Automerk met een P

Automerk met een P

Automerk met een P

Een van de grootste prestaties van de mensheid — de auto, blijft zich vandaag de dag ontwikkelen en verbeteren. Gedurende zijn 150 jaar heeft het zulke ingrijpende veranderingen ondergaan dat een modern persoon een vier- of driewielig rijtuig dat zonder paardenspan rijdt absoluut niet herkent als een prototype van een moderne auto. Een interessant punt in deze automobielgeschiedenis is dat een dergelijke prestatie die aan de moderniteit wordt toegeschreven, aangezien elektrische tractie toegepast op een voertuig, werd gebruikt aan het begin van de ontwikkeling van transport, ter vervanging van de stoommachine. Maar het was bijna 100 jaar onterecht «vergeten», toen een persoon de noodzaak begon te beseffen van een economische houding ten opzichte van natuurlijke hulpbronnen en het behoud van het milieu.

Welke automerken beginnen met een P?

De namen van automerken, merken, bedrijven beginnen vaak met de letter P, waardoor ze gemakkelijker te vinden zijn met behulp van het alfabetische systeem. In de groep namen die met deze letter begint, zijn er veel bedrijven en merken, waaronder de geëerde Packard en de vertegenwoordiger van goedkope auto’s Plymouth, ‘s werelds toonaangevende merk Porsche en de fabrikant van luxe Peugeot. Er zijn ook vele anderen met verschillende mate van bekendheid en belang in de geschiedenis van de auto-industrie van ondernemingen, waarover u meer te weten kunt komen door de bronnenpagina’s te bezoeken.

De geschiedenis van de ontwikkeling van de auto is interessant en informatief. Net als de geschiedenis van de mens zelf, is het vol ups en downs, verpletterende overwinningen en onverwachte nederlagen. Het weerspiegelt niet alleen alles wat te maken heeft met de creatie en productie van een auto, maar ook de belangrijkste stadia van menselijke beweging in hun eigen ontwikkeling. Om dit te begrijpen, is het noodzakelijk om eenvoudig en snel toegang te hebben tot deze informatie, die anderhalve eeuw zo verward en gedeeltelijk verloren is gegaan, wat enorme moeilijkheden heeft veroorzaakt bij het vinden en gebruiken van dergelijke gegevens. Deze situatie dreigt met een reëel verlies van veel gegevens die een belangrijke laag van historische gebeurtenissen vormen en van onschatbare waarde zijn in het licht van het behoud en de vorming van onze geschiedenis.

Het creëren van de noodzakelijke voorwaarden voor het verzamelen, ordenen en bewaren van deze informatie wordt tegenwoordig besteed aan speciale bronnen. Ze verzamelen alle informatie uit verschillende bronnen, groeperen en vormen ze in een handige alfabetische volgorde. Dankzij deze aanpak, als u snel de informatie wilt vinden die u nodig heeft, voert u gewoon de gewenste letter in de zoekmachine in — de eerste letter van de naam van het automerk waarin u geïnteresseerd bent, om op de gewenste pagina te komen. De namen van automerken dekken met hun eerste letters het hele alfabetische bereik af. En fabrikanten blijven dit systeem gebruiken bij het vormen van de namen van merken, bedrijven, waardoor het zoeksysteem met de beginletter van de naam het meest eenvoudig en vooral effectief is. Als u nu informatie wilt vinden over het Packard-merk of een ander merk dat met P begint, typt u het in de resource-zoekmachine en komt u onmiddellijk op de pagina met merken die met deze letter beginnen.

1. Packard

Packard Logo

Packard Motor Car Company is een Amerikaans automerk opgericht door James Ward Packard in 1899 in Detroit, Michigan. Het merk produceerde tot 1954 prestigieuze personenautomodellen. Door de focus te verleggen van massaproductie, is het merk een fabrikant geworden van ultradure, handgemaakte modellen. De hoge kwaliteit van dit type productie vestigde het merk onmiddellijk en is daarmee een leider in dit segment. Lange tijd behoorde het merk tot de top drie en vormde het de elite van de Amerikaanse auto-industrie, wiens producten in trek waren bij de wereldwijde politieke en zakelijke elite.

