Britse Motorfietsmerken

Britse Motorfietsmerken

De Britse auto-industrie is een van de oudste ter wereld en staat bekend om zijn luxe voertuigen. Het tweede gebied waarin ze ook uitblonk, is de productie van kwaliteitsmotoren. De opkomst vond plaats in het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw. Door dit type industrie te ontwikkelen in constante concurrentie met wereldleiders op dit gebied, hebben Britse fabrikanten vertrouwd op de productie van vintage modellen. Deze trend is vooral populair geworden bij verzamelaars van motorvoertuigen en bij vertegenwoordigers van de rijkste families ter wereld, die met de aanschaf van dergelijke modellen hun verheven esthetische smaak te boven gingen.

Wat is British Motorcycle Brands?

Dit is een lijst van de meest bekende merken die de Britse motorindustrie vertegenwoordigen. Deze omvatten Triumph, Royal Enfield, Brough Superior, Birmingham Small Arms (BSA) en nog veel meer.

De periode van algemene industriële recessie in Europa van 1939 tot 1945 heeft de Britse motorfietsindustrie met waardigheid doorstaan. En al in de jaren vijftig bereikte ze het vooroorlogse niveau. Ondanks het feit dat Britse motorsporters in de jaren zestig hun lauweren aan Italianen verloren, nam de productie van twee- en driewielige auto’s alleen maar toe, waardoor de eerste beroemde Britse merken op het wereldtoneel ontstonden — Triumph Bonneville en Ariel Square Four. In de jaren 70 behoren enkele van de bekende Britse merken tot het verleden. Maar zelfs vandaag de dag zijn veel van de vertegenwoordigers van deze trend gebleven en zetten hun legendarische mars voort.

1. Ambassador

Ambassador Logo

1946 was het geboortejaar van het Britse motormerk Ambassador, opgericht door de Britse autocoureur Kaye Don, kampioen van de jaren twintig. Lichte motorfietsen werden de basis van de productie. Het bedrijf bestond tot 1963, met het hoofdkantoor in Ascot, Berkshire, toen het werd overgenomen door rivaal DMW. Het sloot in 1965. In 2016 werd een poging gedaan om het merk te hervormen — de 2017 Ambassador Supreme werd uitgebracht in een vintage «cafe racer». In 2021 «zag de Ambassador 400 het licht» in een klassiek design.

Het merklogo wordt gepresenteerd in twee versies, waarvan het gebruik afhankelijk is van de locatie. De eerste is de tekstversie. Het was de merknaam in goud met donkere randen op elke letter. De tweede is de hoofdletter van de naam en een aantal belangrijke elementen die voor altijd de stijl en visuele identiteit van het merk bepalen — de gespreide vleugels en de koninklijke kroon. De vleugels symboliseerden beweging, snelheid en het gevoel van vliegen dat het rijden op de motorfietsen van het merk gaf. De kroon is een eerbetoon aan de heraldiek van het verleden. Maar de aanwezigheid ervan, samen met de kleur van goud, toonde de aanwezigheid aan van een koninklijke status onder de fabrikanten van dit type transport.

2. Ariel

Ariel Logo

Het oudste Britse merk, Ariel, is al sinds 1870 bekend bij wielerliefhebbers. Gedurende deze tijd begonnen oprichters James Starley en William Hillman met het assembleren van penny farthing-fietsen met 48-inch wielen. In 1902 werd een motorfiets met een Kerry-motor uitgebracht. Het bedrijf was in veel opzichten baanbrekend en werd nooit het grootste in de Britse motorfietsgeschiedenis. Haar opmerkelijke producten zijn Super Sport, Red Hunter, HF 4 en Arrow. Het merk hield op te bestaan ​​in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

De merknaam van de modellijn was eenvoudig en laconiek — het juiste ovaal, dat de naam in kleine letters bevat. Het werd gebruikt op alle tekens en emblemen van de Ariel-techniek. De meest voorkomende variant was een cirkel met een dunne zwarte rand en meerdere cirkels achter elkaar ingeschreven om de diameter te verkleinen. De eerste is geel, de andere 4 zijn rood, gescheiden door een zwarte rand. De binnenruimte had een gestileerde afbeelding van een radiator, waarvan 9 strepen langs de straal van de derde rode cirkel in geelzwart waren gegraveerd. Daarbovenop, in het midden van het hele embleem, stond een ovaal met de naam van het merk. De tekst werd uitgevoerd in hetzelfde geel, kenmerkend voor het hele symbool, op een zwart veld, als de rand van het ovaal.

