Automerk met een Z

Automerk met een Z

Automerk met een Z

De auto is tegenwoordig een gewoon huishoudelijk artikel geworden en is in het leven van bijna elke persoon terechtgekomen. Het is al moeilijk om het bestaan ​​van de mensheid zonder voor te stellen. Dit was echter niet altijd het geval. Ten tijde van het verschijnen van de eerste zelfrijdende eenheden, en vervolgens tijdens de vorming van de allereerste auto’s, waren ze niet voor iedereen beschikbaar en waren ze meer gerelateerd aan een luxeartikel. Maar hun geschiedenis is net zo interessant als de geschiedenis van degenen die de uitvinder, ontwikkelaar en oprichter van autobedrijven waren. Hierdoor kun je niet alleen je intellectuele niveau ontwikkelen, maar ook de relatie zien tussen hoe de mensheid zich ontwikkelde en daarmee de auto-industrie.

Welke automerken beginnen met een Z?

Er zijn veel automerken waarvan de naam begint met de letter «Z» uit China, Japan. Onder hen zijn er echter ook degenen die algemeen bekend zijn en degenen die voornamelijk op de binnenlandse markt werkten. Dit zijn de Britse Zenos Cars en Zenvo Automotive uit Denemarken, de Sovjet ZIS en de Poolse Zuk die nu verleden tijd zijn. En ook vele andere bedrijven, waarover u meer te weten kunt komen door speciale informatiebronnen over auto’s te bezoeken.

Het is interessant dat dit type transport gedurende bijna anderhalve eeuw van zijn ontwikkeling twee keer elektriciteit begon te gebruiken. De eerste elektrische voertuigen werden gemaakt aan het begin van de ontwikkeling van zelfrijdend transport — parallel aan stoom en aan het begin van het gebruik van verbrandingsmotoren. Maar na de verplaatsing van elektriciteit door brandbare brandstof, was het meer dan honderd jaar vergeten. En pas in de eenentwintigste eeuw beseffen we hoeveel deze methode van energieopwekking zuiniger en veiliger is voor het milieu. En weinig mensen weten, behalve specialisten, dat carrosserie-elementen in de jaren 20 van de vorige eeuw niet alleen van metaal werden gemaakt, maar ook van glasvezel, wat tegenwoordig voor velen een openbaring wordt.

En dit alles is slechts een klein deel van wat vandaag geleidelijk in het verleden verdwijnt, verdwaalt in de diepten van de afgelopen jaren, en niet alleen een verre geschiedenis wordt, maar voor het grootste deel een verloren onderdeel van de ontwikkeling van de beschaving. Veel informatie over de eerste stappen van de auto-industrie is al verloren gegaan. Steeds vaker kom je slechts fragmentarische verwijzingen tegen naar bepaalde automerken of bedrijfsnamen. Je moet alles beetje bij beetje verzamelen — van oude kranten, memoires of antieke ansichtkaarten en foto’s, parallelle bronnen. En een zeer groot en nuttig werk wordt gedaan door degenen die dit materiaal in een handige alfabetische volgorde vinden, verwerken, aanvullen en ordenen, zodat u snel het gewenste merk of de gewenste informatie met de letter «Z» of een ander kunt vinden, met behoud van een dergelijke belangrijke geschiedenis van de auto.

1. Zagato

Zagato Logo

Zagato is een Italiaans onafhankelijk carrosserie- en auto-ontwerpbedrijf, opgericht in 1919 in Milaan, Italië door de ondernemer Ugo Zagato. Hij wilde luchtvaarttechnieken introduceren in de auto-industrie. De eerste was de gewichtsvermindering dankzij lichtgewicht aluminium carrosserieën, die veel beroemde fabrikanten aantrok — Alfa Romeo, Ansaldo, Bugatti, Diatto, Fiat, Isotta Fraschini, Lancia, Maserati, OM en zelfs Rolls-Royce. In de jaren dertig werd aerodynamica het sterke punt van het merk. Tweede Wereldoorlog Ugo Zagato bouwde vrachtwagens en militair materieel en creëerde ook Monterosa in Saronno. Vandaag de dag blijft het merk innoveren op het gebied van materialen en lichaamsvormen.

2. Zender Company

Zender Company Logo

Het Italiaanse merk Zender Company is beroemd geworden om zijn lijn van conceptsportwagens, die wordt vertegenwoordigd door de Zender Fact 4-coupé, gecreëerd in 1989. Het merk werd in 1969 opgericht voor de modificatie van afgewerkte auto’s en de ontwikkeling, productie van bodykits, interieurinterieurs. In 1974 werden Ford Werke AG en Volkswagen AG klanten van het bedrijf. In 1977 omvatte het distributienetwerk meer dan 40 landen. Tot 2006 onderhield het merk een partnerschap met Opel. Door het ontwikkelen en openen van nieuwe divisies, herstructureerde het bedrijf in 2005 en fuseerde het tot Zen Tec Automotive GmbH. Kantoren zijn gevestigd in Osnabruck, Duitsland en Caorle, Italië.