2. Pagani Automobili

Pagani Automobili Logo

In 1992 richtte Horacio Pagani zijn eigen autoproductiebedrijf op, Pagani Automobili S.p.A. in San Cesario sul Panaro, in de buurt van Modena, Italië. Op dit moment begint de oprichter zijn eigen eerste hypercar-prototype te ontwikkelen — de Fangio F1, die de Zonda C12 werd. De Pagani Zonda F Club Sport, uitgebracht in 2007, vestigt een trackrecord. In 2009 zullen op basis van de Zonda Cinque 5 auto’s van het Cinque Roadster-model met een lichtgewicht en versterkte carrosserie worden gemaakt. De volgende aanpassing is de Zonda Tricolore, waarvan het enige exemplaar zal worden gebouwd voor het 50-jarig jubileum van het racesportteam.

3. Panhard

Panhard Logo

Het Franse autobedrijf Panhard werd in 1887 opgericht door René Panhard en Émile Levassorthat in Marolles-en-Urepois, Frankrijk. Het bedrijf staat bekend als fabrikant van civiele en militaire voertuigen in de lichte categorie. Het merk verwierf bekendheid door voor het eerst ter wereld auto’s te gaan verkopen. Hij introduceerde racen en sport, privéauto’s en limousines op de markt, auto’s voor militaire doeleinden. Direct werden sportmodellen geproduceerd onder de naam van een andere lijn — Panhard CD, waarvan Charles Deutsch de maker was. In 1965 werd het merk overgenomen door PSA Peugeot Citroën, wat leidde tot de stopzetting van de productie in 1967.

4. Panoz

Panoz Logo

Onder de Amerikaanse autofabrikanten staat Panoz Auto Development bekend om zijn hightech luxe sportwagens. Het merk werd in 1989 opgericht door Dan Panoz, de zoon van een bekende apotheker en destijds eigenaar van motorsportteams, Don Panoz, met het hoofdkantoor in Hoshton, Georgia, VS. De faam van het merk werd gebracht door zijn twee beroemde modellen — Panoz Roadster, AIV Roadster en Panoz Esperante., uitgebracht in een beperkte oplage. De afwijzing van massaproductie droeg bij aan een verhoging van de productkwaliteit en bood mogelijkheden voor individuele aanpassingen.

5. Peugeot

Peugeot Logo

De bekendste Franse autofabrikant, Peugeot, heeft grote historische wortels die teruggaan tot 1840, toen de familie Peugeot begon met de productie van handmolens en koffiemolens. De eerste auto — driewielig en met stoomkracht — werd in 1889 geassembleerd. In de jaren dertig maakt het merk de meest originele modellen. Halverwege de jaren 70 koopt het bedrijf Citroën. In 1978 wordt de Europese divisie van Chrysler overgenomen. In 2007 sluit de PSA Peugeot Citroën vestiging. In 2014 geeft de familie van eigenaren het meerderheidsbelang op. Het merk heeft een heel melkwegstelsel van modelleiders gecreëerd, waaronder de Peugeot 307, 308, evenals de elektrische auto Peugeot 106 en de hybride Peugeot PROLOGUE HYmotion4.

6. Pierce-Arrow

Pierce-Arrow Logo

Pierce-Arrow Motor Car Company is een in Amerika geboren automerk gevestigd in Buffalo, New York, opgericht in 1901 door George N. Pierce. Sinds 1904 gaat het merk over op de productie van grote en luxe auto’s — de Great Arrow voor vermogende consumenten. Het eerste model was de Glidden Tour. Maar het waren de Pierce-Arrow Model B uit 1930 en de Pierce Arrow 845 V12 Silver Arrow Coupe uit 1935 die het bedrijf bijzondere bekendheid bezorgden. Bovendien slaagde het merk er vóór de sluiting in 1938 in om verschillende modellen commerciële vrachtwagens en brandweerwagens te produceren.

7. Plymouth

Plymouth Logo

Plymouth was geen fabrikantenorganisatie. Dit is een automerk van Chrysler, dat in 1928 door hem werd gelanceerd om zijn eigen lijn auto’s in het goedkope segment te creëren. Op het moment van de start in dit gebied hadden alleen Chevrolet en Ford de leiding. De kenmerken van Plymouth-modellen maakten het merk onmiddellijk tot een van de meest verkochte merken, en deze positie bleef tot begin jaren 90 behouden. Het assortiment van het merk omvat concepten, auto’s, vrachtwagens, die zich onderscheiden door de laagste prijs. In 2001 werd het merk afgeschaft.