3. Brough Superior

Brough Superior Logo

Het wereldberoemde merk Britse motorfietsen Brough Superior begon zijn geschiedenis in het 19e jaar van de vorige eeuw. Het eerste vlaggenschipmodel, de SS100, verscheen in 1924. In tegenstelling tot massafabrikanten van hetzelfde type auto’s, vertrouwde de zoon van de oprichter van het bedrijf George Brough op de individuele productie van elke nieuwe motorfiets volgens de eisen van klanten. In feite waren dit Rolls-Royces op 2 wielen qua productie en prijs. Het begin van de oorlog leidde echter tot de verplichte heroriëntatie van de productie voor militaire behoeften. Na voltooiing heeft het merk zijn eerdere productie nooit meer teruggekregen.

Het embleem van het merk onderscheidde zich ook door zijn exclusieve ontwerp. Nadat ze grafische elementen praktisch van hun symboliek hadden uitgesloten, behalve het ovaal, dat in een van de versies voorkomt, richtten de makers van het logo al hun creativiteit op de ontwikkeling van de tekst. De naam van het merk — Brough Superior, wordt het belangrijkste en unieke embleem. Het lettertype is een centraal element geworden dat gemakkelijk kan worden aangesloten op een breed scala aan reclameschema’s en is in perfecte harmonie met elk ontwerp. De verbinding van Q en S zorgt voor een zeer effectieve visuele symmetrie, waardoor het logo kan worden beschouwd als een optie die niet gebonden is aan de traditionele «top» of «bottom».

4. BSA

BSA Logo

Het begin van de geschiedenis van het BSA-bedrijf wordt beschouwd als 1863, toen de productie van wapens begon in Birmingham. Het wordt in 1910 een motormerk met de release van de eerste motorfiets. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog specialiseerde het bedrijf zich actief in de productie van tweewielige voertuigen voor het Britse ministerie van Defensie. In de jaren 50-60 van de vorige eeuw leidden fouten in marketing echter tot een daling van de vraag naar verouderde modellen bij gebrek aan nieuwe ontwikkelingen. In 1973 werd het bedrijf overgenomen door Norton-Villiers.

Het logo van het merk kenmerkte zich door de beknoptheid en beknoptheid die veel merken op dit gebied kenmerkt. Een van de elementen was de vleugel, een element dat veel wordt gebruikt door auto- en motorfabrikanten. Het logo zelf was een afkorting van het bedrijf, uitgevoerd in grote kleine letters en eronder geplaatst het woord MOTORCYCLES in een kleiner lettertype, uitgelijnd met de uiterste letter van het logo. Het lettertype liep schuin naar rechts af en symboliseerde versnelling en aspiratie. De letter «B» heeft een vleugel die uit de top komt en zijn lijn, waarvan het beeld de illusie wekte van de actie van de wind met hoge snelheid. Om de impact, de eenvoud van perceptie en de memorabiliteit te vergroten, werd het bord gemaakt in felrood.

5. Francis Barnett

Francis Barnett Logo

Het is het oudste motormerk, opgericht in 1919 door Gordon Francis en Arthur Barnett. De eerste modellen van het merk werden gepresenteerd door motorfietsen uitgerust met tweetaktmotoren van Villiers en AMC. Hun volume was 125 kubieke meter. Het kantoor van het bedrijf was gevestigd in Lower Ford Street, Coventry, Engeland. Hun Cruiser was de eerste motorfiets die de berijder bescherming bood tegen vuil en olie. 1947 zag de overname van de meer succesvolle Associated Motor Cycles. Maar in 1966 kondigden ze hun sluiting aan.

