Real Madrid Logo

Real Madrid Logo

Op 6 maart 1902 richtte een groep gelijkgestemde voetballers formeel de Madrid Football Club op, voorafgegaan door een ander team Football Sky aan het begin van de 19e en 20e eeuw.

Real Madrid is een van de weinige voetbalteams die de Primera Division, het hoogste toernooi van de Liga de Futbol Profesional, nooit heeft verlaten. Volgens de Federation Internationale de Football Association is dit de beste voetbalclub van de 20e eeuw. Het is de recordhouder van de UEFA Champions League en de titelwinnaar van vele competities die in Spanje en andere landen worden gehouden.

Betekenis en geschiedenis

Real Madrid Logo Geschiedenis

Sommige mensen denken dat de beroemde kroon op het Real Madrid-logo zijn sportieve succes weerspiegelt. De reputatie van het team wordt natuurlijk bepaald door de triomfantelijke overwinningen, want in de jaren vijftig heeft het zich gevestigd als voetbalgrootmacht. En het gecreëerde furore is gegrift in het DNA van de club, uitgedrukt in een eenvoudig en zelfverzekerd embleem. Maar de huisstijl van Real Madrid werd nogal beïnvloed door politieke factoren, aangezien de chronologie dateert uit het begin van de 20e eeuw.

Het eerste logo van Real Madrid was een banale mix van de initialen van de club: de blauwe M-, C- en F-letters waren op een witte achtergrond geschreven. Opgemerkt moet worden dat het team vaak optrad onder het stadsembleem, wat aan het begin van de eeuw verplicht was volgens de regels van de meeste voetbalcompetities. Het is een vergissing om de toekenning van het stadswapen aan de geschiedenis van Madrid toe te voegen, hoewel de regels voor het houden van officiële competities van die tijd de club verplichtten om het stadsembleem te gebruiken.

Het logo van Real Madrid werd in 1908 gewijzigd. Als gevolg hiervan werd het stadswapen de stamvader van het logo van de moderne club. Eerst (in 1908) werden de initialen van de club opgelegd op het schild dat van de stad was geleend — dus zo kreeg het logo van Galacticos blauwe cirkels.

Op 29 juni 1920 kende de Spaanse koning Alfonso XIII Madrid de koninklijke titel «Real» toe. Op het logo van de club werd dit evenement weerspiegeld door het uiterlijk van een kroon die identiek was aan het stadswapen. In officiële wedstrijden trad het team nog steeds op onder het gestileerde stadslogo.

De revolutie die koning Alfonso XIII ten val bracht, markeerde de vorming van de Tweede Spaanse Republiek. In de periode van 1931 tot 1939 heette het team weer de voetbalclub «Madrid» en verloor het logo de kroon vanwege het verbod om de symbolen van monarchale items te gebruiken. Tegelijkertijd kreeg het Real Madrid-logo een strook paarse tint, die de regio Castilië symboliseert, op het grondgebied waarvan het moderne Madrid zich bevindt.

Het einde van de burgeroorlog en de vestiging van de dictatuur van generaal Francisco Franco gaven Madrid de koninklijke status en de kroon voor het Galacticos-logo. Ook werd het embleem van Real Madrid opnieuw ontworpen en werd het uiteindelijk kleurrijk met de gouden tinten van het embleem. De Castiliaanse strip werd opgeslagen op het Real Madrid-logo.

In deze vorm heeft het Real Madrid-logo meer dan vijf decennia gediend en onderging het kleine veranderingen rond de eeuwwisseling. Aan het begin van de eeuw kreeg het wapen van Madrid zijn definitieve vorm. Voordat ze met de bouw van «Galaktikos» begonnen, maximaliseerden de bazen van de club in Madrid de letter M. Ook maakten ze de strip blauw, waardoor de paarse kleur volledig wegviel.

Na een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis te hebben geopend, heeft Madrid het logo geperfectioneerd, dat een moderne uitstraling heeft gekregen, wat overeenkomt met de status van de beste club van de twintigste eeuw.

1902 — 1908

Real Madrid Logo 1902-1908

Op 6 maart 1902 werd Madrid Football Club opgericht door verschillende gelijkgestemde voetballers. De stamvader wordt beschouwd als Football Sky, opgericht in 1896. Het eerste logo van de nieuwe sportorganisatie was een donkerblauw monogram. De artiesten combineerden de beginletters van de Spaanse teamnaam Madrid Club de Futbol: «M», «C» en «F.» Oorspronkelijk waren ze met elkaar verweven: in de grote «C» zat een middelgrote «M», die overging in de «F.» Het breisel zag er chaotisch uit omdat de ontwerpers geen rekening hielden met de harmonie van vormen en verhoudingen.