8. Pontiac

Pontiac Logo

In juli 1899 richtten Albert G. North en Harry G. Hamilton de Pontiac Spring and Wagon Works op, met als hoofdnaam de naam van een uitstekend Indiaans opperhoofd. Het bedrijf produceerde rijtuigen. Sinds 1905 produceert het merk auto’s. In 1909 koopt GM aandelen van het merk. Sinds 1926 staat het merk bekend als de Pontiac Motor Division en creëerde het zijn eerste Pontiac 6-27 en de serie Big Six. In 1935 verscheen het Pontiac Standard-model, dat het merk wereldwijde bekendheid bezorgde. In de daaropvolgende jaren verschijnen de bekende Pontiac GTO, Ventura en Grand Am, Piranha Concept 2000 en het nieuwste model van het merk, de 2009 Pontiac G6 sedan, onder het embleem van het merk.

9. Porsche

Porsche Logo

Het jaar van oprichting van een van de toonaangevende automerken — Porsche wordt beschouwd als 1931, toen de oprichter, Ferdinand Porsche, zijn voorganger, Dr. Ing. h.c. F. Porsche GmbH. De eerste auto van het bedrijf was de Porsche 64 uit 1939. Tijdens de oorlog produceerde het bedrijf militair materieel en tanks. In 1948 werd de eerste personenautoversie van de Porsche 356 uitgebracht, gevolgd door de Porsche 911. Moderne modellen — de aanpassing van de Porsche 986 Boxster, 996 GT3 en de snelste Carrera GT verhogen alleen maar de vraag naar merkauto’s. De nieuwste Cayenne Coupé en Turbo Coupé van 2019 bevestigden het succes van het merk.

10. Panther

Panther Logo

British Panther Westwinds, bekend om zijn productie van unieke luxe sportwagens, werd in 1972 opgericht in Surrey, VK. De oprichter, Robert Jankel, ontwierp fabrieken voor de productie van auto’s in retrostijl van kant-en-klare componenten. De eerste was de Panther Lima. In 1975 komt Rio uit op basis van de Triumph Dolomite. In 1980 vroeg het merk faillissement aan. Het wordt gekocht door Young Chull Kim en begint met de productie van J72, DeVille en Lima. In 1988 startte de productie van de Panther Kallista cabriolet. In 1983 begint de ontwikkeling van de Panther Solo. In 2001 werd de merknaam verkocht aan de familie Jankel.

11. Peerless

Peerless Logo

De Amerikaanse autofabrikant Peerless Motor Car Company werd in 1900 opgericht in Cleveland, Ohio. Het bedrijf richtte zich op de productie van luxe auto’s van hoge kwaliteit. De belangrijkste prestatie was de ontwikkeling van trommelremmen en de release van de eerste serie modellen met een gesloten carrosserie. De meest bekende modellen van het merk zijn Peerless Type 8 Style K van 1904, Six Model 32 Roadster van 1911, Six Model 38 Berline Limousine van 1912, Six Model 60 7-Passenger Touring Sedan, Eight Model 56 7-Passenger Touring Sedan, Master Acht Sedan van 1931, V-16 Prototype 1931 is de nieuwste ontwikkeling. Het merk werd gesloten in 1931.

12. Pegaso

Pegaso Logo

Pegaso was een vertegenwoordiger van de Spaanse auto-industrie, opgericht op basis van het moederbedrijf Enasa, dat in 1946 begon. Het bedrijf was gevestigd op het grondgebied van de voormalige Hispano-Suiza-fabriek en hield zich bezig met de productie van vrachtwagens, bussen, industriële voertuigen, gepantserde voertuigen en sportwagens. Onder de modellen van het merk waren de bekendste de Pegaso II-truck uit 1951, de Z-102 sportwagen, die de snelste was in zijn groep, die in de serie kwam, en de Z-501 trolleybus. Daarnaast produceerde het merk mobiele kranen en autokranen. In 1990 werd het merk overgenomen door Iveco.

13. Perana Performance Group

Perana Performance Group Logo

Zuid-Afrika bood ook zijn auto’s aan op de markt, waarvan de Perana Performance Group in 2007 in Port Elizabeth werd opgericht. Het Perana Z-One sportmodel, ontwikkeld op het chassis van de Chevrolet Corvette (C6), die in 2009 aan het publiek werd voorgesteld, zorgde voor bekendheid bij het merk. Het merk is uitgegroeid tot een van de belangrijkste partners van AC Cars en Zagato. Het Perana-model kreeg in 2012 een nieuwe naam — AC 378 GT Zagato. Vóór de lancering van de serie werden ongeveer 10 eerste modellen gemaakt. Alle modellen werden geassembleerd in de fabriek van Hi-Tech Automotive & Superformance.

