De auto-industrie in Groot-Brittannië heeft zijn wortels in de 19e eeuw. In het begin van de jaren vijftig werd dit land al beschouwd als de op één na grootste transportproducent ter wereld, na de Verenigde Staten. Het exporteerde veel auto’s naar het buitenland, maar na enkele decennia vertraagde het het tempo van de ontwikkeling van de industrie, terwijl andere staten ze in die tijd actief opvoerden.
Wat is Britse automerken?
Dit is een aparte categorie automerken die op de wereldmarkt vertegenwoordigd zijn. Ze zijn eigendom van in het VK geregistreerde bedrijven, hoewel ze onlangs zijn opgekocht door buitenlandse autofabrikanten. Britse merken zijn Bentley, Rolls-Royce, Landrover, Jaguar, Aston Martin en vele andere merken (maar sommige hebben al buitenlandse eigenaren).
Als gevolg hiervan bleef de auto-industrie in Groot-Brittannië ver achter en bezet in 2008 slechts de 12e plaats in termen van verkoop op de internationale markt. Sinds de jaren negentig is de overgrote meerderheid van de Britse automerken gekocht door buitenlandse bedrijven. Rolls-Royce bezit bijvoorbeeld BMW, Bentley bezit Volkswagen, Land Rover en Jaguar bezit Tata. De rechten op inactieve merken behoren ook toe aan buitenlanders.
Ultra-luxe automerken
Er is veel vraag naar superluxe auto’s op de koele breedtegraden van het VK, omdat ze een gevoel van warmte, comfort en vertrouwen geven. En wie, zo niet prim Engelsen, wil technologie combineren met luxe? Daarin zijn ze immers echt geslaagd. Neem bijvoorbeeld de beroemde Bentley en Rolls-Royce — dit is de perfectie zelf, gepropt in metalen harnassen. Een echte exclusieve!
Bentley (1919-Heden)
Het merk verscheen in 1919 en maakte een moeilijk vormingstraject door, ondanks het luxesegment van de automarkt. Het bedrijf heeft zich gericht op sportwagens. Niet voor niets worden alle bekende modellen van raceauto’s beschouwd als «afstammelingen» van de Speed Six en 4½ Liter gemaakt door Bentley. Het merk is momenteel eigendom van Volkswagen.
Rolls-Royce (1906-Heden)
Het is een Britse fabrikant van luxe personenauto’s die volledig in handen is van het Duitse bedrijf BMW. Voorheen werd Rolls-Royce in verband gebracht met Bentley. Ze behoorden tot dezelfde groep, maar kwamen vervolgens bij verschillende kopers terecht, met behoud van emblemen en andere tekenen van visuele identiteit.
Lagonda (1906-Heden)
De autofabrikant Lagonda verscheen in 1906 en 12 maanden later presenteerde hij zijn eerste auto. En ze werd meteen de winnaar en won de Moskou — St. Race in 1910. Petersburg. Het succes heeft geleid tot een ongekende vraag naar auto’s in Rusland. De hausse nam pas in 1914 af.
Luxe automerken
Luxe personenauto’s worden vooral in Engeland gewaardeerd omdat luxe geen levensstijl is, maar supercomfort. Ingenieurs belichamen dit idee in luxe personenauto’s Land Rover, Mini, Jaguar, die deze klasse duidelijk vertegenwoordigen.
Landrover (1948-Heden)
Het merk ontstond in 1948 als een divisie van Jaguar Land Rover en behoort nu tot het Indiase concern Tata Motors. Het produceert SUV’s, speciale voertuigen en voertuigen met vierwielaandrijving. In 1951 ontving de fabrikant de Royal Warrant van koning George VI en in 2001 de Queen’s Award for Enterprise.
Jaguar (1922-Heden)
Dit bedrijf heeft grote transformaties ondergaan die van invloed zijn geweest op het assortiment. Het is ontstaan als de Swallow Sidecar en was gericht op zijspannen van motorfietsen en carrosserieën. Toen werd het bedrijf bekend als Jaguar Cars en schakelde het over op de productie van personenauto’s. Vervolgens werd het, op initiatief van Tata Motors, omgedoopt tot Jaguar Land Rover Limited (in januari 2013). Dit alles versterkte zijn positie en merkproducten hebben herhaaldelijk de hoogste koninklijke onderscheidingen Elizabeth II en Prins Charles gewonnen.
