Autofabrikanten laten zich vaak inspireren door dierenthema’s als het gaat om logo-ontwerp. Daar is niets vreemds aan, aangezien de afbeeldingen van dieren, krachtig van betekenis, er relevant en overtuigend uitzien. Een van de meest populaire afbeeldingen die in autologo’s worden gebruikt, is de leeuw. Als we het in het algemeen hebben over die universele betekenissen die hij in zich draagt, dan zijn ze als volgt:
- Moed. En voor autofabrikanten is het erg belangrijk om uit te zenden dat ze dapper genoeg zijn om met de tijd mee te gaan en hun auto’s uit te rusten met alles wat nodig is voor het comfort van de chauffeurs.
- Stroom. In deze context kan het een sterke positie in de markt zijn, de aanwezigheid van moderne productiefaciliteiten.
- Leiderschap. Elk groot autoconcern streeft ernaar een nicheleider te zijn en door klanten gerespecteerd te worden.
Als we het hebben over een leeuw in de wereldcultuur, wordt het beeld van dit dier geassocieerd met koninklijke macht, invloed en macht.
Peugeot
Dit logo is waarschijnlijk het meest herkenbare onder de emblemen van automerken met de afbeelding van een leeuw. Het productiebedrijf is gevestigd in Frankrijk en probeert de geproduceerde auto’s die voordelen te bieden die passen in de uitdrukking «Europese kwaliteit». Aanvankelijk was in het Peugeot-logo de leeuw afgebeeld terwijl hij langs een pijl liep. Het droeg een breed veld van betekenissen in verband met snelheid, flexibiliteit en kracht.
In 1847 verscheen voor het eerst een leeuw op het Peugeot-logo. Destijds produceerde het bedrijf staalproducten. Afbeeldingen van een leeuw werden gebruikt om de kenmerken van de producten over te brengen, waarvan vele met scherpe tanden.
De pose van de leeuw op het Peugeot-logo duidt op een bereidheid om aan te vallen. Tegelijkertijd staat hij zeer krachtig en stevig op zijn achterpoten. Dit kan enerzijds een sterke positie in de markt symboliseren en anderzijds de bereidheid om de uitdagingen van deze tijd aan te gaan en echt hoogwaardige auto’s voor onze klanten te produceren.
Holden
Het bedrijf werd opgericht in 1858, dus de geschiedenis is verrassend. Toegegeven, het is jammer dat het merk onlangs is opgehouden te bestaan. Het bedrijf werkte enige tijd zelfstandig, was toen onderdeel van General Motors en is nu volledig afgeschaft.
Het Australische bedrijf is vernoemd naar de oprichter — dat was zijn achternaam. Het eerste logo was met de afbeelding van een paard, aangezien het bedrijf uitrustingen voor karren en paarden produceerde. Zelfs de ingang van het bedrijfsgebouw was ooit versierd met een levensgroot beeld van een knap paard, in opdracht van James Alexander Holden om klanten nog overtuigender te laten zien wat zijn bedrijf doet.
Toen het bedrijf in de loop der jaren zijn assortiment carrosserieën heroriënteerde, verscheen er een leeuw op zijn logo. Het ronde Holden-logo toont een leeuw die een wiel vasthoudt met zijn poot. Het ziet er mooi en symbolisch uit. Het is jammer dat zo’n productiegigant ophoudt te bestaan. De solide geschiedenis en het krachtige logo herinneren automobilisten er echter aan dat er zo’n handelsmerk was.
Proton
Het logo werd in 2000 gebruikt voor de Proton Waja-auto. Interessant is dat velen nog steeds discussiëren over wiens hoofd wordt afgebeeld op dit logo — dat van een leeuw of een tijger. Maar het ziet er in ieder geval krachtig en indrukwekkend uit. Op het schild is de kop van het dier in donkerblauw afgebeeld en bovenaan het logo staat de bedrijfsnaam in hoofdletters.
De brullende leeuw, die het idee van de kracht van deze machines overbrengt, is passend in hun positionering — het is niet voor niets dat het Proton-logo niet alleen op de binnenlandse markt, maar ook voor de export wordt gebruikt. Het gebrul van de leeuw kan symbolisch worden vergeleken met het geluid dat een over de weg razende auto maakt.
Bijzondere aandacht verdient ook de interessante stilering van de leeuwenkop. Ziet er minimalistisch maar overtuigend uit.
Als we het hebben over de geschiedenis van het bedrijf, begon het zijn auto’s in 1985 te produceren. Maar ondanks zo’n jonge «leeftijd» heeft deze Maleisische autofabrikant vertrouwen in de markt. Er is dus reden om aan te nemen dat hij een goede toekomst heeft.
