Aziatische Automerken

Aziatische Automerken

Sinds het midden van de vorige eeuw begon Azië de achterstand in te lopen op Europa en de Verenigde Staten op het gebied van autoproductie. De meest ontwikkelde auto-industrie in Zuidoost-Aziatische landen, waaronder China, Japan en Zuid-Korea. Lokale bedrijven begonnen met het bouwen van auto’s uit de middenklasse met goedkope arbeidskrachten. Onlangs zijn de trends veranderd, met luxe voertuigen geproduceerd door lokale merken op de markt. Maar de heersende, zoals voorheen, zijn de massamarktmodellen.

Wat is Aziatische automerken?

De Aziatische auto-industrie wordt vertegenwoordigd door automerken die worden geproduceerd door lokale bedrijven. Het is het meest ontwikkeld in Zuidoost-Azië — voornamelijk in Zuid-Korea, Japan en China. Maar er zijn ook automerken uit andere landen: Vietnam, Thailand, Sri Lanka, Pakistan, Iran, Maleisië, VAE, Taiwan, India en Indonesië.

China

China is een van de pioniers in de auto-industrie en daarmee koploper op het gebied van jaarlijkse productie van personenauto’s, vrachtwagens en bedrijfsvoertuigen. En hoewel niet alle ondernemingen in de VRC kunnen concurreren met buitenlandse bedrijven, zijn er in dit land vrij bekende merken die qua kwaliteit of technologie niet onderdoen voor concurrenten. Bovendien is de Chinese auto-industrie erin geslaagd de productie van auto’s die voldoen aan de Europese milieunormen onder de knie te krijgen.

SAIC Motor (1955-Heden)

SAIC Motor (1955-Heden)

SAIC is het absolute record voor het aantal verkochte auto’s onder Chinese autofabrikanten. Hij produceert niet alleen commerciële en lichte voertuigen, maar probeert deze ook aan te passen aan moderne trends. Dit bedrijf was bijvoorbeeld een van de eersten die zich bezighield met de studie en implementatie van intelligente technologieën die het rijproces moeten vereenvoudigen.

Daarnaast probeert SAIC het gebruik van nieuwe energiebronnen populair te maken, waarvoor het moderne elektrische en hybride voertuigen ontwikkelt. De belangrijkste modellen van dit type zijn de Roewe E50 en Baojun E100. Er zijn ook verschillende gezamenlijke projecten met Iveco, Volkswagen, General Motors en andere buitenlandse fabrikanten.

Changan Automobile (1862-Heden)

Changan (1862-Heden)

«Beproefde betrouwbaarheid» — zo wordt de naam van het bedrijf vertaald, dat al meer dan 150 jaar bestaat en al ongeveer 40 jaar hightech-auto’s produceert. Changan Automobile maakt deel uit van het staatsbedrijf China South Industries Group en is gespecialiseerd in de productie van personenauto’s. Daarnaast omvat het productassortiment SUV’s en vrachtwagens.

Het is een toonaangevende Chinese fabrikant die bekend staat om zijn technologische ontwikkeling. Een van de laatste innovaties is een auto met een modern zelfrijdend systeem. In totaal heeft het bedrijf 180 laboratoria en enkele tientallen fabrieken in verschillende landen.

Chery (1997-Heden)

Chery (1997-Heden)

In 1997 werd Chery Automobile Company opgericht in het kleine provinciestadje Wuhu. In slechts een paar jaar tijd is het kleine bedrijf uitgegroeid tot de schaal van een grote autofabrikant, die de markten van veel landen heeft betreden. Bovendien begon de productie van voertuigen in Chery-fabrieken niet onmiddellijk, maar in 1999. Tot 2001 was de onderneming beperkt in rechten vanwege het ontbreken van een vergunning en kon ze alleen taxi’s leveren voor lokale functionarissen.

Het bedrijf dankt zijn succes aan de samenwerking met auto-ontwerpers Cavax, Pininfarina en Bertone, evenals met ontwerpbureaus Mitsubishi Automotive Engineering en Lotus Engineering. En gezamenlijke projecten met de wereldberoemde merken Chrysler en Fiat hielpen haar om het verkoopvolume te vergroten.