3. Zenos Cars

Zenos Cars Logo

Zenos Cars is een autoproductiebedrijf met hoofdkantoor in Wymondham, Verenigd Koninkrijk. Het werd in 2012 opgericht door Ansar Ali en Mark Edwards, voormalige werknemers van Lotus Cars en Caterham Cars. De naam werd gevormd uit twee delen — zen (zuiverheid) en os (ruggengraat, basis). Het merk ontwierp en produceerde oorspronkelijk drie met de hand geassembleerde modificaties van de Zenos E10. In 2017 nam het consortium, samen met Alan Lubinsky’s AC Cars, het merk met alle troeven over. De reorganisatie behoudt het hoofdkantoor in het VK en verplaatst de productie naar Zuid-Afrika.

4. Zenvo

Zenvo Logo

Een van de duurste auto’s in deze categorie werd geproduceerd door het Deense automerk Zenvo Automotive uit Presto, opgericht in 2004. Het bedrijf is de eerste onderneming in het land van dit type productie. De oprichting van de onderneming zorgde voor het begin van de ontwikkeling en productie van unieke lichte sportwagens met een beperkt productievolume, afhankelijk van individuele prestaties voor elke klant. Het bedrijf is opgericht door Troels Vollertsen en Christian Brandt. In 2008 werd het eerste Zenvo ST1-prototype geassembleerd. De productie begon in 2019, toen de auto de titel Supercar of the Year ontving. Er werden 15 auto’s tegelijk verkocht. In 2015 werd de Zenvo TS1 gelanceerd.

5. Zarooq Motors

Logo Zarooq Motors

Zarooq Motors is een in de Verenigde Arabische Emiraten gevestigd autobedrijf gevestigd in Dubai en werd opgericht in 2014. Het bedrijf is de eerste onderneming in de geschiedenis van het land die begon met de productie van chassis, carrosserieën en serieproductie van auto’s. De merknaam werd gekozen als snelste slang. Het merk richt zich op de welgestelde consumentencategorie en creëert exclusieve lijnen van luxe supercars. Het belangrijkste verschil tussen de producten van het merk is de overweging van de eigenaardigheden van lokale omstandigheden. Alle Zarooq-auto’s kunnen zowel op stadswegen als in offroad-omstandigheden, in de woestijn, worden gebruikt.

6. Zhi Nuo

Zhi Nuo Logo

De Duits-Chinese auto-joint venture Zhi Nuo is een joint venture tussen BMW en Brilliance Automotive. Het nieuwe automerk werd in 2013 opgericht om luxe auto’s te produceren op de binnenlandse Chinese markt. De eerste lijn auto’s waren de Zinoro-modellen, ontwikkeld door Brilliance Automotive als een premium elektrisch voertuig. Zij werden de eerste auto’s op de markt, die zich onderscheiden door de combinatie van «zorg voor de eigenaar», respectvol en eigentijds.

7. Zhongtong

Zhongtong Logo

Chinees busmerk Zhongtong Bus Holding Co., Ltd. werd opgericht in 1958 in Liaocheng, China. Tegenwoordig is het de grootste fabrikant van het land. Ten tijde van zijn oprichting was het merk bezig met de productie en reparatie van auto’s. In 1971 werd het opnieuw ontworpen om bussen te produceren. De huidige naam — Zhongtong Bus werd in 1998 goedgekeurd. Het assortiment van het bedrijf omvat lichte bussen van 6 meter, medium — algemene doeleinden en luxe = modellen van 18 meter, die in verschillende modificaties worden gepresenteerd. Nu is de productielijn aangevuld met trolleybussen. In 2021 werd een modern prototype LCK6126E gepresenteerd.

8. ZAZ

ZAZ Logo

ZAZ (Zaporizhia Automobile Building Plant) — in de Sovjettijd bekend als AvtoZAZ, de fabrikant van de «populaire» compacte auto «Zaporozhets». Tegenwoordig is de onderneming, opgericht in 1923 in de USSR, gevestigd in dezelfde stad en in dezelfde faciliteiten — in Zaporizja, maar alleen in de staat Oekraïne. Vóór de crisis in het land produceerde het bedrijf bussen, vrachtwagens en Chevy-auto’s. Nu bestaat de productie dankzij de assemblage van in Rusland gemaakte auto’s uit de geleverde componenten. De productie van Mercedes-bussen onder een contract met het merk is gepland voor 2022.