Mini (1959-Heden)
Begonnen als een serie auto’s van het bedrijf Rover Group, ontwikkelde het merk zich tot een onafhankelijk bedrijf en de naam van de lijn werd de officiële naam. Het bedrijf is sinds 1994 in handen van het Duitse concern BMW en houdt zich bezig met de productie van luxe miniatuurauto’s.
Sportwagen merken
De productie van sportwagens is het meest talrijke onderdeel van de Britse industrie, omdat de Britten niet alleen van luxe houden, maar ook van snelheid. En ze slagen erin om alles succesvol te combineren. Een sprekend voorbeeld zijn de auto’s van de merken McLaren, Aston Martin, Lister, Arash en vele anderen.
Aston Martin (1913-Heden)
Het iconische Britse sportwagenmerk werd opgericht in 1913. In 1947 veranderde hij van eigenaar en werd hij geassocieerd met de legendarische James Bond, omdat zijn DB5-model verscheen in een van de afleveringen van het superhelden-epos. Tegenwoordig zijn Aston Martin-auto’s een symbool van de Britse cultuur en een van de snelste auto’s ter wereld.
McLaren (1963-Heden)
Deze Britse autofabrikant is alleen gespecialiseerd in sportwagens, aangezien de oprichter Formule 1-racer Bruce McLaren is. Tegenwoordig heeft de autofabrikant niet alleen industriële sites, maar ook een eigen technologiecentrum, waar hij zijn apparatuur ontwikkelt en test. Het assortiment van het bedrijf is momenteel onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: Ultimate, Super en Sports.
Lotus (1952-Heden)
De auto’s van dit autofabrikantmerk hebben zeven keer de Formule 1 gewonnen — ze zijn zo licht en wendbaar. Na de dood van Colin Chapman (de oprichter) ging het bedrijf herhaaldelijk van hand tot hand, totdat het bij het Chinese bedrijf Geely terechtkwam, dat zich bezighoudt met auto’s.
Morgan (1910-Heden)
Morgan heeft een zeer lange geschiedenis die teruggaat tot 1910. Sinds 2019 is het eigendom van Italianen — de investeringsgroep Investindustrial. De fabriek assembleert race- en rallyauto’s met de hand en produceert zo’n 850 stuks per jaar. Daarom staat er altijd een lange wachtrij voor dergelijke auto’s. De wachtlijst kan oplopen van enkele maanden tot meerdere jaren. En het merk heeft ook zijn eigen schil — houten elementen zijn altijd aanwezig in de carrosserie.
Noble (1999-Heden)
De Britse sportwagenfabrikant is een particulier bedrijf met weinig werknemers. Het werd opgericht in 1999 in Leeds en is nu gevestigd in Leicester.
Arash (1999-Heden)
De oprichter van de besloten vennootschap is Arash Farboud. Aanvankelijk heette het Farboud Limited, maar werd later omgedoopt ter ere van de oprichter. Het bedrijf begon in 1999 met de ontwikkeling van zijn eerste sportwagen, de Farboud GT, en introduceerde deze in 2001.
Ascari (1995-2010)
Het bedrijf werd opgericht in 1995 en hield op te bestaan in 2010. Het is vernoemd naar de eerste tweevoudige winnaar van het Wereldkampioenschap coureurs — Alberto Ascari.
TVR (1947-Heden)
Britse sportwagenfabrikant opgericht in 1946 als TVR Motors Company Limited. De basismarkt voor autobevoorrading is Europa. Meestal zijn dit lichte sportwagens met een krachtige motor (coupés en cabrio’s).
Ginetta (1958-Heden)
Het is een particulier sport- en racewagenbedrijf. Het werd in 1958 opgericht door de vier Walklett-broers in Harfort, West Yorkshire.
Lister (1954-Heden)
Het automerk, gelanceerd in 1954, staat bekend om zijn originele sportwagens Lister-Bristol en Lister Storm. De oprichter van het bedrijf is autocoureur Brian Lister.
