De Japanse motorfietsindustrie is tegenwoordig de wereldleider in de productie van motorfietsen. In dit land heeft bijna elke burger een vergelijkbare techniek, ongeacht geslacht en leeftijd. Maar het was niet altijd zo. In de vooroorlogse periode was de productie van motorfietsen slechts 1350 stuks per jaar in 1930 en 3000 in 1940. Door de hoge prijs van de producten waren ze alleen betaalbaar voor de rijken. Maar in feite werd de techniek in die jaren vertegenwoordigd door kopieën van Britse en Duitse merken, die in kwaliteit en kenmerken inferieur waren aan de originelen. De productie van motorfietsen bleef laag tot 1960, toen het aantal geproduceerde fietsen meer dan een miljoen bedroeg.
Wat is Japanse motorfietsmerken?
De selectie van Japanse motorfietsmerken omvat de volgende tweewielige voertuigfabrikanten: Yamaha, Honda, Suzuki, Kawasaki, Tohatsu, Rikuo, Miyata, Meguro, Marusho, Hodaka.
De ontwikkeling van dit type industrie in Japan verliep sinds het begin van de jaren zestig in een versneld tempo. In een tijd waarin Europa worstelde voor het voortbestaan van zijn merken, verbeterden de Japanners de technologie en voerden ze de productie op. Tegenwoordig is de Japanse technologie de wereldmarktleider. Alle atleten proberen hun merken te verwerven, aangezien de Japanse motorfiets een garantie is geworden voor overwinning in elke competitie. Honda, Suzuki, Kawasaki, Yamaha zijn niet alle toonaangevende merken in dit land en de wereld. En het is bijna onmogelijk om er één uit te kiezen en hem de beste te noemen.
1. Yamaha
Het jaar van oprichting wordt beschouwd als 1955. Het was op 1 mei van dit jaar dat het merk zich als een onafhankelijke eenheid verklaarde. Tot die tijd maakte Yamaha Motor deel uit van het gigantische Nippon Gakki-concern, waarvan de naam van de oprichter werd gegeven als de naam van de toekomstige leider van de wereldmotorfietsindustrie. Gelegen in Iwata, Shizuoka. Tegenwoordig zijn de eigenaren Yamaha Corporation en Toyota, en de productie omvat niet alleen motorfietsen, maar ook motoren voor verschillende apparatuur, muziekinstrumenten. Het bedrijf heeft dochterondernemingen Minarelli, MBK.
Het logo van het bedrijf is, zoals bijna alle Japanse motormerken, over de hele wereld bekend. Het ontwerp maakt gebruik van het traditionele aka rood, dat erg populair is in Japan. Sinds de oudheid geloofde men dat hij de krachten van het kwaad afschrikt en mislukking afwendt. Het embleem bestaat uit een bord met drie gekruiste stemvorken, die een sterke verbinding symboliseren tussen de drie pijlers van de ideologie van het bedrijf, namelijk technologie, productie en verkoop. Alleen de stemvorken van Yamaha Motor reiken verder dan het cirkelsymbool. Het tweede accentelement, naast het teken, is de merknaam gemaakt in Latijnse letters, de naam van de oprichter van het bedrijf.
2. Honda
Kwaliteit, design, snelheid en zuinigheid worden allemaal zeer gewaardeerd door motorliefhebbers en professionals in het Japanse Honda. Tokai Seiki Heavy Industry, opgericht in 1937 door Soichiro Honda, produceerde zuigerveren naar eigen ontwerp. De vijandelijkheden tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de productiefaciliteiten volledig verwoest. Soichiro Honda werd gedwongen om wat er nog over was van Toyota te verkopen door te investeren in het Honda Technical Research Institute. Het bedrijf veranderde zijn naam in 1948 en werd de Honda Motor Company, die motorfietsen maakte, waardoor de Honda Model A beschikbaar werd voor de meeste Japanners.
Het prototype van het inmiddels bekende motor- en scooterlogo werd in 1973 aangebracht. En al in 1988, na enkele veranderingen, werden de motorfietsen van het merk de eigenaren van de laatste optie. Het embleem van de gespreide vleugel — een symbool van vlucht, lichtheid en vrijheid met de inscriptie eronder de merknaam werd definitief voor het 40-jarig jubileum van het bedrijf. De vleugel werd vereenvoudigd en «gebracht» naar moderne visualisatie-eisen. Rode kleur, oftewel, werd gelijkmatig aangebracht zonder overgangen en halftonen op alle elementen van het embleem. Tegenwoordig wordt het logo vaak gebruikt in combinatie met het nieuwe motto — The Power of Dreams.
