Automerk met een S

Automerk met een S

Automerk met een S

Tijdens het bestaan ​​van dit type productie zijn er zoveel automerken gecreëerd en worden ze gecreëerd dat informatie over hen al begint te verdwijnen en in de war raakt. De auto is tegenwoordig zo stevig verankerd in het menselijk leven dat hij alle levenssferen heeft omarmd. Het is zowel een vervoermiddel als een manier van comfortabel uitrusten. Het is een sport en een hobby, een hulpmiddel om zaken te doen en een statusaanduiding, een verzamelobject en een optie om mensen te beschermen en te redden. En dit alles is en wordt geleverd door talloze fabrikanten over de hele wereld en op verschillende tijdstippen gedurende bijna anderhalve eeuw sinds het verschijnen van de eerste zelfrijdende kar. Om ervoor te zorgen dat informatie niet verloren gaat, werd het nodig om deze te verzamelen, te ordenen en op te slaan.

Welke automerken beginnen met een S?

Een groot aantal autofabrikanten in de wereld, die vroeger bestonden en nu functioneren, streven ernaar om zichzelf en hun producten allereerst te onderscheiden door hun naam en handelsmerk. Daarom beginnen veel bedrijfsnamen met elk van de letters van het alfabet, inclusief S. Dit zijn de meest bekende — Suzuki en Subaru, en de weinig bekende Stutz Motor Car Company en Szawe. Noch kan meer leren van de bovenstaande lijst.

Tegenwoordig wordt bijna elke letter van het alfabet «bezet» door een merk voor de productie van auto’s van een bepaald land, de tijd van oprichting en exploitatie. De letter «S» vertegenwoordigt een grote laag van de wereldgeschiedenis van de auto-industrie, die betrekking heeft op het «tijdperk van stoom», en de tijd van verbrandingsmotoren, en het heden, gekenmerkt door het begin van de creatie van eco-auto’s. De mogelijkheid om dit verhaal aan te raken, iets te onthouden en iets voor jezelf te herontdekken, is een kostbaar geschenk dat niet altijd kan worden ontvangen in een enorme opeenstapeling van ongeorganiseerde informatie die vandaag de dag nog steeds verandert en zich opstapelt. De geschiedenis van de auto is nauw verweven met de geschiedenis van de hele mensheid. De ontwikkeling ervan heeft rechtstreeks invloed op de ontwikkeling van een persoon, en kennis van de kenmerken maakt het mogelijk om voorspellingen te doen en aanpassingen aan het heden te maken.

Bovendien is de gegroepeerde en geordende informatie op dit gebied een informatieve «klondike» voor professionals en automobilisten, nieuwsgierige en gewoon enthousiaste mensen, wetenschappers en specialisten. De mogelijkheid om nauwkeurige, volledige en constant bijgewerkte informatie over automerken die beginnen met de letter «S» op één plek te krijgen, bespaart tijd bij het zoeken. Tegelijkertijd is het een effectieve manier om een ​​belangrijk deel van de menselijke geschiedenis te bewaren, waardoor het altijd toegankelijk is.

1. S&M Motor

S&M Motor Logo

S&M Motor Compan is een Amerikaanse autofabrikant gevestigd in Detroit in Michigan, opgericht door Edward E. Stroebel en Walter C. Martin in 1912. R. C. Aland werd uitgenodigd om het externe ontwerp van zijn ontwikkelingen te ontwikkelen. Vanaf het begin van het werk ontstonden moeilijkheden. Nadat ze de lancering in de herfst van 1912 hadden aangekondigd, begonnen ze eigenlijk pas in 1913. Er werden 40 auto’s van 48 modellen gebouwd in de volgende varianten: vijf- en zevenzits toeristentype, twee- en vierzits roadsters en een zevenzits sedan. In 1914 ging het bedrijf failliet. Van zijn overblijfselen richtte George Benham de Benham Manufacturing Company op.

2. Saab

Saab Logo

De gerenommeerde wereldwijde autofabrikant, het Zweedse merk Saab (een afkorting voor Svenska Aeroplan Aktiebolaget), begon als luchtvaartmaatschappij. Opgericht in 1937, introduceerde hij zijn eerste auto’s gemaakt in Linkping in 1939. In 1969 werd het merk samengevoegd met Scania, wiens fusie tot 1995 duurde. In 1989 wordt General Motors het controlerende bedrijf en neemt het in 2000 volledig over. In 2010 verwerft Saab het Nederlandse Spyker. In 2012 doet het afstand van het merk National Electric Vehicle Sweden (NEVS) en hervat de productie vanaf 2013.

3. SAIC

SAIC Logo

SAIC Motor Corporation is het grootste autobedrijf in staatseigendom, opgericht in 1997. Gevestigd in Sjanghai, China. De belangrijkste aandeelhouder is Shanghai Automotive Industry Corporation (Groep). Het behaalde de 100e plaats in de Forbes Global 2000-lijst. De geschiedenis van het merk begint in 1984, met de oprichting van zijn voorganger — Shanghai Automobile & Tractor Company, ondergeschikt aan de gemeente. In 2004 werd het merk eigenaar van de rechten op de Rover 25, Rover 75 en de sportieve MG TF. In 2007 fuseerde het met de Nanjing Automobile Corporation.

4. SAIPA

SAIPA Logo

De Iraanse autofabrikant SAIPA werd opgericht in 1966 en heeft zijn hoofdkantoor in Teheran, Iran. De naam is een acroniem voor de Franse benaming Société Anonyme Iranienne de Production Automobile. Het bedrijf werd opgericht om modellen van het Franse merk Citroën te assembleren voor de Iraanse binnenlandse markt. Deze laatste had een belang van 75% in het kapitaal van de vennootschap. Op dit moment verlaten Koreaanse auto’s — auto’s, vrachtwagens en een bus — de voorraden van de onderneming. Maar in de basis van het merk bevindt zich een motor en een reeks auto’s met een eigen ontwerp.

5. Saleen

Saleen Logo

Het Amerikaanse autobedrijf Saleen, Incorporated uit Corona, Californië werd in 1983 opgericht door Steve Salin, die in het verleden een succesvol autocoureur was. Het merk staat bekend als een succesvol tuning- en racebedrijf. Haar eerste auto was een getunede Ford Mustang. In 1998 werd de Ford Explorer XLT verfijnd, wat resulteerde in de Explorer XP8. Sinds 2000 produceert het merk zijn sportwagens voor op de weg — Saleen S7, S7R type GT-1 en S7 Twin Turbo Competition. Tegenwoordig stemt het bedrijf modellen af ​​- General Motors en Toyota.

6. Salmson

Salmson Logo

Salmson of Société des Moteurs Salmson is een Frans merk uit 1890 voor de productie van motoren, vliegtuigen en auto’s met een lange geschiedenis. Oprichter — Emil Salmson, creëerde een fabriek van elektrische pompen, kompressen die worden gebruikt in de defensie- en spoorwegsector met dezelfde naam. In 1918 heette het bedrijf Emil Samlmson and Company, waarmee het zijn productlijnen uitbreidde. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog begint de productie van carrosserieën en auto’s. In 1919 produceert het bedrijf 6 stuks GN. Van 1947 tot 1957 — tot de sluiting van de automobielrichting, werden de G72 Randonee, G85 2300S, G85 2300S geproduceerd.

7. Samson Motorworks

Samson Motorworks Logo

Samson Motorworks uit Meadow Vista, Californië is een bedrijf dat unieke, originele en soms grappige transportmiddelen wil maken. Het is hun taak om een ​​technologie te creëren die veilig is voor het milieu en tegelijkertijd het transportgemak, het gebruik en de snelheid verhoogt. Een van de meer populaire ideeën van het bedrijf is de Samson Switchblade, een wegvliegtuig in ontwikkeling. Het biedt de mogelijkheid om het in een set te vervoeren, waarvan de montage beschikbaar zal zijn voor elke eigenaar.

8. San Motors

San Motors Logo

Het Indiase autobedrijf San Motors Limited werd in 1998 opgericht in Mahadevapur, Bengaluru, Karnataka, India. Het merk heeft een revolutie teweeggebracht in de Indiase auto-industrie. Voor haar komst was de niche voor autosportliefhebbers praktisch niet gevuld. Tegenwoordig biedt het merk het sportmodel San Storm 1.2 aan. De Storm, aangedreven door een 60 pk Renault-motor, belichaamt het plezier van snel en comfortabel rijden, opvallende efficiëntie en stijlvol design. De assemblagefabriek van het bedrijf is gevestigd in Goa, India. Producten worden gedistribueerd naar Nepal, Cyprus, Malta, Bermuda en het VK.

9. San Giorgio

San Giorgio Logo

In 1905 werd in Italië een autobedrijf opgericht speciaal voor de productie van gelicentieerde auto’s van het Britse merk Napier. De oprichter was de beroemde racer Arthur McDonald, die rechtstreeks met dit racemodel racete. Gedurende 4 jaar van zijn bestaan ​​​​werd het merk in 1909 gesloten, het bedrijf creëerde 3 modellen uitgerust met motoren met verschillende vermogens — 25, 40 en 60 pk. Het chassis werd vervaardigd in de fabriek in Pistoia, Italië, die werd gebouwd onder licentie van Kellner, Parijs.