Tegenwoordig wordt geprobeerd om Francis Barnett nieuw leven in te blazen onder hun merk, door apparatuur te creëren die is uitgerust met de nieuwste componenten en assemblages. Tegelijkertijd blijft het klassieke kleurenschema van het embleem behouden — warm brons, dat in combinatie met zwart aristocratie en luxe aan het merk toevoegde. Het bedrijfslogo was een naam, met een verbindende boog die de tekst onderaan omsloten. In zijn moderne ontwerp heeft het de vorm van een cirkel binnen een cirkel gekregen, waarvan de cirkels zijn gemaakt in de kleur van warm brons. Het veld tussen de grote en kleine cirkel is gevuld met zwart. De centrale is in bordeauxrode kleur, waarop het bronzen monogram van het bedrijf is geplaatst, bestaande uit de eerste twee letters van de naam ¬ «F» en «B», verenigd door een halfronde boog.

6. Matchless

Matchless Logo

1899 is het jaar waarin ‘s werelds oudste Engelse merk Matchless motoren begon te installeren op zijn fietsen. Het bedrijf werd in 1878 opgericht als fietsfabrikant Henry Herbert Collier en had zijn hoofdkantoor in de hoofdstad Londen. Hun eerste seriemodel verscheen in 1901. En na 4 jaar lanceerde de productie de eerste tweecilinderversie. De Silver Hawk, ‘s werelds eerste dry-sump V4, bezorgde het bedrijf historische faam, die eindigde in 1966. Les Harris’ poging om het merk in 1987 nieuw leven in te blazen was niet succesvol.

Het logo van het merk was een van de eersten die het gevleugelde symbool op zijn producten gebruikte. Ze bevonden zich aan beide zijden in het bovenste deel van het merkbord — de letter «M», uitgevoerd op een donkerrode achtergrond van een kleine cirkel, die twee halve cirkels bedekte. De vleugels hadden een gestileerd heraldisch ontwerp en gingen verder dan de cirkel. De semantische betekenis die in het logo werd gegeven, moest de essentie van het bestaan ​​van het merk overbrengen — de creatie van tweewielige voertuigen (twee velgen) en de levering van vluchtvleugels met hoge snelheid. De rode kleur contrasteerde zeer goed met het metaal van de badge en de velgen, wat het embleem bijzonder gedenkwaardig maakte.

7. Norton

Norton Logo

Het bedrijf werd eind 19e eeuw opgericht door Lansdowne Norton, zoals de meeste van de oudste Britse motorfietsbedrijven. Zijn eerste motorfiets werd uitgebracht in 1902. De lijn van geproduceerde lichte motorfietsen onder dit merk onderscheidde zich door de grootste populariteit, de beste indicatoren voor snelheid en handling. En ook hun ontwerp werd als bijzonder sexy beschouwd. Model Norton Commando, geproduceerd van 1969 tot 1977, was ‘s werelds eerste superbike en de beste vertegenwoordiger van dit soort technologie. De daaropvolgende verandering van verschillende eigenaren leidde tot de sluiting van het bedrijf in 1995.

Het klassieke logo van het bedrijf was de naam van het merk in een gotisch lettertype met monogrammen. De geest van de Middeleeuwen werd versterkt door de scheiding van het bovenste uiteinde van het been van de letter «N» in een sierlijk ontwerp. De letters «O», gemaakt in de vorm van schroefkoppen met naar links hellende sleuven, creëerden een originele dissonantie van visuele waarneming. Uitgaande van de bovenkant van het tweede been van de letter «N», omvatte een gebogen lijn de hele tekst en eindigde onderaan tussen de laatste twee letters. Monochroom ontwerp impliceerde de mogelijkheid om het embleem te gebruiken, zowel in metaalontwerp als met het gebruik van bronzen, gouden of zilveren verf.