Roeve
De naam van dit merk heeft een interessante geschiedenis. SAIC wilde het merk Rover van BMW overnemen, maar dat lukte niet, aangezien Ford op dat moment de koper werd. Er is een versie dat deze naam werd gevormd door twee Chinese woorden te combineren, wat in vertaling de uitdrukking «prachtige kracht» betekent. Opgemerkt moet worden dat deze merknaam geschikt is voor een auto. Dit is precies het bereik van waarden die automobilisten waarderen in goede auto’s. De naamgeving is echter niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt.
Sommige experts zijn van mening dat de naam een transliteratietechniek gebruikte voor het woord «Rover» — de naam van het merk dat het bedrijf wilde verwerven. Maar vertegenwoordigers van de onderneming ontkennen dit en beweren dat de basis over het algemeen het Duitse woord Löwe is, wat zich vertaalt als «leeuw». Dit is hoe verwarrend het allemaal bleek.
Het Roeve-embleem gebruikt tinten zwart, rood en goud. 2 leeuwen, die op de hoofdletter in de titel staan, houden een roede vast. Voor de brief zelf is een interessant vintage lettertype gebruikt. Het ziet er krachtig en artistiek uit.
MAN
Dit bedrijf maakt bussen en vrachtwagens. Het is eigendom van een dochteronderneming van Volkswagen AG. Het laatste bedrijf op deze lijst is ook gespecialiseerd in de productie van grote machines voor commercieel gebruik.
Er zit ook een interessant verhaal bij het logo. De leeuw kwam daar van het logo van de onderneming Büssing AG, die enkele decennia geleden (namelijk in 1971) door MAN werd gekocht. Het logo lijkt op het wapen van Braunschweig.
Als we het MAN-logo analyseren, dan is er in het leeuwenbeeld zelf veel dat de moeite waard is om in meer detail te bekijken. Hij staat stevig op rechte voorpoten en iets naar achteren liggende achterpoten. De pose van de leeuw is kalm, maar zijn mond is open. Ook hier — een associatie met het gebrul van een krachtige auto op de weg. Tegelijkertijd kan de zelfverzekerde positie van de leeuw erop wijzen dat het bedrijf het goed doet in het marktsegment dat het heeft gekozen.
Büssing AG
Eigenlijk is deze onderneming hierboven al besproken. Het is geen toeval dat de leeuwen op de logo’s van Büssing AG en MAN zo op elkaar lijken. De Duitse vrachtwagen- en busfabrikant heeft een solide historie. Het bedrijf werd opgericht in 1903. De oprichter is Heinrich Bussing en hij richtte zijn bedrijf op in de stad Braunschweig.
Het bedrijf verwierf snel een sterke positie in zijn niche en werd een van de meest invloedrijke vrachtwagenfabrikanten op de Europese markt. Bijzondere successen begonnen in de jaren dertig. Na de overname van MAN siert de leeuw niet alleen het logo van Büssing AG, maar ook het embleem van de dochteronderneming.
INKAS Armored Vehicle Manufacturing
Het bedrijf is gespecialiseerd in gepantserde voertuigen. De productlijn is erg breed. Dit zijn zowel premium SUV’s als voertuigen voor speciale doeleinden. Bovendien maakt het bedrijf zelfs gepantserde personeelsdragers.
Ondanks zo’n moeilijke niche en de omvang van de productie, werd het bedrijf relatief recent opgericht — in 1996.
De leeuw ziet er bijzonder geschikt uit op het INKAS-logo. Dit helpt om te benadrukken dat de geproduceerde machines echt duurzaam, veilig en bestand zijn tegen allerlei soorten bedreigingen. Niet voor niets staat er een leeuw afgebeeld met vleugels en een zwaard op het embleem van het merk. En het logo zelf ziet eruit als een wapenschild, waardoor het er steviger uitziet. Deze visuele compositie ziet er indrukwekkend uit en sluit goed aan bij de branche waarin het bedrijf actief is.
Als we deze selectie samenvatten, kunnen we het volgende samenvatten: in elk van de gepresenteerde emblemen is de leeuw op zijn eigen manier gestileerd. Ergens ziet hij eruit als een superheld, zoals in het laatste logo; ergens vergelijkbaar met een tijger, zoals in het Proton-logo. Maar tegelijkertijd ziet de leeuw er overal passend en uniek uit en drukt hij de betekenissen uit die inherent zijn aan de visuele identiteit van het bedrijf.