10. Sandusky Automobile Company

Sandusky Automobile Company Logo

Sandusky Automobile Company is een in Sandusky, Ohio, VS gevestigd bedrijf dat in 1902 werd opgericht door James J. Hinde, een fervent voorstander van kleine, betaalbare auto’s. Zijn ideeën hadden een sterke invloed op Henry Ford, die toen nog maar een ingenieur was. Het door de merken uitgebrachte model in 1903 was een open minicar voor 2 personen. De ingebouwde watergekoelde eencilindermotor had een vermogen van 5 pk. In 1904 werd het model opnieuw uitgerust met een 7 pk motor. De volgende Courier had een stuur. Courier F 1905 — een tweezitter roadster had al twee snelheden — voor en achter.

11. Santana Motor, SA

Santana Motor, SA Logo

Het Spaanse merk Santana Motor, SA was een fabrikant in de auto-industrie. Het merk werd in 1954 opgericht door de Spaanse overheid en heeft zijn hoofdkantoor in Linares, in de provincie Jaén, Spanje. Het bedrijf produceerde landbouwmachines. Zijn naam was Metalúrgica de Santa Ana, SA. In 1961 begint de productie van gelicentieerde Land Rovers in de fabriek in Santanu. Land Rover trok de licentie in 1989 in. De verkoop begon onder zijn eigen merk. In 1985 werd een overeenkomst getekend met Suzuki. In 1995 kocht Junta de Andalucía Suzuki uit. Het merk begon moeilijkheden te ondervinden die leidden tot de sluiting in 2011.

12. Saturn

Saturn Logo

In 1985 richtte het Amerikaanse General Motors de Saturn-divisie op, die een merk van revolutionaire auto’s produceerde. Het idee van het merk werd al in 1983 gevormd en al onder dit merk werd in 1984 de eerste auto uitgebracht, die meteen populair werd, maar de uitvoering voldeed niet aan de verwachtingen vanwege de algemene neergang in de markt. In 1996 werd de Saturn EV1 ontwikkeld, het eerste elektrische voertuig in deze serie. Maar in 2005 werden ze ingetrokken. In 2000 begon de productie van de Saturn L-serie. De release van nieuwe modellen ging door tot 2010, toen het merk werd afgeschaft.

13. Sauber

Sauber Logo

Sauber Motorsport AG is een sportwagen, racewagen, motor en sportracer gevestigd in Hinville, Zwitserland, opgericht in 1970 door Peter Sauber. Het bedrijf produceerde chassis voor Mercedes-Benz. Een van de meest succesvolle modellen van het merk zijn Sauber Mercedes C9, Sauber C12 met Sauber LH10-krachtcentrale. In 1994 vertrekt Mercedes-Benz. Sinds 2005 — een divisie van BMW. In 2009 wordt het merk onafhankelijk en bereidt het de Sauber C29 voor. 2017 — een contract met Alfa Romeo na het vertrek van de oprichter. In 2019 wordt het Alfa Romeo Racing.

14. Saxon Motor Car Company

Saxon Motor Car Company Logo

Het Amerikaanse autobedrijf Saxon Motor Car Company uit Detroit, Michigan was van 1914 tot 1922 de zevende grootste in de VS. Tijdens deze periode produceerde ze 28.000 apparaten. De eerste was een kleine tweezitter met twee versnellingen en een Ferro-motor met 4 cilinders, die alleen al in het eerste jaar in een hoeveelheid van 7000 stuks werd geproduceerd. In 1919 kwam er een sedan uit. Duplex — het model van het jaar 20 had een ander motorontwerp. In 1921 verhuisde het bedrijf naar Ypsilanti, Michigan, maar het fortuin verbeterde niet. Het sluit in 1923.

15. Sbarro

Sbarro Logo

Het Zwitserse bedrijf Sbarro, opgericht in 1971 door Franco Sbarro, is een merk dat auto’s in één exemplaar produceerde. Ze maakte replica’s en sportwagens. Haar eerste auto was een Lola T70 in haar eigen ontwerp. Hij creëerde replica’s — BMW 328, Ford GT40, Bugatti Royale en Mercedes-Benz 540K. Een van de significante modellen was de Tiger, waarbij de motor zich in het midden bevond. Ook de coupé en cabriolet Stash en Challenge (optie 2 + 2) waren erg beroemd. Haar lijst bevat veel op maat gemaakte replica’s.

16. Scania

Scania Logo

Scania AB, gevestigd in Södertälje, Zweden voor de productie van zware vrachtwagens, bussen en scheepsmotoren, staat wereldwijd bekend om zijn producten. Opgericht in 1891, vanaf 1920, begon het met de productie van bussen. Het succes van het bedrijf is in de loop van de tijd alleen maar toegenomen. In de jaren 90 van de vorige eeuw kwam er een serie 12 meter lange Omni-bussen van het modulaire type uit. In 2005 produceerde het meer dan 52.000 vrachtwagens en ongeveer 6.000 bussen. In 2011 ging het bedrijf naar de beurs. Volkswagen AG en MAN werden aandeelhouders. In 2015 kocht Volkswagen alle eigendomsrechten van het merk.

17. SCAP

SCAP Logo

MM. Launay en Margaria richtten in 1912 de Société de Construction Automobile Parisienne (SCAP) op om vliegtuigmotoren voor Hispano-Suiza en auto’s te produceren. Het hoofdkantoor was gevestigd in Parijs, Courbevoie, Boulogne-Billancourt. De eerste auto houdt rekening met verschillende voertuigdefecten. Alleen de beste componenten worden gebruikt voor de montage. Het ontwerp van de auto maakt het gemakkelijker en gemakkelijker te repareren dan vergelijkbare producten. Na de Eerste Wereldoorlog wordt de Type L geproduceerd en worden er sportmodellen geproduceerd. Het merk werd in 1929 gesloten.

18. Schacht

Schacht Logo

Sinds 1904 is in Cincinnati, Ohio, VS een autoproductiebedrijf opgericht door twee enthousiaste broers William en Gustav Schact. Ze maakte verschillende auto’s, vrachtwagens en brandweerwagens. De rijtuigen waren zelfrijdende rijtuigen van het type K met een kleine cilinderinhoud. Geproduceerd tot 1914. Gedurende deze tijd werd het bedrijf omgedoopt tot GA Schacht Motor Truck Company en bleef het tot 1940 speciale voertuigen en vrachtwagens produceren.

19. Scion

Scion Logo

Een dochteronderneming van Toyota Motor Corporation — het merk Scion werd in 2002 opgericht om de producten van het bedrijf op de Amerikaanse markt te vertegenwoordigen. Het kantoor was gevestigd in Torrance, CA, VS. Tijdens zijn bestaan ​​heeft het bedrijf verschillende modellen van sportwagens, coupés, sedans en hatchbacks gemaakt. De eerste waren de Scion xA en Scion xB, gebaseerd op de Toyota Yaris. De Scion t coupé, gelanceerd in 2005, arriveerde in 2006 in de VS. In 2015 kwamen de Scion iA en Scion iM uit, een vernieuwde sedan van de Mazda 2. Maar in 2016 besloot het moederbedrijf het merk te sluiten.

20. Scioneri

Scioneri Logo

In 1943 richt Antonio Scioneri uit Piemonte a Savigliano, Italië een werkplaats op voor de productie van huishoudelijke apparaten en de reparatie van beschadigde auto’s. In 1951 begon hij met het assembleren van carrosserieën.In 1957 werd een model gemaakt op basis van de Fiat 1100, die het midden hield tussen een sedan en een coupé. De laatste volledige revisie vond plaats in 1969. Valentina, Queen, Cinquecento, Uno en Tipo werden gecreëerd. Het bedrijf schakelt alleen over op interne modificatie en tuning. Het verbeteren van en meer uitgeruste varianten van de standaard Fiat was het hoofddoel van het merk voor de komende 20 jaar.

21. Scripps Booth Detroit

Scripps Booth Detroit Logo

De Amerikaanse autofabrikant Scripps Booth Detroit werd in 1913 opgericht door James Scripps Booth in Detroit, Michigan. Scripps Booth staat bekend om de ontwikkeling van de Amerikaanse Bi-Autogo cyclocar. Het merk heeft premium auto’s gemaakt. In 1926 fuseerde het met Sterling Motor Company en noemde het zichzelf Scripps-Booth Corporation. William C. Durant, oprichter van Sterling Motor, was ook de oprichter van Chevrolet, dat onderdeel was van General Motors. Hij startte de aankoop van een nieuw merk. Maar in 1923 stopte GM met het produceren van modellen onder het merk Scripps.

22. Searchmont Motor Company

Searchmont Motor Company Logo

Amerikaanse autofabrikant uit Philadelphia, Pennsylvania — Searchmont Motor Company trok zich terug uit de Keystone Motor Company en werd onafhankelijk in 1900. De Runabout-subcompact voor twee passagiers bleef in de productie van het nieuw gevormde merk. Ze kregen de naam Searchmont Wagonette tot 1902. Een jaar eerder was er een modificatie met een 10 pk-motor gemaakt. In 1902 kwamen 2 auto’s Type 3 en Type IV uit. Tot 1907 werden 7 modellen uitgebracht. De 8e was gepland voor 1904, maar een faillissement verhinderde dat dit gebeurde.