8. Rickman

Rickman Logo

Beroemd in de jaren vijftig van de vorige eeuw, besloten motorcross- en scrambling-atleten, de broers Don en Derek Rickman, hun ontevredenheid over de kwaliteit van de Britse motorindustrie te uiten door een auto te creëren die naar hun mening alle verwachtingen van echte motorrijders zou weerspiegelen . In 1959 veroverde hun model, uitgerust met een nieuw raceframe, niet alleen het kampioenschap, maar ook motorliefhebbers over de hele wereld. Maar in 1980 verkochten de broers hun bezittingen en sloten de zaak. Maar in 1982 verwierf Pat French de rechten op het merk. In de crisisjaren 90 werkte hij samen met de enthousiaste Gerry Lisi, waardoor de productie van de legendarische Rickman tot op de dag van vandaag kon overleven.

Gedurende de hele periode van het bestaan ​​​​van het merk onderging het praktisch geen wijzigingen in het logo. Haar achtergrond — dichter bij licht olijfgroen — was de kleur van het uniform van de gebroeders Rickman. De afwezigheid van verschillende aanvullende grafische elementen, behalve het frame met gebogen boven- en onderdelen, leidde de kijker niet af van de integrale visuele perceptie van de titel. Het lettertype had een eigen grafisch ontwerp. De ronding van de letters suggereerde de vorm van de racebaan. De tekenstijl die typerend is voor het midden van de jaren vijftig is tot op de dag van vandaag behouden.

9. Royal Enfield

Royal Enfield Logo

Royal Enfield, opgericht in 1901, lanceerde het jaar daarop zijn eerste motorfiets. Maar na 2 jaar leidde de passie voor auto’s tot een heroriëntatie van de productie. Er was echter geen succes op dit gebied en in 1910 werd de productie van motorfietsen hervat. Het merk presenteerde met succes zijn apparatuur in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Tijdens de oorlog maakte hij lichtgewicht motorfietsen in de lucht. Maar de naoorlogse moeilijkheden en stagnatie van de jaren vijftig leidden tot de verkoop van het bedrijf aan het Indiase Madras Motors, waar in Chennai de geschiedenis van het merk werd voortgezet.

Het embleem is gemaakt in de originele combinatie van een giftige fel rood-oranje letterkleur en elementen die de warme diep lichtgele kleur van hun contouren verzachten. Het teken is ingeschreven in een cirkel en vertegenwoordigt de eerste letter van de naam met vleugels aan beide zijden. De naam van het bedrijf is gemaakt in een aangepast Medin Medin-lettertype, met originele overgangen die de bochten van de sporen symboliseren — het been van de letter «R» vormt soepel de letter «O». De onderste regel van de letter «E» met een bocht overlapt het been «N», zoals een ander niveau van de baan. De combinatie van twee letters «L» en «D» in een enkele verbinding, versterkt deze indruk ook. De algemene visuele waarneming verwijst de kijker naar de vloeiende rondingen en schoonheid van de vormen van de producten van het merk.

10. Triumph

Triumph Logo

Het merk Triumph is zeer serieus en streng in het uiterlijk van zijn logo en ontwerpvormen van motorfietsen. Sinds 1937 produceert het merk enkele van de meest elegante modellen ter wereld, die deze palm zullen behouden totdat de stijlvolle «Japanse» opduikt. In de jaren zestig werd het merk onderdeel van de BSA, die in 1972 al instortte. Het verhaal van Triumph had kunnen eindigen in 1983, toen het bedrijf, dat al eigendom was van de werknemers van het bedrijf onder de nieuwe naam Meriden Co-Op, aankondigde dat het was gesloten en het slachtoffer werd van schuldeisers. De ondernemende John Bloor, een fan van het merk, kocht echter geleidelijk alle overblijfselen van de onderneming en het recht op het merk op en bracht in 1991 twee lijnen van drievoudige motorfietsen uit.

Als je de geschiedenis van de ontwikkeling van Britse merken volgt, zie je veel overeenkomsten in de vorming van hun eigen emblemen. Het Triumph-logo heeft een basiselement voor alle soorten tekens: een tekstnaam. Het accentelement is de onderste boog, die in een of andere vorm te vinden is bij andere motorfabrikanten. Het verbindt het been van de «R» en keert terug als een voortzetting van de middelste regel van de laatste letter van de naam «H».

