Afrikaanse Automerken

Afrikaanse Automerken

Afrikaanse automerken zijn niet in een heel groot aantal in de wereld vertegenwoordigd, maar het is niet waar dat er geen auto-industrie op het continent is. Er is inderdaad niet veel ervaring in auto-ontwerp in Afrika. Dit betekent echter niet dat alle Afrikaanse autofabrikanten dochterondernemingen of onopvallende kleine bedrijven zijn. De vijftien bedrijven en hun logo’s die hieronder worden weergegeven, zijn een levendig voorbeeld van het feit dat de auto-industrie op het Afrikaanse continent niettemin haar eigen interessante geschiedenis en moderniteit heeft.

Mobius Motors

Mobius Motors Logo

Deze autofabrikant produceert 2 SUV-modellen. Zulke machines zijn wat je nodig hebt voor Afrika en zijn off-road. Deze auto’s zijn echter vrij duur. We kunnen stellen dat ze een echte luxe zijn voor de lokale bevolking.

Als we het merklogo analyseren, zien we de Mobius-strip. Het is afgebeeld met drie hoeken, er wordt een donkergrijze kleur gebruikt. Dit embleem ziet er beknopt en indrukwekkend uit. De contouren geven de ernst en overtuigingskracht weer, evenals de degelijkheid die typerend is voor deze SUV’s.

Opgemerkt moet worden dat het bedrijf zelf vrij jong is. Het is sinds 2010 op de markt. De zelfverzekerde positie van het bedrijf vandaag motiveert ons echter om goede vooruitzichten voor het te zien. De auto’s die de Afrikaanse fabrikant aan zijn klanten aanbiedt, zijn in ieder geval goed aangepast aan het landschap van dit continent.

Saroukh El-Jamahiriya

Saroukh El-Jamahiriya Logo

In dit geval hebben we het over het prototype van de Libische auto, waarvan de presentatie in 2009 plaatsvond. De auto was gepland in het formaat van een luxe limousine. Ze zou zo’n evenement als de viering van de 30e verjaardag van de Libische revolutie versieren.

De kleurstelling van de auto is niet toevallig gekozen, omdat de groene kleur wordt geassocieerd met de genoemde revolutionaire gebeurtenissen. De productie was echter geen succes. Het viel gewoon uit elkaar omdat er niet goed over was nagedacht.

Het logo, dat eruitziet als een wapenschild, is echter in deze selectie opgenomen omdat het onderdeel uitmaakt van het verhaal. De adelaar op het logo ziet er zeer zelfverzekerd uit en de aanwezigheid van een grote concentratie van een gouden tint in het embleem suggereert dat dit een echt prestigieus product moest zijn dat bedoeld was voor statuskopers. Het is jammer dat dit alles alleen op het niveau van grootse plannen bleef.

Proforce

Proforce Logo

De geschiedenis van deze fabrikant is veel optimistischer omdat hij vandaag nog steeds actief is in de industrie. Sinds de oprichting in 2008 heeft het bedrijf tot nu toe haar omzet aanzienlijk verhoogd en kon het zijn doelgroep voorzien van een aanbod van een dergelijk product waar echt vraag naar is.

Proforce is gespecialiseerd in beschermde en gepantserde auto’s. Het assortiment omvat zowel civiele als militaire voertuigen. Kortom, de lijn is uitgebreid en interessant, zodat klanten de mogelijkheid hebben om te kiezen wat ze nodig hebben.

Het logo van het bedrijf maakt gebruik van een combinatie van bordeauxrode en grijze kleuren. Dit kleurenschema oogt contrasterend, maar is tegelijkertijd vrij ingetogen.

De stilering van de tweede letter «o» lijkt enigszins op een doelwit. Dit kan een aanwijzing zijn dat het bedrijf erin is geslaagd om aan de vraag van zijn doelgroep te voldoen en echt dergelijke auto’s aan te bieden waarnaar veel vraag is.

Kantanka

Kantanka Logo

Het bedrijf met zo’n klinkende en herkenbare naam is gevestigd in Ghana. Het werd opgericht in 1994. Bijgevolg is zijn pad in deze sector iets steviger dan dat van de hierboven besproken concurrenten.

