Automerk met een J

Automerk met een J

Automerk met een J

De geschiedenis van automerken is net zo interessant als de geschiedenis van ieder mens. Het is ook fascinerend om naar haar te kijken, haar te bestuderen. En niet voor niets. Het is immers direct gerelateerd aan de geschiedenis van de ontwikkeling van de hele mensheid. Haar mislukkingen en successen weerspiegelen verschillende stadia en aspecten van het bestaan ​​van de menselijke samenleving, de vooruitgang van de wetenschap en haar ontdekkingen. De afgelopen anderhalve eeuw — sinds het begin van de auto-industrie zijn mensen in een versneld tempo vooruitgegaan, ondanks de constante economische crises die hebben geleid tot twee verschrikkelijke wereldoorlogen. Ondanks al het verdriet en de verwoesting die ze met zich meebrachten, dwongen ze de vooruitgang dramatisch vooruit te gaan, wat de ontwikkeling van de auto-industrie beïnvloedde.

Welke automerken beginnen met een J?

In deze groep zijn er verschillende die bijzonder belangrijk zijn voor de geschiedenis van de auto-industrie, die een onvergetelijke bijdrage hebben geleverd, zowel bij degenen die al lang niet meer actief zijn als bij degenen die vandaag de dag nog functioneren. Dit zijn de Chinese JAC en Britse Jaguar, evenals de Amerikaanse Jeep van de FCA US LLC-divisie.

In een poging om meer te weten te komen over alles wat met een auto te maken heeft, kom je vaak tegen dat het moeilijk is om de benodigde informatie te vinden, en soms zelfs onmogelijk. Overgebleven stukjes informatie, krantenknipsels, oude foto’s of posters zijn soms het enige dat te vinden is, vooral over de eerste autofabrikanten van het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Maar wat kunnen we zeggen over zo’n ver verleden, als zelfs moderne informatie moeilijk te begrijpen is zonder te ordenen. Dit komt door het feit dat er bij het zoeken naar de meest kosteneffectieve oplossingen een constante fusie, wederverkoop en hernoeming van merken plaatsvindt. Sommige ondernemingen worden gesloten, terwijl andere op basis daarvan worden opgericht. Dit alles bemoeilijkt de zoektocht, om een ​​reëel beeld te krijgen van de algemene beweging in de auto-industrie.

De beschikbaarheid van volledige en gesystematiseerde informatie over elk merk, grote of kleine onderneming, die zijn bijdrage heeft geleverd aan de geschiedenis van de auto-industrie, zal tijd besparen bij het zoeken, wat grote mogelijkheden biedt om verschillende doelen te bereiken. Diepgaande kennis op dit gebied stelt u in staat om de juiste strategie te creëren voor de ontwikkeling van uw eigen onderneming, waarbij fouten uit het verleden worden geëlimineerd. Liefhebbers kunnen meer te weten komen over de geschiedenis van het merk. Dit is belangrijk voor verzamelaars en professionals. Maar vooral degenen die een auto gaan kopen hebben dergelijke informatie nodig en staan ​​voor de keuze aan welk merk ze hun voorkeur geven.

Dit alles is gemakkelijk toegankelijk bij het ordenen van informatie in alfabetische volgorde, waarbij elk merk wordt weergegeven in de groep van de letter waarmee de naam begint. En je merkt meteen dat sommige brieven aantrekkelijker zijn voor oprichters van bedrijven en dat ze een groot aantal ondernemingen vertegenwoordigen. Anderen komen minder vaak voor in namen. Deze omvatten de letter «J», die meer voorkomt in afkortingen of monogrammen die emblemen of logo’s van automerken vormen.

1. JAC

JAC Logo

In september 1999 werd de Chinese autofabrikant JAC — Anhui Jianghuai Automobile Co., Ltd, met hoofdkantoor in Hefei, VRC, opgericht. Het staatsbedrijf werd opgericht op basis van de Hefei Jianghuai Automobile Factory uit 1964. Het bedrijf maakt auto’s en bussen. Het merk bestaat nog steeds en wordt een hightechproductie, een van de vijf grootste autobedrijven in het land. In 2014 begon de bouw van een productielijn in India. Sinds 2019 wordt samen met Volkswagen een fabriek voor de productie van elektrische voertuigen voorbereid.