Geely (1986-Heden)

Geely (1986-Heden)

Het Chinese bedrijf Geely is gespecialiseerd in de productie van bedrijfs- en personenauto’s. De geschiedenis is verdeeld in drie tijdperken. De eerste begon in 1997, toen het bedrijf begon met de productie van bestelwagens. Daarvoor waren Geely’s belangrijkste producten koelkasten (sinds 1986) en scooters (sinds het midden van de jaren negentig).

De fabrikant bezit nu verschillende grote divisies en een tiental merken, waaronder Volvo, een merk dat in 2010 werd overgenomen van Ford. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Hangzhou en heeft fabrieken in verschillende landen. Wat de naam Geely betreft, het is een variant van de oorspronkelijke naam Jílì, wat zich vertaalt naar «gunstig».

Dongfeng Motor (1969-Heden)

Dongfeng Motor (1969-Heden)

De voorloper van Dongfeng Motor is Second Automobile Works Co., Ltd., opgericht in 1969 en gestart met de productie van auto’s medio 1975. Eind 1975 kreeg het een nieuwe naam — Dongfeng, wat «Oostenwind» betekent. Als het eerste voertuig van de onderneming een militair voertuig was, markeerde het tweede model EQ140 5t Heavy-Duty Truck de overgang naar civiele voertuigen.

In 1987 boekte het bedrijf succes en werd het een van de drie grootste vrachtwagenfabrikanten ter wereld. En in 2006 werd de tienduizendste Ruiqi-pick-up in zijn fabrieken geassembleerd. Voor zijn vele prestaties heeft het bedrijf onderscheidingen ontvangen, zowel in China als in het buitenland. De nieuwste ontwikkelingen zijn onder meer elektrische en aardgasvoertuigen.

FAW (1953-Heden)

FAW Group (1953-Heden)

De uitgebreide naam FAW klinkt als First Automotive Works en rechtvaardigt zichzelf volledig, want met dit bedrijf begon de geschiedenis van de Chinese auto-industrie. Ze bouwde de eerste autofabriek in de VRC, waar ze in 1958 begon met de productie van voertuigen. Nu produceert de oudste auto-onderneming auto’s en kleine auto’s, bussen, SUV’s en vrachtwagens van verschillende tonnages.

BAIC (1988-Heden)

BAIC Group (1988-Heden)

BAIC is een staatsbedrijf met een breed scala aan producten. Het produceert militaire voertuigen, lichte vrachtwagens, bussen, bouw- en landbouwmachines. Naast bedrijfsvoertuigen produceert het bedrijf elektrische voertuigen en personenauto’s met benzinemotoren. De dochterondernemingen van BAIC zijn onder meer Foton Motor, BJEV, Beijing Automobile Works, BAIC Motor.

India

De auto-industrie van India staat op de zesde plaats in de wereld. In dit land is de auto-industrie een van de belangrijkste sectoren van de economie: haar aandeel in het BBP is meer dan 7%. Lokale fabrikanten exporteren actief vierwielige en tweewielige voertuigen en het aandeel van de verkoop in het buitenland groeit elk jaar merkbaar. De belangrijkste producten zijn personenauto’s. Maar er zijn ook populaire Indiase bedrijfswagenmerken zoals Tata.

Mahindra & Mahindra (1945-Heden)

Mahindra & Mahindra Logo (1945-Heden)

Mahindra & Mahindra bestaat al meer dan 7 decennia en omvat industrieën variërend van ruimtevaart tot busproductie. Maar ooit was het een gewoon staalbedrijf, in 1945 geopend door ondernemende ondernemers. Vele jaren geleden werd de eerste Indiase vrachtwagen uitgebracht onder het merk Mahindra, en nu worden er moderne bedrijfsvoertuigen, pick-up trucks, elektrische voertuigen en andere vormen van transport geproduceerd.

Tata (1945-Heden)

Tata Logo (1945-Heden)

Tata Motors is eigendom van de Tata Group Corporation, die is vernoemd naar Jamsetji Nasarwanji Tata. Het automobielbedrijf voert zijn geschiedenis terug tot 1945 als locomotieffabrikant. Het huidige assortiment is veel breder en omvat voertuigen van verschillende merken, waaronder Land Rover en Jaguar. Het bedrijf Tata staat bekend als de maker van het prototype van het luchtvoertuig en de ontwikkelaar van de goedkoopste auto ter wereld — de subcompacte hatchback Nano.

