De Franse motorindustrie heeft een lange geschiedenis. Net als de Britse motorindustrie kwam het rechtstreeks voort uit de fietsenwinkels die zo populair waren aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Maar in tegenstelling tot alle landen die tegenwoordig de palmboom van leiderschap van Frankrijk in deze richting hebben overgenomen, vond Louis-Guillaume Perrault hier in 1868 de eerste motorfiets ter wereld uit. Integendeel, «stoomcyclus», zoals Perrault, eens moe van het trappen, een kleine stoommachine aan zijn fiets aanpaste en aanpaste. Zo zorgde hij ervoor dat hij zonder veel moeite 15 km van en naar het werk kon rijden. Als gevolg hiervan overtrof Frankrijk al aan het begin van de 20e eeuw alle wereldwijde merken met een decennium in de ontwikkeling van de motorindustrie en exporteerde het zijn auto’s naar alle landen van de wereld, inclusief Japan.
Wat is Franse motormerken?
Franse motormerken zijn onder meer Peugeot, MBK, Motobecane, Voxan, Rene Gillet, Gnome & Rhone, Barigo Motorcycles, Godier & Genoud, Scorpa. Dit zijn zowel oude als relatief jonge bedrijven.
Het midden van de 20e eeuw werd een crisis voor de motorindustrie over de hele wereld, die deze richting in Frankrijk beïnvloedde. De prijsdaling voor auto’s, het begin van hun brede serieproductie leidde tot de beschikbaarheid van een comfortabeler type transport. De crisis leidde tot de sluiting van alle Franse motormerken die zo’n sterke concurrentie niet aankonden. Alleen Motobécane en Peugeot probeerden het hoofd boven water te houden. In de jaren 70 trok Motobécane zich echter terug uit de race en liet de markt open voor Peugeot. In de afgelopen jaren zijn er pogingen geweest om deze richting nieuw leven in te blazen door drie nieuwe bedrijven, maar ze zijn er niet in geslaagd om het geluk van Peugeot te grijpen.
1. Peugeot
Frankrijk — 1898. In Mandeure begint de oprichter van het naar Armand Peugeot vernoemde bedrijf met de productie van motorfietsen. Scooters verschijnen in het assortiment, en onderdelen die nodig zijn voor de reparatie van motorvoertuigen, worden over de hele wereld verkocht. Het waren echter scooters die grote winsten begonnen op te leveren, wat leidde tot een stopzetting van de motorfietsproductie tot 2010, toen de Peugeot P2x Roadster en P2x Cafe Racer uit de fabrieksvoorraden kwamen. Maar in 2019 besloten de eigenaren om het merk te verkopen aan het Indiase bedrijf Mahindra, dat scooters en driewielers maakt op zijn locaties in Frankrijk en China.
De merknaam van het bedrijf — de leeuw is niet alleen bekend bij auto’s en automobilisten. Zijn populariteit werd bevorderd door de cultfilm «Taxi» van Luc Besson. In de loop der jaren van het bestaan van het merk is het logo veranderd, waarbij het concept constant behouden blijft. Lion fil — het logo dat de heraldische brullende leeuw vertegenwoordigt, op zijn achterpoten staat en zich onderscheidt door de verfijning en verfijning van zijn ontwerp, bleef bij de motorfietsen die door Peugeot werden vervaardigd tot het moment dat het merk werd verkocht. Het bestond uit een combinatie van verschillende kleuren — zilver, blauw en zwart, die elk hun eigen emotionele component en speciale betekenis hadden. De zilveren kleur symboliseerde innovatie en traditie met jarenlange ervaring. Zwart toonde zijn strengheid en gezag.
