Juventus Logo

Juventus FC Logo

Juventus (volledige naam Juventus Football Club, afgekort Juve) is een professioneel voetbalteam uit de Italiaanse stad Turijn, opgericht in 1897. Ze heeft de meeste titel in Europa en behoort tot de familie Agnelli en Mauricio Sarri.

Op 1 november 1897 zaten 13 studenten van het Turijn D’Azeglio Lyceum op de bank tussen de grasvelden van koning Umberto en prins Victor Emmanuel. En het drong tot hen door om een ​​voetbalteam te organiseren. Volgens hun taal klonk het «Calcio Fiorentino.» De club werd ter ere van hen geroepen — Juventus.

Maar er was een dilemma met het hoofdkantoor; ze hadden geen plek om samen te komen. De 20-jarige Eugenio Campari bood een ouderwinkel aan voor fietsenreparatie voor vergaderingen. Ook ging hij de geschiedenis in als de eerste president van Juventus.

Turijn wordt uit het Latijn (Stier) vertaald als een «stier». Deze gehoornde creatie ‘vertrapte’ zijn plaats op het wapen van de hoofdstad van Piemonte en het clubembleem. En in het jaar van de Stier in 1985 won Juventus de eerste van twee van zijn Champions Cups. In de bloedige finale op ‘Heizel , «waar 39 fans stierven, versloegen de Turanians Liverpool met de score 1: 0.

Over de vormkleur van voetballers gesproken, het Juventus-team begon in roze t-shirts te spelen. In 1903 werden in de fabriek per ongeluk in plaats van roze, zwart-witte t-shirts gemaakt. Maar er was geen tijd en geld om nieuwe te maken, en er werd besloten de defecte exemplaren de komende 112 jaar te laten staan. Volgens een andere versie weigerden ze roze, omdat ze wassen niet tolereerden. De Engelsman John Savage (een van de teamleden) bracht de zwart-witte strepen van Notts County. Zo hebben de oudste van de momenteel spelende clubs ter wereld Juventus in een ‘bianconeri’ gemaakt.

Jarenlang stond er een zebra op het Juventus-logo en de teamspelers werden ook «zebra’s» genoemd. Maar de meest populaire was de bijnaam van Vecchia Signora (de oude dame), volgens een legende verkregen van de fans van «Torino». In de jaren 30 van de twintigste eeuw speelden jongeren in t-shirts voor een paar maten meer, wat in de wind een bult veroorzaakte. Daarom kregen ze de bijnaam ‘de oude dame’.

Betekenis en geschiedenis

Juventus FC Logo Geschiedenis

Een helder, goed herkend embleem heeft het legendarische Europese voetbalteam altijd onderscheiden. Ze is één met haar visuele identiteit en weerspiegelt haar geest, essentie en persoonlijkheid. Het logo is ontworpen in 1905 maar bevat nog steeds de originele versie en het originele kleurenpalet. Tegelijkertijd veranderde het verschillende keren.

Het logo van Juventus 2004-2007 bestond uit een ovaal schild met daarin zeven verticale strepen: drie zwarte en vier witte. Een donkere inscriptie ‘Juventus’ op een lichte achtergrond bevond zich in het bovenste deel van het embleem. De woedende witte stier van de onderkant van het logo, het symbool van Turijn, werd op een donkere achtergrond geplaatst en versierd met een zwarte kroon. Goud sterren werden verwijderd omdat ze werden erkend als eigendom van sportresultaten, maar niet als een element van de persoonlijkheid van de club.

In 2012 verwijderde Juventus de sterren uit het logo. Vanuit het principe werden immers 2 van de 33 scudetto van de club erkend als gekocht.

