerste Dongfeng-voertuig verscheen zes jaar later.
BAIC Group (1988-Heden)
Een van de grootste autofabrikanten in China is de Beijing Automotive Group, een holding die honderden merken bezit. Het staat wereldwijd bekend als de BAIC Group en is eigendom van de gemeentelijke overheid van Peking. De belangrijkste dochterondernemingen zijn Foton Motor (landbouwmachines, bussen, vrachtwagens), BAW (SUV’s en militaire voertuigen) en BAIC Motor (personenauto’s).
De staatsholding BAIC Group, die wordt gecontroleerd door de regering van Peking, heeft verschillende structurele afdelingen. Een daarvan is BAIC Motor, een personenautobedrijf. Het werd opgericht in 2010 en heeft inmiddels veel dochterondernemingen weten te verwerven. Sinds 2015 heeft hij een groot belang in Mercedes-Benz Leasing.
GAC Group (1955-Heden)
Guangzhou Automobile Group, beter bekend als GAC Group, produceert auto’s van buitenlandse makelij voor verkoop op de binnenlandse markt van de VRC. Ze werkt samen met Toyota, Mitsubishi, Isuzu, Honda en Fiat. Naast joint ventures heeft het een aantal dochterondernemingen voor de productie van voertuigen onder eigen merknaam. De meest bekende hiervan zijn de Aion elektrische cross-overs en sedans, evenals Gonow SUV’s en bedrijfsvoertuigen.
Geely (1986-Heden)
Geely Automobile Holdings Limited heeft veel rebranding ondergaan en is verschillende keren hernoemd. Volgens officiële documenten verscheen ze in 1986. In die tijd was haar werkterrein verre van de auto-industrie. Het bedrijf was drie jaar bezig met de productie van koelkasten totdat er een licentie van werd gevraagd.
De eigenaar van de fabriek moest enkele jaren besteden om een vergunning te krijgen — zij het voor de productie van scooters en motorfietsen. De eerste modellen van tweewielige voertuigen kwamen uit in 1992. Eerst waren het kopieën van Honda, maar toen ging Geely over op het ontwikkelen van zijn eigen producten. De debuutauto van het Chinese bedrijf ging in 1998 in de verkoop.
Changan (1862-Heden)
De oorsprong van de Changan Company gaat terug tot 1862, toen een wapenfabriek werd opgericht. In het midden van de 20e eeuw werd het staatsbedrijf, waarna het zijn eerste productieauto produceerde. Ze is momenteel eigenaar van verschillende merken, waaronder Chana (bedrijfsvoertuigen) en Changan (personenauto’s). In 2020 verscheen een elektrische auto onder het merk Oushang in het assortiment. De naam van het moederbedrijf vertaalt zich als «Beproefde betrouwbaarheid».
Brilliance (1992-Heden)
Het moederbedrijf van Brilliance Auto Group heet Huachen Automotive Group Holdings Co. Ltd. en bestaat sinds 1992. Het bedrijf produceert minibussen en auto’s, terwijl ongeveer 70% van zijn producten sedans uit de economy-klasse zijn. De belangrijkste industriële bases zijn geconcentreerd in de steden Mianyang (motorproductie) en Shenyang (voertuigproductie). Brilliance bezit vier grote dochterondernemingen, ongeveer honderd merken en twee eigen onderzoekscentra.
BYD (1995-Heden)
BYD Auto is een dochteronderneming van BYD Co., Ltd. Hun gemeenschappelijke drieletterige naam staat voor Build Your Dreams. Het moederbedrijf is opgericht in 1995 en produceert al geruime tijd oplaadbare batterijen voor mobiele telefoons. In 2002 verwierf het het failliete Tsinchuan Automobile Co Ltd om een licentie te verkrijgen voor de productie van personenauto’s. Zo begon de geschiedenis van BYD Auto, dat bekend staat om zijn benzine-, elektrische en hybride voertuigen. Het assortiment omvat SUV’s, sedans, minivans, hatchbacks, bussen, bestelwagens en vrachtwagens.
Great Wall (1984-Heden)
Great Wall Motor is een van de grootste autofabrikanten in de VRC. Dit bedrijf is sinds 1984 op de markt en is voornamelijk gespecialiseerd in pick-up trucks en SUV’s. Sinds kort zijn er personenauto’s aan het assortiment toegevoegd. Het assortiment omvat ook limousines, aanhangers, minivans, minibussen en cross-overs. Alle voertuigen worden geproduceerd onder vier merken: GWM PICKUP, ORA, WEY en HAVAL.
Great Wall Motor Holding heeft haar hoofdkantoor in Baoding County. Wei Jianjun is voorzitter en zakenvrouw Wang Fengying is de CEO.
Chery (1997-Heden)
Chery is een autobedrijf opgericht met de steun van het stadhuis van Wuhu. Geïntroduceerd in 1997, kocht het Ford industriële apparatuur met geld van investeerders, en twee jaar later begon het met het maken van auto’s. Chery is eigenaar van de eerste Chinese autofabriek die buiten de VRC is gebouwd. Tegelijkertijd exporteert het bedrijf zijn producten naar enkele tientallen landen, wat de symbolische naam rechtvaardigt, wat zich vertaalt als «Zegen van boven».
