Australische Automerken

Australische Automerken

De 100-jarige geschiedenis van de Australische auto-industrie begon aan het eind van de 19e eeuw, toen twee uitvinders de Phaeton-stoomploeg ontwikkelden. De eerste auto met een verbrandingsmotor verscheen iets later — in 1901. Later werden op basis daarvan verbeterde modellen gemaakt met lokaal geproduceerde onderdelen. Trouwens, er worden nu maar heel weinig auto-onderdelen geproduceerd op het continent. Bovendien bleef er geen enkel bandenbedrijf over: dat laatste werd in 2010 gesloten.

De technische industrie kwam halverwege de 20e eeuw op gang toen Australië buitenlandse autofabrikanten begon aan te trekken. Bedrijven als Ford, General Motors en Toyota hebben besloten een lege niche op te vullen met hun eigen merken die specifiek zijn afgestemd op de Australische markt. De grootste opleving van de auto-industrie vond plaats in de jaren zeventig, toen ondernemingen ongeveer 500 duizend auto’s per jaar produceerden, waarmee het land volgens deze indicator de tiende van de wereld innam.

Wat is Australische automerken?

Australië heeft zowel zijn eigen automerken als die van Toyota, General Motors en Ford voor de Australische markt. Maar veel van deze merken zijn afgeschaft, dus nu ontwikkelt de auto-industrie van het land zich niet: bijna alle auto’s worden geïmporteerd uit het buitenland.

De eerste uitsluitend Australische autofabrikant was Tarrant. Het werkte korte tijd — van 1901 tot 1908. Daarnaast waren er andere inactieve bedrijven: Ilinga (1974-1975) met het enige AF-2-model, Giocattolo (1986-1989), Buckle Motors (1927-1967) biënnium), Bolwell (1962-1979), Purvis (1974-1991), OKA (1986-2010). De recordhouder in dit opzicht is Holden, dat in 1856 werd geregistreerd en in 2021 werd afgeschaft.

Grote Australische autofabrikanten

Toevallig waren er in 2015 nog maar drie actieve autofabrikanten in Australië: Holden (sinds 1931 een divisie van GM), Ford en Toyota. Maar ze beperkten ook de productie en maakten een einde aan de 100-jarige geschiedenis van de auto-industrie op het continent. Nu worden alle auto’s die beschikbaar zijn op de binnenlandse markt van het land geïmporteerd uit het buitenland.

Holden (1856-2021)

Holden Logo (1856-2021)

Holden wordt beschouwd als het oudste autobedrijf van Australië. Maar zijn voorganger J.A. Holden and Co., opgericht in 1856, had een lange geschiedenis in het maken van zadels en schakelde pas in 1908 over op auto-onderdelen. General Motors, dat het bedrijf in 1931 kocht, was in staat Holden uit zijn langdurige stagnatie te tillen. Dankzij haar initiatief werd in 1948 de productie van machines gelanceerd. Het gedwongen uitstel ontstond door de Tweede Wereldoorlog, toen alle fabrieken overgingen op de productie van militair materieel.

Lokale bestuurders wilden dat de eerste auto werd aangepast aan de Australische omstandigheden, maar het hoofdkantoor van GM besloot anders en stelde voor om gewoon een van de Chevrolet-modellen aan te passen. Ondanks het conflict steunde het moederbedrijf Holden en investeerde het enorme sommen geld in dit merk. En toch, na de stijging van de verkoop in de jaren negentig. gevolgd door een daling die begon in de jaren 2000. Het bedrijf leed verliezen en sloot assemblagelijnen totdat het één fabriek over had. Het werd stopgezet in 2017 en het merk Holden hield officieel op te bestaan ​​op 1 januari 2021.

FPV (2002-2014)

FPV Logo (2002-2014)

De volledige naam van FPV klinkt als Ford Performance Vehicles. Dit merk verscheen in 2002 op basis van de Ford Tickford Experience en bestond tot 2014 als een van de divisies van Ford Australia. Tegelijkertijd bezat de Ford Motor Company uit Australië slechts de helft van de onderneming en het tweede deel stond ter beschikking van het Britse autoraceteam Prodrive.

Historisch gezien is dit omdat het FTE-dealernetwerk werd voorafgegaan door een partnerschap tussen Ford en Tickford (een engineeringbedrijf dat voorheen eigendom was van Prodrive). Ze werkten samen om op Falcon gebaseerde auto’s te bouwen en samen vormden ze de Ford Tickford Experience om ze te verkopen. In 2002 werd een rebranding doorgevoerd en werd de gezamenlijke onderneming Ford Performance Vehicles.

HSV (1987-2021)

HSV Logo (1987-2021)

Het merk HSV bestond als dochteronderneming van Holden en verdween daarmee op 1 januari 2021. Dit bedrijf werd in 1987 opgericht ter vervanging van het Holden Dealer Team. Het werd mede opgericht door Tom Walkinshaw Racing en de autofabrikant Holden van General Motors.