Ondanks dat het bedrijf niet kan bogen op indrukwekkende interne ontwikkelingen, wordt de stabiliteit en stabiliteit in de markt bereikt door één weloverwogen factor. Het bedrijf is dus gespecialiseerd in het assembleren van auto’s die zijn ontworpen door andere merken. Meestal hebben we het over Chinese ondernemingen.

Het genoemde samenwerkingssysteem heeft Kantanka een gestage en consistente ontwikkeling opgeleverd. En daar is niets vreemds aan, want het bedrijf neemt geen risico met testontwikkelingen, maar neemt in productie wat al getest is.

De productlijn van geproduceerde auto’s is vrij breed. Het omvat luxe SUV’s, praktische vrachtwagens en eenvoudige sedans die populair zijn in het massamarktsegment. Het assortiment is kortom grootschalig, interessant en divers.

Trouwens, de merkingenieurs van Kantanka hebben niettemin zelf een waardige auto ontwikkeld. Dit is een SUV van Otumfuo.

Het logo van de onderneming bevat de afbeelding van een ster in een rond frame en de merknaam op een blauwe achtergrond. Metaalkleur wordt gebruikt voor de belangrijkste elementen van de compositie. Het gebruik van deze tint in de visuele identiteit van automerken is een vrij veel voorkomende techniek. In principe wordt deze kleurstelling geassocieerd met de auto-industrie. De ster kan verwijzen naar de hoge kwaliteit en het prestige van de geproduceerde auto’s, en op een blauwe achtergrond ziet het er organisch uit. Daarnaast roept blauw bepaalde associaties op met ernst en een doordachte zakelijke benadering.

Wallyscar (of Wallys)

Wallyscar Logo

Het productiebedrijf, geregistreerd in Tunesië, betrad zijn marktsegment in 2006. Ze is gespecialiseerd in SUV’s. Als we dit feit analyseren en vergelijken met de beschrijving van het assortiment van een aantal bedrijven, die hierboven besproken is, is een bepaalde trend waar te nemen. Afrikaanse autofabrikanten proberen auto’s te produceren die praktisch en toepasbaar zijn in de context van het echte landschap van dit continent.

De fabrikant Wallys is een kleinschalige fabrikant. Simpel gezegd betekent dit dat er slechts een paar honderd voertuigen per jaar door dit bedrijf worden geproduceerd. Niettemin geeft een stabiele positie in de markt aan dat het bedrijf de behoeften van zijn doelgroep kent en dekt.
Op het merkembleem zien we, net als in het vorige geval, een combinatie van metallic en blauwe tinten. Metallic is gekozen voor de badge zelf en blauw is voor de bedrijfsnaam, die eronder staat. Het embleem zelf is vrij beknopt, begrijpelijk en tegelijkertijd passend. We kunnen de grote «W» zien die fungeert als een hoofdletter in de naam van dit merk.

Menara (of CANAM)

Menara Logo

Als je kijkt naar de «leeftijd» van dit bedrijf in termen van de wereldwijde auto-industrie, dan is het vrij jong. Maar als je het vergelijkt met eerdere voorbeelden, dan kan Menara een echte veteraan in zijn branche worden genoemd, aangezien dit bedrijf in 1972 werd opgericht.
Het grootste deel van het assortiment van deze fabrikant zijn retro-auto’s. Het productassortiment van het bedrijf is vrij bescheiden. Wat betreft de vlaggenschipauto’s in de productielijn van het merk, dit is alleen de Menara WSC-auto. Deze op Casablanca geïnspireerde auto is echter luxueus en prestigieus.

Het bedrijfslogo maakt gebruik van een zeer stijlvolle combinatie van metallic en gouden kleuren. Over de eerste hiervan is in de bovenstaande voorbeelden al veel gezegd. Laten we de combinatie met gouden kleur in meer detail analyseren. Hier wordt het typische kleurenschema van de auto-industrie aangevuld met hints van luxe en chic. Dit geeft de visuele identiteit van het merk meer geloofwaardigheid en associatie met prestige.

De gouden letter «M» zit in een vierkante zilveren lijst met afgeschuinde hoeken. Aan weerszijden van het midden van de compositie lopen de vleugels uit elkaar, wat erop duidt hoe snel en dynamisch de auto op de weg is. Het logo oogt in één woord luxe, solide en overtuigend.