JAC (1964-Heden)
De bussen en auto’s van JAC Motors zijn zowel in China als in het buitenland populair. De volledige naam van het staatsbedrijf is Anhui Jianghuai Automobile Co., Ltd. Het is een van de grootste autofabrikanten in de VRC in termen van productievolume. De productlijn wordt vertegenwoordigd door personenvervoer, heftrucks, dumptrucks, maar ook off-road, vrachtwagens en auto’s. Goed uitgeruste fabrieken stellen JAC in staat om tot 500 duizend apparaten per jaar te produceren.
Chinees luxe automerk
China, dat altijd in verband is gebracht met consumptiegoederen, heeft eigenlijk veel luxemerken. Dit geldt ook voor autoproducten: in de auto-industrie van de VRC groeit het aandeel van het luxesegment elk jaar. Bovendien zijn niet alleen wereldberoemde buitenlandse bedrijven bij de ontwikkeling betrokken, maar ook lokale ondernemingen. Terwijl de eersten luxe auto’s assembleren in gezamenlijke fabrieken, beheersen de laatsten zelf het hele productieproces en gebruiken ze hun eigen industriële sites.
Hongqi (1958-Heden)
Ooit reden hoge Chinese partijfunctionarissen alleen in Hongqi-auto’s. Dit transport is speciaal ontworpen voor de lokale elite en buitenlandse functionarissen. De originele modellen werden gemaakt van 1958 tot 1981. De Hongqi was trouwens de eerste personenauto in China. Na een stilte van 14 jaar keerde het bedrijf terug naar het maken van auto’s, maar dit keer op basis van de modellen Lincoln Town Car en Audi 100. Het merk is nu eigendom van de FAW Group en blijft toonaangevend in het luxesegment van de automarkt.
WEY (2016-Heden)
Great Wall Motors Company Limited produceert premium SUV’s onder het merk WEY. In 2017 werden de eerste modellen gepresenteerd: de VV5 op basis van het Haval H6 crossover-platform en de VV7 op basis van de tweede generatie Haval H6. Beide machines zijn alleen beschikbaar op de binnenlandse markt van het land. Daarnaast heeft WEY meerdere conceptcars. Een van de nieuwste is Mocha’s vlaggenschip SUV met een avant-garde design, een slimme auto met intelligente rijeigenschappen en persoonlijke butlerservice.
Lynk & Co (2016-Heden)
Lynk & Co-voertuigen zijn een kruising tussen Volvo- en Geely-voertuigen. Het is een merk van Chinees-Zweedse oorsprong omdat het in Zweden is opgericht met behulp van Volvo-technologie en eigendom is van Geely Automobile Holdings Ltd. hoofdkantoor in de stad Hangzhou. De line-up omvat SUV’s, sedans en zelfs elektrische scooters.
Chinese fabrikant van elektrische voertuigen (EV)
De markt voor elektrische auto’s in China ontwikkelt zich in hoog tempo. Het wordt opgevangen door nieuwe bedrijven die hun capaciteit vergroten en de verkoop verhogen. Bovendien hebben we het niet alleen over grote operationele fabrikanten, maar ook over kleine ondernemingen met een beperkte oplage van auto’s. Ze proberen te concurreren met Tesla en BMW, dus ze leveren een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde industrie.
NIO (2014-Heden)
NIO wordt vaak de «Chinese Tesla» genoemd omdat het niet de ideeën van anderen kopieert, maar met zijn eigen ideeën komt. Ze is gespecialiseerd in het ontwerpen en ontwikkelen van elektrisch aangedreven voertuigen. De meest bekende technologie is NIO Pilot, een state-of-the-art zelfrijdend systeem. De autofabrikant wordt ook gecrediteerd met het revolutionaire Battery as a Service-concept dat de aandacht van de wereld heeft getrokken.
XPeng (2014-Heden)
Xiaopeng Motors, beter bekend onder de afkorting XPeng, maakt slimme elektrische voertuigen. Het is gespecialiseerd in sportsedans (P7-model) en SUV’s (G3-lijn) en produceert auto’s in de midden- tot hoge prijsklasse. Autonoom rijden technologie, milieuvriendelijkheid en veiligheid zijn de belangrijkste benchmarks van XPeng.
Li Auto (2015-Heden)
Li Auto positioneert zich als fabrikant van hybride voertuigen die op twee energiebronnen tegelijk kunnen rijden: elektriciteit en benzine. De tweede naam van het bedrijf is Li Xiang. Hetzelfde is de naam van de maker, die zijn bedrijf in 2015 opende. Het hoofdkantoor van de onderneming bevindt zich in Beijing en de belangrijkste productielocaties bevinden zich in Changzhou.
