Automerk met een O

Automerk met een O

Automerk met een O

U kunt alleen de juiste keuze maken bij het kopen van een auto, voldoen aan de behoeften van uw eigen hobby, een ontwikkelingsstrategie voor uw bedrijf creëren of gewoon uw horizon verbreden als u volledige en gedetailleerde informatie heeft over elk automerk, zijn geschiedenis en producten. Dit wordt mogelijk gemaakt door bronnen die het verzamelen, zoeken en verifiëren van dergelijke informatie mogelijk maken. Aangezien de geschiedenis van de auto zelfs meer dan anderhalve eeuw geleden begon, draagt ​​dit niet bij aan het bewaren van informatie die verder in het verleden gaat. Tegenwoordig kom je steeds vaker tegen dat veel informatie over degenen die aan het begin van de auto-industrie stonden, geleidelijk verloren gaat, verdwijnt en alleen achterblijft in herinneringen, oude kranten, foto’s en ansichtkaarten.

Welke automerken beginnen met een O?

Als u de pagina opent met een lijst met automerken met de letter «O», zult u merken dat deze vrij klein is in vergelijking met andere lijsten. En dat komt niet alleen doordat autofabrikanten niet zo dol waren op deze brief. Desalniettemin vindt u meer dan een dozijn namen, waaronder merken uit het begin van de vorige eeuw en moderne. Onder hen zijn de wereldberoemde Opel en de vertegenwoordiger van de Braziliaanse auto-industrie Obvio!, Officine Specializzate Costruzione Automobili en OM Carrelli Elevatori S.p.A. en vele anderen.

Het verzamelen en ordenen van de gevonden informatie komt niet alleen degenen die erin geïnteresseerd zijn ten goede. Dit maakt het mogelijk om de geschiedenis van het voertuig beter te bewaren voor toekomstige generaties. En dit is vooral belangrijk, want als u uw verleden kent, en de auto nauw verwant is aan de geschiedenis van de menselijke ontwikkeling, kunt u het heden beter begrijpen en uw toekomst effectiever voorspellen.

1. Opel

Opel Logo

Sinds 1862 telt het Duitse toekomstige automerk Opel Automobile GmbH, met het hoofdkantoor in Rüsselsheim, Duitsland, zijn geschiedenis als fabrikant van naaimachines. In 1886 begon de productie van fietsen. De eerste Opel-Lutzmann-auto kwam uit in 1899. In 1900 wordt een contract getekend met Automobiles Darracq S.A., Frankrijk voor de productie van Opel-Darracq tot 1907. In 1902 verscheen zijn eigen ontwikkeling van de auto. In 1929 werd het overgenomen door het General Motors-concern. In 1940 komt de miljoenste auto uit. In 2017 werd PSA (Stellantis) eigenaar van het merk.

2. Orca Engineering

Orca Engineering Logo

In 2003 werden René en Ralph Beck opgericht in Ebenholz, Vaduz, Liechtenstein om sportwagens te produceren. Ze ontwikkelde en produceerde het Orca 113-platform en het Beck LM800-prototype. Orca 113 werd in drie typen geproduceerd. Er werden 7 auto’s geproduceerd — 3 C113 coupés, 2 R113 conceptversies van de C113 roadster en 2 SC7 (exclusief model). De productie werd stopgezet in 2007. Tot 2012 was de Beck LM 800 de enige auto die door het merk werd gemaakt. Het gebruikte de krachtcentrale van de Audi Twin Turbo V8.

3. ORECA

ORECA Logo

ORECA (Organization Exploitation Compétition Automobiles) was van oorsprong een Frans raceteam dat in 1973 werd opgericht door Hugues de Chaunac. Sinds 2007 wordt het merk ook gebruikt als fabrikant van sportwagens. Op basis daarvan werden prototypes van de Courage Compétition gemaakt. De eerste auto van het merk was de Oreca 01 van de LMP1-klasse. In 2009 werd de FLM09 ontwikkeld voor de Formule Le Mans. In 2015 en 2017 werden respectievelijk de Oreca 05 en Oreca 07 uitgebracht. Een modificatie van de laatste, de Acura ARX-05, nam deel aan het IMSA WeatherTech SportsCar Championship.

4. OSCA

OSCA Logo

Het Italiaanse OSCA (afkorting van Officine Specializzate Costruzione Automobili) werd in 1947 opgericht in San Lazzaro di Savena in Emilia-Romagna. De geschiedenis van het merk begint 10 jaar voor de officiële registratie, toen de gebroeders Maserati de fabriek in 1937 verkochten aan Adolfo en Omar Orsi. En pas in 1948 begon de onderneming te functioneren als een productie van bewegende technische middelen. Het eerste MT4-racemodel werd uitgebracht. Op basis van het racechassis 1600 GT en 1600 GT2 heeft het bedrijf elegante 2-zits coupés gecreëerd — Frua, Michelotti, Zagato, Fissore en Vignale. In 1967, na de verkoop van MV Agusta in 1964, werd het merk gesloten.