Zenos (2012-Heden)
De jonge autofabrikant is gefocust op het produceren van slechts één model — de Zenos E10 in drie versies. Bovendien ontwerpt, verzamelt en verkoopt hij ze zelf, sinds 2012.
AC (1901-Heden)
Het is een particuliere autofabrikant opgericht in 1901. Bij gebrek aan geld wisselde het herhaaldelijk van eigenaar, verdween en herleefde het onder verschillende namen. Het hoofdkantoor is nu gevestigd in Thames Ditton, Surrey (VK).
Atalanta (2011-Heden)
Het automerk, dat in 2011 verscheen, is niets meer dan een doorstart van het gelijknamige bedrijf uit de jaren dertig. Het stopte de productie van personenauto’s tijdens de Tweede Wereldoorlog en produceerde op dat moment slechts 21 uitrustingsstukken.
BAC (2009-Heden)
De volledige naam van deze sportwagenfabrikant is Briggs Automotive Company. Het is gevestigd in Liverpool en werd opgericht door de broers Neil en Ian Briggs. De eerste auto verscheen twee jaar later onder de naam Mono.
Suffolk
Het bedrijf is gevestigd in de buurt van Woodbridge. Ze was bezig met het uitbrengen van kopieën van retro Jaguar-modellen. Het bedrijf is nu gesloten vanwege een rechtszaak van Jaguar Land Rover, die 850 duizend pond sterling schuldig is.
Ronart (1984-Heden)
Ontwerper en fabrikant van unieke raceauto’s, in beperkte oplage op bestelling geproduceerd. Zijn arsenaal omvat zowel sportwagens voor circuits als hogesnelheidswagens voor het rijden op de weg. Het merk is opgericht in 1984.
Ultima (1992-Heden)
Het in Hinckley gevestigde Britse merk Ultima Sports Ltd produceert de Ultima GTR, een lichtgewicht sportwagen in de vorm van een tweedeurs coupé. Hij biedt het zowel volledig voorradig als gemonteerd op bestelling aan.
Gardner Douglas (1990-Heden)
Het is een subcompact sportwagenmerk gevestigd in Grantham, Engeland. Het produceert replica Lola T70- en AC Cobra-modellen.
Brooke (2002-Heden)
Brooke Kensington, de autofabrikant, waar het in 2002 de rechten op kreeg. Het hoofdkantoor is gevestigd in Devon.
Marlin (1979-Heden)
Het bedrijf werd opgericht door Paul Moorhouse, die eerst auto’s voor persoonlijk gebruik maakte en ze vervolgens in massaproductie bracht. De eerste verkoop vond plaats in 1979.
Roadster
De Britten zijn romantici en rijden graag samen met de wind, dus er is veel vraag naar roadsters bij hen. Tweezitsauto’s met een schuifdak worden door veel bedrijven geproduceerd. Onder hen zijn Caterham, MEV, Elva.
Elemental (2012-Heden)
De onderneming werd speciaal geopend voor de ontwikkeling en productie van de RP1-sportwagen. Het is gevestigd in Hambledon (VK) en maakt deel uit van de gelijknamige structuur, Elemental Group Ltd.
Caparo (2006-Heden)
Caparo Vehicle Technologies is opgericht als Freestream en gespecialiseerd in automotive ontwikkeling. Het bedrijf lanceerde zijn eigen sportwagen genaamd de T1 en werd in 2019 geliquideerd.
Caterham (1973-Heden)
Het merk verscheen in 1973 op basis van de Caterham Seven (of 7) sportwagen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Crawley (Sussex, VK).
Westfield (1982-Heden)
Het Britse bedrijf, opgericht in 1982, houdt zich bezig met de productie van zowel fabrieks- als individuele roadsters. Ze is gespecialiseerd in Lotus Seven-voertuigen.
Elva (1955-Heden)
De naam van dit automerk is afgeleid van de Franse uitdrukking «elle va», wat «zij rijdt» betekent. Het assortiment van het bedrijf omvat tweezits sport- en racewagens.
MEV (2003-Heden)
De afkorting van het handelsmerk is afgeleid van de naam van het bedrijf Mills Extreme Vehicles, gevestigd in Mansfield (VK). Het bedrijf werd opgericht in 2003 en houdt zich bezig met de productie van Replicar- en Exocet-auto’s.