Geometry (2019-Heden)
Op de Chinese automarkt staat het merk Geometry bekend als Jihe. Dit is een van Geely’s ambitieuze projecten, gelanceerd in 2019. Het merk introduceert voertuigen die op elektriciteit rijden. Hij is van plan om tegen 2025 ten minste tien elektrische automodellen uit te brengen. Hij heeft nu een sedan en een crossover op basis van Geely-auto’s. Ze zijn ontworpen om in het binnenland te worden verkocht.
Byton (2016-Heden)
Het ingenieursbedrijf Byton, dat tot 2017 Future Mobility heette, werd in 2016 opgericht door drie bedrijven: Harmony New Energy Auto, Hon Hai Precision Industry Co., Ltd. en Tencent Holdings Ltd. Het definieert zijn plaats op de markt als fabrikant van premium elektrische voertuigen. De onmiddellijke plannen van de auto-startup zijn om tegen 2022 te beginnen met de productie van drie modellen lichte voertuigen.
Arcfox (2017-Heden)
Arcfox is een van de vele merken van Beijing Automotive Industry Holding. De lancering vond plaats in 2017, toen het bedrijf besloot zijn ambities op het gebied van elektrische voertuigen voort te zetten. De eerste auto van het merk Arcfox was de Lite, een elektrisch aangedreven brommobiel. Dit premiummodel is oorspronkelijk ontwikkeld voor de BJEV. Het werd gevolgd door de GT-supercar.
Zinoro (2013-Heden)
Zinoro is, net als alle dochterondernemingen van BMW Brilliance, in gelijke mate eigendom van twee bedrijven: de Chinese Brilliance Auto Group en de Duitse Bayerische Motoren Werke AG. Onder dit merk is een lijn van luxe elektrische voertuigen vertegenwoordigd, waaronder 1E cross-overs en 60H hybride voertuigen. Het eerste model verscheen in 2013 tegelijk met de lancering met Zinoro. Het werd ontwikkeld op basis van de BMW X1.
Singulato (2014-Heden)
Het merk Singulato is eigendom van Zhiche Youxing Technology, dat op zijn beurt deel uitmaakt van Chi Che-hung Technology. De producten van Singulato belichamen het hoofddoel van de autofabrikant: auto’s maken die op elektrische energie rijden en zijn uitgerust met intelligente systemen. Om de concurrentie in alles voor te blijven, investeert het bedrijf in nieuwe technologieën.
Ranz (2013-Heden)
In 2013 lanceerden First Automobile Works en Toyota Motor Company het submerk Ranz als onderdeel van de joint venture FAW Toyota. De naam in vertaling uit het Chinees betekent «Helder leven», wat erg symbolisch is, omdat het doel van de fabrikant is om elektrische voertuigen beschikbaar te maken voor alle categorieën kopers. De eerste conceptauto werd geïntroduceerd in hetzelfde jaar dat het merk werd gelanceerd.
Vrachtwagenmerken (middelgroot, zwaar)
Naast personenauto’s produceren Chinese bedrijven zware en middelzware vrachtwagens. In de regel zijn dit gespecialiseerde machines met een goede levensduur en een optimale bouwkwaliteit. De meeste producenten zijn lokale bedrijven. En sommigen van hen maken vrachtwagens alleen voor de automarkt van het vasteland van China.
FAW Jiefang (1957-Heden)
De voorloper van FAW Jiefang wordt beschouwd als FAW Car Co., Ltd., dat in 1953 werd geopend. Drie jaar later verscheen de eerste auto van de fabrikant, een vrachtwagen die was gemaakt met technologieën uit de Sovjet-Unie. Het bedrijf heeft nu een volledige vrachtwagendivisie die bekend staat als Qingdao. Tegelijkertijd heeft FAW Jiefang Automotive Company, Ltd. is een dochteronderneming van de FAW-groep.
Foton (1996-Heden)
De volledige naam van het merk Foton klinkt als Beiqi Foton Motor Co., Ltd. Het kreeg deze naam in 1996, toen het voor het eerst werd geïntroduceerd op de Chinese automarkt. Het moederbedrijf is BAIC Group, een houdstermaatschappij met een lange geschiedenis. Kortom, Foton is een BAIC-divisie die zich richt op landbouwmachines, bussen en vrachtwagens.
Dayun (1987-Heden)
De naam van het conglomeraat Dayun betekent «Groot Kanaal». Deze groep bedrijven bestaat sinds 1987 en heeft een breed scala aan activiteiten, waaronder de fabricage van auto’s, motoren en motorfietsen. Voor de productie van vrachtwagens werd een aparte divisie opgericht: Chengdu Dayun Automotive Group Co., Ltd. Het bestaat sinds 2009 en wordt op de markt gebracht door twee modellen apparatuur: Chuanlu en QiYun.
BeiBen (1988-Heden)
BeiBen is een merk van het NORINCO defensiebedrijf. Hij begon vrachtwagens te bouwen toen hij zijn vergunning kreeg om vrachtwagens van Mercedes-Benz te maken. Aanvankelijk heette deze richting North Benz, en toen werd het omgedoopt tot BeiBen. Het bedrijf heeft over de hele wereld productielijnen geopend: niet alleen in China, maar ook in Pakistan, Ethiopië, Zuid-Afrika en andere landen.