Japan

De Japanse auto-industrie staat over de hele wereld bekend om zijn hoge maakbaarheid en constante kwaliteit. Tegelijkertijd onderscheiden vijf autobedrijven zich duidelijk in het land: Suzuki, Mazda, Honda, Mitsubishi en Toyota. Dit zijn algemeen erkende leiders die niet alleen de binnenlandse markt van de VRC hebben betreden, maar ook veel dochterondernemingen in verschillende landen hebben geopend.

Toyota (1937-Heden)

Toyota (1937-Heden)

De geschiedenis van Toyota begon met de fabricage van textielmachines en eindigde met een klein particulier bedrijf dat zich uitbreidde tot een wereldwijd autoconcern. Meer dan 85 jaar zijn verstreken sinds het bedrijf zijn eerste auto lanceerde. In moderne modellen wordt veel meer technologie gebruikt, maar het belangrijkste is bewaard gebleven: Toyota’s verlangen naar vooruitgang en prestige.

Honda (1948-Heden)

Honda (1948-Heden)

Honda is een ander oud Japans concern. Deze autofabrikant verscheen in 1946 dankzij de inspanningen van een ontwerpingenieur die wetenschappelijke activiteiten begon. De eerste producten van de onderneming waren motoren met laag vermogen en bromfietsen. Auto’s kwamen veel later in het assortiment: eerst waren het bestelwagens en daarna raceauto’s. Nu wordt het modellengamma gedomineerd door high-speed sportwagens.

Nissan (1933-Heden)

Nissan (1933-Heden)

Nissan heette vroeger Dat Jidosha Seizo omdat zijn hoofdactiviteit het maken van auto’s onder het merk Datsun was. Vervolgens heroriënteerden de managers het bedrijf naar de productie van personenauto’s (in 1931) en gaven het een huidige naam (in 1934). Nissan besloot de line-up niet te beperken, dus het biedt een breed scala aan voertuigen — van SUV’s tot kleine auto’s.

Suzuki (1909-Heden)

Suzuki (1909-Heden)

Suzuki’s eerste specialisatie was de textielindustrie, die het met succes nastreefde van 1909 tot het begin van de jaren vijftig. Maar met de groeiende populariteit van de auto-industrie, stapte het bedrijf over van de productie van weefgetouwen naar de productie van kleine voertuigen. Doorheen zijn geschiedenis slaagde het erin verschillende namen te veranderen, een dochteronderneming van Maruti Suzuki India te verwerven en de productie tot recordniveaus te verhogen.

Lexus (1983-Heden)

Lexus (1983-Heden)

Lexus is een succesvol project van Toyota Motors Corporation, waarvan de beslissing over de oprichting door de eigenaar van het bedrijf zelf werd genomen tijdens een van de geheime vergaderingen. Dit gebeurde in 1983. Bovendien werd Lexus opgevat als een merk van luxe auto’s, dat prestigieuze Toyota-modellen zal produceren voor voornamelijk export naar de Verenigde Staten. Maar luxe cross-overs, SUV’s en personenauto’s werden al snel populair over de hele wereld.

Mazda (1920-Heden)

Mazda (1920-Heden)

Mazda’s eerste specialisatie, opgericht in 1920, was kurk. Maar het veranderde zijn prioriteiten en 11 jaar na zijn debuut op de binnenlandse markt begon het met de productie van driewielige scooters. In de naoorlogse periode begon het vrachtvervoer de transportbanden te verlaten en auto’s verschenen pas in de jaren zestig. Nu is het Mazda-assortiment uitgebreid met minibussen, bussen, roadsters, pick-ups, cross-overs en sportwagens, wat wijst op een constante ontwikkeling.

