Automerk met een D

Automerk met een D

Automerk met een D

Voor iedereen die «rijp» is om een ​​van de belangrijke stappen in hun leven te nemen — om een ​​auto te kopen, zijn er veel problemen die moeten worden opgelost vóór de aankoop zelf. En de belangrijkste daarvan is om een ​​antwoord te krijgen op de vraag — welk merk is beter om te kopen, op basis van of het nieuw is of op de secundaire markt, voor recreatie, werk of het behouden van een imago. Uiteraard wordt deze keuze ook beïnvloed door de omvang van het toegekende budget. Maar om deze keuze correct en winstgevend te maken, zal gedetailleerde en nauwkeurige informatie over het merk, zijn geschiedenis en de kenmerken van zijn producten altijd helpen. En als er een mogelijkheid is om het te vinden, gepresenteerd in een handige en toegankelijke vorm, gerangschikt in alfabetische volgorde, dan zal dit niet alleen de tijd die wordt besteed aan het zoeken naar het benodigde materiaal verminderen, maar ook de aankoop bijzonder succesvol en winstgevend maken, zonder extra kosten.

Welke automerken beginnen met een D?

Vreemd genoeg zijn er letters waarvoor in de geschiedenis van de autoproductie maar heel weinig bedrijfsnamen voorkomen. Er zijn mensen die de meest «favoriete» zijn van degenen die een autobedrijf hebben gevonden. De letter «D» staat in de middelste positie. En in deze groep zijn er nogal wat merken, waaronder meesters — Daewoo, Daihatsu, Daimler, Dodge en niet erg bekende bedrijven — Darl Mat, Darracqs, Donnet-Zedel en anderen.

Bovendien is de vorming van dergelijke informatie een van de manieren om belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van de ontwikkeling van de wereldwijde auto-industrie en de hele mensheid te behouden. In een directe relatie zijn — een persoon en de door hem gecreëerde technologie hebben een belangrijke invloed op elkaar. Door deze verbinding tot in detail te kunnen traceren, de snelheid en mate van ontwikkeling van een van de partijen te bepalen, kan men voorspellen wat elk van de partijen in de toekomst te wachten staat. Dergelijke informatie is zeer nuttig voor professionals en autoliefhebbers, wetenschappers en marketeers, verzamelaars en degenen die zich voorbereiden om bestuurder te worden. Maar niet alleen dit bepaalt het belang van systematisering van informatie over de geschiedenis van de auto. Het lijkt erop dat er amper anderhalve eeuw is verstreken sinds het verschijnen van de eerste auto, en hoeveel er al verloren is gegaan in zo’n korte tijd tegen de achtergrond van de hele periode van het menselijk bestaan, en bijna onherroepelijk. Hoeveel ingenieuze ideeën en vernieuwers waren er in die tijd «verdwaald» in de wildernis van de geschiedenis, hoeveel veelbelovende technologische en originele ontwerpoplossingen werden niet herkend en niet gerealiseerd, bleven onverdiend vergeten of verloren in de tijd, aangezien er geen bewijs voor is, behalve voor niet-geverifieerde geruchten of onduidelijke referenties.

Dankzij de systematisering en het nauwgezette werk van het verzamelen van dergelijke informatie, het prototype van de Da Vinci-auto, gemaakt in 1925 in de fabriek van Louis Chevrolet, en interessante informatie over de wendingen van het moderne Roemeense merk Dacia en zijn auto’s, Daewoo of Daihatsu , Daimler of Dodge en vele anderen. Het volstaat om de kwestie van de wereldautomerken correct aan de orde te stellen met de naam op «D», en hun relevantie of de eigenaardigheid van de modellen die ze produceren te specificeren.

1. Dacia

Dacia Logo

In 1966 verscheen het automerk Dacia in Roemenië, dat jarenlang het gezicht van de auto-industrie in dit land zal worden. Voor de oprichting werd technische bijstand verleend door Renault. Ze kreeg een licentie voor de Renault R12, die in 1969 in Frankrijk op de markt zou komen. In 1968 werd de eerste Renault R8 geassembleerd, de Dacia 1100 genaamd. In 1999 werd Renault de volledige eigenaar van het merk en werd het een dochteronderneming. Tegenwoordig heeft het merk zijn hoofdkantoor in Mioveni, de grootste exporteur van het land. Sinds 2021 maakt het deel uit van de Renault Dacia-Lada-onderneming.