Half januari introduceerde Juventus een nieuw logo. Het heeft geen zin om parallellen en verbanden met de geschiedenis te zoeken. Nu kon je daar geen stier, zebra of schild vinden. De fans schrikken van het nieuwe Juventus-logo. Het management van de club staat er echter op dat het nieuwe logo van Juventus een echte club zal maken. Zoals, nu, «Juventus» zou niet alleen geassocieerd moeten worden met Turijn, maar eigenlijk is het een nogal controversiële beslissing. Alleen de tijd zal uitwijzen of «de oude dame» enig voordeel oplevert of niet.

1905 — 1921

Juventus FC Logo 1905-1921

De openingsversie ziet eruit als een heraldisch teken. Het heeft een gestreepte verticale ovaal met een stier op zijn achterpoten, waarboven een grote kroon en de inscriptie «Juventus» op een witte achtergrond. Middenstukken omringen gebogen, bekervormige elementen. Boven hen hangt een gestileerd lint met het Latijnse motto «Non coronabitur nici qui legitime cartaverit.» De hoofdkleuren van het logo zijn zwart en wit.

1921 — 1929

Juventus FC Logo 1921-1929

Een gekleurd embleem behoort tot deze periode. De ontwerpers verwijderden er onnodige details uit, waarbij ze zich concentreerden op de langwerpige verticale ellips. Alle elementen hebben een donkergele rand gekregen. De ontwerpers hebben het tweede logo vereenvoudigd door alles te verwijderen behalve het ovaal en zijn elementen. De contouren, letters, kroon en stier zijn nu van goud en de geometrische vormen zijn blauw. Opmerkelijk genoeg is de kleur blauw van groot belang voor Juventus, omdat de stier, afbeelding op het wapen van de stad.

1929 — 1931

Juventus FC Logo 1929-1931

Vrijwel alle emblemen die vóór 1970 in gebruik waren, zijn qua structuur vergelijkbaar. Maar de versie uit 1929 was een uitzondering. De Italiaanse journalist Carlo Bergoglio stelde voor om de Turijnse stier te vervangen door een zebra, zodat het logo de onofficiële bijnaam van de club, Le Zebre, zou weerspiegelen. De ontwerpers luisterden naar zijn idee en brachten kleine correcties aan. In 1929 schakelden atleten opnieuw over op een monochrome zwart-witversie van het logo, waarbij de centrale stier in een zebra veranderde. Het gestreepte dier op de gestreepte achtergrond zag er onnavolgbaar en pakkend uit, dus in die tijd kreeg het team de bijnaam Zebre.

1931 — 1977

Juventus FC Logo 1931-1977

Na jarenlange aanwezigheid van zebra’s op het logo, werd het uiteindelijk verwijderd en vervangen door een krachtige, energieke stier met enorme schoft. Hij staat op zijn achterpoten en strekt zijn kop naar voren met scherpe hoorns. De ontwerpers vergrootten ook de kroon, waardoor deze het uiterlijk kreeg van een onneembare vestingmuur, en veranderden de stijl van de letters, waardoor ze geometrisch werden. De ontwikkelaars lieten het typische lettertype achterwege en bedachten hun eigen lettertype. Elementen die in 1921-1929 goudgeel waren, zijn nu lichtbruin.

1977 — 1982

Juventus FC Logo 1977-1982

Het stereologo behoort tot die periode. Het lijkt op de stereo, met wazige contouren die over elkaar heen lijken te liggen. Bovenaan voor het ossenstaartpaard staat een witte vijfpuntige ster en daaronder staat de inscriptie «Juventus F.C.», afgeleid van de volledige naam van de Juventus Football Club.

1982 — 1989

Juventus FC Logo 1982-1989

De ontwikkelaars hebben de verhoudingen van de logo-elementen gewijzigd. Het paard is nu kleiner. Het dier omringt de teamnaam waarin de letters «F» en «C» rechts en links van de centrale stereoscopische figuur staan.