Samen met het monogram werd het wapen van het stadhuis van Madrid gebruikt, zoals vereist door de voetbalcompetities van die tijd. Maar het stadssymbool was niet opgenomen in de officiële geschiedenis van Real Madrid-emblemen omdat het gebruikelijk was voor alle lokale clubs.

1908 — 1920

Real Madrid Logo 1908-1920

1908 zag de eerste veranderingen in de huisstijl van Madrid FC. De initialen van het team zijn bewaard gebleven maar hebben een nieuwe vorm gekregen. De ontwikkelaars hebben de letter «M» merkbaar vergroot en afgerond. Aan de andere kant werd «C» kleiner gemaakt en in het midden geplaatst, tussen de zijpoten van «M.» De kleinste letter — «F» — werd zo geplaatst dat deze de onderrand van «C» snijdt.

Te oordelen naar het ronde blauwe kader waarin het monogram zich bevond, werd het stadswapen de stamvader van het logo. Voor zover bekend werden de initialen van het voetbalteam eerst over een rechthoekig schild heen gelegd met een ronde basis en een donkerblauwe rand. Toen veranderden de ontwerpers van vorm en kozen ze de cirkel.

1920 — 1931

Real Madrid Logo 1920-1931

De tweede versie van het logo was relevant tot 1920 toen Pedro Parages het overnam als president. Op dat moment verscheen de grote blauw-witte monarchale kroon voor het eerst in de tekening. Dit merkteken komt doordat het voetbalteam de officiële goedkeuring heeft gekregen van Alfonso XIII. Om het patronaat van het koninklijk hof te vieren, veranderde de club haar naam in Real Madrid: het woord «Real» vertaalt als «Koninklijk» en benadrukt de connectie met de gekroonde persoon. Bij sommige wedstrijden werd, net als voorheen, het wapen van de stad gebruikt.

1931 — 1941

Real Madrid Logo 1931-1941

Na de omverwerping van koning Alfonso XIII en de hele Spaanse monarchie, verwijderden de embleemontwerpers de kroon omdat de postrevolutionaire regering dergelijke symbolen verbood. Daarbij lieten ze een blauwe ring achter, centreerden ze de letters en plaatsten ze een brede paarse streep in de cirkel. De diagonale lijn symboliseerde Castilië, waar het moderne Madrid zich bevindt.

1941 — 1997

Real Madrid Logo 1941-1997

In 1941 eindigde de burgeroorlog en de club gaf de kroon terug aan het embleem. De kunstenaars beeldden haar af in een gouden palet, met blauwe, rode en witte edelstenen. De ring en letters zijn ook goudkleurig. De Castiliaanse streep is bewaard gebleven — hij is een beetje uitgepakt en paars gemaakt.

1997 — 2001

Real Madrid Logo 1997-2001

De versie uit 1997 verschilt alleen van de vorige in het kleurenschema. Goud werd geel, helder rood werd bleek en paars werd donkerblauw.

2001 — heden

Real Madrid Logo 2001-vandaag

De definitieve versie van het logo werd gepresenteerd in 2001. Het heeft een bredere «M», een smalle en ingekorte diagonale streep, een kroon die iets boven de ring uitsteekt. De basiskleur is geel, met alle elementen omgeven door donkerblauwe contouren.

Logo lettertype en kleuren

Logo Real Madrid

De huidige merknaam komt overeen met de status van de beste club van de 20e eeuw en wordt gebruikt om Real Madrid als merk te promoten. Het weerspiegelt alle symbolen die het team de afgelopen honderd jaar heeft verworven: de kroon ontvangen met de lichte hand van Alfonso XIII en de afkorting «MCF», afgeleid van de voornaam Madrid Club de Futbol, en de Castiliaanse streep .

Bij het maken van het logo hebben de ontwerpers de bestaande lettertypen verwaarloosd en alleen hun verbeeldingskracht gebruikt om het monogram uniek te maken. «C» ziet er standaard uit, «F» heeft horizontale slagen verkort, «M» is merkbaar afgerond. Het palet bevat rood (# EE324E), blauw (# 00529F) en geel (# FEBE10).