2. Daewoo

Daewoo Logo

De grootste Zuid-Koreaanse autofabrikant is Daewoo, opgericht door Kim Ujun in 1967 als Daewoo Industrial in Seoel, Republiek Korea. Haar activiteiten bestreken verschillende gebieden — elektronica, huishoudelijke apparaten, wapens en auto’s. Het merk was de tweede na Hyundai in termen van het aantal divisies, waarvan er meer dan 20 waren. Onder de populaire auto’s van het merk — Daewoo Nexia. In 1998 trof de Aziatische crisis ook het bedrijf, dat in 1999 werd ontbonden. Maar sommige van zijn onderverdelingen functioneren nog steeds.

3. Daihatsu

Daihatsu Logo

Het Japanse bedrijf Daihatsu, dat dateert uit 1907, staat bekend om zijn krachtige gasmotoren. Het werd dit jaar opgericht door de professoren Yoshinki en Turumi van de Osaka University als Hatsudoki Seizo Co., Ltd en is gevestigd in Osaka. In 1951 werd het merk omgedoopt tot Daihatsu Motor Co., Ltd. In 1967 sluit hij een overeenkomst met Toyota Motor Corporation en in 1968 verkoopt hij er een meerderheidsbelang aan. Sinds 2016 in bezit van Toyota. Populaire modellen zijn Daihatsu YRV en Sirion (2005).

4. Daimler

Daimler AG Logo

In 1885 legde Gottlieb Daimler de basis voor de oprichting van het Duitse autoconcern Daimler AG in de 20e eeuw, met het hoofdkantoor in Stuttgart, Duitsland. 1926 zag de eerste fusie van het merk bij Daimler-Benz AG, met de autofabrikant Benz & Cie. De auto’s van het merk waren tot 1950 erg populair bij de monarchale families van de wereld. In 1998 neemt Chrysler het bedrijf over en vormt het DaimlerChrysler AG-concern. In mei 2007 verkoopt het concern de meeste van zijn aandelen aan Cerberus Capital Management, dat het bedrijf Daimler AG hernoemt.

5. Dauer

Dauer Logo

Het Duitse automerk Dauer Sportwagen GmbH, werd in 1987 opgericht door autocoureur Jochen Dauer in Neurenberg als Jochen Dauer Racing. Na het voltooien van de sportieve prototyperaces, begint Dauer Racing GmbH met de productie van de Dauer 962 Le Mans-wegmodellen. Maar zelfs hier doen zich moeilijkheden voor, wat leidde tot de oprichting van de Dauer Sportwagen GmbH op de overblijfselen van Dauer Racing. Door in 1995 een deel van Bugatti Automobili SpA over te nemen, voltooide het bedrijf het herontwerp van de EB110, waardoor de SS EB110 ontstond. Tegenwoordig is het merk bezig met verbouwingen aan de Porsche 962, maar erg actief is het niet.

6. David Brown Automotive

David Brown Automotive Logo

Brits autoproductiebedrijf — David Brown Automotive werd opgericht in 2013 in Coventry en verhuisde in 2017 naar Silverstone, Engeland. Het merk is eigendom van David Brown, een ondernemer die eigenaar was van Aston Martin Lagonda Ltd en Vosper Thornycroft, een scheepsbouwbedrijf. Het eerste model verscheen in 2014. Ze werd tentoongesteld op Top Marques in Monaco. Het tweede model, Mini Remastered, werd uitgebracht in 2017. De Speedback GT was dit jaar te zien op de Internationale Autosalon van Genève. De Speedback Silverstone-editie werd uitgebracht in 2018.

7. De Dion-Bouton

De Dion-Bouton Logo

De Dion-Bouton is een bekend automerk uit Parijs, Frankrijk. Opgericht in 1883 door Jules-Albert de Dion, Georges Bouton en Charlemagne-Arman Trepard om stoomwagens te assembleren, produceerde het de eerste La Marquise. In 1890 patenteerde het ontwerpbureau van het bedrijf een benzinemotor en in 1893 — een nieuw ontwerp voor een auto-as. Nadat het merk tegen 1900 400 auto’s had uitgebracht, verwerft het de status van de grootste autofabrikant ter wereld. De eerste auto met een eencilindermotor kwam uit in 1913. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden autocannons geproduceerd. Het laatste model personenauto kwam uit in 1932. Vrachtwagens werden geproduceerd tot 1952.

8. De Tomaso

De Tomaso Logo

Italiaanse autofabrikant De Tomaso Automobili SpA, opgericht door Alejandro de Tomaso in 1959 in Modena, Italië, gespecialiseerd in sportwagens. De eerste waren prototypes en racemodellen, waaronder door Frank Williams bestelde Formule 1-varianten. De massaproductie van hun eigen sportwagens begon in 1963. De oprichter neemt in 1976 het merk Maserati over. De bekendste modellen zijn De Tomaso Vallelunga, De Tomaso Pantera, De Tomaso Guara en De Tomaso Deauville Concept (2011). In 2012 werd het merk stopgezet.

