De Braziliaanse auto-industrie wordt voornamelijk vertegenwoordigd door regionale bedrijven en submerken van internationale bedrijven. Laten we hun geschiedenis en visuele identiteitskenmerken eens nader bekijken.
1. Troller
Het Braziliaanse bedrijf Troller werd in 1995 opgericht in Horizonte (Ceará). Ze is vooral gespecialiseerd in crossovers. Ook in het assortiment zijn er enkele pick-up trucks, die worden gekenmerkt door een verhoogde cross-country capaciteiten. Vanaf het moment van registratie van het bedrijf tot op heden zijn er 4 automodellen ontwikkeld die vandaag in gebruik zijn in zijn productlijn.
Het bedrijfslogo is gebaseerd op een rood vierkant met afgeronde hoeken. Binnenin staat de letter «T», waarvoor een wit lettertype is geselecteerd. Tegelijkertijd is de letter zelf verdeeld in 2 symmetrische delen, die verticaal in een spiegelpositie ten opzichte van elkaar zijn gerangschikt.
Voor het woordmerk dat de volledige naam van het bedrijf weergeeft, worden alle hoofdletters in rood gebruikt. Het romeinse lettertype ziet er zelfverzekerd en overtuigend uit.
Over het algemeen geeft het contrast dat wordt gecreëerd door de combinatie van rood en wit het logo zijn helderheid en visuele aantrekkingskracht.
2. Volkswagen Golf
Het merk van de Braziliaanse auto Volkswagen Gol, ontwikkeld door Volkswagen-specialisten, die sinds 1980 in productie is. Het unieke van deze auto kan worden genoemd het feit dat deze speciaal is gemaakt voor de Braziliaanse markt, maar ook voor Zuid-Amerika.
De auto was meteen populair vanwege een aantal van zijn voordelen. Ten eerste was het compact en wendbaar. Ten tweede was de basisuitrusting redelijk geschikt voor gebruikers, omdat deze redelijk comfortabel voor hen was. Als icoon werd hetzelfde Volkswagen-logo gebruikt — in het formaat dat toen relevant was. Het herkenbare concept, waarbij de letters «V» en «W» boven elkaar staan, ingesloten in een cirkelvormig frame, doet denken aan het behoren van dit automerk tot de gigant van de branche waartoe het behoort.
3. Agrale
Het Zuid-Braziliaanse bedrijf Agrale heeft een nogal indrukwekkende geschiedenis, sinds het in 1962 op de markt verscheen. In de toekomst kon het bedrijf zijn productassortiment uitbreiden, omdat het zich aanvankelijk richtte op de productie van apparatuur voor de landbouw. Simpel gezegd, het waren tractoren.
In de toekomst werd het assortiment van het bedrijf aangevuld met vrachtwagens en bussen. Er waren zelfs motoren in het assortiment.
Het huidige bedrijfslogo is gebaseerd op een rode driehoek. Dit is een goed gestileerde «A» die eruitziet als een stijlvol visueel element en tegelijkertijd overtuigend doet denken aan de naam van het bedrijf. Ondanks dat er veel rood in dit logo zit, zorgen de lege vlakken in de letter voor de nodige balans en ‘verlichten’ ze het embleem visueel.
Onder de driehoek staat de naam van het bedrijf, afgebeeld in schuine zwarte hoofdletters. Dergelijke lettertype-indelingen zijn vrij gebruikelijk bij autofabrikanten, omdat ze herinneren aan de dynamiek die een goede auto zijn eigenaar kan geven.
4. Fabrica Nacional de Motores
Tegenwoordig bestaat het bedrijf niet meer, maar de geschiedenis van Fabrica Nacional de Motores was behoorlijk lang en overtuigend. Het assortiment van de onderneming was vrij grootschalig, omdat het zich niet alleen op auto’s richtte. Naast middelgrote vrachtwagens en compacte auto’s waren er nog veel meer dingen in het assortiment — zelfs vliegtuigmotoren.
Tot 1973 was het bedrijf eigendom van een ander groot bedrijf — de Italiaanse fabrikant Alfa Romeo. Aanvankelijk werd aangenomen dat deze auto’s geproduceerd zouden worden.
Fabrica Nacional de Motores kreeg zijn logo van Alfa Romeo, dus de gelijkenis van de visuele identiteit van de merken is niet toevallig.