MK (1996-Heden)
Aanvankelijk maakte deze fabrikant ophangingen en onderdelen voor het Locos-chassis en creëerde vervolgens zijn eigen roadster (in 2000). Het heette Indy.
Andere merken
Er is nog een categorie Britse automerken. Het omvat modellen voor beperkte oplage, speciale doeleinden en lokale distributie. Dit omvat ook kleine of mislukte fabrikanten die zijn opgenomen in andere bedrijven.
Vauxhall (1857-Heden)
Het bedrijf werd opgericht in 1857. Het is momenteel eigendom van de multinational Stellantis. Het merk biedt voertuigen voor de massamarkt aan die identiek zijn aan Opel-modellen, maar die alleen in het binnenland worden gedistribueerd.
MG (1924-Heden)
Het is een fabrikant van kleine auto’s. Na een reeks fusies en overnames werd hij overgenomen door de Nanjing Automobile Group, die in 2008 fuseerde met SAIC. Het automerk MG werd opgericht in 1924.
Ariel (2001-Heden)
Het bedrijf, opgericht in 1870, diende als basis voor deze kleine autofabrikant. Het werd opnieuw gelanceerd in Krukern in 2001 en produceert de Ariel Atom personenauto.
David Brown (2013-Heden)
Dit merk staat voor limited edition auto’s. Het bedrijf is gevestigd in Silverstone en is eigendom van zakenman David Brown, die het bij zijn naam noemde.
Keating (2006-Heden)
Het in Manchester gevestigde autobedrijf debuteerde in 2006 met de TKR-supercar. Ze heeft momenteel vier voertuigen van haar eigen ontwerp.
LEVC (2013-Heden)
Dit Britse bedrijf is een dochteronderneming van de Chinese autofabrikant Geely. Het is een technische dienst met het hoofdkantoor in Coventry. In Engeland staat het merk ook bekend om zijn zwarte taxi’s.
Grinnall (1991-Heden)
Het bedrijf begon met klassieke auto’s, maar stapte een jaar later over op driewielers — driewielige voertuigen. Het eerste model verscheen in 1991, wat wordt beschouwd als de tijd van de oprichting van dit merk.
Prodrive (1984-Heden)
In 1984 opende ondernemer David Richards een raceautofabriek in Banbury. Gebaseerd op geavanceerde technologie, ontwerpt, assembleert en test het vandaag voertuigen voor gerenommeerde bedrijven zoals Volkswagen, Mini en Aston Martin.
Radical (1997-Heden)
De raceautofabrikant en -ontwikkelaar werd in 1997 opgericht door twee autotechnici, Mick Hyde en Phil Abbott. Ze wilden hogesnelheidsauto’s maken om zowel op gewone wegen als op sportcircuits te rijden. Het meest stellaire model van het merk is de SR3.
Bowler (1985-Heden)
Het bedrijf, dat sinds 1985 actief is, biedt off-road voertuigen van raceklasse. Het produceert ze op basis van Range Rover- en Land Rover Defender-chassis. Het hoofdkantoor is gevestigd in Belper (VK).
JBA Motors (1982-Heden)
Het merk is gespecialiseerd in luxe auto’s, die het sinds 1982 in Norwich produceert. De afkorting in de naam bestaat uit de eerste letters van de namen van de oprichters van het bedrijf: Jones, Barlow, Ashley.
Axon (2005-Heden)
Het is een jonge fabrikant van miniatuurautootjes die sinds 2005 op de markt is. Het hoofdkantoor is gevestigd in Wellingborough.
Bristol (1945-Heden)
Luxe auto’s van dit merk verschenen voor het eerst in 1945. Het is momenteel eigendom van Kamkorp, dat het in 2011 kocht en de productie van luxe handgemaakte auto’s herstelde.
Overleden automerken
De geschiedenis van de Britse auto-industrie is een onafhankelijke structuur met de algemene wetten van overleven, verval, welvaart en ontwikkeling. Daarom zijn er, zoals in de auto-industrie van elk land ter wereld, geavanceerde fabrikanten, ervaren, en er zijn er die de aanval van externe of interne omstandigheden niet konden weerstaan. Als gevolg hiervan ontstond een aparte groep bedrijven, die om de een of andere reden ophield te bestaan. Onder hen Rover (geëxploiteerd tot 2005), Marcos en ERF (met pensioen in 2007), Eterniti (opgehouden te bestaan in 2014).