9. Devel Motors

Devel Motors Logo

Het automerk uit Dubai, VAE — Devel Motors (Defining Extreme Vehicles Car Industry LLC) is bekend geworden als een «one car»-bedrijf. Opgericht door de broers Al-Attar in 2013, creëerde het de Devel Sixteen hypercar met een motor van 5.007 pk. en een koppel van 4771 Nm, de maximale snelheid van de auto is 515 km/u en bereikt de 100 km/u in 1,8 s. Het bedrijf blijft andere modellen ontwikkelen en aanpassen en biedt opties voor conventionele wegen. Heeft aanzienlijke vooruitzichten voor verdere ontwikkeling en wordt de pionier van een nieuw tijdperk van auto’s.

10. Devin Enterprises

Devin Enterprises Logo

Het Amerikaanse bedrijf Devin Enterprises, opgericht door Bill Devin in 1955, is wereldberoemd geworden door de ontwikkeling van carrosserieën van een innovatief polymeer op basis van glasvezel. Tegelijkertijd produceerde en verkocht het bedrijf complete voertuigen. Het beroemde model van het merk was de Devin Panhard op basis van het Panhard-chassis, waarop de door Devin gecreëerde carrosserie «aangekleed» was. 1957 Devin MG met een Chevrolet V8-motor. Vooral populair waren Alfa’s, MG, Triumphs en Healys met herwerking van het merk. Modellen die vóór 1964 werden geproduceerd, waren de Devin SS, Devin D en Devin C. In 2011 werd de merknaam overgenomen door Devin Sports Cars LLC uit Glendale California U.S.A.

11. Devon Motorworks

Devon Motorworks Logo

In 2008 richtte Scott Devon in Los Angeles, CA, Verenigde Staten Devon Motorworks op om eersteklas voertuigen te ontwerpen en te produceren. De missie van het merk was om herkenbare schoonheid voor technologie te creëren. De eerste auto, de Devon GTX supercar, ging in productie in 2010. Maar door de crisis stopte de productie. Het merk werd de enige deelnemer aan de aanbesteding voor het Chrysler Dodge Viper-platform. Maar de deal kwam niet uit. In 2013 werd het gesloten, nadat het erin geslaagd was om slechts 2 auto’s te bouwen.

12. Diatto

Diatto Logo

Een Italiaans bedrijf uit Turijn, Italië, opgericht in 1835 door Guglielmo Diatto onder de naam Diatto, werd opgericht om rijtuigen te vervaardigen voor rijke klanten. Alleen kleinkinderen, Vittorio en Pietro Guglielmo, veranderden in 1905 van richting op een auto en noemden de joint venture Diatto-Clément onder licentie van Clément-Bayard. In 1909 produceerde het bedrijf al zijn eigen auto’s en raceauto’s, die ze over de hele wereld verkochten. Diatto-auto’s waren innovatief — met 4-wielremmen en 4-versnellingsbak. Het merk sloot in 1929.

13. Dinan Cars

Dinan Cars Logo

Dinan Cars is een productiebedrijf van Steven Dinan, opgericht in 1979 om BMW-onderdelen te ontwerpen en te produceren in Alabama, VS. In 1982 werd het bedrijf geregistreerd als Bavarian Performance, Inc. in Morgan Hill, Californië. Na 6 jaar werd het bedrijf omgedoopt tot Dinan Engineering, Inc. In 1991 werden 50 exemplaren gebouwd van Dinan 8. Tot 2006 maakte het merk onderdelen voor de Mini Cooper en tot 2013 BMW racemotoren. Dit jaar werd het bedrijf overgenomen door Driven Performance Brands en in 2015 verliet de oprichter het bedrijf.

14. Dino Ferrari

Dino Ferrari Logo

Het merk Dino is begin jaren 60 van de vorige eeuw opgericht door het Italiaanse bedrijf Dino om verschillende series race- en sportwagens te creëren. Ze onderscheidden zich door de centrale ligging van de motor. Het merk is vernoemd naar de zoon van de oprichter. Er zijn 7 hoofdmodellen gemaakt, waaronder — Dino 156 F2, Dino 166 F2 / 246 Tasmania en Dino 308/208 GT4. Het laatste model werd geproduceerd tot 1980. Het werd uitgebracht 840 exemplaren. In 2015 werd de voorbereiding van een nieuw model aangekondigd. Het was een poging om betaalbare sportwagens te maken.