Onder het merk HSV werden modificaties van verschillende auto’s geproduceerd. De meest bekende zijn de Avalanche crossover SUV, de ClubSport sportsedan, de Senator luxe sportwagen en andere modellen. Nadat de divisie was gesloten, werd deze opgevolgd door General Motors Specialty Vehicles.

Elfin (1959-2012)

Elfin Logo (1959-2012)

Elfin is een van de weinige autofabrikanten in Australië die niet is stilgelegd. Het bestaat nog steeds, hoewel het sinds maart 2012 niets meer produceert. Zoals de volledige naam van het bedrijf (Elfin Sports Cars Pty Ltd.) doet vermoeden, is het gespecialiseerd in de productie van racewagens en sportwagens.

Het bedrijf werd opgericht in 1959 en veranderde vele eigenaren zonder lang bij iemand te blijven. Het is momenteel eigendom van voormalig autocoureur Tom Walkinshaw, die al sinds 2010 dood is.

Het hoofdkantoor van de organisatie is in Melbourne, en de fabrieken zijn vlakbij in de buitenwijken. Tot 2012 werden daar drie voertuigmodellen geproduceerd: de sportwagens MS8 Clubman, MS8 Streamliner en T5 Clubman.

Ford Australia (1925-2016)

Ford Australia Logo (1925-2016)

De Australische vestiging van de Ford Motor Company, bekend als Ford Australia, werd in 1925 geopend. In de beginjaren produceerde het Canadese modellen van onderdelen die vanuit het buitenland aan het land werden geleverd. Een voorbeeld van zo’n transport is de Tin Lizzie, die de eerste «wereldwijde» auto werd. Maar de divisie werd bekender door zijn Falcon, die van 1960 tot 2016 in Australië werd geproduceerd. Eind 2016 besloot Ford de autoproductie op het continent permanent te beperken.

Toyota Australia (1963 — 2017)

Toyota Australia Logo (1963-2017)

Toyota Australia sloot, in navolging van Holden (GM) en Ford, al zijn fabrieken. De laatste onderneming stopte met werken in oktober 2017. De reden is het gebrek aan vraag naar auto’s als gevolg van goedkope geïmporteerde voertuigen en de stijging van de productiekosten. Dus de Toyota-divisie, die in 1963 de Australische markt betrad, meer dan 2 miljoen auto’s produceerde en Holden verving, maakte een einde aan haar lange geschiedenis.

Mack Trucks Australia (1963)

Mack Trucks Australia Logo (1963)

Mack Trucks Australia, opgericht in 1963, is toegewijd aan het aanpassen van vrachtwagens aan de natuurlijke omstandigheden van het continent. Ingenieurs ontwerpen aangepaste vrachtwagens voor verschillende zakelijke behoeften. Zo zijn er innovatieve modellen met speciale veiligheidssystemen ontwikkeld voor de zwaarste tests en moeilijke circuits. De fabrikant bezit industriële fabrieken in Kentucky (VS) en Queensland (Australië).

Iveco Australia (1975)

Iveco Australia Logo (1975)

Ondanks de problemen in de auto-industrie, blijft Iveco Australia trouw aan zijn principes en produceert het ongeveer honderd voertuigen per jaar. De fabriek is gevestigd in Melbourne, waar bussen en vrachtwagens worden gebouwd om te passen bij de complexe geografie van het land. Bovendien levert het bedrijf niet alleen voertuigen aan omwonenden, maar werkt het ook mee aan de aanleg van wegeninfrastructuur. Dit doet zij al sinds de oprichting aan het begin van de vorige eeuw.

Heeft Australië autofabrikanten?

Ondanks jaren van achteruitgang in de auto-industrie, heeft Australië nog steeds fabrikanten van auto's - meer specifiek vrachtwagens en bussen, ontworpen voor de moeilijke geografie van het continent. Dit is Iveco Australië. Ook de firma Mack Trucks Australia blijft werken aan de modernisering van vrachtwagens.

Welke auto's werden er in Australië gemaakt?

Holden, FPV, Toyota Australia, Elfin, Nota Sports and Racing, Australian Motor Industries, Rootes Australia, Australian Six, Birrana, Giocattolo-auto's werden eerder in Australië geproduceerd. En het transport van Mack Trucks Australia en Iveco Australia gebeurt nog steeds in Australische fabrieken.

Hoeveel verschillende automerken zijn er in Australië?

Op de automarkt van dit land zijn tientallen merken vertegenwoordigd, maar de meeste worden geïmporteerd uit het buitenland. Veel bedrijven sloten de productie in Australië, er bleven er maar een paar over.

Wat is de beste auto van Australische makelij?

Onder de auto's die in Australië zijn geproduceerd in de geschiedenis van de lokale auto-industrie, zijn de beste Holden VF Commodore, Ford Territory, Toyota Camry Hybrid, Holden 48-215, Ford Falcon GT-HO, Mitsubishi Magna, Ford Coupe Utility, Holden Monaro, Ford Falcon XR6 Turbo, Nissan R31 Skyline en eervolle vermeldingen.