23. SEAT S.A.

SEAT S.A. Logo

Sociedad Española de Automóviles de Turismo (SEAT S.A) is een van de meest prominente vertegenwoordigers van de Spaanse auto-industrie. Het werd in 1950 opgericht door het Italiaanse merk Fiat. In Spanje is het merk gevestigd in Barcelona, ​​Martorell. In 1953 produceert SEAT de eerste auto. 21 jaar later zag de twee miljoenste SEAT het levenslicht. In 1980 staakt de moedermaatschappij de financiering van de onderneming en stopt haar deelneming daarin. In 1982 gaat het merk een samenwerkingsovereenkomst aan met Volkswagen AG. Anno 1990 maakt het merk volledig deel uit van het Duitse concern.

24. SeAZ

SeAZ Logo

SeAZ of PJSC ‘Serpukhov Automobile Plant’ heeft een rijke geschiedenis die begint in het 39e jaar van de 20e eeuw op basis van LLC Tsentrtorg. Gevestigd in Serpukhov, de regio Moskou, vervolgens de USSR en tegenwoordig in Rusland, staat het merk bekend als de fabrikant van de Sovjet-motorfiets SMZ. In 1995 begint de productie van de kleine auto Oka. Het bedrijf wordt omgedoopt tot auto. Na 11 jaar wordt een gemoderniseerd model uitgebracht — SeAZ-11116. Maar de crisis van 2008 leidt tot een stop van de transportband. De productie sluit in 2013.

25. Sebring-Vanguard

Sebring-Vanguard Logo

Het Amerikaanse merk Sebring-Vanguard, gevestigd in Sebring, Florida, ontwikkelde en produceerde in de jaren 70 elektrische voertuigen. Het werd opgericht door Robert G. Beaumont, die samen met ontwerper Jim Muir zijn wereldberoemde CitiCar bedacht. De Vanguard Coupe, geproduceerd van 1974 tot 1977, was het antwoord op de brandstofcrisis. In 1976 was het merk de 6e bekendste autofabrikant in de VS geworden. Maar in 1977 werd het bedrijf overgenomen door Commuter Vehicles, Inc., dat de productie van de Comuta-Car en Comuta-Van van 1979 tot 1982 voortzette.

26. Sebring International

Sebring International Logo

Groot-Brittannië staat bekend om zijn sportwagenmerken, waarvan Sebring International, gevestigd in Moreton-in-Marsh, Gloucestershire, opvalt. De naam is een symbolische link naar racen op de Sebring International Raceway (SIR) in de VS. Het werd opgericht in 1994 en staat bekend om zijn sportwagens met open dak in verschillende modellijnen — SX, TMX, MXR en ZX. Ze onderscheiden zich door het materiaal van het lichaam — op basis van metaal of glasvezel. De styling van de auto’s neigt naar de Austin-Healey 3000 klassiekers uit 1959-67 die de SIR wonnen. In 2021 werd het merk verkocht aan Vital Spark Group Ltd.

27. Secma

Secma Logo

De Franse fabrikant van vrijetijdsvoertuigen en ATV’s, Secma, werd in 1995 opgericht door Daniel Renard en heeft sinds 1975 ervaring op dit gebied met Automobiles ERAD. De eerste Secma kwam uit in 1995 en werd ontworpen om aan de wensen van de oprichter te voldoen. Het was eenvoudig en betaalbaar. Een brand in 2009 verwoestte de fabriek, waardoor een verhuizing noodzakelijk was. In 2012 werden het vlaggenschipmodel van het merk Secma F16 en de Secma Fun Lander gelanceerd. De Secma F16 Turbo werd tentoongesteld op de Autosalon van Genève 2016. In 2017 zag de Fun Bugg, die de grootste doorvaart had, het levenslicht.

28. Selden

Selden Logo

In 1906 werd Selden Motor Vehicle Company opgericht in Rochester, NY, VS. De oprichter, George Selden, koopt dit jaar Buffalo Gasoline Motor Company en geeft het een nieuwe naam. In 1907 verschijnt het Model 28 met een 4-cilinder motor van 30 pk. In de loop van het jaar werden 800 voertuigen verkocht. In 1911 verliest het bedrijf een proces aan Ford en een brand vernietigt meer dan de helft van het bedrijf. In 1914 werd het merk omgedoopt tot Selden Truck Sales Corporation, met de overstap naar vrachtwagens. Na de dood van George in 1922 wordt het bedrijf in 1930 overgenomen door de Bethlehem Truck Company.

29. Service Motor Trucks Company

Service Motor Trucks Company Logo

Service Motor Truck Company is een Amerikaanse autofabrikant uit Wabash, Indiana, USA, opgericht in 1911 vanuit de Service Motor Car Company Wabash, omgedoopt in 1914. De door haar geproduceerde auto’s droegen het originele en herkenbare logo in de vorm van een rode piramide op de motorkap. Het merk had dealers in Motor Row, Chicago en New York. De in 1923 doorgevoerde reorganisatie leidde tot de hernoeming van het bedrijf naar Service Motors Inc, onder wiens naam de producten werden uitgebracht. In 1927 vond de verkoop van het merk aan het bedrijf Relay plaats, dat in 1932 werd gesloten.

30. Shandong Huoyun

Chinese fabrikant van hoogwaardige elektrische voertuigen, componenten en componenten voor dit soort apparatuur — Shandong Huoyun Electric Car Co., Ltd, opgericht in 2001. Het bedrijf is gevestigd in het Linzi-district, in de provincie Zibo, in de provincie Shandong, China. Het bedrijf exporteert zijn producten naar Australië, India, Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië. Biedt ontwerp- en afstemmingsservices. Het assortiment omvat — elektrische heftruck HY-A2, elektrische auto HY-B22120, elektrische Tricar, Car-Wheel HYB2272, Silver Car HYB2272.

31. Shanghai Maple (SMA)

Shanghai Maple (SMA) Logo

Fengjing, Shanghai, China is het hoofdkantoor van het Chinese autobedrijf Shanghai Maple Automobiles (SMA), opgericht in 2000, dat auto’s van het merk Huapu (Maple) produceert. Het merk opende een dochteronderneming, Zhejiang Geely Holding Group, en transformeerde in een houdstermaatschappij waar Geely de aandacht op vestigde. In 2003 lanceerde het merk zijn eerste auto op basis van de Citroën ZX 1990. In 2005 werd de Maple Marindo tentoongesteld op de Frankfurt Motor Show. In 2007 begonnen de leveringen van de C51 en C52 sedans aan Egypte, en de R80 hatchback en R81 sedan aan Rusland en Chili. In 2008 neemt Geely het merk op in zijn assortiment. In 2010 wordt hij onafhankelijk. In 2013 fuseert het merk met Zhejiang Kandi Electric Vehicles Investment. In 2020 brengen Geely en Kandi Technologies het merk nieuw leven in.

32. Shanghai-GM

Shanghai-GM Logo

Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) werd in 1958 opgericht als fabrikant van verschillende soorten voertuigen, waaronder auto’s. Het is de grootste autofabrikant in Shanghai, China. De eerste auto was de Dongfeng-CA71, waarvan de carrosserie werd gekopieerd door de Simca VDT. Na de succesvolle lancering van verschillende modellen, werd het merk in 1959 Shanghai City Agricultural Machinery Manufacturing Company. De massaproductie begint in 1964. Tegenwoordig produceren de fabrieken van het merk landbouwmachines, motorfietsen en vrachtwagens, bussen, tractoren en auto’s.

33. Shelby American

Shelby American Logo

Voordat zijn legendarische autogeschiedenis begon, heeft de oprichter van het Amerikaanse merk Shelby, een inwoner van Texas Carroll Shelby, zichzelf op vele manieren met succes uitgeprobeerd. In 1960, nadat hij met pensioen was gegaan, sloot hij een overeenkomst met AC Cars en Ford Motor om een ​​reeks exotische sportwagens te ontwikkelen — de Shelby Cobra en Shelby Mustang. Hiervoor werd in 1961 het merk Shelby American opgericht in Venetië, een buitenwijk van Los Angeles. Na het inperken van de autoproductie in 1970, keerde de oprichter er in 1982 naar terug, nadat hij een partnerschap was aangegaan met Chrysler en de Shelby-modificaties hervatte. In 1992 werd hij opgenomen in de Automotive Hall of Fame.

34. Shelsley Cars

Shelsley Cars Logo

Het Britse automerk Shelsley Cars werd opgericht in 2000 en is gevestigd in Abberley, Worcestershire, en wordt beheerd door Peter Needham, die leiding gaf aan PN Needham Engineering. Het bedrijf is opgericht om de visie van Needham te realiseren van een auto met ultraveilige handling, maximale prestaties en een hoog niveau van comfort op het circuit. Zijn eerste auto, de Shelsley T2, werd zo’n model. Het model is ontworpen met de behoefte aan nauwkeurige, harde actie op snelle, intelligente beklimmingen als een voertuig voor alle weersomstandigheden, zowel op het circuit als op de weg.