15. DKW

DKW Logo

Dampf Kraft Wagen of DKW is een Duits motor- en automerk opgericht in 1916 in Chemnitz. Het is een dochteronderneming van Auto Union. De oorsprong was Jørgen Skafte Rasmussen, de eigenaar van Ernst en Rasmussen, die zich bezighield met de creatie en verkoop van verschillende soorten machines en uitrusting, waaronder stoommachines. In 1913 werd het bedrijf opgesplitst. In 1916 ontwikkelt Rasmussen de creatie van stoomwagens. Sinds 1922 is er een succesvolle verkoop van motorfietsen, waaronder de DKW RT 125, gebruikt door de Wehrmacht. De eerste DKW F1 Rennwagen verschijnt in 1928. De productie sluit in 1966.

16. Dodge

Dodge Logo

Het Amerikaanse automerk Dodge behoort tegenwoordig tot de autolijn van het merk Chrysler. Onder haar produceerde het merk een aantal auto’s, pick-ups, SUV’s en bedrijfsvoertuigen. Het werd in 1900 opgericht door de gebroeders Dodge als een productie van onderdelen voor transport. In 1914 probeerden de broers auto’s te produceren — Dodge Brothers. In de loop van het jaar werden 249 auto’s gemaakt. Nadat de broers stierven, werd het merk in 1928 verkocht aan Chrysler. Tot 2009 ondersteunde Chrysler de ontwikkeling en productie van auto’s onder de TM Dodge, maar na de overname van het merk door het Italiaanse FIAT werd het merk in 2010 gesloten.

17. Delage

Delage Logo

Delage is een Frans autoproductiebedrijf opgericht in 1905 in Levallois-Perret, Frankrijk door de Franse zakenman Louis Delage. Het bedrijf richtte zich op de productie van racewagens en directievoertuigen. In 1918 bracht het bedrijf het Delage CO-model uit, gevolgd door Delage DI, Delage CO2, Delage 2 LCV met een tussenruimte van 1-2 jaar. Het model Delage D8-120 Aerosport Coupe, 1925, dat zich bij de beroemde Europese klassieke auto’s voegde, wordt vooral beroemd. In 1935 werd het bedrijf onder dwang overgenomen door het merk Delahaye.

18. Delahaye

Delahaye Logo

Delahaye is een Frans merk dat Delage uitkocht en in 1894 werd opgericht door Emilem Delaye in Tour, Frankrijk. Het bedrijf produceerde zijn eerste riemaangedreven machines. De oprichter was eigenaar van het bedrijf tot 1901, toen hij zijn belang om gezondheidsredenen verkocht. Het merk hield stand tot 1954 en verzadigde de markt met zijn modellen — van Delahaye 134, 1933 tot Delahaye 235, uitgebracht in 1951 en geproduceerd tot de fusie met Hotchkiss et Cie in 1954. Op dit moment werd een nieuw merk gecreëerd — Hotchkiss-Delahaye.

19. Delaunay-Belleville

Delaunay-Belleville Logo

Sinds 1903 is een bedrijf genaamd Delaunay-Belleville, met het hoofdkantoor in Louis Delaunay, Frankrijk, ontstaan ​​onder Franse autofabrikanten. Het werd gevormd uit de ketelinstallatie uit 1850, gecreëerd door Delaunay door Julien Belleville. De eerste luxe auto verscheen op de Autosalon van Parijs in 1904. In 1905 was er een levering van 2 machines voor Nicholas II. Deze machines waren eigendom van de Griekse koningen George I en Spanje Alfonso XIII. In de Eerste Wereldoorlog werd de Renault FT-17 tank geproduceerd. Sinds 1946 wordt de mini-auto Rovin geproduceerd, de productie werd gefinancierd door Raoul Pegulu, markies de Roven, met wiens overlijden in 1950 het bedrijf werd gesloten.

20. DeLorean Motor Company

DeLorean Motor Company Logo

John Delorean, een ingenieur van opleiding, richtte in 1975 zijn eigen autobedrijf op in Detroit, Michigan. Er werd een fabriek gebouwd in Denemarken, Noord-Ierland. De release van het enige model, de DeLorean DMC-12, werd uitgevoerd, sindsdien, in 1982, volgde een proef in een verzonnen geval van drugshandel door de oprichter, wat leidde tot een volledige uitstroom van geld van alle investeerders . De onderneming werd eind dit jaar gesloten. In 1995 richtte voormalig Stephen Wine-monteur zijn DeLorean Motor Company op, waarmee hij alle activa en logorechten van DMC in Houston, Texas verwierf.

21. Denzel

Denzel Logo

Het Oostenrijkse automerk Denzel, het geesteskind van Wolfgang Denzel, werd opgericht in 1948. Het was de eerste concurrent voor Porsche in Wenen, Oostenrijk. Het bedrijf ontwikkelde het Denzel 1300S-model, dat in een hoeveelheid van 300 stuks werd geproduceerd. De productie werd uitgevoerd tot 1959. Het model werd algemeen bekend door zijn snelle overwinning in de Alpine Rally van 1954. Alleen open roadsters kwamen uit de voorraden van de fabriek van het merk. Ze onderscheidden zich door hun eigen unieke transmissieontwerp. Tegenwoordig is het het bedrijf — Wolfgang Denzel AG, dat auto’s verkoopt.