Het embleem bestaat uit een blauwe cirkel in een brede rode omlijsting. Aan weerszijden daarvan zijn gele frames, die kleiner zijn in dikte. Binnenin is de naam van het bedrijf in kleine letters geschreven in een uniek rood lettertype, dat het logo horizontaal kruist en op twee plaatsen overgaat in het rode kader. Dit element breekt de groene slang in twee delen, waarvan de motieven zijn ontleend aan het Alfa Romeo-logo. Het is in de genoemde motieven dat de identiteiten van de bedrijven elkaar kruisen. En in het algemene concept zijn de logo’s vergelijkbaar.
Het logo oogt krachtig, het appelleert visueel aan tradities en is ruim qua betekenis. Het is jammer dat de onderneming zelf tot op de dag van vandaag niet op de markt is gebleven.
5. Marcopolo
De geschiedenis van Marcopolo is behoorlijk solide, het werd opgericht in 1949 in Zuid-Brazilië. Het bedrijf is nog steeds actief en is de grootste fabrikant van bussen en trolleybussen in het land.
Het bedrijfslogo roept door het succesvolle ontwerp direct optimistische emoties op. Het embleem is versierd met een bloemenornament. Binnenin is een oranje cirkel en daaromheen rond de omtrek zijn zwarte halve cirkels. En dit alles staat ook in het ronde embleem.
Onder dit heldere ronde element staat een woordmerk met de naam van het bedrijf. Zwart cursief lettertype gebruikt.
Het logo oogt over het algemeen zeer expressief en herkenbaar. Hiermee hebben visuele identiteitsspecialisten hun doel bereikt.
6. Santa Matilde
Het Braziliaanse ingenieursbureau Santa Matilde produceerde de beroemde auto met dezelfde naam tussen 1977 en 1978. De ontwikkelaars hebben het goed gedaan, omdat het hele ontwerp, naast de motor, uniek is. En de motor is geleend van een Chevrolet-auto.
Het merkembleem is qua vorm vergelijkbaar met een pijlpunt, omdat het een driehoekige vorm en een gebogen onderkant heeft. Voorheen waren het de letters «S» en «M», waarvoor een speciaal gestileerd lettertype werd gebruikt, waardoor hun toppen naar boven krommen, waardoor de hoofdletters van de merknaam er vrij organisch uitzagen in het algemene concept van het logo.
De combinatie van blauwe en grijze kleuren in het embleem ziet er kalm en zelfverzekerd uit. Hierdoor worden de ideeën van stabiliteit en betrouwbaarheid overgebracht via het logo, wat belangrijk is voor een onderneming in deze branche.
7. JPX
Het JPX-bedrijf functioneert vandaag niet meer. Het was op de markt tussen 1992 en 2002. Ondanks de relatief korte looptijd, slaagde het bedrijf erin een uniek automodel te produceren, de JPX Montez. De SUV staat erom bekend dat hij verschillende modificaties heeft ondergaan. Zelfs de legerversie van zo’n machine zag de wereld. Daarom hadden de klanten van het bedrijf genoeg om een auto te kiezen op basis van hun behoeften.
In het logo van dit merk ziet u, net als in het vorige geval, een succesvolle combinatie van grijze en blauwe kleuren. De vorm van het logo is een ovaal, horizontaal geplaatst. Binnenin staat een afkorting van de bedrijfsnaam in grijze letters op een blauwe achtergrond. Ondanks dat er voor een vrij eenvoudig schreefloos lettertype is gekozen, zien grote letters er zelfverzekerd en overtuigend uit.
8. Lobini
Het autobedrijf Lobini werd opgericht in 1999. Helaas heeft het bedrijf tijdens zijn bestaan geen grote impact gehad op zijn marktsegment. Maar desalniettemin werd het bedrijf herinnerd door één automodel. Het was de H1-auto, een krachtige sportwagen, die werd geassembleerd met onderdelen van andere merken.
Deze auto is in kleine oplages geproduceerd. Het embleem van de auto ziet er nogal pretentieus uit. Het hoofd van een grijnzende wolf is afgebeeld in een horizontaal geplaatste ovaal in een zilveren rand met een gradiënt en reflectie. Zwart is ervoor gekozen en de omtrek is ook in zilver omlijnd. Onder de afbeelding van de wolf staat de naam van het bedrijf. Het gebruikt een zwart lettertype. Een uniek element zijn de sporen die door de uiteinden van de letters worden achtergelaten — alsof ze bewegen en bij vertraging bevroren zijn. Aangezien we het over een racewagen hebben, is het logo logisch en terecht. Hoewel het voor een ander transport uitdagend kan zijn.