Hualing Xingma (1999-Heden)
Hualing Xingma-vrachtwagens zijn alleen bekend in China omdat ze onder het merk CAMC in het buitenland worden verkocht. De voorganger van dit bedrijf begon met de productie van bouwmaterialen en herprofileerde vervolgens de productie voor de productie van betonmixers en cementwagens. Anhui Xingma Automobile werd geregistreerd in 1999. Ze opende een nieuwe richting in het bedrijfsleven: de productie van zware voertuigen. Maar daarvoor moest ze een samenwerking aangaan met Mitsubishi Fuso Corporation. Nu is het handelsmerk van Geely New Energy.
Bussen, touringcars
Ongeveer de helft van alle bussen die op de wereldmarkt worden verkocht, is in China gebouwd. Fabrikanten uit de VRC zijn toonaangevend in deze sector, omdat er alleen al meer dan honderd grote busfabrikanten zijn. Maar het is de moeite waard om de «hoofdspelers» te benadrukken — die merken die de concurrenten voor zijn in termen van verkoop en het aantal geproduceerde voertuigen. Deze omvatten Yutong, King Long, Golden Dragon en andere merken.
Higer (1998-Heden)
Hogere bussen worden geleverd aan enkele tientallen landen en het bedrijf past ze aan aan individuele bedrijfsomstandigheden. Het personenvervoer van dit merk rijdt op de wegen van Amerika, Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Zuidoost-Azië en andere regio’s. Higer is immers de op één na grootste fabrikant van toer- en stadsbussen op de internationale markt. Het verscheen in 1998, maar slaagde erin om concurrenten te omzeilen op het gebied van verkoop. 300 modellen, die worden gepresenteerd in 50-series, zijn zowel in China als in het buitenland in trek.
Yutong (1963-Heden)
Yutong is een bekende Chinese busfabrikant die rijdt op een benzinemotor of elektrische aandrijving. Het productassortiment omvat stedelijk en toeristisch vervoer voor routes met verschillend personenvervoer. Dit omvat modellen van kleine, middelgrote en grote klasse, zoals ZK-6737D, ZK-6831H, ZK-6129H. Voor bussen worden onderdelen van andere bedrijven gebruikt: bijvoorbeeld Hino, Nissan, Allison, Eaton of Cummins.
King Long (1988-Heden)
Toeristen-, school-, transport- en stadsbussen King Long zijn het toppunt van de Chinese auto-industrie. Naast hen produceert het bedrijf verschillende bestelwagens: post, politie, brandweer, commercieel. Het modellengamma omvat ook minibussen en ambulances. Volgens Chinese normen wordt King Long als een vrij oud merk beschouwd: het kwam in 1988 op de markt.
Golden Dragon (1992-Heden)
Golden Dragon is een merk van Xiamen Golden Dragon Bus, opgericht in 1992. Deze autofabrikant is eigendom van King Long, wiens naam ook uit het Chinees vertaalt als «Golden Dragon». Het merk staat over de hele wereld bekend als ontwikkelaar van stads- en streekbussen, minibussen, speciaal materieel en bestelwagens. Bediend gebied — bijna 40 landen, waaronder de Europese markt.
Zhongtong (1958-Heden)
Zhongtong is sinds de oprichting in Liaocheng gevestigd. Het verscheen in 1951, toen een fabriek werd gebouwd, die zich bezighield met de fabricage en reparatie van machines. In 1971 veranderde hij van specialisatie en ging hij bussen produceren. Deze voertuigen worden gepresenteerd in een breed assortiment. Het productassortiment omvat hybride elektrische bussen, evenals lichte, stads-, weg- en luxemodellen met verschillende capaciteiten.
Lijst met automerken
Moderne Chinese auto’s zijn de concurrentie aan omdat hun assemblage vaak wordt gecontroleerd door beroemde buitenlandse bedrijven, die ook hun eigen onderdelen leveren. Maar op de wereldmarkt zijn er veel auto’s van uitsluitend Chinese oorsprong, gemaakt door de eigen ondernemingen van de VRC zonder inmenging van buitenaf. Dit transport is ook betrouwbaar, want de laatste tijd beginnen lokale fabrikanten aandacht te besteden aan het gebruik van nieuwe technologieën en een indrukwekkende basisconfiguratie.
Haval (2013-Heden)
Haval is een Chinees SUV- en crossover-merk. Het werd in 2013 geregistreerd door het Great Wall Motor-concern. Haval is zelfs een van de GWM-divisies die dure en comfortabele auto’s maakt. De naam is afgeleid van de Engelse uitdrukking «I Have All». De voertuigen van dit merk zijn onderverdeeld in twee series: Blauw en Rood. De eerste lijn omvat sportwagens, terwijl de tweede lijn klassieke modellen omvat.