Mitsubishi (1970-Heden)

Mitsubishi (1970-Heden)

Het autoconcern Mitsubishi was in het verleden een scheepsreparatie- en scheepsbouwbedrijf, want op het moment dat het verscheen (1873), bestond de auto-industrie nog niet. De eerste productieauto van de fabrikant, Model-A, verscheen in 1917. Maar de oorlog verhinderde Mitsubishi om de ingeslagen weg voort te zetten, waardoor de productie van auto’s werd stopgezet. Het werd pas in 1960 vernieuwd. Sindsdien is het uitrustingsaanbod aanzienlijk uitgebreid en omvat het een verscheidenheid aan voertuigen — van compacte stadssedans en hatchbacks tot zware vrachtwagens en bussen.

Zuid-Korea

Zuid-Koreaanse auto’s zijn de belichaming van veiligheid, betrouwbaarheid, moderne technologieën van ons eigen ontwerp en Europees ontwerp. Dit wordt bevestigd door vele wereldclassificaties, die het Aziatische land erkennen als een van de leiders in de wereldwijde auto-industrie. De lijst met merken is vrij beperkt in vergelijking met China of Japan, maar dit wordt gecompenseerd door een grote selectie modellen in verschillende prijscategorieën.

Hyundai Logo (1967-Heden)

Hyundai Logo (1967-Heden)

De eerste autofabriek van Hyundai werd eind jaren zestig gebouwd. in Seoul, waar het hoofdkantoor nog steeds is gevestigd. Daarvoor was de hoofdactiviteit de bouw van schepen. De export van auto’s begon in 1976 toen het merk Hyundai erkenning kreeg op de binnenlandse markt van Zuid-Korea. Een nieuw tijdperk in de geschiedenis van de automaker werd gekenmerkt door de aankoop van een belang in de Kia Motors Corporation, wat leidde tot aanzienlijke economische groei.

Kia (1944-Heden)

Kia Logo (1944-Heden)

Kia Corporation is een populaire Zuid-Koreaanse autofabrikant die aan het begin van zijn activiteit bezig was met de productie van tweewielige voertuigen: eerst fietsen en daarna scooters. Meer dan 30 jaar gingen voorbij voordat het bedrijf in de auto-industrie stapte. Haar eerste auto, geproduceerd in 1977, kreeg een licentie van Mazda. In de jaren 1990. Kia begon financiële problemen te krijgen, dus een deel van de aandelen werd gekocht door Hyundai-concern.

Renault Samsung (1994-Heden)

Renault Samsung Logo (1994-Heden)

De makers van het merk Renault Samsung zijn twee bedrijven: het Franse Renault (grootaandeelhouder) en de Zuid-Koreaanse Samsung Group (via dochteronderneming Samsung Card). Bovendien is Renault niet altijd eigenaar geweest van een joint venture: eerder werd de plaats ingenomen door het Japanse Nissan, dat een van de medeoprichters van dit project was. Met de komst van de Franse automaker is het assortiment flink uitgebreid. Nu omvat het niet alleen benzineauto’s, maar ook moderne elektrische auto’s.

Andere

Niet alle Aziatische autofabrikanten zijn gevestigd in China, India, Japan en Zuid-Korea. Andere landen hebben ook hun eigen merken, die bekend zijn, zo niet op de internationale markt, dan toch op lokaal niveau. Onder hen zijn het Indonesische merk Esemka, Taiwanese Luxgen, Emirati W Motors, Malaysian Perodua, Iraanse SAIPA en Thai Rung Union Car. Ze zijn in populariteit inferieur aan wereldwijde concerns, maar hebben voldoende resultaten behaald om een ​​plaats in te nemen in de geschiedenis van de auto-industrie.

Esemka (Indonesië)

Esemka Logo (Indonesia)

Het merk Esemka is vernoemd naar de vakschool SMK 1 Trucuk, waarvan de leerlingen de eerste auto in elkaar zetten. Het merk is eigendom van het particuliere bedrijf PT Solo Manufaktur Kreasi, opgericht in 2007. Aanvankelijk hield de automaker zich bezig met de productie van motorcomponenten en schakelde vervolgens over op de productie van stads- en plattelandsvoertuigen. Zijn record staat op ongeveer 12 duizend auto’s per jaar.