35. Siata

Siata Logo

Siata of in zijn geheel — Società Italiana Auto Trasformazioni Accessori was een Italiaans autotuning- en productiebedrijf opgericht door coureur Giorgio Ambrosini in 1926. Aanvankelijk hield het merk zich bezig met de doorverkoop van onderdelen van Fiat. Na de Tweede Wereldoorlog startte het graafwerk een eigen autoproductie. Haar eerste auto was de Siata Amica uit 1948. In 1950 verscheen Daina — een fundamentele wijziging van de Fiat 1400. In 1952 bracht het merk de beroemdste van zijn serie uit, de Siata 300BC Barchetta Sport Spider. In 1968 werd de Siata Spring uitgebracht — een 2-zits roadster in retrostijl. In 1970 ging het merk failliet.

36. Sichuan Tengzhong

Sichuan Tengzhong Logo

In 2005, in Chengdu, VRC, werd Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery Company Ltd opgericht om wegenuitrusting te vervaardigen en wegen en pieren aan te leggen. Tegelijkertijd omvatte de onderneming de productie van verschillende apparatuur — olietankers, sleepwagens, zware vrachtwagens. In 2009 liep de aankoop van een Hummer van de Amerikanen op een mislukking uit vanwege de ontoereikendheid voor milieubescherming in China, wat leidde tot de ondergang van het merk Hummer.

37. Sideley-Deasy

Siddeley-Deasy Logo

Het Britse Siddeley-Deasy Motor Car Company Limited is een onderneming die aan het begin van de 20e eeuw is opgericht op basis van Deasy Motor Car Manufacturing Company Limited. De oprichter van de eerste was Henry Hugh Peter Deasy, die in 1908 vertrok. In 1910 trad JD Siddeley toe tot het bedrijf. De aandeelhouders hielden van zijn werk. Het merk wordt omgedoopt tot Siddeley-Deasy Motor Car Company Limited en toegevoegd aan het Siddeley-logo. In hetzelfde jaar werd de Siddeley-Deasy 18-24 Althorpe Special Cabriolet uitgebracht en in 1913 de Siddeley-Deasy 18-24 pk. In de Eerste Wereldoorlog werden ambulances, vliegtuigmotoren en vliegtuigen geproduceerd. In 1919 kocht Armstrong Whitworth het bedrijf en noemde het Armstrong Siddeley Company Limited.

38. Signal Motor Truck Company

Signal Motor Truck Company Logo

Signal Motor Truck Company is een autobedrijf uit Detroit, Michigan, VS, opgericht in 1913. Het staat bekend om de productie van bestelwagens, speciale voertuigen, bussen, auto’s, individuele chassis, waarop het mogelijk was om het vereiste type carrosserie, carrosserieën, open vrachtwagens, trailers, industriële machines, gereedschappen en apparatuur te installeren. Tegelijkertijd verleende het merk diensten voor de aanpassing en het onderhoud van zijn voertuigen. In 1923 hield het merk op te bestaan.

39. Simca

Simca Logo

Het Franse autobedrijf Simca werd opgericht door Ernest Losta, de grootste wielrenner van het land, die een garage opende in Parijs en de enige distributeur van F.I.A.T. in Frankrijk werd. In 1934 wordt met de hulp van F.I.A.T. Simca (Societe Industrielle de Mechanique et Carrosserie Automobile) opgericht, die in 1935 de fabriek in Nanterre koopt en de eerste Simca-Fiat 6CV produceert. Gevolgd door de Simca-Fiat 11CV en de succesvolle 2-zits Simca-Fiat 11CV. In 1970 nam Chrysler de controle over het bedrijf over en in 1979 fuseerde het met PSA Peugeot Citroen.

40. Simplex

Simplex Logo

Simplex Automobile Company is een van de autofabrikanten in de VS aan het begin van de 20e eeuw. Het merk werd in 1907 opgericht door Herman Broesel van Smith & Mabley Manufacturing in New York. De dood van de oprichter in 1912 leidde tot de verkoop van het merk in 1913 aan Goodrich, Lockhart en Smith. De productie werd verplaatst naar New Brunswick, New Jersey. Na de aankoop van de Crane Motor Car Company in 1914, werden de geproduceerde auto’s geleverd met de toevoeging van de Crane Model 5 in het logo, en dan gewoon de Crane-Simplex. Het bedrijf werd overgenomen door Hare’s Motors, waarmee een einde kwam aan Simplex.

41. Simpson Design

Simpson Design Logo

Een van de vertegenwoordigers van de Amerikaanse auto-industrie is Simpson Design, opgericht in 1978, gevestigd in Houston, TX. De oprichter van het merk is Jim Simpson. Het bedrijf houdt zich bezig met de ontwikkeling en productie van carrosserieën en speciale interieurs voor sportmodellen. Het merk is gebaseerd op het Mazda Miata MX-5 chassis uit 1989. Opmerkelijke modellen van het bedrijf zijn de Blue Ray 1, in opdracht van SEMA in 1991, en de Blue Ray 3 showcar uit 1992, gepresenteerd op het Concours Italiano. In 2002 verhuisde het merk naar Clinton, Whidbey Island, Washington.

42. Singer

Singer Logo

Van 1900 tot 1970 was er Singer — een Brits merk voor de productie van motorfietsen en auto’s. De eerste auto was een Lea-Francis-licentiemodel met een horizontale motor. In 1907 werd de verticaal toegepast, wat het totale ontwerp beïnvloedde. In 1912 verschijnt zijn eigen motor. Na de Eerste Wereldoorlog in 1922 waren er modellen met conventionele versnellingsbakken en in 1927 — de meest succesvolle Singer 848cc Junior. In 1956 neemt de Rootes Group Singer over. Eind jaren 60 werden onder dit merk de laatste Gazelle en Vogue uitgebracht.

43. Singer Vehicle Design

Singer Vehicle Design Logo

Het Amerikaanse bedrijf Singer Vehicle Design werd in 2009 opgericht door Rob Dickinson om aanpassingen te maken aan de Porsche 911. Het merk is gevestigd in Los Angeles, Californië. De naam van het bedrijf werd aangenomen als een eerbetoon aan de hoofdingenieur van Porsche, Norbert Singer, en ter ere van het verleden van de oprichter als frontman van het Catherine Wheel. Het merk heeft «alles is belangrijk» als motto gekozen, wat de filosofie van het bedrijf bevestigt. De Porsche 911 was praktisch onherkenbaar in de herwerking van het bedrijf en werd gepresenteerd in de vorm van een coupé of Targa. In de uitbreiding van haar activiteiten voegde het merk de verkoop van polshorloges toe.

44. Sizaire-Naudin

Sizaire Naudin Logo

Het Franse automerk Sizaire-Naudin werd in 1903 opgericht door de broers Maurice en Georges Sizaire en hun partner Louis Naudin in Puteaux, nabij Parijs, Frankrijk. Vanaf het allereerste begin werden de auto’s verkocht onder het merk Sizaire-Naudin. In 1905 ontwikkelde het merk zijn eigen motor en begon deze te installeren op alle modellen die vanaf dit jaar werden uitgebracht. Het bedrijf werd gefinancierd door de hertog van Uzes, wiens voorouderlijke vlag op het bedrijfslogo stond. In 1911 begonnen 4-cilindereenheden op auto’s te worden geïnstalleerd. Na het overlijden van Louis Naudin in 1912 en het vertrek van de broers werd het merk omgedoopt. Het werd gesloten in 1921.

45. Skoda

Skoda Logo

De grootste Tsjechische autofabrikant — Škoda a. S voert zijn geschiedenis terug tot 1895 als een directe opvolger van Laurin & Klement. In 1925 werd het onderdeel van Akciová společnost, dříve Škodovy závody — tegenwoordig Škoda Holding. Na een verandering in het politieke systeem en privatisering in 1991 werd Škoda Auto onderdeel van de Volkswagen Group. Het hoofdkantoor is gevestigd in Mlada-Boleslav. De auto’s van het merk worden in 100 landen over de hele wereld verkocht. Een van de meest bekende modellen van personenauto’s van het merk zijn Škoda Popular in 1933, Škoda Felicia cabriolet in 1959, Tudor, Spartak, Octavia.

46. ​​​​Sivax

Sivax Logo

Het Japanse merk Sivax gaat terug tot 1961, toen Cuneo Shibasaki werd opgericht als Shibasaki Kikata Seisakusho in Odamachi, Kawasaki City, Kanagawa Prefecture. In 1976 werd het omgedoopt tot Shibasaki Wooden Mold Industry Co., Ltd, en in 2000 werd het Sivacs (Thailand) Co., Ltd. hoofdkantoor in Yokohama-shi, Yokohama. Het merk biedt industrieel voertuigontwerp en volledige ondersteuning van ontwikkeling, modellering en ontwerp tot productie en assemblage. Het bedrijf heeft kantoren en vertegenwoordigingen in Hanamoto-cho, Toyota City, Aichi, Shanghai, Noord-Amerika, Thailand.