Eterniti (2010-2014)
Het bedrijf Eterniti Motors bestond slechts vier jaar en slaagde erin om slechts één auto te presenteren — Hemera, die later bekend werd als Artemis. Het was een super-SUV met een drankkoeler, lamswollen vloerkleden en een transparant dak. Qua uiterlijk en technische kenmerken zijn ze ontleend aan de Porsche Cayenne. Ingenieurs hebben het beroemde model aangepast door hun eigen versie van de luxe auto te ontwikkelen. Het logo deed ook denken aan luxe: de kalligrafische letter «E» met krullen werd aangevuld met een dunne en elegante belettering «ETERNITI» en stond traditioneel in het wapen. Het horizontale streeppatroon leek op een vleugel, wat duidde op grote snelheid. Begin 2014 verliet het bedrijf de markt.
ERF (1933-2007)
De autofabrikant ERF werd opgericht in 1933. Het is vernoemd naar Edwin Richard Foden, die zijn vorige baan moest neerleggen vanwege meningsverschillen met de raad van bestuur van Foden Trucks. Feit is dat Edwin vrachtwagens met een dieselmotor wilde maken en zijn collega’s waren daar tegen. Hij trok zich terug om zijn project in zijn eentje uit te voeren, en dat is gelukt: ERF-trucks zijn zowel in het VK als in het buitenland beroemd geworden. Maar het bedrijf was in veel opzichten inferieur aan zijn concurrenten. Ze kocht alle componenten van leveranciers en kon niet bogen op hoge verkoopvolumes. Voor de sluiting wisselde het merk ERF van eigenaar totdat het ter beschikking van MAN kwam. De nieuwe eigenaar veranderde eerst de opstelling en besloot toen om het oude handelsmerk en het bijbehorende logo helemaal te verlaten — de rode «ERF» -letters die twee diagonale lijnen van dezelfde kleur scheiden.
Marcos (1959-2007)
De automaker Marcos Engineering presenteerde zijn eerste sportwagen in 1960. De nieuwigheid zag er heel ongewoon uit, maar bij de start van de productie vereenvoudigden de ontwikkelaars het uiterlijk van de auto, waarbij ze zich aan de geaccepteerde normen hielden. Het bedrijf was voortdurend in beweging en veranderde fabrieken, wat een negatieve invloed had op de financiële toestand. Ze ging meerdere keren failliet, maar ze werd gered van een faillissement. De laatste keer dat dit gebeurde was begin jaren 2000, toen een Amerikaanse zakenman de productie hervatte. In 2007 heeft de onderneming zichzelf toch geliquideerd. Tegelijkertijd kwamen de laatste auto’s met het Marcos-logo uit: een ovale plaat met de merknaam en versierd met een gekruld zilveren frame.
Foden (1887-2006)
Fodens voorganger was Plant & Hancock, die landbouwmachines produceerde. In 1887 werd het omgedoopt ter ere van de nieuwe eigenaar Edwin Foden. Het bedrijf was lange tijd bezig met de productie van stoomvrachtwagens en schakelde vervolgens over op dieselmotoren. De managers waren van plan om nog een fabriek te bouwen, omdat de vraag naar vrachtwagens groot was. Maar in de jaren zeventig. de automarkt raakte in verval, wat leidde tot financiële problemen. Nog eens 10 jaar later werd het bedrijf gekocht door het Amerikaanse PACCAR. Hij verving de originele auto’s door DAF-modellen en stopte vervolgens de productie van Foden-vrachtwagens helemaal om zo het aantal DAF-producten te vergroten. Tegelijkertijd werd het zwart-witte ruitvormige logo met een brede rand en het handgeschreven opschrift «Foden» stopgezet.