2. MBK
Een van de toonaangevende Franse motorfabrikanten, MBK, is een uitloper van de oudste Franse fietsenfabrikant, Motobecane. De oprichters waren Charles Benoit en Abel Bardin. Het bedrijf introduceerde in 1923 voor het eerst een tweewielige eenheid uitgerust met een voortstuwingssysteem onder de merknaam. Binnen 7 jaar verkreeg het bedrijf de status van de grootste vertegenwoordiger van de Franse motorfietsindustrie en kwam het tot de jaren vijftig van de vorige eeuw op de lijst van wereldleiders op dit gebied. In het crisisjaar 1981 ging het bedrijf failliet en na 3 jaar werd het overgenomen door het Japanse motorconcern Yamaha. Tegelijkertijd werd de merknaam ingekort tot een afkorting — MBK.De na
am van het bedrijf is een combinatie van twee woorden voor moto en bike. De nieuwe eigenaar veranderde het logo in drie letters, dat vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt. Visueel vertegenwoordigt het teken deze drie letters van de afkorting, uitgevoerd in helderblauwe kleine letters in een lettertype dat qua type vergelijkbaar is met Shapiro Base Plus. Het wordt aangevuld met een teken in de vorm van een cirkel die naar één kant is gekanteld, symboliseert een wiel en twee halve bollen die naar de andere kant zijn gekanteld, wat een visuele perceptie van het teken creëert als een symbool van de eeuwigdurende beweging van een atoom, schematisch weergegeven .
3. Voxan
Een jong Frans merk, Voxan, kondigde zichzelf aan in 1995. De oprichter, Jacques Gardette uit Issoire, wilde op deze manier zijn idee van een originele motorfiets tot leven brengen, een uniek ontwerp met een V-motor met twee cilinders. Sodemo Moteurs had de leiding over de motor en Alain Chevalier had de leiding over het chassis. De belangrijkste focus van het bedrijf was de overgang naar elektromotoren. In 2009 wordt het merk verkocht aan Venturi uit Monaco, eigendom van Gildo Pallanca. Venturi Automobiles blijft Voxan-motorfietsen in dezelfde richting ontwikkelen met de lancering van de eerste Wattman elektrische motorfiets in 2013.
Het merk valt niet alleen op door zijn design en motortype. Het logo is ook origineel in uitvoering en heeft een spectaculaire visuele prestatie. Het is gebaseerd op de naam van het merk — Voxan, uitgevoerd in kleine letters, waarbij het accentelement is gemaakt van beuken «X». Dit symbool is gemaakt om de letter «O» en «N» te verbinden en vormt tegelijkertijd de dwarsbalk «A», waardoor de impact wordt vergroot. Tegelijkertijd zorgt de «iriserende» kleur in een verloopontwerp van «dodelijk indigo» via veranderende tinten blauwgrijs, maagdenpalm, lavendel en opnieuw blauwgrijs en indigo voor een sterke visuele impact. Als basis is Agilita Std Heavy als basis genomen, die een ontwerpbewerking heeft ondergaan.
4. Rene Gillet
De beroemde Franse motorfietsfabrikant, Rene Gillet, produceerde motorfietsen van 1897 tot 1957. De productie ervan bevond zich aanvankelijk in Parijs. Dan in de fabriekswijk — Montrouge, aan de oevers van de Seine. Het eerste tweewielige «paard» werd uitgebracht in 1902 en in 1904 registreerde de eigenaar zijn eerste patent. Het succes kwam in de jaren twintig van de vorige eeuw, dankzij overheidsopdrachten. Maar door de oorlogsjaren liep de productie terug. Het gebrek aan nieuwe ontwikkelingen heeft de verkoop drastisch verminderd. In 1955 werd het bedrijf gekocht door Peugeot en sloot het na 5 jaar volledig.
De Franse stijl van die tijd beïnvloedde de vorming van de emblemen van het merk. De tekst is uitgevoerd in overeenstemming met de lichtheid en fijnheid van het ontwerp van de vaudeville-affiches en Moulin Rouge-affiches. Het lichte en bloemrijke lettertype, uitgevoerd in dieprode kleur, kwam overeen met de lichtheid en opzichtigheid van het ontwerp van de motorfietsen zelf, dat amateurs nog meer aantrok dan de kenmerken. De twee woorden van de merknaam werden in stappen onder elkaar gepositioneerd. Ze waren verenigd door een boog die soepel verliep als een voortzetting van het been van de letter «t» omhoog, rond de hele tekst, eindigend voordat hij het begin van de eerste letter van het tweede woord bereikte. De boog is gemaakt met verschillende diktes. Het groeide en vervaagde tegen het einde.