47. Slaby-Beringer

Slaby Beringer Logo

Het Duitse merk voor de productie van auto’s op elektrische tractie en verbrandingsmotoren — SB-Automobil-Gesellschaft mbH, is gevestigd in Berlijn-Charlottenburg. De oprichters zijn ontwerpingenieur Rudolf Slaby en zijn broer Hermann Beringer. Het bedrijf startte zijn activiteiten in 1919. De eerste was een revolutionair model ontworpen door Rudolf op basis van een zelfdragende triplex kunststof behuizing. De machine is ontwikkeld voor gehandicapte veteranen. Tot de beroemdste modellen van het merk behoren de Slaby-Beringer Elektrowagen, 1920 op benzine, en de onthulde Slaby-Beringer Elektrowagen, 1921. In 1924 ging het bedrijf failliet.

48. Smart

Smart Logo

Het in 1994 opgerichte Duitse automerk Micro Compact Car, in de herfst van 2002 omgedoopt tot Smart, produceert het gelijknamige automerk in Boblingen, Duitsland. Het bedrijf werd opgericht door Daimler AG. Het eerste model van het merk werd uitgebracht in 1997. Ze exposeerde op de jaarlijkse International Automobile Salon in Frankfurt. Sinds 1998 wordt de auto geproduceerd in de Franse autofabriek in Ambach. De cabrio werd in het najaar van 1999 geïntroduceerd. Al in 2007 bedroeg het aantal onder dit merk geproduceerde auto’s 102.660 stuks.

49. Smith Automobile Company

Smith Automobile Company Logo

Amerikaans autobedrijf gevestigd in Topeka, Kansas, actief van 1902 tot 1912. De auto-ontwerper was Terry Stafford, die werd gefinancierd door de broers Anton en Clement Smith, wiens naam de merknaam gaf. Tijdens zijn bestaan ​​zijn drie van de meest bekende modellen onder dit merk uitgebracht — Veracity, Smith en Great Smith. Dit waren de eerste auto’s die in dit deel van de Verenigde Staten werden geproduceerd. Het bedrijf werd 4 jaar na het vertrek van de oprichter in 1908 gesloten, die onder zijn eigen naam auto’s wilde maken.

50. Smith & Mabley

Smith & Mabley Logo

Smith & Mabley Manufacturing Company is een Amerikaanse autofabrikant sinds 1900, met het hoofdkantoor in New York. De oprichters waren AD Proctor Smith en Carlton R. Mable. De onderneming is opgericht als CGV-autoimportbedrijf. Maar na 2 jaar werd een licentie verkregen voor de productie van auto’s van dit merk, die uitkwamen onder de TM American CGV. In 1903, na de release van 7, stopte de autoproductie. Het hervat in 1904 onder een nieuwe naam — S & M Simplex. Nadat in 1907 220 auto’s waren gebouwd, onderging het bedrijf een volledige reorganisatie. Het werd geleid door Herman Brozel, die op zijn basis de Simplex Automobile Company oprichtte en auto’s produceerde onder het merk Simplex.

51. SMS Limited

SMS Limited Logo

In maart 2008 kondigde Steve Saleen, de bekende racer en zakenman Steve Saleen de oprichting aan van een ander merk — SMS Limited. Saleen is de oprichter van verschillende merken, waaronder: Saleen Autosport 1983, Saleen Productions 1993, Saleen Speedlab 1997 en Saleen, Inc. 2001 jaar. Het merk is gericht op de release van American Muscle Car en Global Supercar, op de implementatie van ideeën die niet konden worden geïmplementeerd bij Saleen, Inc. vanwege beperkingen van de kant van Ford. Het bedrijf ontwikkelt een reeks Signature-modellen — auto’s met ultrahoge prestaties.

52. Smyth Performance Inc

American Car Modification Enterprise — Smyth Performance Inc. uit Tiverton, Rhode Island werd opgericht door Mark Smith, eigenaar van Factory Five Racing. Het belangrijkste doel van het merk is om complete voertuigen van de meest populaire modellen te maken, auto’s om te bouwen tot vrachtwagens, die tegen betaalbare prijzen en voor dagelijks gebruik zullen worden verkocht. Het belangrijkste verschil tussen dergelijke auto’s is de mogelijkheid van zelfmontage door de eigenaar van de variant, waarvan hij de set kiest die past bij zijn smaak en interesses.

53. Sodomka

Sodomka Logo

Opgericht in 1895 door Josef Sodomka, Sodomka (Sodomka (Carrosserie Sodomka)) in de Tsjechische stad Vysoké Mýto (High-Duty) in 1895 was een koetswerkplaats. In 1925 begonnen ze carrosserieën te produceren voor chassis van verschillende merken — Laurin & Klement, Škoda, Aero, Praga, Tatra, Duesenberg, Mercedes, enz. De oorlog eiste carrosserieën voor vracht-, passagiers- en speciaal vervoer. In 1944 werd ook gestart met de productie van personenauto’s. Maar in 1948 werd het bedrijf genationaliseerd en opgenomen in het bedrijf Karosa.

54. Sono Motors

Sono Motors Logo

Sono Motors GmbH is een van de jongste autobedrijven in Duitsland die zich toelegt op de ontwikkeling en productie van elektrische voertuigen op zonne-energie. Opgericht in 2016 door Laurin Hahn, Navina Pernsteiner en Jona Christians in Karben, Hessen, is het bedrijf tegenwoordig gevestigd in München, Duitsland. Batterijen voor maximale zonne-efficiëntie zijn ingebouwd in de kunststof carrosseriepanelen — op het dak en aan de zijkanten. Deze technologie is al in licentie gegeven door het merk voor zowel vrachtwagens als bussen. Het eerste prototype werd in 2017 gepresenteerd.

55. Sons Of Boyd

Sons Of Boyd Logo

In juli 2008 richtten de zonen van de beroemde Amerikaanse hot roader Boyd Coddington — Boyd Jr, Chris en Gregg Coddington, na zijn dood in februari van dit jaar, Sons of Boyd LLC op. In zijn nagedachtenis zette het merk de erfenis voort door met de wereld te delen al het ongelooflijke dat typerend was voor het werk van Boyd Coddington, met behoud van zijn visie, passie voor het aanpassen en transformeren van ‘s werelds populairste modellen uit het verleden. In de herfst van 2008 werden de eerste 3 auto’s van het merk, geassembleerd in de fabriek van Barrett-Jackson, verkocht.

56. Soriano-Pedroso

Soriano Pedroso Logo

Soriano-Pedroso is een automerk ontworpen en geproduceerd in Frankrijk gedurende 5 jaar — van 1919 tot 1924 in Biarritz. Het werd uitgevonden en geassembleerd door de markies de San Carlos de Pedroso en de markies de Ivanrey Ricardo Soriano Sholtz von Hermensdorff — Spanjaarden naar nationaliteit. De auto werd aangedreven door een aandrijfsysteem van Ballot. Toen werd een ander model geassembleerd — fietswagen. Maar de belangrijkste producten van hun onderneming waren in de toekomst scheepskrachtcentrales.

57. Soules Motor Car Company

Soules Motor Car Company Logo

Soules Motor Car Company is een Amerikaanse ontwikkelaar van bedrijfsvoertuigen uit Grand Rapids, Michigan, opgericht in 1905 en 3 jaar later opgehouden te bestaan. Gedurende deze tijd slaagde hij erin verschillende modellen auto’s en lichte vrachtwagens uit te brengen. Het hoofdkantoor van het bedrijf was gevestigd in Detroit, Michigan. Haar opmerkelijke modellen omvatten een Source Delivery Wagon uit 1906, uitgerust met een versnellingsbak met twee versnellingen van 1.500-2.000 pond.

58. SPA

SPA Logo

Een Italiaans automerk uit 1906 genaamd SPA (Società Piemontese Automobili) uit Turijn, opgericht door Michele Ansaldi en Matteo Ceirano. In 1909 fuseerde het met Fabbrica Ligure Automobili Genova. Omgedoopt tot Società Ligure Piemontese Automobili en verplaatst het hoofdkantoor naar Genua tot 213. Cheyrano ontwikkelt 2 racemodellen — 28/40 pk en 60/70 pk. In 1908 begon de productie van vrachtwagens. In 1916 vertrekken de oprichters. In 1917 neemt de SPA Aquila Italiana over. In 1923 verschijnen Tipo 23, Tipo 24 en Tipo 25. In 1926 wordt het merk overgenomen door FIAT. In 1947 werd het volledig afgeschaft.

59. Spadaconcept

Spadaconcept Logo

De Italiaanse designstudio Spadaconcept is een familiebedrijf opgericht door Paolo Spada — de zoon van de beroemde ontwerper Aston Martin, Ferrari, Maserati, maar ook Alfa Romeo, Abarth, Fiat en Lancia — Ercole Spada. Ercole Spada, Domiziano Boschi en Wojtek Sokolowski namen deel aan de oprichting van het merk. Door de tradities en filosofieën van autodesign voort te zetten, heeft het merk zijn eigen visie en moderne innovatieve interpretaties ervan gebracht. Hun ‘kleding’ voor auto’s is een demonstratie van een spectaculaire combinatie van schoonheid en functionaliteit. Vooral hun Spada TS Codatronca is beroemd.