2. Jaguar

Jaguar Logo

Het Britse merk Jaguar Land Rover, in 1922 opgericht door William Lyons en William Walmsley, als de Swallow Sidecar Company in Coventry, Verenigd Koninkrijk, heeft zijn belangrijke stempel gedrukt op de geschiedenis van de auto-industrie. Er werden gemotoriseerde rijtuigen geproduceerd. Na de Tweede Wereldoorlog werd de naam veranderd in Jaguar. In 1966 fuseerde het met de British Motor Corporation en vervolgens met de Leyland Motor Corporation. In 1984 werd het merk Jaguar afgesplitst van de fusie en in 1990 overgenomen door Ford. Het merk werd in 2008 verkocht aan Tata Motors. Voorafgaand aan de sluiting in 2012 zorgde het bedrijf voor vervoer voor het kantoor van de premier en koningin Elizabeth II en prins Charles.

3. JBA

JBA Logo

Het Britse automerk JBA Motors werd in 1979 officieel geregistreerd in Norfolk, Engeland onder de naam JBA Engineering. De afkorting van de naam bestond uit de eerste letters van de achternamen van de oprichters — Kenneth Glyn Jones, John Barlow en David George Ashley. Het bedrijf werd opgericht om Britse premium voertuigen van voor de Tweede Wereldoorlog te herbouwen, zoals de JBA Falcon Roadster uit 1982, JBA Javelin uit 1985, JBA Sports SR uit 1991 en JBA Falcon TSR uit 1994. In 2006 werd het merk te koop aangeboden.

4. Jeep

Jeep Logo

Tegenwoordig wordt het merk Jeep geproduceerd door het Italiaans-Amerikaanse bedrijf Fiat Chrysler Automobiles. Het bedrijf, opgericht in 1941 in Toledo, Ohio, VS om defensieopdrachten voor de productie van militaire voertuigen uit te voeren, begon met de productie van Karl Probst’s ingenieurswagen, de Bantam BRC 40, geassembleerd in 1940 in de Amerikaanse Bantam-fabriek. De verbeterde modellen werden vervolgens overgedragen aan Willys-Overland en Ford Motor Co. Sinds 1957 is de naam een ​​officieel handelsmerk geworden. Tot die tijd kwamen er auto’s uit onder het Willys-embleem. Tegenwoordig produceert het merk SUV’s — full en cross-over.

5. Jensen

Jensen Logo

Jensen Motors Ltd. Is een sportwagenfabrikant sinds 1934 in West Bromwich, VK. Een van de bekendste producten van het merk is de Jensen FF, die de eerste in serie geproduceerde personenauto werd die werd uitgerust met permanente vierwielaandrijving en ABS zonder een SUV te zijn. In 1959 wordt het merk gecontroleerd door de Norcros Group. Jensen houdt in 1976 op te bestaan. Maar een deel van de onderneming bleef tot 1990 in bedrijf en bracht de Interceptor vrij. In 1998 wordt het merk herboren met het S-V8-cabrioletmodel, geassembleerd in de Reddish-fabriek. In 2002 wordt de productie gesloten. In 2010 wordt Jensen International Automotive (JIA) opgericht met als taak de Jensen Interceptor nieuw leven in te blazen door eerder uitgebrachte exemplaren volledig te restaureren.

6. Javan Sports Cars

Javan Sports Cars Logo

De geschiedenis van het Britse merk Javan Sports Cars Limited begint in 2002 als Two-Thirds Limited, gevestigd in Clifton, Bristol, VK. In 2005 werd het merk omgedoopt. Vanaf dit jaar verschenen er auto’s en kits onder de Javan TM. De eerste was de Javan R 1, een race-speedster met open dak die een opnieuw ontworpen versie was van de auto die werd geproduceerd door Strathcarron Sports Cars. Het product werd uitgebracht in een hoeveelheid van 4 exemplaren. In 2012 wordt een nieuw model aangekondigd, dat in ontwikkeling gaat. Een jaar later verhuist het merk naar St Columb Major in Cornwall.

7. Jeststream

Jetstream Logo

2008 zag de komst van een nieuwe sportwagenfabrikant, Jeststream, in Britannia, opgericht door John Donnelly en gevestigd in Redruth, Cornwall, Engeland. Het kondigt zich meteen aan met de release van de Jetstream SC250 voor wegen en circuits, die in 2006 werd ontworpen. Het onderscheidt zich door zijn «speelgoed» uiterlijk, waaronder de krachtcentrale van 250 pk «verborgen» is. Het is een tweezits open auto met achterwielaandrijving. In 2008 werd het prototype door het bedrijf gepresenteerd op de Autosport International Show in NEC, Birmingham.