3. Suzuki
Een van de oudste Japanse merken, Suzuki, tegenwoordig bekend als een toonaangevend motormerk, werd opgericht in oktober 1909. De oprichter Michio Suzuki richtte de Suzuki Loom Company op, een succesvolle weefgetouwfabrikant in Hamamatsu, Shizuoka. In 1952 vervaardigt het bedrijf een fiets met een kleine motor voor het gemak van zijn werknemers die naar het werk gaan. Voor de verdere ontwikkeling van deze richting werd een subsidie toegekend door de regering van Japan. Binnen 2 jaar produceerde de productie meer dan 6.000 stuks per maand. Vanaf dat moment veranderde het bedrijf zijn naam in Suzuki Motor Co.
Het embleem van het bedrijf, dat al meer dan 60 jaar onveranderd bestaat, bevat twee hoofdkleuren die in de Japanse cultuur worden vereerd — rood, oftewel, dat is gevuld met de gestileerde eerste letter van de merknaam «S», die passie, integriteit en trouw aan traditie symboliseert , en blauw — oa voor perfectie, grootsheid en universele toegankelijkheid. Het draagt de merknaam rechts van het bord. Het logo is eenvoudig, gemakkelijk te onthouden en laconiek. Op motorfietsen is het embleem in metallic zilver.
4. Kawasaki
Shōzō Kawasaki is de oprichter van het gelijknamige motormerk. De scheepswerf van Kawasaki Tsukiji, door hem opgericht in 1887, werd een model voor de toepassing van de modernste technologieën voor de productie van schepen, door hem overgenomen van Europese scheepsbouwers. Dit leidde tot de naamsverandering naar Kawasaki Dockyard Co en de ontwikkeling van de destijds fantastische duikunits. Het bedrijf onderscheidde zich door de toepassing van innovatieve ideeën, wat tot uiting kwam in de productie: in 1906 — de eerste onderzeeër; in 1922 — het eerste vliegtuig. En in 1963 werd al de Kawasaki Motorcycle Corporation opgericht, die de motorfietsfabrikant Meguro kocht, wat zorgde voor een nieuwe en veelbelovende productie van Kawasaki-motorfietsen. Tegenwoordig is het kantoor van ‘s werelds grootste onderneming Kawasaki Heavy Industries gevestigd in Tokio.
Het logo van het bedrijf onderging de laatste wijzigingen in 2014, toen een badge werd toegevoegd aan de traditionele grafische weergave van de merknaam. Het werd voor het eerst gebruikt op de nieuwe Kawasaki Ninja H2. Het heeft een embleem gemaakt in de traditionele limoengroene kleur met een gestileerd K-symbool bovenaan, afgeronde poten en een tekst eronder — de merknaam. Het teken heeft twee betekenissen — als afkorting van de naam, evenals een «rivier» -teken, dat de naleving symboliseert van de tradities die voortkomen uit de oorspronkelijke geschiedenis van het merk.
5. Tohatsu
De officiële geschiedenis van het «multifunctionele» merk Tohatsu gaat terug tot 1932, toen het bedrijf als eerste in Japan verbrandingsmotoren ontwikkelde en assembleerde. In 1950 voegde het merk het motorthema toe aan zijn productie en ontwikkelde het tot halverwege de jaren 60 van de vorige eeuw. Nadat het bedrijf in de jaren ’50 de titel van een van de grootste fabrikanten van Japanse motorfietsen had weten te behalen, verminderde het bedrijf geleidelijk zijn productie tegen het midden van de jaren ’60, waardoor dit onderwerp volledig werd gesloten en alleen buitenboordmotoren voor boten, motoren voor pompen, enz. .
Het logo op de motorfietsen van het bedrijf was een gradiënt staalgrijze cirkel met een gestileerd «T»-symbool in het midden. Met zijn bovenste deel stak hij de cirkel over, en met zijn onderste — pijlvormig, rustte hij tegen zijn buitenrand. De letter lijkt meer op de Latijnse «V» met linker- en rechteruitgangen die dikker zijn gemaakt dan de rest van de delen. Voor de selectie werd zwart gebruikt, waardoor het accent goed zichtbaar was tegen de achtergrond van de cirkel. Onder het bord stond de tekst in het Arial Nova Bold type, maar wat versmald. Het lettertype is zwart, waardoor het merk een accentfiguur is.