Rover (1878-2005)
Het bedrijf Rover verscheen in de negentiende eeuw. Ze maakte fietsen en motorfietsen en ging toen in de auto-industrie. In de naoorlogse periode begonnen zijn producten naar andere landen te worden geëxporteerd. Het Rover P4-model is bijvoorbeeld erkend als de leider in de Europese auto-industrie. Vervolgens veranderde het assortiment verschillende keren, omdat de onderneming van hand tot hand overging: onder de eigenaren waren op verschillende momenten het BMW-concern, de Phoenix Consortium-holding, het Ford-bedrijf en de Indiase autofabrikant Tata Motors. De verdwijning van Rover is een aanwinst voor Ford. Toen het faillissement van het merk aan het licht kwam, probeerde de vertegenwoordiger van de Grote Drie er zo snel mogelijk vanaf te komen. De merknaam en het embleem (zwart trapezium met het ROVER-woordmerk en abstracte geometrische vormen) zijn nu eigendom van Tata Motors.
Morris (1919-1984)
Morris Motors Limited was in de beginjaren behoorlijk succesvol. In 1924 had het meer dan 50 procent van de Britse automarkt veroverd en daarmee Ford ingehaald. De modellen van het Morris-merk werden halverwege de jaren tachtig stopgezet. Het merk is momenteel eigendom van SAIC Motor Corporation Limited. Het originele logo van de inmiddels opgeheven onderneming weerspiegelt het wapen van de stad Oxford, waar William Morris, de oprichter van het bedrijf, werd geboren en woonde. De badge bevat een zilverblauwe cirkel met een rode stier die de rivier de Isis oversteekt.
Triumph (1885-1984)
Het Triumph-logo was net zo veelbelovend als zijn naam. Het bevatte een afbeelding van een lauwerkrans — een symbool van de winnaars. Ondanks hoge ambities ging het bedrijf in 1984 failliet. De assemblage van de eerste Triumph-auto’s begon in 1889. De line-up werd constant uitgebreid, maar door financiële problemen zag de fabrikant zich genoodzaakt om impopulaire auto’s weg te doen. Uiteindelijk bleef alleen de op Honda Ballade gebaseerde Triumph Acclaim over. Daarna stopte hij met produceren. Sinds 1994 zijn alle rechten op het merk in handen van BMW.
Jensen (1934-1976)
Jensen Motors Limited werd opgericht in 1934 toen bodybuilder WJ Smith & Sons Limited een wereldwijde rebranding ondernam. Het portfolio van Jensen omvatte bedrijfs- en sportvoertuigen, waaronder lichte vrachtwagens, bussen, pick-ups, bestelwagens en luxe sedans. De auto’s van het merk verdwenen in 1976 van de markt, maar keerden 22 jaar later weer terug. Ze hebben het originele ronde logo behouden met de goudkleurige letters «JENSEN», «JENSEN MOTORS LTD» en «WEST BROMICH, ENGLAND». Het bedrijf werd uiteindelijk ontbonden in 2011.
Singer (1875-1970)
Er was een periode in de geschiedenis van Singer Motors dat het alleen fietsen produceerde. Pas in 1901 werden auto’s aan het assortiment toegevoegd. Dit waren commerciële driewielige voertuigen voor melkboeren en handelaren. Het eerste vierwielige model verscheen in 1905. Tot 1912 waren radiatoren versierd met een embleem met een gedurfde «S» op een fietswiel. Toen werd het verwijderd. In de jaren vijftig. het bedrijf begon financiële problemen te krijgen, dus werd het opgeslokt door een andere autofabrikant — de Rootes Group. Het merk Singer verdween in 1970 toen Rootes in verval raakte.
Riley (1913-1969)
In 1902 richtten de gebroeders Riley de Riley Engine Company op om motorfietsen en vierwielige voertuigen te produceren. Na een rebranding in 1912, werd het bedrijf Riley (Coventry) Limited omdat de eigenaren besloten te verhuizen naar een nieuwe en meer winstgevende bedrijfssector — de productie van spaakwielen. Maar een jaar later begonnen de broers weer met het maken van auto’s. Het bedrijf groeide snel en breidde het assortiment uit met limousines, sportwagens, sedans en personenauto’s met coupés. Na een reeks fusies werd het geliquideerd omdat de eigenaren het niet levensvatbaar achtten. Desondanks worden de overgebleven auto’s van het Britse merk beschouwd als cultklassiekers, net als het embleem — de handgeschreven letters «Riley» in een blauwe diamant met zilveren rand.