Wuling (2002-Heden)
Wuling Motors is het vlaggenschipmerk van Liuzhou Wuling Automobile Industry Co., Ltd. Wuling-minibussen kwamen in 1982 op de automarkt. Ze werden geproduceerd door Liuzhou Automotive Industry Corporation, die al snel toestemming kreeg om Mitsubishi Minicab te assembleren en minibusjes ging ontwikkelen. In 2002 werd SAIC-GM-Wuling opgericht. Het is in gelijke mate eigendom van General Motors en SAIC Motor, en daarom hebben beide bedrijven recht op het merk Wuling.
Baojun (2010-Heden)
In 2010 fuseerden twee Chinese bedrijven, Wuling Automobile Company Limited en SAIC Motor Corporation, met US General Motors om het merk Baojun voort te brengen. Om het merk te creëren, richtten ze het SAIC-GM-Wuling Automobile-concern op. Baojun kwam op de markt met een eenvoudige en betaalbare sedan in een vertrouwd formaat. Zeven jaar later sloeg hij een nieuwe richting in: miniatuur elektrische voertuigen. De naam van de fabrikant betekent in vertaling «Precious Horse», wat een soort hint is naar de grotere snelheid en verhoogde waarde van auto’s.
Roewe (2006-Heden)
Het merk Roewe is eigendom van SAIC Motor. De Chinese fabrikant creëerde het in 2006 nadat het de rechten op het Britse merk Rover niet kon kopen. In plaats daarvan verwierf SAIC Rover 25- en Rover 75-technologie om zijn voertuigen te ontwikkelen. De naam Roewe kan worden ontcijferd als «Glorious Power», hoewel het moederbedrijf beweert dat het is afgeleid van het Duitse woord Loewe en vertaalt als «Lion».
Venucia (2010-Heden)
Elektrische voertuigen op basis van de Renault City K-ZE, sedans, cross-overs en SUV’s van Venucia zijn speciaal ontwikkeld voor de binnenlandse markt van de VRC. Ontworpen sinds 2016 door Venucia Design Center. Het merk was oorspronkelijk eigendom van Dongfeng Nissan, maar werd later onderdeel van Dongfeng Motor Co., Ltd. In 2020 kondigde het management plannen aan om Venucia te fuseren met Dongfeng Nissan.
Maxus (2011-Heden)
Het merk Maxus wordt soms Datong genoemd omdat het de karakters leest waaruit zijn Chinese naam bestaat. Het werd opgericht op basis van het ontbonden bedrijf LDV Group uit het VK, toen SAIC Motor Corporation Limited de rechten op LDV verwierf. De inspiratie voor de eerste Maxus-voertuigen was de lichte bedrijfswagen, die voorheen werd geproduceerd onder de merknaam LDV Maxus.
Qoros (2007-Heden)
Shanghai Qoros Auto Co., Ltd. voert een volledige productiecyclus van personenauto’s uit onder het merk Qoros. Tot 2011 heette het Chery Quantum Automotive Corporation, omdat het werd opgericht door de Chinese autofabrikant Chery, met de steun van Israel Corporation, de grootste Israëlische holding. De eerste productieauto Qoros ging in 2013 in de verkoop.
Soueast (1995-Heden)
Soueast is een handelsnaam voor South East (Fujian) Motor Co., Ltd. Fujian Motors Group bezit de helft van de aandelen, de rest wordt gelijkelijk verdeeld tussen Mitsubishi Motors en China Motor Corporation. Soueast werd in 1995 opgericht door twee Chinese bedrijven en de Japanse autofabrikant kwam 11 jaar later bij hen. De voorzitter van de onderneming is momenteel Zi-Sheng Zuo.
Haima (1992-Heden)
Voorheen heette Haima Hainan Mazda Motor Co., Ltd. omdat het werd opgericht door de regering van Hainan en Mazda om auto’s van een bekend Japans bedrijf te produceren en te verkopen aan de Chinese automarkt. De rebranding vond plaats nadat de FAW Group het volledige belang in Mazda had verworven. De nieuwe eigenaar begon met de bouw van Haima-fabrieken in de VRC en in het buitenland.
JMC (1968-Heden)
JMC’s voorganger was de lichte vrachtwagendivisie van Jiangling Motors Corporation Group Co., Ltd. JMCG Holding verscheen op haar beurt op basis van de Nanchang Motors Repair Factory. Het officiële jaar van oprichting van het automerk wordt beschouwd als 1993, omdat het toen een nieuwe wettelijke status kreeg: naamloze vennootschap.
Changfeng (1950-Heden)
GAC Changfeng Motor werd opgericht door de strijdkrachten van de VRC. Van 1950 tot 1996 opereerde het als een dochteronderneming van het Volksbevrijdingsleger op basis van fabriek # 7319. Gedurende deze tijd slaagde Changfeng erin een reparatiewerkplaats en een fabrikant van militaire terreinwagens te bezoeken. Het keerpunt in de geschiedenis van het bedrijf was 1995. Het was toen dat zijn eerste analoog van de Mitsubishi Pajero-pick-up van de band rolde. Het merk kreeg zijn huidige naam in 2009 nadat duidelijk werd dat het eigendom zou worden van de GAC Group.
