Barcelona Logo

Barcelona Logo

Barcelona is een professionele Spaanse voetbalclub. Inbegrepen in de top drie UEFA. Gelegen in Barcelona. Gemaakt op initiatief van een groep atleten uit Catalonië, Spanje, het VK en Zwitserland, geleid door Joan Gamper. Geldig sinds 1899.

Betekenis en geschiedenis

Barcelona logo Geschiedenis

In de loop der jaren heeft het team verschillende versies van hetzelfde logo gehad. De meest kardinaal en tegelijkertijd legendarisch dateert uit het 1910e jaar. De opties voor de volgende jaren herhalen het bijna volledig en weerspiegelen het onveranderlijke wereldbeeld van de club.

In 2018 is geprobeerd het clubsymbool bij te werken. De nieuwe versie van het logo zag er beknopter uit dan de vorige, omdat er geen uitstekende elementen en een afkorting op staan. Bovendien hebben de ontwerpers van het Summa-bureau (die de taak hadden het logo bij te werken) de kleur van de randen van de bal versterkt, waardoor deze er goudkleurig uitzag. En het algemene kleurenschema is verschoven naar een helder spectrum. Dit embleem werd uitgereikt aan clubleden die de wijzigingen moesten goedkeuren. 20 oktober op de algemene vergadering van alle leden, na de stemming — het logo werd verworpen.

1899 — 1910

Barcelona logo 1899-1910

Debuutsymboliek is gecentreerd rond een gouden ruit tussen twee takken — laurier en palm. Het centrale element is verdeeld in vier delen, waarvan er twee het Catalaanse vaandel (rode strepen op het gele veld) weergeven en in twee delen — een breed scharlaken kruis op een witte achtergrond. Boven de geometrische figuur wordt een kroon met edelstenen geplaatst — de personificatie van de monarchistische macht en een vleugje van de nobele wortels van de club. Hierboven is een zwarte vleermuis met uitgestrekte vleugels.

1910 — 1920

Barcelona logo 1910-1920

In 1910 verscheen het definitieve logo van het Barcelona-team, dat nog steeds relevant is. Latere wijzigingen (en er waren er meerdere) hadden geen invloed op de essentie: kleine aanpassingen hadden betrekking op slechts kleine details. Met name de wijzigingen hadden invloed op de stijl, contour en rangschikking van letters. Maar de heraldische elementen bleven precies behouden: een groot gekruld schild met vier zones, waarop het kruis van St. George, de vlag van Catalonië, de korte naam van de club, de kleuren van de vorm en de voetbal zijn afgebeeld.

1920 — 1936

Barcelona logo 1920-1936

Na 10 jaar hebben ontwerpers het palet met belangrijke details versterkt, waardoor de achtergrond van letters en de bal verzadigd geel is geworden. Bovendien werkten ze aan het ornament op de grenslijn van het schild en vervingen ze de uitgebreide elementen door zes strikte kenmerken — drie aan elke kant.

1936 — 1941

Barcelona logo 1936-1941

In deze versie wordt de afkorting op een donkerblauw lint geplaatst dat het schild kruist.

1941 — 1949

Barcelona logo 1941-1949

Het logo uit deze periode heeft iets gemeen met de moderne versie, met uitzondering van de verdikking in het onderste deel en de kleurintensiteit.

1949 — 1960

Barcelona logo 1949-1960

Na het herontwerp kreeg het embleem een ​​bruine bal, een witte achtergrond voor de naam en een afkorting, aangevuld met het voorzetsel «de» op Spaanse wijze.

1960 — 1974

Barcelona logo 1960-1974

Het logo van de jaren 60 was gedrongen. Het werd gedomineerd door rode tinten die bruine verving. Een andere verandering betrof de terugkeer van geel.

1974 — 1975

Barcelona logo 1974-1975

In deze versie is «F.C.B.» de witte achterkant verscheen weer. Daarnaast zijn de zijbekledingselementen vernieuwd.

1975 — 2002

Barcelona logo 1975-2002

Een jaar later kreeg het embleem helderheid en onderscheidingsvermogen. Om dit te doen, werd het bestaande palet versterkt, vetgedrukte letters en de kleur van de bal veranderd.

2002 — heden

Barcelona logo 2002-....

Met de komst van het millennium besloot de club het logo te moderniseren. Het werk erop werd toevertrouwd aan de ontwerper Claret Serrahima, die de stippen van de verkorte naam van het team verwijderde, de tweede helft van het schild verkleinde en één tand in de bodem liet in plaats van drie. Hij verwijderde ook overtollige sieraden van de buitenrand.

Logo lettertype en kleuren

Logo Barcelona

Het teamlogo bestond altijd uit meerdere heraldische tekens en was verdeeld in vier fragmenten. Elk van hen weerspiegelt een bepaald idee: het verlangen naar ontwikkeling, bewoning, respect voor de wortels en een nauwe band met het geboorteland.

De linkerbovenhoek wordt ingenomen door het kruis van St. George — het embleem van de beschermheilige van Catalonië. Daar, aan de rechterkant, zijn er vier rode strepen op een gele achtergrond — de Catalaanse vlag van Senyera. Daaronder strekt zich een brede strook uit met het opschrift «FCB» in hoofdletters. Dit is de afkorting van de volledige naam Football Club Barcelona. Zwarte letters op een gouden ondergrond scheiden het onderste deel, dat een gele bal weergeeft met drie rode lijnen op een blauw veld — de kleur van het uniform van voetballers.

Alle elementen zijn verenigd door een gekruld middeleeuws schild met een donkere rand. Lettertype — Sans Serif, of beter gezegd een van de varianten, ontwikkeld door Tobias Frere-Jones. Het heet Interstate Bold.