Luxgen (Taiwan)

Luxgen Logo (2009-Heden)

Voordat het merk Luxgen werd opgericht, heeft Yulon Motor jarenlang geoefend met het assembleren van prestigieuze auto’s voor Mercedes-Benz, Nissan, Mitsubishi en Chrysler. En in 2009 besloot hij zijn ambities na te jagen en opende hij een nieuwe divisie om premium auto’s te produceren. Luxgen houdt zich aan strikte kwaliteitsprincipes en gebruikt componenten van bekende wereldmerken.

W Motors (Verenigde Arabische Emiraten)

W Motors Logo (United Arab Emirates)

W Motors-auto’s zijn de beroemdste sportwagens uit de VAE. Het bedrijf dat ze produceert, was oorspronkelijk gevestigd in Libanon, maar verhuisde toen het hoofdkantoor naar de stad Dubai. Het is opgericht door verschillende Europese ondernemingen die miljoenen dollars hebben geïnvesteerd in een gezamenlijk project. De producten van W Motors worden gepresenteerd in het luxesegment van de automarkt. De uitzondering is het Ghiath-model, dat alleen is ontworpen voor de politie van Dubai en niet te koop is.

Zarooq Motors (Verenigde Arabische Emiraten)

Zarooq Motors Logo (United Arab Emirates)

Zarooq Motors combineert Europees vakmanschap en Emirati-traditie om hightech voertuigen te creëren voor stadsstraten en woestijnterrein. De exclusieve supercars zijn vernoemd naar de giftige zandslang, die wordt beschouwd als de snelste op het Arabische schiereiland. Luxe auto’s worden immers gepositioneerd als een van de snelste ter wereld.

Perodua (Maleisië)

Perodua Logo (Malaysia)

Perodua is de afgekorte naam van Perusahaan Otomobil Kedua, die in eigen fabrieken auto’s assembleert. De hoofdcomponenten ontwikkelt ze niet, maar neemt ze over van het Japanse bedrijf Daihatsu Motor. Het hoofdkantoor van de onderneming is gevestigd in de stad Rawang. De auto’s worden voornamelijk in Aziatische landen verkocht, hoewel Perodua ze ook naar de Britse markt exporteert.

Proton Holdings (Maleisië)

Proton Holdings Logo (Malaysia)

Proton Holdings is een succesvol Maleisisch halfstaatsbedrijf. Ze begon haar eigen auto’s te ontwikkelen in de jaren negentig en tot die tijd was ze bezig met het upgraden van populaire Mitsubishi-modellen. De scherpe koerswijziging deed zich voor in 1996 na de aankoop van de meeste aandelen van de Britse autofabrikant Lotus Cars Limited.

Naza (Maleisië)

Naza Logo (Malaysia)

Het Naza-conglomeraat heeft een verscheidenheid aan bedrijven, van het distribueren van fietsen tot het verkopen van sigaretten. Maar de meest ontwikkelde sector is de autoproductie. Een divisie genaamd Naza Automotive Manufacturing is hiervoor verantwoordelijk. Het werd in 2002 opgericht om voertuigen te produceren onder verschillende merknamen, waaronder Naza. De fabrikant richt zich nu op auto’s van Citroën, Peugeot en Kia.

SAIPA (Iran)

SAIPA Logo (Iran)

Het op een na grootste bedrijf in Iran heet SAIPA en houdt zich bezig met de productie van voertuigen, variërend van auto’s en vrachtwagens tot bussen. Het werd in 1966 opgericht om Citroën-modellen te bouwen, maar toen kreeg SAIPA een eigen lijn voertuigen en een eigen technologische ontwikkeling (motor). Het bedrijf produceert momenteel Zuid-Koreaanse auto’s.

Iran Khodro (Iran)

Iran Khodro Logo (Iran)

Ongeveer 70% van alle Iraanse voertuigen wordt vervaardigd door Iran Khodro, een bedrijf dat werd opgericht in 1962 en voorheen alleen bezig was met de assemblage van voertuigen. Nu neemt het de volledige productiecyclus over en levert het een breed scala aan voertuigen: vrachtwagens en auto’s, bussen, minibussen. De belangrijkste industriële locaties van Iran Khodro bevinden zich in de stad Teheran.