Kiira

Kiira Logo

En dit automerk komt uit Oeganda. De geschiedenis begon relatief recent — in 2014. Het bedrijf is ontstaan ​​op initiatief van de overheid. Zijn specialisatie is de productie van bussen. Er zijn echter ook enkele standaard automodellen in het assortiment van de fabrikant.

De geschiedenis van het bedrijf, evenals zijn oorsprong, verklaren volledig de stijl van het logo. Het embleem gebruikt de kleuren van Oeganda en in het logo staat de nationale vogel van deze staat.

Als we een beetje afstand nemen van dergelijke diepgaande analyses en het embleem uitsluitend vanuit een visueel oogpunt beoordelen, ziet het er helder genoeg uit, waardoor het gedenkwaardig, herkenbaar en expressief is.

Laraki

Laraki Logo

Deze autofabrikant is opgericht in 1999. Dit merk komt uit Marokko. Ondanks het feit dat de productlijn van het bedrijf vrij bescheiden is in termen van diversiteit, is de kwaliteit van de geproduceerde voertuigen betrouwbaar genoeg voor het bedrijf om vertrouwen te hebben in de automarkt van zijn continent.

De basis van het assortiment van het bedrijf zijn snelle sportwagens. Als we het hebben over de kenmerken van het productieproces, is het vermeldenswaard dat het bijna altijd motoren van buitenlandse oorsprong gebruikt.

Het embleem van het bedrijf is een vleugel, die zich in een rond frame bevindt. Een scherp uiteinde van de vleugel gaat naar de rand van het frame. Wat betreft het kleurenschema, het combineert een metallic tint met zwart. Het embleem ziet er traditioneel uit voor zijn industrie. Het is overtuigend, concreet en duidelijk in symboliek, wat erg belangrijk is voor een bedrijf dat het logo beschouwt als een middel om met klanten te communiceren.

Birkin

Birkin Logo

Het Zuid-Afrikaanse bedrijf, gespecialiseerd in sportwagens, werd opgericht in 1982. De fabrikant is kleinschalig. Toch weerhoudt de kleinschalige productie het bedrijf er niet van om met vertrouwen in zijn niche te werken en voertuigen van hoge kwaliteit te produceren.

Het assortiment is gebaseerd op variaties van oude Lotus modellen. Er zijn weinig aanpassingen aan dergelijke auto’s, maar er is veel vraag naar bij hun klanten. Voor de meeste van deze machines werd de Lotus Super 7 de basis.

Het is vermeldenswaard dat het bedrijf vanaf de jaren 80 geleidelijk uitbreidde. Daarom produceert het auto’s die niet alleen op het Afrikaanse continent worden verkocht, maar ook naar andere landen worden geëxporteerd. Deze auto’s worden bijvoorbeeld verkocht via dealers in Japan, de VS en Europese landen.

In juli 2013 werd het assortiment van het merk aangevuld met een widebody-versie van de auto. De auto is 3 centimeter langer en 4 centimeter breder.

Het bedrijfslogo combineert metallic kleur met zwart. Binnen het ronde embleem op een zwarte achtergrond zie je een driehoek met afgeronde hoeken. En binnenin staat een gestileerde hoofdletter van de naam van dit bedrijf. Dit zijn traditionele motieven in de stijl van het logo, zoals blijkt uit het kleurenschema dat in het logo uit bovenstaande voorbeelden is gebruikt. Zo’n visuele oplossing is terecht, omdat er staat bij welk gebied dit logo hoort.

Harper

Harper Logo

Dit Zuid-Afrikaanse bedrijf is oorspronkelijk gevestigd in Botswana. Deze gebeurtenis vond plaats in 2004. Verder werden productiefaciliteiten overgebracht naar Zuid-Afrika. Ondanks dat auto’s uit het assortiment van dit merk ook in stedelijke omstandigheden gebruikt kunnen worden, zijn ze oorspronkelijk ontwikkeld om mee te racen. Het assortiment is gebaseerd op sportracewagens.