9. Zotye Auto

Zotye Auto Logo

Zotye Auto, een particuliere Chinese autofabrikant, werd in 2005 opgericht door Ying Jianren in Yongkang, Zhejiang, China. Het merk is onderdeel van de Zotye Holding Group. Het bedrijf verwierf bekendheid dankzij het massaal kopiëren van de beste automodellen van ‘s werelds toonaangevende merken, en deze onder verschillende merken naar eigen ontwerp uitbrengen. Aanvankelijk produceerde het bedrijf auto-onderdelen en stapte geleidelijk over naar complete auto’s. De eerste was de off-road Zotye RX6400, na het ontvangen van een licentie van Daihatsu, die de Zotye Nomad werd. In 2021 diende het merk een faillissementsprocedure in.

10. Zastava

Zastava Logo

In 1953 werd het Joegoslavische automerk Zastava opgericht, tegenwoordig gevestigd in Kragujevac, Servië. Tegenwoordig is het een joint venture tussen de staat Servië en Fiat. Op basis van Fiat creëert het merk zijn auto’s sinds 1955 en distribueert ze op de Europese markt. In de jaren 70 van de vorige eeuw breidde de afzetmarkt zich uit naar Noord, Zuid-Amerika. In 2008 werd de onderneming geheroriënteerd op de productie van wapens — gevechten en sport, omdat de auto-industrie in het land niet voldeed aan de behoeften van de EU.

11. Zagross Khodro

Zagross Khodro Logo

De Iraanse auto-industrie op de binnenlandse markt wordt vertegenwoordigd door het autoconcern Zagross Khodro, opgericht in Borujerd in 1996. Het hoofdkantoor van het merk is gevestigd in Teheran, Iran. In nauwe samenwerking met het Nieuw-Zeelandse Proton werden de Proton Wira en Proton Gen-2 gemaakt in verschillende versies — sedans en hatchbacks. Vandaag de dag maken de capaciteiten van het merk de productie van tot 50.000 voertuigen per jaar mogelijk. Het bedrijf is op zoek naar bedrijven voor de gezamenlijke productie van auto’s, waarvan de assemblage klaar is om in de toekomst in zijn faciliteiten aan te bieden.

12. Zbrojovka Brno

Zbrojovka Brno Logo

De Tsjechische fabrikant Zbrojovka Brno werd in de 19e eeuw opgericht in Oostenrijks-Hongaars als defensie-onderneming ‘Oostenrijks-Hongaarse Artilleriefabriek’, die artilleriegeschut produceerde. In 1918, na de nationalisatie, werd het bedrijf omgedoopt tot de Tsjechoslowaakse wapenfabriek in Brno. Tegenwoordig staat het merk bekend om zijn verscheidenheid aan producten — vuurwapens, landbouwmachines, computerapparatuur en kantoorapparatuur. Na de bouw van een nieuwe fabriek in 1924 begon de productie van de lichte vrachtwagens Zbrojovka Z 5 en Z 18. Na de oorlog begon de productie van de Zetor Z-25-tractoren. De defensie-eenheid is vandaag gesloten.

13. Zedel

Zedel Logo

Zédel was een Zwitserse autofabrikant van 1901 tot 1908. Opgericht in Ernest Zürcher en Herman Lüthi als Zürcher & Lüthi & Cie SA in Saint-Aubin-Sauges. Het bedrijf hield zich bezig met de productie van motorfietsmotoren. In 1903 werd een nieuwe productie geopend in Pontarlier aan de Franse kant. De oprichter heeft onbeperkte toegang gekregen tot Franse automobielontwikkelaars en -faciliteiten en sluit de Zwitserse vestiging. In deze periode produceert het merk auto’s onder het merk Zedels. Het merk stopte met de ontwikkeling in 1908 en verkocht zijn auto’s vóór 1919.

14. ZiL

ZiL Logo

De auto-onderneming ZiL werd de erfgenaam van het programma van de Russische regering om in 1916 een autoproductie in het land op te richten. De fabriek stond in 1933 bekend als ZiS en kreeg in 1954 de naam van zijn eerste Sovjetleider, en werd de Likhachev-fabriek, die de afkorting ZiL verwierf, waarvan de lijn van vrachtvervoer tegenwoordig over de hele wereld bekend is.

15. Zimmer

Zimmer Logo

De Amerikaanse automaker Zimmer uit Syracuse, New York werd in 1978 opgericht door Paul Zimmer onder de naam Zimmer Motorcars Corporation. Op basis daarvan werden niet-klassieke auto’s gemaakt. In de 10 jaar van zijn bestaan ​​heeft het merk 1.500 auto’s geproduceerd. Om de eminente Golden Spirit te creëren, werden het chassis en de transmissie van een Ford Mustang gebruikt. In 1984 werd de Pontiac Fiero Quicksilver uitgebracht, een luxe tweezitter. De onderneming werd in 1988 gesloten. In 1996 richtte naamgenoot Artou Zimmer het nieuwe Zimmer Motorcars op en kocht de naam. In 1997 werd het merk de Zimmer Motor Car Company met een kantoor in Jamesville, New York.