Landwind (2002-Heden)
Het merk Landwind is eigendom van Jiangling Motor Holding, hoewel het oorspronkelijk een JMCG-project was dat de afhankelijkheid van het bedrijf van Isuzu en Ford moest verminderen. Voor zover bekend verzette Ford zich tegen deze beslissing. Als gevolg hiervan werd het merk in 2004 opnieuw gelanceerd door JMH. Het assortiment omvat momenteel SUV’s, cross-overs, minivans en sedans.
Hawtai (2000-Heden)
Hawtai begon, net als veel andere Chinese bedrijven, met de productie van gelicentieerde auto’s van een buitenlands merk. In haar geval Hyundai. Het bedrijf werd voor dit doel opgericht in 2000 en drie jaar later presenteerde het de eerste Terracan SUV. Dit werd gevolgd door exemplaren van een crossover en twee bussen. In 2010 besloot Hawtai iets van zichzelf te ontwikkelen, dus lanceerde het de B11 sedan. Ondanks de gekozen koers blijft het gebruik maken van Hyundai-technologieën en positioneert het zich als een merk van milieuvriendelijke voertuigen met dieselmotoren.
Gonow (2003-Heden)
Zhejiang Gonow Auto Co., Ltd. er zijn twee gelijkwaardige merken: Gonow voor overzeese markten en GAC Gonow voor autoverkoop in de VRC. Het lanceerde zijn eerste pick-up truck in 2004 en begon onmiddellijk te exporteren naar Europa en Afrika. In de toekomst werd het assortiment aangevuld met SUV’s, minibusjes, minibussen en militair materieel.
Zotye (2003-Heden)
Het merk Zotye is eigendom van de Zotye Holding Group en bestaat sinds 2005. Voorheen was het bedrijf bezig met de productie van reserveonderdelen, maar na een reorganisatie begon het auto’s te produceren. De meest populaire series van dit merk zijn E (elektrische auto’s), Z (hatchbacks, sedans), T (crossovers, SUV’s), V10 (minibussen). De belangrijkste afzetmarkten zijn China en Vietnam.
Lifan (1992-Heden)
Yin Mingshan, oprichter van Lifan, was ooit een motorreparateur en besloot toen om ze te maken. In de loop van de tijd breidde hij het assortiment voertuigen uit met ATV’s, scooters, bussen en auto’s. De onderneming kreeg haar huidige naam in 1997. Vertaald uit de Chinese taal betekent het «met volle zeilen varen». Lifan werd in 2020 failliet verklaard, na slechts 23 jaar te hebben bestaan.
Hafei (1980-Heden)
Hafei begon als een divisie van een vliegtuigfabrikant. Het werd geboren in 1994 en begon meteen met het maken van auto’s. In het begin was het een kleine Daewoo Tico, en twee jaar later kwam de Zhongyi minivan uit. Hafei ontwikkelde zich snel en werd het centrum van de vereniging, die tientallen fabrieken en werkplaatsen omvatte. Sinds 2010 is het bedrijf eigendom van Changan Automobile, een leider in de productie van personenauto’s.
ZX Auto (1999-Heden)
De automaker Hebei Zhongxing Automobile is beter bekend onder zijn afgekorte naam: ZX Auto. De fabrieken, gevestigd in China, produceren pick-ups en SUV’s. Sommige auto’s worden in het buitenland geassembleerd uit kant-en-klare reserveonderdelenkits. Het bedrijf is een joint venture tussen Hebei Tianye Automobile Group en Taiwan Unite Leading.
XinKai (1984-Heden)
De XinKai-fabriek werd gebouwd in 1984 en tot de jaren negentig. hij hield zich voornamelijk bezig met militair materieel. In 1999 ondergingen de eigenaren, waaronder buitenlandse investeerders en een firma uit Hong Kong, een rebranding. Als gevolg hiervan werd het bedrijf bekend als XinKai (vertaald als «New Victory») en verscheen een groot aantal civiele voertuigen in zijn assortiment. Tegen die tijd had ze haar eigen productielijnen verworven en kreeg ze de status van een bedrijf.
Jinbei (1991-Heden)
De helft van het merk Jinbei is eigendom van Renault en ongeveer hetzelfde is eigendom van Brilliance Auto. Ze werden de eigenaren in 2017, toen ze samen het moederbedrijf van het merk kochten — Shenyang Brilliance Jinbei Automotive. Daarvoor ging het bedrijf, opgericht in 1991, van hand tot hand over. In de beginjaren produceerden de Jinbei-fabrieken auto’s die waren gemaakt met Toyota-technologieën.
Kingstar (2004-Heden)
Kingstar Vehicle Company Limited is een fabrikant van elektrische voertuigen, pick-up trucks, SUV’s, minivans, vrachtwagens, bussen en bestelwagens. Het bestaat sinds 2004 en is gericht op het exporteren van voertuigen naar andere landen. De assemblagelijnen bevinden zich zowel in China als in het buitenland, waar Kingstar kits levert. Technische modificatie van voertuigen is toegestaan op verzoek van klanten.