5. Gnome & Rhone
Bijna alle Franse, en niet alleen, vliegtuigen van het begin van de 20e eeuw waren uitgerust met Gnome & Rhone-motoren, waardoor het bedrijf in 1914-18 weer wereldfaam kreeg. Na het einde van de vijandelijkheden maakten de capaciteiten van het bedrijf het mogelijk om de productie van motorfietsen te openen, wat hun interesse in de civiele markt vergroot. Maar het begin van de Tweede Wereldoorlog vereiste nieuwe ontwikkelingen voor de luchtvaart. Het bedrijf werkt voor de Duitse Luftwaffe, wat heeft geleid tot de noodzaak om haar activiteiten te beëindigen met directe en nauwkeurige bombardementen door de geallieerden. In 1945 werden de activiteiten gestaakt, met uitzondering van de kleinschalige productie van motorfietsen en fietsen, die in 1949 door Snecma werd overgenomen.
Het embleem van het bedrijf weerspiegelde precies zijn hoofdactiviteit. De cirkel, die de beweging van de propellerbladen symboliseert, waarbij het centrale deel werd ingenomen door een gestileerde afbeelding van de cockpit van het vliegtuig, met twee propellers die eruit staken, was uitgevoerd in lichtbruin. Het symboliseerde het houten materiaal waaruit vliegtuigen destijds werden geassembleerd. Om contrast te bieden, werd het interne vrije veld gevuld met zwart, wat de assertiviteit en standvastigheid van het streven naar het bereiken van het doel symboliseert. Later kreeg deze kleur een andere interpretatie — behorend tot de ontwikkeling van de Luftwaffe, wiens uniform van dezelfde kleur was. Rechts van het bovenblad en links van het onderblad werden segmenten met bruine strepen geselecteerd, waardoor de illusie ontstond van een rotatie van de propeller. De naam van het merk liep van boven naar beneden langs de bladen. In de resterende twee vrije sectoren rechts en links van de schroef, gevuld met zwart, werden de eerste letters van de naam in rood aangebracht, wat een contrast was met een dergelijke kleurencombinatie met de kleuren van de nazi-Duitse vlag.
6. Barigo-motorfietsen
De oprichter van het merk in 1973 is Patrick Barigault, een voormalig motorcoureur uit het Franse Thouars. De mislukkingen die tijdens de carrière van de atleet volgden, brachten hem ertoe zijn eigen motorfiets te maken die zijn overwinning kon verzekeren. Zijn eerste stap was een poging om in 1976 een eenheid te creëren op basis van de Bultaco 250. Hij gaf echter de voorkeur aan een viertaktmotor en verbeterde het chassis speciaal daarvoor, waardoor hij de eerste maker van een dergelijk model ter wereld werd. Zijn overwinningen in de motorraces die daarop volgden, wekten belangstelling voor het merk. 1986 was het jaar van de Tanagra supermotard. Maar financiële problemen belemmeren de ontwikkeling van het bedrijf. Pas in 1993 wist hij de wereld weer te verrassen door 2 modellen te maken die door de politie waren aangekocht. Maar in 1997 sloot het bedrijf.
Het Barigo-logo was eenvoudig en beknopt. De merknaam werd in de vorm van een gestileerde pijl naar voren gegraveerd tegen de contouren van de Franse vlag. De tekst is opgesplitst in verschillende elementen. Alle letters van het begin van het woord — «Bari» waren met elkaar verbonden, de laatste twee waren gescheiden, alsof ze het Engelse woord «go» vormden, wat een semantische lading toevoegde over vooruitgaan. De tekst was gegraveerd in het middelste wit van de vlag, wijzend van onder naar boven, wat deze beweging symboliseert. De achtergrondkleur van de letters was lichtbeige met witte strepen, dit zijn gestileerde tegenwind die kenmerkend is voor hoge snelheden.