22. Derby of Vernon-Derby

Derby Logo

De naam Derby werd in 1921 gegeven aan een divisie, Établissements Bertrand Montet van Courbevoie, die in 1912 werd opgericht. Sinds 1927 worden de auto’s van het merk in Engeland verkocht onder de Vernon-Derby TM. Het was in 1921 dat de productie van auto’s begon — de eerste D 2-auto en de lichte personenauto — Voiturettes, ook gepresenteerd met varianten met voorwielaandrijving, waarvan de productie tot 1933 werd uitgevoerd. In 130 werd de beroemde racer Douglas Hawkes het hoofd van het bedrijf. In 1936 hield het merk op te bestaan.

23. DeSoto

DeSoto Logo

Onder het merk DeSoto produceerde het Amerikaanse merk Chrysler Corporation middenklassers. Het werd opgericht in 1928 om in deze prijsklasse te concurreren met General Motors, Studebaker en Willys-Knight. Het belangrijkste visuele onderscheid van het merk was het gestileerde beeld van de conquistador Hernando de Soto, gekozen als embleem. Het eerste model komt uit in 1929. In 1934 verschijnt de Airstream uit de Airflow-serie met een originele gestroomlijnde carrosserievorm. In 1942 verschijnt het meest populaire model met inklapbare koplampen. In 1960 werd het merk gesloten.

24. Detroit Electric

Detroit Electric Logo

De Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen Detroit Electric werd in 1907 opgericht in Detroit Michigan als een uitloper van de Anderson Electric Car Company, die sinds 1884 de Anderson Carriage Company wordt genoemd. The Anderson Electric Car Company had Henry Ford en Thomas Edison als influencers. De eerste auto’s waren uitgerust met loodzuuraccu’s met de mogelijkheid deze te vervangen door ijzer-nikkelaccu’s. In 1920 veranderde de merknaam in The Detroit Electric Car Company. Het merk werd in 1939 gesloten. Vandaag hebben Zap (VS) en Youngman (China) het merk nieuw leven ingeblazen met de eerste ZAP Xebra.

25. Dome

Dome Logo

Vertegenwoordiger van de Japanse sportwagenindustrie — Dome Co. Ltd werd in 1975 opgericht door Minor Hayasi, die dit jaar zijn eerste Karasu-auto creëerde op basis van de Honda S600-coupé. De faciliteit was gevestigd in Maybara, Japan. Het productieportfolio van het merk omvat raceauto’s met één zitplaats en sportprototypes. In 1975 creëerde Takaragayke Hayasi het merk Dome op basis van de productie van zijn vader. De eerste Dome Zero road concept car zal in 1978 het levenslicht zien. Een race-prototype voor de Formule 1, de Dome F105, wordt gebouwd. Het merk wordt in 1986 gesloten. In 1988 werd een poging gedaan om te reanimeren.

26. Donkervoort Automobielen BV

Donkervoort Automobielen BV Logo

De Nederlandse sportwagenfabrikant Donkervoort Automobielen BV is gevestigd in Lelistad, Nederland. Het werd in 1978 opgericht door Joop Donkervoort in Tienhoven. De productie is gebaseerd op het creëren van auto’s met een design in de stijl van Lotus 7. In 1996 sloot het merk een gesprek met Audi voor de levering van energiecentrales. De productie was gericht op het creëren van open modellen zonder elektronische hulpmiddelen, in overeenstemming met het motto van het bedrijf: geen compromis. In 2007 werd het eerste productiemodel Donkervoort D8 GT uitgebracht in een gesloten uitvoering.

27. Doran Enterprises

Doran Enterprises Logo

Het Amerikaanse merk Doran Enterprises is een in 1993 opgerichte bedrijvengroep die verschillende productie- en sportgebieden bestrijkt. Dit is een racesportteam — Doran Racing, en een onderneming voor de productie van componenten en raceauto’s, restauratie van antieke auto’s — Doran Designs. Het hoofdkantoor van het merk is gevestigd in Libanon, Ohio. De productie heeft een groot aantal racewagenseries opgeleverd. Een van de succesvolle modellen van het merk is het DORAN JE4 Daytona-prototype.