14. Picchio Racing Cars

Picchio Racing Cars Logo

Picchio Racing Cars werd in 1989 opgericht in Ancarano, Teramo, Italië, als een Italiaanse fabrikant van raceauto’s en sportmodellen voor op de weg. De oprichter van het bedrijf was Giotto Bizzarrini, die zijn idee van de meest efficiënte raceauto wilde realiseren. Hij creëerde zijn eerste SR2 in 1998. In 2004 werd de nieuwe Light Series geïntroduceerd. De volgende modellijn — Hillclimb, P4 / E2, het merk dat in 2010 werd uitgebracht. Tegelijkertijd zag de eerste elektrische auto van het bedrijf, de Picchio DANY, het levenslicht.

15. Pilbeam

Pilbeam Logo

British Pilbeam Racing Designs, opgericht in 1975 door Mike Pilbeam in de stad Bourne in Lincolnshire, VK, is ook vertegenwoordigd onder de wereldwijde fabrikanten van raceauto’s. De door het merk ontwikkelde racemodellen hadden uitzonderlijke klimprestaties en leidden hun klasse gedurende de jaren ’80 en het begin van de jaren ’90. Bovendien beheerste het merk de productie van sportwagens — Pacific Racing BRM P301 1997, en een aantal toermodellen voor Vauxhall en Honda. De ontwerpen voor het VdeV kampioenschap worden momenteel ontwikkeld.

16. Piontek Engineering

Piontek Engineering Logo

In 1993 richtte Dave Piontek zijn eigen autofabriek op in AUBURN, VS. Met hulp van de organisatie probeerde de oprichter plannen te realiseren voor de ontwikkeling en fabricage van race- en high-performance auto’s voor straatgebruik. Het bekendste project van het merk was het Piontek Sportech-model dat in 1989 werd geïntroduceerd. Het model werd «vrolijk» genoemd vanwege zijn oorspronkelijke ontwerp en de vorming van een «vrolijke snuit» met behulp van vloeiende rondingen van de motorkap, de vorm van de vleugels en langwerpige koplampen.

17. Piper Cars

Piper Logo

Piper Cars is een Britse autofabrikant, opgericht in 1967 in Hayes als dochteronderneming van de gelijknamige fabrikant van motoronderdelen. In 1973 verhuisde de productie naar South Willingham, Lincolnshire. In het jaar van oprichting brengt het bedrijf de Piper GT uit, die zal worden gevolgd door een modificatie — de Piper GTT. Bij de ontwikkeling van het merk was het model Group 6 racewagen, GTR. Slechts 6 stuks kwamen uit de voorraad van het merk. De dood van Brian Sherwood in 1969 stopte de verdere ontwikkeling van het merk, dat stopte met deelname aan races en tot het midden van de jaren ’70 alleen bezig was met het aanpassen van geproduceerde auto’s.

18. Pratt & Miller Engineering and Fabrication

Pratt & Miller Engineering and Fabrication Logo

Het sportteam Pratt & Miller Engineering and Fabrication, dat sinds 1999 een divisie van General Motors is, staat niet alleen bekend om zijn succes in autoracen. Opgericht in 1989 door Gary Pratt en Jim Miller, heeft het merk naam weten te vestigen als ontwerper en fabrikant van verschillende modellen van succesvolle raceauto’s. Het eerste model was de Intrepid RM-1 (GTP). Verdere ontwikkelingen op basis van toonaangevende merken — Chevrolet Corvette C5-R (GTS/GT1), Pontiac GTO.Rs (Grand-Am GT), Chevrolet Camaro GT (Grand-Am GT), Cadillac CTS-V (Pirelli World Challenge GT), Cadillac ATS-VR GT3 (Pirelli World Challenge GT), Chevrolet Corvette C8.R (IMSA GTLM/GTD Pro en LM GTE) en anderen. In 2020 wordt het merk eigendom van Oshkosh Corporation.

19. Premier Motor

Premier Motor Logo

Het oudste Amerikaanse automerk, Premier Motor Manufacturing Company, werd in 1903 opgericht door George A. Weidely en Harold O. Smith in Indianapolis, Indiana, VS. Het schreef geschiedenis als de eerste fabrikant van luchtgekoelde auto’s — de 1904 Four-Cylinder Premier en de 1905 Premier. Het eerste model was een toerwagen uit 1904. In 1906 werden de modellen «zomer» en «winter» uitgebracht — «F» en «L». In 1916 werd de eerste roadster 6-56 geproduceerd. Tijdens de oorlog produceerde het merk een complete legertruck en het model 500 FWD voor het leger. Het merk werd in 1926 gereorganiseerd.