United Auto Industries (Pakistan)

United Auto Industries Logo (Pakistan)

De Pakistaanse automarkt wordt vertegenwoordigd door United Auto Industries, opgericht in 1999. Het assortiment omvat auto’s en vrachtwagens, autoriksja’s, motorfietsen, scooters en vorkheftrucks. De voertuigen worden geproduceerd onder de merknaam UNITED. Voor de productie van auto’s was de fabrikant van plan samen te werken met Chinese ondernemingen.

Micro (Sri Lanka)

Micro Logo (Sri Lanka)

De naam Micro spreekt voor zich. Dit bedrijf is gespecialiseerd in compacte auto’s: SUV’s (Actyon), sedans (Impreza), hatchbacks (Panda). Tegelijkertijd heeft ze middelgrote (Rexton II) en grote (Chairman W) auto’s, vervaardigd in samenwerking met de Zuid-Koreaanse firma Ssanyong Motors. Daarnaast omvat het assortiment Duo Deck bussen samengesteld uit Chinese componenten.

Thai Rung Union Car (Thailand)

Thai Rung Union Car Logo (Thailand)

Thailand heeft ook zijn eigen autofabrikant — Thai Rung Union Car. Het heeft geen concurrenten omdat het de enige nationale autofabrikant in het land is. De makers en eigenaren zijn leden van de familie Phaoenchoke. Het bedrijf beperkt zich niet tot het assembleren van buitenlandse auto’s (Chevrolet, Nissan, Toyota, Isuzu) en produceert zijn eigen modellen onder het merk Thai Rung.

VinFast (Vietnam)

VinFast Logo (Vietnam)

VinFast is opgericht door de rijkste man van Vietnam. De dollarmiljardair creëerde het in 2017 en legde daarmee de basis voor de Vietnamese auto-industrie. Daarvoor werden alle auto’s die beschikbaar waren op de binnenlandse markt van het land in het buitenland geproduceerd. De stijlvolle VinFast cross-overs en sedans zijn het werk van Pininfarina. Ze combineren gelicentieerde Duitse technologie en «Beiers» design.

10 meest populaire Aziatische automerken in de VS

De Amerikaanse automarkt wordt gedomineerd door Aziatische merken, die geleidelijk Amerikaanse fabrikanten vervangen. De grootste vraag is naar Japanse merken die zich over de hele wereld goed hebben bewezen: Toyota, Honda, Nissan en anderen. Het zijn premiummodellen omdat de Amerikaanse overheid exportbeperkingen oplegde vanuit Japan, waardoor het Aziatische land gedwongen werd alleen dure auto’s naar Amerika te verschepen. Onder de Zuid-Koreaanse merken zijn Hyundai en Kia populair bij Amerikanen. Alle andere merken die in de top 10 staan ​​behoren tot Japan.

Welke automerken worden in Azië gemaakt?

De belangrijkste lijst van Aziatische automerken omvat SAIC Motor, Chery, Geely, Dongfeng Motor, FAW uit China, Mahindra & Mahindra, Tata uit India, Toyota, Honda, Nissan, Suzuki, Lexus, Mazda, Mitsubishi uit Japan, Hyundai, Kia, Renault Samsung uit Zuid-Korea, Esemka uit Indonesië, Luxgen uit Taiwan, W Motors en Zarooq Motors uit de VAE, evenals vele automerken uit deze en andere Aziatische landen.

Wat zijn 5 Japanse automerken?

Er zijn veel meer dan vijf merken in de Japanse auto-industrie. Maar het waren precies vijf van hen die in 2021 overeenkwamen samen te werken aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie telecommunicatieapparatuur. Dit zijn Toyota, Mazda, Suzuki, Daihatsu, Subaru. De eerste drie staan in de top 5 van de beste Japanse autofabrikanten, samen met Honda en Lexus.

Wat is de populairste auto in Azië?

Toyota Motor Corporation is de leider in de verkoop op de automarkt in Azië. Dit Japanse bedrijf is een van 's werelds grootste autofabrikanten.

Welk Chinees automerk is het beste?

Geely werd erkend als de beste van alle Chinese automerken, die al enkele jaren op de eerste plaats staat qua verkoop.