Deze specificiteit van het productassortiment wordt ook weergegeven op het logo. Ondanks dat het een minimalistisch ontwerp heeft, duidt het schuine type op een associatie met snelheid, die zo relevant is voor sportwagens. Tegelijkertijd ziet het zwarte lettertype er solide, overtuigend en beknopt uit. Het is een goede zet voor een bedrijf dat wil laten doorschemeren met de ernst waarmee het met zijn eigen zaken omgaat.

Paramount

Paramount Logo

Over dit bedrijf gesproken, het is vermeldenswaard dat het behoort tot de geschiedenis van de Afrikaanse auto-industrie, maar niet tot de moderniteit van dit gebied. Het hoogtepunt van de productie was in de jaren 50 van de vorige eeuw. Er werden kleine 2-zits roadsters gemaakt.

Het bedrijf kon zich niet onderscheiden door de schaal van de productie. Er waren slechts 2 automodellen in de productlijn en er werden minder dan 100 stuks gemaakt.

Het logo combineert witte, rode en zwarte kleuren. De laatste is nauwelijks zichtbaar en wordt gebruikt als contour voor de hoofdcompositie. Binnen de afbeelding van bergen met 2 toppen staat een schuine hoofdletter van de merknaam. Hieronder staat de volledige naam van het bedrijf. Het embleem ziet er vrij helder en indrukwekkend uit. Het is jammer dat het alleen kan worden geanalyseerd in de context van de geschiedenis, en niet het heden, van de auto-industrie in Afrika.

Bailey

Bailey Logo

Deze Zuid-Afrikaanse autofabrikant heeft een meer vrolijke geschiedenis dan het vorige bedrijf in deze collectie. Bailey is opgericht in 2003. Een kenmerk van de productie is dat dit bedrijf geen eigen auto’s maakt. Het richt zich op replica’s van klassieke raceauto’s. Dit zijn bijvoorbeeld Rover P4 en Ford GT40. Trouwens, het bedrijf produceert niet alleen auto’s, maar ook reserveonderdelen voor hen.

Het logo van dit bedrijf valt op tussen andere emblemen van autobedrijven. Hij ziet er stralend en vrolijk uit. Binnenin het ronde embleem zie je de hele compositie, waarvoor veel kleuren zijn gebruikt.

Langs de omtrek op een witte achtergrond staat de naam van het bedrijf. En in het centrale deel staat een afbeelding van de weg tegen de achtergrond van een schilderachtig natuurlandschap. Deze combinatie onderscheidt dit logo visueel van andere. En hoewel het verre van minimalistisch is, oogt de compositie niet opgehoopt of overbelast qua visuele accenten. Het ziet er vrij stijlvol en harmonieus uit.

IVEMA

IVEMA Logo

Dit Zuid-Amerikaanse bedrijf is opgericht in de jaren 90. Specialisatie — militaire voertuigen. De productielijn omvat zowel gevechtsmodules als gepantserde tactische voertuigen. De fabrikant behoort tot kleinschaligheid. Het produceert letterlijk enkele honderden auto’s per jaar. Het bedrijf is echter stabiel in zijn vakgebied en produceert auto’s waar een matige vraag naar is.

Het logo van de onderneming is gemaakt in de stijl van minimalisme. Het zwarte romeinse lettertype geeft het specificiteit. En het lichtgroene element bovenaan het logo verzacht de algehele compositie een beetje, waardoor het frisser van kleur wordt.

URI Purposely Built Vehicles

URI Purposely Built Vehicles Logo

Ook hier hebben we het over een Zuid-Afrikaans bedrijf. Het bedrijf is opgericht in 1995. De basis van de productielijn zijn praktisch berijdbare auto’s die toepasbaar zijn in het lokale landschap. Ook in het assortiment van het bedrijf zijn er pickups.

Een symmetrische visuele compositie in fel geel vormt de basis van het logo. Daaronder staat de naam van het bedrijf, waarvoor een recht zwart lettertype is gebruikt.

Dit was een selectie van logo’s van Afrikaanse autofabrikanten. Ondanks het feit dat sommigen van hen al ophouden te bestaan, zijn hun emblemen onderdeel van de geschiedenis geworden. En veel van de bedrijven hebben, ondanks de kleine productievolumes, een stevige positie in hun branche.