60. Spartan Motors Inc

Spartan Motors Inc Logo

Spartan Motors Inc is een Amerikaanse autofabrikant met hoofdkantoor in Michigan en in 1975 opgericht door George W. Sztykiel, Bill Foster, Jerry Geary en John Knox. In 1984 ging ze naar de beurs. De onderneming richtte zich op de productie van niet-standaard chassistypes voor speciale en recreatieve voertuigen, transit- en schoolbussen. De verkoopcijfers in de jaren 80 en 90 maakten van het bedrijf een leider op dit gebied. De eerste bestelling was van FMC voor 12 chassis voor brandweerwagens. Vandaag is het aantal verkochte chassis 3.711 voertuigen en carrosserieën.

61. Spartan Cars (VK)

Spartan Cars (UK) Logo

Spartan Cars is een automerk gevestigd in Pinxton, Derbyshire, Verenigd Koninkrijk, opgericht in 1973 door Jim McIntyre. Het bekendste product van het bedrijf was de Spartan Treka — een Jeep gebaseerd op een Ford Fiesta Mk2 uit 1991. Een complete auto van het open type op het Triumph Herald-chassis werd een massaproduct van het bedrijf. In 1980 kwam Sherwood uit op een nieuw chassis en onderdelen van de Ford Cortina Mk III-V. Een van de ongebruikelijke ontwikkelingen van het merk is de op Cortina gebaseerde zeswielige Starcraft. In 1995 werd het bedrijf opgeheven.
62. Spectre voertuigontwerp

Het Canadese automerk Spectre Vehicle Design geeft auto’s een tweede leven. De oprichters van het bedrijf zijn David Hogg, Marco Lee, Philip Ogilvy en Nico Muira. Het merk is gevestigd in North Vancouver, British Columbia, CANADA. Het staat bekend om zijn originele herontwerp, de Mini Type 10. Het bedrijf is gericht op het verkennen van de kruising van schoonheid en technologie, wat helpt bij het creëren van iconische auto’s met uitstekende techniek en dynamisch ontwerp.

63. Spectre

Het Britse merk Spectre werd opgericht in 1996 en is nog steeds actief. Tijdens zijn activiteit heeft hij 2 automodellen ontwikkeld. De eerste was de Spectre R42, gebouwd op een door het merk ontwikkeld platform. Het ontwerp is geïnspireerd op Ferrari en de gebruikte krachtbron was 360 pk. — van Ford. Vóór de release van het prototype in 1998 van de tweede auto van dit merk, werd de eerste verkocht in een hoeveelheid van 23 exemplaren. De tweede — de Spectre R45 kwam nooit in de serie. In totaal zijn er tot nu toe 16 voertuigen geassembleerd.

64. Speedster

Speedster Logo

Amerikaans merk Speedster uit Panacea, Florida, opgericht door Michael Akins in 1979. Deze oldtimers zijn een levenslange passie voor Akins sinds zijn dagen bij Antique Autos of America. In het proces van activiteit verlieten 2 modellijnen GW Coupe en Z-Series, nieuwe Boattail Speedster, Cord en Phaeton de voorraden van het merk. In het begin van de jaren 2000 kwam de droom van Akins uit — een volledig moderne Auburn Boattail Speedster, met behoud van de ontwerpkenmerken van de jaren ’30. Er was ook een 1937 810 Cord genaamd de Coffin Nose Speedster.

65. Speedwell Motor Car Company

Speedwell Motor Car Company Logo

Een van de eerste Amerikaanse autofabrikanten was de Speedwell Motor Car Company, opgericht door Pierce Davies Schenck in 1907 en met het hoofdkantoor in Dayton, Ohio. De eerste auto was een tweedeurs sedan. De term «sedan» werd voor het eerst gebruikt op dit specifieke voertuig. De productie ging door tot 1914 in de fabriek van Wright Company, waar de eigenaar vervolgens vliegtuigen zou vervaardigen vanaf 1910. De overstroming van 1913 veroorzaakte onherstelbare schade, wat leidde tot de sluiting van het bedrijf in 1914.

66. Spohn Coachworks

Spohn Coachworks Logo

Spohn Coachworks is een Duitse autofabrikant, opgericht in 1921 in Ravensburg, Duitsland door auto-ontwerper Hermann Spohn. Beroemd was de auto met een gestroomlijnde vorm die het merk in 1931 ontwikkelde. Het was op metaal gebaseerd met revolutionaire ontwerpelementen en geavanceerde functies voor die tijd — met een achter torpedodek, verborgen reservewielplaatsing, koplampen op de spatborden, bumperbadge plaatsing, verzonken deurgrepen. De Spohn Plastik is ontwikkeld in 1955. Het merk werd in 1957 gesloten.

67. Spyker NV

Spyker NV Logo

De Nederlandse autoholding Spyker NV werd in 1999 gevormd uit twee ondernemingen Spyker Cars NV en Swedish Automobile NV door Victor Muller en Maarten de Bruijn in Zeewolde, Nederland. Sinds 2000 is de belangrijkste productielijn de exclusieve premium sportwagens — de C8 Spyder en C8 Laviolette. In 2002 werd de C8 Double 12 S gebouwd, in 2003 de C8 Spyder T. In 2007 neemt het merk deel aan de productie van de C12 Zagato. In 2010 verwierf de holding Saab Automobile van de eigenaar General Motors voor reproductie- en herontwerpdoeleinden. Het faillissement kwam in 2021.

68. SRT

SRT Logo

SRT — Street & Racing Technology is een Amerikaanse divisie van Chrysler, opgericht in 2002 in Detroit, Michigan, (VS). Zijn taak was om bestaande versies van auto’s van ‘s werelds meest bekende merken — Chrysler, Dodge en Jeep — te herwerken en aan te passen in krachtigere sportvarianten. Het SRT-merk werd op de auto’s geïnstalleerd met een nummer dat het aantal cilinders van de krachtcentrale aangaf. Als gevolg van het uitbreken van de crisis in 2014 is het merk opgeheven.

69. SS Cars

SS Cars Logo

In 1922 werd SS Cars opgericht in Blackpool, Engeland door de Britse ondernemers William Walmsley en William Lyons. Geproduceerd motorfietsen en gemotoriseerde rijtuigen. In 1934 koopt het merk de fabrikant van sportauto’s voor personenvervoer — Swallow Coachbuilding Limited, en liquideert het. Sinds dit jaar produceert het merk sportsedans. Sinds 1935 is er een beperkte productie van een 2-zits sportwagen, de SS Jaguar genaamd. William Walmsley verlaat het bedrijf dit jaar. In 1945 werd de naam veranderd in Jaguar Cars Limited.

70. SsangYong

SsangYong Logo

Het Zuid-Koreaanse autobedrijf SsangYong werd in 1954 opgericht onder de naam Ha Dong-hwan Motor Company. Het hoofdkantoor is gevestigd in Seoul, Republiek Korea. Het begin werd gelegd door militaire off-road voertuigen. In 1977 veranderde het merk zijn naam in Dong-A Motor. Op dit moment worden bussen, vrachtwagens en speciale apparatuur toegevoegd. Nadat het onder de controle van Ssangyong Business Group is gekomen, wordt het merk omgedoopt tot SsangYong Motor. Het bedrijf werd beroemd met de SUV Korando Family uit 1988. Eind 2008 vraagt ​​het merk faillissement aan en biedt het zich aan bij Mahindra & Mahindra. Het bedrijf sloot in 2020.

71. SSC (Shelby Super Cars)

SSC (Shelby Super Cars) Logo

Jerod Shelby — Shelby Super Cars (SSC), opgericht in 1999 om hypercars te produceren, is gevestigd in West Richland, Washington, VS. Zijn sportwagens worden erkend als de snelste serieauto’s ter wereld. In 2004 werd de eerste auto uitgebracht — de SSC Ultimate Aero, die in 2007 een wereldsnelheidsrecord vestigde met een resultaat van 412 km / u. De volgende wijziging was de SSC Ultimate Aero XT. Het volgende opvallende model was de SSC Tuatara-hypercar uit 2013, onthuld op de Dubai International Motor Show, de SSC Ultimate Aero XT.

72. St. Louis Motor Carriage Company

St. Louis Motor Carriage Company Logo

1898 was het jaar van de oprichting van het Amerikaanse automerk St. Louis Motor Carriage Company door George Preston Dorris en John French. Het merk was de eerste autofabrikant in de regio. De eerste st. Louis, 1900, maakte zijn eerste passage van St. Louis naar Chicago. De lijn van kleine toerwagens van 1904 voorzag in de mogelijkheid om om te bouwen naar varianten met vijf zitplaatsen. In 1905 vertrekt Dorris en richt zijn eigen bedrijf op. De productie zal worden gebruikt door de St. Louis Motor Carriage Company nadat deze in 1907 werd gesloten.

73. Standard Motor Company

Standard Motor Company Logo

Het Britse autobedrijf Standard Motor Company werd in 1903 in Coventry, VK opgericht door de vooraanstaande ingenieur Reginald Walter Maudslay. In 1902 maakten hij en zijn broer scheepsmotoren bij de Maudslay Motor Company. In 1903 creëerde hij 3 auto’s in zijn onderneming. Tijdens de volgende drie auto’s werden per week geproduceerd. In 1905 nam de auto van het merk deel aan de races. In 1910 werd een cabriolet uitgebracht. In 1913 — Model S open tourer met 2 zitplaatsen. Al in 1930 werd de Standard Swallow sportsedan uitgebracht. De productie ging door tot de fusie in 1968 met British Leyland.