7. Godier & Genoud
Gedurende 25 jaar — van 1970 tot 1995, waren de Franse racers Georges Godier en Alain Genoud bezig met de modernisering van Kawasaki- en Honda-motorfietsen. Ze veranderden de wielbasis in een rupsband. In het proces van modernisering gebruikten ze een motor van hun eigen ontwerp. Er was echter geen vraag naar dergelijke apparatuur. Als gevolg hiervan werden de jaren 90 de laatste poging om hun ideeën winstgevend te realiseren. Op dat moment werd er weer een snelle douane gecreëerd, maar met hetzelfde resultaat. Het merk werd in 1995 gesloten.
De eigenaren besteedden weinig aandacht aan de visualisatie van hun eigen merk. Er werd een embleem gemaakt dat niet alleen op motorfietsen werd geplaatst, maar ook op kantoorstickers, platen van de productieafdeling van het bedrijf. Het was een tekst die uit 2 woorden bestond — de namen van de oprichters. Geschreven in hoofdletters «godier genoud» in 2 rijen met een verschuiving van het tweede woord naar rechts met één teken ten opzichte van het bovenste, onderscheidde de tekst zich niet door zijn ingewikkeldheid en speciale aantrekkelijkheid. Grafisch werd het driedimensionaal gemaakt door schaduwen te vormen met een matte. Eenvoud en beknoptheid zijn wat overbleef in het geheugen van degenen die erin slaagden kennis te maken met sommige soorten producten van het merk.
8. Scorpa
Een van de jongsten in de geschiedenis van het Franse motormerk is Scorpa, dat zich in 1993 voor het eerst aankondigde. De productie vond plaats in de buurt van Alès. Het bedrijf, opgericht door Marc Teissier en Joël Domergue, hield zich bezig met de ontwikkeling van proefmotoren die speciaal zijn ontworpen voor de sport met dezelfde naam — het uitvoeren van complexe stunts en het overwinnen van obstakels. In 1994 kwam de eerste WORKS 294 uit, maar als gevolg van een intern conflict in de zomer van 2009 werd het bedrijf geliquideerd. Maar in de herfst koopt Marc Teissier het merk en tegen 2010 bereidt hij zich voor om verschillende nieuwe modellen uit te brengen op een nieuw adres — Ales, Nîmes.
Het merk werd vertegenwoordigd door een embleem dat bestond uit een gestileerde afbeelding van een schorpioen die klaar was om toe te slaan en de naam van het merk eronder. De tekst en het bord zijn gemaakt in zwart, de kleur van de toekomst, een symbool van verzaking in naam van de overwinning, een ongebreideld streven naar het gestelde doel. Het gekozen lettertype voor de weergave, Personalisatie Regular, is opnieuw ontworpen om beter bij de geest van het bedrijf te passen. Alle letters hebben een helling naar rechts gekregen, symbool voor de startspanning, versnelling. De letters «R» en «P» «verloren een deel van hun benen, waardoor de opening opging in de lege binnenruimte van de briefhoofden, waardoor een gestileerd uiterlijk van hoge bewegingssnelheid ontstond. De letter «A» is gemaakt in de vorm van een beginnende «schoen».
Maakt Frankrijk motorfietsen?
Ja, de Franse motorindustrie bestaat, maar is onderontwikkeld. De grootste vertegenwoordiger is Peugeot. De rest van de motorfabrikanten hebben de markt verlaten of zijn niet concurrerend.
Zijn motorfietsen populair in Frankrijk?
Statistieken tonen aan dat de Fransen nog meer van motorfietsen houden dan de rest van de Europeanen. Veel lokale bewoners hebben dit soort tweewielig transport, maar ze geven de voorkeur aan voornamelijk geïmporteerde modellen, omdat er maar één populair motormerk in Frankrijk is - Peugeot.
Wat zijn de 4 grote motormerken?
De grootste motormerken hebben niets met Frankrijk te maken, zij vertegenwoordigen de Japanse Big Four. Op de eerste plaats staat Honda, tweede - Yamaha, derde - Suzuki, vierde - Kawasaki.