5. Osella Engineering

Osella Engineering Logo

Osella Engineering was een Italiaans raceteam opgericht door Vincenzo ‘Enzo’ Ozella dat de jaren ’60 in Abarth, Italië inging. In 1975 assembleerde het merk in zijn eigen werkplaatsen zijn ontwikkeling van het Osella FA2-chassis, dat een jaar later werd verkocht. De volgende ontwikkeling van de Osella FA3 als verkoopobject was geen succes. Hierbij werd de productielijn van het sportteam stopgezet. Het team zelf begon weer een leidende positie in te nemen en herinnerde zich pas van 1980 tot 1990.

6. Oakland Motor Car Company

Oakland Motor Car Company Logo

De American Oakland Motor Car Company werd opgericht in 1907 in Pontiac, Michigan, VS. Het werd in 1909 overgenomen door General Motors om luxe en dure automodellen te verkopen om te concurreren met het toonaangevende Pontiac-merk in het segment. De belangrijkste prestatie van het merk was de vorming van betaalbare prijzen voor een dure autocategorie om te overleven van de markt van de concurrent. Onder de meest populaire modellen van het merk waren de 1909 Oakland Model 40, 1916 Model 50 V8, 1928 Model 212 All-American Sport Cabriolet en Model 212 All-American Landaulette Sedan. In 1931, niet in staat om de concurrentie te weerstaan, werd het merk gesloten.

7. Obvio!

Obvio! Logo

In 2001 werd in Brazilië een bedrijf opgericht om goedkope microvoertuigen te produceren. Er zijn twee Obvio modellen ontwikkeld! 828 en Obvio! 01. Op het gebied van distributie speelde de Amerikaanse markt via ZAP een grote rol. Maar het overlijden van de ontwerper, wiens naam een ​​belangrijke rol speelde bij het sluiten van de deal, maakte het onmogelijk om het grootse plan uit te voeren. In 2019 werd het bedrijf gesloten en werden de capaciteiten verkocht of overgenomen door de staat onder zijn eigen jurisdictie.

8. Ogle Design

Ogle Design Logo

Ogle Design was een klein Brits designbedrijf dat actief was op het gebied van autodesign. Het wrd in 1954 opgericht door David Ogle in Letchworth, Hertfordshire om industriële en huishoudelijke apparatuur te vervaardigen die succesvol was bij de consument. In 1959 nam het merk het ontwerp van voertuigen over. De faciliteiten begonnen met het produceren van lichte vrachtwagens en auto’s. Na de dood van de oprichter van het model — SX1000 in 1962, sloot het nieuwe hoofd van de autoproductie.

9. Ohta Jidosha

Ohta Jidosha Logo

In 1922 werd Hiro Otoi opgericht, een van de oudste Japanse autofabrikanten — het merk Ohta Jidosha Seizosho Co., Ltd.. in Tokio, Japan. Het eerste prototype van het Ohta Model OS werd gemaakt en uitgebracht in het jaar dat het bedrijf werd opgericht. Het begin van de belangrijkste autoproductie vond pas in 1934 plaats. In 1935 werd het merk omgedoopt tot Kosoku Kikan Kogyo Co., Ltd., maar het handelsmerk bleef behouden. De Ohta Model OC kwam uit in 1936. De Ohta Model OD werd uitgebracht in 1937. In 1947 werd het bedrijf Ohta Jidosha Kogyo Co., Ltd. Na de oorlog lanceerde het merk de Model PA, die de Tokyo-taxi werd. Model OE, Model VK-2 en Model PK-1 werden ook uitgebracht. In 1957 werd het merk gesloten.

10. OKA Motor Company

OKA Motor Company Logo

Company uit Bibra Lake, West-Australië, opgericht in 1986, staat bekend om zijn comfortabele cabines en carrosserieën die op offroad-chassis zijn gemonteerd. Het bedrijf creëerde bijgewerkte vierwielaangedreven vrachtwagens en toeristenbussen. Er werden drie basismodellen gemaakt — XT, LT en NT, waarvoor verschillende carrosserievarianten werden vervaardigd — een of twee cabines, meerdere cabines, voor bussen. Het prefab voertuig is ontworpen door Alan William Baker. In 2011 hield het bedrijf op te bestaan.

