Russische motorfietsenmerken

Russische motorfietsenmerken

Russische motorfietsen zijn nog nooit zo populair geweest in de wereld als in het midden van de 20e eeuw. Het was tijdens het Sovjettijdperk, dat tegenwoordig iedereen probeert te presenteren als de meest sombere en minder ontwikkelde, dat het hoogtepunt van de ontwikkeling van de Sovjet-motorfietsindustrie valt. De ineenstorting van de USSR leidde tot de praktische vernietiging van dit soort industrie. En pogingen om de oude glorie van vandaag te herstellen zijn nog niet met succes bekroond. Geïsoleerde gevallen zijn nog steeds niet te vergelijken met het enorme succes uit het verleden. Het in stand houden van de Russische motorindustrie vandaag de dag is grotendeels gevallen op de schouders van enkele oude maar bekende merken die de moeilijke tijden hebben overleefd.

Wat is Russische motorfietsmerken?

De bekendste Russische motormerken die de wereldmarkt hebben betreden zijn Ural, Stels, ZiD, BaltMotors, Irbis, AVM en IZh.

Een vergelijking van het heden met de geschiedenis van de Russische motorfietsindustrie is niet objectief en in het algemeen mogelijk. Beroemde Sovjetmerken waren een volwaardig product van de Sovjetproductie van een schroef tot een stoel en kregen wereldwijde erkenning als een heel product van het land. Moderne bedrijven die zichzelf luidkeels positioneren als leiders van de Russische motorfietsindustrie, kunnen alleen bogen op hun eigen ontwerp van motorfietsen of het vermogen om ze te laten rijden, geassembleerd tot een enkel mechanisme van reserveonderdelen van buitenlandse fabrikanten. Maar onlangs zijn er nieuwe ontwikkelaars verschenen die proberen het binnenlandse merk echt te ondersteunen op basis van structuren die zijn samengesteld uit elementen die in Rusland zijn geproduceerd. Vandaag kunnen we zeggen dat de terugkeer naar eerdere successen is begonnen.

1. Ural

Ural Logo

Het bekendste Sovjet-motormerk was en is het bedrijf IMZ-Ural. Het bedrijf werd in 1941 opgericht door de Sovjetregering in Irbit. Sindsdien houden de producten al tientallen jaren de palm van de beste Russische fabrikant vast. Het merk was bestand tegen de moeilijkste periode van de ineenstorting van de staat. Dit werd mogelijk gemaakt door de constante vraag naar Ural-motorfietsen in sommige Europese landen en de VS. Het eerste model is gebaseerd op het basisontwerp van de BMW R-71. Zware motorfietsen met een zijspan werden gekenmerkt door een hoog vermogen en crosscountry-capaciteiten, dankzij de aandrijving naar beide wielen. De techniek was onmisbaar in offroad-omstandigheden. Daarnaast produceerde het bedrijf een stedelijke versie — het ST-model. Het bedrijf zet zijn activiteiten voort vanwege de hoge populariteit van zijn producten.

De letterafkorting IMZ was het centrale element van het embleem. Het bord is een gestileerd wiel van twee cirkels die in elkaar zijn gegraveerd. Een gelijkbenige driehoek is ingeschreven in het kleine veld. De interne ruimte van de figuur wordt ingenomen door de afkorting van de naam van de onderneming van de fabrikant. In het veld tussen de kleine en grote cirkels staat in het bovenste gedeelte een inscriptie — URAL MOTORCYCLES. De kleur van het logo is zwart monochroom. Het kenmerkt de ernst en ernst van de staatsproductie die is gericht op het voldoen aan zowel de civiele als de defensiebehoeften.

2. Stels

Stels Logo

Stels is een van de merken die al in 1996 in het nieuwe Rusland zijn geboren in Lyubertsy, regio Moskou, als een van de activiteiten van het bedrijf Velomotors. De oprichting van het merk werd veroorzaakt door de noodzaak om een ​​aparte divisie te vormen die zich bezighoudt met de productie van motorfietsen en fietsen. Stels promootte de mogelijkheid om de producten van het bedrijf te individualiseren in een markt die behoorlijk gevuld was met vergelijkbare aanbiedingen. Het bedrijf ontwikkelt zijn eigen projecten van motorfietsen, ATV’s (sinds 2009) en fietsen, assembleert deze op basis van componenten uit China en implementeert deze via een breed netwerk van dealers over de hele wereld. In 2013 hebben de producten van het bedrijf de internationale certificering doorstaan.