28. DP Motorsport

DP Motorsport Logo

Onder de tuning- en designbedrijven is het Duitse designhuis DP Motorsport wereldberoemd vanwege zijn specialisatie in unieke Porsche-ontwerpen. Het merk, opgericht door Ekkehard Zimmermann in 1973, slaagde erin op te vallen door unieke vormen en ontwerpen te creëren voor Porsche-modellen als P 962, 935 DP II en III, Speedy Irishman, 911 Sleeper 3.2. Het hoogtepunt was de dp44 Cargo. Al het werk van het merk, inclusief het chassis van 30 Formule-V- en Super-V-racewagens, ontworpen door Zimmermann persoonlijk, onderscheidt zich door een bijzondere elegantie en ongeëvenaarde aantrekkingskracht.

29. Drekar ASV

Amerikaanse autotuning wordt vertegenwoordigd door een breed scala aan merken, waaronder vooral Drekar ASV (American Specialty Vehicles). Het bedrijf werd meer dan 85 jaar geleden opgericht door de broers Jan en Kurt Osteen. Het bedrijf werd beroemd om zijn prototypes en unieke voertuigen voor speciale doeleinden, waaronder de Drekar Firebird Trans Am Z15, evenals ambulances. Tegenwoordig is het merk een leider op dit gebied in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor van het merk is gevestigd in Arkansas, VS.

30. Dual-Ghia

Dual-Ghia Logo

Autobrand Dual-Ghia is een Amerikaanse TM van een auto die vrij zeldzaam is, aangezien het merk nog maar 2 jaar bestaat. Opgericht in 1956 in Detroit, Michigan, Dual-Motors Corporation en Carrozzeria Ghia, heeft het bedrijf zich gericht op de eenmalige productie van premium sportwagens. Merkmodellen — Firearrow I, II, III, IV werden gebouwd op basis van Dodge. De Firebomb is ook ontwikkeld en gereed gemaakt voor productie. In 1958 werd de productie onder dit merk voltooid.

31. Duesenberg

Duesenberg Logo

In 1913 werd in Auburn, Indiana een autobedrijf opgericht met de naam Auburn, Indiana. Opgericht door de broers Frederick en August Düssenberg, moest het bedrijf het idee helpen realiseren om dure luxe auto’s aan te bieden aan de automarkt, wiens taak het was om het imago van de eigenaar te behouden. Het lukte en het merk ging de autogeschiedenis in als fabrikant van dure, hoogwaardige voertuigen voor algemeen gebruik en succesvolle racemodellen. Het merk werd stopgezet in 1937.

32. Du Pont Motors

Du Pont Motors Logo

Du Pont Motors is een Amerikaans productiebedrijf opgericht door E. Paul du Pont om motoren voor schepen te vervaardigen. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1919, werd het geheroriënteerd naar de auto-industrie in Wilmington, Delaware. De eerste auto, de Model A, werd in 1919 gezien op de International Salon in het Commodore Hotel in New York City. In 1928 zag de Model G het levenslicht. Tot 1931 assembleerde en verkocht het merk 625 auto’s. De luxe van afwerking en het comfortabele rijgedrag van de modellen, hun hoge kwaliteit en stijl zetten de auto’s van Du Pont op één lijn met de elite producten van die tijd van Packard, Cadillac, Stutz en Duesenberg. In 1932 werd het merk samengevoegd met de Indian Motorcycle Company onder de gezamenlijke eigendom van E. Paul du Pont.

33. Datsun

Datsun Logo

Het Japanse automerk Datsun werd opgericht in 1911, veranderde de oorspronkelijke naam in 1934 in Nissan en is gevestigd in Yokohama, Japan. Na de hernoeming behield het merk het moedermerk met behoud van de productie van modellen met het Datsun-merk. In 1914 werd de eerste DAT-Car uitgebracht. Het titelmonogram was samengesteld uit de namen van de investeerders. In 1918 werd het bedrijf omgedoopt tot Kwaishinsha Motor Car Co., Ltd., en in 1925 tot DAT Jidosha & Co., Ltd. Nadat het in 1931 een dochteronderneming van Tobata Casting Co., Ltd was geworden, kreeg het merk een andere naam — DAT Jidosha Seizo Co., Ltd, die aanleiding gaf tot de naam van de machines Datson, en vervolgens — Datsun. Om de kernnaam van Nissan te versterken, werd het merk geschrapt. Maar in 2012 werd het merk nieuw leven ingeblazen en in 2020 weer gesloten.

34. DS

DS Logo

De autofabrikant DS, opgericht door de bedrijvengroep PSA Peugeot Citroën, werd in 2009 voor het eerst aangekondigd als een premium submerk. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Parijs, Frankrijk. De naam die aan het merk wordt gegeven, is een afkorting van Different Spirit of Distinctive Series, tegelijkertijd een verwijzing naar het historische model Citroën DS, evenals een woordspeling — een variant van de Franse déesse (godin). In 2010 werd de eerste auto uitgebracht: de DS3-hatchback. Het is een gecombineerde variant van de twee Citroën C3 Pluriel en Citroën DS Inside modellen. Sinds 2012 in China en sinds 2014 overal, heeft Citroën de DS uit zijn assortiment geschrapt, waardoor DS Automobiles onafhankelijk is geworden.