Leyland (1896-1968)
Leyland Motors, dat in 1968 werd ontbonden, trad toe tot het nationale bedrijf British Motor Holdings. Na de fusie werd de nieuwe structuur bekend als de British Leyland Motor Corporation. Toen het bedrijf Leyland nog onafhankelijk was, produceerde het bussen en auto’s. Een van haar logo’s was een blauwe ring met dwarsbalken die naar het midden toe samenkwamen om een cirkel te vormen. Binnenin was een hoofdletter «L» geschreven in vet cursief.
Alvis (1919-1967)
De particuliere autofabrikant Alvis werd in 1919 opgericht om scooters, carburateurs en motoren te vervaardigen. Ze moest haar logo veranderen nadat de vliegtuigfabrikant Avro begon te klagen over inbreuk op het auteursrecht. Dit is hoe het beroemde pictogram in de vorm van een omgekeerde rode driehoek met het gestileerde opschrift «ALVIS» verscheen. Het bedrijf produceerde civiele voertuigen tot 1967. Toen werd het handelsmerk de militaire tak van British Leyland en het embleem werd versierd met gepantserde voertuigen.
Berkeley (1956-1960)
Berkeley is een joint venture tussen trailerfabrikant Berkeley Coachworks en de Britse ingenieur Lawrence Bond. Het resultaat van hun samenwerking was een sport-microcar, die werd geproduceerd van 1956 tot 1960. Hij verwierf bekendheid als een goedkope, veilige en fragiele auto bedoeld om te racen. Het logo bevatte een grote «B» met een rode en grijze cirkel omsloten door een ring met de woorden «BERKELEY» en vijf sterren. In 1960 liep de vraag naar campers sterk terug, waardoor Berkeley Coachworks failliet ging.
Austin (1905-1952)
Austin is een automerk vervaardigd door de Austin Motor Company in de eerste helft van de 20e eeuw. Het eerste model werd in 1905 gebouwd in het huis van ingenieur Herbert Austin. Hij begon zijn autobedrijf gericht op de prestigieuze klasse. Zijn klantenlijst omvatte Spaanse functionarissen, Vaticaanse bisschoppen en Russische prinsen. In de loop van de tijd breidde het bedrijf zijn productassortiment uit naar vrachtwagens en bedrijfsvoertuigen. Het bedrijf verdween in 1952 na een fusie met Morris Motors. De British Motor Corporation-holding verscheen in hun plaats. De naam van het merk en daarmee het logo met een handgeschreven inscriptie «Austin» in zilverkleur, worden volledig niet meer gebruikt.
Hillman (1907-1931)
Tot 1910 stond de Hillman Company bekend als Hillman-Coatalen. Aanvankelijk maakte het raceauto’s, maar na de rebranding besloot het de koers te wijzigen en begon het met het maken van zescilindermodellen voor stedelijke wegen. Haar auto’s waren versierd met een rode diamanten badge, aangevuld met twee witte spatborden en de woorden «HILLMAN». In 1931 werd het bedrijf samengevoegd met Humber Limited.
Welke auto's worden door de Britten gemaakt?
Ondanks de neergang van de Britse auto-industrie, produceert het land nog steeds auto's in verschillende segmenten - van de massamarkt tot ultraluxe modellen. Bovendien behoren niet alle bedrijven tot Groot-Brittannië: sommige fabrieken produceren auto's van buitenlandse merken. Bijvoorbeeld Honda Civic of Toyota Corolla Sedan.
Wat is het beste Engelse automerk?
Aston Martin Lagonda, een ultra-luxe autofabrikant gevestigd in Warwickshire, werd unaniem erkend als het beste merk in de Engelse auto-industrie.
Wat is de meest Britse auto?
De titel van meest Britse auto ooit gemaakt werd terecht ontvangen door de originele Mini, die ooit werd erkend als een icoon van de Britse popcultuur. Nu is dit merk echter al eigendom van het Duitse bedrijf BMW AG.
Wat zijn de beste automerken in het VK?
De beste automerken van het VK bevinden zich in de ultraluxeklasse. Dit zijn Bentley, Rolls-Royce en Lagonda, die gebruikmaken van moderne technologie en streven naar maximaal comfort. Maar ze worden geëvenaard door luxe autofabrikanten zoals Landrover, Jaguar en Mini.