9. Neobus
De autofabrikant Neobus werd in 1996 geregistreerd. Uit de naam blijkt al dat de belangrijkste specialisatie van het bedrijf de productie van bussen is. Het bedrijf heeft geen grootschalige eigen ontwikkelingen, wat het echter niet in de laatste plaats verhindert om efficiënt te werken in zijn branche. De meeste voertuigen die deel uitmaken van het Neobus-productassortiment zijn gebaseerd op andere automerken — bijvoorbeeld het wereldberoemde merk Mercedes, evenals het lokale Braziliaanse bedrijf Agrale.
Wat betreft de rechtsvorm van het bedrijf, dit is geen onafhankelijke onderneming, aangezien het eigendom is van een ander bedrijf — de eerder genoemde Marcopolo.
Neobus heeft geen apart embleem. Meestal wordt een woordmerk gebruikt in de vorm van de bedrijfsnaam, geschreven in hoofdblauwe uitgerekte letters. Soms verandert de kleur. Er kan ook een embleem worden gebruikt, waarbij de hoofdletter van de bedrijfsnaam in een frame met een nogal interessante vorm staat. Over het algemeen gaven de ontwerpers natuurlijk niet al te veel om het logo.
10. Puma
Puma’s pad in de markt is erg interessant. Het werd oorspronkelijk opgericht in 1963. In 2007 vond er echter een verandering plaats in het leven van de onderneming en werd deze verplaatst naar Zuid-Afrika. Ondanks zo’n radicale verandering van locatie, bleef het concept van het bedrijf hetzelfde. Het productassortiment is gebaseerd op kleine auto’s met hoge prestaties. Er zijn ook lichte vrachtwagens, maar dit is niet het belangrijkste productassortiment van dit bedrijf.
Het rechthoekige zwarte embleem heeft een gele poemakop. Stralen gaan ervan in verschillende richtingen. Onderaan zie je de merknaam geschreven in rechte zwarte letters.
Bijzonder opmerkelijk is hoe de poema precies wordt afgebeeld. De schreeuwende uitdrukking van het «gezicht» straalt het vertrouwen en de grote ambities van het bedrijf uit. Gezien het feit dat ze zich heeft aangepast aan de nieuwe plek, is een dergelijke aanvraag voor een goed potentieel gerechtvaardigd.
11. Engesa
Het bedrijf bestaat al 30 jaar in zijn marktsegment. Engesa was namelijk actief van 1963 tot 1993. Het assortiment voertuigen van dit bedrijf was grootschalig, maar desalniettemin lag de nadruk van de onderneming op militaire voertuigen. Over het algemeen was het productassortiment van het bedrijf indrukwekkend, omdat het zelfs tanks produceerde. Ze werden gebruikt door het leger in het land en soortgelijke uitrusting werd ook geëxporteerd.
Binnen het ronde embleem met zwarte omtrek staan twee grote letters «E». Hun opstelling is best interessant omdat ze met elkaar zijn samengevoegd. Onder dit deel van het logo staat de naam van het bedrijf. Er zijn ook zwarte letters voor gekozen. Ondanks dat er alleen zwart in het logo is verwerkt, oogt het niet primitief of te simplistisch. Een geslaagde visuele techniek met verdubbeling van de hoofdletter maakt dit logo herkenbaar.
12. Chamonix NG Cars
Chamonix NG Cars werd opgericht in 1981. Het hoofdkantoor is gevestigd in Sao Paulo. De letters «NG» in de naam duiden op «nieuwe generatie», wat duidelijk de wens van het bedrijf uitdrukt om productie-innovaties in zijn werk te weerspiegelen. De oprichter van het bedrijf is Milton Mastegin, die eerder werkte voor het eerder genoemde Puma-bedrijf. Zijn partner in dit geval was Chuck Beck.
Het assortiment was gebaseerd op replica’s van Porsche-auto’s. En voor hun productie werden technologieën van Volkswagen gebruikt. In 1982 werd begonnen met de productie van replica’s van de Spyder 550. Het was een chique open carrosserie die veel aanhangers had. 1985 werd gekenmerkt door de release van de Super 90 cabriolet, die een van de beroemde Porsche-modellen kopieerde.