Jiangnan (2003-Heden)
Hunan Jiangnan Automobile Manufacturing Company werd opgericht in 1952. Na 36 jaar begon het met de productie van personenauto’s. De eerste in deze lijn was het miniatuurmodel JHN 710. In 2012 hadden meer dan 117 duizend voertuigen de assemblagelijnen van Jiangnan verlaten, waardoor het in de top 40 van meest productieve ondernemingen in de auto-industrie terechtkwam. Sinds 2016 is het merk eigendom van Zotye Auto.
Jonway (2003-Heden)
Jonway Automobile is een divisie van de Jonway Group en is voor 51% eigendom van de Amerikaanse autofabrikant ZAP. De eerste auto’s van dit merk waren ongelicentieerde exemplaren van de Toyota RAV4 (XA20). Nu omvat de line-up twee cross-overs en één compacte MPV. Daarnaast heeft Jonway een dochteronderneming: Carrozzeria Viotti. Ze is gespecialiseerd in sportwagens en hybride auto’s.
Everus (2008-Heden)
Li Nian, ook bekend als Everus, maakt deel uit van Guangqi Honda Automobile Co., Ltd. Het produceert auto’s op basis van Honda-technologieën. De S1 is bijvoorbeeld het resultaat van de vierde generatie Honda City rebranding. En de VE-1 subcompacte SUV, aangedreven door elektriciteit, is gebaseerd op het Honda Vezel crossover-concept.
Nanjing Automobile Corporation (1947-Heden)
Nanjing Automobile Corporation heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het vroege tijdperk van de Chinese auto-industrie. Het begon in 1947, toen het Volksbevrijdingsleger de stad Nanjing overnam, waar een autowerkplaats was gevestigd. Op basis van deze werkplaats, genaamd Nanjing Automobile, werden de eerste lichte vrachtwagens in de VRC geproduceerd.
Vervolgens verkreeg de fabrikant de rechten om buitenlandse technologieën te gebruiken en breidde hierdoor het modellengamma uit. Na verloop van tijd opende hij nieuwe fabrieken, richtte hij joint ventures op met buitenlandse bedrijven en verwierf hij verschillende merken (Yuejin, MG, Soyat).
Yuejin (1947-Heden)
Yuejin Motor Group is een van de grootste auto-ondernemingen in de VRC. In het verleden heette het Nanjing Auto Works. Het is het moederbedrijf van Nanjing Fiat, Nanjing Iveco en Nanjing Yuejin, de belangrijkste productievestigingen van het bedrijf. Ze produceren tienduizenden auto’s per jaar. Hun producten zijn bekend onder verschillende merken in binnen- en buitenland.
Yema (1994-Heden)
Het Chinese auto- en bussenmerk Yema bestaat sinds 2002. Het is eigendom van Sichuan Yema Automobile Co., Ltd., opgericht in de jaren 80, maar pas in 1994 betrokken bij de autoproductie. Recentelijk heeft het bedrijf, samen met haar merken, overgenomen particuliere onderneming Levdeo. Sindsdien hebben Yema’s benzinevoertuigen elektrische tegenhangers gekregen — in totaal meer dan 40 varianten.
Hanteng Autos (2013-Heden)
De officiële naam van deze autofabrikant is Jiangxi Hanteng Automobile Co., Ltd. Het werd opgericht in 2013, waarna het meteen begon met de bouw van zijn fabriek in Shangrao (Jiangxi). Nu is het een grote particuliere onderneming met drie dochterondernemingen en een reeks auto’s van eigen ontwerp. De belangrijkste specialisatie van het merk is onderzoek en praktische toepassing van de nieuwste technologieën voor brandstof en «groene» voertuigen, evenals de productie van reserveonderdelen.
Denza (2010-Heden)
Denza is een Chinees merk waarvan de volledige naam Shenzhen BYD Daimler New Technology Co., Ltd. is. Het betrad de binnenlandse markt in 2010 en is een joint venture opgericht door twee bedrijven — BYD en Daimler AG. Zij bezitten de fabriek in gelijke delen. Het merk heeft zijn hoofdkantoor in Shenzhen en het assortiment bestaat uit slechts één elektrisch automodel. De auto werd voor het eerst gepresenteerd in 2012 in Peking op Auto China. De release begon eind 2014. De naam van het merk komt van het woord «tengshi», dat uit het Chinees vertaald is als «toenemende kracht en impuls» of «windenergie».
LvChi Auto (2016-Heden)
Dit jonge merk is in 2016 opgericht in China en heeft zijn hoofdkantoor in Shanghai. De ontwerpafdelingen zijn gevestigd in Italië en de eigen fabriek is gevestigd in Changchun, in de provincie Jilin. De productiecapaciteit zal naar verwachting in 2023 550.000 voertuigen per jaar bereiken. De merknaam is symbolisch en wordt geassocieerd met het Chinese woord «lüchi», wat zich vertaalt als «groene koets». Het nieuwe Chinese bedrijf is gespecialiseerd in elektrische voertuigen en heeft al verschillende conceptmodellen — Venere en Urano — onthuld in gerenommeerde showrooms over de hele wereld. Ze zal de laatste ombouwen tot productieauto’s van verschillende klassen en typen: luxe, MPV, sedan, SUV en mini-auto.
