Argentijnse Automerken

Argentijnse Automerken

De eerste auto in het land werd in 1912 gemaakt door Orasio Anasagasti in Buenos Aires. En zijn successen op dit gebied van bijna een eeuw geleden behoren al tot het verleden. Constante politieke en economische crisissituaties in het land zijn de reden geworden voor de praktische afwezigheid van een eigen auto-industrie. Alle fabrieken zijn eigendom van grote buitenlandse bedrijven en bedrijven. Pogingen om hun eigen productie te creëren waren niet succesvol.

In de jaren 60 van de vorige eeuw slaagde Argentinië erin om zijn eigen originele sportwagens te gaan produceren, maar dit initiatief werd snel stopgezet. Tegenwoordig is er in Argentinië één nationale fabrikant — ASA. De productie ervan is alleen gericht op op maat gemaakte replica’s van succesvolle sportmodellen van de afgelopen jaren. Samen met het Braziliaanse Agrale wordt de leger-SUV VLEGA Gaucho geproduceerd.

1. Anasagasti

Anasagasti Logo

Anasagasti was het eerste autobedrijf in Argentinië, opgericht in 1909 door Orasio Anasagasti en gevestigd in Palermo, Buenos Aires. Haar eerste auto was de Anasagasti 12CV uit 1912 en in 1914 werd de sportieve Anasagasti 15CV geproduceerd. Maar de productie kan niet concurreren met Ford, dat goedkopere auto’s op de binnenlandse markt aanbiedt. Het merk ging in 1915 failliet. Het embleem had de vorm van een cirkel, waarbinnen een kleinere was geplaatst, die een schild voorstelde. In het bovenste deel was een zespuntige ster. De naam van de oprichter en de naam van de oprichtende stad werden ingeschreven rond de omtrek van de grote binnenste cirkel.

2. Andino

Andino Logo

In de geschiedenis van de Argentijnse auto-industrie vind je de naam Andino — de naam van een klein autobedrijf opgericht in 1967 in Buenos Aires. De enige auto die haar bekendheid bezorgde, was de Andino GTA 1-coupé, waarvan de eerste serie werd geproduceerd tot 1970, en de tweede, met een Renault-motor, werd gelanceerd in 1976 en werd geproduceerd tot 1978, toen het merk werd gesloten. De auto werd met de hand geassembleerd en concurreerde met bekende merken. Het merklogo werd op de kap van de motorruimte geplaatst. Het was de volledige naam van het merk, uitgevoerd in een lettertype dat leek op een handgeschreven inscriptie.

3. Hispano-Argentina

Hispano-Argentina Logo

Hispano-Argentina is een gediversifieerd Argentijns bedrijf dat in 1925 werd opgericht door Carlos Ballester en Eugenio Molina in Buenos Aires. Het bedrijf hield zich niet alleen bezig met de productie van auto’s. De automobieldivisie heette HAFDASA. De bus was de eerste volledig geassembleerde uit Argentijnse gemaakte componenten. Onder de bekende modellen van het merk zijn de tweezits D3 Record auto, de Criollo Grande 6 x 6 vrachtwagen, het prototype van de El Redondo personenauto. In 1953 hield het merk op te bestaan. Het bedrijfslogo was gemaakt in de vorm van ingezette vleugels en een ruit van gestileerde letters H en A. Daarboven was het symbool van de rijzende zon.

4. IKA

IKA Logo

Industrias Kaiser Argentina SA werd in 1956 opgericht als een joint venture met het hoofdkantoor van Kaiser Motors in de provincie Córdoba, Argentinië. De faam van het merk werd gebracht door het bijzonder populaire Torino-model. Het merk produceerde ook seriële Kaiser Jeep en American Motors, Rambler Classic, Ambassador-modellen. In 1970 beëindigt Industrias Kaiser zijn autoproductie door IKA over te dragen aan zijn partner Renault. Dit was het einde van de geschiedenis van het merk. Het merkembleem had de vorm van een cirkel die horizontaal in 2 delen was verdeeld. In het bovenste gedeelte werd de afkorting van de merknaam in rood aangebracht. Onderaan, op een donkerblauwe achtergrond, stond de volledige naam in witte letters.

5. Siam Di Tella

Siam Di Tella Logo

Het Argentijnse productiemerk Siam Di Tella staat bekend om zijn multi-profile productie, waarbij een deel werd ingenomen door de fabricage van auto’s. Torcuato di Tella, opgericht in 1911, was gevestigd in Buenos Aires. Autodirection werd geopend na de goedkeuring van overheidsmaatregelen om de verkoop van buitenlandse auto’s te verbieden. Onder licentie werd het model Siam di Tella 1500 uitgebracht, gevolgd door de Traveler stationwagen, de Argenta pick-up truck en de populaire Magnette. In 1966 ging het merk failliet. Het logo was een gestileerde letter S, gemaakt in de stijl van gotische symbolen.