Het Stels-logo is een levendig voorbeeld van modern minimalisme. Het embleem is gemaakt in een effen lichtgele kleur. Deze tint heeft een sterke positiviteit, waardoor het vooral goed is in het demonstreren van visuele eigen identiteit. De merknaam is een lichtgeel vierkant met een lichte helling naar rechts. Binnen in de figuur, op een witte achtergrond van een onvoltooide cirkel, is het symbool «S» ingeschreven — de hoofdletter van de merknaam. Witte kleur vormt de visuele indruk van de aanwezigheid van een symbool dat de Chinese «yin» en «yang» weergeeft. De naam van het merk is onder het teken — Stels geplaatst, uitgevoerd in een kleine letter die qua uitvoering dicht bij het type Comic Opera Oblique JNL van Jeff Levine in lichtgeel lijkt. De kanteling van alle elementen van het logo is een symbolische visualisatie van snelheid en het vermogen om te krijgen wat je vandaag en nu wilt.

3. ZiD

ZiD Logo

Een van de populaire Sovjet-tweewielige voertuigen was de legendarische «tapijtmaker» — een bromfiets van het merk Voskhod. De productie van Voskhod werd gevormd op basis van ZiD — Degtyarev Plant, opgericht op 27 augustus 1916 in Kovrov, Vladimir Oblast, Rusland. Ten tijde van de oprichting behoorde de onderneming tot de First Russian Joint Stock Company of Rifle and Machine Gun Plants. In de Sovjettijd werden er machinegeweren van Fedorov, Degtyarev, Goryunov, de wereldberoemde PPSh, op gemaakt. Sinds 1946 is de productie van de eerste K-125 motorfietsen begonnen. Vandaag de dag is ZiD onderdeel van High Precision Systems (Rostec) en heeft het verschillende divisies in de motorfietsindustrie. ZiD produceert motorfietsen gebaseerd op ontwikkelingen uit de tijd van de USSR en motorfietsen van het Chinese merk Lifan.H

et ZiD-logo herhaalt in zijn vorm het beeld van een wiel, wat traditioneel is voor ondernemingen met mobiele Sovjettechnologie. Gedurende deze periode werd er zeer weinig aandacht besteed aan de aantrekkingskracht van het merk. Alle productiekrachten waren gericht op eenvoud en herkenbaarheid van het product, dat erkenning zou krijgen van de consument voor zijn kwaliteit, de mogelijkheid van langdurig functioneren. Daarom waren beknoptheid, eenvoud en uniekheid van de emblemen de belangrijkste richtingen bij hun creatie. Het ZiD-logo is gemaakt in een effen blauwe kleur. In het midden van de cirkels werd de afkorting ZiD geplaatst met een rechte helling. Boven de middelste letter «fladderde» een vijfpuntige ster.

4. BaltMotors

BaltMotors Logo

Baltmotors is het eerste Russische bedrijf dat motorvoertuigen assembleert na de ineenstorting van de USSR, opgericht in 2004 in Kaliningrad. De producten van het bedrijf bestaan ​​uit verschillende typen — motorfietsen, ATV’s, sneeuwscooters, lichte gemotoriseerde trekvoertuigen. Vooral de laatste zijn gewild in Europa, Canada en de VS. Het bedrijf verwierf bekendheid door de hoge kwaliteit van zijn producten. Dit wordt gewaarborgd door het gebruik van moderne Japanse en Chinese technologieën. De productie van motorfietsen omvat tegenwoordig de ontwikkeling en modificatie van 10 modellen. Het assortiment omvat bijna alle gebieden waarin ze kunnen worden gebruikt om een ​​persoon comfortabel te leven, evenals sportgebieden.

Het Baltmotors-logo houdt rekening met de moderne visualisatie-eisen en de psychologie van informatieperceptie door de huidige consument. De kleur van het bord bestaat uit zwart en zilvergrijs. Het ronde logo heeft een visuele uitstulping naar het midden. In het bovenste deel van de binnenrand van de cirkel is de tekst — baltmotors in Latijnse hoofdletters rond de cirkel aangebracht. Midden — «bm». Een gestileerde afbeelding van een radiator wordt gevormd langs de omtrek vanaf het begin van de inscriptie van de merknaam tot de laatste letter. Aan de onderkant bevindt zich een strip in getande uitvoering, die een element is van een tandwiel in een geëxpandeerde uitvoering.

5. Irbis

Irbis Logo

De geschiedenis van Irbis Motors, een bedrijf voor de assemblage en verkoop van motorfietsen van Chinese fabrikanten, begon in 2000. Het merk PEKING IRBIS TRADING CO, LTD uit Taijou betrad de Russische markt op zoek naar vertegenwoordigers, wat het Russische bedrijf Vostokscooter werd. In 2004 werd het bedrijf omgedoopt tot Irbis Motors, het merk breidde zijn capaciteiten aanzienlijk uit, verwierf assemblagebedrijven en verhuisde van de categorie ‘alleen verkopen’ naar een productiebedrijf. Het aanbod omvat hoogwaardige en betaalbare motorfietsen en scooters, ATV’s en sneeuwscooters onder de TM Irbis. Ze onderscheiden zich door hun lage prijs en betrouwbaarheid, de mogelijkheid tot service en de constante beschikbaarheid van originele reserveonderdelen.