35. DAF Trucks

DAF Trucks Logo

DAF Trucks uit Nederland, met het hoofdkantoor in Eindhoven, begon zijn geschiedenis in 1928. Hubert Van Dorn richtte Commanditaire Vennootschap Hub van Doorne’s Machinefabriek op. In 1932 breidde hij de productie uit en veranderde hij de merknaam in Van Doorne’s Aanhangwagen Fabriek, DAF. Sinds 1949 produceert het bedrijf vrachtwagens, opleggers, bussen en verandert de naam in Van Doorne’s Automobiel Fabriek. Het eerste product was de DAF A30. Het merk maakt al sinds 1956 zijn eigen motoren. Tegenwoordig heeft het merk duizenden dealers over de hele wereld.

36. DINA S.A.

DINA S.A. Logo

DINA is een fabriek voor vrachtwagens en bussen in Ciudad Sahagún, Hidalgo, Mexico. Opgericht in 1951 en vandaag de dag is het lid van de Grupo Empresarial G-groep, die in 1989 toetrad. Het bedrijf staat bekend om zijn vele overeenkomsten met verschillende wereldwijde merken — Fiat, Renault, Flxible, Cummins, Perkins, Chrysler, Caterpillar, Scania, MCI, Škoda, Spicer, Eaton en Dana, wat haar technologische voordelen en commercieel succes verzekerde. Tegenwoordig worden de producten van het merk — bussen voor verschillende doeleinden, veel gebruikt in Latijns-Amerikaanse landen.

37. Dongfeng

Dongfeng Logo

Een van de grootste Chinese bedrijven is de Dongfeng Motor Corporation of DFM uit Wuhan, China. Het werd in 1969 opgericht door de persoonlijke orde van Mao Zedong. De productie omvat — lichte voertuigen, alle soorten bedrijfsvoertuigen, met name bussen, componenten en uitrusting. Vandaag de dag staat het merk, samen met Chang’an Motors, FAW Group en SAIC Motor, bovenaan de lijst van de beste autofabrikanten van het land. Heeft verschillende joint ventures met toonaangevende buitenlandse merken — Volvo, Renault.

38. Drako Motors

Drako Motors Logo

Het Amerikaanse bedrijf Drako Motors, Inc werd in 2013 opgericht door Dean Drako en Shiv Sikand in San Jose, Californië, Verenigde Staten. Haar staat van dienst omvat DriveOS en de Drako GTE luxe sportsedan, onthuld op The Quail Motorsport in 2019. In 2921 kondigde het merk de Drako Dragon aan, die beschikt over een hoger koppel, omvormers met upgrades en nieuwe batterijtechnologie. De ophanging en het koelsysteem zijn opnieuw ontworpen.

39. Dayun

Dayun Logo

Het automerk Dayun Group uit Yuncheng, Shanxi, China werd opgericht in 1987. Als een van de grootste Chinese conglomeraten omvat het merk verschillende dochterondernemingen — Dayun Light Truck, Dayun Motor, Dayun Motorcycle, Dayang Motorcycle, Weichai Engine, Dayun Real Estate Development, Luoyang Dayun. Elk van hen voert de productie van een bepaald type transport en materieel uit en levert deze aan de binnen- en buitenlandse markten onder één enkel Dayun-merk. Dus Dayun Light Truck, opgericht in 2009 in Chengdu, Sichuan, China, produceert lichte vrachtwagens. Dayun Motor — produceert zware vrachtwagens.

40. Dartz

Dartz Logo

Dartz Motorz ​​​​- een Letse productie van gepantserde voertuigen is een dochteronderneming van Dartz Grupa OÜ uit Estland, is een volgeling van de Russo-Balt-fabriek in Riga, Letland. De eigenaar, Leonard F. Yankelovich, wilde de historische naam teruggeven, maar de naam was al eerder gekocht. Voor het eerst begonnen ze over het bedrijf te praten in 2009 nadat het zijn model Prombron presenteerde. Het is gemaakt in 9 varianten — Iron Diamond, Iron Xtal, Monaco Red Diamond Edition, Black Dragon, Black Russian, Gold Russian, Aladeen, White Horse en Monako. De T-98 Kombat werd uitgebracht in 2010. In 2014 — Zwarte haai en zwarte slang. Opties zijn sedan of wagon standaard of korte/lange wielbasis.