1989 — 2004

Juventus FC Logo 1989-2004

Na een kleine upgrade keerde het embleem terug naar zijn oorsprong. De kroon is nagenoeg hetzelfde als op het logo 1905-1921. De stier lijkt ook op de oude versie, maar de kunstenaars zijn van vorm veranderd, dus aan het silhouet is moeilijk te zien welk dier het is. Er loopt een gouden lijn langs de buitenste contour, waardoor het grafische bord lijkt op de versie uit 1921-1929. De twee vijfpuntige sterren die voorheen links van de zebra stonden, zijn nu boven het ovale schild geplaatst.

2004 — 2017

Juventus FC Logo 2004-2017

Specialisten ontwikkelden het nieuwe clubembleem van bureau Interbrand. Ze probeerden een gestileerd embleem te maken met behoud van de historische symbolen van Juventus. Het ontwerp komt overeen met de canons van onze tijd: eenvoudige vormen, vloeiende lijnen, symmetrie en minimalisme. Ze slaagden erin dit te bereiken met slechts drie kleuren: wit voor de achtergrond, geel voor de lijn onder de teamnaam en donkerbruin voor alle andere elementen.

De variant uit die tijd ziet er stijlvol en modern uit. Het is aangepast voor progressieve functies om er spectaculair uit te zien op alle elektronische, gedrukte en reclamemedia. De achtergrond is drie zwarte strepen die de rand van het ovaal niet bereiken. Boven het midden is de club; eronder is er een gele gebogen streep. Helemaal onderaan zit een witte stier in het schild. Dit alles is een 3D-versie. In hetzelfde jaar werden andere opties gepresenteerd — in 2D met en zonder sterren.

2017 — heden

Juventus Logo 2017-vandaag

Op 16 januari 2017 onthulde het team het logo zonder kroon, Turijnse stier, zebra en ovaal schild. Het enige dat overblijft is het woord «JUVENTUS» en twee grillige zwarte lijnen, gescheiden door een lege witte ruimte.

Het huidige logo is het meest stijlvolle. Het is radicaal anders dan zijn voorgangers en ziet eruit als twee parallelle strepen die in een «J» -vorm zijn gebogen. Het juiste teken wordt geassocieerd met een hoofdletter; het linkerteken wordt geassocieerd met een kleine letter.

Ze doorliep verschillende stadia van transformatie, wat haar grote veranderingen met zich meebracht. De eerste vond plaats in 1921 toen er kleur verscheen. De tweede was in 1979. Toen verscheen de afbeelding van een wit paard op het logo — de derde — in 1989, met een terugkeer naar het vorige ontwerp. Ten vierde — in 2017, toen het logo radicaal anders werd dan het origineel, maar zo dicht mogelijk bij de tijdsvereisten. Hoe dan ook, ze hebben allemaal zwarte en witte strepen die de visuele identiteit van de club weerspiegelen. Ook worden de meeste periodes gekenmerkt door een verticale ovaal met een kroon.

Logo lettertype en kleuren

Logo Juventus

Gedurende de eerste zeven decennia bleven de Juventus-logo’s vrijwel ongewijzigd, behalve in de periode van 1929 tot 1931, toen werd besloten om de visuele identificatie van de club te associëren met de bijnaam Le Zebre. De zebra kwam eind jaren zeventig weer terug, maar het duurde niet lang: het ovaal met de kroon en de stier bleef tot 2017 het eresymbool van het team. golf van kritiek.

De medewerkers van Interbrand hebben het ongebruikelijke lettertype van het woord «JUVENTUS» uitgevonden. Te oordelen naar de karakteristieke letter «N», waren ze gebaseerd op de oude spelling van de naam, die in 1921 op het logo verscheen.

De naam van het Italiaanse team is geschreven in een slank, langwerpig schreefloos lettertype. Alle letters zijn hoofdletters. De basiskleuren van de club zijn een combinatie van zwart en wit, donkerblauw, goudgeel.

Het moderne clubembleem is zwart en wit. In eerdere versies werden aanvullende kleuren gebruikt: blauw (zoals op het wapen van Turijn) en goud (een symbool van glorie).