SAIC Iveco Hongyan (2003-Heden)
Het merk SAIC Iveco Hongyan verscheen in 2003 op de Chinese automarkt en is ontstaan uit een in 1965 opgericht bedrijf. Het is nu een joint venture die eigendom is van de SAIC Corporation, het Italiaanse bedrijf Iveco en de stad Chongqing. De fabrikant produceert voornamelijk zwaar materieel op basis van de Iveco-machine en verkoopt deze onder het merk Hongyan.
Overleden automerken
Zhongyu (1965-2004)
Het merk Zhongyu heeft een breed scala aan voertuigen: ATV’s, ambulances, padiewagens, luxe touringcars, MPV’s, energiezuinige testvoertuigen, motorfietsen en meer. Auto’s worden vervaardigd door Dongfeng Yu-An (Wuhan) Vehicles Co., Ltd. en motorfietsen worden vervaardigd door Guangdong Tayo Motorcycle Technology Co., Ltd.
Youngman (2001-2019)
Youngman bestaat sinds 2019 niet meer en wordt herinnerd als fabrikant van vrachtwagens, trolleybussen, bussen en auto’s. Opgemerkt moet worden dat personenauto’s in 2015 zijn stopgezet. De belangrijkste merken zijn Youngman-Lotus, MAN en Neoplan. Het bedrijf is vernoemd naar de oprichter Pang Qingnian, wiens voor- en achternaam in het Engels vertaald worden als «Youngman».
Shuanghuan (1988-2016)
Shuanghuan is een inmiddels ter ziele gegane autofabrikant die al zo’n 28 jaar (van 1988 tot 2016) op de markt is. Gedurende deze tijd produceerde hij verschillende SUV’s, cross-overs, bestelwagens en hatchbacks. Sinds 2002 was hij ook eigenaar van het bedrijf Red Star. In een aparte line-up werden twee elektrische auto’s gepresenteerd, geproduceerd in samenwerking met Wheego Electric Cars. Shuanghuan verliet de markt in opdracht van het ministerie van Industrie en Informatietechnologie.
Shanghai Maple Guorun (2000-2010)
Shanghai Maple Guorun is de oude bedrijfsnaam van Maple Automobile Co., Ltd. Het bedrijf werd opgericht in 2000 en werd twee jaar later gedeeltelijk overgenomen door de Zhejiang Geely Holding Group. In 2008 nam Geely Maple in zijn geheel over, waarna het merk tijdelijk werd vergeten en vervangen door het goedkope merk Englon. In 2020 besloten de eigenaren om het terug op de markt te brengen, waardoor het assortiment elektrische voertuigen van verschillende modellen werd uitgebreid.
Baolong (1998-2005)
Guangzhou Baolong Motors is pas 7 jaar op de markt (sinds 1998), maar is erin geslaagd om herinnerd te worden voor zijn kogelvrije auto’s op basis van Renault, Ford-busjes en Mitsubishi SUV’s. Het bestaat niet sinds 2005: toen werd de productie bij alle vier de fabrieken stopgezet. Het bedrijf liet echter een opvolger achter — FAW Baolong Light Vehicle.
Englon (2010-2013)
Englon is een stopgezet merk van Zhejiang Geely Holding Group Co., Ltd. Het verving het merk Shanghai Maple, dat in 2010 ophield te bestaan. Het moederbedrijf positioneerde Englon als een lijn auto’s die de klassiekers van de Britse auto-industrie imiteerde. Onder deze naam werden gespecialiseerde TX4-taxi’s, SX7-crossovers, SC6-sedans, SC5-RV-hatchbacks en andere modellen voor personenvervoer geproduceerd. In 2014 stopte de Geely-holding met het gebruik van het merk, samen met Gleagle en Emgrand.
Welk Chinees automerk is het beste?
Het merk Geely wordt erkend als het beste in China, omdat het al meerdere jaren op rij koploper is in het aantal verkochte personenauto's en tot de top 10 van populaire autofabrikanten ter wereld behoort.
Welke autobedrijven bezit China?
Onder de autobedrijven die eigendom zijn van de VRC, zijn Jianghuai (JAC Motors), Great Wall Motors, Brilliance Automotive, Beijing Automotive Group, Geely Automobile Holdings Limited en, natuurlijk, de zogenaamde Big Four: Changan Automobile Group, SAIC Motor Corporation, Dongfeng Motor Corporation en First Automobile Works.
Welke Chinese auto's worden er in Amerika verkocht?
Chinese automerken proberen de Amerikaanse markt te betreden, maar dat mislukt door handelsspanningen tussen de twee landen. Hoewel het vermeldenswaard is dat General Motors- en Volvo-auto's, die in China werden geassembleerd, al in de Verenigde Staten worden verkocht.
Wat is de populairste auto van China?
De bestverkochte en dus populairste auto in China is de Nissan Sylphy. Deze Japanse sedan is erg populair bij de lokale bevolking en is anno 2020 duidelijk marktleider geworden.