41. DAB

DAB Logo

Het automerk DAB of Danish Automobile Building is sinds 1912 opgericht in Silkeborg, Deens door de Duitser J.W.Darr. Vrachtwagens waren de eerste producten. In de toekomst installeerde het bedrijf buscarrosserieën op vrachtwagenchassis. Tijdens de twee wereldoorlogen schakelde het merk volledig over op bussen en werd het de grootste fabrikant ter wereld. Samenwerking met het Britse Leyland Motors in 1953 maakte het gebruik van merkcomponenten mogelijk. Leyland werd in de jaren zeventig meerderheidsaandeelhouder en hernoemde het bedrijf Leyland-DAB. In 1990 verwierf United Bus de aandelen van het merk. In 1997 werd het merk omgedoopt tot Scania A/B, Silkeborg. In 2002 hield de naam DAB op te bestaan.

42. Dadi Auto

Dadi Auto Logo

Dadi Automobile Group Co., Ltd was een Chinees productiebedrijf dat in 1988 werd opgericht vanuit de Baoding Dadi Auto Group in Baoding, China. Het primaire bedrijf produceerde defensievoertuigen. In 1988, na te zijn omgedoopt tot Dadi Auto, bouwde het merk zijn civiele pick-up. De eerste regel was Great Wall Motor en Zhongxing. In de jaren 2000 verlegde het merk zijn focus naar de productie van bedrijfsvoertuigen. In 2011 werd het bedrijf gekocht door CHTC en in 2012 werd het samengevoegd tot Hengtian (CHTC) Dadi Automobile Co., Ltd.

43. Dalara

Dallara Logo

Een van de fabrikanten van race-chassis en Formule 3-auto’s is het merk Dallara Automobili da Competizione, opgericht door Gian Paolo Dallara in 1972 in de buurt van Parma, Italië. Auto’s uit Dallara maakten hun debuut tijdens de Italiaanse Formule 3-race in 1978. In 1988 introduceerde het bedrijf Formule 1-auto’s, die werden gebruikt door het team van Scuderia Italia. In 2009 begon het merk met de ontwikkeling van een auto voor de Campos Meta om deel te nemen aan de kampioenschappen van 2010. Maar de productie werd opgeschort vanwege een reorganisatie van het team, en de daaropvolgende Hispania F110 voldeed niet aan de verwachtingen.

44. Daniels Motor Company

Daniels Motor Company Logo

Het pionierende Amerikaanse automerk Daniels Motor Company werd opgericht in 1915 in Reading, Pennsylvania, VS. Het werd georganiseerd door George E. Daniels en Neff E. Parish. De onderneming is opgericht voor de productie van auto’s, alleen voor individuele bestellingen. Elke auto was een kunstwerk. In 1916 werden 142 auto’s van Daniels A geproduceerd, in 1917 werd een coupé met drie zitplaatsen ontwikkeld, Daniels B. In de jaren 1920 werd een nieuwe fabriek geopend. De daaropvolgende financiële crisis in 1923 leidde tot de teloorgang en sluiting van het merk in 1924.

45. Dare (VK) Limited

Dare (UK) Limited Logo

Britse autofabrikant — Dare (UK) Limited, opgericht door de broers Ivor en Trevor Vallett en de zoon van laatstgenoemde Mark in november 1990 in Colchester, VK. De oprichters bezitten de rechten om Ginetta te produceren, twee modellen — Ginetta G 4 en G 12. Het merk zelf is opgericht voor de productie van sportwagens in opdracht van het Japanse Ginetta Cars, dat in 1992 ophield te bestaan. De Ginetta G 4 en G 12 modellen zijn nog in productie en zijn te koop. De D3- en TG Sport-modellen werden onafhankelijke merkproducten.

FAQ

Welke dure auto's beginnen met de letter D?

Het duurste merk voor zijn tijd was het merk Duesenberg, wiens auto's, geproduceerd vóór de Tweede Wereldoorlog, prestigieuzer waren dan modellen van Rolls-Royce. Zelfs vandaag de dag worden de resterende on-the-go-eenheden gewaardeerd op miljoenen dollars, meer dan de waarde van veel van de nieuwste superdure modellen. Zo werd de Duesenberg SSJ speedster in 2018 voor een record van 22 miljoen dollar verkocht.

Wat is een D-type voertuig?

Volgens de Europese classificatie omvat type D personenauto's, die de derde zijn in de categorie van afmetingen. Ze worden in de volksmond 'grote auto's' genoemd. Door het Euro NCAP-systeem gedefinieerd als een grote gezinsauto en in de Noord-Amerikaanse klasse als een middelgrote auto. Dit type omvat ook compacte executive auto's.