11. Velocette

Velocette Logo

Opgericht in 1905 door John Goodman (Gutgemann) en William Gue, oorspronkelijk als Taylor, Gue Ltd. het bedrijf, dat later het bekende Britse motormerk Velocette Motorcycles werd, beheerste de productie van de eerste Veloce-motorfietsen. Hun naam werd een jaar later een merknaam, wat de reden was om het bedrijf te hernoemen naar Veloce Ltd. In 1913 werd een radicaal nieuw model uitgebracht, de Velocette. Het was zo succesvol dat het de naam van de fabrikant zelf overschaduwde. Het resultaat was de noodzaak om de merknaam opnieuw te veranderen ten gunste van zijn eigen product, Velocette Motorcycles. Roadster-racemodellen vormden tot het begin van de jaren 50 de ruggengraat van de productie van het merk. Het begin van de productiedepressie van de jaren 60 leidde tot de sluiting van het merk in 1970.

Een interessante oplossing was het origineel uitgevoerde logo van het merk. Traditioneel vertegenwoordigde hij de volledige naam van het bedrijf — Velocette. Stijlvol en memorabel waren de belangrijkste voordelen. Gemaakt in de vorm van een handgeschreven hoofdletter in goud of brons, wekte het de indruk van aristocratie en luxe. Het uiteindelijke monogram, in de vorm van een streep, na de handtekening, leek de garantie van kwaliteit en stabiliteit, hoge technische kenmerken, te bevestigen.

12. Vincent

Vincent Logo

De geschiedenis van het Britse merk Vincent begint in 1917 in een Duitse gevangenis, waar de toekomstige oprichter Howard Raymond Davis, piloot van de Britse luchtmacht in de Eerste Wereldoorlog, belandde. Aan het einde van de oorlog assembleerde hij samen met EJ Massey verschillende modellen onder de bedrijfsnaam HRD. Maar de crisis van 1928 leidde tot de verkoop van het merk met al zijn capaciteiten aan Ernest Humphries van OK-Supreme Motors, die het onmiddellijk doorverkoopt samen met de blauwdrukken en nieuwe ontwerpen van Phil Vincent. Vanaf dat moment verscheen Vincent HRD Co., Ltd., met het TM “Vincent”, waarvan in 1949 het HRD-merk werd uitgesloten. Het merk sloot in 1955.

Haar logo is zeer gedenkwaardig en origineel. Misschien omdat Phil Vincent Amerikaan was. De badge is totaal anders dan de traditionele Britse emblemen. Gemaakt in de vorm van een lint gebogen langs een boog met afgeronde randen, zoals die van oude rollen, op het hoofdveld, gemaakt in goud, het toonde de naam van het merk — Vincent. Het is gemaakt in puur wit met zwarte randen voor elke letter. Het lettertype was eenvoudig, zonder extra elementen, monogrammen of krullen. Met zijn bocht herhaalde het de vorm van het lint. Boven deze naam was het voorzetsel «THE» in kleine lettertjes in het zwart gegraveerd, als eerbetoon aan de regels van de Engelse taal.

Welke motoren worden in het VK gemaakt?

Van alle in Engeland gemaakte motorfietsen kan men de Royal Enfield Bullet onderscheiden, die verscheen in de films Friday the 13th en Big Fish, evenals de Triumph Bonneville, bekend van de films Grey's Anatomy en Harry Potter. Bovendien wordt de bijgewerkte Brough Superior, die de eretitel Rolls-Royce of Motorcycles heeft gekregen, in het VK geproduceerd.

Zijn er Britse motorfabrikanten?

Ja, er zijn veel motorfabrikanten in het VK, waaronder wereldberoemde merken. Sommige van deze bedrijven zijn in de tweede helft van de vorige eeuw in verval geraakt, maar worden nu nieuw leven ingeblazen.

Wat is de meest populaire motorfiets in het VK?

Ondanks het grote aantal Britse motorfabrikanten blijft het Japanse merk Honda en zijn naaste concurrent Yamaha het populairst in het VK.

Hoeveel Britse motorfabrikanten waren er?

Als je rekening houdt met zowel bestaande als failliete Britse motormerken, zijn het er meer dan duizend. Ten minste 700 merken werden pas aan het begin van de ontwikkeling van het motorrijden geregistreerd.