Het handelsmerk van het merk was de voetafdruk van het dier dat de naam aan het bedrijf gaf — de sneeuwluipaard. Het hele logo is in effen karmijnrood. Rechts van het pootsymbool staat de merknaam — Irbis. De tekst is in serif kleine letters. Deze prestatie creëert een visueel gevoel van versnelling dat kenmerkend is voor de product- en ontwikkelingsperspectieven van het hele bedrijf.

6. AVM

AVM Logo

Het merk AVM uit St. Petersburg werd in 1996 opgericht als een in het buitenland gemaakte motorfietshandelsonderneming. De naam zelf is gemaakt op basis van de afkorting van de eerste letters van de te koop aangeboden goederen — auto’s, fietsen, motorfietsen. Tegenwoordig voert het merk de detailhandel uit in buitenlandse automerken, groot- en kleinhandel in fietsen, evenals de productie en groot- en kleinhandelsverkoop van lichte motorfietsen en bromfietsen TM AVM en XMOTO. Later verwierf het bedrijf onder eigen naam eigen faciliteiten voor de productie van motorvoertuigen. Het bedrijf heeft een breed dealernetwerk in heel Rusland en verkoopt en onderhoudt de geproduceerde apparatuur.

Het AVM-embleem neigt naar het wereldberoemde Audi AG-logo. Dezelfde gouden ringen, alleen in de hoeveelheid van drie stuks en gemaakt met de kruising van elkaar. Elk van de ringen bevat een kleine letter van de afkorting van de bedrijfsnaam. De vloeiende overgang van de toon van de ringen zorgt voor een visuele perceptie van iriserend goud en zorgt voor volume in de vorm van een driehoekig prisma.

7. IZh

IZh Logo

Het beroemdste Sovjetmerk voor de productie van auto’s en motorfietsen — IZh, produceert al 80 jaar motorfietsen. De onderneming in de stad Izhevsk was een dochteronderneming van Izmash — een wapenfabriek en heette IzhAvto. De eerste motorfiets verliet de fabrieken in 1928 — IZH-1, ontwerpingenieur Petr Vladimirovich Mokharov. Vervolgens werd het assortiment motorvoertuigen van het merk aangevuld met vele soorten verschillende uitvoeringen. Onder hen waren de meest bekende de Izh-Jupiter-5 van de middenklasse en het sport- en toeristenprofiel Izh-Planeta-Sport, geproduceerd in de periode van de jaren 70 tot de jaren 80 van de vorige eeuw. Er was veel vraag naar de modellen in Europa en Amerika onder de merken Cossack en Neval. Samen met Ural en Dnjepr, die een achteruitversnelling hadden, stonden IZh-motorfietsen aan het hoofd van alle motormerken die in die tijd in de USSR werden geproduceerd.

Het logo van het bedrijf, dat tot voor kort de leider was in de productie van de Russische motorindustrie, wordt nog steeds herinnerd door alle motorliefhebbers ter wereld. Het embleem was een gestileerde planeet Saturnus met een ring eromheen. Interessant is dat het uiterlijk van het logo een fout bleek te zijn van de ontwerpers, die ze wilden gebruiken voor het Jupiter-model. Het bleek het resultaat van een nieuwe race om het plan te vervullen en de strakke deadlines voor release. Het embleem werd in een haast gemaakt en de finetuning toevertrouwd aan een jonge ingenieur die net de muren van de universiteit had verlaten. Haastig werd er geen gedetailleerde controle uitgevoerd en in deze vorm werd IZh-Jupiter-2 gepresenteerd aan de staatscommissie. De fout is een merknaam geworden. De planeetring en omtrek van het logo waren grijs. Het binnenste veld van de planeet is lichtblauw. Op de voorgrond werd de ring de afkorting van de merknaam.

Wat is de beste Russische motorfiets?

Enkele van de meest succesvolle Russische motorfietsen zijn de Ural-modellen, die ooit erg gesteld waren op de acteur Brad Pitt. Onder jonge fabrikanten lijken vooral Irbis en Stels veelbelovend.

Is Ural een goede motorfiets?

Ural-motorfietsen presteren goed op ruw terrein, want daar zijn ze voor gemaakt. Dit type vervoer is vrij populair in het Westen.

Zijn Oeral-motorfietsen?

Ja, Ural zijn zware zijspanfietsen. Ze zijn volledig gemaakt van aluminium en staal, in tegenstelling tot de meeste moderne modellen, die plastic elementen hebben.

Wat is het slechtste motormerk?

Er zijn veel onbetrouwbare motorfietsen in de wereld die degenen die erop rijden irriteren. Het is moeilijk om er iemand uit te pikken, want zelfs Suzuki uit de Japanse Big Four stond in 2020 bovenaan de lijst van Slechtste Motormerk volgens de resultaten van een consumentenonderzoek.