8. Jiotto

Jiotto Logo

Jiotto Design was een Japans designmerk voor sportwagens. Opgericht in 1988 onder leiding van Minoru Hayashi in Maihara, Japan, heeft het bedrijf bestaan ​​tot 1998. Het merk staat bekend om de ontwikkeling van zijn vice-president en hoofdontwerper, Kunihisa Ito, een sportmodel genaamd Jiotto Caspita (Mk I) genaamd » F1 op de weg». Het idee om zo’n auto te maken was van de president van Wacoal Corp — Yoshikata Tsukamoto en de president van DOME — Minoru Hayashi, die een joint venture oprichtte — Jiotto Inc om hun idee uit te voeren.

9. Joest Racing

Joest Logo

Joest Racing is een racesportteam uit Duitsland, opgericht in 1978 door Reinhold Jost, een gepensioneerde testracer. Het hoofdkantoor van het merk was gevestigd in Wald-Michelbach (Duitsland). Het team had een eigen fabriek, waar ze reparaties en modificaties aan auto’s uitvoerden. De fabriek in 1981 creëerde de Joest 935/78 racewagen, genaamd Moby Dick, die deelnam aan de 24 uur van Le Mans. Het model is gemaakt op basis van de Porsche 936 en werd geproduceerd tot 1983.

10. Jetta

Jetta Logo

Opgericht in 2019 door Volkswagen Group en FAW Group in Changchun, Jilin, China, de Jetta-automaker. Haar taak is om nieuwe modellen van economy class-auto’s te produceren die betaalbaar, maar veilig en van hoge kwaliteit zijn met een laconiek ontwerp dat typisch is voor Volkswagen-modellen. Het merk zal ook nieuwe benaderingen toepassen op de verkoop van zijn producten: digitale showrooms, eigen winkelcentra en mobiele levering per vrachtvervoer. De productie zal plaatsvinden in de fabriek van het moederbedrijf in Chengdu. In termen van de eerste releases — de VA3-sedan, de VS5 compacte SUV en de VS7 SUV.

11. JAWA

JAWA Logo

Het grootste deel van het Tsjechoslowaakse merk JAWA staat bekend om hun stijlvolle en praktische motorfietsen. Opgericht door František Janeček in 1929 in Praag, Tsjechoslowakije, met het huidige hoofdkantoor in Tynec nad Sazavou, Tsjechië, is het merk uitgegroeid tot een gerenommeerde motorfietsfabrikant met export naar meer dan 120 landen. De merknaam bestond uit de eerste letters Janeček en Wanderer — het merk dat door de oprichter werd gekocht. In 1934 maakt het bedrijf zijn eerste auto op basis van de DKW, de JAWA 700. In 1937 wordt een modificatie van de JAWA 600 Minor gemaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden auto’s geproduceerd. De montage van de geprepareerde bouwpakketten ging nog enige tijd door in de naoorlogse periode.

12. Jiangling (JMC)

Jiangling (JMC) Logo

Het Chinese automerk Jiangling Motors, wiens auto’s onder het merk JMC vallen, werd opgericht in 1968 en is momenteel actief. Het hoofdkantoor is tegenwoordig gevestigd in Nanchang, Jiangxi, China. Tegenwoordig is het merk sinds 1997 lid van een joint venture met Ford Motor Company. Daarnaast neemt hij deel aan de gezamenlijke productie van personenauto’s met Changan, Jiangling Motor Holding, die onder de Landwind TM vallen. In 2010 ontwikkelde en produceerde het bedrijf zijn eigen JMC Yusheng SUV.

FAQ

Welke dure auto's beginnen met de letter J?

Een van de duurste J-voertuigen is de winnaar uit 1956 van de Jaguar D-Type, geveild in Montera voor bijna 22 miljoen dollar. Naast andere merken valt de Jeep Hurricane Concept uit 2005 op met een schatting van $ 2 miljoen. Het is de moeite waard om te overwegen dat het concept 'duurste' moet worden beschouwd in de context van de releasetijd, in vergelijking met het prijskader van die periode en de perceptie van de consument van het concept 'duur'.