Het bedrijfslogo is zowel visueel als semantisch vrij complex, omdat het uit veel elementen bestaat. Het is gemaakt in de vorm van een schild met een zilveren omtrek. De ruimte binnenin is verdeeld in cellen. Het is diagonaal verdeeld in 2 zones. Een van hen is zilver, de andere is goud. Er zijn gouden elementen in vijf zwarte cellen op een zilveren achtergrond. Op afstand roept deze combinatie zelfs associaties op over het canvas voor het spelen van zeeslag. Bovenaan het logo staat een zwarte streep met daarop de naam van het bedrijf.
De complexiteit en herkenbaarheid van het logo werkt in dit geval in een pluspunt, waardoor de naamsbekendheid toeneemt.
13. TAC-Technologia Automotive Catarinense
Het autobedrijf TAC-Tecnologia Automotiva Catarinense werd in 2004 in Joinville opgericht. De fabriek begon echter iets later te werken, aangezien deze nog 4 jaar in aanbouw was. Daarna kwam de TAC Stark-auto uit. Dit evenement werd mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met Datasul uit Portugal. En in 2015 werd de fabriek overgenomen door het Chinese bedrijf Zotye.
Het schildvormige embleem past goed bij het SUV-merk. Het toont iets dat vaag lijkt op een zwaard met langwerpige delen van het handvat. En als je letterlijk kijkt — dan is het gewoon een drietand, geplaatst met scherpe delen naar beneden.
U kunt opties zien waarbij het logo zwarte en witte kleuren combineert. En op de auto is het embleem gemaakt in metallic kleur, waardoor het er nog indrukwekkender uitziet.
14. VLEGA Gaucho
Dit is de naam van een gezamenlijk Argentijns-Braziliaans ontwikkelingsvoertuig, bedoeld voor gebruik door de krijgsmacht. Het wordt gebruikt voor vrachtbezorging, ambulances en bij speciale operaties.
De machine kan tot 600 kg aan gewicht dragen. Een krachtige wielbasis en een goed doordacht ontwerp dragen bij aan het succes in de bediening. Bij de ontwikkeling van de auto, in de ontwerpfase, is rekening gehouden met zo’n 60 eisen, zodat dit voertuig uiteindelijk zou voldoen aan de taken die eraan werden opgedragen. En hoewel dit voertuig geen logo heeft, maakt het hem niet minder herkenbaar.
15. Avibras Industria Aeroespacial
Het Braziliaanse bedrijf Avibras Indústria Aeroespacial kan nauwelijks een autofabrikant in de traditionele zin van het woord worden genoemd. De productportfolio van het bedrijf draait om de defensie-industrie en bestrijkt een groot aantal gebieden, van speciale elektronica tot raketten.
Het bedrijf staat ook bekend om zijn gepantserde voertuigen. Dit zijn bijvoorbeeld AV VBL 4×4 pantserwagens, die actief worden gebruikt door het Maleisische leger. Zo worden ze met succes geëxporteerd. Een ander Braziliaans gepantserd personeelscarrier is het Guara 4×4-model.
Het bedrijfslogo is redelijk begrijpelijk en voorspelbaar, wat betreft zijn vakgebied. Het is vrij logisch dat een onderneming die actief is in de defensie-industrie herkenbare symbolen gebruikt in haar embleem, die een dergelijke aansluiting aangeven. De cartridge die naar boven vliegt in blauwe en witte kleuren, verdeeld in 4 sectoren, springt in het oog en ziet er overtuigend uit.
16. Mascarello Carrocerias de Enibus
Het Braziliaanse bedrijf Mascarello Carrocerias de Ônibus produceert bussen. Ze is gevestigd in Cascavel, dit is de staat Paraná. Het maakt deel uit van een krachtige groep van agro-industriële ondernemingen en opereert met succes in zijn segment van de Braziliaanse auto-industrie. De schaal van het bedrijf is groot — er worden duizenden bussen geproduceerd.
Op het embleem van de onderneming ziet u een gestileerde letter «M» in een horizontaal blauw ovaal. Het is afgebeeld met een metalen kap. Daaronder is een horizontale boog in dezelfde kleur. En de blauwe achtergrond met een verloop ziet er erg stijlvol uit. De randen van de letter volgen de contouren van het ovaal, waardoor een visuele illusie van het volume ontstaat. Zo’n logo is spectaculair en stijlvol. Hij presenteert het bedrijf goed en wordt herinnerd.