11. OM

OM Logo

Het Italiaanse autobedrijf OM Carrelli Elevatori S.p.A. dateert uit 1917 en is gevestigd in Milaan, Italië. Produceert voertuigen onder het handelsmerk OM Pimespo. Tot 1933 was het een zelfstandige onderneming. De eerste auto van het merk was de Tipo S305 uit 1918, gebaseerd op de Italiaanse Zust. In 1923 werd de legendarische OM 665 Superba uitgebracht en versloeg daarmee de Brooklands. In 1968 werd het bedrijf overgenomen door FIAT en werd het bekend als FIAT Carrelli Elevatori. In 2002 trok het bedrijf zich terug uit FIAT en richtte het zich opnieuw op de productie van hoogwaardige uitrusting voor intern transport.

12. OSI

OSI Logo

OSI of Officine Stampaggi Industriali uit Turijn, Italië produceert sinds 1960 carrosserieën, gecreëerd door Luigi Segre en Arrigo Olivetti als de ontwerpafdeling van Ghia. Tijdens zijn korte bestaan ​​slaagde het merk, dat na de dood van Luigi Segre in 1963 niet overeind kon blijven en in 1968 volledig werd geliquideerd, erin om verschillende aangepaste modellen te creëren met producten van Alfa Romeo, Fiat en Ford. Zijn eerste producten zijn de Innocenti 950 Spider uit 1960. De wijziging van het bedrijf Ford Anglia Torino won grote populariteit.

13. ÖAF

ÖAF Logo

De ÖAF of Österreichische Automobil-Fabrik werd in 1907 opgericht als de Österreichische Austro-Fiat in Floridsdorf, Oostenrijk voor de productie van auto’s en vrachtwagens. Tegenwoordig is het merk een dochteronderneming van MAN SE. De faam van het merk werd gecreëerd door zijn 4-tons vrachtwagen in 1911. Het merk kreeg zijn naam Österreichische Automobil-Fabrik in 1925 en begon meteen met de implementatie van de Italiaanse Fiats. De laatste personenauto van het merk was het Type 1001. De lichte vrachtwagen AFN werd gelanceerd in 1925 en de AF2 in 1928. In 1929 werd de Austro-Fiat-1001-bus geproduceerd en begon de productie van personenauto’s. Na de privatisering in 1970 wordt het bedrijf overgenomen door MAN. In 2001 werd het merk omgedoopt tot MAN Sonderfahrzeuge AG.

14. Otomo

Otomo Logo

Yunya Toyokawa richtte in 1924 de automobielonderneming Otomo op en produceerde experimentele auto’s en aandrijfsystemen in de fabriek van Hakuyosha Ironworks Ltd. Het merk produceerde Ales-auto’s, waarvan de carrosserieën een twee- en vierzitter waren. De serieproductie van Otomo-modellen zorgde voor de vorming van taxi’s. De modellen hadden een houten frame bedekt met plaatstaal. In 1927 werd het bedrijf onderdeel van Gorham, waar een ander Japans autobedrijf zich bij voegde. De nieuwe onderneming werd gefinancierd door een Amerikaanse luchtvaartingenieur William Gorham.

15. Overland Automobile Company

Overland Automobile Company Logo

American Overland Automobile Company, opgericht door Claude Cox in 1903 in Terre Haute, Indiana, Verenigde Staten. Nadat hij naar Indianapolis was verhuisd, verkoopt de oprichter van Indiana in 1908 zijn bedrijf aan John North Willys, die de fabriek in 1912 omdoopt tot Willys-Overland. In 1910 creëert het bedrijf zijn iconische Overland 42, die Milton Reeves zal voortbouwen op zijn achtwielige Reeves Octo-Auto. De Overlands werden geproduceerd tot 1926, toen ze werden vervangen door Willys Whippet.

FAQ

Welke supercar begint met O?

Het vinden van supercars waarvan de naam, het handelsmerk of het merk met de letter 'O' begint, bleek nogal problematisch. En nu zijn er geen supercarfabrikanten meer onder deze merken.

Wat is de auto met het O-logo?

In het logo van het Japanse model Otomo zijn twee 'O'-letters gebruikt. Gezien het feit dat de letter 'O' ook een variant kan zijn van de logo's van Opel, OSCA en andere merken, waarbij een grafisch element wordt gebruikt dat op deze letter lijkt.

Welke dure auto's beginnen met de letter O?

Onder de dure automodellen, waarvan het merk begon met de letter O, kan men de producten van het merk Oakland onderscheiden, waarvan de modellen in hun tijd de tweede waren na Pontiac in prijs.