16. ZIS

ZIS Logo

Gedurende enige tijd werden auto’s geproduceerd onder het merk ZIS in de USSR, die een fabriek produceerde die vernoemd was naar Stalin — toen het staatshoofd. Opgericht in 1916 in het Russische rijk, als een gezamenlijke Russisch-buitenlandse onderneming, was het gericht op de defensiesector. Na de burgeroorlog begon de productie van lichte vrachtwagens van AMO. In 1933 werd de fabriek gereorganiseerd en kreeg de naam van de Stalin-fabriek, en haar producten kregen de afkorting «ZiS». Na de dood van Stalin in 1954 werd de fabriek hernoemd naar Likhachev, het eerste hoofd. De naam «ZIL» werd het logo.

17. Zundapp

Zundapp Logo

Zundapp is een Duits productiebedrijf uit Neurenberg, Duitsland, opgericht in 1917 door Fritz Neumeier. Het merk is een van de toonaangevende fabrikanten van motorfietsen, scooters en naaimachines in het land. Hij verdiende zijn plaats onder de Duitse autofabrikanten met de Zündapp Janus-subcompact uit 1957, die een jaar lang werd geproduceerd. Hij werd het enige product van het bedrijf in dit soort productie. De productie ervan werd gedreven door de zoektocht naar nieuwe gebieden na de oorlog. Een prototype Dornier Delta werd gebruikt om het model te ontwikkelen.

18. Zust

Zust Logo

Zust is een Italiaans autobedrijf dat oorspronkelijk Züst heette, omdat het in 1905 werd opgericht door de in Zwitserland geboren Italiaan Roberto Züst. De oprichter begon in 1900 in Milaan met het maken van experimentele auto’s. De basis was een eigen fabriek van precisie-instrumenten in Intra. De eerste machines waren omvangrijk en duur. Na 3 jaar kwamen er minder zware 5-liter units, zoals de Zust 28/45 PK. In 1906 werd de parallelfabriek Brixia-Zust geopend en in 1912 gesloten. De hoofdfabriek in Milaan werd verkocht. In 1917 kocht Officine Meccaniche het bedrijf en produceerde de S305 onder eigen naam.

19. Zyrus Engineering

Zyrus Engineering Logo

Een klein Noors autoproductie- en engineeringbedrijf — het merk Zyrus Engineering is gevestigd in Oslo, Noorwegen. Het staat bekend om zijn supersnelle Huracan Super Trofeo en Performante-auto’s en zijn deelname aan de meest extreme raceseries. De eerste hands-on ervaring van het bedrijf was de Huracan LP640-4 Performante. De eerste auto van het merk was het prototype Super Trofeo Zyrus LP1200 Strada. De later gecreëerde tuningafdeling, die voor haarfijne verbeteringen zorgde, maakte het mogelijk om voor elk ontwikkeld of aangepast model een uniek ontwerp te maken.

FAQ

Welke supercar begint met Z?

Onder de supercars die werden geproduceerd door autobedrijven, waarvan de naam begint met de letter 'Z', is vooral het eerste model Zenvo ST1, gemaakt door het Britse merk Zenos Cars, beroemd.

Wat is de auto met het Z-logo?

De letter 'Z' in zijn verschillende ontwerpen - klassiek, gestileerd of een symbool dat eraan doet denken - is terug te vinden in veel logo's van verschillende merken. En zelfs degenen wiens naam er niet mee begint. Dit zijn Nissan Z sportwagen en Opel, die niet tot deze groep merken behoren. En ook uit deze categorie zijn er auto's van het Chinese Zotye, en het Servische Zastava, het merk Z-Motors en anderen. Meer details zijn te vinden door de informatie op speciale referentie- en informatiesites te lezen.

Welke dure auto's beginnen met de letter Z?

Er zijn geen marktleiders in deze groep merken in welke richting dan ook. Het opnemen van auto's van merken die met een Z beginnen, zijn niet opgenomen in de beoordelingen van de duurste auto's ter wereld. Binnen deze groep zijn echter merken te onderscheiden waarvan de producten boven de rest worden gewaardeerd. Dit is een auto van Zenvo, futuristische Zender-lijnen en een lijn van dure auto's van Zarooq Motors. Hier kunt u luxemodellen toevoegen - Zinoro van BMW Brilliance, sportwagen Zeekr 001, hoewel de fabrikant het Chinese merk Geely is.