20. Prince Motor Company

Prince Motor Company Logo

Het Japanse autobedrijf Prince Motor Company begon zijn geschiedenis als fabrikant van Ki-vliegtuigen — Tachikawa Aircraft Company. In 1946 diversifieerde het merk in autoproductie met de lancering van de Tama elektrische auto. Sinds 1952 heeft het merk zijn naam veranderd in Prince Motor Company en houdt het zich alleen bezig met de productie van auto’s. Maar in 1954 wordt het bedrijf Fuji Precision Industries, dat in 1961 zijn naam weer terugkrijgt. Haar bekende modellen zijn Skyline en Gloria, 15-zits Homy. Modellen die na de fusie met Nissan in 1966 werden uitgebracht, staan ​​bekend als de Infiniti M en G.

21. Prodrive

Prodrive Logo

Kenmerkend voor het Britse merk Prodrive is de combinatie van sportief succes in de autosport en de ontwikkeling van succesvolle en unieke racemodellen. Het merk is gevestigd in Banbury, Oxfordshire, Engeland, waar het hoofdkantoor sinds de oprichting in 1984 door Jan Parry en David Richards is gevestigd. In 2010 nam het merk deel aan het wereldkampioenschap met hun eigen Mini John Cooper Works WRC. Het merk nam deel aan de ontwikkeling van supercars voor Ferrari en Aston Martin.

22. Proton Holding Berhad

PROTON Holdings Berhad Logo

De Maleisische autofabrikant Proton Edar Sdr Holding werd in 1985 opgericht in Shah Alam, Selangor met de steun van Mahathir Mohamad, de toenmalige premier van het land. Het bedrijf werd opgericht om de productie van gelicentieerde Mitsubishi — Proton Saga op basis van de Mitsubishi Lancer 1983 te starten. Na 4 jaar bedroeg het productievolume 100.000 auto’s. Sinds 2004 brengt het merk een model van zijn eigen ontwerp uit — GEN2. En in 2008 komt de 3 miljoenste auto uit — de tweede generatie Saga.

23. Puma

Puma Logo

Vertegenwoordiger van de Braziliaanse auto-industrie — het merk Puma Automóveis Ltda werd in 1963 opgericht door een gemeenschap waarvan de initialen de basis werden voor de naam van het bedrijf als Lumimari Automobile Societ. Het huidige hoofdkantoor van het merk is gevestigd in Botucatu, São Paulo, Brazilië. Het bedrijf hield zich bezig met de productie van kleine sportwagens Puma en vrachtwagens. In verschillende perioden heeft het merk kortetermijnrechten verleend om zijn handelsmerk te gebruiken aan verschillende autofabrikanten. In 2013 werd het merk nieuw leven ingeblazen onder de naam Puma Automóveis Ltda. De nieuwe modellen van het merk zijn de race Puma P-052 en de Puma GT Lumimari.

FAQ

Welke supercar begint met P?

Het bekendste automerk dat tot deze groep supercars behoort, is de Parradine Pegasus V12 roadster uit 1990. Het is een product van het Britse merk Parradine. Een andere vertegenwoordiger van deze groep zijn de producten van het Italiaanse merk Pagani Automobili, wiens Zonda Tricolore de hoogste prestaties en prestaties voor zijn klasse had. Meer informatie over andere opties vindt u op de bronnenpagina.

Wat is de auto met het P-logo?

Het gebruik van de eerste letter van de naam als het belangrijkste afzonderlijke element van het logo is een veelgebruikte optie in de automobielpraktijk. Dus de letter P wordt gebruikt als hun embleem door het Indiase automerk Premier en het Maleisische Perodua. Voor degenen die meer informatie willen krijgen, meer willen weten over andere bedrijven of merken, wordt aanbevolen om andere pagina's van de service te bezoeken.

Welke dure auto's beginnen met de letter P?

In deze groep automerken zitten nogal wat merken dure auto's uit de categorie Lux. Onder hen zijn Pierce-Arrow, Packard, Peugeot, Panther en vele anderen, waarover u alle nodige informatie kunt vinden door deze service te bezoeken.