Ziraat Bankası Logo

  Ziraat Bankasi Logo

  Aan het begin van de negentiende eeuw had het Ottomaanse rijk geen enkele nationale bank. Hierdoor leden de boeren het meest, omdat ze geen financiële steun konden krijgen en zich tot woekeraars moesten wenden. Aangezien de overgrote meerderheid van de bevolking zich bezighield met landbouw, was het probleem ernstig. Om het op te lossen, organiseerde de gouverneur van Midhat Pasha in 1863 de Memleket Sandıı-stichting, die na 25 jaar bekend werd als Ziraat Bankası. Nu is het de op een na grootste bank in Turkije, met meer dan 1400 vestigingen in het hele land, evenals dochterondernemingen in Oezbekistan, Turkmenistan, Kazachstan en Moskou.

  Betekenis en geschiedenis

  Logo Ziraat Bankasi

  Wat is Ziraat Bankası?

  Ziraat Bankası is een van de Turkse staatsbanken, opgericht onder het Ottomaanse rijk. Hij verleent financiële diensten over de hele wereld.

  De volledige naam van de monetaire instelling is Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası. De eerste twee woorden voor de Turkse Republiek werden ooit in het logo afgekort als “T.C.”. Maar toen verwijderden de ontwerpers de letters met stippen en lieten alleen het tweede deel van de inscriptie achter.

  De eigenaren van het bedrijf zijn al lang van plan dit te doen. Ze wilden zelfs een volledige rebranding doen om de naam van de bank te veranderen. De oude naam paste niet slechts om één reden: hij was niet universeel en nam in het buitenland verschillende taalvormen aan. In 2012 dachten leiders serieus na over dit probleem en gingen ze op zoek naar een optie die overal ter wereld kan worden gebruikt. Versies met acroniemen zoals TCZ Bank, Z Bank, ZRT Bank of ZRTB werden overwogen, maar ze kwamen niet naar voren.

  Het logo moest ook veranderen om Ziraat Bankası te vertegenwoordigen als een financiële instelling van wereldklasse. De zaak ging echter niet verder dan praten: de algemeen directeur liet alles zoals het is en behield de oude elementen van de identiteit van de bank. De meest globale verandering betrof de letters “T.C.”, die vroeger voor de inscriptie stonden, maar nu zijn verdwenen.

  De tekst op de merknaam Ziraat Bankası wordt aangevuld met een gestileerde afbeelding van een oor. Dit embleem is gemaakt in 1867 en is ongewijzigd gebleven tot onze tijd. De auteur is de beroemde Istanbulse kunstenaar en ontwerper İhap Hulusi Görey’i. Met hem begon de Turkse grafische vormgeving: hij creëerde de huisstijl van de meeste overheidsinstanties, waaronder het ministerie van Financiën.

  Het aartje van tarwe symboliseert de geschiedenis van de bank, die is ontstaan ​​op basis van een “boerderij” -fonds. Overigens betekent het woord “Ziraat” in vertaling “landbouw”, wat ook overeenkomt met het gekozen concept. Dit is een van de redenen waarom de leidinggevenden besloten om noch het logo, noch de bedrijfsnaam te veranderen.

  De initialen van de financiële instelling zijn versleuteld in het ornament: het onderste deel van het symbool bestaat uit “Z” en “B”, en het bovenste deel uit “T” en “C”. Dus de afkorting “T.C.” is nergens verdwenen: het is nog steeds aanwezig op het embleem, maar in gecodeerde vorm.

  Logo lettertype en kleuren

  Ziraat Bankasi Logo

  Het huidige logo is een mix van hoofdletters en kleine letters. De naam van de bank is in het Turks geschreven, dus er staat geen punt boven de laatste “ı”. Beide woorden zijn in schreefloos, maar de typografie is iets anders: “Ziraat” is vetgedrukt.

  De zwarte tekst is aangevuld met een rood embleem. Tot voor kort was het monochroom en tweedimensionaal, maar het laatste herontwerp heeft er een 3D-effect aan toegevoegd. Het ongebruikelijke monogram in de vorm van een korenaar glinstert in vele tinten, met een lineair verloop van het midden naar de randen. De combinatie van rood en zwart is de klassieke combinatie waaraan je Ziraat Bankası kunt herkennen.