6. Rikuo
In de geschiedenis van de wereld- en Japanse motorfietsproductie is er een merk waarvan het model de bijnaam «Japanse Harley» heeft gekregen. Gebouwd op de voorraden van het Japanse merk Rikuo Internal Combustion, dat destijds een Harley-Davidson-distributeur was. Van 1922 tot bijna het begin van de Tweede Wereldoorlog exporteerde American HD zijn motorfietsen naar Japan, met de hulp van dit bedrijf, dat hen een licentie gaf om hun motorfietsen uit lokale onderdelen te assembleren. In het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw opereerde Rikuo onder het merk Harley en tot 1958 als Rikuo. Het bedrijf had zijn basis in de hoofdstad van Japan en zorgde feitelijk voor de geboorte van de Japanse motorindustrie.
Het logo van het merk is direct na de oorlog ontwikkeld. Nadat het bedrijf niet langer zichzelf vertegenwoordigde als een vertegenwoordiger van Harley-Davidson, hoewel het de ontwerpen van de modellen van laatstgenoemde bleef gebruiken, produceerde het bedrijf modellen met een embleem met een grafische afbeelding van de merknaam. Op de eerste modellen was het een metalen bord met een beschermende coating en in de jaren 50 werd het al gepresenteerd in volumetrische rode letters met een gouden substraat dat rond de tekst vloeide. De tekst werd uitgevoerd in de vorm van een handtekening in Latijnse letters, vegen en met een «snelle» helling, symbool voor beweging en voorwaarts streven.
7. Miyata
Motoren met het Miyata-logo zijn weinig bekend bij fans van dit soort technologie. Het merk is vooral bekend als fietsenfabrikant sinds 1890 en de vintage productie bestaat nog steeds. Het was echter Miyata die aan de basis stond van de vorming van de motorindustrie in Japan en verschillende modellen op de binnenlandse markt uitbracht onder de naam Asahi. Het was de Asahi AA die de productiemotorfiets was die voor het eerst in Japan verscheen als een voertuig dat beschikbaar was voor het grote publiek. Het bedrijf was een pionier in een nieuwe richting op dit gebied — de ontwikkeling en productie van series van hetzelfde model met de daaropvolgende aanpassingen. Deze richting bestond echter lange tijd niet onder dit merk.
Zijn logo was, zoals de meeste Japanse merken, uitgevoerd in rood — oftewel, het symboliseert een historische naleving van nationale tradities en een passie voor het bereiken van doelen. Het bestond uit een teken — een versnelling waarvan de binnenruimte werd ingenomen door een kleine letter «M» — de eerste van de merknaam. Vervolgens, uitgelijnd met de hoogte van het bord, was de tekst — de merknaam «miyata», gemaakt in dik Latijns schrift, in hoofdletters met de juiste helling, die in dergelijke varianten constante beweging symboliseert.
8. Meguro
Hobuji Murato richtte in 1937 Meguro Manufacturing Co op samen met Takaji Suzuki. Door de hoge positie van Suzuki kon het bedrijf overheids- en defensieorders verkrijgen voor de productie van speciale motorfietsen. Het merk rustte de Japanse politie uit en creëerde modellen voor militaire doeleinden. Het waren de Meguro-motoren die de belangrijkste concurrenten waren voor Honda in de eerste racecompetitie. Maar de stopzetting van overheidsopdrachten en de overgang naar de productie van lichte motorfietsen leidden tot het faillissement van het bedrijf. Het merk werd overgenomen door Kawasaki Heavy Industries Ltd. In de toekomst bleef de nieuwe eigenaar zijn motorfietsen onder de oude naam uitbrengen, maar stopte al snel de productie. Vandaag, 60 jaar later, probeert Kawasaki het nieuw leven in te blazen.
Het embleem van het merk onderscheidde zich door originaliteit en de aanwezigheid van een compositie verzadigd met elementen. Het was een afbeelding van een sokkel waarop de letters «M» waren geplaatst — de eerste letter van de merknaam, staande op zijn kant met een spiegelbeeld van zijn take. Ze werden gescheiden door een verticale lijn en geschilderd in brons. De brieven waren volumineus. De zijkant ervan had een vulling in twee kleuren — lichtblauw en de diepe donkere tint. Links en rechts, vanaf de laagste punten, waren ze bedekt door twee open witte vleugels, naar achteren gericht, en vormden een visuele waarneming van de vlucht. Onder het bord op de voorkant van het voetstuk was de naam van het merk gegraveerd op een lichtblauwe achtergrond in kastanjebruine kleur.