74. Standaard Fahrzeugfabrik

Standard Fahrzeugfabrik Logo

Duitse fabrikant van motorfietsen en later auto’s — Standard Fahrzeugfabrik GmbH, opgericht door Wilhelm Gutbrod in 1926. Het merk begint in 1933 met de productie van auto’s in Stuttgart-Feuerbach, te beginnen met de subcompact Josef Ganz, onder de naam Superior. Het prototype Maikäfer gemaakt door Josef Ganz wordt in 1932 overgenomen door Wilhelm Gutbrod, waardoor het gesloten is. Na een jaar ondergaat het lichaam veranderingen. In 1934 wordt het model aangepast, wordt het groter en wordt het de Standard Superior 500 genoemd, waarvan de documentatie door Hitler werd ingetrokken en naar massaproductie werd gestuurd in de gecreëerde staatsonderneming. In 1954 stapt het bedrijf over op landbouwmachines.

75. Stanga

Stanga Logo

In 1949 richtten de gebroeders Stanga Gianfranco, Sandro en Camillo in Manerbio, Italië, het familiebedrijf raceauto’s op. Door deel te nemen aan races, streefden de broers ernaar om auto’s voor zichzelf te maken op basis van hun behoeften. De auto’s waren bedoeld voor deelname aan de Mille Miglia van 1949. Het geassembleerde nieuwe model had een chassis van Gilco, de carrosserie was geleend van Motto, de motor was Giannini met een Siata-kop. Tot 1952 verbeterden de broers hun auto’s en creëerden open tweezitter en verschillende gesloten modellen.

76. Stanley

Stanley Logo

De Stanley Motor Carriage Company was een van de eerste fabrikanten van stoomauto’s. Het werd in 1898 opgericht door de gebroeders Stanley — Francis E. en Freelan O. in Newton, Middlesex, Massachusetts, VS. Het automerk was Stanley Steamers. In één jaar sinds 1898 zijn er meer dan 200 stoommachines gebouwd, waarmee de grootste productie in de VS wordt aangetoond. Het merk verkocht het eerste project aan Locomobile om financiering te krijgen voor de oprichting van zijn bedrijf en om een ​​nieuwe motor te ontwikkelen. In 1918 kocht Prescott Warren het bedrijf en sloot het in 1924.

77. Staver

Staver Logo

Staver Carriage Company is een Amerikaans autobedrijf gevestigd in Chicago, Illinois en opgericht in 1907. De eerste producten onderscheidden zich door de aanwezigheid van hoge wielen en een vermogen van 18-20 pk. In 1909 onderging de line-up dramatische veranderingen, waarbij conventionele wielen, viercilindermotoren en een toeristisch of torpedo-carrosserie werden aangeschaft. De auto’s werden Staver Chicago of Staver-Chicago genoemd. De carrosserie en het chassis werden aangeboden in high-wheeler-, torpedo- en tourerversies. De gebruikte motoren waren vier- en zescilinder benzinemotoren. In 1914 werd de productie verkocht.

78. Steenstra GCM

Steenstra GCM Logo

De geschiedenis van Steenstra GCM, een van de toonaangevende Nederlandse autodesigncentra, gaat terug tot 1866, toen de voorouder van de huidige eigenaar, ontwerper Cor Steenstra, de heer Gerben Steenstra, een koetsfabriek oprichtte in Oldemarkt, Nederland. Het familiebedrijf werd overgedragen aan kinderen. Steenstra Rients nam het spoor over. Maar Cornelis Steenstra besloot terug te keren naar de roots van de familie en na als ontwerper bij Volvo, Mercedes-Benz en Mazda te hebben gewerkt, creëerde hij de Steenstra GCM. In 2003 werkte het samen met Larry Webster om elektrische supercars te maken, waarbij het zijn eigen elektrische systeem en batterij ontwikkelde.

79. Stellantis NV

Stellantis NV Logo

Om in 2021 een besparing van 4% te realiseren, vormde de fusie van Fiat Chrysler Automobiles en Groupe PSA uit Frankrijk de 4e grootste multinationale onderneming ter wereld, Stellantis NV, in de auto-industrie. De naam van het nieuwe merk is gebaseerd op het Latijnse werkwoord stellāre. Registratie is gedaan in Amsterdam, Nederland. Het bedrijf omvat 14 automerken — Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram Trucks en Vauxhall. Bij overeenkomst zullen de namen en logo’s van het bedrijf van het bedrijf niet worden gewijzigd.

80. Stevens-Duryea

Stevens-Duryea Logo

In 1901 richtte J. Frank Duryea de autofabriek Stevens-Duryea op in Chicopee Falls, Massachusetts, Verenigde Staten. Aanleiding voor de oprichting was een ruzie tussen de broers J. Frank en Charles Duryea, die eerder de Duryea Motor Wagon Company hadden opgericht. Frank ontwikkelde de Runabout-energiecentrale in 1901. In 1902 produceerde het bedrijf 61 auto’s en in de volgende — 483. In 1904 werd de kleine auto Model L uitgebracht, een dubbele versie met 4 snelheden. In 1905 — Model R met 3 versnellingen en een vijfzitter. De bouw en verbetering van de auto ging door tot 1923.

81. Steyr-Daimler-Puch

Steyr-Daimler-Puch Logo

Steyr-Daimler-Puch werd in 1864 in het toenmalige Oostenrijks-Hongarije opgericht door de broers Joseph en Franz Werndli als Josef und Franz Werndl & Comp., Waffenfabrik und Sägemühl. Er werden vuurwapens geproduceerd. Sinds 1894 — Waffenrad fietsen. De eerste auto werd in 1915 ontworpen door Hans Ledwinka onder de naam Steyr I. De Steyr II werd serieel. In 1924 kreeg de fabriek de naam Steyr Werke AG. Na 10 jaar fuseerde het bedrijf met Austro-Daimler-Puhverke, wat resulteerde in de oprichting van Steyr-Daimler-Puch en de start van de productie van de kleinere Steyr, waarvan de laatste versie in 1957 zal worden uitgebracht als de 2300 Sport. Vooral beroemd is het Puch G-model, genaamd Mercedes-Benz G-Klasse. Stopgezet in 2001

82. Stoddard-Dayton

Stoddard-Dayton Logo

Het Amerikaanse autobedrijf Stoddard-Dayton werd in 1912 opgericht door John W. Stoddard en zijn zoon Charles G. Stoddard op basis van het in 1905 opgerichte Dayton Motor Car-bedrijf. Het hoofdkantoor was gevestigd in Dayton, Ohio, Verenigde Staten. De eerste auto’s kwamen eind 1905 uit in de racecategorie. In 1908 werd de Stoddard-Dayton Model K uitgebracht. In 1909 richtte het merk de Courier Car Co op om een ​​goedkope en lichtgewicht versie met dezelfde naam te creëren. Onder de 20 modellen van het merk zijn Savoy, Stratford, Saybrook, Special, Stoddard-Dayton-Knight limousine. In 1912 gekocht door de United States Motor Company, houdt het merk ermee op te bestaan ​​in 1913.

83. Stoewer

Stoewer Logo

Een van de Duitse autofabrikanten, Stoewer, met hoofdkantoor in Stettin (nu Szczecin, Polen), werd in 1899 opgericht door de gebroeders Stoewer onder de naam Gebrüder Stoewer. De eerste auto is de Großer Stoewer Motorwagen. De Stoewer G4 werd gebouwd in 1908 en verkocht 1.070. In 1916 werd het bedrijf omgevormd tot Stoewer-Werke AG. In de jaren 1920 creëerde ze een nieuwe klasse auto’s — D-types, die zescilinder vliegtuigmotoren gebruikten. In 1936 werd een uniforme SUV ontwikkeld. Nadat in 1940 de Stoewer Arkona Limousine was gebouwd, werkte het bedrijf voor het leger en werd in 1945 ontmanteld.

84. Stola

Stola Logo

Het bedrijf is een Italiaanse autofabrikant genaamd Stola, opgericht in 1919 door Alfredo Stola. Gevestigd in Rivoli, Piemonte, Italië, creëerde ze conceptauto’s en sjablonen voor toonaangevende autofabrikanten. In 2004 werd het bedrijf verkocht aan de RGZ-groep, die in 2007 op de Autosalon van Genève het vlaggenschipmodel van het merk Phalcon presenteerde, een tweedeurs coupé met een voorruit uit één stuk die naar achteren loopt. In 2014 wordt Blutec, een lid van de METEC-groep, eigenaar van het bedrijf.

