Dierlijke motieven in de logo’s van automerken zijn een soort klassieker. Daarom worden ze vaak gebruikt en helpen ze potentiële kopers de betekenissen die het bedrijf geeft over te brengen. Voorheen werden logo’s simpelweg gezien als onderdeel van de herkenbare visuele identiteit van het bedrijf. Tegenwoordig is het een krachtig communicatiemiddel met een klant en een belangrijk onderdeel van reputatiemanagement.
De afbeelding van de griffioen in het logo is om meerdere redenen tegelijk begrijpelijk:
- Ten eerste heeft het zich in de historische en culturele context zo ontwikkeld dat elk dier wordt geassocieerd met een bepaald karakter en een “set van betekenissen”. De leeuw, als de koning der beesten, geeft de bereidheid van het bedrijf aan om zijn leidende positie in de markt te verdedigen. Eagle wordt geassocieerd met het gevoel van vliegen, dat vooral dicht bij liefhebbers van kwaliteitsauto’s staat. Als we de mythologie ingaan, is het vermeldenswaard dat de griffioen een mythisch wezen is met het hoofd van een adelaar en het lichaam van een leeuw. Wanneer het beeld van een griffioen wordt gebruikt in merkidentiteit, willen ze de kracht en hoge status benadrukken, omdat de adelaar de koning der vogels wordt genoemd en de leeuw de koning der beesten.
- Ten tweede worden de meeste dieren in de hoofden van mensen geassocieerd met gedachten over snelheid, behendigheid, uithoudingsvermogen, onverschrokkenheid en het vermogen om te overleven. Voor een automerk is zo’n symboliek heel toepasselijk, want een goede auto moet ook sterk en wendbaar zijn.
Denk aan populaire automerken die een griffioen in hun logo’s hebben gebruikt.
Vauxhall
Het is een Brits bedrijf met hoofdkantoor in Bedfordshire, opgericht door Alexander Wilson in 1857. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van personenauto’s en kleine bedrijfswagens. Er was echter een periode in de geschiedenis van het bedrijf dat het ook bussen en vrachtwagens produceerde.
Al meer dan 2 decennia is het bedrijf erin geslaagd zijn positie als de op één na grootste autofabrikant in het VK te behouden.
Het merklogo is in verschillende perioden van zijn geschiedenis veranderd. Toen in 2008 bijvoorbeeld een andere versie van het herontwerp van het logo verscheen, zei directeur Bill Parfit dat het nieuwe logo niet alleen respect uitstraalt voor meer dan 100 jaar merkgeschiedenis, maar ook een vernieuwde filosofie in zich draagt.
Het ronde embleem van het merk is voorzien van een griffioen. En in het hart ervan is het wapen dat toebehoorde aan Folk de Broth. In de 18e eeuw kreeg deze huursoldaat het landgoed van Luton aangeboden vanwege het feit dat de Folk bekend stond om zijn uitstekende service aan de vorst. Het huis gebouwd door de soldaat werd bekend als Vauxhall. Toen Opel de plot van dit embleem leende, wilde het de band met de eerder genoemde omgeving benadrukken.
Binnen het ronde embleem zien we een afbeelding van een griffioen die een vlag vasthoudt met een hoofdletter van de bedrijfsnaam. Ziet er krachtig en zelfverzekerd uit.
Saab
Dit Zweedse bedrijf, met hoofdkantoor in Trollhättan, werd opgericht in 1937. Helaas hield het bedrijf in 2012 op te bestaan. Tijdens zijn actieve werk produceerde het bedrijf auto’s die beroemd werden om hun hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en uithoudingsvermogen. En het merklogo zelf is een van de meest herkenbare auto’s ter wereld geworden. Het embleem is ontleend aan het officiële wapen van graaf von Skane.
Het blauwe ronde embleem toont een rode griffioen met witte contouren. Zijn afbeelding is geplaatst in profiel. De griffioen heeft een kroon op zijn kop. Terugkomend op de symboliek van dit dier, die eerder werd genoemd, versterkt de kroon zijn koninklijke status verder en getuigt van de grote ambities van het bedrijf. Voor de kroon is een gouden tint gekozen. De combinatie van blauw, rood, wit en goud in het logo oogt zeer geraffineerd en zorgt voor het juiste contrast. Het embleem van het bedrijf was stijlvol, origineel en herkenbaar.
Scania
Het bedrijf werd opgericht in 1891. Het bestaat tot op de dag van vandaag. De belangrijkste specialisatie van het bedrijf is de productie van vrachtwagens en bussen. Het bedrijf produceert ook motoren voor algemene industriële en maritieme toepassingen. Het logo toont dezelfde griffioen als in het vorige geval. En dat is niet vreemd, aangezien beide bedrijven vertegenwoordigers zijn van de Zweedse auto-industrie.
Het enige verschil tussen deze twee logo’s zijn enkele nuances in de contouren. Over het algemeen is hun concept identiek. Het is ontwikkeld door Karl Fredrik Reutersward. Hij is een beroemde schilder en beeldhouwer uit Zweden.
Gumpert
De geschiedenis van dit automerk begon relatief recent — in 2004. De oprichter is Roland Gumpert, tevens voormalig directeur van Audi. Het hoofdkantoor van het Duitse bedrijf is gevestigd in Altenburg. Het merk werd beroemd om zijn snelle Apollo-auto en brak verschillende records, die nog geen andere auto in dit segment hebben bereikt.
Gezien de kenmerken van dergelijke auto’s, wordt het vrij duidelijk waarom de mythische vogel, de griffioen, met een krachtige betekenis, op het embleem van het merk viel. Tegenwoordig werkt het bedrijf aan uitbreiding van de export en worden zijn voertuigen verkocht in Europa, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten.
De griffioen op het logo lijkt af te zetten en bereidt zich voor op het opstijgen of op een gevecht. Dit soort concurrentievermogen is begrijpelijk in de context van de Apollo-recordauto’s. Dit kan er echter op wijzen dat het voertuig klaar is om aan de behoeften van de eigenaar te voldoen en het onderweg niet in de steek laat.
ISO
Het bedrijf, opgericht door Renzo Rivolta, bestond van 1953 tot 1974. Ze specialiseerde zich in auto’s en motorfietsen. De Isetta is een legendarische auto die het merk in zijn tijd bijzonder succesvol en herkenbaar maakte. Maar ondanks de ups en downs kon het bedrijf het niet lang op de markt houden.
De gouden griffioen is afgebeeld in de stijl van de logo’s van die tijd. Tegenwoordig ziet het er buitengewoon en vintage uit. Over het algemeen is het logo vergelijkbaar met het wapen. Dit geeft aan dat het management van het bedrijf hoogstwaarschijnlijk het op grote schaal wilde ontwikkelen. Maar helaas is dit niet gebeurd en is de onderneming er niet in geslaagd de drager te worden van de evoluerende technologieën en tradities die tot op de dag van vandaag relevant zouden zijn. Toch heeft het een lichtend stempel gedrukt op zijn vakgebied. En niet minder interessant logo.
Dit was een selectie van de meest opvallende en herkenbare logo’s met de afbeelding van een griffioen.