9. Marusho
Marusho is een Japans motormerk opgericht na de oorlog in 1948 door Masashi Ito in Hamamatsu. Het merk hield stand tot 1967 en creëerde in 1950 een van de beste modellen van de Japanse motorindustrie, de Marusho Lilac ML, die is opgenomen in de lijst van 240 vertegenwoordigers van de beste auto- en motorproducten in Japan. Als de beste leerling van Honda Sōichirō, oprichter van Honda Motor Co., Ltd., paste Masashi Ito zijn kennis toe bij de ontwikkeling van een unieke motor met asaandrijving die leidde tot de creatie van Lilac, de winnaar van de Asama Volcano Race. De oprichter van het merk zelf overleed in 2005. Hij was 92 jaar oud.
Het bedrijfsembleem werd in verschillende uitvoeringen gebruikt. Het hoofdteken is twee cirkels van verschillende grootte die in elkaar zijn gegraveerd met de letter «M» ingeschreven in hun binnenruimte gevuld met zwart. De buitenrand van de grotere cirkel is ook zwart gemarkeerd. De afstand tussen de buitenste en binnenste cirkel, evenals de letter «M», die een rechte helling had, waren gevuld met een lichtbruine kleur. De tekst is in het zwart geschreven op het bruine veld tussen de cirkels. Hierboven staat de merknaam. Onderaan — Made in Japan.
10. Hodaka
Het Japanse bedrijf Hodaka, dat van 1964 tot 1978 motorfietsen produceerde, was een Japans-Amerikaanse joint venture. Tot die tijd was ze bezig met de productie van aandrijfsystemen voor Yamaguchi-modellen. De distributeur, PABATCO Pacific Basin Trading Company, had zijn hoofdkantoor in Athens, Oregon, VS. Dit bedrijf was verantwoordelijk voor het chassisontwerp en ontwerp, terwijl Hodaka verantwoordelijk was voor de motoren, productie en montagetechniek. De keuze van de merknaam werd beïnvloed door de geografische factor — de naam van de nabijgelegen berg. De joint venture Hodaka / PABATCO betrad de Amerikaanse markt en leidde tot de rage van de trailbike. In 1978 werd Hodaka gesloten.
Het bedrijfslogo is vrij eenvoudig en is een combinatie van drie kleuren — traditioneel rood, wit en strikt zwart. Het bestaat uit verschillende cirkels die in elkaar zijn gegraveerd, waarvan de buitenste een zwarte cirkel heeft en een veld tot aan de tweede kleinere cirkel gevuld met rood. Langs de cirkel op dit veld staat bovenaan in het wit de merknaam en onderaan het woord «motorfietsen». De rode cirkel wordt gevolgd door een witte rand die deze scheidt van de centrale kleinere zwarte cirkel. Het bevat een figuur in de vorm van een witte gelijkbenige driehoek, die de accumulatie en realisatie van kracht en macht symboliseert. De eerste letter van het merk «H» is er ook in het wit in gegraveerd. De combinatie van wit zwart is een symbool van elegantie en aristocratie, creëert het vereiste accent en gemak van visuele memorisatie.
Wat is het beste Japanse motormerk?
De beste Japanse motormerken zitten in de zogenaamde Big Four: Honda, Yamaha, Suzuki en Kawasaki. Ze zijn leiders, niet alleen op de binnenlandse markt, maar ook op de wereldmarkt.
Welke motorfietsen maakt Japan?
Japanse motorfietsen staan bekend om hun betrouwbaarheid, zuinigheid en geavanceerde technologie. Experts raden bijvoorbeeld aan om te kijken naar de geavanceerde Honda CBR1000RR-R Fireblade SP, de Suzuki Hayabusa sporttourer, de krachtige Yamaha YZF-R6 supersport racefiets, de Suzuki DR-Z400 enduro-motor en de Honda Rebel 250 cruiser.
Welk fietsbedrijf is Japan?
De Japanse motorindustrie wordt vertegenwoordigd door veel bedrijven, waaronder Honda, Kawasaki, Suzuki, Yamaha, Moriwaki en Bridgestone. Fietsfabrikanten zijn onder meer Fuji Bikes, Nagasawa, Panasonic Cycle Technology Co., Ltd, Bridgestone Cycle Co., Ltd, Tokyo Bike en anderen.
Welke fietsen zijn populair in Japan?
Van alle tweewielige voertuigen geven de Japanners de voorkeur aan de eenvoudige mamachari (moederfiets). Van motorfietsen - kleine scooters met een benzinemotor.