85. Studiotorino

Studiotorino Logo

Studiotorino is een van de toonaangevende Italiaanse bedrijven voor het ontwerpen van moderne auto’s. Opgericht in 2005 in Rivoli, Piemonte, Italië door de kleinkinderen van de beroemde Alfredo Stola, de oprichter van het bedrijf vernoemd naar Alfredo en Maria Paola Stola, zetten ze samen met Marco Goffi de familietraditie voort door nieuwe carrosserieën en nieuwe automodellen te creëren. Het merk produceert zijn producten met de hand en in kleine hoeveelheden. De eerste auto van het bedrijf, de sportwagen RUF Studiotorino RK Spyder, won in maart 2006 de wedstrijd L’auto più bella del mondo in het Palazzo della Triennale in Milaan.

86. Storero

Storero Logo

Voormalig Italiaanse racer Luigi Storero, een bekende atleet in zijn tijd, werd een pionier van de Italiaanse auto-industrie en richtte in 1912 een auto-onderneming op in Turijn, Italië onder de naam Storero Fabbrica Automobili. De ontwikkeling van de oprichter werd gebruikt in de productie, wat de visie van de moderne auto van de oprichter zelf weerspiegelt. Zijn modellen waren uitgerust met vier- en zescilindermotoren. Een van de populaire modellen van het merk was de Storero Type A 25/35 pk. 1914 vrijlating. In 1919 hield het bedrijf op te bestaan.

87. Strathmore Automobile Company

Strathmore Automobile Company Logo

De oorspronkelijke naam van de Amerikaanse autofabrikant Strathmore Automobile Company was International Automobile Company. Opgericht in 1899, werd het vrijwel onmiddellijk omgedoopt tot Strathmore. Gevestigd in Boston, Massachusetts, VS. De productie begon onmiddellijk. Het bedrijf bood zowel stoomaangedreven auto’s als benzinemodellen aan. Ze hadden een kettingaandrijving en een bedieningshendel. Er werden subcompacte auto’s en zeer gewilde bestelwagens aangeboden. In 1901 werd de onderneming gesloten.

88. Studebaker

Studebaker Logo

De autofabrikant Studebaker Corporation, opgericht in 1852, staat wereldwijd bekend om zijn producten door twee Duitsers, de broers Henry en Klem Studebekkery. De faciliteit was gevestigd in South Bend, Indiana, VS. Na 16 jaar verandert het merk zijn naam in Studebaker Brothers Manufacturing Company. Zijn producten waren karren, karren en bestelwagens. De eerste auto — 20 elektrische rijtuigen werd gemaakt in 1920. In 1904 kwamen auto’s van de Grand-toerismeklasse uit. Al in de jaren 20 worden er tot 180 duizend auto’s per jaar geproduceerd. Beroemd is de Studebaker US6-vrachtwagen — de basis voor de Sovjet Katyushas. De onderneming is sinds 1966 gesloten.

89. Stutz Motor Car Company

Stutz Motor Car Company Logo

De Amerikaanse autofabrikant Stutz Motor Car Company werd in 1911 opgericht in Indianapolis, Indiana, Verenigde Staten als Ideal Motor Car. De makers van het merk waren vrienden Harry Clayton Stutz — de fabrikant van Amerika’s eerste sportwagen en Henry F. Campbell. In 1912 werd de Stutz-racer gemaakt. Het werd gevolgd door een herbewerking van de Bear Cat in 1914, de Stutz Bearcat. In 1913 werd het bedrijf omgedoopt tot Stutz Motor Car Company, een fusie met de transmissiefabrikant Stutz Auto Parts Company. Het merk wordt in 1939 gesloten.

90. Subaru

Subaru Logo

De beroemde Japanse autofabrikant — het merk Subaru kondigde zich voor het eerst aan in 1953. Het werd opgericht door Kenji Kita en maakt nu deel uit van de Subaru Corporation en is ‘s werelds grootste fabrikant van personen- en bedrijfsvoertuigen. De naam is puur Japans, zonder het gebruik van traditionele kanji. Het eerste model van het merk was de P-1. De auto uit 1958 heette de Subaru 360. Het belangrijkste sportmodel was de Impreza WRX STI en de daaropvolgende Subaru Impreza XV uit 2010. Alleen al in 2011 bedroeg de productie 528.234 leks en 52027 commerciële.

91. Suminoe

Een kleine Japanse onderneming, Suminoe, werd in 1954 opgericht door Yutaka Katayama, een voormalig directeur van Nissan. De faciliteit was gevestigd in Tokio, Japan en duurde slechts één jaar, waardoor een goedkope en ruimtebesparende auto ontstond. Yutaka Katayama ontwierp en bouwde een prototype 425 kg Flying Feather tweezits microcar in zijn appartement op de tweede verdieping. De remmen zaten alleen op de achterwielen. Suminoe Engineering Works Ltd, die de auto lanceerde, produceerde interieurs voor Nissan. Suminoe sloot in 1955.

92. Sun Motor Car

Sun Motor Car Logo

In 1916 werd Sun Motor Car opgericht in Buffalo, New York om een ​​auto te vervaardigen die slechts twee jaar met tussenpozen bestond. Ze begon met het bouwen van de zescilinder-auto van ingenieur Roscoe C. Hoffman onmiddellijk nadat ze naar Elkhart, Indiana was verhuisd. Hier werd tot 1917 de productie van auto’s uitgevoerd. Geproduceerd vier carrosserievarianten — een sedan, een roadster en 2 eenheden voor 5 en 7 personen. In 1917 werd het bedrijf verkocht aan de Automotive Corporation van Toledo, Ohio. Het merk bleef de tweezitter roadster met Sun-badge op de markt brengen van 1921 tot 1922.

93. Sunbeam

Sunbeam Logo

Het Britse automerk Sunbeam dateert uit 1888 als fabrikant van fietsen en daarna motorfietsen. De oprichter is wethouder Marston. Thomas Carton, die in 1889 kwam, stelt voor om een ​​auto te maken, die hij dit jaar in elkaar zet. In 1900 creëerde hij de tweede, een zelfrijdend voertuig. Maar in 1902 begon de productie van volwaardige auto’s. Merkmijlpalen — Sunbeam-Mabley3HP, Sunbeam 10/12HP Tonneau, Sunbeam 25/30HP Tourer en open 12/16HP Tourer. Er is een reeks merkwederverkoop aan de gang. In 1920 — Darracq. In 1935 Rootes-groep. 1967 — Chrysler, die het merk in 1976 sloot.

94. Superformance LLC (Superformance Replicars)

Superformance LLC (Superformance Replicars) Logo

In 1996 richtte Jim Price een autobedrijf op in Irvine, Californië, Verenigde Staten van Amerika om sportwagens te produceren, te ontwerpen en replica’s te maken. Gesponsord door Hi-Tech Automotive Ltd. het bedrijf heeft een breed dealernetwerk in het land en 6 dealers in het buitenland. Het automerk SPF wordt in turnkey montage aangeboden. Sinds 2005 is het merk eigendom van een dochteronderneming van de Amerikaanse Hillbank Automotive Group, eigendom van Lance Stander. De assemblage vindt plaats in de moederfabriek in Port Elizabeth, Zuid-Afrika.

95. Suzuki

Suzuki Logo

Suzuki Motor Corporation is een van de beroemde Japanse autofabrikanten die in 1955 zijn eerste auto produceerde. Het bedrijf werd in 1909 opgericht door Mitio Sudzuki als de Suzuki Loom Works, een weef-, motorfiets- en fietsproductiebedrijf. De eerste auto kwam uit in 1937, maar door de oorlog werd het programma stopgezet. In 1954 werd het bedrijf omgedoopt tot Suzuki Motor Co., Ltd. In 1955 werd de eerste subcompacte Suzulight uitgebracht, waarmee de succesvolle opmars van het merk in het midden van de 20e eeuw begon. In 2009 fuseerde het merk met de Volkswagen Group om deel te nemen aan het eco-car-programma.

96. Szawe

Szawe Logo

Het autobedrijf Szawe Automobil- und Karosseriefabrik AG, opgericht in het Duits in 1921, richtte zich op de productie van luxe voertuigen. Het hoofdkantoor van het merk bevond zich in Berlijn. De oprichters van de onderneming waren de kooplieden Karl Szabo, Gerson Wekselmann, Erich Wekselmann, Karl Wekselmann en Friedrich Wilhelm Gendebien. De naam was een acroniem voor Szabo und Wechselmann. Het merk produceerde carrosserieën van zijn eigen productie Berlin-Reinickendorf. Het open model van de Szawe 10/38 PS uit 1922 werd beroemd. In 1924 werd een faillissementszaak ingediend.

FAQ

Wat voor auto begint met een S?

Veel auto's beginnen met de letter S. Alleen in onze lijst zijn er 96 merken die hun modellen een naam hebben gegeven die begint met deze letter. Ze verschillen in het tijdstip van oprichting, het type geproduceerde machines en de functionaliteit op dit moment. Superformance LLC, Sunbeam, Sun Motor Car, Suzuki, Subaru zijn slechts enkele bekende en minder bekende S-merken.

Wat is het S-symbool op een auto?

Het bekendste automerk ter wereld, waarvan het logo wordt weergegeven door een gestileerde letter S, is het Japanse bedrijf Suzuki. Als dit bord op een auto langs de snelweg staat, betekent dit dat er een 'Japanner' is gepasseerd. Bovendien is de auto niet alleen van hoge kwaliteit, maar ook van het hoogste niveau van design.